1

Τα Δ.Σ. των Συλλόγων της Ιονικής σας εύχονται ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ το 2023!

Τα Δ.Σ. των Συλλόγων της Ιονικής σας εύχονται:

· Υγεία : Η πιο συνηθισμένη, αλλά συνάμα η πιο σημαντική ευχή. Όταν έχουμε εμείς οι ίδιοι και οι δικοί μας άνθρωποι την υγεία μας, τότε μόνο μπορούμε να χαρούμε τη ζωή, αλλά και να αντιμετωπίσουμε όποιο εμπόδιο βρεθεί στο δρόμο μας

· Ειρήνη : Το σπουδαίο αγαθό της Ειρήνης, το οποίο πιθανώς να θεωρούσαμε ως δεδομένο τα τελευταία χρόνια, φέτος συνειδητοποιήσαμε ότι παραμένει εύθραυστο και πρέπει διαρκώς να αγωνιζόμαστε για την επίτευξή του. Ειρήνη λοιπόν, για τη χώρα μας και όλο τον κόσμο

· Χαμόγελο και αισιοδοξία : Σε ένα κόσμο που η αλήθεια είναι ότι τελευταία δε μας δίνει πολλές αφορμές για να χαμογελάμε και αισιοδοξούμε, να πάμε κόντρα στο ρεύμα, κόντρα στη μαυρίλα και το φόβο που θέλουν να μας επιβάλουν και αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις με αισιοδοξία και χαμόγελο. Είναι ο μόνος τρόπος για να μη λυγίσουμε και να προχωρήσουμε μπροστά

· Καλύτερες μέρες για την πατρίδα μας : Δυστυχώς η συγκυρία δεν είναι και η καλύτερη για την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, με τις διεθνείς και εσωτερικές αναταράξεις να επικρατούν της ομαλότητας. Το νέο έτος να φέρει καλύτερες μέρες για την πατρίδα και το λαό μας.

· Άμβλυνση των ανισοτήτων : Διαρκής πόθος και επιθυμία όλων μας η δικαιότερη μοιρασιά του πλούτου αυτού του κόσμου, ώστε να σταματήσει να βαθαίνει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και οικονομικά ασθενέστερων.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ & ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

με Αγάπη, Ειρήνη και ΥΓΕΙΑ!

 

 
Ένα… συναδελφικό ποίημα από το συνάδελφο Γιώργο Στρούζα μαζί με τις ευχές του για τη νέα χρονιά!

Ο… αειθαλής συνάδελφος Γιώργος Στρούζας (Σύνταγμα, Ναυαρίνου Πειραιά) συνεχίζει να μας κάνει την τιμή να μας εμπιστεύεται προς δημοσίευση τις δημιουργίες του. Κι εμείς, αντίστοιχα, θα του αποδίδουμε διαρκώς το θαυμασμό μας που στα 90 του χρόνια είναι ακόμα ενεργός και συνεχίζει να εμπνέεται και να δημιουργεί!

Ιδιαίτερα μάλιστα σήμερα, που δημοσιεύουμε το ποίημα που μας απέστειλε και είναι εμπνευσμένο και αφιερωμένο σε όλους τους συναδέλφους της Ιονικής για τις ευχές της νέας χρονιάς!

Είναι σίγουρα οι καλύτερες ευχές που θα μπορούσε να στείλει σε όλους εμάς ο Γιώργος και με τη σειρά μας του ανταποδίδουμε και του ευχόμαστε να συνεχίσει να είναι υγιής, δυναμικός και δημιουργικός!


 ΣΤΙΣ  ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ  ΚΑΙ  ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

 

Θα  ήθελα  σε  όλους  σας

και  στις  οικογένειές  σας,

να  δώσω

ευχές  από  καρδιάς,

 

Ο  νέος  χρόνος  να  είναι

ευλογημένος,

από  πίκρες  και  πόνο

απαλλαγμένος

 

Όλοι  μαζί

ας  ζωντανέψουμε

τις  αναμνήσεις  τις  παλιές,

δίνουν  τροφή

στις  συμπεριφορές

τις  τωρινές,

 

Με  συναδέλφους  συντροφιά

φίλους  και  συνεργάτες

στη  δουλειά,

ένοιωθες  της  οικογένειας

την  ζεστασιά.

 

Ως  παλιός

συνταξιούχος και εγώ,

νοιώθω την ανάγκη

μαζί σας  να  επικοινωνήσω,

τις  όμορφες  στιγμές

που  πέρασα  κοντά σας,

νοερά  να  ξαναζήσω.

 

Στιγμές  που  δεν  μπορούν

να  ξεχαστούν,

είτε  από  την  μνήμη

να  σβηστούν.

 

Ατέλειωτες  ώρες

καθισμένοι  στο  γκισέ,

ζούσαμε  μαζί

της  δουλειάς,

τις  πίκρες  και  χαρές.

 

Καμιά  φορά,

το  κλίμα  γινότανε  βαρύ,

αν  συνάδελφος

στη  σύνταξη είχε  βγει,

μας  έλειπε  πολύ,

τα  μάτια  όλων

στη  θέση  την  κενή.

 

Ήταν  ο  διπλανός  μας,

άνθρωπος  ο  δικός μας,

πολλά  χρόνια

στο  πλευρό  μας.

 

Το  καλημέρα  το  πρωί

το  γεια  σας  του  μεσημεριού,

ήταν  όμορφη  συμπεριφορά,

πολιτισμού.

 

Οι  πιο  πολλοί

δεν  έτυχε  να  γνωριστούμε,

όμως  σαν  συνάδελφοι

ο  ένας  τον  άλλον  σεβόμαστε

και  εκτιμούμε.

 

Το  χέρι  δίνω

μ’ αγάπη  και  σεβασμό,

αν  κάποιον

άθελά  μου  έβλαψα,

συγγνώμη  του  ζητώ.

 

Αν  μπορούσα

το  χέρι  σας  να  σφίξω,

στον  κάθε  έναν  χωριστά

θα  ήτανε  για  μένα

δώρο  Θεού  χαράς.

  

ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ

ΚΑΛΗ  ΧΡΟΝΙΑ

 

Με  εκτίμηση

Ο  συνάδελφός σας,

από  τη  Ζάκυνθο, το  Φιόρο  του  Λεβάντε.

