Με μεγάλη προσέλευση φίλων και υποστηρικτών πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της πολυαναμενόμενης μελέτης του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ερευνών Κοινωνικής και Οικονομικής Πολιτικής (ΕΔΕΚΟΠ), με θέμα την αποτυχία της Ευρωζώνης και τη νέα κατεύθυνση για την Ελλάδα, από τον Οικονομολόγο Κώστα Λαπαβίτσα και τους συνσυγγραφείς, Θεόδωρο Μαριόλη και Κωνσταντίνο Γαβριηλίδη, την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου στον Κινηματογράφο “Αλκυονίς”.
.
.
Η έρευνα που δημοσίευσε το Ίδρυμα “Ρόζα Λούξεμπουργκ” αναλύει το αδιέξοδο της Ευρωζώνης, την αναπτυξιακή πολιτική που απαιτείται στην Ελλάδα και την προοπτική εξόδου από τη νομισματική ένωση, ανοίγοντας -και με σκληρή επιστημονική τεκμηρίωση πλέον- τη συζήτηση για τη νέα κατεύθυνση για την Ελλάδα και την προοπτική μιας συνολικής αναμόρφωσης της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Αν ο ελληνικός λαός τη γνωρίσει και την πιστέψει, τότε η μελέτη αυτή μπορεί να αποτελέσει την πυξίδα της πολιτικής δράσης.
Η μελέτη είναι διαθέσιμη στα αγγλικά (εδώ), ενώ η ελληνική μετάφραση θα είναι αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΔΕΚΟΠ τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με τον κ. Λαπαβίτσα, πρόκειται για μία παρέμβαση με εφικτές προτάσεις, σε επιστημονική βάση, «που να μιλάνε με στοιχεία και να πατάνε στην οικονομική και κοινωνική θεωρία με σοβαρό τρόπο».
Ο οικονομολόγος καθηγητής του πανεπιστημίου SOAS του Λονδίνου θεωρεί ότι «είναι απαραίτητο να συνδεθούν μετωπικά όλοι όσοι καταλαβαίνουν την ανάγκη ριζοσπαστικών λύσεων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Υπάρχει απόλυτη ανάγκη να δημιουργηθεί πανευρωπαϊκή συμπαράταξη έστω και σε μικρό βαθμό σε πρώτη φάση». Όπως αναφέρει στο προσωπικό του ιστολόγιο, το ΕΔΕΚΟΠ είναι ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή. «Έχουμε έτοιμη μια σημαντική μελέτη για την Ελλάδα, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως μοντέλο και για άλλες χώρες της Ευρώπης».
Με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης της μελέτης κυκλοφορούν σύντομα επεξηγηματικά βίντεο, τα οποία έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε στη συνέχεια.
Σε αυτά αναλύονται γιατί το ευρώ ως ενιαίο, σκληρό νόμισμα, επέτεινε τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και διόγκωσε το έλλειμμα ανταγωνιστικότητάς της, επεξηγείται ο τρόπος επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, ως μοναδικής λύσης για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα και να ξεπεράσουμε το τέλμα της λιτότητας. Ταυτόχρονα επισημαίνεται ότι είναι εφικτή η αντιμετώπιση των αρχικών προβλημάτων σε ελλείψεις εισαγόμενων φαρμάκων, καυσίμων και τροφίμων, μέσω ιεράρχησης των αναγκών και επιβολής διοικητικών μέτρων.
Ακόμη αναφέρεται ότι θα χρειασθεί να κρατικοποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες, ενώ όσον αφορά την ισοτιμία του νέου νομίσματος με το ευρώ, αυτή θα ξεκινήσει σε σχέση 1 προς 1, αλλά σύντομα θα υποστεί μεγάλη υποτίμηση, η οποία όμως, όπως διαβεβαιώνουν οι συντάκτες της έκθεσης, δεν θα προκαλέσει μεγάλα και σοβαρά προβλήματα υπερπληθωρισμού στην ελληνική οικονομία, καθώς έχουν υπολογίσει ότι τα δύο πρώτα χρόνια ο πληθωρισμός, αθροιστικά, θα κυμανθεί στο 16%, κάτι που είναι αντιμετωπίσιμο.
.
.
Παρακολουθήστε ολόκληρη την παρουσίαση της μελέτης του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ερευνών Κοινωνικής και Οικονομικής Πολιτικής (ΕΔΕΚΟΠ-EReNSEP), με θέμα την αποτυχία της Ευρωζώνης και τη νέα κατεύθυνση για την Ελλάδα:
.
.
Πηγές: thepressproject.gr