1

Αντίο Χάρη

Έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 70 ετών ο τελευταίος Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ιονικής Τράπεζας Χάρης Σταματόπουλος. Ο εκλιπών είχε διατελέσει Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Ιονικής Τράπεζας από το 1996 έως το 1999 και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ιονικής Ξενοδοχειακής. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του ανέλαβε σημαντικές θέσεις με επιρροή στο δημόσιο βίο (ανάμεσα σε άλλα :  από το 2011 μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος, 2009-2011 Πρόεδρος των Δ.Σ. ΟΠΑΠ ΑΕ, ΟΠΑΠ Sports Ltd και ΟΠΑΠ Κύπρου Ltd, 1996-2001 Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.», 1995-1996 μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης, 1981-1995 στέλεχος της Τράπεζας Ελλάδος στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και στη συνέχεια στη Διεύθυνση Συναλλάγματος,1987-1989 Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Εμπορίου, 1983-1985 Ειδικός Συνεργάτης στο Οικονομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού, 1985-1987 μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ, 1994-1996 μέλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και 1996-1998 μέλος του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων). Ωστόσο, η θητεία του στην Ιονική σημαδεύτηκε από το ξεπούλημα της Τράπεζας και βεβαίως αυτό ήταν ένα από τα πλέον μελανά σημεία της σταδιοδρομίας του.

Εκ μέρους σύσσωμης της Ιονικής Οικογένειας εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στη σύζυγό του Σωτηρία, τους γιους τους Κωνσταντίνο και Γιάννη και στους οικείους του εκλιπόντος.

Η εξόδιος ακολουθία του εκλιπόντος έγινε στο Ναό Αγίου Σεραφείμ και Προφήτη Ηλία Άνω Πεντέλης και η ταφή του στο Κοιμητήριο Πεντέλης.

Καλό ταξίδι Χάρη!
Πίστωση αναδρομικών στους παλαιούς συνταξιούχους (προ 13.5.16) με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης – Σημαντικά λάθη και παραλείψεις που επιβεβαιώνουν για πολλοστή φορά την υπολειτουργία του e-ΕΦΚΑ

Συνάδελφοι,

Όπως σας είχαμε ενημερώσει χθες, σήμερα, Τετάρτη 29.9.21, πιστώθηκαν τα αναδρομικά των παλαιών συνταξιούχων (συνταξιοδοτηθέντες προ 13.5.16) με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, κατ’ εφαρμογήν των διατάξεων του Ν4670/2020. Σας υπενθυμίζουμε ότι τα αναδρομικά αυτά ξεκινούν από τον Οκτώβριο του 2019 και μετά από αλλεπάλληλες εξαγγελίες, ανακοινώσεις και αναβολές, επιτέλους, περίπου 2 χρόνια μετά από την έναρξη ισχύος του Νόμου, πιστώθηκαν στους δικαιούχους.

Δυστυχώς όμως, για πολλοστή φορά σε μία τέτοια διαδικασία, διαπιστώθηκαν σημαντικά λάθη και παραλείψεις, που επιβεβαιώνουν όσα έχουμε επισημάνει επανειλημμένα για την υπολειτουργία συνολικά του e-ΕΦΚΑ.

Έχοντας έρθει σε επικοινωνία με πάρα πολλούς συναδέλφους μας δικαιούχους και σύμφωνα με όσα μπορούμε να υπολογίσουν οι έμπειροι, απόλυτα καταρτισμένοι και εξειδικευμένοι ασφαλιστικοί μας σύμβουλοι – τους οποίους ευχαριστούμε για τη συνεισφορά τους – με βάση όσα είχαν εξαγγελθεί πριν την πίστωση, έχουμε καταλήξει μέχρι στιγμής στα εξής συμπεράσματα:

1. Ασφαλώς δεν πιστώθηκαν όλοι οι δικαιούχοι συνάδελφοι παλαιοί συνταξιούχοι με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.

2. Δεν πιστώθηκαν όσοι λαμβάνουν περισσότερες από μία συντάξεις από οποιοδήποτε αιτία (δεύτερη σύνταξη, σύνταξη χηρείας κ.λπ.).

3. Δεν πιστώθηκαν όσοι δεν μπορούν να εκτυπώσουν τα εκκαθαριστικά τους σημειώματα και λαμβάνουν μήνυμα ότι δεν έχει γίνει επανυπολογισμός της σύνταξής τους για οποιοδήποτε λόγο ή ότι βρίσκεται σε επεξεργασία.

4. Δεν πιστώθηκαν οι συνταξιούχοι συνάδελφοί μας με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης που ανήκουν στους περίπου 500 συναδέλφους, των οποίων η σύνταξη επανυπολογίσηκε μόλις τον Απρίλιο του 2021. Δυστυχώς διαπιστώσαμε ότι για μία ακόμα φορά ότι οι εν λόγω συνταξιούχοι συνάδελφοί μας ήταν οι μεγάλοι αδικημένοι γιατί τα ποσά που έλαβαν ήταν πάρα πολύ μικρά. Θεωρούμε ότι τα ποσά αυτά ήταν μειωμένα επειδή ο e-ΕΦΚΑ τους κατέβαλε αναδρομικά μόνο για το διάστημα από τον Απρίλιο μέχρι το Σεπτέμβριο, δηλαδή από όταν έγινε ο επανυπολογισμός της σύνταξής τους.

