1

Καλό ταξίδι Δάνη

Έφυγε ξαφνικά από κοντά μας σε ηλικία 74 ετών ο συνάδελφός μας Ιορδάνης (Δάνης) Βελλιάδης, ο οποίος είχε υπηρετήσει στα καταστήματα Θεσσαλονίκης Αναλήψεως, Ρούσβελτ και ως διευθυντής στην Ερμού, τη Σταυρούπολη και την Τούμπα. Τον Δάνη διέκριναν το ήθος, η συνέπεια, η εργατικότητα και βεβαίως όσοι είχαν την τιμή να συνυπηρετήσουν μαζί του θα θυμούνται πάντα τη συγκρότηση και την αφοσίωση στη δουλειά του. Μάλιστα, ο εκλιπών έγινε διευθυντής μία εποχή ανανέωσης για την τράπεζα και τη χώρα και είναι ο πρώτος από τη λεγόμενη «σειρά των λοχαγών» που φεύγει για το μεγάλο ταξίδι και είναι βέβαιο ότι όλοι οι συνάδελφοι θα τον θυμούνται πάντα με αγάπη και σεβασμό.

Η απώλειά του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στη σύζυγό του Βάσω και τα παιδιά του Δανάη, Γιάννη και Δημήτρη που θα κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη του.

Εκ μέρους σύσσωμης της Ιονικής Οικογένειας εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντος.

Η εξόδιος ακολουθία και ταφή του συναδέλφου θα γίνει το Σάββατο 1.10.22 ώρα 14:15 στα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.

Καλό ταξίδι Δάνη!

 
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για τους συναδέλφους που δεν έχουν λάβει τις αυξήσεις και τα αναδρομικά για τα περισσότερα από 30 ασφαλιστικά έτη

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Πριν από λίγες ημέρες σας είχαμε ενημερώσει ότι οι Σύλλογοί μας απέστειλαν νέο εξώδικο στο διοικητή του e-ΕΦΚΑ (βλ. εδώ) σχετικά με τη διεκπεραίωση των εκκρεμοτήτων του Φορέα προς τους συνταξιούχους συναδέλφους μας. Στο εξώδικο αναλύαμε ανά κατηγορία τις εκκρεμότητες του e-ΕΦΚΑ προς συνταξιούχους συναδέλφους μας και τονίζαμε ότι λόγω της παρατεταμένης καθυστέρησης και παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας με κάθε δυνατό τρόπο, πλέον είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στη φάση της δικαστικής διεκδίκησης της διεκπεραίωσής τους.

Μία από αυτές τις κατηγορίες αφορά συναδέλφους μας που παρά το γεγονός ότι έχουν περισσότερα από 30 ασφαλιστικά έτη, δεν τους έχει γίνει ακόμα επανυπολογισμός στις συντάξεις τους με βάση τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει ο νόμος 4670/2020 από τον Οκτώβριο του 2019 και συνεπώς δεν έχουν λάβει ούτε τις αυξήσεις ούτε και τα αναδρομικά που δικαιούνται.  

Το εξώδικο που αποστείλαμε και η σαφής πρόθεσή μας να συνεχίσουμε δικαστικά τις υποθέσεις, φαίνεται ότι θορύβησε τους αρμοδίους, αφού τις τελευταίες μέρες πληροφορούμαστε ότι υπάρχει μία κινητικότητα όσον αφορά αυτούς τους συναδέλφους (και γενικά τους συνταξιούχους).

Ωστόσο, ειδικά για τους συνταξιούχους συναδέλφους μας που έχουν συνταξιοδοτηθεί με τις διατάξεις του νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) μετά την εφαρμογή του νόμου 4670/2020 (νόμος Βρούτση) και στους οποίους δεν έχει γίνει ο επανυπολογισμός με βάση τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης που ορίζει ο νόμος 4670/2020 για τα περισσότερα από 30 ασφαλιστικά έτη και συνεπώς δεν τους έχουν καταβληθεί οι θετικές διαφορές και τα αντίστοιχα αναδρομικά, έχοντας γνώση και εμπειρία από τη δυσλειτουργία, τη βραδύτητα και τα διαρκή σφάλματα που χαρακτηρίζουν τον ΕΦΚΑ και με τον τρόπο που μαθαίνουμε ότι κινείται η διαδικασία για την εκκαθάριση αυτών των εκκρεμοτήτων, θεωρούμε ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπισθεί η ιδιαίτερη περίπτωσή τους από τα συστήματα. Έπειτα από σκέψη συνειδητοποιήσαμε ότι αν δεν προβούμε σε κάποιες ενέργειες και δε δώσουμε τα απαιτούμενα στοιχεία, η διεκπεραίωσή των εν λόγω υποθέσεων μπορεί να καθυστερήσει υπερβολικά (έως και να μη γίνει ποτέ…!).

Για αυτό, κρίνουμε σκόπιμο και πιστεύουμε ότι θα συνδράμει στη γρηγορότερη διεκπεραίωση των υποθέσεων, ο κάθε συνάδελφος που ανήκει στη συγκεκριμένη κατηγορία να αποστείλει στο email των συγχωνευμένων ταμείων ΤΑΠΙΛΤ στον e-ΕΦΚΑ ( tm.asf.bank@efka.gov.gr ), την κάτωθι αίτηση :

ΑΙΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑΠΙΛΤ (πατήστε εδώ)

Σε κάθε περίπτωση, παραμένουμε στη διάθεσή για οποιαδήποτε διευκρίνιση και καλό θα ήταν πριν αποστείλετε την ως άνω αίτηση να επικοινωνήσετε με τους Συλλόγους μας ώστε να σιγουρευτούμε ότι ανήκετε στην προαναφερθείσα κατηγορία.

* Υπάρχει μία ακόμα κατηγορία συνταξιούχων μελών μας που έχουν πάνω από 30 ασφαλιστικά έτη και λαμβάνουν και δεύτερη σύνταξη από οποιαδήποτε αιτία και οποιοδήποτε ποσό και δεν τους έχουν χορηγηθεί εισέτι, ως έπρεπε, τα αντίστοιχα ποσά εκ της αυξήσεως που δικαιούνται βάσει των ορισμών του νόμου 4670/2020, καθώς και τα αντίστοιχα αναδρομικά. Όσον αφορά αυτή την κατηγορία, παρακολουθούμε την υπόθεση και τη διαδικασία εκκαθάρισης των υποθέσεων αυτών από τον e-ΕΦΚΑ και θα σας κρατήσουμε ενήμερους για οποιαδήποτε εξέλιξη.

