Η τελευταία μας εκδρομή… εκτός των Τειχών για το 2018 την Κυριακή 9/12 (Στυμφαλία, Μονή Αγ. Γεωργίου, λίμνη Δόξα – φωτογραφίες)

Η τελευταία μας εκδρομή… εκτός των Τειχών για το 2018 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 9/12 στη Στυμφαλία, τη Μονή Αγ. Γεωργίου και τη λίμνη Δόξα που πραγματικά μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε μαγευτικά μέρη σε μικρή απόσταση από την Αθήνα και να περάσουμε μία πολύ όμορφη μέρα με την παρέα της Ιονικής. 

 

Ως είθισται πλέον, το ραντεβού μας ήταν κάτω από τα γραφεία του Συλλόγου μας στην πλατεία Κοτζιά, αρκετά νωρίς το πρωί, καθώς το πρόγραμμα περιλάμβανε αρκετές… δραστηριότητες.

Πήραμε το δρόμο με αρχικό προορισμό την περιοχή της λίμνης Στυμφαλίας. Πρώτος σταθμός ήταν το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος  Ομίλου Πειραιώς (Π.Ι.Ο.Π.) στο οποίο μάλιστα ο Σύλλογός μας είχε εξασφαλίσει δωρεάν είσοδο και ξενάγηση.

Η επίσκεψή μας αποδείχτηκε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δίνοντάς μας την εικόνα της περιοχής που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000 στο πέρασμα των αιώνων και σημαντικές πληροφορίες για την αμφίδρομη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον, αλλά και για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της μεγαλύτερης ορεινής υδατικής λεκάνης της Πελοποννήσου και του νοτιότερου ορεινού υγροβιότοπου των Βαλκανίων.

Το Μουσείο βρίσκεται σε έναν κατάφυτο λόφο που «βλέπει» πανοραμικά προς τη λίμνη, δίνοντάς μας την ευκαιρία να θαυμάσουμε από τον εξώστη του την υπέροχη θέα που προσφέρει στο τοπίο. Μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι από ψηλά η λίμνη έμοιαζε να έχει ελάχιστο νερό, κάτι που όμως δεν ισχύει, αφού αποτελεί το βιότοπο χιλιάδων πουλιών που σκεπάζουν τη λίμνη στο μεγαλύτερο μέρος της με ένα είδος καλαμιού που αποτελεί τη φυσική κατοικία και προστασία τους, δημιουργώντας ένα μοναδικό φαινόμενο και θέαμα.

 

Στη συνέχεια, μέσα από μία πανέμορφη διαδρομή που πέρασε από τα παραδοσιακά χωριά της Ορεινής Κορινθίας, κατευθυνθήκαμε  προς την περιοχή της –σχετικά άγνωστης στο ευρύ κοινό- τεχνητής λίμνης Δόξα για να επισκεφθούμε αρχικά τη Μονή του Αγίου Γεωργίου. Οι μοναχοί μας υποδέχτηκαν φιλόξενα με τον καλύτερο τρόπο, κερνώντας μας το φημισμένο γλυκό τριαντάφυλλο παραγωγής τους. Μας ξενάγησαν στους χώρους της Μονής όπου θαυμάσαμε το υπέροχο σκαλιστό της τέμπλο, ενώ μας διηγήθηκαν και τη μακραίωνη ιστορία της Μονής που αρχικά βρισκόταν στο σημείο όπου έγινε η τεχνητή λίμνη, αλλά αναγκάστηκε να μεταφερθεί λόγω των συχνών πλημμύρων στην πεδιάδα του Φενεού. Η σημερινή της θέση προσφέρει απλόχερα στον επισκέπτη υπέροχη θέα στο εκπληκτικό τοπίο που σχηματίζεται στην πεδιάδα και μοιάζει βγαλμένο από καρτ-ποστάλ…

Στη συνέχεια κατεβήκαμε προς τη λίμνη και κάναμε το γύρο της μέσα σε ένα κατάφυτο από έλατα πανέμορφο τοπίο όπου έχουν αναπτυχθεί διάφορες δραστηριότητες από περπάτημα μέχρι και ιππασία κ.ά. Εντός, ουσιαστικά, της λίμνης βρίσκεται το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου, το οποίο συνδέεται με τη στεριά με μία μικρή λωρίδα γης, στην οποία περπατήσαμε για να το επισκεφθούμε. Βρήκαμε την ευκαιρία να εφοδιαστούμε με διάφορα αγνά, τοπικά προϊόντα που πουλούσαν παραγωγοί της περιοχής, όπως φασόλια, ξηρούς καρπούς, τυριά κ.λπ..

 

Η ώρα είχε περάσει βέβαια και καλοί οι περίπατοι και οι ξεναγήσεις, αλλά όλα αυτά ανοίγουν την όρεξη! Κατευθυνθήκαμε προς την Γκούρα, ένα ιστορικό χωριό, διάσημο για την καταγωγή γνωστών οπλαρχηγών της Επανάστασης, αλλά και άλλων προσωπικοτήτων. Αφού καταλύσαμε σε μία ταβέρνα, φάγαμε και διασκεδάσαμε με την ψυχή μας, με τη φωνή του αγαπητού μας συναδέλφου Πλούταρχου Κούσουλα να δίνει, όπως πάντα, το έναυσμα για γλέντι και χορό! Η Ιονική παρέα μας βρισκόταν σε πολύ καλή διάθεση, αλλά η βαθιά νύχτα μας ειδοποίησε πλέον ότι έπρεπε δυστυχώς να πάρουμε το δρόμο της επιστροφής από μία ακόμα πολύ όμορφη εκδρομή μας.

 

Με αυτήν την εκδρομή έκλεισαν οι εξορμήσεις μας για το 2018 με τον καλύτερο τρόπο. Μας δόθηκε η ευκαιρία να μάθουμε σημαντικές πληροφορίες, να γνωρίσουμε καταπληκτικά τοπία, να απολαύσουμε μερικές στιγμές μαγείας και να γλεντήσουμε μία ακόμα φορά με την ψυχή μας όλοι μαζί, οι αγαπημένοι συνάδελφοι και φίλοι της Ιονικής. Τι άλλο να ζητήσουμε…

Η Επιτροπή Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας του Συλλόγου μας αποτελεί πλέον μία «σταθερά» της Ιονικής Οικογένειας, προσφέροντας αξέχαστες εμπειρίες στους συναδέλφους που μας τιμούν με την παρουσία τους. Υποσχόμαστε το 2019 να είναι ακόμα καλύτερο αφού σας ετοιμάζουμε μεγάλες εκπλήξεις, ξεκινώντας βέβαια από την εκπληκτική 7ήμερη εκδρομή στις αρχές του νέου έτους σε Βουδαπέστη – Βιέννη – Μπρατισλάβα (2-8/1/2019).

Σπεύσατε να δηλώσετε συμμετοχή!