  

Γιώργος  Στρούζας

 

 

 

 
Γενικοί και « Γενικοί» …γενικώς ! – Του συνάδελφου Δημήτρη Κουκουζή

Ο συνάδελφος Δημήτρης Κουκουζής (ο οποίος υπηρέτησε στη Διεύθυνση Δικαστικού της τράπεζας και μάλιστα ήταν επί σειρά ετών Υποδιευθυντής) από το Λευκοχώρι Γορτυνίας, σας είναι βεβαίως γνωστός μέσα από τα πολύ όμορφα κείμενά του που προσεγγίζουν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας με έναν ιδιαίτερο τρόπο, μεταφέροντάς μας με τρυφερότητα, νοσταλγία, αλλά και χιούμορ το αυθεντικό τους νόημα.

Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε ένα διαφορετικό κείμενό του, με περισσότερο πολιτικό χαρακτήρα, παρά λαογραφικό. Βεβαίως, σε αυτό εκφράζονται μόνο οι προσωπικές απόψεις του συναδέλφου και άλλωστε ο ίδιος, στο σημείωμα που συνόδευε το κείμενό του αναφέρει ότι δεν πρέπει ποτέ να προχωράμε σε γενικεύσεις. Η ιστοσελίδα μας, ως τόπος ελεύθερης ανάπτυξης ιδεών των συναδέλφων, δημοσιεύει το κείμενο και ανεξάρτητα αν πολλοί συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την οπτική του, εμείς με τη σειρά μας του ευχόμαστε Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά, με Υγεία για τον ίδιο και την οικογένειά του.  


MIA  ΦΟΡΑ  KAI  ENA  KAIΡΟ

 

                                    Γενικοί και « Γενικοί» …γενικώς !.

 

Ο Πρώτος κ.  «Γενικός»

Τοποθετήθηκε από την κυβέρνηση. Ήταν του κόμματος. Ανέμενε αρκετά χρόνια μία θέση ανάλογη των κομματικών του προσόντων. Πρόεδρος ή Γενικός Διευθυντής σε μία ΔΕΚΟ. Τα κατάφερε τελικά……. ελέω Πρωθυπουργού. Δεν χρειάζονταν άλλα προσόντα. Αρκούσαν τα κομματικά. Με το που ενθρονίστηκε στη ΔΕΚΟ φρόντισε να έχει αυτοκίνητο  με οδηγό,  δύο ιδιαίτερες γραμματείς με 2-3 τηλεφωνικές γραμμές, γραφείο μεγάλο και επιπλωμένο, κλητήρα στην είσοδο του γραφείου του , καθαρίστρια για το γραφείο του κ.λ.π. Άλλαξε κουρτίνες , ζήτησε πίνακες επωνύμων ζωγράφων , η γραμματέας του παρήγγειλε λουλούδια στο ανθοπωλείο, κάθισε αναπαυτικά στη πολυτελή νεοκλασική καρέκλα του νεοκλασικού κτηρίου και από μέσα του αναφώνησε : « o αγώνας τώρα δικαιώνεται » Η ειρωνία της τύχης ήταν ότι στο ίδιο γραφείο είχε υπηρετήσει προ ετών ένας άλλος πραγματικός Γενικός Διευθυντής . Αυστηρός, ικανός, ακομμάτιστος, αξιοσέβαστος , εργασιομανής, «κέρβερος » της εταιρίας του. Καμμία σύγκριση μεταξύ του παλιού αυθεντικού Γενικού και του νέου «Γενικού».

Αμέσως λοιπόν ο κ.  «Γενικός»  σαν έτοιμος από καιρό , απέκτησε Λουδοβίκειο νοοτροπία. Μιλούσε με όποιον ήθελε, απαντούσε στα τηλέφωνα σε όποιον ήθελε, δεχόταν στο γραφείο του όποιον ήθελε. Έδινε λόγο μόνο στον πρωθυπουργό. Δηλαδή σε κανένα.

Από τις πρώτες του έννοιες ήταν να βρει τον κατάλληλο δικηγόρο της νομικής υπηρεσίας της ΔΕΚΟ . Δεν τον ήθελε να μάθει ποιες κρίσιμες δικαστικές υποθέσεις χειρίζεται , ούτε αν οι μεγάλες δικαστικές διαφορές  κερδίζονται στα Δικαστήρια από τη ΔΕΚΟ .Αυτό που τον ενδιέφερε ήταν να τον ρωτήσει και να μάθει τί έπρεπε να κάνει για μία προσωπική του υπόθεση , εργατοασφαλιστικής φύσεως, από προηγούμενη υπηρεσία του σε άλλη ΔΕΚΟ . Ήθελε δηλαδή να λύσει προσωπικό του θέμα με τις δωρεάν υπηρεσίες του « υφισταμένου » του δικηγόρου της νέας  ΔΕΚΟ.

Ο Δικηγόρος , όπως ήταν φυσικό, ανέλαβε πρόθυμα  να μελετήσει την υπόθεση του κυρίου Γενικού Διευθυντού του και να ενεργήσει τα δέοντα προς το συμφέρον του.    Παρά το γεγονός ότι οι εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις  που χειριζόταν ο δικηγόρος ήταν μείζονος νομικής σημασίας και μεγάλου ενδιαφέροντος για τη ΔΕΚΟ ,  εν τούτοις ο κ. «Γενικός»   ουδέποτε ενδιαφέρθηκε να ενημερωθεί από τον δικηγόρο για τη νομική πορεία τους. Έτσι μία ημέρα ο δικηγόρος  παρέστη σε μία κρίσιμη δίκη σε μεγάλο Δικαστήριο του Πειραιά υπερασπιζόμενος το συμφέρον και τις αποφάσεις της ΔΕΚΟ . Όλοι είχαν ενδιαφέρον να μάθουν πώς πήγε αυτή η δίκη διότι κρινόταν η νομιμότητα μιας απόφασης της Διοίκησης και του κ. Γενικού. Όλα τα στελέχη της ΔΕΚΟ αγωνιούσαν για την έκβασή της ,  εκτός από τον κ. «Γενικό»  . Ο οποίος με το που ήλθε ο δικηγόρος στο γραφείο  του,  τον κάλεσε μέσω της γραμματέως του  στο γραφείο του. Ο δικηγόρος υπέλαβε ότι θα ήθελε  να ενημερωθεί πώς πήγε η κρίσιμη για τη ΔΕΚΟ αυτή δίκη, τί πιθανότητα είχαμε να κερδίσουμε , πώς πήγε στο ακροατήριο ο εξετασθείς μάρτυρας-στέλεχοος της ΔΕΚΟ κ.λ.π. Ήταν έτοιμος να εκθέσει στο κ. «Γενικό»  τη διαδικασία της δίκης , το νομικό διακύβευμα της υπόθεσης, τις προτάσεις και τα έγγραφα που κατατέθησαν, τί πρέπει να κάνουν  κ.λ.π.