5. Επίσης, έχουμε διαπιστώσει και αρκετά λάθη σε μεμονωμένες περιπτώσεις που βεβαίως δεν είναι δυνατόν να αναφερθούν στο σύνολό τους.

Σε κάθε περίπτωση, καλούμε όποιο συνάδελφο παλαιό συνταξιούχο με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης θεωρεί ότι υπάρχει κάποιο λάθος στην πίστωσή του, να απευθυνθεί στο Σύλλογό μας για να το ερευνήσουμε.

Αυτές είναι οι διαπιστώσεις μας με βάση όσα είχε εξαγγείλει ο e-ΕΦΚΑ πριν την πίστωση των αναδρομικών. Επειδή δεν υπάρχει κάποια άλλη επίσημη πληροφόρηση, θα περιμένουμε τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου, όταν και θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα παρέχει πληροφορίες για τα αναδρομικά και θέλουμε να πιστεύουμε ότι τότε θα έχουμε μία καλύτερη πληροφόρηση και εικόνα από όσα καταλαβαίνουμε σήμερα με βάση τα εξαγγελθέντα και την πολυετή εμπειρία μας σε ασφαλιστικά ζητήματα.

.

Επιβεβαιώθηκε για μία ακόμα φορά η υπολειτουργία του e-ΕΦΚΑ

Εν όψει των λαθών και των παραλείψεων που παρατηρήθηκαν και εν αναμονή της ηλεκτρονικής λειτουργίας τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου που θα παρέχει προσωποποιημένες πληροφορίες για κάθε συνταξιούχο, είμαστε σε ετοιμότητα να αποστείλουμε κατ’ αρχάς μία αυστηρή επιστολή προς το Διοικητή του e-ΕΦΚΑ και τον Υπουργό, στην οποία θα σημειώνουμε τα λάθη και τις παραλείψεις που έγιναν (για πολλοστή φορά…) στην πίστωση των αναδρομικών.

Ωστόσο, θα δώσουμε έμφαση στην άμεση λύση του ζητήματος των αναδρομικών και της τακτοποίησης της αύξησης της σύνταξης των συνταξιούχων συναδέλφων με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης με συρροή συντάξεων (για τους οποίους, σύμφωνα με ομολογία του ίδιου του e-ΕΦΚΑ, υπάρχουν ιδιαίτερες δυσκολίες), αλλά και για την οριστική επίλυση του ζητήματος των συντάξεων των περίπου 500 συναδέλφων μας που τους έγινε ο επανυπολογισμός της σύνταξης με πολύ μεγάλη καθυστέρηση τον Απρίλιο του 2021. Είναι απαράδεκτο πλέον, μετά την παρέλευση τριών ετών (από τον Ιανουάριο του 2019 που θα έπρεπε να τους είχε γίνει ο επανυπολογισμός) να μην έχει τακτοποιηθεί ακόμα η υπόθεσή τους, ενώ πλέον τους έχει γίνει ο επανυπολογισμός από τον Απρίλιο, τους έχουν αποδοθεί οι μηνιαίες αυξήσεις των 3/5 και παρ’ όλα αυτά δεν έχουν λάβει τα αναδρομικά από 1.1.19 και βεβαίως αυτή η κατάσταση συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα, όπως έγινε και σήμερα που δεν πήραν τα αναδρομικά που δικαιούνταν, παρά μόνο για το εξάμηνο από τον Απρίλιο του 2021.

Δυστυχώς, το έχουμε τονίσει επανειλημμένα και κάθε φορά επιβεβαιωνόμαστε : Θεωρούμε απαράδεκτη την κατάσταση που επικρατεί στον e-ΕΦΚΑ και πιστεύουμε ότι ανάμεσα στα πολλά προβλήματα που έχει συσσωρεύσει, σημαντικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι αυτές οι πολύπλοκες διεργασίες που απαιτούν βαθιά γνώση του ασφαλιστικού αντικειμένου έχουν παραδοθεί σε ανάδοχες ιδιωτικές εταιρείες που διαθέτουν προσωπικό χωρίς ασφαλιστική γνώση και εμπειρία, με αποτέλεσμα να γίνονται διαρκώς όλα αυτά τα λάθη και να σημειώνονται τεράστιες καθυστερήσεις! Βέβαια, ακόμα και σε αυτό το δυσλειτουργικό πλαίσιο, ο e-ΕΦΚΑ θα μπορούσε να έχει καλύτερο έλεγχο της κατάστασης αν διέθετε έμπειρο εποπτεύον προσωπικό μέσα από τις τάξεις του, δηλαδή υπαλλήλους με πολυετή πείρα και βαθιά γνώση του ασφαλιστικού, ώστε όλες αυτές οι προσαρμογές, οι επανυπολογισμοί κ.λπ. να γίνονται με τη δέουσα προσοχή και με μεγαλύτερη ταχύτητα ταυτόχρονα.