 
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ : Τα επιπλέον ποσά σε ορισμένους λογαριασμούς συνταξιούχων αφορούν την επιδότηση Power Pass 2 και όχι κάποια αύξηση στη σύνταξη

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Ορισμένοι συνταξιούχοι συνάδελφοι επικοινώνησαν με τους Συλλόγους μας σήμερα, γνωρίζοντάς μας ότι όταν έλεγξαν τους λογαριασμούς τους για την πίστωση της σύνταξης, είδαν επιπλέον μικροποσά και αναρωτήθηκαν αν αυτά προέρχονται από κάποια αύξηση στη σύνταξη.

Αφού ψάξαμε το θέμα, σας ενημερώνουμε ότι τα τυχόν επιπλέον ποσά σε ορισμένους λογαριασμούς συνταξιούχων αφορούν την πίστωση του επιδόματος Power Pass 2 (επιδότηση για την ενέργεια) που κατεβλήθη σε ορισμένους δικαιούχους σήμερα και δεν προέρχονται από κάποια αύξηση στη σύνταξη.

Άλλωστε, όσοι είδατε επιπλέον ποσά, αν ελέγξετε αναλυτικά το λογαριασμό σας, θα δείτε ότι αναφέρεται ως ξεχωριστή πίστωση από αυτήν της σύνταξης.
Το Εξπρές της Ιονικής ξανά στις ράγες! Τρία χρόνια μετά, είμαστε πανέτοιμοι για το πρώτο ταξίδι μας στο εξωτερικό για να γνωρίσουμε από κοντά την πανέμορφη Καταλονία και την κοσμοπολίτικη γαλλική ριβιέρα σε μία μοναδική 10ήμερη (29.10 – 7.11) εκδρομή! (ΑΓΚΩΝΑ – ΠΙΑΤΣΕΝΤΖΑ – ΝΙΚΑΙΑ – ΚΑΝΝΕΣ – ΜΟΝΑΚΟ – ΜΟΝΤΕ ΚΑΡΛΟ – ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ – MALGRAT DE MAR – ΦΙΓΚΕΡΕΣ – ΝΤΑΛΙ – ΜΠΕΣΑΛΟΥ – ΑΙΞ ΑΝ ΠΡΟΒΑΝΣ – ΜΑΣΣΑΛΙΑ – ΓΕΝΟΒΑ)

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Μία από τις πλέον επιτυχημένες πτυχές της δράσης του Συλλόγου μας είναι κατά γενική ομολογία οι πολιτιστικές και εκδρομικές μας εκδηλώσεις που έχουν χαρίσει ατελείωτες ώρες διασκέδασης και ψυχαγωγίας στους συναδέλφους μας.

Ιδιαίτερα οι εκδρομές της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ είναι γνωστές για τη μεγάλη τους επιτυχία και όσοι τυχεροί συμμετείχαν σε αυτές αναπολούν τις στιγμές που περάσαμε μαζί. Ιδιαίτερα οι εκδρομές μας στο εξωτερικό, έχουν αφήσει… εποχή και αποτέλεσαν εμπειρίες ζωής για τους συμμετέχοντες συναδέλφους που συνεχίζουν να τις αναπολούν…

Φτάνει όμως πια με την αναπόληση και τη νοσταλγία! Έφτασε η στιγμή για καινούργιες προκλήσεις και εμπειρίες!

Μετά από τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώσαμε αναγκαστικά τα τελευταία χρόνια και ενώ έχουν περάσει αισίως 3 χρόνια από την τελευταία μας εκδρομή στο εξωτερικό, έφτασε η ώρα που το Εξπρές της Ιονικής θα μπει ξανά στις ράγες, με μία υπέροχη δεκαήμερη εκδρομή! Η υπέροχη Βαρκελώνη, οι γαλάζιες ακτές της costa brava, τα πανέμορφα χωριά στους πρόποδες των Πυρηναίων, η φημισμένη γαλλική ριβιέρα, η γραφική Προβηγκία και η μοναδική Μασσαλία (ανάμεσα σε άλλα) μας περιμένουν!

Ως γνωστόν, τα ταξίδια διευρύνουν το πνεύμα και τους ορίζοντές μας. Εκτός όμως από αυτήν την αυτονόητη αλήθεια, βασικός στόχος μας από όταν ξεκινήσαμε τις εκδρομές μας ήταν να έρθουμε πιο κοντά, να γνωρίσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον. Και πράγματι, μέσα από τις εξορμήσεις μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, πολλοί συνάδελφοι έχουν δεθεί και έχουν δημιουργηθεί σχέσεις ζωής!

Άλλωστε, κάθε στιγμή αυτής της εκδρομής είναι ένα ατελείωτο γλέντι, αφού ακόμα και όταν δε θαυμάζουμε κάποιο αξιοθέατο ή ένα πανέμορφο τοπίο, το κέφι βρίσκεται… στα ουράνια, με τα τραγούδια, τα ανέκδοτα, τις ιστορίες και τα πειράγματα να δίνουν και να παίρνουν! Και βεβαίως, όπως σε κάθε εκδρομή μας, δε θα παραλείψουμε να περάσουμε αξέχαστες βραδιές με τον ξεχωριστό τόνο που δίνουν οι εξαιρετικές φωνές και η διάθεση των συναδέλφων μας.


ΙΤΑΛΙΑ – ΙΣΠΑΝΙΑ  – ΓΑΛΛΙΑ

 

ΑΓΚΩΝΑ – ΠΙΑΤΣΕΝΤΖΑ – ΝΙΚΑΙΑ – ΚΑΝΝΕΣ – ΜΟΝΑΚΟ – ΜΟΝΤΕ ΚΑΡΛΟ – ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ – MALGRAT DE MARΦΙΓΚΕΡΕΣ – ΝΤΑΛΙ – ΜΠΕΣΑΛΟΥ – ΑΙΞ ΑΝ ΠΡΟΒΑΝΣ – ΜΑΣΣΑΛΙΑ – ΓΕΝΟΒΑ

10 ΗΜΕΡΗ  ΟΔΙΚΗ  ΕΚΔΡΟΜΗ

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ : 29/10/22 – ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ 07/11/22

 

1η ΜΕΡΑ : ΑΘΗΝΑ – ΠΑΤΡΑ – ΠΛΟΙΟ 

Συγκέντρωση, επιβίβαση στο πούλμαν και αναχώρηση για Πάτρα με στάση για καφέ ή φαγητό. Άφιξη στην Πάτρα, επιβίβαση στο πλοίο, τακτοποίηση στις καμπίνες και αναχώρηση 17.30 μ.μ. με προορισμό την Αγκώνα. Στη στάση που θα κάνει το πλοίο στην Ηγουμενίτσα θα επιβιβαστούν και οι συνάδελφοι που θα έρθουν από τη Βόρειο Ελλάδα.  Στον ελεύθερο χρόνο σας μπορείτε να διασκεδάσετε στους πολυτελείς χώρους αναψυχής του πλοίου. Διανυκτέρευση εν πλω.

