1

Συνεχίζεται ο εμπαιγμός Κυβέρνησης & e-ΕΦΚΑ προς τους συνταξιούχους με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης : Αναβλήθηκε εκ νέου η πίστωση των αναδρομικών! 

Συνάδελφοι,

Σας έχουμε ενημερώσει επανειλημμένα τόσο μέσα από την ιστοσελίδα όσο και από την εφημερίδα μας για τον επανυπολογισμό των συντάξεων με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης που θα σημάνει αυξήσεις για αυτήν την κατηγορία των συνταξιούχων συναδέλφων μας και βεβαίως αναδρομικά από 1/10/2019 (από όταν και ξεκινά η ισχύς του Ν4670/2020) τα οποία θα προκύψουν από αυτές τις αυξήσεις.

Ενώ ο νόμος αυτός έχει ψηφιστεί εδώ και περίπου 1,5 χρόνο, η Κυβέρνηση ακόμα δεν έχει καταβάλει τα ποσά αυτά και πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή. Αρχικά υπήρχε πληροφόρηση ότι αυτό θα γινόταν στα τέλη του 2020, μετά τους πρώτους μήνες του 2021, εν συνεχεία μέχρι το Πάσχα, μέχρι που φτάσαμε στην επίσημη ανακοίνωση ότι τα προκύπτοντα αναδρομικά για τους νέους συνταξιούχους (που συνταξιοδοτήθηκαν με τις διατάξεις του Νόμου Κατρούγκαλου με ισχύ μετά από τις 13.5.16) με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, θα αποδίδονταν σήμερα, 30 Ιουνίου.

Ωστόσο, ο εμπαιγμός των συνταξιούχων συνεχίζεται, αφού με ανακοίνωσή του ο e-ΕΦΚΑ (που μάλιστα δημοσιεύτηκε σε διάφορα ΜΜΕ μόλις χθες το βράδυ, δηλαδή τη στιγμή που θα έπρεπε να καταβάλλονται τα αναδρομικά) ενημερώνει ότι η πίστωση των αναδρομικών για τις χιλιάδες νέους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα αναβάλλεται για τις 27 Ιουλίου, λόγω προβλημάτων επεξεργασίας στοιχείων από την ανάδοχο εταιρεία.

Σας παραθέτουμε αυτούσια την ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ :  


Αθήνα, 29  Ιουνίου 2021

Ξεκινά η καταβολή των αυξήσεων και των αναδρομικών στους συνταξιούχους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα με περισσότερα από 30,1 και έως 44 έτη ασφάλισης, μετά τον επανυπολογισμό των αποδοχών τους με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4670/2020. 

Οι πληρωμές ξεκινούν από σήμερα, 29 Ιουνίου 2021, με τις αυξήσεις σε 10.861 συνταξιούχους του Δημοσίου που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016 (με τον ν.4387/2016) και πριν την 1/10/2019. Οι παραπάνω συνταξιούχοι θα δουν κατά μέσο όρο πραγματική αύξηση στην ακαθάριστη σύνταξη τους 74 ευρώ, ενώ τα ανώτατα ποσά αυξήσεων φτάνουν τα 450 ευρώ τον μήνα

Αναφορικά με την πληρωμή των αναδρομικών στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016 (με τον ν.4387/2016), λόγω καθυστέρησης στην επεξεργασία των στοιχείων από την ανάδοχο εταιρία που προέκυψε μετά την τελευταία ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, θα πραγματοποιηθεί εμβόλιμη πληρωμή στις 27 Ιουλίου 2021. 


Υπενθυμίζεται πως η πληρωμή των 
αυξήσεων (συμπεριλαμβανομένου και του ποσού που αναλογεί για τον μήνα Ιούλιο) στις συντάξεις των παραπάνω συνταξιούχων θα πραγματοποιηθεί τέλος Ιουλίου με τις συντάξεις Αυγούστου.


Για τις πληρωμές των 
αναδρομικών των συνταξιούχων του Δημοσίου καθώς και των αναδρομικών και αυξήσεων των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης πριν τον Μάιο του 2016 θα υπάρξει νεώτερη ανακοίνωση. 

 

Από τη Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ


Είναι δυστυχώς η πολλοστή φορά που η Κυβέρνηση και ο e-ΕΦΚΑ υπαναχωρούν από μία διαδικασία για την οποία έχουν αναφέρει επίσημες ημερομηνίες και μάλιστα οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι είναι η πολλοστή φορά που πληροφορούμαστε για τα προβλήματα που προκύπτουν σε διαδικασίες που αναλαμβάνουν ανάδοχες εταιρείες (π.χ. επανυπολογισμός συντάξεων, διορθώσεις επανυπολογισμού, μεταβολές συντάξεων, μη έκδοση ενημερωτικών σημειωμάτων, λανθασμένες πιστώσεις κ.λπ.)!

Τώρα, δεν έχουμε παρά να περιμένουμε να δούμε αν πράγματι θα πιστωθούν τα αναδρομικά στις 27 Ιουλίου (κρατώντας μικρό καλάθι…), ενώ βέβαια σας υπενθυμίζουμε ότι και τα ποσά των αυξήσεων (συμπεριλαμβανομένου και του ποσού που αναλογεί για τον μήνα Ιούλιο) στις συντάξεις των νέων συνταξιούχων θα πιστωθούν τέλος Ιουλίου με τις συντάξεις Αυγούστου.

Τέλος, όπως σας είχαμε ενημερώσει, όσον αφορά τους παλαιούς συνταξιούχους (που συνταξιοδοτήθηκαν προ 13.5.16), η διαδικασία θα ολοκληρωθεί αφού αποδοθούν τα ποσά στους νέους και αναμένεται τους επόμενους μήνες (θα ακολουθήσουν σχετικές ανακοινώσεις στο άμεσο μέλλον).
Καλό ταξίδι Γιώργο


Έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 75 ετών ο συνάδελφός μας Γεώργιος Μπαχαρίδης, ο οποίος είχε υπηρετήσει στη Θεσσαλονίκη στη Ρούσβελτ, τη Δραγούμη, τη Λαγκαδά, την Περιφερειακή Διεύθυνση Βορείου Ελλάδος, τη Διοικητηρίου, τη Μητροπόλεως και στην Ερμού ως εργαζόμενος και διευθυντής. Όσοι συνάδελφοι είχαν την τιμή να συνυπηρετήσουν μαζί του είμαστε σίγουροι ότι θα θυμούνται με αγάπη και σεβασμό τον εκλιπόντα για την ακεραιότητα του χαρακτήρα του και το βάθος γνώσεως του αντικειμένου του.

Η απώλειά του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στη σύζυγό του Αρετή και τα παιδιά τους Αλέξανδρο, Γλυκερία και Θεόδωρο, οι οποίοι είμαστε βέβαιοι ότι θα κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη του αγαπημένου συζύγου και πατέρα τους.

Εκ μέρους σύσσωμης της Ιονικής Οικογένειας εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντος.

Η ταφή του συναδέλφου θα γίνει στο Κοιμητήριο Αναστάσεως του Κυρίου Θεσσαλονίκης, σήμερα, Τρίτη 29.6, ώρα 18:15 μ.μ.

Καλό ταξίδι Γιώργο!

