1

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 4 Συλλόγου Συνταξιούχων Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας : ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 4

Αθήνα, 29 Απριλίου 2022

 .

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ

 

Συναδέλφισσες – οι,

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Απριλίου 2022, η Καταστατική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Συνταξιούχων στην αίθουσα “Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος”, οδός Κλεισθένους 15, 7ος όροφος. Η Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε βεβαίως με πλήρη ασφάλεια και απόλυτη τήρηση των υγειονομικών κανόνων και πρωτοκόλλων λόγω της πανδημίας COVID-19.

Παρά τις δεδομένες δυσκολίες που προκαλεί η πανδημία, υπήρξε ικανοποιητική προσέλευση συναδέλφων μας, οι οποίοι παρακολούθησαν τη διαδικασία και τους ευχαριστούμε για τη συμμετοχή τους.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας συζητήθηκαν διεξοδικά όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και υπήρξε γόνιμος διάλογος μεταξύ των συναδέλφων.

Λόγω της πανδημίας και προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός και να δοθεί η δυνατότητα σε όλα τα μέλη του Συλλόγου μας να αποφασίσουν για την προτεινόμενη τροποποίηση του καταστατικού ώστε να εναρμονιστεί με την ισχύουσα νομοθεσία για τις συνταξιουχικές οργανώσεις και να εκσυγχρονιστεί σύμφωνα με τις τρέχουσες συνθήκες, η Γενική Συνέλευση της 28ης Απριλίου 2022 αποφάσισε όλα τα μέλη του Συλλόγου μας στο σύνολο της επικράτειας (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, θα αποσταλεί σε όλα τα μέλη του Συλλόγου μας φάκελος που θα περιέχει τις προτεινόμενες τροποποιήσεις, αλλά και αναλυτικές οδηγίες για τη συμμετοχή τους στην ψηφοφορία για την προτεινόμενη τροποποίηση του καταστατικού.

Εξελέγησαν τρία τακτικά και τρία αναπληρωματικά μέλη Εφορευτικής Επιτροπής, η οποία θα διεξαγάγει την ψηφοφορία.   

Επειδή συχνά στα ΕΛΤΑ παρουσιάζονται καθυστερήσεις, σας προτρέπουμε αμέσως μόλις λάβετε το παρόν, να ακολουθήσετε τις οδηγίες και να ταχυδρομήστε άμεσα τo φάκελο με την ψήφο σας προκειμένου να την παραλάβει έγκαιρα η Εφορευτική Επιτροπή του Συλλόγου μας.

Εάν για οποιοδήποτε λόγο κάποιο μέλος του Συλλόγου μας επιθυμεί να ψηφίσει με φυσική παρουσία, θα έχει τη δυνατότητα να το κάνει στα γραφεία του Συλλόγου μας (οδός Πανεπιστημίου 38, 5ος όροφος), την Τετάρτη 1 & την Πέμπτη 2 Ιουνίου, ώρες 09:00 π.μ. – 17:00 μ.μ..

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή στα γραφεία του Συλλόγου μας, στο σταθερό τηλέφωνο 2103615765.

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ο Πρόεδρος                                    Ο Γ. Γραμματέας

Σαράντος Φιλιππόπουλος                      Παναγιώτης Χαλικιάς




Καλό ταξίδι Μαρία – Συλλυπητήρια Μπάμπη

Έφυγε ξαφνικά από κοντά μας σε ηλικία 54 ετών η συναδέλφισσά μας Μαρία Ψαρέλλη, η οποία είχε υπηρετήσει στο Κεντρικό στα Τμήματα Χορηγήσεων και Θεματοφυλακής. Τη Μαρία διέκριναν το ήθος, η συνέπεια και η εργατικότητα και η ξαφνική της απώλεια έχει συγκλονίσει σύσσωμη την Ιονική Οικογένεια που έχασε ένα τόσο αγαπητό μέλος της.

Η Μαρία ήταν η σύζυγος του συναδέλφου Μπάμπη Γιαλαμά, μέλους του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού μας και πιστού στρατιώτη της Ιονικής, αφού παρέμεινε πάντα στο Σύλλογό μας ακόμα και τα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν το ξεπούλημα της τράπεζας. Ο Μπάμπης χαίρει της εκτίμησης και αγάπης όλων των συναδέλφων για το ήθος και τις αρχές του και είναι βέβαιο ότι όλοι μας βρίσκονται δίπλα του σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.  Η Μαρία και ο Μπάμπης δημιούργησαν μία πολύ όμορφη οικογένεια, αποκτώντας τρία παιδιά, τον Γρηγόρη, τον Δημήτρη και τον Ανάργυρο και δεν μπορούμε να μη σκεφτούμε όλοι πόσο άδικο είναι που δεν μπόρεσε να χαρεί και να τη χαρούν περισσότερο τα αγαπημένα της πρόσωπα. Είμαστε βέβαιοι ότι ο Μπάμπης και τα παιδιά του, καθώς και η μητέρα της εκλιπούσης Αργυρώ και τα αδέρφια της, Μάρκος και Ξενοφώντας, θα αντιμετωπίσουν όλοι μαζί την απώλεια της Μαρίας και στο εξής θα τιμήσουν τη μνήμη της αγαπημένης τους συζύγου, μητέρας, κόρης και αδερφής, ενώ βέβαια όλοι οι συνάδελφοι και οι σύλλογοι της Ιονικής θα σταθούν στο πλευρό τους.

Εκ μέρους σύσσωμης της Ιονικής Οικογένειας εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στους οικείους της εκλιπούσης.

Η εξόδιος ακολουθία της συναδέλφισσας θα γίνει αύριο, Σάββατο 30 Απριλίου, ώρα 12.00 μ. στον ιερό ναό Μεταμόρφωσης Σωτήρος Ελληνικού και θα ακολουθήσει η ταφή στο Κοιμητήριο του Ελληνικού.

Καλό ταξίδι Μαρία!




Αντίο Γιάννη

Έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 92 ετών ο συνάδελφός μας Ιωάννης Μανουσάκης, ο οποίος είχε υπηρετήσει στην Ιεράπετρα, το Κεντρικό, το Ναύπλιο, την Ικαρία, την Άνδρο, την Καλαμπάκα ως διευθυντής, τη Φίλωνος, τη Διεύθυνση Οργάνωσης και ως διευθυντής στη Μητροπόλεως. Τον Γιάννη διέκριναν το ήθος, η συνέπεια και η εργατικότητα και είμαστε βέβαιοι ότι όσοι συνάδελφοι είχαν την τιμή να συνυπηρετήσουν μαζί του, θα κρατήσουν τις καλύτερες αναμνήσεις από την κοινή εργασιακή τους πορεία.

Η απώλειά του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στην κόρη του Δέσποινα που είμαστε βέβαιοι ότι θα τιμήσει τη μνήμη του αγαπημένου της πατέρα.

Εκ μέρους σύσσωμης της Ιονικής Οικογένειας εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντος.

Κατόπιν επιθυμίας του συναδέλφου, έγινε η επιμνημόσυνη δέηση και η σορός του αποτεφρώθηκε.

Καλό ταξίδι Γιάννη!

 




ΟΛΟΙ ΣΤΗ Γ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 28.4.22 (Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, Κλεισθένους 15, 7ος όροφος)

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Σας καλούμε όλους να δώσετε μαζικό παρών στην Καταστατική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Συνταξιούχων, αύριο Πέμπτη 28 Απριλίου 2022 (ώρα 16:00 μ.μ., στην αίθουσα “Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος”, οδός Κλεισθένους 15, 7ος όροφος, πίσω από το Δημαρχείο Αθηνών), στην οποία θα ληφθεί απόφαση για την τροποποίηση του καταστατικού του.

Πρόκειται για την αφετηρία της προσπάθειας που ξεκίνησε η νέα διοίκηση του Συλλόγου Συνταξιούχων, αφενός μεν προκειμένου να εκσυγχρονιστεί το απαρχαιωμένο καταστατικό του, το οποίο αποτελεί τροχοπέδη σε σημαντικές λειτουργίες και διαδικασίες, αφετέρου δε για να καταστεί εφικτή η πολυπόθητη από όλους τους συναδέλφους συγχώνευση των Συλλόγων του χώρου της Ιονικής.

Μετά από τις αποφάσεις των μελών του Συλλόγου και την ολοκλήρωση της απαραίτητης, πρώτης τροποποίησης, θα ακολουθήσει και μία αντίστοιχη διαδικασία το φθινόπωρο, για την ενσωμάτωση του συνόλου των απαραίτητων τροποποιήσεων προκειμένου το καταστατικό του Συλλόγου Συνταξιούχων να εναρμονιστεί με τα σύγχρονα πρότυπα και νομοθεσίες, αλλά και να είναι εφικτή η συγχώνευση των Συλλόγων.

Παράλληλα, μετά το πέρας της τυπικής διαδικασίας της Γενικής Συνέλευσης, θα υπάρξει ενημέρωση από τα στελέχη των Συλλόγων του χώρου μας και τους ασφαλιστικούς μας συμβούλους για το κρίσιμο θέμα της λειτουργίας του ΤΑΠΙΛΤ, τις δικαστικές και όχι μόνο εξελίξεις στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ και για οποιαδήποτε άλλο ασφαλιστικό θέμα που αφορά τους συναδέλφους, ενώ θα έχετε την ευκαιρία να υποβάλετε τα ερωτήματά σας για υποθέσεις που σας απασχολούν.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ Γ.Σ. ΤΗΣ 28.4

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ!