Μάλιστα, πριν λίγο καιρό ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είχε ανοίξει μία χαραμάδα φωτός, όταν είχε αναγγείλει ότι θα έδινε τη δυνατότητα να επιστρέψουν με ειδικό καθεστώς στον e-ΕΦΚΑ έμπειρα, καταρτισμένα στελέχη που έχουν συνταξιοδοτηθεί, προκειμένου να ξεκαθαρίσουν αυτές οι ιδιαιτέρως πολύπλοκες διαδικασίες που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Δυστυχώς και ενώ είχαν ξεκινήσει κάποιες διεργασίες προς αυτήν την κατεύθυνση, έχουν παγώσει, οδηγώντας τη λειτουργία του απογυμνωμένου e-ΕΦΚΑ σε blackout και σε διαρκή ταλαιπωρία τους ασφαλισμένους!

Σε κάθε περίπτωση, ο Σύλλογός μας δε μένει με σταυρωμένα τα χέρια! Θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε την υπολειτουργία του e-ΕΦΚΑ, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα δικαιώματα των συναδέλφων μας και μετά από την αυστηρή επιστολή που θα αποστείλουμε, πλέον θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε δυναμικές, συνδικαλιστικές και νομικές ενέργειες.
Καλό ταξίδι Αντώνη

Έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 72 ετών ο συνάδελφός μας Αντώνης Κρετσόβαλης, ο οποίος είχε υπηρετήσει στην Πύλη Αξιού Θεσσαλονίκης και στη Βέροια. Τον Αντώνη διέκριναν το ήθος, η συνέπεια και η εργατικότητα, αλλά και το βαθύ αίσθημα αλληλεγγύης και προσφοράς προς τους συνανθρώπους του. Τα τελευταία χρόνια, που είχε τη δυνατότητα, ο Αντώνης είχε αναπτύξει έντονη φιλανθρωπική δράση και μάλιστα πρόσφατα είχε δωρίσει 150.000 ευρώ για την ανακαίνιση του Γηροκομείου της Βέροιας. Η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη ήταν στοιχεία που τον χαρακτήριζαν και όσοι συνάδελφοι είχαν την τιμή να συνυπηρετήσουν μαζί του είναι βέβαιο ότι θα κρατήσουν τις καλύτερες αναμνήσεις από την κοινή εργασιακή τους πορεία.

Εκ μέρους σύσσωμης της Ιονικής Οικογένειας εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντος.

Η εξόδιος ακολουθία και ταφή του συναδέλφου έγιναν στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στα Κοιμητήρια Βέροιας.

Καλό ταξίδι Αντώνη!
Καταβάλλονται αύριο Τετάρτη 29.9 με εμβόλιμη πληρωμή τα αναδρομικά στους παλαιούς συνταξιούχους (πριν το Μάιο του 2016) με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης

Συνάδελφοι,

Ο Σύλλογός μας έχει παρακολουθήσει από την πρώτη στιγμή την υπόθεση των αυξήσεων που προκύπτουν στους συνταξιούχους με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης λόγω αύξησης των ποσοστών αναπλήρωσης σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν4670/2020. Η ισχύς του νόμου ξεκινά από τον Οκτώβριο του 2019 και συνεπώς για όλο το διάστημα που έχει μεσολαβήσει έκτοτε έχουν προκύψει και αναδρομικά.

Με μεγάλη καθυστέρηση, η Κυβέρνηση και ο e-ΕΦΚΑ έχουν ξεκινήσει την πίστωση των αναδρομικών στους δικαιούχους νέους (συνταξιοδοτηθέντες μετά από τις 13.5.16) συνταξιούχους με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, ωστόσο έχουν παρουσιαστεί προβλήματα στις πιστώσεις και υπάρχουν πολλοί συνάδελφοί μας (και γενικά ασφαλισμένοι) που δεν έχουν λάβει τα αναδρομικά που δικαιούνται. Δυστυχώς, για αυτό το θέμα δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ανακοίνωση και ελπίζουμε ότι σύντομα θα αποδοθούν – επιτέλους – τα αναδρομικά σε όλους τους δικαιούχους νέους συνταξιούχους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ έφτασε επιτέλους η ώρα και για τους παλαιούς συνταξιούχους (συνταξιοδοτηθέντες πριν τις 13.5.2016) με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, να τους καταβληθούν τα αναδρομικά μετά από τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους κατ’ εφαρμογή του Ν4670/2020, αύριο Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου με εμβόλιμη πληρωμή.

Από τον επανυπολογισμό αυτό προκύπτουν μόνιμες αυξήσεις σε αυτήν την κατηγορία των συνταξιούχων στις συντάξεις που θα τους καταβάλλονται από το επόμενο μήνα και σε βάθος πενταετίας (1/5 ανά έτος). Με βάση τον νόμο, η πληρωμή των αυξήσεων για τους παλαιούς συνταξιούχους θα πραγματοποιηθεί σε πέντε ετήσιες δόσεις. Οι πρώτες δύο δόσεις (που αφορούν το 2020 και το 2021) θα ενσωματωθούν στις συντάξεις τους στο τέλος Οκτωβρίου (συντάξεις Νοεμβρίου). 

Στα αναδρομικά που θα δουν στους λογαριασμούς τους οι δικαιούχοι θα έχει γίνει παρακράτηση φόρου 20%. Από τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου θα μπορούν όλοι οι συνταξιούχοι να έχουν άμεση προσωποποιημένη ενημέρωση μέσα από ειδική, ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα τεθεί σε λειτουργία στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ και στην οποία θα έχουν πρόσβαση με τους προσωπικούς κωδικούς του taxisnet. Θα μπορούν να δουν την εκκαθάριση των αναδρομικών τους, αν σε κάποιους η καταβολή βρίσκεται ακόμα υπό επεξεργασία ή αν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός και δεν προκύπτουν αναδρομικά.

