1

Η σημασία της Αυταγάπης – Από το facebook της συναδέλφισσας Πόπης Μητρογώγου

Το αγαπάτε αλλήλους είναι μία από τις πανανθρώπινες και αναλλοίωτες αξίες στο χρόνο. Και το… αγαπάτε εαυτόν όμως, είναι, ίσως, εξ ίσου σημαντικό…

Και θα αναρωτηθεί κανείς, σε έναν κόσμο που μαστίζεται από τον εγωκεντρισμό και τη μισαλλοδοξία, αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερη αγάπη στον εαυτό μας;;

Η απάντηση είναι σαφώς ναι, γιατί όπως εξηγεί και το άρθρο που αλιεύσαμε από την πάντα ενδιαφέρουσα προσωπική σελίδα του facebook της συναδέλφισσας Πόπης Μητρογώγου (υπηρετησε στα καταστήματα Βόλου, Σπύρου Μερκούρη, ως Υποδιευθύντρια στο Ψυχικό και στο Μαρούσι και ως Διευθύντρια στο Κολωνάκι και στον Αερολιμένα Αθηνών), «η διδαχή ότι πρέπει να αγαπάμε τον πλησίον όπως τον εαυτό μας είναι περίτρανη απόδειξη ότι η έννοια αυτή απέχει πολύ από την αμαρτία».

Αγαπώντας τον εαυτό μας για αυτό που είναι, μαθαίνουμε να αγαπάμε τους άλλους και αντίστροφα, σε μία αλληλοτροφοδοτούμενη, συνεχή διαδικασία που απαιτεί προσπάθεια και ειλικρίνεια, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε μία καλύτερη ζωή για εμάς τους ίδιους και τους γύρω μας…

Μην ξεχνάτε, λοιπόν, να αγαπάτε τον εαυτό σας για αυτό που είναι, με τα καλά και τα κακά, με τα προτερήματα και τις αδυναμίες σας. Γιατί αυτός είναι ο μόνος δρόμος συνειδητοποίησης που μπορεί να οδηγήσει στην περαιτέρω καλλιέργεια και βελτίωση:


Χαλαρώνοντας σήμερα ας αναλογιστούμε πόσο πολύ αγαπάμε τον εαυτό μας, τον πολυτιμότερο φίλο μας, αυτόν, που έχουμε περισσότερη ανάγκη σήμερα, από ποτέ…

Η Αυταγάπη είναι μία έννοια που δεν κινείται ενάντια στην ηθική μας. Είναι το φωτισμένο ταξίδι του να νοιαζόμαστε για τον εαυτό μας, το οποίο ενεργοποιεί ένα ντόμινο νοιαξίματος και συμπόνοιας για τους γύρω μας.

Πολύ περισσότερο, εξαιτίας των πολλών παρερμηνειών αναφορικά με το τι σημαίνει στα αλήθεια αυταγάπη, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι αντίθετη με τα πιστεύω και τις αξίες τους. Εάν δυσκολεύεστε να ξεχωρίσετε την έννοια αυτή από την αμαρτία, ίσως θα πρέπει να αναλογιστείτε αν στα αλήθεια έρχονται μεταξύ τους σε σύγκρουση. Και ας μην ξεχνάμε ότι σε πολλές θρησκείες το να είναι κάποιος ηθικός περιλαμβάνει την έννοια της συγχώρεσης και της προσωπικής ανάπτυξης. Όλα τα παραπάνω ευθυγραμμίζονται με την αυταγάπη ενώ η διδαχή ότι πρέπει να αγαπάμε τον πλησίον όπως τον εαυτό μας είναι περίτρανη απόδειξη ότι η έννοια αυτή απέχει πολύ από την αμαρτία.

Η αυταγάπη πάνω απ’ όλα είναι ένα ταξίδι, συχνά δύσκολο. Βασικό στοιχείο της είναι η αναγνώριση των ορίων, των αναγκών και της αξίας του εαυτού. Είναι ακόμη το να θέτουμε διαπροσωπικά όρια όταν χρειάζεται. Και παρότι μία ημέρα αφιερωμένη στην αγάπη του εαυτού μας μπορεί να περιλαμβάνει το αγαπημένο μας φαγητό και μία επίσκεψη σε σπα, αυτό δεν σημαίνει ότι εκμεταλλευόμαστε όλα τα καλά πράγματα. Είναι ειρωνεία, αλλά η συνεχόμενη αυτοπεριποίηση μπορεί να μην είναι ένδειξη αυταγάπης.