Καλό ταξίδι Άκη – Συλλυπητήρια Κατερίνα

Έφυγε από κοντά μας το Μεγάλο Σάββατο σε ηλικία 65 ετών μετά από μακρά μάχη να κρατηθεί στη ζωή ο συνάδελφός μας Θεαγένης (Άκης) Βιτωράτος, ο οποίος είχε υπηρετήσει στο Κεντρικό, την Πατησίων, στα Σπάτα ως διευθυντής, το Ψυχικό, στην Αγία Παρασκευή ως διευθυντής, στον Περισσό ως διευθυντής, την Κηφισιά, στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης ως διευθυντής, στη Νέα Μάκρη ως διευθυντής, στην Πανόρμου ως διευθυντής και τέλος στη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού. Τον Άκη διέκριναν το ήθος, η συνέπεια και η εργατικότητα, αλλά δυστυχώς αντιμετώπιζε σοβαρότατα προβλήματα υγείας την τελευταία 15ετία με συνέπεια να ταλαιπωρηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Όσοι συνάδελφοι είχαν την τιμή να συνυπηρετήσουν μαζί του στην επιτυχημένη του πορεία στην τράπεζα είναι βέβαιο ότι θα τον θυμούνται με αγάπη και σεβασμό.

Η απώλειά του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στη σύζυγό του και επίσης συναδέλφισσά μας Κατερίνα Μελεούνη και στις δύο κόρες τους Ευαγγελία και Μαρία, που θα κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη του αγαπημένου τους συζύγου και πατέρα.

Εκ μέρους σύσσωμης της Ιονικής Οικογένειας εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντος.

Η εξόδιος ακολουθία του συναδέλφου θα γίνει την Πέμπτη 28 Απριλίου ώρα 13:00 στον ιερό ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Χαλάνδρι, ενώ η σωρός του θα μεταφερθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Αργοστόλι Κεφαλονιάς, όπου και θα γίνει η ταφή.

Καλό ταξίδι Άκη!

 




Συνέντευξη με την Ηγουμένη Θεοδέκτη της Μονής Τιμίου Προδρόμου στον Κίσσαβο – «Ο σπόρος είναι ζωή, είναι μέλλον, είναι κάτι όχι για εμάς μόνο, αλλά για τα παιδιά, τα εγγόνια μας»

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Πρόσφατα σας είχαμε ενημερώσει για την οργάνωση του εγχειρήματος των Συλλόγων μας για τη ΔΩΡΕΑΝ παροχή παραδοσιακών σπόρων για τους συναδέλφους που ασχολούνται με την παραδοσιακή αγροτική καλλιέργεια (βλ. εδώ). Μάλιστα, η πρώτη μας συνεργασία που έχει ήδη ξεκινήσει είναι με το Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου στον Κίσσαβο.

Σε αυτόν τον υπέροχο χώρο, όπου άνθρωπος και φύση γίνονται ξανά ένα, η Ηγουμένη Θεοδέκτη και οι άλλες μοναχές από 13 διαφορετικές χώρες έχουν δημιουργήσει μία «πράσινη κιβωτό», όπου ανοίγουν νέους δρόμους  που έχουν σχέση με βιολογικές καλλιέργειες και παραδοσιακά προϊόντα, με σεβασμό στο  περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Οι μοναχές στο πολυεθνικό αυτό μοναστήρι, που αποδεικνύουν στην πράξη ότι όλοι, ανεξαρτήτως προέλευσης είμαστε ίσοι στα μάτια του θεού, βρήκαν το δικό τους καταφύγιο στην κορυφή του Κίσσαβου, όπου έστησαν έναν ιδιαίτερο χώρο  προσευχής , συλλογικής δημιουργίας και οικολογικής συνείδησης. Από το 2000 μέχρι σήμερα, στα ερείπια του παλιού μοναστηριού, βήμα βήμα μετέτρεψαν το μοναστήρι σε ένα χώρο πίστης και δημιουργίας, με αρχές και κανόνες που τους επέβαλε η ανάγκη για αυτάρκεια σε σώμα και ψυχή.

Οι μοναχές, εκτός από τα «θεία καθήκοντα» επιδίδονται με επιτυχία και στη βιολογική γεωργία – κτηνοτροφία, ενώ στο μοναστήρι πωλούνται σπάνια οικολογικά γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, κυρίως γαλακτοκομικά και παράγωγά τους και διανέμονται φυσικοί σπόροι σε ενδιαφερόμενους καλλιεργητές.  

Σήμερα παράγουν κάθε είδους τυριών από  την απλή φέτα ως την μοναδική γραβιέρα, η οποία μάλιστα έχει κερδίσει σε διεθνή διαγωνισμό στο Βερολίνο! Παράγουν αλοιφές, γλυκά, μαρμελάδες από άγρια φρούτα, σαπούνια, τουρσί, κρασιά, μέλι, τσίπουρο από σύκα, λάδια, δεκάδες βότανα, ζυμαρικά και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί άνθρωπος. Ενώ διαθέτουν και κρέατα, όλα συσκευασμένα.

Και όλα αυτά  μόνο με την δική τους προσωπική εργασία και τη βοήθεια απλών μηχανημάτων που έχουν στήσει σε μικρούς χώρους – εργαστήρια. Μάλιστα, ανατρέποντας ένα ακόμα στερεότυπο, οι μοναχές συμμετέχουν σε εκδηλώσεις αγροτικών προϊόντων εντός και εκτός Ελλάδας, ενώ βέβαια διοργανώνουν και οι ίδιες εκδηλώσεις που αφορούν τις παραδοσιακές καλλιέργειες και προϊόντα.

Εμείς μιλήσαμε με την Ηγουμένη Θεοδέκτη, σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που αφορά το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του μοναστηριού, των παραδοσιακών καλλιεργειών, αλλά και της συνεργασίας με το Σύλλογό μας.


Καλησπέρα Ηγουμένη και σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα που δεχτήκατε να μας παραχωρήσετε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σας για αυτή τη συνέντευξη.

– Καλησπέρα σας. Σας ευχαριστώ κι εγώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να μιλήσω για το μοναστήρι και τις δραστηριότητές μας.

Αρχικά, διαβάζοντας κανείς την ιστορία του μοναστηριού, βλέπουμε ότι πηγαίνει πίσω στα μέσα του 16ου αιώνα. Μία μακραίωνη ιστορία που σίγουρα είχε πολλές εναλλαγές. Η σύγχρονη όμως ιστορία του μοναστηριού ξεκινά, αν δεν κάνουμε λάθος, το 2000. Θέλετε να μας μιλήσετε για αυτό;

– Η ιστορία του μοναστηριού ξεκινά συγκεκριμένα από το 1535. Έζησε εδώ ένας ασκητής, ερημίτης και σήμερα Άγιος της Εκκλησίας μας, ο Άγιος Δαμιανός εν Κισσάβω. Εκείνος οργάνωσε το μοναστήρι σε μία περιοχή του Κισσάβου που ονομάζεται παραδοσιακά Όρος των Κελίων και έχει εμφανή μοναχισμό από τον 9ο αιώνα.

Το 2000 εμείς βρήκαμε δύο ερείπια. Το ένα ήταν το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου και όλες του οι εγκαταστάσεις. Το άλλο ήταν ένα γιαπί που είχε αρχίσει να χτίζεται το 1980 και είχε εγκαταλειφθεί πριν να ολοκληρωθεί.

Εμείς είχαμε έρθει μία τυχαία εκδρομή για προσκύνημα σε αυτόν τον τόπο, οδηγούμενοι από το θεό κυρίως. Και επειδή ήδη ασχολούμασταν στο άλλο μας μοναστήρι που το διατηρούμε μέχρι σήμερα, στο Λαύριο, με τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία και επειδή δυστυχώς τα τελευταία χρόνια οι βιολογικές καλλιέργειες είναι αδύνατες στην Αττική, μας φάνηκε ότι αυτός ο τόπος σαν να ήταν φυλαγμένος για εμάς.

Έτσι ξεκινήσαμε το 2000. Αρχικά αναστηλώσαμε το ένα κτίριο για να μπορέσουμε να μείνουμε. Και ύστερα ακολούθησε η αναστήλωση και του δεύτερου, δηλαδή του παλαιού κτιρίου του μοναστηριού του Τιμίου Προδρόμου που δεν είναι εντελώς ολοκληρωμένη η αναστήλωσή του.

Ιδιαίτερη εντύπωση μάλιστα μας έκανε το γεγονός ότι στο Μοναστήρι ζουν και δραστηριοποιούνται μοναχές που έρχονται από διάφορα μέρη του κόσμου.

