1

“Μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια, αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις την Άνοιξη να ‘ρθει” – Πάμπλο Νερούδα

«Μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια, αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις την Ανοιξη να ‘ρθει»

Η φράση ανήκει στον τεράστιο Χιλιανό ποιητή, με παγκόσμια ακτινοβολία, Πάμπλο Νερούντα και δεν μπορεί παρά να εμπνέει ες αεί όλους όσους ονειρεύονται μία αλλαγή για έναν καλύτερο κόσμο.

Ο Πάμπλο Νερούντα γεννήθηκε το 1904 ως Ρικάρδο Νεφταλί Ρέγιες Μπασοάλτο. Ένα μήνα αργότερα η μητέρα του απεβίωσε από φυματίωση και μεγάλωσε με το σιδηροδρομικό υπάλληλο πατέρα του. Ήδη από πολύ μικρή ηλικία (10 ετών) ξεκίνησε να ξεδιπλώνει το ποιητικό του ταλέντο πάνω στο χαρτί. Ο πατέρας του δεν ενέκρινε το πάθος του για την ποίηση και για αυτό χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο Πάμπλο Νερούντα (από τους ποιητές Πολ Βερλέν και Γιαν Νερούντα).

Η κλίση του στα γράμματα φάνηκε γρήγορα και παρά το γεγονός ότι ήδη κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη Γαλλική Φιλολογία εξέδωσε δύο ποιητικές συλλογές, γρήγορα συνειδητοποίησε ότι δε θα μπορούσε με αυτόν τον τρόπο μόνο να βγάζει τα προς το ζην και για αυτό μπήκε στο Διπλωματικό Σώμα.

Αυτή του η απόφαση σημάδεψε σε μεγάλο βαθμό τη ζωή του, αφού τα επόμενα 8 χρόνια ταξίδεψε σε πολλά μέρη του κόσμου και κυρίως της Ασίας, όπου είδε τη φτώχεια που επικρατούσε, οδηγώντας τον σε βαθιά πολιτικοποίηση προς τον κομμουνισμό.

Η θητεία του στην Ισπανία ήταν σημαντική επίσης, αφού αντιτάχθηκε στον Φράνκο, ενώ εκεί γνώρισε τη δεύτερη σύζυγό του, την Αργεντίνα συγγραφέα Δέλια ντελ Καρρίλ .

Η αυξανόμενη πολιτικοποίησή του και η απαγόρευση του κομμουνισμού στη Χιλή είχαν ως αποτέλεσμα να ζήσει ως εξόριστος από 1948 έως το 1952 (μάλιστα από το πέρασμά του στη Σικελία έχει εμπνευστεί η γνωστή ταινία “Ο Ταχυδρόμος”). Κατά τη διάρκεια της εξορίας του εξελέγη βουλευτής με το Κομμουνιστικό Κόμμα Χιλής.

Το 1948 και ενώ βρισκόταν στην παρανομία τελείωσε το μεγαλύτερο και πιο γνωστό έργο του με τίτλο «Canto General» (Γενικό Ασμα), ένα επικό ποίημα για τη Λατινική Αμερική, το οποίο έχει μελοποιηθεί από τον Μίκη Θεοδωράκη, με τον οποίο έχει μάλιστα συναντηθεί από κοντά. 

Το 1949 επισκέφτηκε τη Σοβιετική Ένωση του Στάλιν για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του σπουδαίου λογοτέχνη και ποιητή Αλεξάντρ Σεργκέγεβιτς Πούσκιν. Κατά την εξορία του, γνώρισε και ανέπτυξε ερωτική σχέση με τη Χιλιανή τραγουδίστρια Ματίλντε Ουρρούτια, η οποία αποτέλεσε τη “μούσα” του για τα έργα του. Μετά το τέλος της δικτατορίας επέστρεψε στη Χιλή, αφού είχε γίνει πλέον διάσημος παγκοσμίως. 

Το 1971 του απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας, το οποίο παρέλαβε όντας άρρωστος από καρκίνο. Βοήθησε τον σοσιαλιστή ηγέτη Σαλβαδόρ Αλιέντε στην προεκλογική του εκστρατεία, αλλά πέθανε στις 23 Σεπτεμβρίου 1973, λίγο μετά τη δολοφονία του Αλιέντε από τους πραξικοπηματίες του Πινοσέτ. 

Υπάρχουν θεωρίες ότι δεν του παρήχθησαν οι απαραίτητες ιατρικές φροντίδες, όσο αυτός ήταν σε κατ’οίκον περιορισμό. Ο Πινοσέτ απαγόρευσε να γίνει δημόσιο γεγονός η κηδεία του Νερούντα, ωστόσο το πλήθος αψήφησε την απαγόρευση και κατέκλυσε τους δρόμους, μετατρέποντας την κηδεία στην πρώτη δημόσια διαμαρτυρία ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία της Χιλής.

«’Ητανε της τύχης μου να υποφέρω όσα υπόφερα και της τύχης μου να αγωνιστώ όπως αγωνίστηκα, να αγαπήσω και να τραγουδήσω όπως τραγούδησα. Γνώρισα σε διάφορα σημεία της Γης το θρίαμβο και την ήττα, έχω ζωντανή στη μνήμη μου τη γεύση του ψωμιού, αλλά και τη γεύση του αίματος. Τι περισσότερο μπορεί να θέλει ένας ποιητής; Η ζωή μου στάθηκε η ίδια η ποίησή μου και η ποίησή μου υπήρξε το στήριγμα όλων των αγώνων μου. Αν και πολλά βραβεία μού δόθηκαν, κανένα δεν μπορεί να συγκριθεί με το τελευταίο βραβείο. Να είμαι ο ποιητής του λαού μου. Το μεγάλο, το μοναδικό μου βραβείο είναι αυτό κι όχι τα βιβλία μου που μεταφράστηκαν σ’ όλες τις γλώσσες του κόσμου, ούτε τα βιβλία που γράφτηκαν για να αναλύσουν τα λόγια μου».

Ο Νερούδα για το έργο του

Έχω για τη ζωή μιαν αντίληψη δραματική και ρομαντική. Ο,τι δεν αγγίζει βαθιά την ευαισθησία μου δεν με ενδιαφέρει. Όσον αφορά την ποίηση, στην πραγματικότητα καταλαβαίνω πολύ λίγα πράγματα. Γι’ αυτό συνεχίζω με τις αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας. Ίσως απ’ αυτά τα φυτά, τη μοναξιά, τη σκληρή ζωή, βγαίνουν οι μυστικές, αληθινά βαθιές «Ποιητικές Πραμάτειες» που κανείς δεν μπορεί να διαβάσει, γιατί κανείς δεν τις έγραψε. Η ποίηση διδάσκεται βήμα-βήμα ανάμεσα στα πράγματα και στις υπάρξεις, χωρίς να τα χωρίσουμε, αλλά ενώνοντάς τα με την ανιδιοτελή απλωσιά της αγάπης”.

Αν και έχουν περάσει 49 χρόνια από το θάνατο του Πάμπλο Νερούδα, τα έργα του, οι ρήσεις του, η ζωή του, συνεχίζουν να εμπνέουν τους ονειροπόλους όλου του κόσμου!
Αμοργός – Του κ. Στάμου Γαλούνη

Ο έρωτας με την πρώτη ματιά είναι μία εμπειρία που έχει ζήσει κάθε άνθρωπος με αισθήσεις και συναισθήματα. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι υπάρχει πάντα και η ανάλογη ανταπόκριση. Ο έρωτας, μία τεράστια κινητοποιός δύναμη στην ιστορία της ανθρωπότητας που ίσως να βιώνεται καλύτερα το καλοκαίρι σε ένα ελληνικό νησί, ας πούμε την Αμοργό… Ο κ. Στάμος Γαλούνης, μας δροσίζει με μία ευχάριστη καλοκαιρινή ιστορία που σίγουρα ξυπνά σε όλους μας αναμνήσεις, πάθη, ευτυχισμένες, αλλά και στενάχωρες στιγμές…


ΑΜΟΡΓΟΣ.

Κοίταζε εκστασιασμένος και μαγεμένος ο άνδρας, εκεί στης Αμοργού την ακρογιαλιά, τη βρεγμένη πανώρια κόρη, που μόλις αναδύθηκε απ το γαλάζιο αρμυρό κρυστάλλινο νερό.

Απόκοσμα καθηλώθηκε στη θέα της, με την αρμονία της καλλιγραφημένης της θωριάς, τα σγουρά μαλλιά που τα’λουζε ο ήλιος, τα μεγάλα μάτια της που έλαμπαν στο ανελέητο φώς μεσημεριού, την κίνηση ελαφίνας και το λίκνισμα χορεύτριας να σαγηνεύει , ν’ αναστατώνει και το βελούδινο πρόσωπο σαν ευαγγέλιο να φανερώνει ομορφιά, αθωότητα, ευγένεια κι’αλήθεια.

Σάστισε ο άνδρας, ανέβασε πυρετό, συγκλονίστηκε εντός του ο ρυθμός του κόσμου, κοντανάσανε, ίδρωνε και με υπνωτισμένο βλέμμα, ακολουθούσε το πανέμορφο αυτό πλάσμα, ελπίζοντας μόνο σε μια ματιά της .

Δίχρωμο φινετσάτο μαγιό, κολιέ κοχυλιών να δένουν χαμηλά τα χυτά αγαλματένια της πόδια, αέρα εκλεπτυσμένης αρχόντισσας, μπλέ ρουά πάνω μέρος, να τονίζονται, να κολάζουν και ν’ αγιάζουν, τα ατίθασα υπέροχα περήφανα στήθη της και σταρένιο σμιλευμένο θεϊκό κορμί, για εικονογράφημα ζωγράφου και τόπο φωτιάς αναστενάρηδων.

Το πεπρωμένο ίσως σκέφτηκε ο άνδρας.

Είχε δει αυτό το θεσπέσιο κορίτσι το προηγούμενο βράδυ, στη Χώρα.

Άκουσε τους φίλους της, να την φωνάζουν Λυδία..!!!

Όμορφο, γλυκό όνομα και τόσο ταιριαστό.

Τον είχε ενθουσιαστικά εντυπωσιάσει, με το υπέροχο ανάλαφρο σε κοραλί αποχρώσεις φόρεμά της, που αναδείκνυε και διαφήμιζε το πύρινο σμιλευμένο κορμί της, το μεταξωτό μπούστο της , με την γοητεία που απλόχερα σκόρπιζε και την αισθητική, εικαστική απόλαυση που χάριζε.

Γέμισε και μοσχοβόλησε η ψυχή του άνδρα, με ανείπωτες ομορφιές, χρώματα, ευωδιές αρμύρας και φαντασιακές ηδονές αληθινού θηλυκού, γοητεύτηκε, έχασε την εγωτική πανοπλία του, αισθάνθηκε ευάλωτος και πρώτη φορά έτοιμος να ταξιδέψει σε άγρια πελάγη, έρωτα, πόνου, απολαύσεων, αισθησιασμού, ψυχικών αναστατώσεων και καρδιακών αρρυθμιών.

Ο χρόνος συμπυκνώθηκε, έγινε συμπαντική στιγμή,ο πάνδηλος θαυμασμός για την πανέμορφη Λυδία, ο ερωτισμός κι η επιθυμία, οδήγησαν -μαζί με τα ασυνείδητα γραμμένα- στη λίμνη των συναισθημάτων, εκεί που δροσίζεται η ψυχή, χορεύει η καρδιά στο κοίταγμα, στο άγγιγμα, στη λαλιά και στο χαμόγελό της.

Παρατηρούσε αχόρταγα μεν, αλλά διακριτικά και σεβαστικά την καλλονή Λυδία των αναστεναγμών, να ξαπλώνει κάτω απ την ομπρέλα της και το φαντασιακό του οργίασε ερήμην της πραγματικότητας.