Η διαδικασία της αυταγάπης ξεκινά με το απλό καθήκον μας να εκτιμούμε τον εαυτό μας για αυτό που είναι. Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε καλοί και κατανοητικοί απέναντι σε εμάς τους ίδιους. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αυταγάπη είναι μία συνειδητή προσπάθεια μάθησης και καλλιέργειας. Είναι μία κατάσταση που μας δίνει την ευκαιρία να δούμε ολόκληρο τον εαυτό μας και να αξιολογήσουμε τις δυνατότητες και τις αδυναμίες μας. Με έμφαση στον εαυτό, αυτό το ταξίδι είναι τελικά ένας ταξίδι ανεξαρτησίας. Παρότι είναι καλό να συνδεθούμε με εκείνους που ακολουθούν παρόμοια μονοπάτια, στο τέλος της ημέρας η εξέλιξη είναι προσωπική υπόθεση του καθενός. Μάθετε λοιπόν να εκτιμάτε την μοναδικότητά σας, στο δρόμο για να βρείτε την αγάπη για τον εαυτό σας.

 

Πηγή: psychologytoday.com

 




Η μέλισσα ανακηρύχθηκε το πιο σημαντικό έμβιο ον στον πλανήτη – Από το facebook του συνάδελφου Χρήστου Καρούσου

Το περιβαλλοντικό ζήτημα έχει αναδειχθεί πλέον σε μία από τις πλέον σημαντικές προκλήσεις της ανθρωπότητας. Ο άνθρωπος έχει ζήσει αρμονικά με τη φύση και το περιβάλλον από την απαρχή της ύπαρξης και είναι πραγματικά συγκλονιστικό να σκεφτεί κανείς ότι έχει διαταράξει αυτήν την προαιώνια ισορροπία μόλις σε 200 χρόνια.

Η σχέση του ανθρώπου με τη φύση χαρακτηριζόταν επί σειρά αιώνων από σεβασμό και αλληλοβοήθεια. Εξ άλλου η φύση έχει φροντίσει με μοναδική σοφία να παρέχει απλόχερα στον άνθρωπο τα απαραίτητα (και πολύ περισσότερα) για τη διαβίωσή του, αλλά η ακόρεστη απληστία του σύγχρονου ανθρώπου τον οδηγεί στην καταστροφή της – που βεβαίως θα σημάνει και τη δική του…

Ο άνθρωπος λειτουργεί σαν να πρόκειται για το μοναδικό είδος που έχει αξία σε αυτόν τον πλανήτη, σαν τον αυτοκράτορα του κόσμου προκειμένου να κοπάσει την ακόρεστη μανία του, όταν στην πραγματικότητα είναι απλά ένας μέρος της αλυσίδας…

Και ίσως και όχι το πιο σημαντικό, αφού σύμφωνα με μία έρευνα που βρήκαμε στο facebook του συνάδελφου Χρήστου Καρούσου από την Πάτρα (υπηρέτησε στην Τεχνική Υπηρεσία Διεύθυνσης Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας), οι μέλισσες είναι το πιο σημαντικό είδος στον πλανήτη!