– Το μοναστήρι μας είναι ιεραποστολικό, με την έννοια ότι όποιος πλησιάσει πιστεύουμε ότι είναι ο Χριστός εκείνος που πλησιάζει. Υπάρχει μία μεγάλη, παγκόσμια δίψα, η οποία μπορεί να μη συγκεκριμενοποιείται πάντα ως δίψα για το Χριστό. Αλλά αν βρεθεί κανείς σε ένα τέτοιο χριστιανικό, βιωματικό κλίμα, όπως είναι ο μοναχισμός, ίσως να καταλάβει ότι η δίψα αυτή που αισθανόταν, ήταν για την Ορθοδοξία. Η Ορθοδοξία είναι οι ρίζες της Χριστιανοσύνης, αφού είναι η ίδια από τον 1ο αιώνα μέχρι σήμερα. Εμείς είμαστε ανοιχτοί σε όσους διψούν και ιδιαίτερα σε κοπέλες που έφτασαν κοντά μας για διάφορους λόγους. Μπορεί να έφτασαν κοντά μας επειδή έμαθαν ότι έχουμε ωραίους κήπους ή επειδή είμαστε σε ωραία τοποθεσία. Δεν έχει σημασία. Είμαστε πολύ ανοιχτοί και αρκετές κοπέλες έχουν κατηχηθεί. Και όχι μόνο μοναχές, αλλά και οικογένειες και μεμονωμένοι άνθρωποι που κατηχήθηκαν, βαπτίστηκαν και ζουν μία παραδοσιακή, ορθόδοξη, χριστιανική ζωή. Κάποιοι από αυτούς ένιωσαν την ελκύστηκαν από τη χάρη του θεού και την έκφραση της πίστης μέσα στο μοναχισμό και έμειναν κοντά μας και κάποια στιγμή έγιναν μοναχές, όταν ολοκληρώθηκε η δοκιμασία τους. Έτσι είμαστε από 13 διαφορετικές χώρες και αυτό είναι ένας πλούτος, γιατί όλοι οι πολιτισμοί και οι κοινωνικές ομάδες έχουν να δώσουν πάρα πολλά πράγματα ο ένας στον άλλον. Κάτι πολύ σημαντικό που βιώνουμε εδώ είναι να μπορεί να ζήσει κανείς με άλλους που δεν έχουν κοινές καταβολές πολιτισμού, καλλιέργειας, εκπαίδευσης κ.λπ.. Γιατί το κέντρο της ζωής μας είναι ο Χριστός, η προσφορά και η προσπάθεια να βελτιώσουμε τον εαυτό μας.  

Σίγουρα η προσωπική ιστορία του καθενός παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ιδιαίτερα οι ιστορίες όλων εσάς που εγκαταλείψατε τα εγκόσμια και αποφασίσατε να αφοσιωθείτε στο θεό. Εσείς πώς πήρατε αυτήν την απόφαση;

– Ο καθένας πράγματι έχει τη δική του ιστορία. Να μην απασχολούμε τον κόσμο με αυτές, αν και είναι πραγματικά θαυμαστές, γιατί θα πολυλογήσουμε. Συνοπτικά, στη νιότη μας όταν ψαχνόμαστε, πιστεύω ότι αν τύχει κανείς να βρεθεί δίπλα σε άξιους ανθρώπους που θα τον εμπνεύσουν, ακολουθεί τα βήματά τους. Έτσι το έφερε και ο θεός σε μένα. Δεν ήμουν ένας άνθρωπος που ήθελα να γίνω μοναχή. Αλλά ενθουσιάστηκα όταν ήρθα σε επαφή με κάποιες μοναχές και δοκίμασα αυτή τη ζωή. Αν το ψάχνεις κι εσύ ο ίδιος, αυτή η ιστορία είναι εν τέλει ένας έρωτας. Και θέλεις να γνωρίσεις πιο βαθιά αυτήν την καθημερινότητα. Εμείς μάλιστα έχουμε τη συνήθεια να περνούν μία δοκιμαστική περίοδο οι κοπέλες που μας έρχονται, γιατί μπορεί να μη θέλουν να ακολουθήσουν το μοναχικό βίο, να είναι ένας ενθουσιασμός. Για μένα ήταν κάτι που είχε μία σταθερότητα, μία ομορφιά, μία χαρά. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι πας καλά. Μία βαθιά χαρά και μία πρόοδο όχι μόνο επιφανειακή, αλλά βαθιά στην ψυχή. Κάπως έτσι γνώρισα το μοναχισμό και τον ακολούθησα.

Εκτός από την αποκατάσταση των εγκαταλελειμμένων χώρων του Μοναστηριού, έχετε εισαγάγει και μία νέα φιλοσοφία, η οποία αφορά την ανάπτυξη ιδιαίτερων γεωργικών και κτηνοτροφικών εργασιών εντός της Μονής.

– Έχω δύο πράγματα να σας πω για αυτό. Κατ’ αρχάς, όλοι μας καταγόμαστε από τον παράδεισο. Αυτόν τον παράδεισο τον χάσαμε λόγω της κακής διαχείρισης της ελευθερίας μας. Αλλά χάσαμε και τη λαχτάρα για να έχουμε μία πρόγευση αυτού του παραδείσου, που θα μπορούσε να είναι η καθημερινότητά μας όσο ζούμε επί γης. Αυτή είναι η μία μας φιλοσοφία. Ότι δηλαδή αν ο καθένας μας φτιάξει γύρω του έναν παράδεισο, έχει μία πρόγευση του αιωνίου παραδείσου, από τον οποίο κατάγεται. Παράλληλα, πρέπει να ακολουθηθεί η καθαρή σχέση με τη φύση και την κτήση. Δηλαδή μία σχέση που δεν έχει καταστροφή, βία, φάρμακα, επεμβάσεις εγωιστικές και όχι υγιείς. Αυτό είναι μία μορφή απονομής του σεβασμού μας προς το Δημιουργό, ο οποίος έχει φτιάξει τη φύση και την κτήση.

Μία δεύτερη φιλοσοφία την οποία αναπτύσσουμε και προσπαθούμε να μεταδώσουμε, είναι η σημασία της διατροφικής ανεξαρτησίας, της διατροφικής αυτάρκειας. Γιατί κατά κάποιο τρόπο όλοι σχεδόν θα μπορούσαν να έχουν σε κάποιο βαθμό μία αυτάρκεια. Αυτό προσπαθούμε και σε ένα βαθμό το κάνουμε και το μαθαίνουμε. Βέβαια σε μικρή κλίμακα. Γιατί άλλο να πρόκειται για μία οικογένεια 30, 50, 100 ατόμων και άλλο μία οικογένεια 5 ατόμων. Αλλά σε μικροκλίμακα, εμείς αυτό το διδάσκουμε. Και σε οικογένειες και σε ομάδες.

Ο Σύλλογός μας σας συγχαίρει για τη δράση σας και μάλιστα ενδιαφερόμαστε ιδιαιτέρως για τη διατήρηση των παραδοσιακών σπόρων και καλλιεργειών. Έχουμε διαβάσει ότι στο Μοναστήρι σας διατηρείτε τράπεζα παραδοσιακών σπόρων. Άλλωστε μαζί με κάποιες εθελοντικές πρωτοβουλίες και οργανώσεις, τα Μοναστήρια ανά την Ελλάδα έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο στον τομέα αυτό.

– Βεβαίως, πρόκειται για την παράδοση, την οποία πήραμε κι εμείς από τους παλαιότερους μοναχούς. Επειδή ήταν απομακρυσμένα τα μοναστήρια και δεν ήθελαν να έχουν καθημερινή μετάβαση στις πόλεις, ήταν αυτάρκεις, καλλιεργούσαν, είχαν τα ζώα τους κ.λπ.. Εμείς αυτήν τη στιγμή έχουμε έναν κύκλο στην καθημερινότητά μας, ο οποίος ξεκινά ή τελειώνει από το χώμα και καταλήγει στο πιάτο. Έχουμε όλο τον κύκλο της βιολογικής καλλιέργειας λαχανικών, φυτών, καλοκαιρινών και χειμερινών, φρούτων, δέντρων κ.λπ.. Παράλληλα έχουμε ζώα, από τα οποία παίρνουμε την κοπριά, το μαλλί και τη βοσκή. Και επίσης μεταποιούμε κάποια πράγματα, πρώτα από όλα για να ζήσουμε. Από τον κήπο μας μεταποιούμε για το χειμώνα λαχανικά, επίσης μεταποιούμε από τα ζώα το γάλα και κάνουμε γαλακτομικά και για να τραφούμε εμείς, αλλά και να πουλήσουμε ώστε να αντιμετωπίσουμε τα πάγια έξοδα της Μονής. Όλο αυτό είναι ένας κύκλος που έχει πολλούς κύκλους μέσα του.

Με τους σπόρους ασχολούμαστε πάρα πολλά χρόνια. Μπορώ να σας πω ότι το 50% των καλλιεργειών μας είναι για να παράγουμε σπόρους, τους οποίους διαδίδουμε χωρίς χρήματα. Είναι στην ιδεολογία μας γιατί θέλουμε να φτάσει σε όλο τον κόσμο ο σεβασμός για την καλλιέργεια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί ο σπόρος είναι ζωή, είναι μέλλον, είναι κάτι όχι για εμάς μόνο, αλλά για τα παιδιά, τα εγγόνια μας. Όπως πιθανώς γνωρίζετε, κάθε χρόνο εκλείπουν και εξαφανίζονται πάρα πολλά είδη.