 
Η διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων της πατρίδας μας και συνολικά της σπουδαίας αγροτικής μας κληρονομιάς, είναι στο χέρι μας… Η κοινότητα “Πελίτι” δείχνει το δρόμο

Από  χέρι  σε  χέρι

και  από  γενιά  σε  γενιά

για  να  μη  χάσουμε  αύριο

αυτά  που  έχουμε  σήμερα ”

Παναγιώτης Σαϊνατούδης Ιδρυτής της κοινότητας «Πελίτι»

 

Στους περισσότερους από εμάς, από τα παιδικά μας χρόνια υπάρχει έντονα αποτυπωμένη η ανάμνηση να βλέπουμε τη γιαγιά ή τον παππού, κυρίως την περίοδο του φθινοπώρου, να αποθέτουν πάνω σε καλαμωτές ή ταψιά σπόρους κηπευτικών (π.χ. ντομάτες, κολοκύθες, πιπεριές, μελιτζάνες κ.ά.) σε σημεία που τα χτυπάει ο ήλιος. Βλέπετε, παλαιότερα (και όχι σε πολύ μακρινές εποχές), ο μόνος τρόπος να είχες τη δυνατότητα να φυτέψεις λαχανικά την επόμενη χρονιά, ήταν να ραντίζεις και στο τέλος της περιόδου να συλλέγεις τους σπόρους. Δυστυχώς, αυτή η παράδοση κυριολεκτικά αιώνων χρειάστηκε μόλις λίγες δεκαετίες για να χαθεί και να αντικατασταθεί – ακόμα και σε αυτή τη διαδικασία – με την κυριαρχία πολυεθνικών που έχουν διεισδύσει και διαβρώσει τις ζωές μας πολυεπίπεδα, αφού τρεις εταιρείες κολοσσοί παγκόσμιας εμβέλειας ελέγχουν τη διανομή σπόρων σε όλο τον πλανήτη, διαθέτοντας μεταλλαγμένους σπόρους.

(έτσι εξηγείται άλλωστε ότι όταν πολλές φορές αγοράζουμε π.χ. καρπούζια, έχουν το άρωμα κολοκυθιάς κ.λπ.)…

Και αν μερικοί αναρωτηθείτε γιατί θα έπρεπε αυτό να μας απασχολεί τόσο πολύ, σας πληροφορούμε ότι η παγκόσμια αλυσίδα αγοράς σπόρων έχει ολέθριες επιπτώσεις, με χαρακτηριστική την περίπτωση της Ινδίας, όπου εκμεταλλεύονται σε ακραίο βαθμό τους φτωχούς γεωργούς, οι οποίοι αναγκάζονται να χάνουν την περιουσία τους και να μένουν είτε άνεργοι είτε να δουλεύουν υπό νέες μορφές ουσιαστικής σκλαβιάς, απλά για να βγάζουν (και αν…) τα προς το ζην. Για τους ενδιαφερόμενους, υπάρχουν στο διαδίκτυο άπειρα ρεπορτάζ για τους χιλιάδες αγρότες που φτάνουν στο σημείο να δώσουν τέλος στη ζωή τους, αφού προηγουμένως έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο λόγω της αισχροκέρδειας και των απάνθρωπων πολιτικών των πολυεθνικών.

Παράλληλα, η δραστηριότητα των πολυεθνικών έχει βεβαίως αποκλειστικό γνώμονα το γρήγορο και εύκολο κέρδος και αυτός είναι ο βασικός λόγος που οδηγήθηκαν στις μεταλλάξεις. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουν μεγαλύτερες ποσότητες παραγωγής, αγνοώντας βέβαια την ποιότητα και τις συνέπειες στους καταναλωτές.

Ο εθελοντισμός δίνει ξανά τη λύση

Δυστυχώς, τις τελευταίες δεκαετίες που εμφανίστηκε ο κίνδυνος εξαφάνισης των ποικιλιών σπόρων, δεν υπήρξε καμία μέριμνα από τους αρμόδιους φορείς στην πατρίδα μας (με την τεράστια αγροτική κληρονομιά και τις ιδιαίτερες ποικιλίες που εμφανίζονται στη χώρα μας), τουλάχιστον, ώστε αυτή η παρακαταθήκη αιώνων να συντηρηθεί και να συνεχιστεί και στο μέλλον (όπως αντίστοιχα κανείς δε φρόντισε συνολικά για τις παραδόσεις που αφορούν την αγροτική ζωή και κτηνοτροφία συνολικά…).

Αυτό το κενό της Πολιτείας έρχονται – για πολλοστή φορά – να καλύψουν μεμονωμένοι πολίτες με μεράκι, διάθεση και αγάπη για τη διατήρηση της κληρονομιάς και της παράδοσης της πατρίδας μας. Ευτυχώς στον τομέα της διατήρησης των ιδιαίτερων τοπικών ποικιλιών έχουν αναπτυχθεί σημαντικές πρωτοβουλίες αρκετών εθελοντών που δημιούργησαν σχετικές ομάδες και κοινότητες ανά την Ελλάδα, οι οποίες δραστηριοποιούνται φροντίζοντας να διατηρήσουν όλες τις τοπικές ποικιλίες κηπευτικών.

Εν τέλει, δυστυχώς, η εθελοντική και κοινωνική δράση μοιάζει να είναι ο μοναδικός τρόπος για να διατηρηθούν οι παραδόσεις σε πολλά επίπεδα, αφού η Πολιτεία αδιαφορεί για αυτά τα θέματα χαρακτηριστικά. Μάλιστα, οφείλουμε να τονίσουμε ότι ιδιαιτέρως σημαντική είναι και η συμβολή των μοναστηριών, που χάρη στη θέληση και την εργατικότητα των μοναχών τους, έχουν κατορθώσει να συμβάλουν στη διατήρηση αυτού του πλούτου για την πατρίδα μας.

Οι ομάδες αυτές που ασχολούνται με αποκλειστικό γνώμονα το μεράκι και την αγάπη τους για τη φύση, την παράδοση και την υγιεινή ζωή, κατοχυρώνουν την ποιότητα και τα αυθεντικά αρώματα που βασίζονται στους φυσικούς σπόρους και όχι τους μεταλλαγμένους. Η διαφορά τους με τους μεταλλαγμένους σπόρους περιττό να σας πούμε ότι είναι τεράστια…

Το «Πελίτι» στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας, είναι από τις πρωτοπόρες κοινότητες που ασχολήθηκαν ενεργά με αυτήν την υπόθεση αφού δραστηριοποιείται ήδη από το 1995. Στη συνέχεια το παράδειγμα και την επιτυχημένη λειτουργία της ομάδας προσπάθησαν να ακολουθήσουν πολλές πρωτοβουλίες πολιτών και όλοι μαζί έχουν να επιδείξουν ένα πολύ σημαντικό έργο στη διατήρηση των τοπικών ποικιλιών σπόρων της πατρίδας μας.

Προκειμένου ο Σύλλογός μας να αναδείξει το θέμα αυτό και να συμβάλει στη επέκτασή του και διείσδυσή του, μιλήσαμε με τον επικεφαλής και ιδρυτή της κοινότητας «Πελίτι» κ. Παναγιώτη Σαϊνατούδη και του θέσαμε σειρά ερωτημάτων για τη δράση και αποτελεσματικότητα αυτών των ομάδων και τη συμβολή τους στη διατήρηση των ποικιλιών σποράς:


«Εμείς βάζουμε τον πήχη πού θα φτάσει το όνειρο»

.

Παναγιώτης Σαϊνατούδης – Ιδρυτής της κοινότητας «Πελίτι»

.

– Κατ’αρχάς, θέλουμε να σας δώσουμε τα συγχαρητήρια για την προσπάθεια τη δική σας και των υπόλοιπων εθελοντών που βρίσκονται πίσω από το επιτυχημένο εγχείρημά σας στο «Πελίτι» και βεβαίως να σας ευχαριστήσουμε που δεχθήκατε να μας μιλήσετε.