Η προσφορά της μέλισσας στη φύση δεν είναι άγνωστη. Έχει ερευνηθεί και υμνηθεί εδώ και πολλούς αιώνες. Και όμως, ακόμα και αυτόν τον ακούραστο εργάτη που σύμφωνα με την προαναφερθείσα έρευνα προσφέρει στην υφήλιο τα περισσότερα από κάθε άλλο είδος, ο άνθρωπος δεν το σέβεται και το οδηγεί στον αφανισμό του…

Το περιβαλλοντικό πρόβλημα είναι υπαρκτό και χρήζει άμεσων, ριζοσπαστικών λύσεων. Ήδη, οι φωνές για το πώς έχει επηρεάσει η παράλογη ανθρώπινη δραστηριότητα την εμφάνιση και διασπορά των κορωνοϊών ακούγονται δυνατά και βλέπουμε ξεκάθαρα τις συνέπειες στις ζωές μας. Και αν δεν αλλάξουμε τη νοοτροπία μας άμεσα, η δίκαιη εκδίκηση της φύσης δε θα αργήσει…


Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Earthwatch Institute, τα οποία παρουσιάστηκαν στην τελευταία σύνοδο της Βασιλικής Γεωγραφικής Ένωσης του Λονδίνου, οι μέλισσες είναι το πιο σημαντικό είδος στον πλανήτη.

Οι επιστήμονες, όμως, κατέληξαν και σε ένα άλλο συμπέρασμα: οι μέλισσες ήδη βρίσκονται σε κατάσταση κινδύνου αφανισμού.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, οι μέλισσες έχουν αφανιστεί κατά 90%.

Οι λόγοι είναι πολλοί και ποικίλουν ανάλογα με την περιοχή, όμως ανάμεσα στους σημαντικότερους είναι: η μαζική αποψίλωση δασών, η έλλειψη ασφαλών χώρων για φωλιές, η έλλειψη λουλουδιών, η ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων και οι αλλαγές στο έδαφος.

Γιατί οι μέλισσες θεωρούνται ως τα πιο σημαντικά είδη στον πλανήτη;

Το Μελισσοκομικό Επιχειρηματικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Μαγιόρ και η Μελισσοκομική Ένωση Χιλής πραγματοποίησαν μια μελέτη στην οποία κατέδειξαν ότι οι μέλισσες είναι το μόνο έμβιο ον που δεν φέρει κανενός τύπου παθογένεια, μύκητα, ιό ή βακτήριο.

Ο αγροτικός κόσμος εξαρτάται κατά 70% από αυτά τα έντομα. Εβδομήντα στα εκατό τρόφιμα που παράγονται σχετίζονται με κάποιο τρόπο με τις μέλισσες.

Επίσης, η επικονίαση των μελισσών επιτρέπει την αναπαραγωγή των φυτών από τα οποία τρέφονται εκατομμύρια ζώα. Χωρίς αυτές, η πανίδα θα αρχίσει σύντομα να εξαφανίζεται. Τέλος, το μέλι που παράγεται από τις μέλισσες, όχι μόνο χρησιμεύει ως τρόφιμο, αλλά προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία και το δέρμα μας.

Σύμφωνα με μια εκτίμηση του Άλμπερτ Αϊνστάιν, “αν οι μέλισσες εξαφανιστούν, απομένουν στον άνθρωπο τέσσερα χρόνια ζωής”.

Γιατί κινδυνεύουν;

Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ελβετίας, ένας λόγος που οι μέλισσες κινδυνεύουν είναι τα κύματα που παράγονται λόγω της τεχνολογίας κινητής τηλεφωνίας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Ινστιτούτου, τα κύματα που παράγονται κατά τη διάρκεια των κλήσεων είναι ικανά να αποπροσανατολίσουν της μέλισσες και να θέσουν τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Ο ερευνητής Ντάνιελ Φαβρ και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν 83 πειράματα που απέδειξαν ότι στην παρουσία αυτών των κυμάτων, οι μέλισσες παράγουν ένα θόρυβο δέκα φορές μεγαλύτερο από το κανονικό, συμπεριφορά που δεν μένει απαρατήρητη και από άλλες μέλισσες: κινδυνεύουν και πρέπει να εγκαταλείψουν την κυψέλη τους.

Αναμφισβήτητα, ο σημαντικότερος λόγος που τις απειλεί είναι η συνεχής απεντόμωση των καλλιεργειών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που συμβαίνει στην Κολομβία, όπου τα τελευταία τρία χρόνια το 34% των μελισσών πέθανε από δηλητηρίαση.

