ΣΥΙΛΤΕ Νο 55. Οι επιθέσεις της εργοδότριας Alpha Bank κατά της ιονικής οικογένειας συνεχίζονται ακατάπαυστα!

Συνάδελφοι,

Το χριστουγεννιάτικο πνεύμα των ημερών, ελπίζουμε να διαφωτίσει την εργοδότρια τράπεζα, ωστόσο μέχρι στιγμής διέλαθε της προσοχής της… Μία ακόμα ενέργεια κατά των συμφερόντων των εργαζομένων και των συνταξιούχων της ΙΟΝΙΚΗΣ εκδηλώθηκε προσφάτως εκ μέρους της εργοδότριας Alpha Bank. Η διευθύντρια Ανθρωπίνου Δυναμικού κα. Πηνελόπη Κονιδάρη με επιστολή της προς τη Διοίκηση του ΙΚΑ ζήτησε την επιστροφή στην τράπεζα των νομίμως αποσπασμένων στον Κλάδο Σύνταξης του ΤΑΠΙΛΤ (ΙΚΑ συγχωνευμένα ταμεία, Δραγατσανίου 8) παραβλέποντας το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η νέα «στοχευμένη εθελούσια έξοδος» του προσωπικού και από 1-1-2017 θα πρέπει να λειτουργήσει και ο ΕΦΚΑ και ως εκ τούτου όλες οι υπηρεσίες των εντασσόμενων φορέων θα πρέπει να είναι «σε θέση μάχης».

Εν τω μεταξύ οι εκκρεμότητες του Κλάδου Σύνταξης του ΤΑΠΙΛΤ είναι πολλές. Μάλιστα υπολείπεται σημαντικός αριθμός έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων συναδέλφων μας που αποχώρησαν με την εθελούσια το 2014 και σύντομα θα προστεθούν περίπου 100 αποχωρήσαντες με τη νέα «εθελούσια» προερχόμενοι εκ της Ιονικής που θα διευρύνουν περισσότερο τη λίστα αναμονής έκδοσης των συνταξιοδοτικών αποφάσεων.

Η προϊσταμένη του Κλάδου Σύνταξης του ΤΑΠΙΛΤ αποχωρεί με την εν λόγω «εθελούσια» στις 31-12-2016 και η κα. Κονιδάρη, όπως πληροφορηθήκαμε, απάντησε αρνητικά σε επιστολή της Διευθύντριας των συγχωνευμένων ταμείων του ΙΚΑ με το αίτημα να την κρατήσει η τράπεζα με σύμβαση για ένα χρόνο, όπως π.χ. πολύ ορθά έχει κρατήσει επ’ αόριστον τον Υποδιευθυντή της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού (και δεκάδες άλλα στελέχη) για την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών αναφορικά με τις αμοιβές και τη μισθοδοσία προσωπικού της Alpha Bank.

Επίσης η κα. Κονιδάρη έχει διατηρήσει ακέραια την υπηρεσία του ΤΑΠ (Ταμείο Ασφάλισης Πίστεως) με αρκετούς υπαλλήλους για να συνδράμουν το ΕΤΑΤ ώστε να εξυπηρετούνται άμεσα οι συνάδελφοι που προέρχονται από την Τράπεζα Πίστεως, χωρίς καμία καθυστέρηση. Ωστόσο, κάνει ό,τι είναι δυνατό για να δυσχεραίνει έτι περαιτέρω την εξυπηρέτηση των εργαζομένων στην Alpha Bank που προέρχονται από την Ιονική Τράπεζα.

Όλοι θυμόμαστε τι έγινε το περασμένο καλοκαίρι όταν η κα Κονιδάρη επιχείρησε να διαλύσει τις υπηρεσίες του πρώην ΤΑΠΙΛΤ στο ΙΚΑ, αλλά και στο ΤΑΥΤΕΚΩ. Επιχείρησε τότε να αντικαταστήσει την προϊσταμένη του Κλάδου Σύνταξης με την προϊσταμένη του Κλάδου Πρόνοιας του ΤΑΠΙΛΤ (ΤΑΥΤΕΚΩ), η οποία δεν έχει καμία εμπειρία απασχόλησης με τα συνταξιοδοτικά, πλην όμως έχει στο «βιογραφικό» της μία «δωρεά» στην τράπεζα ύψους 1.000.000 ευρώ περίπου (μαζί με τα τέλη καθυστέρησης) από καταλογισμούς καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών (υπέρ του Κλάδου Πρόνοιας και σε βάρος της Alpha Bank) που δεν πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με την απόφαση της συνεδρίασης του Δ.Σ. του ΤΑΠΙΛΤ υπ’ αριθμ. 11/2.6.2006. Όλα δείχνουν ότι έφτασε η ώρα να ανοίξει και αυτό το θέμα και να αναζητηθούν οι ευθύνες των υπαιτίων με βάση όσα προβλέπει ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας, το Καταστατικό του ΤΑΠΙΛΤ και όχι μόνον.

