ΣΥΙΛΤΕ Νο 21. ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ALPHA BANK ;

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ALPHA BANK

ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΕΚ ΤΗΣ ΙΟΝΙΚΗΣ

 Ευπόλιδος 8  – ΑΘΗΝΑ 105 51  ΤΗΛ.:  210 3250692  – 3 – 4    FAX :  210 3311278

                                                                                                    e– mail : syilte.gramm@gmail.com

ANAKOIΝΩΣΗ Νο 21

                                                                                                    Αθήνα, 29 Μαρτίου 2018

.

ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ALPHA BANK ;

.

·      Να προηγηθεί “εθελούσια” έξοδος στα μέλη της εκτελεστικής διοίκησης της Alpha Bank που “πολιορκούνται” από τη Δικαιοσύνη, καθώς και στα συνδικαλιστικά στελέχη που την στηρίζουν

·     Κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους των εργαζομένων για αποχώρηση πριν την ανακοίνωση επίσημης εθελουσίας εξόδου από την τράπεζα, εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους για όσους θα αλλάξουν γνώμη και θα θελήσουν να παραμείνουν τελικά στην εργασία τους

.

Συνάδελφοι,

Μέχρι την ανακοίνωση της εθελουσίας εξόδου για την οποία διοχετεύεται (επισήμως…) ότι θα γίνει κατά τον Ιούνιο…, η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού της τράπεζας θα συνεχίσει εντατικά την άτυπη εθελούσια έξοδο κατά τις γνωστές τακτικές, μεθόδους και διαδικασίες. Μάλιστα, προκειμένου να ευδοκιμήσει ο σχεδιασμός της, ήδη τεχνηέντως και “αρμοδίως” διαρρέονται πληροφορίες από τους γνωστούς “αβανταδόρους” και ότι τάχα το οικονομικό κίνητρο της άτυπης είναι μεγαλύτερο από αυτό που θα ορίζει η επίσημη εθελούσια έξοδος του Ιουνίου.

Οι απαραίτητες “διεργασίες” εκ μέρους της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού για την επιτυχία του εγχειρήματος της άτυπης εθελουσίας εξόδου είναι σε πλήρη εξέλιξη. Τα δελτία αξιολόγησης, νωρίς – νωρίς φέτος, “πάνε κι έρχονται” ώστε να επιτευχθούν οι απαραίτητες υποαξιολογήσεις που θα δώσουν “επιχειρήματα” στη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού για να μπορεί να πιέσει – και με αυτά – τους στοχοποιημένους συναδέλφους να υπογράψουν εκουσίως την αποχώρησή τους.

Παράλληλα, οι γνωστοί συνδικαλιστικοί κύκλοι άρχισαν ήδη να διαδίδουν όσα απαιτούνται προκειμένου να οδηγηθούν οι εργαζόμενοι οικειοθελώς στην έξοδο πριν οποιαδήποτε ανακοίνωση επίσημης εθελουσίας εξόδου. Μάλιστα, πριν “ευαισθητοποιηθούν” και ασχοληθούν με τα φύλλα αξιολόγησης και την αξιοκρατία που δήθεν ευαγγελίζονται, άρχισαν να περιδιαβαίνουν και την επαρχία για να διαδώσουν “τα νέα” περί της… πλούσιας άτυπης εθελουσίας εξόδου και της συγχώνευσης με την Τράπεζα Πειραιώς, προσβάλλοντας συγχρόνως και τους Διευθυντές των Καταστημάτων που τόλμησαν να παρακούσουν τις άνωθεν εντολές υποαξιολόγησης εις βάρος των εργαζομένων (δυστυχώς για κάποιους ελάχιστους Διευθυντές δεν έπιασαν το… στόχο του προβλεπόμενου ποσοστού υποαξιολόγησης των εργαζομένων…).