Υπάρχει λύση για το πρόβλημα;

Υπάρχουν λύσεις. Το πρόβλημα είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να τις εφαρμόσουμε, επειδή υπάρχουν πολύ εδραιωμένες πρακτικές στον τομέα της παραγωγής και της γεωργίας. Εντούτοις, τρεις λύσεις προτείνονται με την ελπίδα ότι μπορούν να πραγματοποιηθούν βραχυπρόθεσμα:

1.    Απαγόρευση και όχι μείωση της χρήσης τοξικών παρασιτοκτόνων.

2.    Προώθηση απολύτως φυσικών αγροτικών εναλλακτικών

3.    Συνεχής έρευνα και παρακολούθηση της υγείας, της ευημερίας και της διατήρησης των μελισσών.

Είναι ζωτικής σημασίας να καθιερωθεί η στρατηγική φύση της προστασίας και της αναπαραγωγής των μελισσών και άλλων επικονιαστών. Αν δεν γίνει αυτό, σε δέκα χρόνια δεν θα υπάρχουν μέλισσες στην Κολομβία. Αυτό θα οδηγήσει σε τροφική καταστροφή και κρίση για την υγεία στη χώρα”, ήταν το μήνυμα του Λουτσιάνο Γκρισάλες, εκπροσώπου του Εμπορικού Επιμελητηρίου της χώρας.

.

Πηγή : https://mynewaroundtheworld.blogspot.com/




20 παραμυθένια χωριά στην Ευρώπη που είναι σαν καρτ ποστάλ! – Από το facebook του συνάδελφου Νικόλαου Κάβουρα

Συνάδελφοι,

Σίγουρα, ένας από τους πλέον επώδυνους περιορισμούς που έχει επιβάλει στις ζωές μας η πανδημία είναι ότι όλοι εμείς που είμαστε… ταξιδιάρες ψυχές δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τις εξορμήσεις μας για να αλλάξουμε παραστάσεις και να γνωρίσουμε νέους τόπους.

Ωστόσο, όπως έχουμε τονίσει και μέσα από την ιστοσελίδα μας αυτήν τη δύσκολη περίοδο, μπορεί να μην έχουμε τη δυνατότητα να ταξιδέψουμε προς το παρόν, αλλά αυτό δε μας εμποδίζει να κάνουμε όνειρα και ταξίδια με το νου στα πιο όμορφα μέρη του κόσμου και να προετοιμάζουμε τις επόμενες εξορμήσεις μας!

Εξ άλλου στην Ελλάδα μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν ανεξάντλητες ομορφιές που αξίζει να γνωρίσει καθένας… Όπως ακριβώς και αυτά τα παραμυθένια, ευρωπαϊκά χωριά που αναφέρονται στο άρθρο που βρήκαμε σε ανάρτηση στην προσωπική σελίδα του facebook του Προέδρου του Συλλόγου Συνταξιούχων Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας Ελλάδας και πρώην Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή στην ΙΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (μετά από πολυετή σταδιοδρομία στην τράπεζα: Ομόνοια, Κεντρικό, Υποδιευθυντής στη Διεύθυνση Προσωπικού, Διευθυντής στη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών), συνάδελφου Νικόλαου Κάβουρα.

Του ευχόμαστε να είναι γερός και δυνατός και βεβαίως τον περιμένουμε – όταν καταστεί δυνατό – να μας ακολουθήσει στις εκδρομές του Συλλόγου μας, ώστε να επισκεφθούμε κάποια από τα πανέμορφα αυτά χωριά που σας παρουσιάζουμε στη συνέχεια :  


Τα παραμυθένια χωριά απ άκρη σ’ άκρη στην Ευρωπαϊκή ήπειρο περιλαμβάνοντας ανάμεσα σε αυτά μια απο τις πιο όμορφες ίσως χώρες νησιού των Κυκλάδων, αυτήν της Φολεγάνδρου.

Η διαφορά με τις συνήθεις προτάσεις τουριστικών πρακτόρων και εξειδικευμένων ταξιδιωτικών εντύπων, είναι ότι αυτά τα μέρη δεν έχουν αλλοιωθεί από τον τουρισμό, παραμένουν χαριτωμένα και οικονομικά, διατηρούν το «χρώμα» και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και έχουν το καθένα πλούσια τοπική παράδοση και ξεχωριστά προϊόντα για να προσφέρουν στους επισκέπτες τους.