Ικέτευε νοερά το σύμπαν να συνωμοτήσει και να ακούσει τα μεσημεριανά ξυπνητά του όνειρα, ο γιος της Αφροδίτης.

Κι’ εκεί που ακουμπισμένος στ’ αρμυρίκι… είχε χαθεί στα παραμύθια.. ακούει …το όνομά της… Λυδίαααα! Κι εκείνη να πετάγεται σαν αίλουρος . φωνάζοντας… Αιμίλιεεε!!! ήρθες επιτέλους.!!

Η αγκαλιά , το φιλί με τον μελαχρινό λιγερόκορμο άνδρα, που μόλις αριβάρισε κι η γλώσσα των σωμάτων τους, μαρτυρούσαν και διαλαλούσαν της αγάπης τους, τα θαύματα.

Μελαγχόλησε.. ναυάγησε στην στεριά…ο άνδρας..

Έμεινε ανεπίδοτος κι’ ορφανός ο έρωτας των λίγων στιγμών…σαν τον χρόνο ολάκερης ζωής μιας πεταλούδας.. Δεν ήτανε φαίνεται γραφτό..

.. Πήρε παραμάσχαλα..την καλοκαιρινή του οπτασία , τη μοναξιά του και με βαριά περπατησιά, τράβηξε για την ανηφοριά.

Πάει πιο πάνω.. στο κάτασπρο ξωκλήσι των βράχων, για ν’ αγναντέψει από ψηλά το πέλαγος, ν’ ανάψει ένα κερί και να σιγοτραγουδήσει το παράπονό του.
Καλό ταξίδι Μίρζα

Έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 93 ετών η συναδέλφισσά μας Μαρία (Μίρζα) Πάπαρου, η οποία είχε υπηρετήσει στην Πάτρα, την Ομόνοια και την 3η Σεπτεμβρίου. Τη Μίρζα διέκριναν το ήθος, η συνέπεια και η εργατικότητα και είναι βέβαιο ότι όλοι οι συνάδελφοι που είχαν την τιμή να συνυπηρετήσουν μαζί της θα τη θυμούνται πάντα με αγάπη και σεβασμό.

Η απώλειά της αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στα παιδιά της Δημήτριο και Χαΐμ-Βίκτορα οι οποίοι θα κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη της αγαπημένης τους μητέρας.

Εκ μέρους σύσσωμης της Ιονικής Οικογένειας εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στους οικείους της εκλιπούσης.

Η εξόδιος ακολουθία της συναδέλφισσας έγινε στο Κοιμητήριο της Νέας Ερυθραίας.

Καλό ταξίδι Μίρζα!
Μία ακόμα μικρή νίκη στο δρόμο για τη μεγάλη! Έγιναν δεκτά τα βασικά αιτήματα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ – Ανεστάλησαν οι σημερινές κινητοποιήσεις

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Μόλις χθες είχαμε εκφράσει τη συμπαράστασή μας στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ (βλ. εδώ). Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε διαρκή αγώνα εδώ και 2,5 χρόνια, είχαν προγραμματίσει για σήμερα «κάθοδο» στην Αθήνα και συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Ωστόσο, σε συνάντησή τους με την ειδική διαχείριση, έγιναν αποδεκτά τα βασικά τους αιτήματα, με αποτέλεσμα να αναστείλουν τις σημερινές τους κινητοποιήσεις  – με την επιφύλαξη βεβαίως τήρησης των συμφωνηθέντων και παραμένοντας σε πλήρη εγρήγορση και ετοιμότητα.

Τα βασικά τους αιτήματα, τα οποία είχαν διαμορφωθεί μέσα από τις Γενικές τους Συνελεύσεις και έγιναν αποδεκτά από την ειδική διαχείριση, αφορούσαν την κατάρτιση ενός σχεδίου συντήρησης και προετοιμασίας επαναλειτουργίας των μονάδων, να μη γίνει βλαπτική αλλαγή της μισθολογικής κατάστασης των εργαζομένων και βεβαίως να μη γίνει καμία απόλυση!

«Δεν θα απεμπολήσουμε κανένα δικαίωμά μας, θα είμαστε σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση για την υλοποίηση των δεσμεύσεων από την πλευρά της ειδικής διαχείρισης», τονίζουν και βεβαίως είμαστε όλοι στο πλευρό τους!

Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα, Κανένας Αγώνας Δεν Πάει Χαμένος!

Και αυτό αποδείχθηκε περίτρανα και σε αυτήν την περίπτωση, αφού με τη μαχητική τους στάση αυτά τα 2,5 χρόνια μέσα από τα σωματεία τους, οι εργαζόμενοι κατόρθωσαν να αποτρέψουν τα καταστροφικά σενάρια που απεργάζονταν ισχυρά συμφέροντα σε βάρος τους.

Πρόκειται, αρχικά, για μία μικρή νίκη, με ορίζοντα τη μεγάλη και οριστική!

Στηρίζουμε τους εργαζόμενους της

ΛΑΡΚΟ στο δίκαιο αγώνα τους!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΚΟ!
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 1. Συγκρότηση σε σώμα του νεοκλεγέντος Δ.Σ. της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΚΑΙ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΟΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ – ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Ευπόλιδος 8  –   ΑΘΗΝΑ 105 51     ΤΗΛ.:   210 3250692 – 3 – 4 ,     FAX :   210 3311278

www.ionikienotita.gr                                                                               e-mail : info@ionikienotita.gr         

 

Αθήνα, 27 Ιουλίου 2022

     ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 1             

.                        

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΚΛΕΓΕΝΤΟΣ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΕ ΣΩΜΑ

.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Μετά τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών του συλλόγου μας, συνήλθε την Τετάρτη 27/7/22 το νέο Δ.Σ. στην πρώτη συνεδρίασή του, με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης τη συγκρότησή του σε σώμα.

Μετά τη διαδικασία, αναδείχθηκε η σύνθεση του νέου Δ.Σ.:

Πρόεδρος : Σαράντος Φιλιππόπουλος

Αντιπρόεδρος : Παναγιώτης Χαλικιάς

Γενικός Γραμματέας : Δημήτριος Γιακωβάκης

Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας : Αντιόπη Μάγγου

Ταμίας : Κωνσταντίνος Στεφανής

Αναπληρώτρια Ταμίας : Φωτεινή Αναστασοπούλου

Έφορος : Ιωάννης Σοφιανόπουλος

Μέλος : Νικόλαος Αλεξόπουλος

Μέλος : Ιωάννης Γιαννόπουλος

Μέλος : Ιωάννης Κυριαζής

Μέλος : Αναστασία Αναστασίου

 .

Από την πρώτη μέρα λειτουργίας της μέχρι σήμερα, η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ έχει αφήσει βαθύ το αποτύπωμά της στο χώρο μας, με σημαντικές επιτυχίες στο ενεργητικό της, καθώς κλήθηκε σε μία πολύ δύσκολη περίοδο να διαχειριστεί σημαντικά ασφαλιστικά, εργασιακά, νομικά κ.λπ. ζητήματα των  συναδέλφων και τα έφερε εις πέρας με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ μαζί με το ΣΥΙΛΤΕ, αυτά τα 22 πέτρινα χρόνια που μεσολάβησαν από το ξεπούλημα της τράπεζας, άλλαξαν τη μοίρα των Ιονικάριων και νοηματοδότησαν τη δυναμική, αποτελεσματική συνδικαλιστική εκπροσώπηση και παρουσία. Σε ένα «έρημο» συνδικαλιστικό τοπίο, με τις παραδοσιακές συνδικαλιστικές δυνάμεις να υποχωρούν, πιστεύουμε ότι ο Σύλλογός μας αποτέλεσε μία από τις ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις με τη δράση του.

Ευχαριστούμε ειλικρινά τους συναδέλφους που μας έκαναν την τιμή να μας εμπιστευτούν και να μας εκλέξουν στο Δ.Σ. του Συλλόγου μας. Οι περισσότεροι από εμάς δραστηριοποιούμαστε επί σειρά ετών στην ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ και θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπηρετήσαμε με συνέπεια τις συνδικαλιστικές αξίες και αρχές. Και τώρα είμαστε έτοιμοι πλέον να πραγματοποιήσουμε το επόμενο μεγάλο βήμα για το χώρο της Ιονικής.

Ο διακηρυγμένος στόχος της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ είναι εξ αρχής η δημιουργία ενός ενιαίου, ισχυρού συλλόγου που θα εκπροσωπεί όλους τους Ιονικάριους. Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε πλέον στο τελικό στάδιο αυτής της μείζονος διαδικασίας και ιδιαίτερα μετά από την πλήρη αποδοχή των προτεινόμενων τροποποιήσεων του καταστατικού του Συλλόγου Συνταξιούχων, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη συγχώνευση των συλλόγων του χώρου μας.

Νιώθουμε ιδιαιτέρως υπερήφανοι που κληθήκαμε να υπηρετήσουμε τους συναδέλφους σε αυτή την ιστορική συγκυρία για το χώρο της Ιονικής και θα συμβάλλουμε σε αυτό το τεράστιο εγχείρημα μέχρι την ολοκλήρωσή του, αγωνιζόμενοι, βεβαίως, παράλληλα για την προώθηση των ευρύτερων συμφερόντων της Ιονικής Οικογένειας..

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς για το Δ.Σ.

         Ο Πρόεδρος                             Ο Γενικός Γραμματέας

Σαράντος Φιλιππόπουλος                  Δημήτρης Γιακωβάκης
Η λεηλασία της ΛΑΡΚΟ συνεχίζεται! ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΚΟ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Είναι βέβαιο ότι αρκετοί γνωρίζετε την επώδυνη υπόθεση της ΛΑΡΚΟ, αλλά και τον επί 2,5 χρόνια αγώνα των εργαζομένων για να μη χάσουν τις δουλειές τους. Για τους υπόλοιπους, να σας ενημερώσουμε εν συντομία ότι η κυβέρνηση, κάνοντας πράξη τις μνημονιακές επιταγές (άλλωστε η ΛΑΡΚΟ έχει περάσει στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ), έχει αποφασίσει να εκποιήσει τη μεγαλύτερη βαριά βιομηχανική μονάδα της χώρας και μοναδική στην Ε.Ε. βαριά βιομηχανία παραγωγής σιδηρονικελίου, τη ΛΑΡΚΟ.

Αν και βέβαια οι παθογένειες της ΛΑΡΚΟ είναι δεδομένες και ο τρόπος διοίκησής της σε πολλές περιπτώσεις έχει υπάρξει παράδειγμα προς αποφυγή, η κυβέρνηση εξ αρχής απέρριψε κάθε πρόταση και σκέψη για εξυγίανση, οργάνωση και λειτουργία σε σύγχρονα πρότυπα, βγάζοντας στο σφυρί μία τόσο σημαντική βιομηχανική μονάδα για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα. Και σαν να μην έφτανε η εκποίηση της ΛΑΡΚΟ, με τους νόμους που ψήφισε το 2020, θα πρέπει να παραδώσει την εταιρεία «καθαρή» στους επενδυτές (τουτέστιν να απολύσει εργαζομένους της και χιλιάδες, κυριολεκτικά οικογένειες, να υποφέρουν, αλλά και να μείνουν στο δρόμο αφού οι περισσότερες κατοικούν στους οικισμούς της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα!).

Η κυβέρνηση βεβαίως δεν κάνει καμία αναφορά στο δυσβάστακτο κοινωνικό κόστος, αλλά οι εργαζόμενοι έχουν φωνή και τα τελευταία 2,5 χρόνια έχουν επιδοθεί σε ένα διαρκή, δίκαιο αγώνα για να μη χάσουν τις δουλειές τους.