Ο κ.  «Γενικός»   με το που είδε τον δικηγόρο ,  αντί να ζητήσει άμεση ενημέρωση+ για τη διεξαχθείσα σοβαρή δίκη , του είπε με ύφος προϊσταμένου προς υφιστάμενο υπάλληλο : « μου φαίνεται πως δεν ενδιαφέρεσαι για το θέμα μου ,  που σου ανέθεσα. Δεν μου είπες τι έκανες και τι αποτέλεσμα είχαμε ». Πριν συνέλθει από την δυσάρεστη αυτή έκπληξη ο δικηγόρος , του εξήγησε ότι η υπόθεση θέλει τρέξιμο, δεν  είναι απλή και ότι προσπαθεί να την προωθήσει αλλά προηγούνται οι επείγουσες και κρίσιμες υποθέσεις της ΔΕΚΟ , που ο ίδιος χειριζόταν.

Ο κ. «Γενικός»   δεν γνώριζε ότι την ημέρα εκείνη διεξαγόταν μία κρίσιμη δίκη στο Πειραιά , όπου εκρίνετο η νομιμότητα μιάς δικής του αποφάσεως. Μα και να την γνώριζε δεν έδειξε ενδιαφέρον για την έκβασή της.  Ο άνθρωπος ήλθε να παραστήσει τον « Γενικό », να εισπράξει την πλούσια αντιμισθία του και να χαρεί τη νομή της εξουσίας του , κατά  τις εντολές που του είχαν δώσει αυτοί που τον διόρισαν. Δεν ήλθε να σώσει την ΔΕΚΟ , η οποία στη συνέχεια εξαγοράστηκε από τον ιδιωτικό τομέα. Να σημειωθεί ότι οι πλείστες τότε ΔΕΚΟ ήταν ζημιογόνες

 

Ο Δεύτερος κ. Γενικός

Η μοίρα το έφερε ο ίδιος δικηγόρος να φύγει από την άνω ΔΕΚΟ (μετά την εξαγορά της) και να προσφέρει τις νομικές του υπηρεσίες σε νέα μεγάλη εταιρία του ιδιωτικού τομέα. Εδώ ο κ. Γενικός είχε καθημερινή συνεργασία με το δικηγόρο και ενδιαφερόταν άμεσα για την δικαστική πορεία των υποθέσεων της εταιρίας που αυτός χειριζόταν με επιτυχία στα Δικαστήρια. Τον σεβόταν , τον συμβουλευόταν, εκτιμούσε τις επιστημονικές του  γνώσεις και την πολύχρονη εμπειρία  του και γενικά τον θεωρούσε σπουδαίο ισότιμο συνεργάτη του και όχι υφιστάμενό του . Εκτίμησε ιδιαίτερα  το όλο έργο του και τον αντάμειψε πλουσιοπάροχα για την ευδόκιμη και επιτυχημένη υπηρεσία του. Μαζί με το δικηγόρο του ο κ. Γενικός αγωνιζόταν για τα συμφέροντα της εταιρίας τους , συνεργάζονταν αρμονικά για το καλύτερο δικαστικό αποτέλεσμα των υποθέσεών τους και γενικά  σε πνεύμα  αγαστής συνεργασίας και ευγενικής συμπεριφοράς προώθησαν τα  κοινά συμφέροντα τους. Βεβαίως και συμβουλευόταν και για  τις προσωπικές του υποθέσεις τον δικηγόρο του , ο οποίος με προθυμία τον συμβούλευε και του παρείχε τις νομικές του υπηρεσίες. Υπήρχε αμοιβαίος σεβασμός, ευγένεια και αλληλοεκτίμηση. Και μία ευχάριστη και  πρωτόγνωρη για το δικηγόρο έκπληξη. Ο κ. Γενικός φρόντισε και έμαθε την ημερομηνία γεννήσεώς  του και τον πήρε ο ίδιος (χωρίς διαμεσολάβηση της γραμματέως του) στο τηλέφωνο να του ευχηθεί Χρόνια Πολλά ! Ο δικηγόρος δεν πίστευε στα αυτιά του ! Ποτέ του στα τόσα χρόνια της δικηγορίας του (πάνω από 40) δεν βρέθηκε άλλος Γενικός Διευθυντής (από τους πολλούς με τους οποίους συνεργάστηκε) να του ευχηθεί την ημέρα των γενεθλίων του ! Πράξη ανθρώπινη, ευγενική, συγκινητική και πρωτόγνωρη.. 

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Οι δύο Γενικοί Διευθυντές είχαν μία μεγάλη διαφορά που επηρέασε την πολιτεία τους και την συμπεριφορά τους . Αντιπροσώπευαν δύο διαφορετικούς κόσμους.

Ο πρώτος είχε δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία ,  διορισμένος με πολιτικά κριτήρια σε μία ΔΕΚΟ του Δημόσιου Τομέα για συγκεκριμένη διάρκεια θητείας . Διορίστηκε να περάσει και να αμειφθεί καλά, να εκτελέσει τις εντολές του Υπουργού ή του Πρωθυπουργού και να φύγει όποτε του πουν, χωρίς να λογοδοτεί πουθενά. Τους υπαλλήλους τους έβλεπε σαν υπηκόους !

Ο δεύτερος  διεύθυνε μια εταιρία ιδιωτικού τομέα ,  με διαρκή θητεία  , με όρεξη για συνεχή και εντατική δουλειά και επιτυχία ελεγχόμενος καθημερινά  από την Διοίκηση και ελέγχων τους συνεργάτες του για το κοινό καλό όλων των εργαζομένων της εταιρίας του. Έθετε στόχους προόδου, λογοδοτούσε ,ήταν πρώτος μεταξύ ίσων και έβλεπε τους υπαλλήλους ως χρήσιμους συνεργάτες , σεβαστούς και πολύτιμους, ανταμείβοντάς τους αναλόγως. Όσοι έτυχε να έχουμε εργαστεί και στον Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα γνωρίζουμε πολύ καλά τη διαφορά νοοτροπίας και εργασίας μεταξύ των δύο αυτών τομέων.

Οι Γενικοί γενικώς δεν είναι γενικά οι ίδιοι !

 

Δεκέμβρης του 2022

 

Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ (κατά κόσμον Δημήτρης Κουκουζής)

 
Πάμε θέατρο για τον θρυλικό «ΖΟΡΜΠΑ» του Νίκου Καζαντζάκη (22.1.23) στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»  

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Καθώς αφήνουμε πίσω το 2022 και το 2023 είναι προ των πυλών, θα υποδεχθούμε το νέο έτος με μία υπέροχη θεατρική παράσταση.