2η ΜΕΡΑ: ΑΓΚΩΝΑ  – ΠΙΑΤΣΕΝΤΖΑ

Γεύμα στο πλοίο. Άφιξη στις 14.00 και αναχώρηση με ενδιάμεσες στάσεις για τη μικρή, αλλά πολύ όμορφη, Πιατσέντζα. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, διανυκτέρευση.

 3η ΜΕΡΑ:   ΠΙΑΤΣΕΝΤΖΑ – ΜΟΝΑΚΟ – ΜΟΝΤΕ ΚΑΡΛΟ – ΝΙΚΑΙΑ

Θα πάρουμε το πρωινό μας, για να ετοιμαστούμε για μία ημέρα… χλιδής! Θα ξεκινήσουμε για το πριγκιπάτο του Μονακό, το μικρό αυτό, αριστοκρατικό κράτος, συνώνυμο της πολυτέλειας και της  κοσμοπολίτικης ζωής. Θα δούμε  τα ανάκτορα της βασιλικής οικογένειας των Γκριμάλντι, τη Μητρόπολη όπου βρίσκεται ο τάφος της Γκρέις Κέλυ και το διάσημο, για το καζίνο του, αλλά και τη διεξαγωγή αγώνα της Formula 1, Μόντε Κάρλο. Στο τέλος αυτής της «βασιλικής» ημέρα, θα συνεχίσουμε για τη Νίκαια, θα τακτοποιηθούμε στο ξενοδοχείο μας και θα διανυκτερεύσουμε.

4η ΜΕΡΑ: : ΝΙΚΑΙΑ  – ΠΑΡΚΟ ΓΚΟΥΕΛ – MALGRAT DE MAR

Μετά το πρωινό θα περιηγηθούμε στην πέμπτη μεγαλύτερη γαλλική πόλη, που αποπνέει έναν αέρα αριστοκρατίας. Θα διασχίσουμε το διάσημο παραλιακό δρόμο της πόλης, με τα υπέροχα κτίρια, θα περάσουμε από την πλατεία Mασενά, τη βιβλιοθήκη της πόλης (το τετράγωνο κεφάλι), το Ακρόπολις (το συνεδριακό κέντρο) και θα καταλήξουμε στον λόφο Σιμιέζ, για να επισκεφθούμε την εκκλησία και τους κήπους του Φραγκισκανού Μοναστηριού.

Μετά τη γνωριμία μας με τη Νίκαια, θα αναχωρήσουμε πλέον για την Καταλονία με πρώτο σταθμό το Πάρκο Γκουέλ. Το 1984 η UNESCO ανακήρυξε το Πάρκο Γκουέλ σε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, ως μέρος του συνόλου «Έργα του Άντονι Γκαουντί». Το Πάρκο Γκουέλ αντικατοπτρίζει την καλλιτεχνική πληθωρικότητα του Γκαουντί.

Παραμονή για επίσκεψη και στη συνέχεια αναχώρηση για την πανέμορφη πόλη Μalgrat de Mar, στη φημισμένη για τις παραλίες της Costa Brava στην περιφέρεια της Καταλονίας. Πρόκειται για ένα ελκυστικό τουριστικό θέρετρο περίπου 60 χλμ. από τη Βαρκελώνη στην ακτογραμμή της Costa Brava, με όμορφες παραλίες, πολλά εστιατόρια που σερβίρουν τοπική και διεθνή κουζίνα και πολλές προτάσεις για νυχτερινή ζωή με υπέροχα μπαρ και παμπ κατάλληλα για όλες τις ηλικίες. Θα τακτοποιηθούμε στο ξενοδοχείο και θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για τη βόλτα μας έως το δείπνο. Διανυκτέρευση.

5η μέρα  : MALGRAT DE MAR –  ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ

Πρωινό και αναχώρηση για τη Βαρκελώνη, την πόλη – κόσμημα του ισπανικού βορρά. Ξεκινάμε  την  περιήγησή μας από την κεντρική πλατεία της Βαρκελώνης την Plaza Catalunia. Φυσικά δεν θα παραλείψουμε να δούμε εξωτερικά το Camp Nou – το γήπεδο της Μπαρτσελόνα που είναι το 4ο μεγαλύτερο γήπεδο ποδοσφαίρου στον κόσμο. Θα διασχίσουμε την περίφημη λεωφόρο Paseo de gracia με τα πιο ακριβά καταστήματα της πόλης και τα ωραιότερα σπίτια από την εποχή του μοντερνισμού διάσημων αρχιτεκτόνων με γνωστότερα την Casa Batllo και Casa Mila του μεγάλου Antonio Gaudi. Θα σταματήσουμε και θα δούμε από κοντά το αριστούργημά του, την περίφημη εκκλησία Sagrada Familia. Εν συνεχεία θα φτάσουμε στην παγκοσμίως διάσημη κεντρική λεωφόρο, την Las Ramblas, η οποία διασχίζει την καρδιά του κέντρου της πόλης και θα έχουμε 3 – 4 ώρες ελεύθερο χρόνο για να περπατήσουμε, να κάνουμε τα ψώνια μας και να γνωρίσουμε καλύτερα την πανέμορφη αυτή πόλη. Το βράδυ θα επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο μας για το δείπνο και διανυκτέρευση.

6η μέρα  : MALGRAT DE MAR –  ΦΙΓΚΕΡΕΣ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΤΑΛΙ – BESALU

Το πρωινό μας θα μας δώσει ενέργεια για την επίσκεψή μας στη γενέτειρα του τεράστιου Σαλβαδόρ Νταλί, το Φιγκέρες! Μετά από μια πανέμορφη διαδρομή σχεδόν 2 ωρών. διασχίζοντας δάση από πεύκα και λεύκες, φτάνουμε στο μουσείο θέατρο του εκκεντρικού ζωγράφου. Το πιο επισκέψιμο μουσείο στην Καταλονία και το τρίτο σε ολόκληρη την Ισπανία περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του Νταλί στον κόσμο! Σε ένα ονειρικό κτίριο θα θαυμάσουμε πίνακες από τα πρώτα χρόνια της ζωής του μέχρι το θάνατό του! Βγαίνοντας από το μουσείο θα απολαύσουμε επίσης την μόνιμη έκθεση κοσμημάτων που αποτελείται από 37 μοναδικά κοσμήματα τα οποία σχεδίασε ο πολυτάλαντος καλλιτέχνης! Μετά από έναν καφέ στο ιστορικό κέντρο του Φιγκέρες, αναχώρηση για την όμορφη πόλη της Μπεσαλού, όπου θα επισκεφθούμε το πιο χαρακτηριστικό σημείο της πόλης, τη γέφυρα του 12ου αιώνα πάνω από τον ποταμό Fluvià. Μετά από μία βόλτα στην πόλη θα επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο για το δείπνο μας και τη διανυκτέρευση.