1) Tellaro, Ιταλία

.

2) Bibury, Ηνωμένο Βασίλειο

.

3) Hallstatt, Αυστρία

.

4) Φολέγανδρος, Ελλάδα

.

5) Colmar, Γαλλία

.

6) Reine, Νορβηγία

.

7) Telc, Τσεχία

.

8) Albaraccin, Ισπανία

.

9) Pusisca, Κροατία

.

10) Cong, Ιρλανδία

.

11) Gruyeres, Ελβετία

.

12) Bled, Σλοβενία

.

13) Obidos, Πορτογαλία

.

14) Guarda, Ελβετία

.

15) Marsaxlokk, Μάλτα

.

16) Giethoorn, Ολλανδία

.

17) Banska Stiavnica, Σλοβακία

.

18) Cochem, Γερμανία

.

19) Bosa, Ιταλία

.

20) Kazimierz Dolny, Πολωνία

 .

Πηγή : https://www.travelstyle.gr/




Γιατί έπαψες ΟΤΟΕ να θυμίζεις… – Του συνάδελφου Σαράντου Φιλιππόπουλου

Πρόσφατα ο Πρόεδρος της ΟΤΟΕ κ. Σταύρος Κούκος γνωστοποίησε ότι αποχωρεί από την ενεργό συνδικαλιστική δράση με μία επιστολή, στην οποία εν ολίγοις ευχαριστεί εχθρούς και φίλους. Αν και είθισται όταν αποχωρεί κάποιος αξιωματούχος από το λειτουργικό του καθήκον – και δη υψηλόβαθμος – οι φιλοφρονήσεις και οι αβρότητες να… δίνουν και να παίρνουν, εγώ, με αφορμή αυτήν την παραίτηση και καθώς προσωπικά υπηρετώ το συνδικαλιστικό, τραπεζικό κίνημα εδώ και χρόνια, δράττομαι της ευκαιρίας να αναφερθώ στην ολοκληρωτική απαξίωση της ΟΤΟΕ (η οποία έλαβε… αποκρουστικές διαστάσεις ιδιαίτερα την περίοδο της προεδρίας του κ. Κούκου).

.

Όπως έχω αναφέρει ξανά στο παρελθόν, το μόνο που έχει απομείνει πλέον από την πάλαι ποτέ κραταιά ΟΤΟΕ είναι… η πινακίδα στα γραφεία της να μας θυμίζει την ύπαρξή της… Ο Σύλλογός μας έχει αναφερθεί επανειλημμένα στην αδράνεια και αναποτελεσματικότητα (και ίσως απροθυμία;; ) της ΟΤΟΕ να αγωνιστεί για τα εντεινόμενα θέματα που αντιμετωπίζουν τη νέα χιλιετία οι τραπεζοϋπάλληλοι, τα οποία βέβαια κορυφώθηκαν – και έπεται θλιβερή συνέχεια – τη δεκαετία της κρίσης.

Εξ άλλου, η… ανυπαρξία της εξαφανισμένης Ομοσπονδίας και του Προέδρου της έγιναν σαφείς πολύ πρόσφατα, με τις εξελίξεις σχετικά με τη Cepal (και όχι μόνο), όπου όχι απλά δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους ως προστάτες των συναδέλφων, αλλά στην ουσία άφησαν ασύδοτη την εργοδοσία να επιβάλει όλα της τα θέλω. Και δυστυχώς δεν επρόκειτο για μία κακή παρένθεση, αλλά για τη φυσιολογική συνέχεια και επιστέγασμα της πρακτικής της προεδρίας του κ. Κούκου στην ΟΤΟΕ.

Βέβαια, ο κατήφορος είχε ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν την προεδρία του κ. Κούκου, όταν συμπεριφορές και πρακτικές υποβάθμισαν τη συνδικαλιστική δράση, απομάκρυναν την Ομοσπονδία από τη βάση της και την κατέστησαν αποκρουστική και αναξιόπιστη απέναντι στα μέλη της, τους χιλιάδες τραπεζοϋπαλλήλους.