Η πρώτη μας θεατρική εξόρμηση για το νέο έτος θα είναι για το εμβληματικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» σε θεατρική διασκευή του Γιάννη Κακλέα και του Γεράσιμου Ευαγγελάτου και σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» σε παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και των θεατρικών παραγωγών «Τεχνηχώρος» την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023 (ώρα 18:30 μ.μ.).


Λίγα λόγια για το έργο

Ο θρυλικός Ζορμπάς ζωντανεύει στη σκηνή. Τον μυθικό Ζορμπά ενσαρκώνει ο Γιάννης Στάνκογλου. Μαζί του η Όλια Λαζαρίδου στον ρόλο της Μαντάμ Ορτάνς, ο Αιμιλιανός Σταματάκης στον ρόλο του συγγραφέα, ο Ιβάν Σβιτάιλο στον ρόλο του Μαυραντώνη, η Ηλιάνα Μαυρομάτη στον ρόλο της χήρας και ένας πολυπληθής θίασος ταλαντούχων ηθοποιών και χορευτών.

Ο Γιάννης Κακλέας εμπνέεται από τον πιο πολυμεταφρασμένο σύγχρονο Έλληνα συγγραφέα σε όλο τον κόσμο και τον ήρωά του Αλέξη Ζορμπά και στήνει επί σκηνής ένα εντυπωσιακό υπερθέαμα με κορυφαίους στο είδος τους καλλιτεχνικούς συντελεστές στη μεγαλύτερη θεατρική παραγωγή που έχει γίνει ποτέ για τον μυθικό ΖΟΡΜΠΑ. Μία παράσταση βγαλμένη κατευθείαν από την ελληνική ψυχή.

Ο «Βίος και η Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» του Νίκου Καζαντζάκη σε μια υπερπαραγωγή με την πρωτότυπη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, μέσα από τα μάτια ενός νέου ανθρώπου που έχει μια αποκαλυτική συνάντηση με τον ομώνυμο ήρωα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ:

ΑΛΕΞΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΝΚΟΓΛΟΥ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ

ΜΑΝΤΑΜ ΟΡΤΑΝΣ: ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ 

ΧΗΡΑ: ΗΛΙΑΝΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗ

ΜΑΥΡΑΝΤΩΝΗΣ: ΙΒΑΝ ΣΒΙΤΑΪΛΟ

ΜΙΜΗΘΟΣ-ΤΡΕΛΟΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΟΥΡΛΗΣ

ΠΑΥΛΗΣ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΝΑΒΑΣ

ΜΑΝΩΛΑΚΑΣ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΣΟΥΑΝΑΤΟΣ

ΛΟΛΑ: ΝΙΝΑ ΦΩΣΚΟΛΟΥ

ΓΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ

ΜΑΥΡΑΝΤΩΝΑΙΝΑ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΚΑΝΔΡΙΤΟΥ

Με αλφαβητική σειρά:

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΙΛΙΩΤΗ, ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ, ΙΖΑΜΠΕΛΑ ΚΑΡΚΑΡΑΣΒΙΛΗ, ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΌΣ, ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΩΣΤΑΚΗΣ, ΣΟΦΙΑ ΜΙΧΑΗΛ, ΜΑΤΙΝΑ ΠΕΡΓΙΟΥΔΑΚΗ, ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΚΑΝΔΡΙΤΟΥ, ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΣΕΡΓΟΥΝΙΩΤΗ, ΔΑΝΑΗ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΕΦΑΝΟΥΔΑΚΗΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΓΚΡΙΣΤΑΡΗΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΚΛΕΑΣ

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ/ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ  ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΚΛΕΑΣ

ΣΚΗΝΙΚΑ ΜΑΝΟΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ ΗΛΕΝΙΑ ΔΟΥΛΑΔΙΡΗ

ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

ΜΟΥΣΙΚΗ /ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΒΑΪΟΣ ΠΡΑΠΑΣ

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΑΚΚΑΣ

ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΡΟΜΠΟΥΚΗ

ΦΩΤΙΣΜΟΙ ΣΤΕΛΛΑ ΚΑΛΤΣΟΥ

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΡΕΑ ΣΑΜΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ


Η Επιτροπή Πολιτισμού της Ιονικής εξασφάλισε εισιτήρια για τους ενδιαφερόμενους στη Β’ Ζώνη με 26 € (από 35 €)

· Όσοι συνάδελφοι ενδιαφέρεστε, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με  τις γραμματείες των Συλλόγων μας (τηλ. 2103250692-3-4 & 2103615765) μας προκειμένου να σας κρατήσουμε θέσεις

· ΠΡΟΣΟΧΗ ! Οι θέσεις θα κλείνονται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ μετά την καταβολή του αντιτίμου του εισιτηρίου.

· Θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η πρώτη παράσταση για τη νέα χρονιά είμαστε βέβαιοι ότι θα αφήσει απόλυτα ικανοποιημένους όσους συναδέλφους επιλέξουν να γνωρίζουν μαζί μας το σπουδαίο Αλέξη Ζορμπά!
Καλό ταξίδι Κοντέσσα

Έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 67 ετών η Κοντέσσα Ξενίκα, σύζυγος του αείμνηστου συναδέλφου μας Νίκου Ξενίκα που είχε υπηρετήσει στο κατάστημα της Κω. Την Ξενίκα διέκριναν το ήθος, η συνέπεια και η εργατικότητα και είμαστε βέβαιοι ότι όσοι συνάδελφοι είχαν την τιμή να τη γνωρίζουν θα τη θυμούνται με αγάπη και σεβασμό.

Η απώλειά της αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στα παιδιά της Κατερίνα και Ιωάννη που θα κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη της.

Εκ μέρους σύσσωμης της Ιονικής Οικογένειας εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στους οικείους της εκλιπούσης.

Η εξόδιος ακολουθία έγινε στον ιερό κοιμητηριακό ναό Αγίας Παρασκευής στο Πυλί της Κω και ακολούθησε η ταφή στο κοιμητήριο Πυλίου.

Καλό ταξίδι Κοντέσσα!
Δυναμική εκκίνηση και άκρως θετική ανταπόκριση των συναδέλφων στο Πρωτοποριακό Πρόγραμμα Υγείας «ΕΛΠΙΔΑ» από το Συνεταιρισμό μας – Σπεύσατε να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα με τα μοναδικά οφέλη για εσάς και την οικογένειά σας!

