27.4.1941 “Η Πόλις εάλω” – Της συναδέλφου Χρηστίνας Σωτήρχου

Η συνάδελφος Χρηστίνα Σωτήρχου αυτήν τη φορά καταπιάνεται με μία πτυχή της ιστορίας που είναι σε γενικές γραμμές γνωστή, όχι όμως και στις λεπτομέρειές της. Αφορμή η παράδοση σαν σήμερα της Αθήνας στους Γερμανούς κατακτητές πριν από 75 χρόνια, τη “μαύρη” Κυριακή του Θωμά, 27 Απριλίου 1941.

Ενώ οι Αθηναίοι κλεισμένοι στα σπίτια τους παρακολουθούσαν τις τελευταίες στιγμές του ελεύθερου ραδιοφώνου υπό τις προτροπές για Αντίσταση του Κώστα Σταυρόπουλου, πρώτου αρχιεκφωνητή του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών, οι άνθρωποι της εξουσίας στην Αθήνα, οι «πρόθυμοι» ακόμη και προς τους κατακτητές της πατρίδας μας (“είδος” που ανθεί και σήμερα…), λίγες μέρες αφότου το μέτωπο στα σύνορα είχε καταρρεύσει έπειτα από σθεναρή αντίσταση απέναντι στον πανίσχυρο γερμανικό στρατό, συναντήθηκαν σε ένα καφενείο στους Αμπελοκήπους με τους αξιωματούχους των εισβολέων, παραδίδοντάς τους τα κλειδιά της πόλης.

«Μπήκαν στην πόλη οι Οχτροί», υψώθηκε ο αγκυλωτός σταυρός στην Ακρόπολη και ο ελληνικός λαός βυθίστηκε στο μαύρο σκοτάδι της Κατοχής…

27.4.1941 «Η Πόλις εάλω»