Οι συνταξιούχοι που αναμένουν αναδρομικά είναι όλοι όσοι έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν το Μάιο του 2016 και διατηρούν μικρή ή μηδενική ή αρνητική προσωπική διαφορά, όπως συμβαίνει με τη συντριπτική πλειονότητα των συναδέλφων συνταξιούχων του ΤΑΠΙΛΤ, στους οποίους – μετά από το υπόμνημα Κουτρουμάνη-Αλεξόπουλου που υπέβαλε η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ – μετά από τον επανυπολογισμό τω συντάξεών τους τον Ιανουάριο του 2019 (και εν συνεχεία για τους υπόλοιπους 500 τον Απρίλιο του 2021), όχι μόνο δε μειώθηκαν οι συντάξεις τους, αλλά και αυξήθηκαν (δηλαδή είχαν αρνητική προσωπική διαφορά).

Επομένως, η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων συναδέλφων μας που έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης θα πάρουν αναδρομικά και αυξήσεις και ιδιαίτερα αυξημένες θα είναι για όσους έχουν πάνω από 35 έτη ασφάλισης, γιατί όπως σας έχουμε παραθέσει σε παλαιότερα δημοσιεύματά μας στο σχετικό πίνακα των διαφορών των ποσοστών αναπλήρωσης (βλ. εδώ), οι μεγάλες αυξήσεις αφορούν τα πάνω από 35 έτη ασφάλισης.

 
E-mail στο διοικητή του e-ΕΦΚΑ προκειμένου να τερματιστεί το χάος που έχει δημιουργηθεί στην εξυπηρέτηση των συναδέλφων μας μετά την ενσωμάτωση των υπηρεσιών του ΤΑΑΠΤΠΓΑΕ-ΤΑΥΤΕΚΩ στον e-ΕΦΚΑ

Συνάδελφοι,

Σας είχαμε ενημερώσει από την πρώτη στιγμή για την ενσωμάτωση των υπηρεσιών και των αρμοδιοτήτων του πρώην ταμείου μας κλάδου υγείας ΤΑΑΠΤΠΓΑΕ-ΤΑΥΤΕΚΩ στον e-ΕΦΚΑ. Είχαμε επισημάνει μάλιστα, πριν ακόμα υλοποιηθεί αυτή η διαδικασία, ότι επρόκειτο για μία εξέλιξη που ήταν πολύ πιθανόν να έχει αρνητικές συνέπειες στο επίπεδο της εξυπηρέτησης των συναδέλφων.

Ήδη από το πρώτο διάστημα της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων, στις αρχές του 2021, οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν. Η ενσωμάτωση των υπηρεσιών στον e-ΕΦΚΑ είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές δυσλειτουργίες, τόσο στην καταβολή ορισμένων επιδομάτων, όσο και στην εξυπηρέτηση των συναδέλφων μας σε καθημερινές τους υποθέσεις, αφού τα κατά τόπους υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ δεν έχουν γνώση των ιδιαιτεροτήτων του ταμείου μας, ενώ, συχνά, πολλές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ δεν είχαν καν ενημερωθεί για αυτήν την ενσωμάτωση.

Αποτέλεσμα είναι έκτοτε η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους συναδέλφους μας, οι οποίοι βρίσκονται όμηροι αυτής της μετάβασης χωρίς να φέρουν καμία ευθύνη.

Βεβαίως, ο Σύλλογός μας εξ αρχής είχε κινητοποιηθεί προκειμένου να πιέσει τον e-ΕΦΚΑ να βρεθούν λύσεις σε αυτά τα προβλήματα, αποστέλλοντας μάλιστα και 2 σχετικές επιστολές στους αρμόδιους (βλ. την τελευταία υπ’αριθμ. 6/11.2.21).

Ιδιαίτερη μνεία και στην ως άνω επιστολή κάναμε στο επίδομα συμπαραστάσεως ετέρου προσώπου, το οποίο δεν είχαν λάβει αρχικά, μετά την ενσωμάτωση των υπηρεσιών στον e-ΕΦΚΑ, οι δικαιούχοι. Το εν λόγω επίδομα αποδίδεται σε όσους έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας και είναι απολύτως αναγκαία η συμπαράσταση ετέρου προσώπου για την επιβίωσή τους. Τότε ασκήσαμε πιέσεις ώστε, τουλάχιστον σε πρώτο στάδιο, να συνεχιζόταν η καταβολή του επιδόματος σε όσους το ελάμβαναν μέχρι και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων στον e-ΕΦΚΑ.

Μετά από τις πιέσεις που ασκήσαμε για το συγκεκριμένο θέμα, από ό,τι πληροφορούμαστε από τους συναδέλφους μας, πράγματι λαμβάνουν απρόσκοπτα πλέον το επίδομα συμπαράστασης οι δικαιούχοι που ήδη το ελάμβαναν και με ενεργή απόφαση από τα ΚΕΠΑ (αν βέβαια σε κάποιο δικαιούχο συνάδελφο με ενεργή απόφαση ΚΕΠΑ παρουσιάστηκε οποιοδήποτε πρόβλημα στην καταβολή του επιδόματος, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας για να εξετάσουμε την υπόθεση).