Καθώς οι ημερομηνίες για την κατάθεση των προσφορών στο διαγωνισμό πλησιάζουν, έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την απόλυση 1.060 εργαζομένων και πλέον ο αγώνας κορυφώνεται!

Και αυτός ο αγώνας δεν είναι μόνο για τη ΛΑΡΚΟ. Είναι μία αναμέτρηση με το σύνολο των μηχανισμών και των οικονομικών συμφερόντων που μας καταπιέζουν και έχουν υποβαθμίσει ραγδαία τις ζωές μας την τελευταία δεκαετία.

Οι Σύλλογοί μας στηρίζουν τον πολύμηνο αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ και καλούμε όλους τους συναδέλφους να δώσουν μαζικό και μαχητικό παρών στη μεγάλη κινητοποίηση των εργατών της ΛΑΡΚΟ και των οικογενειών του στην κάθοδό τους στην Αθήνα για συγκέντρωση στο Σύνταγμα (10 π.μ.) την Παρασκευή 29/7.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΚΟ
Ανακοίνωση Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Νο 4. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ 29 & 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΚΑΙ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΟΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ – ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Ευπόλιδος 8  –   ΑΘΗΝΑ 105 51     ΤΗΛ.:   210 3250692 – 3 – 4 ,     FAX :   210 3311278

www.ionikienotita.gr                                                                               e-mail : info@ionikienotita.gr         

 

Αθήνα, 27 Ιουλίου 2022

     ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 4             

.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ 29 & 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022

. 

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Μετά και από τη συγκέντρωση των επιστολικών ψήφων από το ταχυδρομείο και τη διαλογή, σας ανακοινώνουμε τα αποτελέσματα των εκλογών που διεξήχθησαν κατά τις παραπάνω ημερομηνίες, τα οποία έχουν ως εξής :

.

ΕΚΛΕΧΤΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΣΕΙΡΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΟΙ ΠΙΟ ΚΑΤΩ:

.

ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

1

ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΡΑΝΤΟΣ του Θεοδώρου, Αθήνα

2

ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Μιχαήλ, Αθήνα

3

ΧΑΛΙΚΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Φιλίππου, Αθήνα

4

ΓΙΑΚΩΒΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Χρήστου, Αθήνα

5

ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Σταύρου, Αθήνα

6

ΣΤΕΦΑΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Γεωργίου, Αθήνα

7

ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Βασιλείου, Λάρισα

8

ΜΑΓΓΟΥ ΑΝΤΙΟΠΗ του Δημητρίου, Αθήνα

9

ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ του Αθανασίου, Αθήνα

10

ΚΥΡΙΑΖΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Αθανασίου, Αθήνα

11

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ του Ανδρέα, Πάτρα

 

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

1

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ του Γεωργίου, Αθήνα

2

ΣΩΤΗΡΧΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ του Σωτηρίου, Αθήνα

3

ΓΑΣΠΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Κωνσταντίνου, Αθήνα

4

ΠΙΚΟΥΝΗ ΙΩΑΝΝΑ του Γεωργίου, Αθήνα

5

ΚΑΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ του Αστερίου, Αθήνα

6

ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Αντωνίου, Αθήνα

7

ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΙΣΑΑΚ του Βασιλείου, Θεσσαλονίκη

8

ΞΥΓΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Χρήστου, Αθήνα

9

ΚΑΛΠΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ του Βασιλείου, Αθήνα

10

ΒΛΑΣΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Μιχαήλ, Αθήνα

11

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ- ΝΤΑΡΤΖΑΛΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ του Αθανασίου, Θεσσαλονίκη

 

ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

1

ΒΑΣΙΛΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ του Αγγέλου, Πειραιάς

2

ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ του Νικολάου, Αθήνα

3

ΒΕΛΛΗ ΕΛΕΝΗ του Αθανασίου, Αθήνα

 

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

1

ΓΕΩΡΓΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ του Χρήστου, Κιάτο

2

ΓΙΑΛΑΜΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του Δημητρίου, Αθήνα

3

ΛΥΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Γεωργίου, Ξυλόκαστρο

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Το κρίσιμο σταυροδρόμι του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ – Εσύ Συνάδελφε, ποιο δρόμο θα ακολουθήσεις;;;; (δήλωση μελών)

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Σε πρόσφατο δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, η τότε (έκτοτε έχει προκύψει νέα που όμως κινείται στο ίδιο μύκος κύματος) «διοίκηση» του επικουρικού μας Ταμείου (που ελεγχόταν πλήρως από τους παραιτηθέντες κατηγορούμενους για κακουργηματική απιστία) πανηγύριζε ευθαρσώς για τις «τεράστιες επιτυχίες» των τελευταίων ετών που είχαν ως αποτέλεσμα… το ναυάγιο του Ταμείου, τον αποκλεισμό χιλιάδων ασφαλισμένων και τη μείωση της σύνταξής τους σε επίπεδα… φιλοδωρήματος!

Γιατί αυτή είναι η στυγνή πραγματικότητα, όσο και αν προσπαθούν με την αχαρακτήριστη προπαγάνδα τους και τα ανερυθρίαστα ψεύδη τους να αναδείξουν το αντίθετο. Το μόνο που έχουν κατορθώσει οι «πανηγυρτζήδες» (και οι ίδιοι το γνωρίζουν πολύ καλά, απλά για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα ορισμένων προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου) είναι να οδηγήσουν στην πλήρη απαξίωση το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ και τους ασφαλισμένους του!

Επειδή λοιπόν τα ψεύδη, η προπαγάνδα και η κατασκευασμένη πραγματικότητα που προσπαθούν να αναδείξουν δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα, ας εξετάσουμε αναλυτικά όλες τις πτυχές της υπόθεσης του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, ώστε εσύ Συνάδελφε, να μάθεις την αλήθεια και να αποφασίσεις με ποιους θα συνταχθείς – με τους καταστροφείς της επικουρικής μας ασφάλισης ή με αυτούς που αγωνιούν και αγωνίζονται για τη διασφάλιση αξιοπρεπούς επικουρικής σύνταξης για όλους τους ασφαλισμένους του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ;;;;;

 

Οι αναλογιστικές μελέτες που «εξαφανίζονται» με το πέρασμα του χρόνου

Οι Αναλογιστικές Μελέτες που γίνονται για τη βιωσιμότητα ενός αυτοδιαχειριζόμενου Ταμείου (με τις εισφορές των ασφαλισμένων του) πρέπει βεβαίως να δημοσιεύονται από τη διοίκησή του.

Ωστόσο, οι μόνες δημοσιευμένες Αναλογιστικές Μελέτες στην Ιστοσελίδα του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ είναι των ετών 2012, 2013 & 2014. Οι επόμενες, των ετών 2015, 2016, 2018 γιατί αποκρύπτονται ως επτασφράγιστα μυστικά;;

Η απάντηση είναι προφανής… Επειδή όλες οι Αναλογιστικές Μελέτες χαρακτηρίζουν το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ ως μη βιώσιμο, με συγκεκριμένα αναλογιστικά επιχειρήματα.

 

«Βιωσιμότητα»… Για ποιον και με τι συντάξεις;

Οι διοικούντες και οι εντολείς τους μιλούν για βιωσιμότητα μέχρι το 2051! Νομίζουμε ότι δεν υπάρχει έστω ένας συνάδελφος που να διάβασε αυτή την εξαγγελία και να μην εξεπλάγη από το συγκλονιστικό μέγεθος της παραπλάνησης!

Κατόρθωσαν με αποκρουστικά τεχνάσματα να μειώσουν το αναλογιστικό έλλειμμα, δηλαδή με την εκδίωξη χιλιάδων ασφαλισμένων συνταξιούχων από ένα Φορέα Υποχρεωτικής Ασφάλισης!!!

Πρωτοποριακό, αλλά βεβαίως και ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!

Και βέβαια δεν ενημερώνουν με τι συντάξεις θα είναι βιώσιμο το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ ως το 2051 και ποιοι θα λαμβάνουν αυτές τις πενιχρές συντάξεις!

Η συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων έχουν στην ατομική τους μερίδα από τις εισφορές τους χρήματα που επαρκούν για πλήρη σύνταξη μόλις για λίγα χρόνια. Στη συνέχεια θα εκπέσουν κι αυτοί στην κατηγορία των εξοβελισμένων συνταξιούχων και θα λαμβάνουν τη σύνταξη επαιτείας των 50 ευρώ!

Εν ολίγοις, το «κατόρθωμα» για το οποίο… ανοίγουν σαμπάνιες είναι ότι θα καταργήσουν τις συντάξεις που έχουν υπολογισθεί ακόμα και με το Νέο Καταστατικό ώστε το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ δήθεν να επιβιώνει, αλλά στη πραγματικότητα να διαιωνίζεται το κουφάρι του!

Για να μην ασχοληθούμε και με το προφανές, ποια θα είναι η αξία της επικουρικής σύνταξης που θα μείνει σταθερή μέχρι το 2051 προκειμένου να «επιβιώσει ασθμαίνοντας» το Ταμείο…

 

Κατασυκοφάντηση και προπαγάνδα

Κατηγορούν τα συνταξιουχικά σωματεία ότι ευθύνονται για την παρακμή του Ταμείου. Και μάλιστα, επικαλούνται ελάχιστες, ακραίες, μειοψηφικές απόψεις συνταξιούχων (βλ. Βέργος, Κολλάτος), που όμως πλέον έχουν αποπεμφθεί οριστικά και δεν έχουν καμία σχέση με τα συνταξιουχικά σωματεία. Κάτι που βεβαίως γνωρίζουν και οι ίδιοι, αλλά τους βολεύει να το ξεχνούν στο αφήγημα που θέλουν να παρουσιάσουν στους ασφαλισμένους του Ταμείου…

Και αναρωτιόμαστε και σας καλούμε να αναρωτηθείτε κι εσείς συνάδελφοι: 

Ποιοι είχαν το ταμείο στα χέρια τους όλα αυτά τα χρόνια;;;

Ποιοι εξαΰλωσαν εν μία νυκτί το 1/2 των ταμειακών του διαθεσίμων και το 1/3 του αποθεματικού του;;;

Ποιοι έλαβαν τις αποφάσεις και άρα ευθύνονται για την κατρακύλα του Ταμείου ώστε να φτάσει στο σημείο για να επιβιώσει, δήθεν να πρέπει να εκδιώξει συνταξιούχους και να μοιράζει συντάξεις-φιλοδωρήματα;;;;

Αντίθετα, κατά το παρελθόν οι Συνταξιουχικοί Σύλλογοι έχουν αποδείξει ότι μπορούν να αποδεχτούν  εξορθολογισμό των συντάξεων.

Αυτά που δεν αποδέχονται είναι:

· Την κατάργηση της υπολογισμένης σύνταξης με τις διατάξεις του νέου καταστατικού και την οριζόντια απονομή αντί αυτής, επιδόματος επαιτείας 50€ μικτά.

· Την αυθαίρετη και πραξικοπηματική διαγραφή των συνταξιούχων από μέλη του Ταμείου.  

 

Αντιδημοκρατικές διαδικασίες

Έχουν το θράσος να μιλούν για αντισυνταγματικές, πραξικοπηματικές – αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις!!!

– Αυτοί που έχουν μετατρέψει το ανώτατο όργανο  ενός αυτοδιαχειριζόμενου Φορέα, τη Γενική Συνέλευση, σε ένα «επιχειρηματικό κλαμπ» αντιπροσώπων, σύμφωνα με καταστατικά εκτρώματα που έχουν επιβάλει στο Ταμείο!

– Που ενορχήστρωσαν τη σκανδαλώδη Γενική Συνέλευση του 2018!