 .

Το πείραμα και το τερατούργημα

Η κατάσταση που έχει πλέον διαμορφωθεί στην ΟΤΟΕ είναι συνέπεια του «πειράματος» που εξελίχθηκε τη δεκαετία του ‘90 με το «συνδικαλισμό τύπου Γκιάτη», δηλαδή την απώλεια των αγωνιστικών χαρακτηριστικών και τον εναγκαλισμό με την εργοδοσία, με αποτέλεσμα ένα τερατούργημα που έκτοτε αποτελεί το μακρύ χέρι των τραπεζών.

Το πείραμα αυτό σχεδιάστηκε, στηρίχθηκε και υλοποιήθηκε βεβαίως από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, αφού εξυπηρετούσε και εξυπηρετεί άριστα τα συμφέροντά τους (σε αντίθεση με αυτά των εργαζομένων), όπως αποδείχθηκε περίτρανα με τις διαρκείς αναδιαρθρώσεις, συγχωνεύσεις και εν τέλει την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στον κλάδο μας.

– Το σκάνδαλο της ανακεφαλαιοποίησης

Υπενθυμίζω ότι στην αρχή της δεκαετίας της κρίσης, την εποχή της αβεβαιότητας και της κατάρρευσης, τέθηκε το ζήτημα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Όταν μάλιστα ο τότε Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παναδρέου τόλμησε να μιλήσει για κρατικοποίηση, εξυγίανση και εκ νέου ιδιωτικοποίηση των ελληνικών τραπεζών, πολεμήθηκε λυσσαλέα από τις δυνάμεις που έβλεπαν με αυτήν την προοπτική να υποβαθμίζονται τα συμφέροντά τους, οδηγώντας τελικά στην καθαίρεσή του.

Δυστυχώς, τότε η ΟΤΟΕ πέταξε χωρίς ντροπή το προσωπείο της και συντάχθηκε με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών που απέρριπτε μετά βδελυγμίας οποιαδήποτε αναφορά σε «κρατικοποίηση». Το αποτέλεσμα της όλης υπόθεσης βέβαια ήταν το βάρος της ανακεφαλαιοποίησης να το επωμιστεί ο ελληνικός λαός και η πολυπόθητη εξυγίανση των τραπεζών να μην έρθει ποτέ!

– Απομακρυσμένη από τη βάση της και τις… εξελίξεις

Και για να μην κατηγορηθώ ως μετά Χριστόν προφήτης, υπενθυμίζω τις συνεχείς αναφορές του Συλλόγου μας στην ανεπάρκεια και ακαταλληλότητα της σύγχρονης αυτής έκδοσης της ΟΤΟΕ να ανταποκριθεί στα σημερινά προβλήματα των συναδέλφων μας, που εξ άλλου έβαλαν και το ΣΥΙΛΤΕ σε περιπέτειες, όταν πριν περίπου 4 χρόνια ο κ. Κούκος και οι «σύμβουλοί» του επιχείρησαν να αμαυρώσουν το όνομα του ιστορικού Συλλόγου μας – αλλά έλαβαν την απάντησή τους από τη δικαιοσύνη.

Ωστόσο, ας μη θεωρηθεί ότι το πρόβλημα που θέτω έχει να κάνει με κάποια εκδικητική, προσωπική αντιπαράθεση. Η πραγματικότητα είναι στυγνή: 

Ήδη, ο αριθμός των τραπεζοϋπαλλήλων σε σχέση με τη δεκαετία του ‘80 έχει μειωθεί κατά 70% κι έτσι όπως βαδίζουν οι εξελίξεις, αν δεν υπάρξει συσπείρωση στη βάση και χωρίς καμία ουσιαστική αντίδραση, είναι βέβαιο ότι το επάγγελμα του τραπεζοϋπάλληλου θα αποτελέσει… μουσειακό είδος.

Δυστυχώς, την κρίσιμη περίοδο που μεταβαλλόταν ο ρόλος και ο χαρακτήρας των τραπεζών, η ΟΤΟΕ κατά πρώτο λόγο, αλλά και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, βρέθηκαν εντελώς απροετοίμαστες και απέτυχαν να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος των αλλαγών και το σαρωτικό κύμα που ήταν προ των πυλών. Αποτέλεσμα : χάθηκε η γη κάτω από τα πόδια των… τραπεζοϋπαλλήλων, αφού οι ίδιοι οι συνδικαλιστές ήταν οι μόνοι που φρόντισαν (με το αζημίωτο) να κρατήσουν τις συνδικαλιστικές απαλλαγές, προκειμένου να περνούν αβασάνιστα την ώρα τους χωρίς να τους απασχολούν όσα εξελίσσονταν. Όμως αυτή η πρακτική, όπως ήταν φυσικό, έκανε τους συναδέλφους να γυρίσουν την πλάτη στο συνδικαλισμό, συμβάλλοντας στα δεινά που επακολούθησαν.  

Και βέβαια οι δυστοπικές προβλέψεις για το μέλλον του επαγγέλματός μας, έπαψαν πλέον να αναφέρονται στο μέλλον και είναι πια πραγματικότητα στο τώρα…. Η χαριστική βολή για τους εργαζόμενους στις τράπεζες ήταν οι πρόσφατες μαζικές μετακινήσεις 600 έως 1.000 εργαζομένων ανά τράπεζα για να στελεχώσουν εταιρείες που θα διαχειριστούν τα κόκκινα δάνεια. Αυτοί οι συνάδελφοί μας (θα επακολουθήσουν κι άλλοι βεβαίως) απώλεσαν εν μία νυκτί την ιδιότητα του τραπεζοϋπαλλήλου, απώλεσαν τα ασφαλιστικά και εργασιακά τους δικαιώματα και οδηγήθηκαν σε εταιρείες που οι εργασίες και ο κύκλος λειτουργίας τους δεν είναι απεριόριστου χρονικού ορίζοντα, με συνέπεια να τίθεται σε μεγάλο κίνδυνο το εργασιακό τους μέλλον.

Σε αυτό το μείζον θέμα η ΟΤΟΕ έλαμψε δια της απουσίας της! Όχι μόνο ήταν εκκωφαντικά απούσα, όχι μόνο παρακολουθούσε τις εξελίξεις αμέριμνη και παθητικά, αλλά βρέθηκε να πανηγυρίζει κιόλας για τις «επιτυχίες» της; Πιθανώς όντως κάποιοι στην ΟΤΟΕ να θεώρησαν τη στάση της επιτυχημένη, αφού πράγματι εξυπηρετήθηκαν με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα όσων τους στηρίζουν φανερά ή πίσω από τις κουρτίνες… Ωστόσο, καταβαραθρώθηκαν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των συναδέλφων μας. Εξ άλλου, όπως χαρακτηριστικά είχαμε τονίσει και σε ανακοίνωση του Συλλόγου μας, όταν έχεις τέτοιους φίλους… τι να τους κάνεις τους εχθρούς!

 .

Απαραίτητη «ένεση», αλλά ο κίνδυνος «κατάρρευσης» παραμένει

Μπορεί στη σημερινή εποχή της εκμηδένισης να έχουν αλλοιωθεί και αλλοτριωθεί τα πάντα, να έχουν καταρρεύσει ιδεολογίες και συνειδήσεις, αλλά αυτό που προέκυψε στην ΟΤΟΕ, δεν μπορώ προσωπικά – όπως και πολλοί συνάδελφοι –  να το αποδεχτώ. Δεν μπορεί μία Ομοσπονδία που ήδη προπολεμικά και στη συνέχεια, αποτέλεσε σε πολλές περιπτώσεις υπόδειγμα συνδικαλιστικής δράσης (εννοείται με τα λάθη και τις παραλείψεις της) και είχε στο ενεργητικό της μεγάλες επιτυχίες που κατοχύρωσαν τα δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων, που προώθησαν τα συμφέροντά τους, που αποτέλεσαν ασπίδα προστασίας και ουσιαστικά εξύψωσαν το επάγγελμά μας ως ένα από τα πλέον αξιοσέβαστα στην ελληνική κοινωνία, να βρίσκεται σήμερα σε αυτήν την τραγική κατάσταση και να διοικείται από ανθρώπους που στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι κατώτεροι των περιστάσεων ή εξυπηρετούν αλλότρια συμφέροντα.