Ωστόσο, το πρόβλημα έχει λυθεί μόνο εν μέρει, αφού για τους δικαιούχους συναδέλφους που έχει λήξει η απόφαση, δε γνωρίζουν πού πρέπει να απευθυνθούν για να καταθέσουν την αίτηση ανανέωσης, ενώ η ίδια χαοτική κατάσταση επικρατεί και για όσους θέλουν να καταθέσουν νέες αιτήσεις! Όταν απευθύνονται στα κατά τόπους υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ, η απάντηση των υπαλλήλων είναι είτε ότι δε γνωρίζουν τίποτα σχετικό, είτε τους παραπέμπουν σε κάποια άλλη υπηρεσία, που με τη σειρά της δε γνωρίζει ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί!

Ο Σύλλογός μας συνέχισε όλο αυτό το διάστημα τις προσπάθειές του για να βγάλει άκρη, αλλά δυστυχώς η αλυσίδα των «αρμόδιων» διευθύνσεων δεν έχει οδηγήσει σε κάποιο αποτέλεσμα. Όταν πλέον είχε καταστεί σαφές ότι τα κατά τόπους υποκαταστήματα δεν υπήρχε περίπτωση να αναλάβουν αυτή τη διαδικασία, η απάντηση του e-ΕΦΚΑ στα συνεχή κελεύσματά μας ήταν ότι θα δημιουργείτο μία κεντρική υπηρεσία που θα δεχόταν αυτού του είδους τα αιτήματα. Αυτό δυστυχώς δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα και επειδή το… κυνήγι του χαμένου θησαυρού ακόμα δε μας έχει φανερώσει με ποιον τρόπο μπορούν να εξυπηρετούνται οι συνάδελφοι, αποφασίσαμε να στείλουμε ένα ακόμα email – αυτή τη φορά στο διοικητή του e-ΕΦΚΑ – ελπίζοντας ότι θα υπάρξει κάποια αντίδραση προκειμένου να τελειώσει αυτό το συνεχιζόμενο χάος που παραπέμπει στα πλέον δυσοίωνα οργουελικά μυθιστορήματα και να τερματιστεί πλέον η ταλαιπωρία και η απόγνωση των συναδέλφων μας:


Subject:

Παροχές σε χρήμα του Ταμείου πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ – Τομέας ΤΑΑΠΤΠΓΑΕ

Date:

Wed, 22 Sep 2021 13:52:02 +0300

From:

Ioniki Enotita <info@ionikienotita.gr>

To:

dioikitis@efka.gov.gr

 

Κύριε Διοικητά,

Μετά τη μεταφορά αρμοδιοτήτων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ασφάλισης και Παροχών Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΦΕΚ 5286/τ.Β΄/1.12.2020) στη χωρική αρμοδιότητα των Υποκαταστημάτων Μισθωτών του ΕΦΚΑ, έχουν παρουσιαστεί  όπως ήδη έχουμε επισημάνει στις αρμόδιες υπηρεσίες σας (συνημμένη σχετική  επιστολή μας από 11 Φεβρουαρίου 2021 με αριθμό πρωτοκόλλου 6),  ανυπέρβλητες δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των μελών συνταξιούχων μας, όσον αφορά την καταβολή των επιδομάτων απολύτου αναπηρίας (επίδομα συμπαράστασης).

Το δραματικό γεγονός είναι ότι δεν πρόκειται απλά για καθυστέρηση στην απονομή των επιδομάτων, αλλά στην αδυναμία των υπηρεσιών σας να δώσουν τις κατάλληλες οδηγίες για τη λύση του προβλήματος. Ευελπιστούμε, με τη συνεργασία σας, να δώσουμε τέλος άμεσα στη συνεχιζόμενη ταλαιπωρία των μελών μας συνταξιούχων, αλλά και στο θέμα επιβίωσης για ορισμένους εξ’ αυτών. 

Είμαστε στη διάθεσή σας να προτείνουμε, στην αρμόδια υπηρεσία που θα μας υποδείξετε, τρόπους για την υπέρβαση των προβλημάτων, που νομίζουμε ότι είναι και δική σας προτεραιότητα.

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση και πληροφορία και αναμένουμε την άμεση ανταπόκρισή σας.

 

Σύλλογος Εργαζομένων και Συνταξιούχων Ιονικής Τράπεζας «ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ»

Διεύθυνση: Ευπόλιδος 8, Αθήνα

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2103250692-3

 

 

  Πρόεδρος                                           Ο Γενικός Γραμματέας

Φιλιππόπουλος Σαράντος                        Αλεξόπουλος Νικόλαος                    

 
Αντίο Λία

Έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 49 ετών ύστερα από μακρά μάχη να κρατηθεί στη ζωή η συναδέλφισσά μας Ευαγγελία (Λία) Κοψαχείλη, η οποία υπηρέτησε στα καταστήματα Θεσσαλονίκης Ερμού, Αγίων Θεοδώρων, τη Διεύθυνση Καταστημάτων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Τσιμισκή, Εγνατίας, Αγίας Σοφίας και Αγίου Νικολάου Καβάλας και ως διευθύντρια στον Πλαταμώνα, το Νέο Κορδελιό και το Ντεπώ. Τη Λία διέκριναν το ήθος, η συνέπεια και η εργατικότητα και η απώλειά της προκάλεσε θλίψη στους συναδέλφους της, αφού ήταν ακόμα εν ενεργεία εργαζόμενη. Είναι βέβαιο ότι οι συνάδελφοι που είχαν την τιμή να συνυπηρετήσουν μαζί της δε θα την ξεχάσουν ποτέ.