7η ΜΕΡΑ: MALGRAT DE MAR(ΠΡΟΒΗΓΚΙΑ) ΑΙΞ ΑΝ ΠΡΟΒΑΝΣ – ΜΑΣΣΑΛΙΑ 

Μετά το πρωινό μας θα αναχωρήσουμε, αφήνοντας πλέον πίσω μας την Ισπανία, αφού θα περάσουμε πάλι στη Γαλλία με προορισμό την Προβηγκία και τη γραφική παλιά της πρωτεύουσα, την Aix-en-Provence. Με την άφιξή μας θα διαπιστώσουμε ότι  έχει την κομψότητα του Παρισιού σε συνδυασμό με τη ζεστασιά της Νότιας Γαλλίας. Αυτή η παραδοσιακή πόλη της Προβηγκίας διακρίνεται από τους σκιερούς δεντρόφυτους δρόμους, τις ιστορικές πλατείες και τα περίτεχνα σιντριβάνια. Μια κληρονομιά της αρχαίας ρωμαϊκής διοίκησης, χίλια ρέοντα μνημεία βρίσκονται σε όλη την πόλη. Το κέντρο του Aix-en-Provence είναι το Cours Mirabeau, μια μεγάλη λεωφόρος με υπαίθριες καφετέριες που είναι γεμίζουν με ηλιόλουστες μέρες και ήρεμα βράδια. Θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για να απολαύσουμε την πόλη και προαιρετικό γεύμα.

Συνεχίζουμε για τη Μασσαλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας, ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια της Μεσογείου, με την τεράστια, πολυπολιτισμική ιστορία που, ως γνωστόν, ξεκίνησε με την ίδρυσή της περίπου το 600 π.Χ. από Έλληνες Φωκαείς. Σήμερα, το πανάρχαιο αυτό λιμάνι ζει μια δεύτερη νεότητα, χάρη στα έργα ανάπλασης διάσημων αρχιτεκτόνων που μεταμορφώνουν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας, σε δυναμική, open air, “Μητρόπολη του 21ου αιώνα”, χωρίς όμως να χάνεται το μεσογειακό της ταπεραμέντο. Θα περιηγηθούμε στην πόλη για να γνωρίσουμε τα πιο σημαντικά αξιοθέατά της, τις μεγάλες λεωφόρους με τα επιβλητικά κτίρια, το παλιό λιμάνι και τα δίδυμα κάστρα – φυλάκια. Επιστροφή στην Αιξ Αν Προβάνς, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

8η ΜΕΡΑ – ΑΙΞ ΑΝ ΠΡΟΒΑΝΣ – ΚΑΝΝΕΣ – ΓΕΝΟΒΑ – ΠΙΑΤΣΕΝΤΖΑ  

Πρωινό και αναχώρηση για τις Κάννες, την αδιαμφισβήτητη “βασίλισσα” της Κυανής Ακτής με την περίφημη Κρουαζέτ, έναν από τους πιο διάσημους δρόμους του κόσμου. Θα δούμε τα υπέροχα κτίρια, και τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία, που χρονολογούνται από την εποχή της Μπελ Επόκ, καθώς και το Παλάτι του Φεστιβάλ των Καννών.  

Θα πάρουμε το δρόμο για τη Γένοβα, τη γενέτειρα του Χριστόφορου Κολόμβου, με ενδιάμεσες στάσεις. Θα γνωρίσουμε την πόλη του ιταλικού βορρά που κάποτε δέσποζε σε όλη τη Μεσόγειο, αλλά και στους θαλάσσιους, εμπορικούς δρόμους όλου του κόσμου. Στην πανοραμική περιήγηση μας στο ιστορικό κέντρο της πόλης, που έχει ανακηρυχτεί από την Unesco Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, θα δούμε τον Καθεδρικό Ναό του San Lorenzo με την υπέροχη μαρμάρινη πρόσοψη, την εντυπωσιακή Πλατεία Ρiazza de Ferrari με το κτίριο της Όπερας, το παλάτι των Δόγηδων, το σπίτι που λέγεται ότι γεννήθηκε ο Κολόμβος και πολλά αναγεννησιακά παλάτια, μεγάλες λεωφόρους του 19ου αιώνα και μπαρόκ εκκλησίες δίπλα σε δαιδαλώδη μεσαιωνικά στενά. Θα έχουμε χρόνο να κάνουμε τη βόλτα μας μέχρι να πάρουμε το δρόμο για το ξενοδοχείο μας στην Πιατσέντζα, όπου θα τακτοποιηθούμε, θα δειπνήσουμε και θα διανυκτερεύσουμε.

9η ΜΕΡΑ:  ΠΙΑΤΣΕΝΤΖΑ – ΑΓΚΩΝΑ  

Μετά από ένα πολύ όμορφο, ταξίδι γεμάτο νέες εμπειρίες, θα αρχίσουμε να παίρνουμε το – μακρύ – δρόμο της επιστροφής. Ωστόσο, ακόμα θα μας μένουν όμορφες διαδρομές και πολύς χρόνος να διασκεδάσουμε με τη μεγάλη Ιονική παρέα μας! Αφού πάρουμε λοιπόν το πρωινό μας, θα αναχωρήσουμε για το λιμάνι της Αγκώνας, θα επιβιβαστούμε και στις 16.30 θα αναχωρήσουμε. Στο πλοίο θα δειπνήσουμε, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τις πολυτελείς παροχές του και θα διανυκτερεύσουμε εν πλω.

 

10η ΜΕΡΑ : ΠΑΤΡΑ – ΑΘΗΝΑ

Στις 09.30 θα φτάσουμε Ηγουμενίτσα, όπου θα αποχαιρετήσουμε τους συναδέλφους από τη Βόρεια Ελλάδα που θα μας έχουν συντροφεύσει στην εκδρομή μας. Στις 15.00 θα πατήσουμε ξανά στα πάτρια εδάφη και θα ξεκινήσουμε από την Πάτρα για την Αθήνα γεμάτοι με πολύ όμορφες εικόνες και αναμνήσεις!