Το «Πελίτι» έχει αναπτύξει έναν επιτυχημένο τρόπο λειτουργίας που επεκτείνεται ακόμα και στο εξωτερικό και αναδεικνύει βεβαίως το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την κηπουρική τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, πηγαίνοντας πίσω, θέλετε να μας μιλήσετε για τις αρχές αυτού του εγχειρήματος; Να μας δώσετε ας πούμε μία «ταυτότητα» της ομάδας, αλλά και να μας πείτε τι ήταν αυτό που σας ώθησε να πάρετε την πρωτοβουλία και να οργανώσετε το «Πελίτι» που έχει σημαντικό έργο στη διατήρηση των αγροτικών ποικιλιών της πατρίδας μας.

Αγαπητοί φίλοι καλή σας μέρα.

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας για τις δράσεις του Πελίτι και τη διάθεσή σας να μοιραστείτε το όραμα του Πελίτι με τους αναγνώστες σας.

Το Πελίτι είναι η υλοποίηση ενός παιδικού ονείρου, όπου στο «όνειρο» που είχα δει ήμασταν πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι και ζούσαμε αρμονικά, παρά τις διαφορές μας. Το όνειρο αυτό όταν μεγάλωνα έμενε άσβηστο και διαμορφωνόταν ανάλογα με το πού ζούσα και από τι ήμουν επηρεασμένος σε κάθε φάση της ζωής μου.

Το 1995, όταν ξεκίνησα το Πελίτι σε ηλικία 26 χρονών, αυτό το παιδικό όνειρο είχα στο πίσω μέρος του μυαλού μου.

.

– Ύστερα από την πολυετή δράση της ομάδας, ποια συμπεράσματα έχετε συλλέξει για αυτήν την πρωτοβουλία;

Εμείς βάζουμε τον πήχη πού θα φτάσει το όνειρο. Δεν είμαστε θύματα καταστάσεων αλλά δημιουργοί των καταστάσεων που ζούμε. Τα εμπόδια είναι για να μας δείξουν την αποφασιστικότητά μας.

.

– Εντυπωσιαστήκαμε όταν διαβάσαμε στην ιστοσελίδα σας ότι το «Πελίτι» έχει επεκταθεί και στο εξωτερικό. Θέλετε να μας μιλήσετε για αυτό;

Το Πελίτι αγκαλιάζει και αγκαλιάζεται από πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο, από την αρχή που ξεκίνησε τη δράση του. Έλληνες του εξωτερικού αλλά και ξένοι με στήριξαν από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα.

Το 2007 είχαμε καλεσμένο στη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι τον Αυστριακό Χόλζερ. Οι προτάσεις και οι εφαρμογές των ιδεών του στον Κίσσαβο είχαν ως αποτέλεσμα να επανέρθει το νερό στις βρύσες του Κισσάβου που είχαν στερέψει για χρόνια. Την ίδια χρονιά είχαμε και έναν εκπρόσωπο από την οργάνωση «Σέσαζ» από τη Σουηδία. Αυτός ο άνθρωπος είχε δώσει στον Δημοσθένη Βλάχο την ιδέα για τα μετακινούμενα κοτέτσια, που στη συνέχεια άλλαξε στην Ελλάδα τον τρόπο εκτροφής των κοτόπουλων σε οικιακό επίπεδο.

Το 2012, την ώρα που η Ελλάδα βρισκόταν στη δίνη της οικονομικής κρίσης, το Πελίτι μπορούσε να επιβιώσει και να συνεχίσει να παράγει έργο χάρη στην οικονομική βοήθεια από ιδρύματα του εξωτερικού. Το 2012 και το 2013 μεταφέρουμε από τις Βρυξέλλες στο Πελίτι τις «Διεθνείς Ημέρες Σπόρων». Συμμετοχή από 17 χώρες το 2012 και καταφτάνουν στο Πελίτι περί τις δύο χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα.

Το 2013 μας τιμά με την παρουσία της η Δρ. Βαντάνα Σίβα από την Ινδία, 7η σημαντικότερη γυναίκα στον πλανήτη. Το 2013 η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι χαρακτηρίστηκε από την οργάνωση www.seedsavers.net της Αυστραλίας, ως «η μεγαλύτερη γιορτή ανταλλαγής παραδοσιακών ποικιλιών παγκοσμίως».

Το 2014 ανοίγει η πρώτη ομάδα του Πελίτι εκτός Ελλάδας. Είναι το Πελίτι Βουλγαρίας, όπου μεταφέρεται η ιδέα της Γιορτής Σπόρων του Πελίτι από την Ελλάδα στη Βουλγαρία. Το 2014 οργανώνουμε το «1ο Διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης για τους Σπόρους» και ξεκινάμε από τη Γη του Πελίτι, πάμε στην Ιταλία και στη Γαλλία.

Το 2015 οργανώνουμε την «1η Παγκόσμια Συνάντηση για τα κοινά Αγαθά». Καταφτάνουν άνθρωποι από όλο τον πλανήτη. Έρχεται για δεύτερη φορά στο Πελίτι η Βαντάνα Σίβα, αλλά και ο Ούγκο Μπλάνγκο από το Περού και πλειάδα ακτιβιστών απ’ όλο τον κόσμο.

Το 2016 το Πελίτι είναι καλεσμένο στην «Παγκόσμια Λαϊκή Συνέλευση» στη Χάγη. Εκεί προτείνουμε τη διοργάνωση της Ολυμπιακής Γιορτής Σπόρων.

Το 2017 οργανώνουμε την «1η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων» στη Γη του Πελίτι. Για πρώτη φορά έχουμε αντιπροσωπίες από τις Η.Π.Α.. Το 2017 οργανώνουμε τη Γιορτή Σπόρων στην Κύπρο σε συνεργασία με την Ένωση Κυπρίων Αγροτών, αλλάζοντας την πορεία για τις τοπικές ποικιλίες στην Κύπρο. Την ίδια χρονιά, το 2017, οργανώνουμε και τη Γιορτή Σπόρων μαζί με την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης στην Κωνσταντινούπολη, με τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Το 2018 έρχεται στη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι ο Τζον Κάσια εκπρόσωπος της οργάνωσης «Rocky Mountain Seed Alliance». (https://rockymountainseeds.org/)

To 2019 το Rocky Mountain Seed Alliance μας καλεί στη συνάντηση κορυφής για τους σπόρους στο Νέο Μεξικό των Η.Π.Α. Ο Τζον Κάσια γίνεται ο συντονιστής του Πελίτι στο Αϊντάχο των Η.Π.Α. Έτσι, το Πελίτι έχει πλέον τοπικές ομάδες στη Βουλγαρία, στην Κύπρο αλλά και στις Η.Π.Α. και μια εκπρόσωπο στη Γουατεμάλα.

Το Πελίτι έχει ομάδες στη Βουλγαρία, όπου η Γιορτή Σπόρων της Βουλγαρίας ακολουθεί τη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι. Τον Ιανουάριο του 2020 το Πελίτι ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη και κάνει δυο παρουσιάσεις στο Μανχάταν. Παράλληλα, κατασκευάζεται και η Τράπεζα Σπόρων του Πελίτι με χρήματα από δωρεές από το εξωτερικό. (https://peliti.gr/chtizontas-tin-trapeza-sporon-tou-peliti/)

.

.

– Πραγματικά εντυπωσιακό και σας συγχαίρουμε για τη δραστηριοποίησή σας και το δίκτυο που έχετε αναπτύξει! Μας αναφέρατε ήδη μερικές από τις δράσεις και τις εκδηλώσεις που αναλαμβάνει το «Πελίτι»; Πώς μπορεί κάποιος να συμμετάσχει σε αυτές;

Το Πελίτι έχει δράσεις σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Μια βασική δράση είναι να γίνει κάποιος διατηρητής παραδοσιακών ποικιλιών. Μπορεί να αναλάβει να καλλιεργεί μια ποικιλία και να μας στέλνει πίσω σπόρους. (https://peliti.gr/diatirites-paradosiakon-poikilion-tou-peliti/)

Τα αιτήματα για σπόρους έχουν αυξηθεί πάρα πολύ λόγω της υγειονομικής, οικονομικής και της κοινωνικής κρίσης. Οπότε χρειαζόμαστε περισσότερους σπόρους για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε όλα αυτά τα αιτήματα.