Συνάδελφισσες – Συνάδελφοι,

Πριν από λίγες μέρες σας παρουσιάσαμε το Πρωτοποριακό Πρόγραμμα Υγείας «ΕΛΠΙΔΑ» (βλ. εδώ) από το Συνεταιρισμό μας, το οποίο επεξεργάστηκαν, σχεδίασαν και διαπραγματεύτηκαν οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι του Συλλόγου μας συνάδελφοι Νίκος Αλεξόπουλος και Μαρία Φιλιπποπούλου.

Το νέο πρόγραμμα προσφέρει στα μέλη του ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ πρόσβαση σε σημαντικές παροχές υγείας, υψηλών προδιαγραφών, με άκρως προνομιακή τιμή και με ιδιαίτερα ελκυστικούς όρους.

Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει τις κάρτες «ΕΛΠΙΔΑ» και «ΕΛΠΙΔΑ PLUS» και σύμφωνα με τις ανάγκες του καθενός, προσφέρεται η δυνατότητα με πολύ μικρό κόστος να μηδενιστεί η συμμετοχή στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη όλης της οικογένειας!

Η εκκίνηση του Προγράμματος από 1η Δεκεμβρίου βρήκε πραγματικά πολύ θετική ανταπόκριση στους συνάδελφους μας που το αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή, αναγνωρίζοντας τα μεγάλα οφέλη που τους παρέχει.

Ο σχεδιασμός μας για την πρωτοποριακή πρωτοβάθμια περίθαλψη έχει στόχο να καλύψει τις ανάγκες πρωτοβάθμιας περίθαλψης για όσο το δυνατόν περισσότερους συναδέλφους και τις οικογένειές τους, αφού πραγματικά πρόκειται για ένα ασυναγώνιστο πρόγραμμα που κατέστη εφικτό μόνο χάρη στις διαρκείς προσπάθειες των ασφαλιστικών μας συμβούλων και του Συνεταιρισμού μας. Και οι προσπάθειές μας βέβαια δε σταματούν εδώ, αφού με βάση το πρόγραμμα και τις κάρτες «ΕΛΠΙΔΑ», σύντομα πιστεύουμε ότι θα έχουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρωτοβάθμιας περίθαλψης για όλους τους Ιονικάριους σε όλη την Ελλάδα.

Σας καλούμε όλους να εξετάσετε αναλυτικά το πρόγραμμα, τις παροχές και τα οφέλη του, να το συγκρίνετε με άλλα, αντίστοιχα προγράμματα που κυκλοφορούν στην αγορά, προκειμένου να διαπιστώσετε τη… μοναδικότητά του και να σπεύσετε να συμμετάσχετε σε αυτό για εσάς τους ίδιους και τις οικογένειές σας!

Για τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα Υγείας παρακαλώ πολύ επικοινωνήστε με το Συνεταιρισμό μας και την ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (τηλ. 2103250692-3-4) ή με το Σύλλογο Συνταξιούχων (τηλ. 2103615765 – 2103640541). 

 
Επισκεφθήκαμε το ιδιαίτερο, πλωτό Μουσείο ΕΛΛΑΣ ΛΙΜΠΕΡΤΥ που αποτελεί σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης, ελληνικής, ναυτιλιακής ιστορίας

Η Επιτροπή Πολιτισμού Ιονικής, συνεχίζοντας τις πολύ ενδιαφέρουσες δραστηριότητές της, πραγματοποίησε δωρεάν επίσκεψη και ξενάγηση στο πλωτό μουσείο ΕΛΛΑΣ ΛΙΜΠΕΡΤΥ στον Πειραιά, την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου.

Ήταν μία ξεχωριστή επίσκεψη σε ένα ιδιαίτερο, ιστορικό αξιοθέατο και όλοι οι συνάδελφοι που έδωσαν το παρών σίγουρα ανταμείφθηκαν για την επιλογή τους.

Την Τρίτη το πρωί, αφού συγκεντρωθήκαμε στον Πειραιά, επιβιβαστήκαμε στο πουλμανάκι που μας πήγε απ’ ευθείας στην προβλήτα ΣΙΛΟ (Πύλη Ε3), όπου είναι ελλιμενισμένο το «ΕΛΛΑΣ ΛΙΜΠΕΡΤΥ».

Εκεί μας περίμενε ο συνταξιούχος Πλοίαρχος του εμπορικού Ναυτικού και πρόεδρος του «Ομίλου Φίλων ΛΙΜΠΕΡΤΥ» κ. Ευάγγελος Κούζιλος, μαζί με τον υποπλοίαρχο για να ξεκινήσει η ξενάγηση, η οποία περιλάμβανε βόλτα στο κατάστρωμα, αλλά και στο εσωτερικό μέρος του πλοίου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης είδαμε ντοκουμέντα και παρακολουθήσαμε video για όλη τη διαδρομή του πλοίου από τη δημιουργία του, για την ιστορία, αλλά και την εξέλιξή του. Είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε από κοντά παλιά όργανα που χρησιμοποιούσαν οι ναυτικοί και οι πλοίαρχοι, αλλά και σχετική έκθεση φωτογραφίας. Οι υπεύθυνοι του «ΟΜΙΛΟΥ ΦΙΛΩΝ ΛΙΜΠΕΡΤΥ» που διαχειρίζονται και λειτουργούν το Μουσείο, ήταν πάντα δίπλα μας για να απαντήσουν πρόθυμα στις ερωτήσεις και τις απορίες μας.

Τα συγκεκριμένα πλοία τύπου ΛΙΜΠΕΡΤΙ κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε χρόνο ρεκόρ, παίζοντας κι αυτά το ρόλο τους στη νίκη εναντίον του φασισμού. Μετά το Β’ Παγκόσμιο αρκετά από αυτά κατέληξαν σε Έλληνες εφοπλιστές, συμβάλλοντας στην παγκόσμια επέκταση της ελληνικής ναυτιλίας.