Εμείς εδώ κάνουμε μία παραγωγή πολύ απλή σπόρων, την οποία μοιράζουμε σε όποιον μας το ζητήσει. Έχουμε μοιράσει σε όλη την Ελλάδα, σε νησιά, αλλά και στο εξωτερικό και οπουδήποτε. Και πολύ θα χαιρόμασταν αν κι εσείς μπαίνατε σε αυτή τη φιλοσοφία και θελήσετε να καλλιεργήσετε είτε σαν άτομα, είτε σαν οικογένειες, είτε σαν Σύλλογος.

Σίγουρα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και από συναδέλφους και από φίλους και από τον περίγυρό μας για αυτήν την προσπάθεια. Ως Σύλλογος θέλουμε να συμβάλουμε στην προσπάθεια για τη διατήρηση των παραδοσιακών σπόρων και καλλιεργειών. Έχουμε ασχοληθεί ξανά στο παρελθόν με αυτό το θέμα και πλέον επιθυμούμε να το οργανώσουμε σε πιο στέρεες βάσεις. Επιδιώκουμε συνεργασίες με οργανώσεις και μοναστήρια από όλη την Ελλάδα προκειμένου να παρέχουμε σε συναδέλφους που εκδηλώνουν ενδιαφέρον παραδοσιακούς σπόρους. Εκτιμώντας βαθύτατα το έργο σας, θα θέλαμε να αναπτύξουμε και μαζί σας μία τέτοια συνεργασία ώστε να μας παρέχετε τους σπόρους, αλλά και την τεχνογνωσία για την κατάλληλη καλλιέργειά τους και εμείς με τη σειρά μας να τα διοχετεύουμε στους συναδέλφους μας για να γίνουμε κι εμείς κρίκος της αλυσίδας αυτής της διαδικασίας.

– Να σας πω ότι μία φορά το χρόνο τουλάχιστον γίνεται στο μοναστήρι μας μία μεγάλη συνάντηση ανθρώπων που ανταλλάσσουν σπόρους. Ή που παρακολουθούν και ένα μικρό σχετικό σεμινάριο. Αυτό γίνεται παραδοσιακά το πρώτο Σάββατο του Σεπτεμβρίου. Βέβαια τα δύο τελευταία χρόνια έγινε σε κλειστό κύκλο λόγω της πανδημίας, αλλά ελπίζουμε ότι ο επόμενος Σεπτέμβριος θα μας βρει καλύτερα.

Να πω επίσης ότι κάποιοι από εμάς πιο παλιοί σε αυτό το χώρο της παραγωγής και διατήρησης των σπόρων, έχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο που ονομάζεται «ΣΙΤΩ», που είναι ένα από τα επίθετα της Δήμητρας. Δημιουργήσαμε ένα δίκτυο με ένα σύνολο από πληροφορίες, το οποίο αρχικά μπορεί να επισκεφθεί οποιοσδήποτε μέσω του διαδικτύου (https://sito.gr/). Επιπλέον οργανώνει και κάποιες διαδικτυακές δράσεις που είναι ανοιχτές στον καθένα, π.χ. υποστήριξη στον τρόπο καλλιέργειας ή πληροφορίες για διάφορα θέματα που έχουν σχέση με τους σπόρους, τους νόμους, τις παγκόσμιες αλλαγές κ.λπ..  

Πολύ σημαντικά όλα αυτά. Πόσο διαρκεί αυτή η εκδήλωση ανταλλαγής σπόρων που αναφέρατε;

– Μία μέρα. Το πρώτο Σάββατο του Σεπτεμβρίου. Ξεκινάμε γύρω στις 10 – 11 το πρωί και τελειώνουμε περίπου 3 – 4 το μεσημέρι. Και υπάρχει ένα πρόγραμμα που ξεκινά πριν τις 10 γιατί ως Μοναστήρι έχουμε και θεία λειτουργία. Μην ξεχνάτε ότι η 1η Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένη στην προστασία του περιβάλλοντος εκκλησιαστικά και τα συνδυάζουμε. Στη συνέχεια γίνεται μία μικρή ομιλία και δίνεται η δυνατότητα σε μικρούς παραγωγούς να διαθέσουν βιολογικά, εκλεκτά προϊόντα τους προς πώληση και τέλος, υπάρχουν διάφοροι ιδιώτες και οργανώσεις που ανταλλάσσουμε μεταξύ μας σπόρους, αλλά και προσφέρουμε στον κόσμο σπόρους.

Πιθανώς θα συνδυάσουμε αυτήν την επίσκεψή μας σε αυτήν την εκδήλωση με μία εκδρομή του Συλλόγου μας.

– Αυτό είναι μία πολύ ωραία ιδέα.

Θεωρούμε αυτήν την προσπάθεια πολύ σημαντική και πιστεύουμε ότι συμβάλλει στη διατήρηση και της ταυτότητας της πατρίδας μας, αφού οι παραδοσιακές αγροτικές και διατροφικές μας συνήθειες είναι μείζον κομμάτι αυτής της ταυτότητας.

– Βεβαίως, έτσι είναι. Η χώρα μας θα μπορούσε να καλλιεργήσει ακόμα περισσότερο. Πέραν του γεγονότος ότι μας λείπει πρόβειο γάλα που έχουμε τη δέσμευση να παράγουμε την περίφημη φέτα. Την κρατάμε αυτή τη δέσμευση, αλλά γενικότερα η χώρα μας έχει καταπληκτικό κλίμα και μία ευφορία, διαφορετική σε κάθε τόπο, που είναι κατάλληλη, αρκεί να έχει λίγο φροντίδα, μεράκι και αγάπη θα το έλεγα βασικά. Για αυτό κι εμείς χαιρόμαστε να παρέχουμε τις συμβουλές μας – και μέσα από το ΣΙΤΩ – πώς μπορεί κάποιος ακόμα και σε ένα μπαλκόνι να παράξει αυτό που χρειάζεται.

Πιστεύετε ότι μπορούμε στην πραγματικότητα να βάλουμε ένα σοβαρό ανάχωμα στη χιονοστιβάδα των μεταλλαγμένων που προωθούν οι μεγάλες πολυεθνικές που ελέγχουν την παγκόσμια διακίνηση σπόρων; Μπορούν αυτές οι μικρές πρωτοβουλίες να ανασχέσουν το μονοπώλιο των πολυεθνικών που εξαλείφει την παράδοση και την ταυτότητα;

– Αυτό που κάνουν οι πολυεθνικές πιστεύω ότι πάντα θα βρίσκουν τρόπο να το κάνουν, αλλά κι εμείς θα βρίσκουμε πάντα τρόπο να αντιστεκόμαστε. Και πιστεύω ότι δεν είναι μόνο θέμα πολιτικών. Είναι ένα θέμα και οικογενειακής και ατομικής πολιτικής. Σε ατομικό επίπεδο ο καθένας μπορεί να συμβάλλει πολύ δυνατά. Και βεβαίως σε συλλογικό επίπεδο, κάθε σύλλογος, κάθε κοινότητα, κάθε δήμος κ.λπ. να πάρει τις πολιτικές από τον κόσμο, από τον καθένα μας. εμείς επομένως επιμένουμε και με πολλή σύνεση κάνουμε κινήσεις και προσπαθούμε να συμμετέχουμε με κάτι πολύ προσωπικό, όπως είναι η παραγωγή και διάδοση των σπόρων. Σε άλλες χώρες αυτή η προσπάθεια δε γίνεται τόσο έντονα. Στην Ελλάδα το κρατάμε επειδή γίνεται χωρίς χρήματα. Είναι κάτι που συμβαδίζει με τον πολιτισμό μας. όποιος δίνει στο γείτονα ένα βάζο γλυκό, του το επιστρέφει γεμάτο. Κι εμείς με την ανταλλαγή σπόρων προσπαθούμε να βάλουμε όλο και περισσότερους σε αυτή τη διαδικασία για να παράξουν για τον εαυτό τους και να το διαδώσουν στο περιβάλλον τους. Έτσι κάνουμε κι εμείς μία μορφή αντίστασης ενάντια στα μεταλλαγμένα, αλλά και με άλλες επικίνδυνες τάσεις που προωθούν οι πολυεθνικές.

Αυτές τις δραστηριότητές σας προσπαθείτε να τις επικοινωνείτε και σε ευρύτερο επίπεδο  και μάλιστα χρησιμοποιώντας και σύγχρονα μέσα, κάτι που θεωρούμε πολύ ενδιαφέρον, αφού αναδεικνύει και μία προσπάθεια συμμετοχής και επικοινωνίας του μηνύματος της παραδοσιακής καλλιέργειας στο σύγχρονο τρόπο ζωής. Έχουμε πληροφορηθεί για τη συμμετοχή σας σε διάφορες αγορές χωρίς μεσάζοντες, αλλά και σε διαγωνισμούς και εκθέσεις παραδοσιακών καλλιεργειών και προϊόντων.