– Που λειτουργούν με πλασματικές πλειοψηφίες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική βούληση της μεγάλης πλειονότητας των ασφαλισμένων του Ταμείου

– Που μετέβαλαν το χαρακτήρα του Ταμείου, από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό

 – Που έχουν μετατρέψει ένα καταστατικό Φορέα Υποχρεωτικής Ασφάλισης από το 1984, σε μία επιχείρηση που τους ελκύει τόσο πολύ ώστε να επιθυμούν μανιωδώς να τη διοικούν και να την κρατούν δέσμιά τους με ιδιοκτησιακή λογική…

– Που εκδίωξαν εν μία νυκτί χιλιάδες ασφαλισμένους συνταξιούχους

– Που έλαβαν την απόφαση για την καταστροφική επένδυση, παρακάμπτοντας όλα τα στάδια που έπρεπε να προηγηθούν για ένα τόσο κρίσιμο θέμα, που – όπως αποδείχθηκε περίτρανα – αφορούσε την πραγματική βιωσιμότητα και προοπτική του Ταμείου!!

 

Η αλήθεια για το ΕΤΕΑΕΠ (νυν e-ΕΦΚΑ)

Μέσα στο παραλήρημά τους, βάλλουν σφόδρα εναντίον του πρώην ΕΤΕΑΕΠ (νυν e-ΕΦΚΑ), χαρακτηρίζοντάς το ένα θνησιγενές ταμείο.

Για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους, μακριά από τις συκοφαντίες, την προπαγάνδα και την άγνοια του καθενός :

Το ΕΤΕΑΕΠ (νυν e-ΕΦΚΑ) συνεχίζει να αποτελεί τη μοναδική ρεαλιστική προοπτική διάσωσης της επικουρικής σύνταξης και διασφάλισής της για τους τωρινούς και μελλοντικούς συνταξιούχους.

Η ένταξη στο ΕΤΕΑΕΠ μόνο αδύνατη δεν είναι! Αντί να παραπλανούν τους ασφαλισμένους, γιατί δεν τους ενημερώνουν για την πρόσφατη ένταξη του Επικουρικού Ταμείου Εθνικής – ΛΕΠΕΤΕ (και παλαιότερα άλλων επικουρικών ταμείων, όπως αυτό της Γενικής Τράπεζας, χωρίς μάλιστα την ύπαρξη αποθεματικού) που θα είχε συνοδευτεί και από την ένταξη του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, αν η διοίκησή του δεν είχε αντισταθεί με νύχια και με δόντια σε αυτή την τεράστια επιτυχία που θα διασφάλιζε αξιοπρεπείς επικουρικές συντάξεις για όλους τους ασφαλισμένους;;;;

Αλήθεια, αυτοί που πανηγυρίζουν ότι με το καταπληκτικό τους έργο, θα επιστρέψουν τις εισφορές στους εργαζόμενους (;;;) μέχρι αυτές να τελειώσουν, γιατί δεν αναφέρουν τίποτα για το ύψος της Επικουρικής Σύνταξης που θα λαμβάνουν, δια βίου, οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας, μετά την νομοθετική ρύθμιση της ένταξής τους στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ;

Αποκρύπτουν ότι οι Επικουρικές Συντάξεις του e-ΕΦΚΑ, παρά τις μνημονιακές μειώσεις που υπέστησαν την τελευταία 10ετία, δεν καταργούνται μόλις τελειώνουν οι εισφορές του κάθε ασφαλισμένου. Βλέπετε ούτε η Τρόικα, στα πιο σκοτεινά μνημονιακά χρόνια, δεν πρότεινε την κατάργηση της σύνταξης, ως μέτρο βιωσιμότητας για κάποιο Ασφαλιστικό Ταμείο. Αυτό το τερατώδες εφεύρημα είναι δικής τους πατρότητας! Έχει την σφραγίδα και την υπογραφή τους, αφού κατόρθωσαν να ξεπεράσουν σε αναλγησία ακόμα και την Τρόικα και το ΔΝΤ!!

Αποκρύπτουν ότι με το αρ. 20 του Ν.4670/2020, το Κράτος νομοθέτησε πως έχει εγγυητική υποχρέωση για το σύνολο των ασφαλιστικών παροχών. Επομένως οι Συνάδελφοι δεν πρέπει να ανησυχούν για τη βιωσιμότητα του Κρατικού Επικουρικού, αντίθετα πρέπει να ανησυχούν για την επιστροφή των εισφορών τους από το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, αφού σύμφωνα με το αρ. 40 του Καταστατικού «η σύνταξη δεν είναι εγγυημένη ούτε βέβαιη».

Όσο για την προκλητική γελοιότητα ότι υπάρχει η προσδοκία να ασφαλιστούν στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ εργαζόμενοι σε άλλες εταιρίες, πέραν των Τραπεζών, νομίζουμε ότι όλοι οι συνάδελφοι μπορούν να κατανοήσουν ότι είναι μία ακραία κοροϊδία, αφού από το 2001 δεν ασφαλίζονται στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ ούτε καν οι νεοπροσλαμβανόμενοι στις Τράπεζες, πόσο αδιανόητο είναι βεβαίως να ασφαλίσουν άλλοι εργοδότες το προσωπικό τους και ποιος θα τους το επιτρέψει άλλωστε, αφού ο υποχρεωτικός φορέας είναι το επικουρικό ταμείο του e-ΕΦΚΑ (πρώην ΕΤΕΑΕΠ);;;

Γι’ αυτό λοιπόν εμείς προσπαθούμε να ενταχθεί το Ταμείο στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ, που είναι  η μοναδική δίκαιη και βιώσιμη λύση για όλους τους ασφαλισμένους, εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Μία προσπάθεια που βεβαίως θα είχε τελείως διαφορετική προοπτική και κατάληξη αν δεν εναντιώνονταν οι διοικούντες το Ταμείο για να εξυπηρετήσουν ίδια και φίλια συμφέροντα, σε βάρος βέβαια των συμφερόντων των ασφαλισμένων!

 

Ταμείο… επιστροφής εισφορών

Αυτό βεβαίως είναι ένα ζήτημα που πρέπει να εξεταστεί και ελεγχθεί σε βάθος, αφού τα τελευταία χρόνια, κατά τη σχεδιασμένη προσπάθεια απαξίωσης του επικουρικού μας φορέα, οδήγησαν πολλούς συναδέλφους στην ακραία επιλογή να απωλέσουν την υποχρεωτική, δια βίου επικουρική τους ασφάλιση, επιστρέφοντάς τους ένα (ολοένα και μειούμενο) μέρος των εισφορών τους!

Περίπου οι μισοί ασφαλισμένοι του Ταμείου (5.305) έχουν πάρει τις ασφαλιστικές τους εισφορές, χάνοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα στη δια βίου επικουρική σύνταξη! Η παρακίνηση να πάρουν τις εισφορές τους οι συνάδελφοι είναι ένα έγκλημα σε βάρος των συμφερόντων τους και μάλιστα πρωτοφανές στα ασφαλιστικά χρονικά, αφού βεβαίως δεν έχει συμβεί ποτέ αντίστοιχη διαρροή από άλλο ασφαλιστικό φορέα υποχρεωτικής ασφάλισης!

Η βίαιη μετατροπή του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ από Επικουρικό Ταμείο σε Ταμείο επιστροφής εισφορών και η εξώθηση των συναδέλφων που απώλεσαν οριστικά το δικαίωμά τους στην επικουρική σύνταξη είναι ένα μείζον θέμα και για αυτό καλούμε όλους τους συναδέλφους που έπεσαν σε αυτήν την παγίδα να επικοινωνήσουν με τους Συλλόγους μας, προκειμένου να κινηθούμε εναντίον όσων τους οδήγησαν σε αυτήν την ακραία, καταστροφική απόφαση!

 

Οι καταστροφικοί κκ. Επενδυτές ως αυτόκλητοι σωτήρες…

Για μία ακόμα φορά περνούν «στα ψιλά» την καταστροφική απόφαση για επένδυση στην ATTICA BANK και τις ολέθριες συνέπειές της στη λειτουργία και την προοπτική του Ταμείου και εν συνεχεία στους ασφαλισμένους!

Είναι ένα θέμα που το έχουμε αναλύσει επανειλημμένα και όχι τυχαία, πλέον έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης. Και μέχρι να αποδοθεί η δικαιοσύνη, δε θα σταματήσουμε να διατρανώνουμε την απόλυτα θεμελιωμένη άποψή μας ότι πρόκειται για ένα πρωτοφανές σκάνδαλο!

Μία διοίκηση που παρέκαμψε όλες τις νομότυπες διαδικασίες που απαιτούνταν για ένα τόσο κρίσιμο και σημαντικό θέμα, αποφάσισε να επενδύσει σε μία εξ αρχής και πρόδηλα επισφαλή επένδυση το 1/3 των αποθεματικών του Ταμείου (δηλαδή το 1/2 των ταμειακών του διαθεσίμων), παρά τις οργισμένες αντιδράσεις που προκάλεσε άμεσα από όλους εμάς τους δήθεν «αντιδημοκράτες και πραξικοπηματίες»!!!!

Το αποτέλεσμα βέβαια είναι πλέον τα περίπου 55,5 εκατ. ευρώ, προερχόμενα από τις εισφορές και τον ιδρώτα όλων εμάς, των ασφαλισμένων στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, να έχουν χαθεί οριστικά και αμετάκλητα!

Και αντί να έχουν την ελάχιστη αξιοπρέπεια και να αποχωρήσουν, έχουν τέτοιο θράσος και «έρωτα με τις καρέκλες» που εξακολουθούν να υπερασπίζονται την επιλογή τους (!!!) και να θέλουν να ασχοληθούν με τη «σωτηρία» του Ταμείου!

Και όμως, δεν είναι υπερβολή, αφού στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση ο βασικός πρωτεργάτης της καταστροφικής επένδυσης, ο κ. Γκιάτης του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank υπεραμύνθηκε της επένδυσης τονίζοντας ότι ήταν η σωστή απόφαση που διασφάλιζε την προοπτική του Ταμείου!!! Και τα 55,5 εκατ. ευρώ έχουν κάνει φτερά…

Αυτά μόνο στην Ελλάδα μπορούν να συμβούν. Πρόκειται για μία περίπτωση προκλητικού σκανδάλου που όμως, σε μία χώρα με την ηθική κατάπτωση και τη θεσμική κατάρρευση, μπορεί και να δίνει πάτημα στους υπαιτίους να συνεχίζουν απτόητοι το έργο τους!

 

Δίωξη για κακουργηματική απιστία – Ο «ελέφαντας στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ»!

Είναι σαφές ότι στην πολύκροτη υπόθεση της καταστροφικής επένδυσης και συνολικά της λειτουργίας του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ και της διαμάχης που υφίσταται μεταξύ της διοίκησης και των Συνταξιουχικών Σωματείων, υπάρχει ένας… ελέφαντας στο δωμάτιο για τον οποίο οι διοικούντες το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ προτιμούν να σιωπούν…

Μετά από τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων και Συνταξιούχων Ιονικής Τράπεζας «ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» συνάδελφος Σαράντος Φιλιππόπουλος και ο τότε Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Alpha Bank προερχομένων εκ της Ιονικής συνάδελφος Νίκος Αλεξόπουλος, στην οποία κατηγορείται η πλειοψηφία της διοίκησης του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ για τη σκανδαλώδη επένδυση των 55,5 εκατ. ευρώ στην Α.Μ.Κ. της ATTICA BANK, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος όσων έλαβαν αυτήν την απόφαση και η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Και ενώ βέβαια αυτή η υπόθεση θα έπρεπε υπό φυσιολογικές συνθήκες να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ολόκληρου του οργανισμού του Ταμείου, αφού αφορά άπαντες τους εμπλεκόμενους στο Ταμείο (κατηγορούμενους, διοικούντες, σωματεία, ασφαλισμένους κ.λπ.), έχει τεθεί στο περιθώριο σαν κάτι αμελητέο!