Από τα 2.720 πλοία που κατασκευάστηκαν, πλέον έχουν απομείνει μόνο τρία, εκ των οποίων τα δύο βρίσκονται στην Αμερική. Το ΕΛΛΑΣ ΛΙΜΠΕΡΤΙ είναι το μόνο που βρίσκεται στην Ευρώπη και έφτασε στην Ελλάδα το 2007 ως δωρεά της κυβέρνησης των ΗΠΑ χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες της πολιτείας και της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας. Το πλοίο έφθασε ρυμουλκούμενο στον Πειραιά τον Ιανουάριο του 2009 και περί το Μάιο άρχισαν εργασίες αποκατάστασης στην αρχική του μορφή, οι οποίες περατώθηκαν τον Ιούλιο του 2010.

ngg_shortcode_0_placeholder
Δεκέμβριος 1914 – Η συγκλονιστική ιστορία της Ανακωχής των Χριστουγέννων στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Το πνεύμα των Χριστουγέννων, με το γνωστό μήνυμα της αγάπης και αλληλεγγύης που το χαρακτηρίζει, έγινε αφορμή οι αντιμαχόμενοι στρατιώτες του αιματηρού Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, να διακόψουν για λίγο τις πολεμικές συγκρούσεις και να ξεχάσουν ότι είναι εχθροί.

Μια από τις πιο πραγματικά συγκλονιστικές στιγμές του πολέμου και γενικά της ιστορίας, που ο ανθρωπισμός κατάφερε να ξεπεράσει κάθε συμφέρον και διχασμό, ήταν αυτή η αυθόρμητη Ανακωχή που πραγματοποιήθηκε από τους αντίπαλους στρατιώτες στα χαρακώματα του Δυτικού Μετώπου τα Χριστούγεννα του 1914.

24 Δεκεμβρίου 1914

Ήταν μια κρύα και περίεργα ήσυχη Παραμονή Χριστουγέννων στα χαρακώματα της Φλάνδρας του Δυτικού Μετώπου, του κυριότερου μετώπου του πολέμου. Κάπου γύρω στα μεσάνυχτα ακούστηκε από ένα γερμανικό στρατόπεδο να ψάλλεται ένα τραγούδι και κεριά άρχισαν να τρεμοπαίζουν. Τραγουδούσαν την “Άγια Νύχτα”. Οι Βρετανοί στο απέναντι στρατόπεδο αρχικά απόρησαν, αλλά δεν άργησαν να μπουν στο κλίμα και να ακολουθήσουν. Άρχισαν κι εκείνοι να τραγουδούν την Άγια Νύχτα στη γλώσσα τους.

Η ανταρσία της ανακωχής είχε ξεκινήσει. Σιγά σιγά όλο και περισσότεροι στρατιώτες άρχισαν να βγαίνουν διστακτικά από τις θέσεις τους και να συναντιούνται με τους απέναντι στην ουδέτερη ζώνη ανταλλάσσοντας μεταξύ τους ευχές σαν να μην υπήρξαν εχθροί ποτέ.

Ήταν μια αυθόρμητη ανακωχή των στρατιωτών ενάντια στις εντολές των ανωτέρων τους, που φυσικά δεν είχαν αποφασίσει κάτι τέτοιο.

Ως την επόμενη ημέρα, ανήμερα Χριστούγεννα, η ανακωχή έγινε σχεδόν καθολική. Οι αντίπαλοι στρατιώτες τραγουδούσαν μαζί, κουβέντιαζαν, βγήκαν αναμνηστικές φωτογραφίες και διηγήθηκαν ιστορίες που τους στιγμάτισαν στους ως τότε μήνες του ζοφερού πολέμου. Τηρώντας το έθιμο της γιορτινής ημέρας, αντάλλαξαν μεταξύ τους και πρόχειρα δώρα, μαρμελάδες, ουίσκι, τσιγάρα, σοκολάτες, λουκάνικα, μπύρα και άλλα.

Βρετανοί, Βέλγοι, Γάλλοι και Γερμανοί είχαν την ευκαιρία να θάψουν τους νεκρούς τους όπως άρμοζε, να περιποιηθούν τους τραυματίες τους και να οργανώσουν τα χαρακώματά τους. Όλα σε ένα κλίμα αυθόρμητης αλληλεγγύης και ανθρωπισμού.

Το απόγευμα των Χριστουγέννων μάλιστα πραγματοποιήθηκε και ποδοσφαιρικός αγώνας, όπου οι δύο πλευρές βρέθηκαν αντίπαλες σε ένα κανονικό παιχνίδι, αυτή τη φορά χωρίς θύματα. Χρησιμοποίησαν μια αυτοσχέδια μπάλα φτιαγμένη από άχυρο και δεμένη με σπάγκο, ενώ λέγεται πως αντίστοιχα παιχνίδια πραγματοποιήθηκαν και σε άλλα σημεία του μετώπου.

Τα συγκλονιστικά γεγονότα της Ανακωχής των Χριστουγέννων του 1914 επιβεβαιώνονται και από τα επίσημα αρχεία, καθώς και από προσωπικές γραπτές μαρτυρίες στρατιωτών, που τα έζησαν.

«Τα όπλα σίγησαν και οι στρατιώτες άρχισαν να βγαίνουν από τα χαρακώματα τους. Αφήσαμε και εμείς τα όπλα και συναντήσαμε τον εχθρό. Απ’ όσο θυμάμαι, οι Γερμανοί βγήκαν πρώτοι και άρχισαν να έρχονται προς το μέρος μας. Τους αντιγράψαμε αυθόρμητα. Χαιρετηθήκαμε και αρκετοί από εμάς άρχισαν να παίζουν ποδόσφαιρο. Μην φαντάζεστε τίποτα οργανωμένο. Μια αυτοσχέδια μπάλα βρέθηκε από το πουθενά και περίπου 50 άτομα αλλάζαμε πάσες.»

(μαρτυρία του Άγγλου στρατιώτη Μπέρτι Φέλσταντ)

Μητέρα, έδωσα κι εγώ τα χέρια με έναν αντίπαλο στρατιώτη. Είναι ολοφάνερο το πόσο θέλουν κι αυτοί να γυρίσουν πίσω τις οικογένειές τους. Οι πίπιζες ηχούσαν όλη μέρα και στρατιώτες κυκλοφορούσαν στο μέτωπο ανενόχλητοι χωρίς το φόβο του θανάτου”.

(από επιστολή του Βρετανού λοχαγού Α. Ντ. Τσάρτερ)

Ένας στρατιώτης ανέφερε στα απομνημονεύματά του ότι αυτά ήταν τα πιο αξέχαστα Χριστούγεννα της ζωής του” και ένας άλλος  ότι δεν θα έχανε τη χθεσινή εμπειρία ακόμη και για το πιο υπέροχο χριστουγεννιάτικο δείπνο στην Αγγλία“.

Βρετανοί και Γερμανοί στρατιώτες φωτογραφήθηκαν μαζί την ημέρα της Ανακωχής των Χριστουγέννων.