 
ΤΙΜΗ ΚΑΤ’ ΑΤΟΜΟ
ΔΙΚΛΙΝΟ/ΤΡΙΚΛΙΝΟ ΔΩΜΑΤΙΟ     795 €
  • (Επιβάρυνση μονόκλινου 175 €)
  • (Επιβάρυνση δίκλινης εσωτερικής καμπίνας στο πλοίο κατ’ άτομο 90 €)

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ :

Ø Μεταφορές, περιηγήσεις, ξεναγήσεις  με πολυτελές  πούλμαν (με φίλτρα αέρα καμπίνας άνθρακα που κρατά και καταστρέφει τους ιούς ακόμη και τον covid -19, χάρη στο μοναδικό προοδευτικό σχεδιασμό πολλαπλών στρωμάτων και αποτρέπει την διασπορά τους)

Ø Εισιτήριο πλοίου Πάτρα – Αγκώνα – Πάτρα σε τετράκλινες εσωτερικές καμπίνες με superfast ferries

Ø 2 διαν/σεις σε επιλεγμένο    ξενοδοχείο στη  ΠΙΑΤΣΕΝΤΖΑ  4 αστέρων με πρωινό σε μπουφέ ( MH Hotel Piacenza Fiera : https://www.magiahotels.it/ )

Ø 1 διαν/ση σε επιλεγμένο   ξενοδοχείο   στη Νίκαια 3 αστέρων με πρωινό σε μπουφέ ( Hotel Apogia : https://www.apogia-hotel-nice.com/fra/index  ή IBIS NICE AEROPORT )

Ø 3 διαν/σεις σε επιλεγμένο  ξενοδοχείο στη MALGRAD DE MAR σε 4 αστέρων με πρωινό σε μπουφέ ( Hotel Europa Splash & Spa : https://www.hoteleuropasplash.net/ )

Ø 1 διαν/ση στην Αιξ Αν Προβάνς σε επιλεγμένο ξενοδοχείο 4 αστέρων με πρωινό σε μπουφέ (Novotel Aix-en-Provence Pont-de-l’Arc Fenouilleres : https://all.accor.com/hotel/0394/index.fr.shtml )

Ø ΣΥΝΟΛΟΝ 7 ΦΑΓΗΤΑ ( 6 ΔΕΙΠΝΑ & 1 ΓΕΥΜΑ )

Ø Έμπειρος Αρχηγός / Συνοδός

Ø Ασφάλεια αστικής / επαγγελματικής ευθύνης TOUR OPERATOR 

Ø Τοπικός ξεναγός όπου απαιτείται

Ø Δεύτερος οδηγός για τις μέρες που απαιτείται

Ø Ταξιδιωτική ασφάλιση που καλύπτει και covid-19

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ :

Ø Eίσοδοι σε μουσεία, αξιοθέατα και αρχαιολογικούς χώρους, ποτά, φιλοδωρήματα και ό,τι  αναφέρεται ως προαιρετικό.

Ø Δημοτικοί φόροι  ( πληρωτέοι στη reception του ξενοδοχείου )

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ :

Ø ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΝΕΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ  ή ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΕ  ΛΑΤΙΝΙΚΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ 15ΕΤΙΑΣ

Ø Θα σας ενημερώσουμε για τις γενικές πληροφορίες για το ταξίδι μας, καθώς και αν ισχύουν κάποια μέτρα λόγω covid που οφείλουμε να τηρούμε, ο καθένας που συμμετέχει στην εκδρομή  ξεχωριστά με ατομική ευθύνη,  για τη δική μας προστασία και των συμπολιτών μας.

Ø Λόγω covid τα μουσεία κλείνονται ηλεκτρονικά, θα σας ενημερώσουμε για το κόστος και όσοι επιθυμείτε να τα επισκεφθείτε θα μας το δηλώσετε και θα τα εξοφλήσετε και αυτά με την εξόφληση της εκδρομής έως 18.10.22

Ø Η ΑΝΩΤΕΡΩ  ΡΟΗ ΤΩΝ ΕΚΔΡΟΜΩΝ, ΞΕΝΑΓΗΣΕΩΝ, ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΩΝ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 


 Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Είναι η πρώτη μας μεγάλη, πολυήμερη εκδρομή μετά την περιπέτεια του covid και πραγματικά είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι και ανυπομονούμε να επανενώσουμε την Ιονική μας συντροφιά! Επειδή όμως την ίδια ανυπομονησία είναι βέβαιο ότι νιώθουν και πάρα πολλοί συνάδελφοί μας, που τα τελευταία τρία χρόνια μας εξέφραζαν ότι περίμεναν πώς και πώς μία μεγάλη εκδρομή στο εξωτερικό, σας προτρέπουμε να σπεύσετε να κλείσετε άμεσα θέσεις, γιατί ο αριθμός τους είναι συγκεκριμένος και το μόνο βέβαιο είναι ότι θα τελειώσουν σύντομα…

Επειδή λοιπόν το χρονικό διάστημα μέχρι την πραγματοποίηση της εκδρομής δεν είναι πολύ μεγάλο, δηλώστε συμμετοχή (θα πρέπει να καταβληθεί και προκαταβολή 400 ευρώ με τη δήλωση συμμετοχής σας και πλήρης εξόφληση μέχρι τις 18/10).

Η Επιτροπή Πολιτισμού της Ιονικής, όπως πάντα, κάνει το καλύτερο δυνατόν για τους συναδέλφους και βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι αυτή η μοναδική 10ήμερη εκδρομή είναι ο καλύτερος τρόπος για να επανέλθουμε δυναμικά στις εκτός Ελλάδος περιηγήσεις μας μετά από την απουσία τριών ετών!

Είμαστε βέβαιοι ότι το ταξίδι μας αυτό θα μείνει αξέχαστο σε όλους τους συμμετέχοντες, γεμίζοντάς τους με εμπειρίες, εικόνες και αναμνήσεις που θα τους συνοδεύουν σε όλη τους τη ζωή!
Στην τελική ευθεία για έναν Ενιαίο, Μεγάλο, Ισχυρό ΣΥΛΛΟΓΟ της Ιονικής!

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Η διακαής και πολλαπλώς εκπεφρασμένη επιθυμία της συντριπτικής πλειονότητας των συναδέλφων της Ιονικής για τη συγχώνευση των συλλόγων του χώρου μας σε Έναν, Ενιαίο, Μεγάλο και Ισχυρό Σύλλογο, βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία!

Μετά από την ολοκλήρωση της απαραίτητης τροποποίησης του καταστατικού του Συλλόγου Συνταξιούχων και την έκδοση της απόφασης έγκρισής του από το Ειρηνοδικείο Αθηνών, έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και υφίστανται όλες οι προϋποθέσεις ώστε το αμέσως επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος του χρόνου να συνταχθεί ένα καταστατικό πρότυπο για να προχωρήσουμε στη συγχώνευση των συλλόγων.

Για το σκοπό αυτό, το επόμενο διάστημα καλούμε όλους τους συναδέλφους να αφιερώσουν χρόνο και σκέψη σε αυτή τη μείζονα εξέλιξη και να μας αποστείλουν τις ενδιαφέρουσες προτάσεις και απόψεις τους για το καταστατικό του ενιαίου συλλόγου, προκειμένου να τεθούν υπό επεξεργασία από τα Δ.Σ. των Συλλόγων μας και τους νομικούς μας συμβούλους και να ενσωματωθούν στις διατάξεις του νέου καταστατικού.