Είναι βέβαιο ότι το όποιο ενδιαφέρον εκδηλωθεί έστω και για απλή πληροφόρηση από τους συναδέλφους πριν την επίσημη ανακοίνωση εθελουσίας εξόδου, απλά θα μεγαλώσει τον κατάλογο των “στοχοποιημένων”, με ό,τι αυτό σημαίνει και συνεπάγεται, καθόσον θα αρχίσει το γνωστό “πάνω χέρι κάτω χέρι” των ενδιαφερομένων.

Για το λόγο αυτό οι εργαζόμενοι, έως ότου πάρουν τις τελικές αποφάσεις τους, θα πρέπει να παρακολουθήσουν αυτό το “παιχνίδι” χωρίς να συμμετέχουν αναφανδόν σε αυτό και να περιμένουν, καθόσον μάλιστα αναμένονται σοβαρές εξελίξεις.

Πρώτον, αναμένονται αλλαγές στη διοικητική πυραμίδα της Alpha Bank στις αρχές του καλοκαιριού, οι οποίες μπορεί να επιφέρουν αλλαγές στις αποφάσεις και τους προγραμματισμούς της τράπεζας.

Δεύτερον, έρχονται καταιγιστικές αλλαγές στο ελληνικό τραπεζικό τοπίο, όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει με την υπ’αριθμ. 8/6.9.17 ανακοίνωσή μας :

.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Δυσοίωνες εξελίξεις επιβεβαιώνουν τη ρήση του Γιάννη Κωστόπουλου

Δυστυχώς οι προβλέψεις του τραπεζίτη Γιάννη Κωστόπουλου για “δυόμιση” τράπεζες φαίνεται ότι θα επιβεβαιωθούν μετά από δεκαπέντε χρόνια. Αυτό το καταλαβαίνει άραγε η σημερινή Διοίκηση της Τράπεζας; Την προβληματίζει το θέμα και τι κάνει επ’αυτού;

Από τα στοιχεία που έχουμε υπ’όψη μας και παραθέτουμε στη συνέχεια, προκύπτει η αρνητική απάντηση. Δεν φαίνεται να την απασχολεί πρωτίστως το καλώς εννοούμενο συμφέρον της τράπεζας και όλων των μετόχων της, ούτε όλου του προσωπικού της.

.

Απόφαση Ζωής

Συνάδελφοι,

Η κατάσταση είναι ρευστή. Δεν ξέρουμε αν τον Ιούνιο θα γίνει οπωσδήποτε εθελούσια έξοδος, αφού η τράπεζα δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά της, όμως όλα δείχνουν ότι η μεγάλη εθελούσια έξοδος θα γίνει μάλλον μετά τις επερχόμενες τραπεζικές εξελίξεις στην Ελλάδα (π.χ. απορρόφηση της Alpha Bank από την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, που κατά πληροφόρησή μας είναι το επικρατέστερο σενάριο και όχι συγχώνευση με την Τράπεζα Πειραιώς). Και οπωσδήποτε δεν θα γίνει από την κ. Πηνελόπη Κονιδάρη, στην οποία καταλήγει αυθημερόν οποιαδήποτε εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους σας προς τους εκπροσώπους σας ή και αλλού (βλ. “πάνω χέρι κάτω χέρι”).

Συνάδελφοι, πάρτε την απόφασή σας (απόφαση ζωής) χωρίς φόβο, με ψυχραιμία και σύνεση. Δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα. Το “παιχνίδι” που παίζεται είναι γνωστό, παίχτηκε με παραλλαγές και με την εθελουσία του 2014. Ο προϋπολογισμός της Alpha Bank έχει προβλέψει περί τα 100 εκατ. ευρώ για την εθελούσια έξοδο και σε αυτήν θα πρέπει να συμμετέχουν όσοι είναι αποφασισμένοι με βάση τα κριτήρια (υποκειμενικά και αντικειμενικά) που ο καθένας μας θέτει ξέχωρα από το διπλανό του.

Σε κάθε περίπτωση συνάδελφοι, θα πρέπει να διαβάσετε (στην ιστοσελίδα www.ionikienotita.gr) και την ανακοίνωση υπ’αριθμ. 9/20.9.17 του Συλλόγου μας ώστε να είστε ενημερωμένοι σωστά και υποψιασμένοι για να μην μπορεί κανένας να σας παραπλανήσει.

.

Για τους εργαζόμενους της πρώην ΙΟΝΙΚΗΣ

Όσον αφορά τους συναδέλφους από την ΙΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ πρέπει να γνωρίζουν ότι λόγω έλλειψης προσωπικού με ευθύνη της κ. Κονιδάρη, ο κλάδος σύνταξης του ΤΑΠΙΛΤ στον ΕΦΚΑ (Δραγατσανίου 8) έχει στοκαρισμένες 250 περίπου αιτήσεις συνταξιοδότησης. Δηλαδή όποιος φύγει και περιμένει να πάρει τη σύνταξή του και το εφάπαξ, θα πρέπει να γνωρίζει ότι έχει πολύ δρόμο μπροστά του.

Όσον αφορά το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ οι συνάδελφοι που θα αποχωρήσουν από την Τράπεζα και θα επιλέξουν να αναλάβουν τις ατομικές τους εισφορές και να αποποιηθούν το δικαίωμα συντάξεώς τους, πρέπει να γνωρίζουν ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου καταστατικού του επικουρικού μας ταμείου που ισχύουν από 1/2/2018, η ατομική μερίδα των εν ενεργεία ασφαλισμένων έχει μειωθεί περίπου κατά το 1/3. Αυτό σημαίνει ότι π.χ. ένας ασφαλισμένος που κατέβαλε ατομικές εισφορές 30.000 ευρώ, θα εισπράξει περίπου 20.000 ευρώ και κατόπιν αναλογιστικής μελέτης που θα γίνει ειδικά για τη μείωση των ατομικών μερίδων των εν ενεργεία ασφαλισμένων (η τροποποίηση αυτή του καταστατικού εγκρίθηκε με την ψήφο των εκπροσώπων του Συλλόγου Προσωπικού της Alpha Bank στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ). 

.

Ανίερη, αμφίδρομη σχέση

Συνάδελφοι, σημειώστε επίσης ότι την ώρα που η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού πιέζει τους εργαζόμενους για να αποχωρήσουν, διατηρεί παράλληλα αποσπασμένους συνδικαλιστές – που σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις δεν δικαιούνται απόσπαση (και μάλιστα μετά συνδικαλιστικών επιδομάτων) – για να τους έχει προφανώς – και αυτούς – για αβάντα προκειμένου να εξυπηρετούνται οι τακτικές της (π.χ. εκ της Εμπορικής).

Ο επηρεασμός (βλ. Εκμαυλισμός) συνδικαλιστικών συνειδήσεων στην Alpha Bank είναι πλέον γεγονός αδιαμφισβήτητο. Επί του σοβαρού αυτού θέματος ο Σύλλογός μας έχει απευθύνει στις αρμόδιες Επιτροπές του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank και στον εκπρόσωπο του Τ.Χ.Σ., σχετική υπ’αριθμ. 9/22.2.2018 επιστολή (υπ’όψη της Προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου κ. Carolyn G. Dittmeier, του Προέδρου της Επιτροπής Αποδοχών κ. Richard R. Gildea και του εκπροσώπου του Τ.Χ.Σ. κ. Σπύρου Α. Μαυρόγαλου) και περιμένουμε οπωσδήποτε την απάντησή τους.  

Για όλα τα παραπάνω και οποιοδήποτε άλλο θέμα αφορά τους προερχόμενους από την ΙΟΝΙΚΗ, τα μέλη του ΣΥΙΛΤΕ μπορούν να απευθύνονται στο Σύλλογό μας για έγκαιρη και υπεύθυνη ενημέρωση.

.

            Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

    Για το Δ.Σ.

                   Ο Πρόεδρος          Ο Γεν. Γραμματέας

            Ν. Αλεξόπουλος            Γ. Ανδριώτης