Υπήρξαν βέβαια και αρκετοί που δεν συμμερίστηκαν το χριστουγεννιάτικο κλίμα και εξέφρασαν τη διαφωνία τους, ειδικά εκείνοι που είχαν πρόσφατα χάσει συντρόφους τους στη μάχη. Σε κάποια σημεία οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν και κάποιοι στρατιώτες θανατώθηκαν όταν βγήκαν από τα χαρακώματα νομίζοντας πως θα έχουν μια μέρα εκεχειρίας.

Οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ανησύχησαν ότι οι άνδρες τους θα έχαναν την ορμή τους και τη διάθεση για πόλεμο, όμως εκείνη την ημέρα οι εντολές τους έπεσαν στο κενό. Αρκετοί από αυτούς υπέστησαν ποινές από τους ανωτέρους τους, που δεν κατάφεραν να “συνετίσουν” τους στρατιώτες τους.

Από τη επόμενη μέρα πάντως ο πόλεμος συνεχίστηκε κανονικά, παρόλο που εκείνα τα ιδιαίτερα, αλλά τόσο αληθινά Χριστούγεννα του 1914 θα έμεναν σε όλους αξέχαστα.

Αυτά ήταν και τα πρώτα Χριστούγεννα της περιόδου του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Την επόμενη χρονιά μερικές ομάδες στρατιωτών οργάνωσαν και πάλι εκεχειρία ενόψει των Χριστουγέννων, όμως αυτές οι περιπτώσεις δεν ήταν τόσο εκτεταμένες και δεν υπήρξε η μαζική ειρηνική συσπείρωση της πρώτης φοράς.

Άλλωστε η φρίκη του πολέμου είχε πλέον χαράξει βαθιά σημάδια στις καρδιές όσων τον βίωναν και εκατομμύρια στρατιώτες είχαν χάσει τη ζωή τους στα χαρακώματα. Συνέβαλε επίσης και το γεγονός ότι υπήρξαν αυστηρές εντολές από τους ανωτέρους και των δύο πλευρών, που απαγόρευαν τον συγχρωτισμό για να μην επαναληφθεί η “ανταρσία” του 1914.

Είναι παρόλα αυτά γνωστό ότι κυρίως τα πρώτα χρόνια του πολέμου υπήρξαν περιστασιακά ημέρες “άτυπης” εκεχειρίας μεταξύ των εχθρών, ακόμα και εκτός των γιορτινών ημερών.

Με σιωπηρές μεταξύ τους συμφωνίες τα αντίπαλα στρατόπεδα απέφευγαν τις έντονα βίαιες συμπεριφορές αφήνοντας ο ένας στον άλλο τον χρόνο να περισυλλέξουν τους νεκρούς και τραυματίες τους, να ξεκουραστούν λίγο ή να ασχοληθούν με δουλειές του στρατοπέδου. Σε κάποιες περιπτώσεις ερχόντουσαν και σε επαφή μεταξύ τους συζητώντας ή ανταλλάσσοντας  τσιγάρα.

Όσο ο πόλεμος προχωρούσε, τόσο τα φαινόμενα “διαλειμμάτων” ειρήνης γινόντουσαν και πιο σπάνια. Ειδικότερα μετά τις αιματηρές μάχες του 1916 (Μάχη του Βερντέν και του Σομμ) με τους εκατομμύρια νεκρούς και την εκτεταμένη χρήση χημικών όπλων, οι στρατιώτες πλέον είχαν ποτιστεί με περισσότερη σκληρότητα και μίσος για τους αντιπάλους τους.

Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος ή αλλιώς ο Μεγάλος Πόλεμος, που κράτησε μέχρι τον Νοέμβριο του 1918, χαρακτηρίστηκε ως ο μεγαλύτερος πόλεμος φθοράς στην παγκόσμια ιστορία. Ο τελικός απολογισμός του ήταν περισσότερα από 8 εκατομμύρια νεκροί στρατιώτες και πάνω από 14 εκατομμύρια θύματα άμαχου πληθυσμού.

Christmas Truce Memorial, Liverpool.

Μέσα στη ζοφερή ατμόσφαιρα του πολέμου η Ανακωχή των Χριστουγέννων του 1914 αποτελεί ίσως την πιο αξιοσημείωτα ασυνήθιστη και συγκινητική στιγμή ειρήνης και αδελφοσύνης, που έμεινε για πάντα στην ιστορία.

Το γεγονός φυσικά αποτέλεσε έμπνευση για διάφορα έργα τέχνης, από ταινίες ως μνημεία, διαφημιστικά και δημοφιλή τραγούδια.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα μεταξύ άλλων είναι: η γαλλική ταινία Joyeux Noël” (2005), το τραγούδι Christmas in the Trenches” του John McCutcheon, το τραγούδι All Together Now” των The Farm και το τραγούδι It Could Happen Again” του Collin Raye.

_______________________________________

Μακάρι οι άγιες μέρες των γιορτών έστω να αποτελούν μια αφορμή και υπενθύμιση για όλους μας για περισσότερες “ανακωχές” και λιγότερο διχασμό και θλιβερή συνέχεια οποιουδήποτε είδους πολέμου δεχόμαστε και αποδεχόμαστε.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

Πηγή : https://docuventa.gr/

 
Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα στην πόλη της Κέρκυρας με τη Φιλαρμονική Εταιρεία «Μάντζαρος» και συμμετοχή του Μουσείου Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τράπεζας  

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Δεν έχουν περάσει παρά λίγοι μόλις μήνες από τη μοναδική Βραδιά Ιονικής Συγκίνησης και Μεγαλείου που ζήσαμε κάτω από το Νομισματικό Μουσείο της Ιονικής Τράπεζας στην Κέρκυρα για την επίσημη, ζωντανή παρουσίαση του Ύμνου της Ιονικής.

Σίγουρα όλοι εμείς οι Ιονικάριοι νιώθουμε μία βαθύτερη σύνδεση με τα μέρη από τα οποία ξεκίνησε η Ιονική Τράπεζα και αυτός ο δεσμός έγινε ακόμα μεγαλύτερος μετά από τη συνεργασία με Κερκυραίους καλλιτέχνες και τη Φιλαρμονική Εταιρεία «Μάντζαρος» για τη δημιουργία, εκτέλεση και παρουσίαση του Ύμνου.