Βεβαίως, η διαδικασία της συγχώνευσης θα έπρεπε να είχε πάρει σάρκα και οστά εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά όπως γνωρίζετε, δυστυχώς υπήρξαν ελάχιστοι που αντιπαλεύονταν αυτήν την προοπτική για ίδια συμφέροντα, ενώ ταυτόχρονα η λειτουργία του Συλλόγου Συνταξιούχων στιγματίστηκε από περιόδους αναξιοπιστίας και σκιώδους λειτουργίας, αποτελώντας τροχοπέδη για τη συγχώνευση των Συλλόγων.

Τώρα πλέον, τίποτα και κανένας δεν είναι ικανό να μας σταματήσει και είναι βέβαιο ότι οδηγούμαστε στην υλοποίηση του σημαντικότερου στόχου μας που αγγίζει τους απανταχού Ιονικάριους! Στον Ενιαίο Σύλλογο, με την ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων της Ιονικής και την εγγραφή όλων των συναδέλφων, είμαστε βέβαιοι ότι θα είμαστε ακόμα πιο ισχυροί, πιο αποτελεσματικοί, σχεδιάζοντας νέες επιδιώξεις, δημιουργώντας προοπτική για μια νέα εποχή, προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε τα σημαντικά αποτελέσματα και επιτυχίες που είχαμε μέχρι σήμερα μέσα από τη λειτουργία των Συλλόγων μας.

Έχουμε ήδη σημαδέψει το τέλος του χρόνου ώστε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες και η νέα χρονιά να αποτελέσει πλέον την αφετηρία μίας νέας, ξεχωριστής εποχής για το χώρο της αρχαιότερης ελληνικής τράπεζας και τους συναδέλφους που εργάστηκαν σε αυτή.

Μία νέα εποχή για την Ιονική Οικογένεια!

 

 

 
«Διεθνής» της κερδοσκοπίας και μαυραγορίτες του 21ου αιώνα – Του συνάδελφου Δημήτρη Γιακωβάκη

Η παρατεταμένη οικονομική κρίση, η ανεργία, η αλματώδης αύξηση των τιμών, η αναβίωση φαντασμάτων του παρελθόντος με τον πόλεμο δίπλα μας, το αυξανόμενο χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς… Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα του σήμερα και δυστυχώς τα χειρότερα μοιάζουν να έπονται. Πώς φτάσαμε ως εδώ; Τι και ποιοι είναι αυτοί που μπροστά στον ανελέητο αγώνα για ασύδοτη κερδοσκοπία δεν υπολογίζουν τις τραγικές συνέπειες;

Τα αδυσώπητα, ισχυρά κέντρα εξουσίας των ολιγαρχών που διαφεντεύουν τις τύχες των λαών του πλανήτη δεν είναι μία συνωμοσία… Ακόμα και αν προσπαθούν με ελεγχόμενα μέσα να παραμένουν στην αφάνεια, σε αυτά οφείλονται τα πάθη και οι τραγωδίες των λαών. Αλήθεια, πόσοι από εσάς γνωρίζετε την ISDA; Από κανένας έως ελάχιστοι… Και όμως, η «Διεθνής» του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος παίζει τεράστιο ρόλο στις ζωές μας, όπως αποκαλύπτει ο συνάδελφος Δημήτρης Γιακωβάκης  (καταστήματα οδού Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, οδού Ιπποκράτους, Μοσχάτου και Διεύθυνση Επιθεώρησης – νυν Γεν. Γραμματεάς της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ και Αναπληρωτής Γεν. Γραμματέας του ΣΣΙΛΤΕ) :


Η αφρόκρεμα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος – επενδυτικές τράπεζες, κερδοσκοπικά κεφάλαια – έχουν τη «Διεθνή τους», η οποία είναι αφοσιωμένη στην υπεράσπιση της ελευθερίας των αγορών. Δηλαδή της ελευθερίας τους να χρηματιστικοποιούν και να αντλούν υπεραξίες από κάθε αγαθό, ήτοι

-από τις μετοχές

-τα ομόλογα και τα τιτλοποιημένα ενυπόθηκα δάνεια

-τα προθεσμιακά συμβόλαια πετρελαίου-προϊόντων ενέργειας και δημητριακών

-ακόμη και πρόβλεψης καιρού!

Κάθε δευτερόλεπτο που κυλά τα μέλη της Διεθνούς αγοράζουν και πουλάνε παράγωγα δισεκατομμυρίων στα χρηματιστήρια αξιών και εμπορευμάτων του κόσμου, στις παράλληλες αγορές τους ή και εκτός αυτών σε έναν ετήσιο όγκο συναλλαγών , που φτάνει τα 400 τρισ. δολάρια τον χρόνο.

Η ISDA – International Swaps and Derevatives Association -, όπως είναι το όνομα της Διεθνούς των παραγώγων, έχει στις τάξεις της πάνω από 900 μέλη σε 75 χώρες.

Στην ηγεσία της συναντούμε κορυφαίους πρωταγωνιστές της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, της επισιτιστικής που την ακολούθησε και της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη της δεκαετίας 2010 – 2019 (J.P. Morgan, Goldman Sachs,BlacKRock, Morgan Stanley, Nomura, PIMCO, Societe Generale, Deutsche Bank, Bank of America, Credit Suisse, HSBC, UBS, Citigroup, AXA …).

Πρακτικά δεν υπάρχει σημαντικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή επενδυτικό κεφάλαιο που να μην συμμετέχει στην ISDA, η οποία είναι υπεράνω συνόρων, κουλτούρας και θρησκείας. Ακόμη και με τη Διεθνή Ισλαμική Χρηματοοικονομική αγορά έχει συμφωνία για να παρακάμπτουν την απαγόρευση της τοκογλυφίας από το Κοράνι.

Η ακόρεστη πείνα της ISDA για υπεραξίες δεν θα μπορούσε να αφήσει στο απυρόβλητο ακόμη και την ανθρώπινη πείνα. Γι’ αυτό τα μέλη της παίζουν τεράστια ποσά στα προθεσμιακά συμβόλαια εμπορευμάτων, από τα οποία εξαρτάται η επιβίωσή μας.

Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση το 2008, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ,  επιχειρήθηκε μια ευρεία μεταρρύθμιση στις αγορές εμπορευμάτων και υιοθετήθηκαν κανονισμοί για εισαγωγή πλαφόν στα προθεσμιακά συμβόλαια, που μπορούσαν να αποκτήσουν μεμονωμένοι παίκτες ή επενδυτικά κεφάλαια, με στόχο τον περιορισμό  της ασύδοτης κερδοσκοπίας που ανεβοκατέβαζε τις τιμές των αγαθών.