– Προσπαθούμε να προβάλλουμε αυτήν την προσπάθεια με όποιον τρόπο μπορούμε και μας ζητηθεί. Κάτι πολύ σημαντικό είναι ότι προσπαθούμε να προτρέψουμε νέους ανθρώπους να γυρίσουν πίσω στο χωριό, από το να βρίσκονται στην απογοήτευση επειδή δεν έχουν δουλειά. Τους τονίζουμε ότι ακόμα και ένα μικρό κομμάτι γης να έχουν κάπου, ότι ναι, γίνεται να δημιουργήσουν κάτι, με τη φιλοσοφία της καθαρότητας και της διατήρησης της βιοποικιλότητας. Έρχονται εδώ συχνά σχολές γεωπονικές ή σχολές φυτοπαραγωγής και είμαστε πολύ ανοιχτοί να περάσουν μία μέρα κοντά μας. Και άλλες ομάδες. Σήμερα μιλούσα με ένα σχολείο. Μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Το σχολείο χτίστηκε σε μία περιοχή που ήταν ένα εργοστάσιο που κατέστρεψε τη γεωργία. Και τώρα δύο δάσκαλοι κάνουν προσπάθειες να βάλουν τα παιδιά σε αυτή τη διαδικασία επανεκκίνησης. Τους καλέσαμε να έρθουν να δουν ότι γίνεται. Με κάποιο κόπο, αλλά αξίζει. Μιλάμε όπου μπορούμε, όπως τώρα σε εσάς. Τα μοιραζόμαστε αυτά και νομίζω δίνει κουράγιο στους ανθρώπους ώστε να κάνουν κάτι παρόμοιο είτε σε μικρή είτε σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Στο μυαλό αρκετών η εκκλησία είναι ένας θεσμός που λειτουργεί συντηρητικά. Η Μονή όμως διαπιστώνουμε ότι χρησιμοποιεί τα σύγχρονα μέσα. Πώς συνδυάζονται αυτά και αν τελικά είναι αυτός ο δρόμος που οφείλει να ακολουθήσει η εκκλησία;

– Για μένα δεν είναι συντηρητισμός αυτό που διέπει την εκκλησία. Θα το ονόμαζα προσήλωση στις ιερές παραδόσεις. Δηλαδή ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Το θέμα είναι γιατί και πώς χρησιμοποιείς κάτι. Πιστεύω ότι ιδιαίτερα στα 2 τελευταία χρόνια, όλες οι Μητροπόλεις που είναι η επίσημη έκφραση της εκκλησίας, έχουν «δικτυωθεί» πολύ, έχουν κάνει «διαδικτυακές κατασκηνώσεις», διαδικτυακές συναντήσεις και για θέματα πολύ σύγχρονα. Νομίζω ότι η εκκλησία έχει αλλάξει γιατί οι επίσκοποί μας είναι άνθρωποι σύγχρονοι που χρησιμοποιούν με τον καλύτερο τρόπο αυτά τα μέσα. Εμείς εδώ δεν μπορούμε να μην χρησιμοποιούμε όλα αυτά τα μέσα γιατί έχουμε αυτή τη διάθεση να μοιραστούμε πράγματα με τον καθέναν και δεν κάνουμε διάκριση σαν πιστό ή άπιστο, καλό ή κακό, χριστιανό ή μη, αλλά σαν εικόνα του θεού και αυτός ο τρόπος προσφέρεται.

Έχετε εξωτερική βοήθεια; Είτε από την Πολιτεία είτε από ιδιώτες;

– Να σας πω κάτι, είμαστε τόσο ξεχασμένοι… Θα σας πω μία λεπτομέρεια. Το κύριο έργο μας είναι να είμαστε μοναχές, το Μοναστήρι. Το δευτερεύον έργο είναι να πουλάμε νόμιμα προϊόντα και είμαστε, ας πούμε, σαν μία μικρή επιχείρηση. Αυτά τα δύο χρόνια της πανδημίας που μοιράστηκαν ένα σωρό επιδόματα σε διάφορες ομάδες, εμείς δεν μπήκαμε σε καμία επιδότηση. Δεν υπάρχουμε για να παίρνουμε, υπάρχουμε μόνο για να δίνουμε. Δεν παίρνουμε καμία βοήθεια από την Πολιτεία. Δε συνηθίζουμε όμως να διαμαρτυρόμαστε, είτε λόγω χαρακτήρα είτε λόγω διάθεσης ανεξαρτησίας. Έτσι, κρατώντας πάντα το μέτρο, που είναι ωραίο να κρατάς το μέτρο, καταφέραμε και επιβιώσαμε. Εδώ και κάποιους μήνες έχουμε δημιουργήσει και ένα πρατήριο των προϊόντων μας λίγο έξω από τη Λάρισα, ώστε να δίνουμε την ευκαιρία στους ανθρώπους που είχαν κλειστεί λόγω της πανδημίας, αλλά και τώρα λόγω της ακρίβειας, να μας βρίσκουν πιο εύκολα. Επίσης, κάναμε και παραδόσεις κατ’ οίκον αυτά τα δύο χρόνια της πανδημίας. 

Συγχαρητήρια.

-Για να προσφέρουμε στους ανθρώπους κάτι ποιοτικό. Και η επαφή μαζί τους τούς έδωσε χαρά. Γιατί αυτό το διάστημα πολλοί κλείστηκαν στους εαυτούς τους, προβληματίστηκαν και αυτό τους έδινε ένα κουράγιο. Γιατί είχε κοπεί και η κοινωνική παρουσία των Μοναστηριών. Πολύς κόσμος ήθελε να έρθει στο Μοναστήρι, να ανάψει ένα κερί, να πει μία προσευχή, να ακουμπήσει κάπου, να πει τον πόνο του για όλο αυτό το βάσανο που ζούσε. Αυτό κόπηκε αυτά τα δύο χρόνια και προσπαθούσαμε να το αναπληρώσουμε φτάνοντας εμείς στα σπίτια των ανθρώπων και με τα προϊόντα μας και με τον καλό μας λόγο.  Ουσιαστικά, για να απαντήσω στην αρχική ερώτησή σας, δεν είχαμε καθόλου οικονομικές βοήθειες.

Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την ενδιαφέρουσα συζήτηση και τις σημαντικές απόψεις που μας μεταφέρατε. Εμείς μέσω της ιστοσελίδας και του εντύπου του Συλλόγου μας που πηγαίνει σε περίπου 5.000 συναδέλφους μας, θα τα μεταφέρουμε αυτά και ελπίζουμε άμεσα να έχουμε μία συνεργασία σε διακίνηση σπόρων, γιατί θέλουμε να σας «αντιγράψουμε» μήπως καταφέρουμε κι εμείς εν καιρώ να δημιουργήσουμε μία τράπεζα σπόρων.

– Πολύ ωραία. Χαιρόμαστε πάρα πολύ και όποτε θέλετε είμαστε στη διάθεσή σας. Είναι και ο κατάλληλος καιρός αν ξεκινήσετε κάτι τώρα. Αν γίνει η μεγάλη μας εκδήλωση το Σεπτέμβριο, θα χαρούμε να έρθετε και να μας πείτε ποιες είναι οι εξελίξεις του οράματός σας.


Ελπίζουμε βεβαίως η συνεργασία μας με την Ηγουμένη αλλά και συνολικά με τη Μονή Τιμίου Προδρόμου να ευδοκιμήσει, όπως και οι παραδοσιακοί σπόροι που θα σας παρέχουμε μέσω της Μονής! Βεβαίως, σε συνεννόηση με την Ηγουμένη και τους ενδιαφερόμενους συναδέλφους μας, η επίσκεψή μας στην εκδήλωση της Μονής το Σεπτέμβριο μπορεί να συνδυαστεί και με μία υπέροχη εκδρομή των Συλλόγων μας. Μεγάλος μας στόχος είναι μέσω αυτής και άλλων συνεργασιών, να παρακινήσουμε όσους περισσότερους συναδέλφους μπορούμε να ενδιαφερθούν με την καλλιέργεια παραδοσιακών σπόρων και βεβαίως να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε κι εμείς τη δική μας τράπεζα σπόρων!




5 ποιήματα για το Πάσχα

Το Πάσχα είναι σίγουρα μία από τις πιο «λαμπρές» εορτές στη χώρα μας και σίγουρα αυτή η περίοδος προκαλεί αγαλλίαση και ευχαρίστηση σε όλους μας, αφού κατακλυζόμαστε από όμορφες αναμνήσεις, ενώ πάντα είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε νέες.

Η σημασία της Λαμπρής για το λαό μας αποτυπώνεται σε δεκάδες έργα, αλλά εμείς σήμερα επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε πέντε από τα πιο ωραία –και σπαρακτικά– δείγματα της σύγχρονης ελληνικής ποίησης για το Πάσχα.


Οδυσσέας Ελύτης, «Κυριακή (Πάσχα), 26»

Καθαρή διάφανη μέρα. Φαίνεται ο άνεμος που ακινητεί με τη μορφή βουνού κει κατά τα δυτικά. Κι η θάλασσα με τα φτερά διπλωμένα, πολύ χαμηλά, κάτω από το παράθυρο.

Σου ’ρχεται να πετάξεις ψηλά κι από κει να μοιράσεις δωρεάν την ψυχή σου. Ύστερα να κατεβείς και, θαρραλέα, να καταλάβεις τη θέση στον τάφο που σου ανήκει.  