Άλλη βοήθεια είναι στις μεταφράσεις από τα Αγγλικά στα Ελληνικά. Υπάρχουν πολλά κείμενα που χρειαζόμαστε για μετάφραση. Ανάλογα με την εποχή και με τα τρέχοντα θέματα υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες σε εθελοντές. Όποιος θέλει να μας βοηθήσει μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail peliti@peliti.gr .

.

– Τα τελευταία χρόνια υπάρχει η αίσθηση ότι ορισμένοι από τη νέα γενιά, ακόμα και στις πόλεις, έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται και να ασχολούνται με την κηπουρική. Εσείς το αντιλαμβάνεστε αυτό; Θεωρείτε ότι έχει βάση;

Ναι, βλέπουμε την αλλαγή της κοινωνίας μέσα στο πέρασμα του χρόνου.

Υπάρχουν άνθρωποι που απευθύνονται σε μας γιατί αναζητούν κάτι από τις παιδικές τους μνήμες, σε χρώματα και γεύσεις στις ντομάτες, στα πεπόνια, κ.ά.. Αυτοί είναι συνήθως άνθρωποι πάνω από πενήντα χρόνων, όχι ότι αποκλείονται και οι μικρότερες ηλικίες.

Υπάρχουν πολλοί νέοι που φεύγουν από την πόλη και αναζητούν να φτιάξουν τους κήπους τους με ποικιλίες. Η μεγαλύτερη ομάδα των ανθρώπων που παίρνει σπόρους από το Πελίτι ζει στην Αθήνα. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν κήπους ή εξοχικά ή απλά καλλιεργούν στα μπαλκόνια και στις ταράτσες τους.

Την περίοδο της οικονομικής κρίσης 2010, 2011, 2012, 2013 κ.λπ. μας ζητούσαν σπόρους άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους και χρειάζονταν σπόρους για να έχουν να φάνε. Αυτό δεν συνέβαινε μέχρι το 2010. Το 2020 με την υγειονομική κρίση, τα αιτήματα από ανέργους και ανθρώπους που ζητάνε σπόρους για να έχουν να φάνε αυξήθηκαν κατακόρυφα! Χαρακτηριστικό ήταν ότι δεχτήκαμε πέντε τέτοια αιτήματα μέσα σε μια μέρα.

Το 2021 συνέχισαν να καταφθάνουν αιτήματα για σπόρους από ανθρώπους που έχασαν την εργασία τους, αλλά είχαμε πολλά αιτήματα και από το εξωτερικό. Αυτό εμείς το ερμηνεύουμε ότι οφείλεται στην οικονομική κρίση που υπάρχει στην Ευρώπη. (https://peliti.gr/oloklirothike-i-apostoli-paradosiakon-sporon-2020-2021/)

Επίσης, έχουν αυξηθεί τα αιτήματα από επαγγελματίες καλλιεργητές που ζητάνε σπόρους από το Πελίτι. Αυτό συμβαίνει γιατί οι καταναλωτές ζητούν καλύτερης ποιότητας τρόφιμα και γιατί οι επαγγελματίες προσπαθούν να μειώσουν το κόστος της παραγωγής τους.

.

– Η εθελοντική συμμετοχή είναι σίγουρα απαραίτητη για τη λειτουργία τέτοιου είδους εγχειρημάτων. Είστε ικανοποιημένος από τη συμμετοχή των εθελοντών; Λαμβάνοντας βέβαια υπ’ όψη και τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν το τελευταίο διάστημα λόγω της πανδημίας.

Το Πελίτι είναι μια καθαρά εθελοντική οργάνωση. Υπάρχουν χρονιές που για να στήσουμε τη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι εργάστηκαν 700 εθελοντές. Οι εθελοντές μας είναι επίσης απ’ όλο τον κόσμο. Αυτές

τις μέρες φιλοξενούμε μια εθελόντρια για ένα μήνα από τη Γαλλία. Εθελοντές καλλιεργούν τις ποικιλίες, εθελοντές τις καθαρίζουν, τις συσκευάζουν απαντάνε στα γράμματα, μαγειρεύουν στη γιορτή, τραγουδούν, εκπαιδεύουν τους νέους, κ.λπ..

Το Πελίτι μέσα στα δύο lockdown συνέχισε να στέλνει σπόρους με τους εθελοντές του να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους από τα σπίτια τους. Προσαρμόζουμε τις ανάγκες μας στις συνθήκες που ζούμε.

.

Όσοι ενδιαφέρονται για τον αγροτικό και διατροφικό τομέα και ενδεχομένως θα ήθελαν να αναλάβουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, πώς θεωρείτε ότι πρέπει να κινηθούν;

Το πρώτο που πρέπει να κάνουν είναι να ξεκαθαρίσουν το όνειρο. Να ξέρουν τι θέλουν να κάνουν και να συνεχίσουν να βαδίζουν στο όνειρο όταν όλοι τους λένε ότι είναι λάθος, να κρατήσουν τον ενθουσιασμό τους όταν θα καταρρέει η προσπάθεια και όλα θα πάνε καλά. Αυτοί ανοίγουν το δρόμο και αυτοί τον κλείνουν. Να συνεχίζουν να φαντάζονται για να βγαίνουν έξω από τις λακκούβες της ζωής. Τέλος, η βοήθεια έρχεται από εκεί που δεν την περιμένεις. Οι φίλοι και οι γνωστοί μπορεί να χαθούν στην πορεία και να έρθουν καινούριοι συνοδοιπόροι στο όνειρο. Καλό δρόμο σε κάθε προσπάθεια. Η εποχή μας έχει ανάγκη από όνειρα που υλοποιούνται.

.

.

– Η Πολιτεία έχει βοηθήσει το έργο σας;

Η Πολιτεία μας έχει βοηθήσει πολύ και ευχαριστούμε πολύ. Εμείς είμαστε αυτοί που αρνηθήκαμε να πάρουμε τη βοήθειά της. Το Πελίτι δεν χρηματοδοτείται από εθνικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα ως επιλογή.

.

– Πώς μπορεί να συμβάλει η Πολιτεία περαιτέρω, ιδιαίτερα στην ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών για αυτό το μείζον θέμα;

Η Πολιτεία θα πρέπει να βοηθήσει τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τη γη. Να βοηθήσει ώστε να συνεχίσει να υπάρχει η συνοχή στην ελληνική επαρχία και οι κατάλληλες υποδομές για να μπορεί ένας νέος να μείνει και να κάνει οικογένεια στην επαρχία. Η ελληνική επαρχία ερημώνει και αυτό δεν είναι προς όφελος κανενός. Όταν χαθεί η γνώση και η επαφή με τη γη δεν είναι εύκολο να γίνει ξανά η σύνδεση. Τώρα έχουμε ακόμη το χρόνο και τη δυνατότητα.

.

Σας ευχαριστούμε ιδιαιτέρως και ελπίζουμε το «Πελίτι» να συνεχίσει να επεκτείνεται και να βρει ακόμα χιλιάδες μιμητές! Θέλετε να προσθέσετε κάτι τελευταίο;

Για να μπορέσει κάποιος να καταλάβει τι είναι το Πελίτι θα πρέπει να επισκεφτεί τη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι που φέτος είναι στις 4 Σεπτεμβρίου 2021. (https://peliti.gr/pelitiolympicseedfestival2021/)

Το Πελίτι δεν είναι μια ακόμη περιβαλλοντική οργάνωση ή μια ΜΚΟ. Είναι ένα μοντέλο ζωής από το μέλλον, όπου όλοι οι άνθρωποι προσφέρουν στην κοινωνία και η κοινωνία προσφέρει στα μέλη της.