Η εν λόγω προσπάθεια αντιμετώπισε τη λυσσαλέα αντίδραση της ISDA, τόσο σε επίπεδο λόμπινγκ όσο και στο δικαστικό πεδίο, με αποτέλεσμα, στο όνομα της «παραβίασης της ελευθερίας των αγορών» και των παγκόσμιων προτύπων για ίσους όρους ανταγωνισμού, να αναθεωρηθούν προς το χειρότερο οι υιοθετηθέντες κανονισμοί και τελικά στην πορεία του χρόνου να καταργηθούν μία προς μία οι βασικές κανονιστικές διατάξεις περιορισμού της ασύδοτης κερδοσκοπίας, με την τελευταία να αναθεωρείται το Μάρτιο του 2021.

Συμπερασματικά, η «Διεθνής» θριάμβευσε και τα αποτελέσματα του θριάμβου της τα βλέπουμε μπροστά μας.

Την τελευταία τετραετία πάνω από το 50% των συναλλαγών στα χρηματιστήρια σίτου δεν γίνεται από αγοραστές ή πωλητές του χώρου των δημητριακών, αλλά από Funds. H είσοδος όλο και περισσότερο Funds δημιουργεί μεγαλύτερη ζήτηση, με αποτέλεσμα οι τιμές να πιέζονται προς τα πάνω.

Ο κερδοσκοπικός οργασμός, όμως, δεν περιορίζεται μόνο, στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων.  Με το … άθλημα ασχολήθηκαν και οι «καθ΄ ύλην αρμόδιοι», οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής και εμπορίας τροφίμων.

Έχοντας υπερσυγκεντρώσει μεγάλα μερίδια αγοράς συγκεκριμένων αγαθών στα χέρια τους και λειτουργώντας ολιγοπωλιακά στην τιμολόγηση, όχι μόνο πέρασαν τα υψηλότερα κόστη αυτούσια στους καταναλωτές, αλλά βρήκαν και την ευκαιρία να βγάλουν και επιπλέον κέρδη.

Η πανδημία, ο πόλεμος, τα σημεία συμφόρησης της εφοδιαστικής αλυσίδας, ήταν απλά προπέτασμα καπνού για να αυξήσουν τις τιμές και να εκτοξεύσουν τα περιθώρια κέρδους εμφανίζοντας εαυτούς ως θύματα… Ο ίδιος ο πληθωρισμός, όπως παραδέχθηκε πληθώρα στελεχών των εταιρειών αυτών, αποτελεί ευκαιρία για αβγάτισμα των κερδών. Διόλου τυχαία το 2021 ήταν η πιο κερδοφόρα χρονιά για τις μεγάλες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ από το 1950.

Επίσης, ανάλυση του Economic Policy Institute αποκάλυψε ότι πάνω από το 53% της ανόδου των τιμών, στην τελευταία διετία, ήταν απόρροια της μεγάλης ανόδου των περιθωρίων κέρδους. Αντίθετα οι αυξήσεις των μισθών, πού οι κεντρικοί τραπεζίτες καυτηριάζουν ως βασική αιτία του πληθωρισμού, ήταν υπεύθυνες μόλις για το 8% της ανόδου των τιμών.

Πρόκειται για πλήρη αντιστροφή της τάσης που ίσχυε εδώ και 4 δεκαετίες, στη διάρκεια των οποίων, η αμοιβή της εργασίας θεωρούνταν υπεύθυνη για περισσότερο από το 61% της ανόδου των τιμών και τα επιχειρηματικά κέρδη μόλις για το 11%. 

Κάποια στιγμή και οι μεγαλύτεροι μύθοι καταρρέουν…

Προς τούτο, τόσο οι κεντρικοί τραπεζίτες όσο και οι κυβερνήσεις οφείλουν να λογοδοτήσουν για τις πολιτικές που επιλέγουν σήμερα κατά της ακρίβειας.

Πηγές: Άρθρα της ΕΦΣΥΝ

 
Το μικρό χωριό στο στο «Grand Canyon» της Μακεδονίας

Ο Σταθμός Αγγίστας είναι ένα μικρό χωριό στο σημείο που σμίγουν Σέρρες, Δράμα και Καβάλα. Τα τρένα έχουν σταματήσει εδώ και δεκαετίες να περνούν από τον ομώνυμο σταθμό (εξ ου και η ονομασία του χωριού), αλλά η πλούσια ιστορία του παραμένει, αφού οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν το εσωτερικό ενός μακεδονικού τάφου του 3ου αιώνα πΧ και να διασχίσουν την πέτρινη τοξωτή γέφυρα του Αγγίτη, στην οπία έδωσε μάχη ο θρυλικός αρματολός Νικοτσάρας.

 

Σήμερα κατοικούν στο χωριό 100-150 κάτοικοι – στα χρόνια της ακμής του ξεπερνούσαν τους 600. Χτισμένο στο τέλος του γραφικού φαραγγιού του Αγγίτη, που πολλοί αποκαλούν και Grand Canyon της Μακεδονίας, εκεί που σμίγουν τα όρια των νομών Σερρών, Δράμας και Καβάλας στην Ανατολική Μακεδονία. Ο μικρός σιδηροδρομικός σταθμός λειτουργούσε έως τις αρχές της δεκαετίας του 1930, όταν και μία πλημμύρα του παραπλήσιου ποταμού Αγγίτη (παραπόταμος του Στρυμόνα), ανάγκασε τις αρχές να τον μεταφέρουν λίγα χιλιόμετρα μακριά, στο χωριό Λευκοθέα. Τα αγροτικά προϊόντα που διακινούνταν μέχρι τότε, ήταν ο βασικός λόγος ευμάρειας του χωριού.

Το κτίριο του σταθμού δεσπόζει στην περιοχή, αφού κατασκευάστηκε σε γαλλικά σχέδια την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα, ως μέρος της σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης. Παρά τα εμφανή σημάδια του χρόνου και της εγκατάλειψης, εξακολουθεί να παραμένει ένα μικρό αρχιτεκτονικό στολίδι και να μεταφέρει τον επισκέπτη πίσω στο χρόνο.

Ο σταθμός του τρένου με την παρακείμενη αποθήκη εμπορευμάτων, που χρησιμοποιείται από τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο, το ψηλό υδραγωγείο που τροφοδοτούσε με νερό τις δεξαμενές των ατμομηχανών και επίσης μισοερειπωμένο Διοικητήριο που στέγαζε τις δημόσιες υπηρεσίες την εποχή που το χωριό ήταν κόμβος και σημείο αναφοράς, αποτελούν αναπόσπαστα μέρη της ιστορίας του τόπου.