Σε μία ποινική δίωξη που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά την κακουργηματική απιστία σε βάρος του Ταμείου, όφειλε το Ταμείο βεβαίως να είχε παραστεί ως Πολιτική Αγωγή για να διεκδικήσει τα συμφέροντά του και κατ’ επέκταση των ασφαλισμένων του! Ωστόσο, ούτε οι προηγούμενοι διοικούντες (που βέβαια συντάσσονταν πλήρως με τους κατηγορούμενους), ούτε η νέα διοίκηση που ταυτίζεται με τους κατηγορούμενους (αφού 4 από τους κατηγορούμενους συνεχίζουν να συμμετέχουν στη νυν διοίκηση), έλαβε αυτήν την απόφαση, προσθέτοντας νέες διαστάσεις στην υπόθεση του σκανδάλου!

 

Με τεχνάσματα και μεθοδεύσεις δε γίνεται η διοίκηση του Ταμείου

Η Γ.Σ. δεν είναι… Κολυμβήθρα του Σιλωάμ…

Και αφού βεβαίως δεν είχαν την ευθιξία και την αξιοπρέπεια να παραιτηθούν μόνοι τους από τις θέσεις τους μετά την κατηγορία που τους αποδόθηκε για κακουργηματική απιστία, αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη για να ζητήσουμε με τη διαδικασία της προσωρινής διαταγής το διορισμό νέας, προσωρινής διοίκησης.

Και τότε, προσέφυγαν στις μόνες ενέργειες που πραγματικά έχουν αποδείξει την ικανότητά τους όλα αυτά τα χρόνια, δηλαδή σε παρελκυστικές τακτικές και τεχνάσματα, προκειμένου να μην «ξεκολλήσουν» από τις καρέκλες τους!

Αρχικά, την ημέρα της εκδίκασης ζήτησαν και πήραν αναβολή και μετά από 2 μέρες συγκάλεσαν έκτακτο Δ.Σ. στο οποίο υπέβαλαν την παραίτησή τους, σκοπίμως, αφού στις θέσεις τους εισήλθαν άνθρωποι της απόλυτης επιρροής τους για να συνεχίσουν να κρατούν δέσμιο το Ταμείο μας και τους οποίους στην ουσία «χρησιμοποίησαν» για περίπου 10 μέρες για να γλυτώσουν το διορισμό διοίκησης και να προκηρύξουν Γ.Σ. και νέες αρχαιρεσίες στο Ταμείο (γνωρίζοντας ότι θα επανεκλεγούν «επαναβαπτισμένοι», έχοντας περάσει από την Κολυμβήθρα του Σιλωάμ)!

Αυτά τα τεχνάσματα βέβαια προσβάλλουν το Ταμείο, τους ασφαλισμένους, αλλά και την ελληνική δικαιοσύνη!

Αλλά ο σχεδιασμός τους δε σταμάτησε εκεί, αφού στην… «πριβέ» Γενική Συνέλευση των δήθεν αντιπροσώπων, έλαβαν τις εξής αποφάσεις, φορτώνοντας  επιπλέον βάρη στις πλάτες των ασφαλισμένων :

– Να επιβεβαιώσουν την ορθότητα της επιλογής και της διαδικασίας της καταστροφικής επένδυσης στην ATTICA BANK (η «ορθότητα» φάνηκε άλλωστε από τα 55,5 εκατ. ευρώ που εξαϋλώθηκαν…)

– Να μην παραστεί το Ταμείο ενώπιον των δικαστηρίων για υποστήριξη της κατηγορίας της κακουργηματικής απιστίας που αντιμετωπίζουν τα 6 κατηγορουμένα μέλη του Δ.Σ.

– Να μη διεκδικήσει το Ταμείο αποκατάσταση της ζημίας που υπέστη από τους υπαιτίους

– Να στηρίξει το Ταμείο δικαστικά τους κατηγορούμενους (που κατηγορούνται για κακουργηματική απιστία σε βάρος του Ταμείου!!!! – δηλαδή μιλάμε για τον απόλυτο παραλογισμό!!!) και να καλυφθούν από το Ταμείο όλες οι δαπάνες που θα απαιτηθούν (αμοιβές δικηγόρων, τεχνικών συμβούλων, δικαστικά έξοδα, γνωμοδοτήσεις κάθε είδους, μέχρι την αμετάκλητη κρίση της δικαιοσύνης), χωρίς μάλιστα να καθορίζεται το εύρος της στήριξης

 

Εμείς λοιπόν με τη σειρά μας να τους ενημερώσουμε ότι η «πριβέ» Γ.Σ. των δήθεν αντιπροσώπων δεν είναι η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ για να ξεπλυθούν όλες οι αμαρτίες τους! Υπάρχουν νόμοι, θεσμοί και διαδικασίες που καταπατήθηκαν ή παρακάμφθηκαν!

Θα συνεχίσουμε ακάθεκτοι τον αγώνα μας για απονομή δικαιοσύνης και απονομή ευθυνών και αργά ή γρήγορα θα δικαιωθούμε!

 

Αδιανόητα ποσά σε δικηγόρους και καθηγητές

Το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ προϋπολογίζει ετησίως για «Αμοιβές Νομικών» περί τα 150.000€ και για «Αμοιβές λοιπών φυσικών προσώπων που εκτελούν ειδικές υπηρεσίες» 120.000€!! Μάλιστα, επειδή όλος ο μηχανισμός έχει μπει σε λειτουργία προκειμένου να γλυτώσουν οι καταστροφείς της επικουρικής μας σύνταξης, τα σπασμένα (που ανέρχονται πλέον σε εκατομμύρια) τα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι από τις εισφορές τους!

Κάθε φορά βρισκόμαστε εναντίον «στρατιών» δικηγόρων, ενώ τελευταία έχουν βάλει στο παιχνίδι και καθηγητές. Και δεν μπορούμε να μην αναρωτηθούμε…

Όλους αυτούς γιατί δεν τους κάλεσαν πριν την καταστροφική επένδυση;;; Γιατί δεν συγκάλεσαν Γενική Συνέλευση για μία τόσο κρίσιμη απόφαση, στην οποία θα κατέθεταν οι ειδήμονες τις απόψεις και τις προτάσεις τους;;;

Γιατί όλα αυτά γίνονται τώρα, εκ των υστέρων, που «όλως τυχαίως» απειλούνται αυτοί που έλαβαν την απόφαση για την καταστροφική επένδυση και βρίσκεται σε εξέλιξη η ποινική τους δίωξη;;;; Γνωρίζουν πολύ καλά βλέπετε, ότι αν χάσουν τον έλεγχο του Ταμείου, αυτό θα αποβεί καταστροφικό για αυτούς και αυτό είναι το πραγματικό τους κίνητρο για να παραμένουν με διάφορα τεχνάσματα γαντζωμένοι με νύχια και με δόντια στη διοίκησή του και όχι βέβαια το δήθεν ενδιαφέρον τους για το μέλλον του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ…

Επιπλέον, μας ενημερώνουν στον Απολογισμό τους ότι προτίθενται να διεκδικήσουν έναντι των Τραπεζών, περιουσιακές ζημιές στο Ταμείο εξ αιτίας των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.

Αλήθεια, με ποιον τρόπο έχουν προβεί σε αυτές τις διεκδικήσεις;;;;; Με το ένα και μοναδικό εξώδικο που απέστειλαν προς τις εμπλεκόμενες Τράπεζες για τα μάτια του κόσμου;;;;

Αλήθεια, αν ήθελαν τόσο πολύ να διεκδικήσουν αυτές τις αποζημιώσεις, γιατί δεν έχουν χρησιμοποιήσει αυτή τη στρατιά δικηγόρων και καθηγητών για αυτό το θέμα;;

Γιατί δεν τους αναθέτουν να τεκμηριώσουν νομικά το θέμα των αποζημιώσεων του Ταμείου για τις Εθελούσιες Εξόδους  και να στραφούν κατά των Τραπεζών, οι οποίες ναι μεν τις εφαρμόζουν συνεχώς, αλλά δεν εφαρμόζουν τη νομοθεσία για τις οφειλόμενες αποζημιώσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία;

Υπάρχει έστω ένας που να μη γνωρίζει τις αγαστές σχέσεις που έχουν με τις διοικήσεις των τραπεζών και να πιστεύει ότι θα τολμήσουν να δαγκώσουν το χέρι που τους ταΐζει;;;

 

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Το έχουμε αναφέρει ξανά στο παρελθόν και θα το κάνουμε και τώρα. Οι εχθροί και υπαίτιοι της καταστροφής της επικουρικής μας σύνταξης είναι γνωστοί και καμία προπαγάνδα τους δεν μπορεί να αλλάξει τα γεγονότα:

Ο κ. Γκιάτης, ο ενορχηστρωτής όλων αυτών των εξελίξεων που οδήγησαν το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στο τέλμα, είναι αυτός που πριν λίγα χρόνια χαρακτήριζε δημόσια το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ «αλβανική πυραμίδα» και δήλωνε ότι πρέπει να διαλυθεί, καλώντας τους συναδέλφους να του αποστείλουν το προσωπικό τους iban, προκειμένου να πιστώσει τους λογαριασμούς τους με τις εισφορές τους!

Λίαν συντόμως όμως, τον… έπιασε ο επενδυτικός του οίστρος και κάλεσε την ελεγχόμενη από τον ίδιο διοίκηση να προχωρήσει στην επένδυση στην ATTICA BANK, που σήμανε το τέλος του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ. Μάλιστα, ήταν παρών και στο κρίσιμο Δ.Σ. για να διασφαλίσει ότι θα προχωρούσε η καταστροφική επένδυση.

Τονίζουμε ξανά ότι δε νομίζουμε να υπάρχει αντίστοιχο φαινόμενο σε ασφαλιστικό ταμείο στην Ελλάδα, ώστε μετά από μία προκλητικά σκανδαλώδη απόφαση που να οδήγησε σε μία τόσο μεγάλης έκτασης καταστροφή, οι υπαίτιοι να παραμένουν ατάραχοι στις θέσεις τους!

Και να μιλούν σήμερα ευθαρσώς για βιωσιμότητα μέχρι το 2051, έχοντας εκδιώξει χιλιάδες συνταξιούχους!

Να μιλούν για κοινωνική αλληλεγγύη, αυτοί που εν μία νυκτί μείωσαν τις συντάξεις σε 47 ευρώ, σε ιδιαίτερα κρίσιμες και δύσκολες περιόδους για τους συνταξιούχους!

Να μιλούν για έγκυρη και νόμιμη επενδυτική απόφαση του Δ.Σ. για τη συμμετοχή στην ΑΜΚ της ATTICA BANK, ενώ προφανώς Ανακριτής και Εισαγγελέας είχαν άλλη άποψη!!!

