Κατατέθηκε σήμερα (Παρασκευή 29/6) μηνυτήρια αναφορά σε βάρος των μελών της διοίκησης του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ που αποφάσισαν την καταστροφική επένδυση στην ΑΜΚ της ATTICA BANK το Δεκέμβριο του 2015

.

Η υπομονή και τα όρια των ασφαλισμένων μελών του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ εξαντλήθηκαν! Η απροθυμία της διοίκησης να συμμορφωθεί με τη νομιμότητα, εξανάγκασε την ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ και το Σύλλογο Εργαζομένων της Ιονικής να καταθέσουν σήμερα μηνυτήρια αναφορά σε βάρος των μελών της διοίκησης του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ που αποφάσισαν την καταστροφική επένδυση στην ΑΜΚ της ATTICA BANK το Δεκέμβριο του 2015.

.

.

Σήμερα, Παρασκευή 29/6/2018, ο Πρόεδρος της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ συνάδελφος Σαράντος Φιλιππόπουλος και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων προερχομένων εκ της Ιονικής και Γενικός Γραμματέας της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, συνάδελφος Νίκος Αλεξόπουλος, εκπροσωπώντας τα σωματεία μας, κατέθεσαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών μηνυτήρια αναφορά σε βάρος των  μελών της διοίκησης του ταμείου που έλαβαν την απόφαση και πραγματοποίησαν την καταστροφική επένδυση των 55,5 εκατ. ευρώ στην ΑΜΚ της ATTICA BANK το 2015.

         Οι μηνυόμενοι, ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (εφεξής Δ.Σ.) του «Ταμείου Αλληλοβοήθειας Προσωπικού Ιονικής-Λαϊκής Τράπεζας και άλλων Τραπεζών» (εφεξής ΤΑΠΙΛΤΑΤ), με την από 16-12-2015 απόφασή τους εμφανίζονται να προκάλεσαν δυσθεώρητη ζημία στην περιουσία του εν λόγω Ταμείου Αλληλοβοήθειας, τη διαχείριση της περιουσίας του οποίου είχαν αναλάβει, ύψους πλέον των πενήντα δύο εκατομμυρίων τριακοσίων ογδόντα οκτώ χιλιάδων ευρώ, συγκεκριμένα δε, μέχρι σήμερα (25-06-2018) 52.388.399,15 ευρώ.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

ΖΗΤΑΜΕ

 

Να διερευνηθεί η πιθανότητα να έχει τελεστεί από τους μηνυομένους … καθώς και από άλλα άγνωστα σε εμάς πρόσωπα, κακουργηματική απιστία (αυτουργικώς ή/και συμμετοχικώς) σε βάρος του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Προσωπικού Ιονικής-Λαϊκής Τράπεζας και άλλων Τραπεζών (ΤΑΠΙΛΤΑΤ), με περιουσιακή ζημία που υπερβαίνει κατά πολύ το ποσό των τριάντα χιλιάδων ευρώ και προσδιορίζεται σήμερα (25-06-2018) στο ποσό των 52.388.399,15 ευρώ.

Να χαρακτηριστεί η υπόθεση ως ιδιαίτερα μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και να τύχουν εφαρμογής οι διατάξεις του Ν. 4022/2011.”


.

Συνάδελφοι,

Δε χρειάζεται να σας υπενθυμίσουμε ότι από την πρώτη στιγμή ο Σύλλογός μας είχε εναντιωθεί στη συγκεκριμένη επένδυση, θεωρώντας και παρουσιάζοντας με ακλόνητα επιχειρήματα ότι θα αποτελούσε μία καταστροφική κίνηση για το επικουρικό μας ταμείο, που ήδη έπνεε τα λοίσθια.

Από την πρώτη στιγμή επιχειρήσαμε με κάθε δυνατό μέσο (συνεχή δημοσιεύματα, εξώδικο προς τη διοίκηση του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, επιστολή-παρέμβαση στον Υφυπουργό κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο) να αποτρέψουμε την καταστροφική αυτή επένδυση των 55,5 εκατ. ευρώ -που ισοδυναμούσε με το 50% περίπου των ταμειακών διαθεσίμων του ταμείου μαςχωρίς να έχουν τηρηθεί οι απαραίτητες νόμιμες διαδικασίες και χωρίς να έχουν συνυπολογιστεί τα στοιχεία που καταδείκνυαν εξόφθαλμα ότι επρόκειτο για μία άκρως επισφαλή επένδυση που ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία.