Ο αρχαίος τάφος

Τα μισοερειπωμένα κτίρια μίας εποχής ακμής για το χωριό μπορεί να φέρνουν σκέψεις και νοσταλγία, αλλά η μακρά ιστορία του τόπου εκτείνεται στα βάθη της αρχαιότητας… Ο πευκόφυτος λόφος που δεσπόζει πάνω από το χωριό κρύβει μυστικά, που σε μεγάλο βαθμό είναι ακόμα ανεξερεύνητα. Ο αρχαίος ταφικός τύμβος που έχει ανακαλυφθεί κάνει τους αρχαιολόγους να εικάζουν ότι στην περιοχή, στον ίσκιο του μυθικού Παγγαίου και κοντά στην αρχαία Αμφίπολη, απλώνεται μια μεγάλη νεκρόπολη των αρχαίων χρόνων.

Ο ταφικός τύμβος στην κορυφή του πευκόφυτου λόφου είναι το μοναδικό μνημείο αυτού του είδους στις Σέρρες, το οποίο είναι επισκέψιμο άμεσα για το κοινό. Μέσα στο χωριό υπάρχει ένας ακόμα μακεδονικός τάφος (του 3ου αιώνα πΧ) που όμως μέρος του καταστράφηκε την περίοδο του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου χωρίς να γίνει κάποια σοβαρή προσπάθεια αποκατάστασης στη συνέχεια.

Το γεφύρι του Νικοτσάρα

Το φαράγγι δημιουργήθηκε πριν από 1.000.000 χρόνια από βίαιες γεωλογικές ανακατατάξεις με τις οποίες χωρίστηκε η γη στα δύο, αφήνοντας να περάσουν στη θάλασσα τα νερά μιας μεγάλης λίμνης που τότε σκέπαζε τη Δράμα. Κατά την πορεία του στο χρόνο, το φαράγγι δημιούργησε πολλές σπηλιές, καμάρες και ανοίγματα με πλούσια φυσική ομορφιά.
Το φαράγγι, που διέρχεται νότια του φημισμένου 
σπηλαίου της Αλιστράτης, είναι γνωστό και ως «Στενά Πέτρας» και «Διώρυγα». Σύμφωνα με τη μυθολογία, εδώ βρισκόταν η πύλη του Άδη απ’ όπου ο Πλούτωνας πέρασε την Περσεφόνη στον δικό του κόσμο. Βόρεια του χωριού διέρχεται ο ποταμός Αγγίτης, όπου διασώζεται παραδοσιακή πέτρινη γέφυρα, μέσα στο πανέμορφο καταπράσινο περιβάλλον. Το μήκος της γέφυρας αγγίζει τα 59 μ. και το πλάτος τα 4,5 μ.

Η γέφυρα πιθανώς κατασκευάστηκε ήδη από την αρχαιότητα ενώ η τελευταία φάση της χρονολογείται από την πρώιμη Οθωμανική περίοδο. Επάνω στα βάθρα υπήρχε ανακλινόμενο ξύλινο τμήμα που στηριζόταν με αλυσίδες και μπορούσε να ανεβαίνει και να κατεβαίνει. Οι Οθωμανοί σε περιόδους πολέμου σήκωναν το ανακλινόμενο ξύλινο τμήμα, καθιστώντας αδύνατη τη διέλευση του ποταμού.

Το 1807 ο φημισμένος αρματολός της περιοχής, ο Νικοτσάρας, πολέμησε τους Οθωμανούς καταφέρνοντας να περάσει στην απέναντι πλευρά του ποταμού και να διαφύγει στην ενδοχώρα. Το σημείο είναι ιδανικό για πεζοπορία δίπλα στο ποτάμι ή προς το φαράγγι.

Πηγή : travel.gr
Καλό ταξίδι Νίκο

Έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 73 ετών ο συνάδελφός μας Νικόλαος Ψάιλας που είχε υπηρετήσει σε όλη τη σταδιοδρομία του στο κατάστημα Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα. Τον Νίκο διέκριναν το ήθος, η συνέπεια και η εργατικότητα. Ήταν ένας εξαιρετικός συνάδελφος που διατηρούσε τις καλύτερες σχέσεις με όσους είχαν την τιμή να συνυπηρετήσουν μαζί του και είναι βέβαιο ότι θα κρατήσουν τις καλύτερες αναμνήσεις από την κοινή εργασιακή τους πορεία.

Η απώλειά του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στη σύζυγό του Αγλαΐα, τα παιδιά του Βικεντία και Σπυρίδωνα και την αδερφή του Κωνσταντίνα, οι οποίοι θα κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη του.

Εκ μέρους σύσσωμης της Ιονικής Οικογένειας εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντος.

Η εξόδιος ακολουθία του συναδέλφου έγινε στο παρεκκλήσι της Παναγίας του Καρμήλου στο καθολικό νεκροταφείο και η ταφή του στο καθολικό νεκροταφείο Κέρκυρας.

Καλό ταξίδι Νίκο!
Καλό ταξίδι Φώτη – Συλλυπητήρια Βασιλική

Έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 92 ετών ο συνάδελφός μας Φώτιος Κούκος, ο οποίος είχε υπηρετήσει στην Ηλιούπολη και το Κεντρικό. Τον Φώτη διέκριναν το ήθος, η συνέπεια και η εργατικότητα και η απώλειά του σκόρπισε τη θλίψη στο χώρο της Ιονικής, αφού επρόκειτο για ένα ξεχωριστό συνάδελφο, ιδιαιτέρως κοινωνικό, που έκανε μόνο φίλους μέσα στην τράπεζα, ενώ ήταν πάντα έτοιμος να εξυπηρετήσει τους συναδέλφους που είναι βέβαιο ότι θα τον θυμούνται με μεγάλη αγάπη και σεβασμό.

Η απώλειά του αφήνει βεβαίως δυσαναπλήρωτο κενό στη σύζυγό του Μαρία, τα παιδιά του Αλεξία, Βασιλική (επίσης συναδέλφισσά μας) και Γιάννη, οι οποίοι θα κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη του.

Εκ μέρους σύσσωμης της Ιονικής Οικογένειας εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντος.

Η εξόδιος ακολουθία του συναδέλφου θα γίνει το Σάββατο 24.9.22, ώρα 11.00 π.μ. στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Πεστά Ιωαννίνων.

Καλό ταξίδι Φώτη!

 
28/9 & 29/9 οι ημερομηνίες καταβολής της κύριας σύνταξής μας 

 

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Οι ημερομηνίες καταβολής των κύριων συντάξεών μας του Οκτωβρίου:

· Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022 για τους συναδέλφους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1,3,5,7,9 (επομένως τα χρήματα θα εμφανιστούν στο λογαριασμό σας από την Τρίτη το απόγευμα)

· Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022 για τους συναδέλφους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0,2,4,6,8 (επομένως τα χρήματα θα εμφανιστούν στο λογαριασμό σας από την Τετάρτη το απόγευμα)

Η πιθανότερη ημερομηνία καταβολής της επικουρικής σύνταξης είναι η Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου.