Αιφνίδια δέσμευση από την τράπεζα της σύνταξης των συναδέλφων έναντι δανειακών υποχρεώσεων. Αίτημα της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ για επιστροφή μέρους του ποσού και διευθέτηση του υπόλοιπου χρέους σε δόσεις

Αρκετοί συνάδελφοί μας επικοινώνησαν με το Σύλλογό μας για να διαμαρτυρηθούν ότι όταν πήγαν σήμερα να κάνουν ανάληψη της σύνταξής τους, διαπίστωσαν ότι η τράπεζα είχε σηκώσει μεγάλο μέρος από το ποσό της σύνταξής τους ή ακόμα και ολόκληρο το ποσό.

Ο Σύλλογός μας επικοινώνησε αμέσως με τις αρμόδιες υπηρεσίες της τράπεζας και διαπίστωσε ότι αυτή η δέσμευση των χρημάτων οφείλεται στο γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι είχαν λάβει δάνειο που είχαν συνδέσει με πάγια εντολή με το λογαριασμό που τους πιστώνεται η σύνταξη.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, οι συνάδελφοι έπαιρναν αμέσως μετά την πίστωση από το Ταμείο, τα χρήματα της σύνταξης από το λογαριασμό τους, με αποτέλεσμα η τράπεζα να μη βρίσκει χρήματα για την αποπληρωμή της δόσης του δανείου. Χθες το βράδυ, όμως, εφάρμοσε το ηλεκτρονικό της πρόγραμμα να τρέξει αμέσως μετά την πίστωση της σύνταξης και δέσμευσε το σύνολο του ποσού των δόσεων που χρωστούσαν οι συνάδελφοι, πάντοτε βεβαίως εντός των πλαισίων της πάγιας εντολής που είχαν υπογράψει.

Ο Σύλλογός μας υπερασπίζεται πάντοτε την εφαρμογή των νόμιμων διαδικασιών που συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία της τράπεζας και την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων. Εξ άλλου, αν η τράπεζα είχε εφαρμόσει το σύστημα της πάγιας εντολής αμέσως μετά την πίστωση της σύνταξης από την πρώτη στιγμή, αφενός μεν οι συνάδελφοι θα είχαν τη δυνατότητα να κάνουν καλύτερα τον προγραμματισμό τους με αποτέλεσμα και τον περιορισμό των αντιδράσεων, αφετέρου δε, δεν θα είχε αναγκαστεί η τράπεζα να διακόψει τη χορήγηση του δανείου 3 μισθών που είχε ωφελήσει πολλούς συναδέλφους μας σε δύσκολες συγκυρίες.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την αναλγησία που επιδεικνύει η τράπεζα, σε μία δύσκολη περίοδο για τους συναδέλφους, να εφαρμόσει αιφνιδιαστικά το συγκεκριμένο μέτρο της σάρωσης αμέσως μετά την πίστωση της σύνταξης, χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση, αφήνοντας πολλούς συναδέλφους μας χωρίς τα απαραίτητα μέσα για να βιοποριστούν για έναν ολόκληρο μήνα!

Επιπλέον, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η τράπεζα οφείλει να σέβεται τη νομιμότητα σε όλους τους τομείς της λειτουργίας της και όχι μόνο όταν πρόκειται να επιδείξει μέσω αυτής το ανάλγητο πρόσωπό της για να κατοχυρώσει τα συμφέροντά της…

.

Συνάδελφοι,  

Η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, αντιδρώντας σε αυτήν την ενέργεια της τράπεζας, απέστειλε επιστολή στη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα να επιστραφεί μέρος του ποσού της σύνταξης των συναδέλφων που δεσμεύθηκε και τα υπόλοιπα χρωστούμενα να παρακρατηθούν σταδιακά τους επόμενους μήνες :

Επιστολή προς Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού

Επειδή το θέμα αυτό ακουμπά ευαίσθητες κοινωνικές χορδές, δίνουμε την ευκαιρία στην τράπεζα να διευθετήσει εσωτερικά την υπόθεση για να προστατεύσει το κύρος της, προτού διαρρεύσουμε το θέμα στον Τύπο.

Ελπίζουμε η τράπεζα να μας απαντήσει άμεσα και να ανταποκριθεί στο αίτημά μας, επιδεικνύοντας την απαραίτητη ευαισθησία, δίνοντας λύση σε αυτό το μείζον θέμα.

Αν η τράπεζα δεν αντιμετωπίσει το θέμα αυτό με τη δέουσα ευαισθησία και αρνηθεί το αίτημά μας, είμαστε υποχρεωμένοι να προστρέξουμε στην Ελληνική Δικαιοσύνη μέσω της διαδικασίας ασφαλιστικών μέτρων (προσωρινή διαταγή), επικαλούμενοι βιοποριστικούς λόγους, για να ζητήσουμε τη σταδιακή παρακράτηση των χρωστούμενων των συναδέλφων μας. Προς αυτήν την κατεύθυνση ήδη δώσαμε εντολή στη νομική μας συνεργάτιδα κα. Αγγελική Καίσαρη να προετοιμάζεται για αυτήν τη διαδικασία.