 

Μετά από όλα αυτά Συνάδελφε, το ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσεις εσύ και κάθε ασφαλισμένος στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ είναι το εξής :

·        Θα επιτρέψεις να εξελιχθεί αυτή η αθλιότητα;

·        Θα δείξεις ανοχή σε αυτούς που δυσφήμισαν την ασφάλιση και κατέστρεψαν το ΤΑΠΙΛΤΑΤ;

·        Θα τους αφήσεις να τελειώσουν ανενόχλητοι τη δουλειά τους;

Ή

·        Θα αγωνιστείς συντασσόμενος με όλες τις υγιείς δυνάμεις και μέλη του Ταμείου;

– Ώστε να αλλάξει άμεσα η διοίκηση και να περάσει στα χέρια όσων ενδιαφέρονται για τους ασφαλισμένους και όχι για προσωπικά συμφέροντα

– Ώστε να καταστεί άμεσα το Ταμείο Πολιτική Αγωγή στη δίκη για κακουργηματική απιστία και να απαιτήσει τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των υπευθύνων

– Ώστε όλοι μαζί, ενωμένοι, να αγωνιστούμε για μία αξιοπρεπή σύνταξη για όλους τους ασφαλισμένους, με την ένταξη στο ΕΤΕΑΕΠ (νυν e-ΕΦΚΑ)

 

Θα αδιαφορήσεις ή θα ενεργοποιηθείς;;;;;

 

Αν συντάσσεσαι μαζί μας, μπορείς να μας βοηθήσεις ΑΜΕΣΑ!

Δώσε μας τα όπλα να πολεμήσουμε για την επικουρική μας σύνταξη!

 
ΥΠΟΓΡΑΨΕ την ακόλουθη δήλωση, για να μας δώσεις τη δυνατότητα να απομακρύνουμε από το Ταμείο όσους είναι υπεύθυνοι για την παρακμή του και να ζητήσουμε την επιβολή δικαιοσύνης!

ΔΗΛΩΣΗ (πατήστε εδώ)

Διαφορετικά τους δίνεις τη δυνατότητα να μείνουν ατιμώρητοι για τις ολέθριες πράξεις τους!

 

Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με κάθε τρόπο

για τη διάσωση της Επικουρικής μας Ασφάλισης!

Για το δικαίωμά μας στην Επικουρική Σύνταξη!
Οι συντελεστές του Ύμνου της Ιονικής – Αυτοί που έκαναν το όραμα πραγματικότητα

Μιλήσαμε με τους κύριους συντελεστές του Ύμνου της Ιονικής για την εμπειρία της δημιουργίας του και όχι μόνο…

 

Η Κυριακή 22 Μαΐου 2022 είναι μία ημερομηνία που γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία της Ιονικής Οικογένειας. Στην Πλατεία Ηρώων Κυπριακού Αγώνα, κάτω από το Μουσείο Χαρτονομισμάτων της Ιονικής Τράπεζας, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά επίσημα, με πραγματικά μεγάλη επιτυχία, ο Ύμνος της Ιονικής, σε στίχους της πρέσβειρας πολιτισμού του Συλλόγου μας, Σοφίας Μαρωνίδη, σε σύνθεση του μουσουργού και αγαπητού μας φίλου κ. Σπύρου Μαυρόπουλου και σε ζωντανή εκτέλεση από τους μουσικούς της Φιλαρμονικής Εταιρείας «Μάντζαρος», τα μέλη των δύο δημοτικών χορωδιών «Δημόδοκος» και «San Giacomo», τη διακεκριμένη σοπράνο κ. Έλλη Καρύδη, τη μαέστρο της δημοτικής χορωδίας «Δημόδοκος» κ. Δήμητρα Καλογεροπούλου, το μαέστρο της χορωδίας «San Giacomo» κ. Τόνι Ιβάνωφ και τέλος τον αρχιμουσικό κ. Σωκράτη Άνθη που είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια.

Οι Σύλλογοι της Ιονικής βεβαίως έδωσαν το παρών, μαζί με τους συναδέλφους που συμμετείχαν στην εκδρομή που διοργανώσαμε στο νησί των Φαιάκων, προκειμένου να ζήσουμε από κοντά αυτή τη μοναδική εμπειρία.

Ωστόσο, για να φτάσουμε στη μοναδική αυτή εκδήλωση, προηγήθηκε μία πολύμηνη διαδικασία που απαιτούσε θέληση, κόπο, οργάνωση και έμπνευση!

Αρχικά τα μέλη των Δ.Σ. των Συλλόγων μας έλαβαν την ιστορική απόφαση για τη δημιουργία του Ύμνου της Ιονικής. Εν συνεχεία, απευθυνθήκαμε σε σας, τους συναδέλφους μας, για να εμπνευστείτε από αυτήν την προσπάθεια και να μας αποστείλετε τους στίχους σας για τον Ύμνο. Οι δημιουργίες σας ήταν υπέροχες και άκρως συγκινητικές και με μεγάλη δυσκολία, αλλά και δικαιωματικά πιστεύουμε, επελέγησαν οι στίχοι της Σοφίας Μαρωνίδη.

Τη σκυτάλη πήραν πλέον οι πεπειραμένοι μουσικοί και συνθέτες από το νησί των Φαιάκων. Η Κέρκυρα και τα Ιόνια Νησιά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την Ιονική Τράπεζα και σε συνδυασμό με τη σπουδαία καλλιτεχνική παράδοση του νησιού που παραμένει αναλλοίωτη μέχρι σήμερα, αποφασίσαμε να αναθέσουμε τη μουσική σύνθεση στο σπουδαίο μουσουργό κ. Σπύρο Μαυρόπουλο και τη μουσική εκτέλεση στη Φιλαρμονική Εταιρεία Μάντζαρος υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του μαέστρου κ. Σωκράτη Άνθη.

Οι κύριοι συντελεστές του Ύμνου της Ιονικής, η Σοφία Μαρωνίδη, η Έλλη Καρύδη, ο Σπύρος Μαυρόπουλος και ο Σωκράτης Άνθης, μας μίλησαν για αυτήν τη σπουδαία εμπειρία:


 

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΩΝΙΔΗ

H Σοφία Μαρωνίδη γεννήθηκε το 1960 στο Σεβαστό Κιλκίς. Από το 1961 ζει στη Θεσσαλονίκη. Ασχολείται με τη ζωγραφική και με κατασκευές από διάφορα υλικά (πηλό, μέταλλο, ύφασμα, ξύλο). Τα τελευταία χρόνια, έχοντας εξελίξει νέους και πρωτότυπους τρόπους απεικόνισης, επικεντρώνεται στη δημιουργία παιδικών παραστάσεων με κούκλες σε τριδιάστατους πίνακες. Όλα τα διακοσμητικά στοιχεία που χρησιμοποιεί στους πίνακές της είναι χειροποίητα, σχεδιασμένα και κατασκευασμένα από την ίδια. Στο παρελθόν έχει κάνει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής. Επίσης, έχει αναλάβει τη διακόσμηση χώρων σε πολιτιστικά γεγονότα και φεστιβάλ. Στις δημιουργικές της δραστηριότητες περιλαμβάνονται ακόμα η ποίηση, η πεζογραφία και η αρθρογραφία. Άρθρα και ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, σε συλλογές συγγραφικών έργων και σε βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων στο διαδίκτυο.

 

Είσαι μία πολυτάλαντη προσωπικότητα. Από όλες τις ασχολίες σου, ποιο θεωρείς εσύ ότι είναι πιο δυνατό σου σημείο;

– Το πιο δυνατό μου σημείο είναι η ψυχή. Εκεί βουτάω την πένα ή το πινέλο μου πριν από κάθε μου έργο είτε είναι ποίημα είτε είναι πίνακας ή κάποια κατασκευή.

Και πώς να ξεχωρίσω κάποια από τις δημιουργίες μου όταν όλες έχουν τα χρώματα της ψυχής μου…

Σοφία, μπορεί να μην υπηρέτησες στην τράπεζα, αλλά όλοι σε νιώθουμε δικό μας άνθρωπο, αναπόσπαστο μέλος της Ιονικής Οικογένειας. Από πού άντλησες την έμπνευσή σου για τους υπέροχους στίχους του Ύμνου της Ιονικής;

– Η Ιονική δεν είναι μόνο τα επιβλητικά κτίρια, οι συναλλαγές και τα τραπεζογραμμάτια. Είναι το ανθρώπινο πρόσωπό της. Είναι η  κατάθεση ψυχής στο ταμείο της εκείνων που την υπηρέτησαν, είναι ο σεβασμός και η ενότητα στους αγώνες τους, η συναδελφικότητα  και το φιλικό κλίμα με τους συνεργάτες της. Μπορώ να πω πως η Ιονική ήταν μέρος και της δικής μου ζωής, επειδή για πολλά χρόνια έζησα από κοντά  την οικογενειακή ατμόσφαιρα μέσα στο κατάστημα που εργαζόταν ο σύζυγός μου.  Δυστυχώς μετά το ξεπούλημα της τράπεζας ένας τοίχος στόχων και αριθμών άλλαξε το κλίμα. Όμως η φιλία και η εκτίμηση μεταξύ των  συναδέλφων κρατάει  μέχρι και σήμερα! Αυτό τα λέει όλα! Πηγή έμπνευσής μου λοιπόν είναι η νοσταλγία για όλα αυτά τα χρόνια της Ιονικής που η μνήμη κρατάει δεμένα στο μυαλό και στην καρδιά μας.

Τι σημαίνει Ιονική για σένα, με 3 λέξεις;

– Για μένα Ιονική σημαίνει, Μοναδική! Νοσταλγική και Μία!

Πώς σου φάνηκε η εκδήλωση στην Κέρκυρα;

– Ήταν μια γιορτή μνήμης όπου οι καρδιές όλων μας συντονίστηκαν με την καρδιά της Ιονικής που εκείνο το βράδυ χτυπούσε στο ρυθμό του Ύμνου της. Ένιωσα μεγάλη χαρά και συγκίνηση που οι στίχοι μου άγγιξαν τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι με τίμησαν, με αγκάλιασαν και με έκαναν να αισθανθώ τη ζεστασιά της Ιονικής Οικογένειας. Τους ευχαριστώ!

Τι είπαν τα παιδιά σου για τον Ύμνο; Ειλικρινά.

– Τα παιδιά μου θα ήθελαν να παραβρεθούν στην εκδήλωση όμως οι επαγγελματικές τους υποχρεώσεις δεν το επέτρεψαν. Την παρακολούθησαν όμως σε απ’ευθείας μετάδοση από τα ηλεκτρονικά μέσα και ενθουσιάστηκαν τόσο από τους στίχους, όσο και από τη μουσική επένδυση και την εκτέλεση του Ύμνου. Ειλικρινά μου μετέφεραν τις καλύτερες εντυπώσεις τους και για μένα είναι πολύ σημαντική η γνώμη τους, όχι μόνο επειδή είναι τα παιδιά μου, αλλά επειδή έχουν άμεση σχέση με τη μουσική (ο ένας είναι καθηγητής μουσικής και ο άλλος μαθηματικός που παίζει πιάνο και κιθάρα).