Παράλληλα, τους καταλογισμούς αυτούς – κατά το μέρος που δεν έχουν παραγραφεί – θα τους πραγματοποιήσουν σύντομα οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι του Συλλόγου μας για λογαριασμό του ΤΑΥΤΕΚΩ, μέσω του εποπτεύοντος υπουργείου με βάση και τις πρόσφατες εφετειακές αποφάσεις που έκριναν τελεσίδικα υπέρ του ΤΑΥΤΕΚΩ καταλογισμούς του 2005 ύψους 21 εκατ. ευρώ εις βάρος της Alpha Bank (συνημμένο το από 9-5-2006 σχετικό πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής της υπηρεσίας του ΤΑΠΙΛΤ για την πραγματοποίηση των καταλογισμών).

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι ο Διοικητής του ΙΚΑ, τον οποίο επισκεφτήκαμε προσφάτως, ήταν κάθετα αντίθετος με τη συμπεριφορά της τράπεζας και έδωσε εντολή στην κα. Προσωπάρχη του ΙΚΑ να επιληφθεί της απόρριψης του αιτήματος της τράπεζας για απόσυρση των υπαλλήλων και να ζητήσει την παραμονή της προϊσταμένης του Κλάδου Σύνταξης με σύμβαση για όσο χρειαστεί και να ενισχυθεί ο Κλάδος Σύνταξης με έναν επιπλέον εργαζόμενο, ο οποίος αφενός μεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις ανάγκες της Υπηρεσίας Συντάξεων σε σύντομο χρονικό διάστημα και αφετέρου δε, θα έχει ικανοποιητικό χρονικό ορίζοντα παραμονής στην τράπεζα.  

Συνάδελφοι,

Εξαντλώντας και το τελευταίο περιθώριο συνεννόησης, αποστέλλουμε επείγουσα επιστολή στον Εντεταλμένο Γενικό Διευθυντή COO της Τράπεζας κο Σπύρο Φιλάρετο ζητώντας να επιληφθεί άμεσα της επίλυσης του προβλήματος. Πιστεύουμε ότι επιτέλους θα συμμορφωθεί άμεσα η εργοδότρια τράπεζα μετά και την προ ολίγων ημερών νέα επιστολή της Διευθύντριας των συγχωνευμένων ταμείων του ΙΚΑ προς τη Διευθύντρια Ανθρωπίνου Δυναμικού της εργοδότριας τράπεζας σχετικά με την κάλυψη των αναγκών της υπηρεσίας του Κλάδου Σύνταξης με έμπειρο προσωπικό για την εύρυθμη λειτουργία της από 1.1.2017.

Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί ο ερχομός του νέου έτους να συνδυαστεί με δεύτερο αποκλεισμό της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού από εργαζόμενους και συνταξιούχους της Ιονικής. Για το θέμα αυτό συνέρχονται εσπευσμένα τα Δ.Σ. του ΣΥΙΛΤΕ και της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ για να σχεδιάσουμε από κοινού τη στρατηγική μας για την επίλυση του μείζονος αυτού θέματος:

1. Απόφαση για αγωνιστική παρέμβαση αν η τράπεζα αδιαφορήσει.

2. Άμεση προσφυγή στη δικαιοσύνη από κοινού με το ΙΚΑ προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο λειτουργίας στον Κλάδο της Κύριας Ασφάλισης των εργαζομένων και συνταξιούχων της Ιονικής.

Θα σας κρατάμε ενήμερους για όλες τις εξελίξεις.

Ακολουθεί το ως άνω Πρωτόκολλο Παράδοσης – Παραλαβής:

Πρωτόκολλο Παράδοσης – Παραλαβής

.

ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΤΟ 2017 !

 Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Για το Δ.Σ.

                Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                               Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

      Ν. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ                                                               Γ. ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