Ας οραματιστούμε έναν κόσμο με αγάπη και συνεργασία πέρα από τις διαφορές μας και ας βαδίσουμε προς αυτό το δρόμο καθημερινά. Το μέλλον δεν είναι παγιωμένο και δεδομένο. Διαμορφώνεται με τις σκέψεις και τις πράξεις που κάνουμε σήμερα.

Είναι στο χέρι μας να είναι καλύτερο, ας πάρουμε την ευθύνη που μας αναλογεί, μπορούμε.


Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον κ. Σαϊνατούδη, ο οποίος πράγματι υπήρξε ιδιαιτέρως συνεργάσιμος και τον συγχαίρουμε γιατί, όπως καταλάβαμε από την επικοινωνία μας, η σκέψη του και οι ενέργειές του δεν περιορίζονται σε μία περιχαρακωμένη δραστηριότητα, αλλά αποτελούν μέρος της ολιστικής του άποψης για έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής, πιο κοντά στη φύση. Να τονίσουμε μάλιστα ότι το έργο του (αφού μάλιστα ο ίδιος είναι πρωτοπόρος στη χώρα μας σε αυτό το θέμα και είχε ήδη «προβλέψει» αυτήν την αναγκαιότητα πριν από 3 δεκαετίες) και της κοινότητας «Πελίτι», είναι πραγματικά σημαντικό και αφήνει σπουδαία παρακαταθήκη στην πατρίδα μας.

Ο Σύλλογός μας επιθυμεί να αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για τη διάδοση αυτών των προσπαθειών που είναι πράγματι αξιέπαινες και αξίζουν την υποστήριξή μας! Για αυτό και σε συνεννόηση με τη συναδέλφισσα Ελένη Μπαβέλα, της αναθέσαμε τη σύσταση επιτροπής που θα στελεχωθεί από μέλη του Συλλόγου μας και θα ασχοληθεί με αυτό το θέμα υπό την αιγίδα της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ. Επιπλέον, σε συνεργασία με την Επιτροπή Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας του Συλλόγου μας, όταν πλέον θα αρχίσουμε και πάλι τις εκδρομές μας, θα οργανώνουμε σε κάθε ευκαιρία επισκέψεις σε αυτές τις ομάδες ανά την Ελλάδα, ώστε να ενημερώνονται οι συνάδελφοι και να συνδράμουμε στη διατήρηση από γενιά σε γενιά της σπουδαίας αγροτικής και διατροφικής κληρονομιάς της πατρίδας μας.
ΣΥΙΛΤΕ – Νο 20. Η (ΥΠΟ)ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΠΛΩΣ ΝΤΡΟΠΗ, ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΠΡΑΞΗ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ALPHA BANK

ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΕΚ ΤΗΣ ΙΟΝΙΚΗΣ

Ευπόλιδος 8  – ΑΘΗΝΑ 105 51  ΤΗΛ.:  210 3250692  – 3 – 4     FAX :  210 3311278 

 www.ionikienotita.gr                                                       email: syilte.gramm@gmail.com

 

ANAKOIΝΩΣΗ Νο 20

Αθήνα, 25 Ιουνίου 2021

.

Η (ΥΠΟ)ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΠΛΩΣ ΝΤΡΟΠΗ, ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΠΡΑΞΗ

 

Για άλλη μια φορά η Alpha Bank εργαλειοποιεί την υποαξιολόγηση των εργαζομένων ως μέσο πίεσής τους για συμμετοχή στην επικείμενη εθελούσια έξοδο, στοχεύοντας ιδίως τους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας, τους αναπήρους/προστάτες αναπήρων και όσους έχουν προσφύγει δικαστικώς

 

Συνάδελφοι, 

Ήδη από το Φεβρουάριο 2013 η Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού της Τράπεζας με εγκύκλιό της είχε ζητήσει από τους Διευθυντές του Δικτύου των Καταστημάτων της και των Διευθύνσεών της να αξιολογούν ένα ποσοστό 10% των υπαλλήλων της ως «ΜΗ ΑΠΟΔΕΚΤΟΥΣ». Από το 2016 και εφεξής η εντολή αυτή περιέχεται ρητώς στους εκάστοτε Κανονισμούς της Αξιολόγησης Προσωπικού («Επισημαίνεται ότι η απόδοση του Προσωπικού, ιδιαίτερα στις πολυπληθείς Μονάδες, θα πρέπει να κατανέμεται σε όλα τα επίπεδα, ενδεικτικά: 10% Μη αποδεκτό, 70% Μέτριο έως Πολύ Ικανοποιητικό, 20% Άριστο»).

Όπως έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα (βλ. ανακοινώσεις μας 43/10.3.2016, 21/29.3.2018, 21/26.4.2018, 22/26.4.2018, 24/20.7.2018, 29/19.3.2019), τα τελευταία χρόνια η Τράπεζα προβαίνει συστηματικά σε υποαξιολόγηση των εργαζομένων της, χαρακτηρίζοντάς τους ως «μέτριους» (ήδη 2 στην 5βάθμια κλίμακα) ή «μη αποδεκτούς» (1 στην 5βάθμια κλίμακα) και στη συνέχεια, επικαλούμενη τη χαμηλή τους αξιολόγηση, τους πιέζει να αποχωρήσουν στο πλαίσιο άτυπης ή συντεταγμένης «εθελουσίας» εξόδου, αν και ως εργαζόμενοι είναι τα αδύναμα μέρη της σύμβασης εργασίας και ατομικά δεν έχουν καμία διαπραγματευτική ισχύ. Σε περίπτωση άρνησής τους να συμμετάσχουν στην εθελουσία, οι υποαξιολογήσεις αυτές θα χρησιμοποιηθούν για τη δικαιολόγηση μελλοντικών απολύσεων σε βάθος χρόνου. Τα τελευταία χρόνια η Τράπεζα στοχεύει, μεταξύ άλλων, τους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας (50+) (που της στοιχίζουν ακριβότερα λόγω επιδομάτων πολυετίας και ωρίμανσης των μισθολογικών κλιμακίων), αυτούς με χρόνια προβλήματα υγείας/αναπηρίας ή τους προστάτες αναπήρων, καθώς και τους ελάχιστους που τόλμησαν, όντας εν ενεργεία, να προσφύγουν δικαστικώς για τα δικαιώματά τους. Μάλιστα, με την υπ’ αρ. 21/29.3.2018 ανακοίνωσή μας έχουμε καταγγείλει και τη στοχοποίηση από την Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού των ελάχιστων Διευθυντών και Προϊσταμένων, που δεν υπέκυψαν στις εντολές υποαξιολόγησης των μεγαλύτερης ηλικίας (50+) υφισταμένων τους, τιμώντας τη θέση τους και υπακούοντας στους κανόνες της αξιοκρατίας, της ηθικής και της εντιμότητας.

Δυστυχώς, παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες της, η νέα Διοίκηση Ανθρωπίνου Δυναμικού της Alpha Bank δεν έκανε τη διαφορά, αλλά συνέχισε τις πρακτικές υποαξιολογήσεων της Διοίκησης «Κονιδάρη». Και φέτος τα ετήσια δελτία αξιολόγησης για το έτος 2020 συντάχθηκαν με προαποφασισμένα ποσοστά αποτυχίας, ιδίως σε βάρος των συναδέλφων μας που έχουν τα ανωτέρω χαρακτηριστικά. Όπως και στο παρελθόν, οι υποαξιολογήσεις αυτές θα χρησιμοποιηθούν ως μέσο («εργαλείο) για να πιεστούν οι υποξιολογηθέντες να μετάσχουν στην επικείμενη (μετά το καλοκαίρι) ευρεία εθελουσία έξοδο, για την οποία έχουν ήδη δεσμευθεί και τα αντίστοιχα κονδύλια στον ετήσιο προϋπολογισμό της Τράπεζας (και μάλιστα διευρυμένα).

Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει αποδέκτες πολλών καταγγελιών για αυθαίρετες κα αδικαιολόγητες υποαξιολογήσεις συναδέλφων μας με τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά από το επίπεδο 4 («Πολύ Ικανοποιητικός») ή 3 («Ικανοποιητικός») στο επίπεδο 2 («Μέτριος») ή 1 («Μη αποδεκτός»). Αρκετές απ’ αυτές προέρχονται από συγκεκριμένες Διευθύνσεις, όπως τη Διεύθυνση Υποστήριξης Πιστοδοτήσεων με Διευθύντρια την κ. Ελένη Μάρκου, για την οποία και στο παρελθόν έχουμε γίνει αποδέκτες παραπόνων από συναδέλφους μας. Μάλιστα, στη Διεύθυνση αυτή έχουν υποαξιολογηθεί, ιδίως, εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας (50+), εργαζόμενοι με αναπηρία/προστάτες αναπήρων, που έκαναν χρήση των προβλεπόμενων εργασιακών διευκολύνσεων και εργαζόμενοι που έχουν προσφύγει δικαστικώς, όντας εν ενεργεία, ακόμη και αν καλύπτουν τους στόχους τους, εργάζονται και υπερωριακά χωρίς πρόσθετη αμοιβή ή/και δεν έχουν κάνει ποτέ χρήση αναρρωτικής αδείας.

Η πρακτική αυτή της υποαξιολόγησης και της εργαλειοποίησής της για αθέμιτους σκοπούς έχει ως αποτέλεσμα την προσβολή της αξιοπρέπειας των εργαζομένων και τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού και επιθετικού περιβάλλοντος, και συνιστά παρενόχληση που απαγορεύεται από το διεθνές, ευρωπαϊκό, ενωσιακό και εθνικό μας δίκαιο, κατά το μέρος δε που στρέφεται σε βάρος των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας και/ή αναπήρων ή προστατών αναπήρων αποτελεί και άμεση διάκριση λόγω ηλικίας ή/και αναπηρίας, και πάντως αποτελεί καταχρηστική άσκηση του διευθυντικού δικαιώματος της Τράπεζας.

 

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ

εντονότατα για τις παράνομες αυτές ενέργειες της Τράπεζας και ζητάμε:

να παύσει η παράνομη και πάντως καταχρηστική πρακτική της διατεταγμένης υποαξιολόγησης με προαποφασισμένα κριτήρια αποτυχίας σε βάρος όλων των εργαζομένων της Τράπεζας, και ιδίως σε βάρος των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας (50+), των εργαζόμενων με αναπηρία ή προστατών αναπήρων προσώπων και όσων έχουν προσφύγει δικαστικώς κατά της τράπεζας για τη διεκδίκηση των εργασιακών δικαιωμάτων τους, όντας εν ενεργεία

να μας χορηγηθούν στατιστικά (ανωνυμοποιημένα) στοιχεία σχετικά με τα επίπεδα αξιολόγησης (1, 2, 3, 4 και 5 σε 5βάθμια κλίμακα): 1) του συνόλου των εργαζομένων ανά ηλικιακή κατηγορία (20-30, 30-40, 40-50), 2) για τους εργαζόμενους με αναπηρία ή τους προστάτες αναπήρων καθώς και 3) για τους εργαζόμενους, που έχουν προσφύγει δικαστικώς κατά της τράπεζας για τη διεκδίκηση των εργασιακών δικαιωμάτων τους, όντας εν ενεργεία, προκειμένου ως επιχειρησιακός συνδικαλιστικός φορέας να προσφύγουμε στις αρμόδιες Αρχές ή και δικαστικώς για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Τράπεζα, που θίγονται από την μη τήρηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης και της μη διάκρισης καθώς και

να αποσυρθούν όλα τα δελτία (υπο)αξιολόγησης των συναδέλφων των τελευταίων ετών (και δη του έτους 2020, που συντάχθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2021) που παρουσιάζουν πτωτική αξιολόγηση σε σχέση με αυτήν των προηγουμένων ετών και να μην χρησιμοποιηθούν σε βάρος τους ως μέσο πίεσης κατά την επικείμενη εθελουσία έξοδο ή για την παράλειψή τους από τις ετήσιες προαγωγικές κρίσεις του έτους 2021.

Η Τράπεζα πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι μέρος του «καλώς επιχειρείν» είναι και το «καλώς εργοδοτείν»!

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                               Ο Γ. Γραμματέας

 

Γιώργος Ανδριώτης                                                  Κωνσταντίνος Στεφανής
Αναδρομικά των νέων συνταξιούχων (μετά από 13.5.16) με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης στις 30 Ιουνίου – Αυξήσεις στις συντάξεις Αυγούστου

Συνάδελφοι,

Σας έχουμε ενημερώσει επανειλημμένα τόσο μέσα από την ιστοσελίδα όσο και από την εφημερίδα μας για τον επανυπολογισμό των συντάξεων με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης που θα σημάνει αυξήσεις για αυτήν την κατηγορία των συνταξιούχων συναδέλφων μας και βεβαίως αναδρομικά από 1/10/2019 (από όταν και ξεκινά η ισχύς του Ν4670/2020) τα οποία θα προκύψουν από αυτές τις αυξήσεις.

Σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει η Κυβέρνηση, τα προκύπτοντα αναδρομικά για τους νέους συνταξιούχους (που συνταξιοδοτήθηκαν με τις διατάξεις του Νόμου Κατρούγκαλου με ισχύ μετά από τις 13.5.16) με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, θα αποδοθούν στις 30 Ιουνίου. Τα ποσά των αυξήσεων (συμπεριλαμβανομένου και του ποσού που αναλογεί για τον μήνα Ιούλιο) στις συντάξεις των εν λόγω συνταξιούχων θα πιστωθούν τέλος Ιουλίου με τις συντάξεις Αυγούστου. Είμαστε σε αναμονή για να δούμε αν πράγματι, σε πρώτη φάση, θα πιστωθούν στις 30 Ιουνίου τα αναδρομικά για τους νέους συνταξιούχους (μετά από 13.5.16). Σημειώστε ότι σε αυτήν την περίπτωση, τα αναδρομικά θα αφορούν το σύνολο του ποσού από τον Οκτώβριο του 2019 μέχρι τον Ιούνιο του 2021 (21 μήνες).

Επιπλέον, όπως σας είχαμε ενημερώσει, όσον αφορά τους παλαιούς συνταξιούχους (που αποχώρησαν προ 13.5.16), η διαδικασία θα ολοκληρωθεί αφού αποδοθούν τα ποσά στους νέους και αναμένεται τους επόμενους μήνες (θα ακολουθήσουν σχετικές ανακοινώσεις στο άμεσο μέλλον).
Πολυχρόνης Μουρλάς (1917 – 1945) – Κάθε όνομα μετράει! Της συναδέλφισσας Χρηστίνας Σωτήρχου

Σε πρόσφατο δημοσίευμά μας (βλ. εδώ), σας είχαμε παρουσιάσει την τελευταία από τις εκπληκτικές ιστορικές έρευνες της συναδέλφισσας Χρηστίνας Σωτήρχου. Τότε έκανε αναφορά στην εκτενή έρευνά της για το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Neuengamme και τους 850 Έλληνες πολιτικούς κρατούμενους που μεταφέρθηκαν εκεί – εκ των οποίων ελάχιστοι επέζησαν.