ΕΛΛΗ ΚΑΡΥΔΗ

Η Έλλη Καρύδη κατάγεται από την Κέρκυρα. Ξεκίνησε μουσική στο Ωδείο Κερκύρας όπου έλαβε πτυχία Ανωτέρων Θεωρητικών (Αρμονία, Αντίστιξη, Φυγή) και πτυχίο πιάνου. Εχει λάβει επίσης πτυχίο ενοργάνωσης και δίπλωμα διεύθυνσης χορωδίας. Φοίτησε στο Μουσικό Γυμνάσιο–Λύκειο Κέρκυρας. Ξεκίνησε τραγούδι το 1995 με την Βαρβάρα Γκαβάκου στη Δημοτική Χορωδία Κέρκυρας. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών – Κέρκυρα, 2005 με τη Ρόζα Πουλημένου. Έχει δίπλωμα μονωδίας με τη Μάτα Κατσούλη, μουσικό θέατρο με την Cindi Trent. Μελετάει τραγούδι με τον Χριστόφορο Σταμπόγλη. Έχει συνεργαστεί με την Ε.Λ.Σ 2008-2012. Έχει τραγουδήσει ρόλους στις όπερες, Cavaleria Rusticana (Lola), La serva Padrona (Serva)- G. B. Pergolessi, Dido & Aeneas (2η –witch), Δέσπω (τον ομώνυμο ρόλο) –Π. Καρρέρ, Το Ταξίδι του Οδυσσέα (Άνεμος)- Κ. Τσίτσα, Christmas Gold (βασίλισα)- Ch. Hinkins. Έχει αποδώσει στα ελληνικά πολλές παιδικές όπερες και μιούζικαλ όπως ( Η μικρή γοργόνα, Η Μελωδία της Ευτυχίας, Η Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων, Βίκιγκς, Η κιβωτός του Νώε, Η Ανάσταση του Χριστού, Χριστουγεννιάτικο Χρυσάφι κ.ά.). Υπήρξε μέλος του Γυναικείου οκτέτου Φωνές Γυναικών(Αθήνα). Είναι μαέστρος παιδικών χορωδιών από το 1999 ιδρύοντας παιδικές χορωδίες σε Κέρκυρα, Αθήνα, Άμφισσα, Αμαλιάδα. Δίδαξε φωνητική τεχνική στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου το 2012-13. Διδάσκει μουσική στη Δημόσια Εκπαίδευση, μονωδία στο Ιόνιο Ωδείο και έχει ιδρύσει τον καλλιτεχνικό σύλλογο Female Echoes το 2013, όπου παρουσιάζουν παιδικές όπερες και μιούζικαλ και άλλες δράσεις. Ιδρυτικό μέλος του Corfu Musical Theatre, ολοκληρωμένες σπουδές για παιδιά και ενήλικες. Μαέστρος την Χορωδίας Ευρωπούλων Κέρκυρας, από το Δεκέμβριο του 2021.

 

Ποια θεωρείτε ότι ήταν η κορυφαία σας παράσταση; Που όταν τελείωσε ξέρατε ότι είχατε αποδώσει το 100% των δυνατοτήτων σας.

– Η κορυφαία παράσταση, όπως την ονειρεύομαι, δεν θεωρώ ότι έχει έρθει ακόμη. Όμως μέχρις στιγμής η κορυφαία ήταν η ερμηνεία μου στην όπερα “Η υπηρέτρια κυρά” που έπαιξα το 2017.

Όπως και οι συνεργάτες σας κκ. Σπύρος Μαυρόπουλος και Σωκράτης Άνθης, είστε και εσείς Κερκυραία. Το νησί έχει μία σπουδαία παράδοση στη μουσική που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν σε αυτή τη μοναδική διαδρομή;

– Νομίζω, ότι είναι η ιστορία που έχει ο τόπος μας πάνω στη μουσική και η διαρκής ανανέωση αυτής της μουσικής επαφής κάθε γενιάς!

Υπάρχει μεγάλο κοινό που να εκτιμά σήμερα την κλασική μουσική;

– Δεν θεωρώ ότι είναι μεγάλο το κοινό που παρακολουθεί παραστάσεις κλασικής μουσικής, αλλά σίγουρα όταν μαθητές ή απαίδευτοι άνθρωποι, πάνω στη μουσική, έρχονται σε επαφή με αυτό το είδος, νιώθουν μια πληρότητα συναισθημάτων, κάτι που δεν εισπράττουν από άλλα είδη μουσικής.

Έχετε ασχοληθεί εκτενώς και με παιδικές χορωδίες. Πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν αυτή η ενασχόληση;

– Ασχολούμαι πράγματι με παιδικές χορωδίες, δίνοντας έμφαση πάντα στο μουσικό θέατρο από το 1999. Η δυσκολία είναι να πειστούν οι οικογένειες των νεαρών χορωδών, να διατηρούν τη συνέπεια στις δοκιμές. Μόνο αυτό! Τα παιδιά ενθουσιάζονται όταν μπαίνουν σε αυτόν τον παραμυθένιο χώρο του μουσικού θεάτρου.

Πώς ήταν η διαδικασία δημιουργίας και εκτέλεσης του Ύμνου της Ιονικής;

– Η διαδικασία ήταν σχετικά εύκολη, καθώς είχα μπροστά μου μια πολύ όμορφη σύνθεση, με κλιμακωτή κορύφωση στο φινάλε του έργου και παράλληλα είχα έναν πολύ δυνατό στίχο, που ήταν γραμμένος πραγματικά από την καθημερινότητα και τη ζωή των υπαλλήλων αυτού του ιδρύματος. Η συνεργασία μου τόσο με τον μαέστρο όσο και με το μουσικό σύνολο είναι πάντα άριστη, καθώς διατηρούμε πολλά χρόνια συνεργασία. Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στους στόχους του συλλόγου σας και θα είμαι πάντα στην διάθεσή σας, σε ανάλογες δράσεις.


ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΑΝΘΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Μετά τα πρώτα χρόνια επαφής µε τη µουσική στην Φ.Ε. «Μάντζαρος», σπούδασε τρομπέτα και ανώτερα θεωρητικά στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών και στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών.

1976-2013. Κορυφαίος μουσικός της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής σκηνής, της Εθνικής συμφωνικής ορχήστρας της Ε. Ρ, Τ., της ορχήστρας των Χρωμάτων και της ορχήστρας Καµεράτα του Μεγάρου Αθηνών. Έχει εμφανιστεί επανειλημμένα ως σολίστ µε όλες τις Ελληνικές ορχήστρες εντός και εκτός Ελλάδος, όπως µε την Gewand House στη Λειψία, την ορχήστρα ΑΙΕΑ ΙΙΙ της Βοστώνης, την ορχήστρα δωματίου της Στουτγκάρδης, στο Garnegie Hall της Ν. Υόρκης, Queen Elizabeth Hall στο Λονδίνο, Salle Pleyer στο Παρίσι, Palais des Beaux-Arts στις Βρυξέλλες, Yostuya Kumin στο Τόκυο κ.ά.

1976-1995. Συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι σε όλες τις συναυλίες και ηχογραφήσεις των έργων του.

1980. Ιδρυτικό µέλος του συγκροτήµατος μουσικής δωματίου «Ν. Χ. Μάντζαρος».

1989, Ιδρυτικό µέλος του κουϊντέτου χάλκινων πνευστών “Μelos Brass”, µε το οποίο ηχογράφησε οκτώ CDs µε έργα κυρίως Ελλήνων συνθετών.

1995-2000, Μέλος της κριτικής επιτροπής των Διεθνών διαγωνισμών για την ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ορχήστρα Νέων της Μεσογείου.

2000-2010, Ηχογράφησε τέσσερα προσωπικά CDs µε έργα κυρίως Ελλήνων συνθετών. Ένα εξ αυτών µε την Εθνική συμφωνική ορχήστρα της Ε.ΡΤ., µε κονσέρτα Ελλήνων Συνθετών για τρομπέτα και συμφωνική ορχήστρα.

2003-2014. Καλλιτεχνική διεύθυνση µε το “Μelos Brass” της Διεθνούς θερινής µουσικής Ακαδημίας της Κέρκυρας για χάλκινα πνευστά, όπου συνεργάστηκε µε διεθνώς καταξιωμένους σολίστ και καθηγητές όπως οι Fr. Damrow, R. Friedrich, Ch. Martin, H, Gansch, J Thompson. Bo Nilson, T. Dokshitzer, E. Ruske, Ch. Lindberg, M. Becquet, J. Friedman, Ben van Dijk, J. Larsen, W. Hillgers κ.ά.

2008-2010, Καλλιτεχνική Διεύθυνση µε το “Μelos Brass” του Φεστιβάλ χάλκινων πνευστών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

2009 – 2012. Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Ωδείο Φ. Νάκας της Κέρκυρας.

1978 – Δίδαξε τρομπέτα στο Ωδείο Αθηνών, Ελληνικό Ωδείο, Εθνικό Ωδείο, Ωδείο Φ. Νάκας, Ωδείο Αγ. Παρασκευής και Ωδείο Κερκύρας.

1997- Διδάσκει τρομπέτα στο Τµήµα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστηµίου.

2013 – Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Αρχιμουσικός της Φ. Ε. «Μάντζαρος».

2021. Επίτιμος Διδάκτωρ του Τµήµατος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστηµίου.

 

Έχετε διαγράψει μία λαμπρή πορεία που πραγματικά προκαλεί το θαυμασμό και μάλιστα έχει διεθνή αντίκτυπο. Και όμως, έχετε ως βάση τη γενέτειρά σας, την Κέρκυρα. Κι αυτό γιατί στο νησί σας δίνονται ευκαιρίες στους μουσικούς να δημιουργήσουν και να διαπρέψουν. Πώς εξηγείτε αυτή την ιδιαίτερη σχέση που έχει η Κέρκυρα με τη μουσική και γενικά την καλλιτεχνική δημιουργία;

– Η Κέρκυρα είχε την τύχη να κατοικηθεί από Βενετούς, Άγγλους και ολίγον Γάλλους. Οι Βενετοί μας κληρονόμησαν την αγάπη τους για την όπερα και οι Άγγλοι την αγάπη τους για την μπάντα. Η αγάπη αυτή έχει διατηρηθεί, ευτυχώς, έως και σήμερα σε ερασιτεχνικό φυσικά επίπεδο, με αποτέλεσμα η ενασχόληση με τη μουσική να αποτελεί κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο αφορά αρκετά μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Μέσα όμως από την ερασιτεχνική ενασχόληση αρκετοί νέοι συνεχίζουν την πορεία τους στη μουσική σε επαγγελματικό επίπεδο, με πολύ καλές σπουδές εντός και εκτός Ελλάδος. Αυτό έχει ως συνέπεια πολλοί μουσικοί, πνευστών κυρίως οργάνων, να είναι πρωταγωνιστικά μέλη των Ελληνικών Συμφωνικών Ορχηστρών, αλλά τελευταίως και ξένων ορχηστρών.

Διδάσκετε επί σειρά ετών σε ωδεία και βεβαίως στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Υπάρχει διάθεση και ταλέντο στη νέα γενιά για τις κλασικές μορφές μουσικής;

– Η αγάπη για την Τέχνη και ιδιαίτερα για τη μουσική είναι έμφυτη στον άνθρωπο και η ανάγκη για εσωτερική έκφραση, χρησιμοποιώντας ένα καθαρά αφηρημένο υλικό, που είναι ο ήχος, οδηγεί στη μουσική. Η μουσική αποτελεί μια εξωτερίκευση της φαντασίας του ανθρώπου. Έτσι, δεν μπορεί να λείπει η αγάπη και το ταλέντο από τη νέα μας γενιά. Θα έλεγα το αντίθετο, ότι είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένα και τα δύο. Εκείνο όμως που πολλές φορές αποτελεί εμπόδιο για τους νέους μας, είναι η αντιμετώπιση της οικογένειας των παιδιών που επιθυμούν να ασχοληθούν με τη μουσική. Εννοώ δηλαδή ότι η ενασχόληση με τη μουσική, για πολλούς γονείς, είναι ίσως και χάσιμο χρόνου. Κατά την άποψή τους δεν οδηγεί σε κάτι «χειροπιαστό», ή σε μια επαγγελματική αποκατάσταση. Μεγάλο λάθος…

Είναι η τρομπέτα το μουσικό όργανο στο οποίο έχετε αδυναμία;

– Στην περίπτωσή μου η τρομπέτα δεν αποτελεί ένα μουσικό όργανο, που φυσικά είναι. Αποτελεί μια εσωτερική υπόθεση χωρίς την οποία ο ψυχικός μου κόσμος, τα συναισθήματά μου, η φαντασία μου και η συναισθηματική μου νοημοσύνη δεν μπορούν να εναρμονιστούν με τον έξω κόσμο.