Μέλη της διοίκησης του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, ενεργώντας μονομερώς και πλήρως αυθαίρετα, αγνόησαν προκλητικά τις εκκλήσεις μας και προχώρησαν στην παράνομη αυτή επένδυση που ακλόνητα στοιχεία παρέπεμπαν σε μία ολότελα εσφαλμένη κίνηση.

Δυστυχώς, επαληθευτήκαμε ολοκληρωτικά:

 .

Η ολέθρια επένδυση στην ΑΜΚ της ATTICA BANKεξαφάνισε” τα 55,5 εκατ. ευρώ, αφού μετά τη μη συμμετοχή στη φετινή, νέα ΑΜΚ της τράπεζας, η ζημία πλέον είναι δεδομένη και έχει λογιστικοποιηθεί.

 .

* Να υπενθυμίσουμε μάλιστα ότι το αμέσως προηγούμενο της επένδυσης διάστημα, οι διοικούντες το ταμείο εμφανίζονταν ως αυτόκλητοι υπερασπιστές των εργαζομένων ασφαλισμένων μελών του ταμείου και καθώς τους διαβεβαίωναν ότι το ταμείο δεν είχε κανένα μέλλον, τους καλούσαν να τους δώσουν το iban τους (!) προκειμένου να τους επιστρέψουν τις εισφορές τους!

Όπως τονίζαμε και τότε, σε αυτήν την ενέργεια ήταν εμφανής ο παραλογισμός. Και σε αυτό το σημείο επαληθευτήκαμε πλήρως, αφού ποτέ κανένας λογαριασμός δεν πιστώθηκε με επιστροφή εισφορών… Και αφού «χρεοκόπησε» και αυτή η αυταπάτη, η διοίκηση του ταμείου το αμέσως επόμενο διάστημα προχώρησε στην καταστροφική επένδυση!

 .

Συνάδελφοι,

Αφού, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες και εκκλήσεις μας, οι κύριοι διοικούντες το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ τοποθέτησαν περίπου το 1/2 των ταμειακών διαθεσίμων του ταμείου σε μία επισφαλή επένδυση, της οποίας οι καταστροφικές συνέπειες ήταν από πριν διαγνώσιμες και άρχισαν αμέσως να γίνονται αντιληπτές, ήμασταν πλέον υποχρεωμένοι – όχι για λόγους εκδίκησης, αλλά για την προστασία των ασφαλιστικών συμφερόντων των χιλιάδων εργαζομένων και συνταξιούχων μελών του ταμείου που καταθέτοντας ανελλιπώς τις εισφορές τους είχαν την προσδοκία να πάρουν μία αξιοπρεπή σύνταξη – να ζητήσουμε τη διερεύνηση της πιθανότητας απόδοσης ευθυνών σε όσους ζημίωσαν το ταμείο μας.

Έκτοτε και αφού οι κύριοι της διοίκησης επιβεβαίωσαν περαιτέρω τον ολέθριο ρόλο τους με την καταβύθιση της συντριπτικής πλειονότητας των επικουρικών μας συντάξεων σε… φιλοδώρημα των 50 ευρώ και με τη θέσπιση Γενικών Συνελεύσεων δια αντιπροσώπων -πρωτάκουστο και πρωτοφανές για αυτοδιοικούμενο σωματείο!- προκειμένου να μην υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο για τα πεπραγμένα τους, πολλοί συνάδελφοί μας αναρωτήθηκαν για ποιο λόγο δεν είχαμε κινητοποιηθεί για να αποδοθούν ευθύνες, όπου και αν υπήρχαν. Μάλιστα πολλοί μας επέρριπταν ευθύνες όχι μόνο αδιαφορίας, αλλά και σκοπιμότητας…

 .

Ωστόσο, πιστεύουμε ότι έχουμε αποδείξει διαχρονικά ότι σε αυτά τα θέματα δεν κάνουμε εκπτώσεις, αλλά παράλληλα δεν προχωρούμε και σε βεβιασμένες ενέργειες.

 .