Μία από τις χειρότερες καταστάσεις που μπορεί να βιώσει κάποιος είναι βέβαια η απώλεια του παιδιού του. Ο πατέρας της Κωνσταντίνος, η μητέρα της Χαρίκλεια και ο αδερφός της Δημήτρης είναι συντετριμμένοι, αλλά είναι βέβαιο ότι θα παραμείνουν ενωμένοι και θα κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη της αγαπημένης τους κόρης και αδερφής.

Εκ μέρους σύσσωμης της Ιονικής Οικογένειας εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στους οικείους της εκλιπούσης.

Η εξόδιος ακολουθία και ταφή της συναδέλφισσας έγιναν στα Κοιμητήρια Αναστάσεως Κυρίου στη Θεσσαλονίκη.

Καλό ταξίδι Λία!
Κοινή Ανακοίνωση «ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ» και Συλλόγου Συνταξιούχων : Κανείς δε θα πειράξει το πρόγραμμα κάλυψης υγείας της AXA για τους συνταξιούχους! Να μπει άμεσα τέλος στις «διαρροές», τους οπισθοδρομικούς σχεδιασμούς και τον εμπαιγμό των συνταξιούχων!

Συναδέλφισσες – οι,

Η απροκάλυπτη πλέον προσπάθεια της τράπεζας να διαλύσει ό,τι έχει μείνει ακόμα όρθιο από τις κατακτήσεις αιματηρών αγώνων δεκαετιών και να απαξιώσει τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους τραπεζοϋπαλλήλους, δεν έχει τελειωμό.

Η αναλγησία και η τιμωρητική διάθεση βρίσκονται ξανά στο προσκήνιο, αυτή τη φορά στοχεύοντας τους συνταξιούχους συναδέλφους μας, αφού δεν υπάρχει άλλη εξήγηση από τις «διαρροές» που έχει αφήσει η τράπεζα τεχνηέντως να κυκλοφορούν, οι οποίες κάνουν λόγο για τερματισμό του προγράμματος της ασφαλιστικής κάλυψης υγείας των συνταξιούχων συναδέλφων μας μέσω της AXA στις 31.12.21. Εφόσον οι «διαρροές» αυτές γίνουν πραγματικότητα, όλοι οι συνταξιούχοι συνάδελφοί μας θα μείνουν ακάλυπτοι από 1.1.22, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιδείνωση των συνθηκών αντιμετώπισης των προβλημάτων υγείας τους και γενικότερα για το βιοτικό τους επίπεδο.

Βέβαια, αυτή είναι η κατάληξη ενός σχεδιασμού ετών από πλευράς της τράπεζας που ουσιαστικά έχει προαναγγείλει αυτή την εξέλιξη με τις ενέργειές της εδώ και αρκετά χρόνια που οδεύουν με μαθηματική ακρίβεια στον τερματισμό της κάλυψης των συνταξιούχων από το πρόγραμμα της AXA.

Σας υπενθυμίζουμε ότι η τράπεζα έχει φροντίσει να αφαιρεθεί η κάλυψη από τους αποχωρήσαντες μετά από την 1.1.14, ενώ είχαμε θορυβηθεί ιδιαίτερα όταν η δεδομένη κάλυψη από την AXA είχε συμπεριληφθεί στην ΕΣΣΕ του 2016. Τότε κάποιοι… πανηγύριζαν για αυτό το «επίτευγμα», αλλά εμείς είχαμε αξιολογήσει και ανακοινώσει ότι επρόκειτο για την πρώτη ενέργεια αμφισβήτησης από την πλευρά της τράπεζας μίας δεδομένης κατάκτησής μας, αφού η απουσία αναφοράς της σε επόμενες ΕΣΣΕ, θα σήμαινε και την κατάργησή της…

Τόσο ο τρόπος που διαρρέεται από «κύκλους» της τράπεζας ότι το πρόγραμμα της AXA για τους συνταξιούχους θα ισχύει μέχρι 31.12.21 και μετά θα τερματιστεί, όσο και η ενδεχόμενη υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού, είναι παντελώς απαράδεκτα και θα πρέπει, έγκαιρα, να λάβουν τις κατάλληλες απαντήσεις με την κινητοποίηση όλων μας!

Αμέσως μόλις ήρθαν εις γνώσιν μας οι διαρροές της τράπεζας, ξεκινήσαμε το σχεδιασμό των ενεργειών μας για να αποτρέψουμε μία τέτοια εξέλιξη. Έχουμε ήδη απευθυνθεί στους νομικούς μας συνεργάτες για να εξετάσουν την υπόθεση και να μας καταθέσουν τις προτάσεις τους ώστε να είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε νομικό επίπεδο.

Θεωρούμε αδιανόητο και ένα ακόμα δείγμα αναλγησίας ότι η τράπεζα με μία μονοκοντυλιά επιθυμεί να διαγράψει το θεσμό δεκαετιών της κάλυψης υγείας των συνταξιούχων συναδέλφων, αγνοώντας προκλητικά την πολυετή προσφορά τους στις υπηρεσίες της τράπεζας, που ιδιαίτερα για τους πιο ηλικιωμένους συναδέλφους μία τέτοια αρνητική εξέλιξη θα σημάνει ραγδαία επιδείνωση του βιοτικού τους επιπέδου!