Στη σημερινή της έρευνα επανέρχεται στο θέμα και μάλιστα με μία αισιόδοξη και θετική αφορμή… Έχετε συνηθίσει να αναφέρουμε σχετικά με τις έρευνες της συναδέλφισσας τις παραλείψεις της Πολιτείας απέναντι στους αγωνιστές και πραγματικούς ήρωες της πατρίδας μας, αφού φαίνεται συχνά να υφίσταται μία προτίμηση για τους δωσίλογους και προδότες… Ο Σύλλογός μας μάλιστα, στηριζόμενος στις έρευνες της Χρηστίνας, έχει κάνει πολλές προσπάθειες για την αποκατάσταση αυτών των αδικιών στο όνομα της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Ωστόσο σήμερα η Χρηστίνα καταπιάνεται με την ιστορία του αντιστασιακού αγωνιστή Πολυχρόνη Μουρλά από την Πάρο, ορμώμενη από την ονοματοδοσία ενός δρόμου από το Δήμο Πάρου προς τιμήν του αγωνιστή στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Παροικιά Πάρου. Η Χρηστίνα μάλιστα επικοινώνησε με τον υπεύθυνο του ιστορικού αρχείου του Neuengamme, καθόσον λόγω κάποιου λάθους το όνομα του Πολυχρόνη Μουρλά δεν αναφέρεται στη λίστα των Ελλήνων  νεκρών κρατουμένων, προκειμένου να αρθεί αυτή η παράλειψη, ενώ προτίθεται να επικοινωνήσει και με τους συγγενείς του προκειμένου να υπάρχει ένα ακόμα βιογραφικό Έλληνα στο αρχείο του μνημείου.

Επειδή η ουσία της ιστορικής έρευνας βρίσκεται στη διατήρηση της μνήμης προς όφελος του παρόντος και σχεδιασμού του μέλλοντος, ελπίζουμε να υπάρξουν και άλλες τέτοιες θετικές αφορμές για τις ιστορικές έρευνες της Χρηστίνας, τις οποίες όλοι ανυπομονούμε να διαβάσουμε!

.

ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ ΜΟΥΡΛΑΣ.1917-1945 (πατήστε εδώ)
Διευκρινίσεις για τη διατήρηση δικαιώματος συνταξιοδότησης των πρωτοασφαλισμένων πριν το 1993 με τις μεταβατικές διατάξεις του Ν4336/2015 (σταδιακή αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης)

Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν σε διάφορα ΜΜΕ ορισμένες ειδήσεις που αναφέρουν γενικώς και αορίστως ότι οι ασφαλισμένοι που θα συνταξιοδοτηθούν στο άμεσο μέλλον, θα πρέπει να προβούν σε ορισμένες ενέργειες προς τον ασφαλιστικό τους φορέα μέχρι το τέλος του 2021.

Για να αποφεύγεται η σύγχυση που προκαλείται δυστυχώς από ΜΜΕ και δημοσιογράφους που έχουν ελλιπή γνώση του αντικειμένου της ασφάλισης, σας ξεκαθαρίζουμε τι ισχύει για να μην υπάρχουν παρανοήσεις:  

Όσοι έχουν ήδη θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα καθ’ οποιοδήποτε τρόπο, δε χρειάζεται να προβούν σε καμία ενέργεια και δεν κινδυνεύουν να απωλέσουν οτιδήποτε, δεδομένου ότι το θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα δεν θίγεται και μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε στο μέλλον. 

Όλος αυτός ο θόρυβος που έχει προκληθεί, αφορά ουσιαστικά τους παλαιούς ασφαλισμένους (πρωτοασφαλισμένοι πριν το 1993), των οποίων τα συνταξιοδοτικά όρια μεταβλήθηκαν με το Ν4336/2015. Για αυτήν την κατηγορία ασφαλισμένων έχουν προβλεφθεί κάποιες ειδικές μεταβατικές διατάξεις, εφόσον συντρέχουν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που ίσχυαν πριν από τον ως άνω νόμο και  εφόσον τις συμπληρώνουν μέχρι τις 31.12.21, προκειμένου να διατηρήσουν το δικαίωμα συνταξιοδότησής τους με τα μεταβατικά όρια που προβλέπει ο νόμος αυτός (ακόμα και αν τα όρια ηλικίας συμπληρωθούν μετά το 2022).

Σύμφωνα λοιπόν με το Ν4336/2015, οι απαιτούμενοι χρόνοι θα πρέπει να συμπληρωθούν μέχρι 31.12.21, επομένως εντός των επόμενων 6 μηνών οι παλαιοί ασφαλισμένοι που έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν σε αυτήν την κατηγορία, θα πρέπει να κατοχυρώσουν τα χρόνια ασφάλισης που ίσχυαν με βάση τους παλαιότερους νόμους, δηλαδή να συμπληρώσουν συγκεκριμένο χρόνο ασφάλισης σε διάφορες χρονικές περιόδους. Αυτό μπορεί να γίνει με εξαγορές που δικαιούται η κάθε κατηγορία ασφαλισμένων ή ακόμα και με αυτασφάλιση.

Ειδικά για το ΤΑΠΙΛΤ, κυρίως δύο είναι οι κατηγορίες που πιθανόν θα πρέπει να ενεργήσουν ώστε να συμπληρώσουν τον απαραίτητο χρόνο :

Α. Οι πρωτοασφαλισμένοι πριν το 1983, οι οποίοι θα πρέπει μέχρι 31.12.21 να έχουν συμπληρώσει την 35ετία για να μπορέσουν να αποχωρήσουν με τα όρια ηλικίας που προβλέπουν οι μεταβατικές διατάξεις. Σε αυτήν την κατηγορία η μοναδική εξαγορά που μπορεί να γίνει είναι της στρατιωτικής θητείας ή αυτασφάλιση.

Β. Οι μητέρες ανηλίκων που πρωτοασφαλίστηκαν πριν το 1993 και οι οποίες θα πρέπει να συμπληρώσουν σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα τους χρόνους της 25ετίας ή 5.500 ημερομισθίων (δηλ. 18,4 έτη το 2010, 2011, 2012 κ.λπ.) για να συνταξιοδοτηθούν με τις μεταβατικές διατάξεις του νόμου 4336/2015. Σε αυτήν την κατηγορία μπορούν να εξαγοραστούν όλοι οι προβλεπόμενοι προς εξαγορά χρόνοι, πλην των χρόνων τέκνων.

Επομένως, όσοι ανήκετε στις ως άνω κατηγορίες, φροντίστε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για να μη χάσετε το δικαίωμα πλήρους συνταξιοδότησης με λιγότερο από 40 έτη στις προβλεπόμενες ηλικίες των μεταβατικών διατάξεων του Ν4336/2015. Η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ και οι ασφαλιστικοί μας σύμβουλοι είναι πάντοτε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

 
Συντάξεις χηρείας – Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι του συνόλου της σύνταξης χηρείας μετά από την παρέλευση τριετίας

Συνάδελφοι,

Οι δικαιοδόχοι συντάξεων χηρείας λαμβάνουν οπωσδήποτε για τα τρία πρώτα χρόνια μετά το θάνατο του συνταξιούχου το 70% της σύνταξης του θανόντος. Μετά την παρέλευση της τριετίας, η σύνταξη αυτή μειώνεται στο μισό, δηλαδή στο 35% της αρχικής, εφόσον ο δικαιοδόχος της σύνταξης είναι ο ίδιος συνταξιούχος ή εργαζόμενος. Έτσι λοιπόν, μετά από την τριετία, είναι ευθύνη του δικαιοδόχου να αποδείξει ότι δε συντρέχει κανένας από τους παραπάνω λόγους (δεν είναι εργαζόμενος ή συνταξιούχος) προκειμένου για να συνεχίσει να λαμβάνει το 70%.