 

Τάσος Λειβαδίτης, «Έξοδος»

Η τελετή γινόταν στη μεγάλη σάλα, μόλις μ’ είχαν ξεκρεμάσει απ’ το ηλιοβασίλεμα, με τύλιξαν μ’ ένα σεντόνι, μα οι πληγές φάνηκαν στον τοίχο, το πλήθος συνωστίζονταν στις σκάλες, ζητούσε ν’ αναστηθώ, μα εγώ έπρεπε να μείνω αγνός από θαύματα, και κρυβόμουν πίσω απ’ τα παλτά των ξένων στο διάδρομο, τρώγοντας τα φύλλα από παλιά ημερολόγια,

το ξημέρωμα ήταν ωχρό πίσω απ’ τις μπουκάλες, βγήκα στο δρόμο και γονάτισα στον πρώτο περαστικό, «γιατί το ‘κανες;» με ρωτούσε ο Θεός, είναι ο καιρός της βασιλείας μου, Κύριε, πώς ν’ αρνηθώ;» και τότε ο Θεός μου ‘βαλε στο χέρι αυτό το κλειδί, έτσι μπορώ τώρα ν’ ακούω ήρεμος το ανελέητο βήμα πίσω απ’ τον τοίχο, αθέατος μέσα σε όποια θεία εικόνα.

Ήμουν τόσο μονάχος, που τα σκυλιά που με γάβγισαν στο δρόμο ανέβαιναν τώρα μαζί μου στον ουρανό.  

 

Κική Δημουλά, «Πάσχα στο φούρνο»

Βέλαζε το κατσίκι επίμονα βραχνά.

Άνοιξα το φούρνο με θυμό τι φωνάζεις είπα

σε ακούνε οι καλεσμένοι.

Ο φούρνος δεν καίει, βέλαξε

κάνε κάτι αλλιώς θα μείνει νηστική

χρονιάρα μέρα η ωμότητά σας.

Έβαλα μέσα το χέρι μου. Πράγματι.

Παγωμένο το μέτωπο τα πόδια ο σβέρκος

το χορτάρι η βοσκή τα κατσάβραχα

η σφαγή.  

 

Γιάννης Βαρβέρης, Εσπερινός της αγάπης

Η πόλη με οβελίες αλλού γιορτάζει.

Σταθμός Πελοποννήσου

κι απομεσήμερο του Πάσχα σε παγκάκι

μόνον εσύ κι εγώ καθόμαστε, μητέρα.

Είμαστε γέροι πια κι οι δυο

κι εγώ αφού γράφω ποιήματα

πιο γέρος.

Αλλά πού πήγανε τόσοι δικοί μας;

Μέσα σε μια βδομάδα

δεν απόμεινε κανείς.

Ήταν Μεγάλη βέβαια

γεμάτη πάθη, προδοσίες, σταυρώσεις-

θέλουν πολύ για να υποκύψουν οι κοινοί θνητοί;

Έτσι ακριβώς, από τα Βάγια μέχρι σήμερα

θα ’πρεπε κάπως να ’χαμε κι εμείς χωρέσει.

Όμως το Πάσχα τέλειωσε, μητέρα.

Κι εμείς τι θ’ απογίνουμε

σ’ ένα παγκάκι

αθάνατοι

καθώς νυχτώνει;  

 

Παυλίνα Παμπούδη, «Νύχτα του Πάσχα»

Έτσι λοιπόν

Ελευθερώνομαι.

Κάτι άγιο, κάτι τρομαγμένο και κάτι ψόφιο

Κάτι που ανασαίνει στο βάλτο και κάτι

 Κουρνιασμένο στο φεγγάρι. Το φυλαχτό

Με τα μεταξένια παραμύθια

Ο γδυτός άγγελος με τον πάσσαλο και την εξουσία

 Το απίστευτο χαμόγελο

Το μοναχό δέντρο ξορκίζοντας τον άνεμο

Οι αλμυροί σου ώμοι – μη –

Ξαφνικά φέγγοντας – μη –

Ειρήνη για τον άνεμο

Ειρήνη για το φύλλωμα το άναρθρο.

Δεν είν’ αυτός ο τόπος, εδώ θα γίνει.

 

Μπα, εσύ

Μια απλή φάση του θανάτου…

 




ΕΥΘΥΜΑ  ΚΑΙ  ΣΟΒΑΡΑ – Aνέστη Χριστός και … πεντακόσιοι δαίμονες ! – Του συνάδελφου Δημήτρη Κουκουζή

Τον εκ Λευκοχωρίου Γορτυνίας συνάδελφο Δημήτρη Κουκουζή (ο οποίος υπηρέτησε στη Διεύθυνση Δικαστικού της τράπεζας και μάλιστα ήταν επί σειρά ετών Υποδιευθυντής), τον γνωρίζετε βεβαίως μέσα από τα πολύ όμορφα κείμενά του που προσεγγίζουν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας με έναν ιδιαίτερο τρόπο, μεταφέροντάς μας με τρυφερότητα, νοσταλγία, αλλά και χιούμορ το αυθεντικό τους νόημα.

Και καθώς πλέον διανύουμε ήδη τη Μεγάλη Βδομάδα και το Πάσχα βρίσκεται προ των πυλών, δε θα μπορούσε να μη μας τιμήσει με ένα πασχαλινό ευθυμογράφημά του. Άλλωστε, όπως μας αναφέρει ο ίδιος στο συνοδευτικό σημείωμα που μας απέστειλε, «το  επί τέλους “ελεύθερο” φετινό  Πάσχα μάς καλεί να ξεχάσουμε για λίγο την πολλή μιζέρια που μας περιβάλλει και να ετοιμαστούμε να… Λαμπρέψουμε! Φέτος περισσότερο από κάθε άλλη φορά έχουμε ανάγκη να ανοίξουμε τις καρδιές μας για να νοιώσουμε το αληθινό  νόημα της Ανάστασης». Και δε θα μπορούσαμε παρά να συμφωνήσουμε απολύτως μαζί του!

Είμαστε βέβαιοι ότι το ευθυμογράφημα του συναδέλφου που ακολουθεί θα σας χαρίσει ένα ζεστό χαμόγελο. Τον ευχαριστούμε για την πάντα δημιουργική και ευχάριστη διάθεσή του και του ανταποδίδουμε τις ευχές!


ΕΥΘΥΜΑ  ΚΑΙ  ΣΟΒΑΡΑ

 

                Aνέστη Χριστός και … πεντακόσιοι δαίμονες !

Στα παλιά τα χρόνια χειροτονήθηκε παππάς στο χωριό του, ένα ορεινό ελατοχώρι της Ρούμελης , ο Παπαχρήστος. Λιγοστά ήσαν τα γράμματά του. Γι’ αυτό παιδεύτηκε πολύ να « στρώσει » στο διάβασμα των λειτουργικών βιβλίων. Και αν σκόνταυτε κάποτε , μονάχα ο Θεός το γνώριζε. Το ποίμνιο του χωριού του ήταν πιο αγράμματο απ ’  αυτόν και δεν έπαιρνε είδηση από τα στραβοδιαβάσματά του.

Με τον καιρό έμαθε απέξω μηχανικά τα πιο πολλά επαναλαμβανόμενα διαβάσματα των ευχών και των ακολουθιών. Εκεί που δυσκολευόταν ήταν τα Ευαγγέλια. Αυτά τα διάβαζε μια φορά μονάχα το χρόνο και φυσικό ήταν να είναι γι ‘ αυτόν  « άγνωστο » κείμενο. Επίσης δυσκολευόταν και στις ευχές που διάβαζε μία μόνο φορά το χρόνο.

Μία τέτοια ευχή είναι και ο Κατηχητικός Λόγος του Ιωάννου του Χρυσοστόμου που διαβάζεται στο τέλος της τελετής της Αναστάσεως :  Ει τις ευσεβής και φιλόθεος απολαυέτω της καλής ταύτης και λαμπράς πανηγύρεως…

Πολλές λέξεις της ευχής αυτής , όπως δεχέσθω, ουκούν, εορτασάτω, οδυρέσθω, φοβείσθω, εσκύλευσε, φησίν, εωρακώς κ.λ.π. ήταν μεγάλο βάσανο ακόμα και για τους παπάδες που γνώριζαν αρκετά γράμματα. Στο στόμα του Παπαχρήστου είχαν φοβερά παραμορφωθεί .

Στο τέλος της ευχής αυτής ο Παπαχρήστος σκόνταψε σε μία ακόμα άγνωστη λέξη. Έπεσε επάνω στο… πεπτώκασι ! Τον αιφνιδίασε. Πρώτη φορά την έβλεπε. Από μέσα του τη συλλάβιζε. Όμως ούτε την καταλάβαινε ούτε μπορούσε κάν να τη  διαβάσει ! Την πήγαινε από δω , την έπιανε από κει, αλλά  δεν του έβγαινε. Δεν είχε ,  βλέπετε ,  καλές  γραμματικές γνώσεις για τον παρακείμενο και για τον υπερσυντέλικο ! Το  «Ανέστη Χριστός και χαίρουσι άγγελοι » το διάβασε μια χαρά. Ομοίως και το  « Ανέστη Χριστός και ζωή εκ του τάφου ανέτειλε ».  Όμως το Ανέστη Χριστός και πεπτώκασι δαίμονες το …… « σκότωσε » ! Στην αρχή το διάβασε με δισταγμό ως πεπτωκόσι  αλλά δεν έμεινε ικανοποιημένος.  Μετά θυμήθηκε τον πεπτωκότα Αδάμ που διάβασε Μεγάλη Παρασκευή αλλά και πάλι ήταν δίβουλος ! Αφού βασανίστηκε  για μισό λεπτό προσπαθώντας να υπερβεί το απρόσμενο αυτό εμπόδιο κάποια στιγμή ανακουφισμένος και σίγουρος ότι διάβαζε τη σωστή λέξη αναφώνησε μεγαλοφώνως : Aνέστη Χριστός και πεντακόσιοι δαίμονες !   Και συνέχισε πιο κάτω κανονικά την ευχή με….στρωτές λέξεις.