Βέβαια, εμείς δε θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια και κλειστά στόματα ενώπιον του εμπαιγμού των συνταξιούχων συναδέλφων μας. Η τράπεζα που με τόσο μεγάλη ευκολία διαγράφει «θαλασσοδάνεια» και «αεροδάνεια» εκατομμυρίων ευρώ, προσπαθεί να αντισταθμίσει τις απώλειες στρεφόμενη ενάντια σε όλους αυτούς που τη στήριξαν επί δεκαετίες, στοχεύοντας στην κατάργηση του προγράμματος της ΑΧΑ που την επιβαρύνει ελάχιστα σε σχέση με το σύνολο των γενικών εξόδων της τράπεζας. Ο παραλογισμός, η αναλγησία και η κοροϊδία είναι εμφανείς…

Δυστυχώς όμως, δεν είναι τόσο εμφανή όλα αυτά σε όλους, ή μάλλον μερικοί κάνουν ότι δεν τα βλέπουν… Στον αντεργατικό και βλαπτικό ρόλο του εργοδοτικού συλλόγου έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα και δεν έχουμε να σχολιάσουμε τίποτα περαιτέρω. Δυστυχώς όμως στον ίδιο δρόμο πορεύεται και η ΟΤΟΕ, αφού η παροιμιώδης ανυπαρξία της έχει αφήσει ελεύθερο το πεδίο στους τραπεζίτες να δρουν ανενόχλητοι ακόμα και στα πλέον ευαίσθητα θέματα, όπως η κάλυψη υγείας των συνταξιούχων συναδέλφων μας.

 .

Συναδέλφισσες – οι,

Έχουμε ήδη ξεκινήσει το σχεδιασμό των ενεργειών μας προκειμένου να αντιδράσουμε στο ενδεχόμενο κατάργησης του προγράμματος κάλυψης υγείας μέσω της AXA για τους συνταξιούχους συναδέλφους μας. Εκτός της νομικής ανάλυσης της υπόθεσης, εξετάζουμε και άλλες ενέργειες και τρόπους αντίδρασης – μεταξύ των οποίων η κινητοποίησή μας έξω από το Κεντρικό.

Παράλληλα, επεξεργαζόμαστε τρόπους κάλυψης της υγείας των συνταξιούχων συναδέλφων μας και τις επόμενες ημέρες θα αποστείλουμε επιστολή στη διοίκηση της τράπεζας στην οποία θα ζητάμε σαφή απάντηση αν υφίσταται θέμα κατάργησης της κάλυψης υγείας των συνταξιούχων.

Οι Σύλλογοί μας θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά το θέμα και θα σας ενημερώνουμε άμεσα για οποιαδήποτε εξέλιξη. Σας καλούμε να βρίσκεστε σε ετοιμότητα ώστε να υπερασπιστούμε όλοι μαζί, ενωμένοι σαν μία γροθιά, αυτή την κατάκτηση δεκαετιών για τους συνταξιούχους συναδέλφους μας!

 .

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων και Συνταξιούχων στην Ιονική Τράπεζα – «ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ»

Ο Πρόεδρος                                       Ο Γ. Γραμματέας

Σαράντος Φιλιππόπουλος                Νικόλαος Αλεξόπουλος

 

 .

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Συνταξιούχων Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας

Ο Πρόεδρος                                       Η Γ. Γραμματέας

Νικόλαος Κάβουρας                          Μαρία Φιλιπποπούλου
Καλό ταξίδι Ντίντα

Έφυγε ξαφνικά από κοντά μας σε ηλικία 84 ετών η συναδέλφισσά μας Ντίντα Γαλανοπούλου, η οποία είχε υπηρετήσει όλα τα χρόνια της στην τράπεζα στο Κεντρικό. Η Ντίντα διακρινόταν από το ήθος, τη συνέπεια και την εργατικότητα και μέσα από την πολυετή υπηρεσία της στο Κεντρικό πάρα πολλοί συνάδελφοι είχαν την τιμή να τη γνωρίσουν και να διαπιστώσουν την ξεχωριστή και καλοσυνάτη προσωπικότητά της. Η Ντίντα ήταν ένας ανοιχτός άνθρωπος, ιδιαίτερα αγαπητή σε όλους και είναι βέβαιο ότι όλοι όσοι συνυπηρέτησαν μαζί της ή τη γνώρισαν μέσα στην πορεία των ετών, θα τη θυμούνται πάντα με αγάπη και χαμόγελο.

Η απώλειά της αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στο σύζυγό της Ανδρέα και τις κόρες τους, Ελίνα, Χριστιάνα και τη γνωστή ηθοποιό Άβα Γαλανοπούλου, οι οποίοι θα κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη της αγαπημένης τους συζύγου και μητέρας.

Εκ μέρους σύσσωμης της Ιονικής Οικογένειας εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στους οικείους της εκλιπούσης.

Η εξόδιος ακολουθία και ταφή της συναδέλφισσας έγιναν στο Α’ Κοιμητήριο Αθηνών.

Καλό ταξίδι Ντίντα!

 
Εκείνοι που φεύγουν – Ο ύστατος αποχαιρετισμός στο συνάδελφο Αχιλλέα Παναγιωτόπουλο από το φίλο του και συνάδελφο Μιχάλη Γιαννικόπουλο

Πριν από λίγες μέρες έφυγε από κοντά μας ο συνάδελφός μας Αχιλλέας Παναγιωτόπουλος. Ο επί δεκαετίες αγαπημένος του φίλος και συνάδελφος Μιχάλης Γιαννικόπουλος δεν μπόρεσε να δώσει το παρών στην εξόδιο ακολουθία του λόγω της πανδημίας και μας απέστειλε τον ύστατο αποχαιρετισμό προς τον αγαπητό του φίλο:


Ο εκλιπών συνάδελφος Αχιλλέας Παναγιωτόπουλος

«Εκείνοι που φεύγουν»

Έφυγε από τη ζωή στις 19.9.21 ο Αχιλλέας Παναγιωτόπουλος. Η κηδεία του έγινε την Τρίτη 21.9.21. Επειδή δεν μπόρεσα να παραβρεθώ στην εξόδιο ακολουθία του, κυρίως λόγω της πανδημίας, θα γράψω τούτα τα λίγα λόγια για τον φίλο μου τον Αχιλλέα:

Αχιλλέα, υπήρξες συνάδελφος και κυρίως φίλος, για 45 τουλάχιστον χρόνια. Στην περίοδο αυτοί οι δεσμοί μας όλο και μεγάλωναν, η συναδελφικότητα ήταν για μένα και για σένα κάτι ιερό. Δεν υπήρχε πονηριά πάνω στη δουλειά μας και η συνεργασία μας ήταν καθαρή, ολοκάθαρη, τα αισθήματά μας καθαρά.

Η φιλία μας, τι να πω! Όλο και μεγάλωνε, τόσο πολύ, που έφθασε και στις οικογένειές μας και στις εξόδους μας τις συχνές ήμασταν όλοι εκεί…

Φίλε Αχιλλέα, ο θάνατός σου με άφησε άναυδο. Όταν μου τηλεφώνησε η Κική, η γυναίκα σου, δεν μπόρεσα να το πιστέψω!

Αχιλλέα, ήσουν ένα σπουδαίος συνάδελφος και ένας σπουδαίος υπάλληλος στην τράπεζα. Ανέβηκες τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας με αφάνταστη τιμιότητα, εργατικότητα και παρουσία. Δεν κατηγόρησες κανέναν και δεν κατηγορήθηκες από κανέναν. Αγαπούσες τη δουλειά σου, σεβόσουν την εργασία που έκανες και για αυτό άλλωστε ανέβηκες τα σκαλοπάτια…

Φίλε Αχιλλέα, φεύγοντας από τη ζωή έχεις αφήσει πίσω σου και μία ωραία οικογένεια : τον Γιάννη, τη Μαρία, τα παιδιά σου, την Αγαπημένη σου γυναίκα, Κική, που τόσο αγαπιόσασταν, ενώ έζησες και εγγόνια. Έφυγες, νομίζω, ευτυχισμένος…

Εγώ ο φίλος σου Μιχάλης, που επί τόσα χρόνια ήμασταν συνάδελφοι και φίλοι, σε γνώρισα καλά: υπήρξες ένας σπουδαίος άνθρωπος χωρίς μίσος για κανέναν, καθαρός και ακέραιος σ’ όλη σου τη ζωή και σταδιοδρομία.

Φίλε Αχιλλέα, θα σε αποχαιρετήσω: Να’χεις καλό ταξίδι, στον ατέλειωτο δρόμο σου και εύχομαι ο Παντοδύναμος Θεός μας, να αναπαύσει την ψυχή σου και να συγχωρέσει ό,τι έκανες και δεν έκανες.

Αιωνία σου η μνήμη Αχιλλέα.

Μιχάλης Κανέλλου Γιαννικόπουλος
Αντίο Αχιλλέα

Έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 93 ετών ο συνάδελφός μας Αχιλλέας Παναγιωτόπουλος, ο οποίος είχε υπηρετήσει στο Κεντρικό και ως διευθυντής στην Ιπποκράτους, το Κολωνάκι, το Περιστέρι και τη Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών. Τον Αχιλλέα διέκριναν το ήθος, η συνέπεια και η εργατικότητα, όπως άλλωστε αποδεικνύεται και από την αξιοπρόσεκτη σταδιοδρομία του στην τράπεζα και είμαστε βέβαιοι ότι όσοι συνάδελφοι είχαν την τιμή να συνυπηρετήσουν μαζί του θα κρατήσουν με σεβασμό τις καλύτερες αναμνήσεις από την κοινή εργασιακή τους πορεία.

Η απώλειά του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στη σύζυγό του Κική και τα δύο τους παιδιά, Γιάννη και Μαρία, που θα κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη του αγαπημένου συζύγου και πατέρα τους.

Εκ μέρους σύσσωμης της Ιονικής Οικογένειας εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντος.

Η εξόδιος ακολουθία και ταφή του συναδέλφου θα γίνουν σήμερα, Τρίτη 21.9.21, ώρα 16:30 στο Κοιμητήριο Παλαιού Φαλήρου.

Καλό ταξίδι Αχιλλέα!