Εν όψει των εορτών λοιπόν, στην πόλη της Κέρκυρας διοργανώνονται πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις (άλλωστε είναι γνωστό ότι πρόκειται για ένα νησί με ιδιαίτερη κλίση και «φρέσκια» ματιά στην κουλτούρα και τις παραδόσεις), στις οποίες συμμετέχει τόσο η Φιλαρμονική Εταιρεία «Μάντζαρος», όσο και το Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τράπεζας. Σας παραθέτουμε το σχετικό ανακοινωθέν και καλούμε τους Κερκυραίους συναδέλφους και όσους βρεθούν στην Κέρκυρα αυτές τις μέρες να λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις και ιδιαίτερα στην αποψινή (19:00 μ.μ.) εκδήλωση μπροστά από το Μουσείο Χαρτονομισμάτων της Ιονικής Τράπεζας:


Το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου συμμετέχει για πρώτη φορά στα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα της πόλης της Κέρκυρας σε συνεργασία με την ιστορική Φιλαρμονική Εταιρία “Μάντζαρος”, τμήμα της Παιδικής Χορωδίας Κέρκυρας και το Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τράπεζας – Alpha Bank, στα πλαίσια του μαθήματος “Διαδραστικά Οπτικοακουστικά Συστήματα” με διδάσκοντες τους Γιάννη Δεληγιάννη, Αναπληρωτή Καθηγητή και Άγγελο Φλώρο, Επίκουρο Καθηγητή.

Οι δράσεις σχεδιάστηκαν από φοιτήτριες και φοιτητές του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας που υλοποιούνται σε στοχευμένα σημεία του Ιστορικού Κέντρου της πόλης της Κέρκυρας. Οι δράσεις πραγματοποιούνται από τις 11πμ έως τις 9μ.μ.

Μία από τις δράσεις προσφέρει στις συμμετέχουσες και τους συμμετέχοντες συμβολικά δώρα, προσφορά της Φιλαρμονικής Εταιρίας Μάντζαρος.

Ευχαριστούμε θερμά το Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης – Alpha Bank και το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας για τη συμβολή και την βοήθεια τους για την χαρτογραφική προβολή στην πρόσοψη του ιστορικού κτιρίου της πρώην Ιονικής Τράπεζας.

Σας περιμένουμε όλες και όλους στη γεμάτη από Χριστουγεννιάτικους ήχους και εικόνες γιορτή μας!

 

Δράσεις:

Α) Χριστουγεννιάτικο Παιχνίδι Θησαυρού. Πλατεία Βραχλιώτη, 11:00 π.μ.

Φοιτητές: Δημήτρης Θωμόπουλος, Δημήτρης Μουρούκης, Μελίνα Πάτση.
Είναι ένα παιχνίδι επαυξημένης πραγματικότητας (WEB AR) για μικρούς και μεγάλους κατά το οποίο οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες πρέπει να βρουν όλους τους Χριστουγεννιάτικους θησαυρούς.
Με την επιτυχή απάντηση στο σύνολο των ερωτήσεων λαμβάνετε μέρος στην κλήρωση για 4 δωρεάν εισιτήρια που προσφέρει η Φιλαρμονική Εταιρία «Μάντζαρος» για την συναυλία της δεύτερης μέρας των Χριστουγέννων στο Δημοτικό θέατρο.

Για να πάρετε μέρος χρειάζεται μόνο μία συσκευή έξυπνου τηλεφώνου ή ταμπλέτας. Το παιχνίδι θησαυρού θα λάβει χώρα στην πλατεία Βραχλιώτη από τις 11πμ έως και τις 9:00μμ. Το παιχνίδι ξεκινάει με το να σκανάρισμα των κεντρικού QR Code και συνεχίζει με τα υπόλοιπα QR codes που θα είναι τοποθετημένα γύρω από το πηγάδι! Έμπνευση μας είναι η στολισμένη Κέρκυρα την περίοδο αυτή καθώς και αντικείμενα και μουσικά όργανα από την Φιλαρμονική Εταιρία «Μάντζαρος». Στόχος μας η διασκέδαση σας! Όποιο άτομο απαντήσει σωστά και στις 5 ερωτήσεις παίρνει μέρος στην κλήρωση για τα συμβολικά δώρα.

 

Β) Off the map, Πλακάδα, 7:00μ.μ.

Φοιτητές: Κωστής Καραγιάννης, Ανδρέας Κωνσταντής, Αντώνης Μπουλουγούρης, Φώτης Πάγκαλος, Ντίνα Πελτέκη, Οδυσσέας Τερζάκης, Ιάσωνας Τσαγκέτας.

Αντικείμενο εργασίας της ομάδας αποτελεί η σκηνοθεσία και δημιουργία σεναρίου – μιας διαδραστικής ιστορίας που θα ακούει τους ήχους της Φιλαρμονικής και θα συνοδεύει τα μουσικά κομμάτια Άγια Νύχτα και Walking in the Air. Τους ήχους της Φιλαρμονικής θα συνοδεύει διαδραστική χαρτογραφική προβολή στην πρόσοψη του ιστορικού κτιρίου της πρώην Ιονικής Τράπεζας το Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τράπεζας – Alpha Bank. Η οπτικοποίηση επιτεύχθηκε μέσω της δημιουργίας σκηνικών background, χαρακτήρων και εφέ σε σχετικό πρόγραμμα (lightform) και θα προβληθεί μέσω της διαδικασίας προβολής projection mapping.

 

Γ) Caelestia Ornamenta (Ουράνιο Στολίδι), Κτίριο ΦΕΜ, 8:45 μ.μ.

Φοιτητές: Γιώργος Αγγελής, Έλλη Λυμπεροπούλου, Τάσος Μαστρογιάννης, Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, Μελίνα Πάτση.
Το έργο της ομάδας ονομάζεται «Caelestia Ornamenta» (Ουράνια στολίδια). Είναι ένα διαδραστικό Video Art Projection που θα προβάλλεται σε αιωρούμενο πανί. Το συγκεκριμένο έργο ολοκληρώνει τη δράση των Χριστουγεννιάτικων Καλάντων και υλοποιείται μπροστά από το κτίριο της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος». Η προσθήκη τεχνολογίας διάδρασης audio rsponsive θα αναλύει τον ήχο και θα εκκινεί οπτικά εφέ που θα επηρεάζουν την προβολή. Η ομάδα εμπνεύστηκε από την Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα της πόλης της Κέρκυρας και την ιστορία του νησιού σε αυτές τις γιορτινές μέρες. Στόχος αποτελεί η μεταφορά των Χριστουγεννιάτικων ήχων της Φιλαρμονικής σε ένα αιωρούμενο στολίδι στην πόλη της Κέρκυρας.

Καλά Χριστούγεννα!!!

 
Το Δ.Σ. της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ σας εύχεται ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ & ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ !

Το Δ.Σ. της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ σας εύχεται

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ & ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ με Αγάπη, Ειρήνη και ΥΓΕΙΑ!