Το εκκλησίασμα δεν  κατάλαβε τίποτα και φυσικά συμφώνησε ! Συνέχιζε μάλιστα να σταυροκοπιέται.. Τί πεπτώκασι , τί πεντακόσιοι  το….ίδιο είναι!.  Είναι όμοιες τετρασύλλαβες λέξεις που μάλιστα και οι δύο αρχίζουν από πε και τελειώνουν επίσης όμοια και οι δύο σε  σι   !!

Δεν υπήρχαν τότε « γραμματιζούμενοι » πιστοί ούτε είχαν στα χέρια τους την Ιερά Σύνοψη της Μεγάλης εβδομάδας για να δούν το κείμενο  και να ελέγξουν αν ο παππάς διάβαζε σωστά ή λάθος την σπουδαία αυτή ευχή της Αναστάσεως.

Φανταστείτε τώρα την εικόνα να βλέπουμε τον Αναστάντα Χριστό  να ανέρχεται στον ουρανό και πίσω του να τον ακολουθούν όχι ένας ή δύο αλλά πεντακόσιοι δαίμονες !!  Είναι , πράγματι,  να σταυροκοπιέσαι !

Δεν φταίει πάντως ο αγαθός Παπαχρήστος . Φταίει ο παρακείμενος , που βγήκε ξαφνικά μπροστά του  !

 

Καλή μας Ανάσταση !

Απρίλης του 2022

Δημήτρης Κουκουζής




«Μεγάλη Παρασκευή», της συγγραφέως Νικολίτσας Μπλούτη-Καράτζαλη

Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι σίγουρα συνυφασμένη με τις πολύ όμορφες παραδόσεις του λαού μας, που χάνονται στα βάθη των αιώνων. Έθιμα που μπορεί να διαφέρουν από τόπο σε τόπο, αλλά στο επίκεντρό τους έχουν την κατάνυξη, αλλά και το μήνυμα ελπίδας και ανανέωσης που φέρει το Πάσχα.

Δυστυχώς βέβαια, οι παραδόσεις έχουν αρχίσει να ξεθωριάζουν μπροστά στον πολύβουο καμβά του σύγχρονου, αγχωτικού τρόπου ζωής. Ωστόσο, ακόμα δεν έχουν χαθεί και οι περισσότεροι από εμάς διατηρούμε μέσα μας, ως νοσταλγικές αναμνήσεις, τις όμορφες στιγμές που περάσαμε με τους δικούς μας ανθρώπους τηρώντας αυτές τις παραδόσεις κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα.

Η συγγραφέας Νικολίτσα Μπλούτη – Καράτζαλη, σε μία πολύ γλυκιά αποτύπωση των βιωματικών εμπειριών της, αναδεικνύει μία Μεγάλη Παρασκευή «από τα παλιά» σε σχέση με τη Μεγάλη Παρασκευή του σήμερα, της ταχύτητας και της ευκολίας.

Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι αναμνήσεις, δε θα μείνουν αποτυπωμένες μόνο σε άρθρα, χρονογραφήματα και βιβλία, αλλά θα γίνουν βιώματα και για τις επόμενες γενιές…


Κάθε Μεγάλη Παρασκευή αυτό που θυμάμαι πιο πολύ, είναι η μυρωδιά απ’ τις βιολέτες που με λιγώνει και μου φέρνει μεγάλη στεναχώρια και την κοιλιά μου που γουργουρίζει σαν τη γάτα απ’ την πείνα. Πατάτες νερόβραστες είχε σήμερα η γιαγιά κι αυτές τις είχαν βράσει από χθες τ’ απόγευμα, γιατί σήμερα είπαμε, δε βάζει τσουκάλι καμιά νοικοκυρά. Ούτε δουλειές κάνει να κάνει στο σπίτι λέει καμία, γιατί πενθάμε όλα τα σπίτια. Πάει το καθισιό σύννεφο! Όλες πέρα δώθε στην εκκλησιά είναι και περνάνε τάχα μου απ’ την πλατεία τα πιο μεγάλα τα κορίτσια για να τα βλέπουνε τ’ αγόρια…

Φτάσαμε… Μπαίνουμε σιωπηλοί στην εκκλησιά κι ανάβουμε το κεράκι μας όλοι με τη σειρά στο μανουάλι. Η Φωτούλα μας σηκώνει και την Αγγέλα ν’ ανάψει το δικό της. Αυτές τώρα ετοιμάζονται ν’ ανέβουνε στο γυναικωνίτη, εγώ πρέπει να προσέξω να βρω θέση να καθίσω λίγο πιο πίσω από κει που κάθομαι τις άλλες φορές, για να ’μαι πιο κοντά στη Βαρβάρα.

Ιιιιιιιι! Χριστούλη μου! Να την η Βαρβάρα! Τι όμορφη που ’ναι μωρέ… Ίδια η Παναγιά! Άφησε και τα μαλλιά της μοιραία… Σίγουρα θα τη ματιάσουνε. Της έχει βάλει η μάνα της κάνα φυλαχτό στον κόρφο όπως εμένα η γιαγιά μου, γιατί ματιάζομαι εύκολα; Μόλις περνάω από δίπλα της, γυρνάει και μου κρυφογελάει. Της τραβάω κι εγώ την άκρη απ’ το φόρεμα για να καταλάβει πως την είδα. Να κι ο Λάμπρος με τον Γιώργη. Ωραία, έχουνε καθίσει κοντά στα κορίτσια για να τα βλέπουμε καλά. Σε λίγο θ’ αρχίσουνε να μοιρολογάνε τον Χριστό και να τον ραίνουν με τα λουλούδια που ’χουν στο καλαθάκι τους. Να την, πάλι με κοιτάει… Ωχ, Θέ μου, λιγοθυμιά μου ’ρχεται απ’ τη ματιά της, ανατρίχιασα! Είναι και το λιβάνι, είναι κι οι βιολέτες… Δε θα τη γλιτώσω σήμερα. “Ιησούς Χριστός νικάει κι όλα τα κακά σκορπάει…”

Η ζωή έν τάφω, κατετέθης Χριστέ,

Και αγγέλων στρατιαί εξεπλήτοντο…”

Τι όμορφα που ’ναι! Τι ζεστά! Τα κορίτσια αρχίσανε το μοιρολόι και μου ’ρχεται και μένα τώρα να κλάψω, που ακούω τα μοιρολόγια της καημένης της Παναγιάς στον γιο της.

Ω, γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου Τέκνον

Πού έδυ σου το κάλλος…”

 Χριστέ μου! Τι λόγια όμορφα είν’ αυτά που λέει η καψερή η Παναγιά! Πάλι ανατρίχιασα… Η Βαρβάρα ψέλνει μαζί με τις άλλες και τον παπά που τις βοηθάει να μη χάσουνε τον σκοπό και μου φαίνεται πως έχει την πιο γλυκιά φωνή απ’ όλες.

Ευτυχώς, ο Θεός έκλαψε για τον γιο του το πρωί στην “αποκαθήλωση” και τώρα έχει πια ξανοίξει. Όλα είναι έτοιμα να ξεκινήσουμε. Τέσσερις άντρες με μπράτσα γερά σηκώνουνε τον επιτάφιο στις πλάτες τους κι όλοι ακολουθάμε από πίσω μ’ ευλάβεια. Ακόμα κι ο παπάς με τους ψάλτες, πίσω απ’ τον επιτάφιο είναι και δίπλα του από δω κι από κει τον συνοδεύουνε τον Χριστό τα κορίτσια που συνεχίζουνε να τον ραίνουν με τα πέταλα των λουλουδιών. Χθες νομίζω πως η γιαγιά μου έκοψε κι απ’ τα δικά μας ένα μεγάλο ματσάκι, γιατί λέει, πως τέτοια μέρα όλες οι γυναίκες πρέπει να πάνε ένα λουλούδι στον Χριστό. Κάνανε πάντως πολύ καλή δουλειά χθες βράδυ οι γυναίκες που ξενυχτήσανε για να τον στολίσουνε, σαν εργόχειρο δουλεμένο στο χέρι απ’ αυτά που κεντάνε τα κορίτσια μοιάζει ο επιτάφιος. Καλά τώρα, αφού έβαλε το χρυσό χεράκι της η γιαγιά μου, τι περίμενα να ’ναι άσχημος;

Τέσσερις άλλοι άντρες ετοιμάζονται τώρα να κάνουνε αλλαγή με τους πρώτους, γιατί φαίνεται πως κουραστήκανε. Είναι βαρύς ο επιτάφιος είπε ο παπάς πέρσι στη γιαγιά μου, επειδή είναι όλος από ξύλο μασίφ και βαραίνει σαν μολύβι. Του χρόνου θα του πω να πιάσω κι εγώ σειρά να τον σηκώνω, γιατί τους ζηλεύω αυτούς που τον κρατάνε. Είναι και δίπλα στα κορίτσια… Φτάσαμε κιόλας στην εκκλησιά της Παναγιάς που ’ναι το νεκροταφείο και κάνουμε στάση για να ψάλλουνε και να μπορέσουνε να κάνουνε την αλλαγή οι άντρες. Όλοι κρατάμε από ένα κεράκι αναμμένο στα χέρια μας, όπως στην Ανάσταση και πρέπει να προσέχουμε τον μπροστινό μας μην τον κάψουμε.