Έχουμε την απόλυτη βεβαιότητα ότι οφείλαμε στους συναδέλφους μας να οδηγήσουμε αυτήν τη μείζονα υπόθεση στην ελληνική δικαιοσύνη. Όλο αυτό το διάστημα εξετάζαμε την υπόθεση με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα από κοινού με τους νομικούς και ασφαλιστικούς μας συμβούλους.

  • Όπως σας έχουμε γνωστοποιήσει με τα δημοσιεύματά μας, οι κύριοι της διοίκησης του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ επεδίωξαν εκ νέου να συμμετάσχουν στην πρόσφατη ανακοίνωση της νέας ΑΜΚ της ATTICA BANK (βλ. εδώ). Αφού τους κοινοποιήσαμε μία αυστηρή επιστολή στην οποία τους καθιστούσαμε υπεύθυνους για τις συνέπειες μίας νέας επένδυσης που είχαμε τη βεβαιότητα ότι θα είχε αντίστοιχα καταστροφικά αποτελέσματα με την απώλεια επιπλέον ασφαλιστικού κεφαλαίου, αυτήν τη φορά συμμορφώθηκαν με τη λογική, αποφασίζοντας σε… δεύτερο χρόνο (βλ. εδώ) να διακόψουν τον άρτι επανεμφανισθέντα “επενδυτικό τους οίστρο”.

  • Επιπλέον, με την από 6/6/18 υπ’αριθμ. 2724/2018 απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών, ακυρώθηκε τελεσίδικα η τροποποίηση του καταστατικού του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, μετά από ενέργειες του Συλλόγου μας και του Συλλόγου Συνταξιούχων της Εθνοκάρτας, δημιουργώντας νέο τοπίο στην υπόθεση και την προοπτική της επικουρικής μας σύνταξης.

  • Σε συνδυασμό με τη δεδομένη και λογιστικά καταγεγραμμένη πλέον ζημία της επένδυσης στην ΑΜΚ της ATTICA BANK, θεωρήσαμε ότι έχουν δημιουργηθεί πλέον οι κατάλληλες συνθήκες για την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς σε βάρος της διοίκησης του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ για αυτήν την υπόθεση.

Μετά από τις ομόφωνες αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και των Διοικητικών Συμβουλίων τόσο της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ όσο και του Συλλόγου Εργαζομένων της ΙΟΝΙΚΗΣ, σήμερα, Παρασκευή 29/6/18, ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας συνάδελφος Σαράντος Φιλιππόπουλος και ο Πρόεδρος του ΣΥΙΛΤΕ συνάδελφος Νίκος Αλεξόπουλος, κατέθεσαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών μηνυτήρια αναφορά στρεφόμενη σε βάρος όσων με τις ενέργειες και πράξεις τους φαίνονται να έχουν προξενήσει τεράστια ζημία στον επικουρικό μας ασφαλιστικό φορέα.

 .

Συνάδελφοι,

Η ζημιογόνα δράση της διοίκησης του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ έχει πλέον αξιολογηθεί από όλους σας και οι επιβλαβείς επιπτώσεις της στα ασφαλιστικά μας συμφέροντα είναι εμφανείς και δεδομένες. Οι κύριοι αυτοί λειτουργούν μακριά από το σκοπό της προστασίας των ασφαλιστικών συμφερόντων μας, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στα ασφαλισμένα μέλη του ταμείου.

 .

Οι επιδιώξεις και οι στόχοι μας για τη διασφάλιση και διάσωση της επικουρικής μας σύνταξης είναι εκπεφρασμένες :

    • Aποκατάσταση της διοικητικής νομιμότητας στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ

    • Προκήρυξη εκλογών

    • Ένταξη στο ΕΤΕΑΕΠ, που αποτελεί τη μοναδική προοπτική διάσωσης και διασφάλισης της επικουρικής σύνταξης για όλα τα ασφαλισμένα μέλη, εργαζομένους και συνταξιούχους, του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ

Όσον αφορά την καταστροφική επένδυση στην ΑΜΚ της ATTICA BANK που απομύζησε το 1/2 των ταμειακών διαθεσίμων του επικουρικού μας φορέα, το λόγο στη διερεύνηση της υπόθεσης πλέον έχει η δικαιοσύνη. Θα παρακολουθούμε βεβαίως στενά την υπόθεση και θα σας ενημερώνουμε για κάθε εξέλιξη.