Ποια θεωρείτε τη σπουδαιότερη στιγμή της καριέρας σας;

– Κάθε στιγμή που νιώθω τη μουσική να δονείται εντός, είναι σπουδαία στιγμή. Έτσι, όταν η ζωή μου στο μεγαλύτερο μέρος της, είναι συνυφασμένη με τη μουσική, μου είναι δύσκολο να ξεχωρίζω στιγμές. Υπάρχουν στιγμές με ένταση, στιγμές δύσκολες, στιγμές φορτισμένες, στιγμές χαλαρές, μέσα όμως στη μουσική στο τέλος της ημέρας είναι στιγμές μαγικές, ανεξάρτητα από το χώρο και το χρόνο.

Πώς ήταν η διαδικασία δημιουργίας και εκτέλεσης του Ύμνου της Ιονικής;

– Κατ΄αρχήν, η «αφορμή» για να δημιουργηθεί ένα καινούργιο μουσικό έργο είναι σπουδαίο γεγονός. Το ταξίδι που οδηγεί στην Ιθάκη, στην εκτέλεση του έργου, είναι επίσης ένα σημαντικό γεγονός. Έτσι το ταξίδι του Ύμνου για μένα ήταν ένα πολύ απολαυστικό και ιδιαίτερο ταξίδι, διότι έχω την τύχη και τη χαρά ο δημιουργός του να είναι φίλος παιδιόθεν και συνοδοιπόρος στο μουσικό μας διάβα. Συγχαρητήρια θερμά και στο δημιουργό και στην «αφορμή» για τη δημιουργία.


ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1956 και ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τη μουσική στην  Φ.Ε. «Μάντζαρος». Ακολούθως σπούδασε ανώτερα θεωρητικά στο «Ελληνικό Ωδείο» και στο «Ορφείο Ωδείο». Επίσης σπούδασε πιάνο, τρομπέτα και κλασική κιθάρα. Δίδαξε ως καθηγητής μουσικής στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ως διδάσκων στο Τ.Μ.Σ. του Ιονίου Πανεπιστημίου και ως καθηγητής ανωτέρων θεωρητικών σε Ωδεία. Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής στο «Ωδείο Φ. Νάκας» (Κέρκυρα) και στο «Ιόνιο Ωδείο». Πολλά από τα έργα του έχουν παιχθεί από γνωστά συγκροτήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπως : “Melos Brass Quintet”, “Tal Quintet”,  “Ορχήστρα της ΕΡΤ”, “Συμφωνική Ορχήστρα της Αλβανικής Ραδιοτηλεόρασης”, “Αθηναϊκή Φιλαρμονία”, “London Wind Concert Band”, “Ορχήστρα Πνευστών της Μόσχας”,  “String Quartet” της Καμεράτα του Μεγάρου Μουσικής  Αθηνών κ.ά. Επίσης έχει λάβει μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς σύνθεσης και συνέδρια, όπως του “Georgia University Composition Competition for trio brass” (1994). To 1998 στις παράλληλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων του Ναγκάνο, παίχθηκε η διασκευή του στον «Ολυμπιακό Ύμνο» του  Σπ. Σαμάρα, από το Αμερικάνικο Kουϊντέτο “Victorian Brass”. Επίσης το 1998  συμμετείχε με έργα του στο “Wisconsin Sesquicentennial  Brass  Band  Festival”  και το 2000 με το έργο του “Susta” για όμποε, φαγκότο και πιάνο συμμετείχε στο Διεθνές συνέδριο για το όμποε “IDRS”, Μπουένος Άιρες.  Έχει ασχοληθεί εκτενώς με το έργο του Ν. Μάντζαρου και του Σπ. Σαμάρα, των οποίων έργα έχει μεταγράψει κυρίως για ορχήστρες πνευστών. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, μέλος της Ένωσης Επτανησίων συνθετών και επίτιμος αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος». Έργα του για ορχήστρα πνευστών έχουν εκδοθεί στην Ελβετία από τις εκδόσεις“Edition Marc Reift”.

 

Ποιο θεωρείτε το σπουδαιότερο έργο σας; Και αν η ερώτηση σας μοιάζει αδύνατη να απαντηθεί, επειδή όλα τα έργα σας είναι «πνευματικά παιδιά» σας, πείτε μας έστω τα τρία σπουδαιότερα ή πιο αναγνωρισμένα.

– Με κριτήριο μόνο τη διάρκεια, θα έλεγα το «Κονσέρτο για τρομπέτα και ορχήστρα», έργο του 2000, που ηχογραφήθηκε από την ορχήστρα της ΕΡΤ με μαέστρο τον Ανδρέα Πυλλαρινό και σολίστ στην τρομπέτα τον Σωκράτη Άνθη. Ακολούθως, την «Κερκυραϊκή Ραψωδία» για ορχήστρα πνευστών, έργο του 2014, όπου παίχθηκε την ίδια χρονιά σε 1η εκτέλεση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, από την Φ. Ε. «Μάντζαρος» σε διεύθυνση Σωκράτη Άνθη, και τέλος το «Ave Maria» για χορωδία, ορχήστρα και τενόρο, έργο του 2017, όπου παίχθηκε την ίδια χρονιά σε 1η εκτέλεση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από την ορχήστρα της ΕΡΤ σε διεύθυνση Αναστάσιου Συμεωνίδη,  διδασκαλία χορωδίας από τον Δημήτρη Κτιστάκη και σολίστ τον τενόρο Φίλιππο Μοδινό.

Τα έργα σας έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και βεβαίως δεν μπορούμε να μην κάνουμε αναφορά στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες! Θέλετε να μας πείτε για αυτήν τη σπουδαία στιγμή αναγνώρισης του έργου σας;

– Πρόκειται για μια διασκευή μου στον «Ολυμπιακό Ύμνο» του Μεγάλου Κερκυραίου Μουσουργού, Σπύρου Σαμάρα. Το τελευταίο πράγμα που θα με ενδιέφερε σε μια τέτοια εκδήλωση θα ήταν να ακουστεί το όνομά μου. Μου αρκούσε με το παραπάνω που ακούσθηκε ο «Ολυμπιακός Ύμνος» από ένα φημισμένο συγκρότημα της εποχής, όπως οι «Victorian Brass».

Είναι πιο δύσκολο να διδάσκεις στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή να λαμβάνεις μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς;

– Ανεπιφύλακτα το πρώτο. Το να έχεις γράψει ένα έργο για μια συμμετοχή σε κάποιον διαγωνισμό είναι μια μοναχική δουλειά χωρίς κανένα «κόστος» για τους άλλους. Το να διδάσκεις όμως παιδιά είναι μια πολύ υπεύθυνη διαδικασία και τα οφέλη είναι μεγάλα, στο βαθμό που κατορθώνεις να μπολιάσεις τα νέα παιδιά με την καλή μουσική και την ελληνική παράδοση.

Σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι και οι 3 σπουδαίες προσωπικότητες που συμμετείχατε στη δημιουργία και εκτέλεση του Ύμνου της Ιονικής, είστε Κερκυραίοι. Πώς εξηγείτε αυτή τη μοναδική σχέση του νησιού με την καλλιτεχνική δημιουργία;

– Η Κέρκυρα αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο σχεδόν σε όλα τα επίπεδα τέχνης, αλλά κυρίως στη Μουσική. Ο αριθμός από τις μπάντες πνευστών και τις χορωδίες που έχουν ενεργή καλλιτεχνική παρουσία στο νησί είναι κάτι το ασύλληπτο, αν λάβει κανείς υπ’όψη του τον πληθυσμό του νησιού. Είναι σχεδόν κανόνας για τους Κερκυραίους, όταν ένα παιδί βρίσκεται στην ηλικία των 8-9 ετών να δοκιμάζει κάποιο πνευστό όργανο σε κάποια Φιλαρμονική. Αυτό δεν σημαίνει, ότι οπωσδήποτε το παιδί θα ακολουθήσει επαγγελματικά τη μουσική. Αυτό είναι ένα μικρό ποσοστό. Το μεγάλο «κέρδος» όμως είναι η επαφή του παιδιού με τη μουσική, έστω και ερασιτεχνικά, και αυτό μπορεί να κρατήσει εφ’όρου ζωής.

Πώς ήταν η διαδικασία δημιουργίας και εκτέλεσης του Ύμνου της Ιονικής;

– Την εκτέλεση του «Ύμνου» την απήλαυσα, ως απλός ακροατής και θαύμασα την άρτια προετοιμασία των χορωδιών, του οργανικού συνόλου και της σοπράνο. Όσο για την δημιουργία του «Ύμνου», ήταν μια αβίαστη διαδικασία, όπου άφησα τον εμπνευσμένο στίχο της Σοφίας Μαρωνίδη να με οδηγήσει βήμα βήμα και έτσι η ποίηση να αποκτήσει μια μουσική έκφραση, εναρμονισμένη με το πνεύμα του στίχου.


Είμαστε ιδιαιτέρως υπερήφανοι για την τεράστια επιτυχία που σημείωσε η εκδήλωσή μας και μάλιστα για τον κόσμο της Κέρκυρας που είχε την ευκαιρία να την παρακολουθήσει ζωντανά, συνδέοντας το νήμα της ιστορίας και την παράδοσης της Ιονικής Τράπεζας με τα Ιόνια Νησιά. Εκτός από τους κύριους συντελεστές του Ύμνου, που έκαναν το όραμα πραγματικότητα, αισθανόμαστε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε βαθιά από την καρδιά μας κάθε έναν που έβαλε το λιθαράκι του ώστε να έχουμε αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα, τόσο για τον Ύμνο της Ιονικής, όσο για την αξέχαστη εκδήλωση παρουσίασής του.
“Πίσω από κάθε επιτυχημένο άντρα, υπάρχει πάντα μια γυναίκα” – Από πού «προέκυψε» η φράση (ανέκδοτο)…

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Μπορεί η γνωστή φράση «πίσω από κάθε επιτυχημένο άντρα βρίσκεται μια γυναίκα» να αμφισβητείται – δικαίως – εσχάτως, αφού ο ρόλος των γυναικών πρέπει να αναγνωριστεί ως κυρίαρχος στο προσκήνιο και όχι ως… υποστηρικτικός στις επιτυχίες των ανδρών, ωστόσο το παρακάτω ανέκδοτο, σίγουρα δίνει μία πολύ ενδιαφέρουσα «εξήγηση» της προέλευσης της φράσης…


Ομάδα τουριστών αποφάσισε να επισκεφθεί μια φάρμα κροκόδειλων και ενώ βρίσκονταν σε πλωτή κατασκευή στη μέση μιας λίμνης κροκόδειλων…. Φώναξε ο ιδιοκτήτης της φάρμας: “Όποιος πηδήξει στο νερό και κολυμπήσει ως την ακτή, θα λάβει ένα εκατομμύριο ευρώ”…… Η σιωπή ήταν εκκωφαντική.

Ξαφνικά ένας άνθρωπος πήδηξε στο νερό. Τον κυνήγησαν αλιγάτορες, αλλά ήταν τυχερός, κολύμπησε γρήγορα και δεν τον κατασπάραξαν… …Όλοι μείνανε άφωνοι με το θάρρος του! Ο ιδιοκτήτης ανακοίνωσε: “Έχουμε νικητή” και του έδωσε ένα εκατομμύριο ευρώ.

Μετά την παραλαβή του βραβείου, ο άνδρας και η σύζυγός του επέστρεψαν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου τους. Ο άντρας τότε λέει στη γυναίκα του: “Δεν πήδηξα στο νερό… κάποιος με έσπρωξε !!!”

Η γυναίκα του χαμογέλασε και είπε: “Εγώ σε έσπρωξα”….

Ηθικό δίδαγμα του μύθου: “Πίσω από κάθε επιτυχημένο άντρα, υπάρχει πάντα μια γυναίκα να του δώσει μια μικρή ώθηση”…!!!