Όλα τα φώτα των σπιτιών είναι αναμμένα και το λιβάνι μοσχοβολάει απ’ άκρη σ’ άκρη του χωριού, γιατί ανάβουνε απόψε όλες οι γυναίκες έξω απ’ τα σπίτια τους, όπως όταν περνάμε τον Αϊ-Δημήτρη τον άγιό μας. Σήμερα όμως, όλοι είμαστε σοβαροί και στενοχωρημένοι γιατί συνοδεύουμε το άγιο σώμα του κρεμασμένου Χριστού μας που τον κάρφωσαν οι άχρηστοι οι Ιούδες πάνω στον σταυρό, μαζί με τον ληστή και τον άλλον τον άσωτο που δε θυμάμαι τώρα πώς τον λένε… Ίσα κι όμοια τον κάνανε τον γιο του Θεού με τους ληστές οι αντίχριστοι; Άι στο καλό, νευριάζω πολύ όσο τα σκέφτομαι αυτά.

Το νεκροταφείο όπως το θωρούμε απ’ την ανηφορούλα που ’χουμε σταματήσει, μοιάζει σαν ένα μικρό χωριό που ’χει ανάψει κι αυτό όλα τα φώτα του. Μόνο που τα σπίτια του είναι ανάσκελα και τα φώτα του καντηλάκια που τρεμοσβήνουνε απ’ το αεράκι. Το απόγευμα όλοι οι νοικοκυραίοι φροντίσανε ν’ ανάψουνε τα καντηλάκια τους, να μην είναι τέτοια μέρα σβηστά. Είπα κι εγώ στη γιαγιά να μου βάλει καινούργιο λαδάκι σε μπουκάλι και πήγα κι άναψα σ’ όλους. Και στους γονιούς της Φωτούλας, γιατί από τότε που ’ρθε να μείνει κοντά μας είναι κι αυτοί της οικογενείας μας. Άναψα και τ’ άλλου του γεροντάκου που με κοιτάει γελαστός απ’ τη φωτογραφία του κι είναι μονάχος, αφού δεν τον φροντίζει κανένας. Οι γονείς μου τώρα, σκέφτομαι πως μπορεί να μας βλέπουνε και μένα και την Αγγέλα μας που ’μαστε καλά κι υπάκουα παιδιά κι ακολουθάμε σεμνά τον επιτάφιο του Χριστού. Θα χαίρονται σίγουρα για μας που μεγαλώσαμε τόσο… Με πιάνει μια στενοχώρια και γι’ αυτούς τώρα, που θα μπορούσαμε να ’μαστε όλοι μαζί. Θα ’θελα αν γινότανε, το Σάββατο το βράδυ που θ’ αναστηθεί ο Χριστός να τους ανάσταινε κι αυτούς κι ας ήτανε για μια μονάχα μέρα. Να σουβλίζαμε παρέα το αρνί, να το ψήναμε παρέα στους λάκκους κι ύστερα να καθόντουσαν όλοι στο γιορτινό τραπέζι. Να χορταίνανε κι αυτοί μια στάλα, γιατί σίγουρα με τις λειτουργιές της γιαγιάς θα τους κόβει λόρδα τόσο καιρό που ’χουνε να φάνε κανονικό φαγητό. Αλλά δε γίνεται και λυπάμαι, τι να γίνει όμως; “Οι ζωντανοί με τους ζωντανούς κι οι πεθαμένοι με τους πεθαμένους”, λέει η γιαγιά. Ποιος ξέρει, μπορεί κι αυτοί να μαζευτούνε όλοι αύριο και να γιορτάσουνε την Ανάσταση και να φάνε και να πιούνε και να γλεντήσουνε όπως εμείς. “Ποιος έχει γυρίσει από κει να μας πει πώς είναι”, λέει ο παπα-Λουκάς, που σημαίνει πως μπορεί και να το κάνουνε και να μην το ξέρουμε εμείς…

Τώρα που περνάμε απ’ την πλατεία, μονάχα λίγα γεροντάκια είναι που δε μπορούνε να περπατήσουνε κι έχουνε καθίσει να προσκυνήσουνε από δω. Ούτε πανήγυρη έχουμε βέβαια μετά να πάμε να γλεντήσουμε, όλοι θα περάσουμε κάτω απ’ τον επιτάφιο και μετά θα πάμε ένας- ένας στο κονάκι μας, λέει η γιαγιά να πενθήσουμε με την ησυχία μας. Μια μέρα ακόμα μέχρι την Ανάσταση… Κι αύριο πάλι, ποιος ξυπνάει απ’ τα χαράματα για να κοινωνήσει; Ήθελα να ’ξερα αφού ο παπάς είναι δικός μας άνθρωπος, γιατί δεν του λέει να ’ρθει σπίτι μετά την εκκλησιά να μας κοινωνήσει κι εμάς τα ορφανά, να μην τρέχουμε με την τσίμπλα στα μάτια πρωινιάτικα να πιάσουμε σειρά; Κι ούτε κακάο δε θα μας δώσει απόψε η γιαγιά, με βλέπω να μην κλείνω μάτι όλη νύχτα, θα σκέφτομαι το ψητό αρνί που θα γυρίζει την Κυριακή στη σούβλα και θα μου τρέχουνε τα σάλια στο μαξιλάρι…

Νικολίτσα Μπλούτη-Καράτζαλη

 




Ποτέ ξανά χούντα!

Η σημερινή είναι μία θλιβερή επέτειος για τη χώρα μας. Σαν σήμερα πριν από 55 χρόνια επιβλήθηκε – με υποκίνηση ξένων δυνάμεων και μεγαλοσυμφερόντων, όπως έχει αποδειχθεί πλέον – μία στυγνή δικτατορία.  Η Ελλάδα, η κοιτίδα της δημοκρατίας, είδε για μία επταετία να την ποδοπατούν αγράμματα ανθρωπάρια που έβαλαν τη χώρα μας στο γύψο, βασάνισαν, σκότωσαν, έκλεψαν, ξεπούλησαν τη χώρα και εν τέλει ήταν υπεύθυνοι για το δράμα της Κύπρου. Πρόκειται αναμφισβήτητα για την πιο μαύρη σελίδα στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας.

Η μνήμη παραμένει το μεγαλύτερο όπλο των λαών και δεν πρέπει να την αφήνουμε να ξεθωριάζει. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι Ελευθερία = Δημοκρατία. Είναι δύο έννοιες ταυτόσημες και αμφίδρομες. Αυτά τα ιδανικά που έχουν γεννηθεί, αγαπηθεί, επιδιωχθεί με πάθος, αλλά επίσης έχουν κατά καιρούς τσαλαπατηθεί και εκδιωχθεί κατά κόρον στην πατρίδα μας!

Ωστόσο, είναι και αξίες που απαιτούν συνεχή επαγρύπνηση! Η δημοκρατία που γεννήθηκε στην Ελλάδα και έχει επιτρέψει στις κοινωνίες να κάνουν άλματα προόδου δεν πρέπει ποτέ να θεωρείται δεδομένη. Ο κίνδυνος του ολοκληρωτισμού παραμονεύει πάντα και κρύβεται καλά μέσα στη λήθη και τον εφησυχασμό.

Η παιδεία για την ανάπτυξη δημοκρατικής συνείδησης και η απρόσκοπτη λειτουργία των θεσμών με γνώμονα την ευημερία του λαού και της πατρίδας βρίσκονται στον πυρήνα της πανοπλίας της δημοκρατίας απέναντι σε απολυταρχικούς κινδύνους. Αυτοί οι παράγοντες πρέπει να βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων και της στόχευσής μας, για να μην υπάρξει ποτέ ξανά ο κίνδυνος να ζήσει η χώρα μας παρόμοια τραγωδία στο μέλλον.

Επειδή μάλιστα τα τελευταία 2 περίεργα χρόνια βιώσαμε όλοι τον περιορισμό των ελευθεριών μας και δυστυχώς τώρα αγναντεύουμε ξανά από όχι πολύ μακριά τα ξεχασμένα σύννεφα του πολέμου, η σημερινή θλιβερή επέτειος από την εγκαθίδρυση της Χούντας των Συνταγματαρχών οφείλει να μας υπενθυμίζει το διαρκές χρέος μας προς τη δημοκρατία και την ελευθερία,  προς όλους αυτούς τους γνωστούς ή άγνωστους αγωνιστές που έχασαν τη ζωή τους, που στιγματίστηκαν για πάντα, που υπέφεραν την περίοδο του σκοταδισμού της Χούντας, για να μην επανέλθουν ΠΟΤΕ αυτές οι φριχτές μέρες.

 

Ποτέ ξανά χούντα!