Ωστόσο, τα δύο τελευταία χρόνια τόσο στο ταμείο μας όσο και στα άλλα ταμεία, η περικοπή μετά από την παρέλευση τριετίας δεν είχε γίνει γιατί η διαδικασία είχε περάσει στα ΟΠΣ, τα οποία δεν είχαν ετοιμάσει το κατάλληλο λογισμικό πρόγραμμα για τη διεκπεραίωσή της. Στην πίστωση των συντάξεων Ιουνίου όμως στα τέλη Μαΐου, η διαδικασία διεκπεραιώθηκε και πολλοί δικαιοδόχοι διαπίστωσαν ότι η σύνταξή τους έχει περικοπεί στο μισό.

Ωστόσο, επειδή η διαδικασία έγινε ξαφνικά, χωρίς καμία προηγούμενη ανακοίνωση από τον e-ΕΦΚΑ, προκαλώντας σύγχυση στους δικαιοδόχους, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανέστειλε για ένα μήνα τις μειώσεις στις συντάξεις χηρείας και τα ποσά που παρακρατήθηκαν στις συντάξεις χηρείας Ιουνίου επιστράφηκαν στους λογαριασμούς των δικαιοδόχων μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Επομένως, όλοι οι δικαιοδόχοι που συνεχίζουν να δικαιούνται το σύνολο της σύνταξης χηρείας (δηλαδή που δεν εργάζονται ή δεν είναι συνταξιούχοι από ίδιο δικαίωμα), θα πρέπει να προσκομίσουν μέχρι το τέλος Ιουνίου 2021 τη σχετική υπεύθυνη δήλωση στο αρμόδιο υποκατάστημα στο οποίο ανήκουν (ΤΑΠΙΛΤ).

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο ταμείο μας (ΤΑΠΙΛΤ, Δραγατσανίου 8), μέσω e-mail ή ταχυδρομικά ή αυτοπροσώπως και να παρουσιάσετε το εκκαθαριστικό της εφορίας και σχετική υπεύθυνη δήλωσή σας στην οποία θα δηλώνετε ότι δεν είστε συνταξιούχος ή εργαζόμενος, προκειμένου να συνεχίσετε να λαμβάνετε το σύνολο της σύνταξης χηρείας.

Επιπλέον, για το διάστημα που δεν είχε γίνει η περικοπή μετά από την παρέλευση τριετίας σε όσους θα έπρεπε να είχε γίνει, θα αναζητηθούν αναδρομικά τα επιπλέον ποσά. Μένει να δούμε με ποιον τρόπο θα γίνει αυτή η επιστροφή.

.

Καταβλήθηκαν και τα τελευταία αναδρομικά θανόντων συνταξιούχων σε όσους έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη

Σας ενημερώνουμε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία πίστωσης των αναδρομικών του ενδεκαμήνου (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016) στους δικαιοδόχους κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων.

Πράγματι, το Φεβρουάριο καταβλήθηκαν τα ποσά  στους δικαιούχους που είχαν υποβάλει οριστικά την αίτηση με  όλα τα ζητούμενα πιστοποιητικά μέχρι το τέλος του περασμένου έτους. Το Μάρτιο πληρώθηκαν οι κληρονόμοι που υπέβαλαν οριστικά  τα απαιτούμενα έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021.

Στα μέσα Απριλίου ήταν η σειρά να καταβληθούν τα αναδρομικά σε όσους έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη. Στις περιπτώσεις ωστόσο που υπήρχαν ορισμένες εκκρεμότητες, οι πιστώσεις ολοκληρώθηκαν εντός του Ιουνίου.

 
Καλό ταξίδι Κυριάκο

Έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 78 ετών ο συνάδελφός μας Κυριάκος Μιχαλαράκος, ο οποίος είχε υπηρετήσει στο Κεντρικό, τα Πετράλωνα, την οδό Αχαρνών και τη Διεύθυνση Διαθεσίμων. Τον Κυριάκο διέκριναν το ήθος, η συνέπεια και η εργατικότητα και ήταν αγαπητός σε όλους τους συναδέλφους που είχαν την τιμή να συνυπηρετήσουν μαζί του.

Η απώλειά του αφήνει βεβαίως ένα δυσαναπλήρωτο κενό στη σύζυγό του Χαρίκλεια και τα τρία τους παιδιά, την Ελένη, τον Παναγιώτη και τον Λεωνίδα, οι οποίοι είμαστε βέβαιοι ότι θα παραμείνουν ενωμένοι και θα τιμήσουν τη μνήμη του αγαπημένου συζύγου και πατέρα τους.

Εκ μέρους σύσσωμης της Ιονικής Οικογένειας εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντος.

Η εξόδιος ακολουθία και ταφή του συναδέλφου έγιναν στο Κοιμητήριο Ζωγράφου.

Καλό ταξίδι Κυριάκο!
Ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για το εργασιακό νομοσχέδιο 

Συνάδελφοι,

Έχουμε αναφέρει ξανά στο παρελθόν ότι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έχει λάβει ηχηρές θέσεις υπέρ των λαϊκών συμφερόντων το τελευταίο διάστημα και πράγματι κοσμεί τον ταλαιπωρημένο χώρο της δικαιοσύνης.

Σας παραθέτουμε την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ένωσης που στηλιτεύει ευθέως το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να ψηφίσει η κυβέρνηση, καθώς μιλά για «σημαντική θεσμική οπισθοδρόμηση» που «θα διευρύνει την ήδη υφιστάμενη νομική και πραγματική ανισότητα στις εργασιακές σχέσεις» :


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

Το σχέδιο νόμου για τα εργασιακά που εισήχθη στη Βουλή φαίνεται να κανονικοποιεί την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και να ανατρέπει την ουσία του προοδευτικού για την εποχή του συνδικαλιστικού νόμου 1264/82. Κυρίως όμως κλονίζει τη Συνταγματική ισορροπία ανάμεσα στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής και στην υποχρέωση του Κράτους να μεριμνά για την «ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου πληθυσμού» και να διασφαλίζει την ανεμπόδιστη άσκηση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων ιδιαίτερα το δικαίωμα στην απεργία (άρθρα 22 και 23 Σ).

Στα βασικά του σημεία το νομοσχέδιο: α) επιτρέπει την διευθέτηση του χρόνου εργασίας που οδηγεί στην κατάργηση της 8ωρης ημερήσιας απασχόλησης με ατομική πλέον συμφωνία εργοδότη και εργαζομένου και με απλήρωτη την προσαύξηση των ωρών της επιπρόσθετης απασχόλησης (άρθρο 59),

β) καταργεί το δικαίωμα της Κυριακάτικης αργίας για πολλές κατηγορίες εργαζομένων (άρθρο 63),

γ) αυξάνει τον αριθμό των υπερωριών σε 150 κατ’ έτος από 96 που ίσχυαν μέχρι σήμερα στη βιομηχανία και 120 στους λοιπούς κλάδους (άρθρο 58),

ενώ δ) τα άρθρα 91, 93 και 95 θέτουν ακόμα περισσότερα βάρη και νομοθετικούς περιορισμούς στο συνταγματικό δικαίωμα στην απεργία, το οποίο πλέον καθίσταται κενό περιεχομένου, αφού με τους ήδη υπάρχοντες περιορισμούς το 90% των απεργιών δεν πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του νόμου.

Θεωρούμε ότι η ψήφιση του Νομοσχεδίου συνιστά σημαντική θεσμική οπισθοδρόμηση και θα διευρύνει την ήδη υφιστάμενη νομική και πραγματική ανισότητα στις εργασιακές σχέσεις.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