Η σημερινή ΟΤΟΕ θυμίζει μία νεοκλασική κατοικία που έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της, δεν ενδιαφέρεται κανένας να τη στηρίξει και να την επισκευάσει και μοιραία θα έρθει η κατάρρευση. Άλλωστε στην ουσία δεν προσφέρει τίποτα στους τραπεζοϋπαλλήλους και αποτελεί μία θλιβερή ανάμνηση για όσους έχουν ζήσει αρκετά χρόνια το επάγγελμά μας και την πορεία των εξελίξεων.

Οι εξελίξεις στη διάδοχη κατάσταση παρουσιάζουν ενδιαφέρον, αφού ο κ. Γιώργος Μότσιος που ανέλαβε την προεδρία είναι ένα έντιμος συνδικαλιστικής με πολυετή εμπειρία και βεβαίως του ευχόμαστε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο του. Ωστόσο, δε διατηρούμε ψηλά τις ελπίδες μας για θεαματικές αλλαγές, καθόσον το πρόβλημα στην ΟΤΟΕ δεν εστιάζεται απλά στα πρόσωπα, αλλά στον πυρήνα της λειτουργίας της και της κατεύθυνσης που έχει πάρει τις τελευταίες δεκαετίες, μακριά από τη βάση της, τους συναδέλφους τραπεζοϋπαλλήλους και όσους εργάζονται για τις τράπεζες…

 .

Οργάνωση στη βάση για να περισώσουμε ό,τι προλαβαίνουμε

Πέραν της ΟΤΟΕ, δυστυχώς είναι μία πικρή αλήθεια ότι ένα μεγάλο μέρος του συνδικαλισμού έχει καταστεί απολύτως αναξιόπιστο. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα οι… τελευταίοι των Μοϊκανών που μαχόμαστε πιστά για τα δικαιώματα των συναδέλφων. Ελπίζω και πιστεύω ότι η συνεχής οπισθοδρόμηση των εργασιακών δικαιωμάτων δημιουργεί τις συνθήκες για την αναζωπύρωση των αυθεντικών διεκδικήσεων και επομένως θα γεννήσουν και τους κατάλληλους ανθρώπους που σε συνδυασμό με την αφύπνιση της βάσης θα εκτινάξουν και πάλι το συνδικαλισμό, ώστε με αργά και σοβαρά βήματα να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να ανακτήσει συν τω χρόνω την αξιοπιστία και τη δυναμική που αρμόζει σε ένα συνδικαλιστικό κίνημα που παλεύει με τα «λιοντάρια».

Σας καλώ τον καθένα ξεχωριστά να στηρίξετε αυτή τη διαδικασία, να επαναφέρετε στις μνήμες σας τις ημέρες των συλλογικών διεκδικήσεων και να συμμετάσχετε σε αντίστοιχα εγχειρήματα. Είναι ο μόνος εναλλακτικός δρόμος σε σχέση με όλους τους άλλους που οδηγούν στον γκρεμό…

Σαράντος Φιλιππόπουλος




Η Ένωση Εισαγγελέων και Δικαστών έχει ζητήσει με παρέμβασή της να επανέλθει η αυτεπάγγελτη δίωξη για τραπεζίτες και στελέχη τραπεζών, στην εξέταση της υπόθεσης στον Άρειο Πάγο

Συνάδελφοι,

Δυστυχώς η λεγόμενη «Τέταρτη Εξουσία» (δηλαδή τα ΜΜΕ) που θα έπρεπε να ασκεί έλεγχο επί των τριών θεσμοθετημένων εξουσιών και να ενημερώνει τους πολίτες προς όφελός τους, (και) στη χώρα μας έχει υποβαθμιστεί σε φερέφωνο συγκεκριμένων πολιτικών και οικονομικών, διαπλεκόμενων παραγόντων.

Οι τράπεζες και οι τραπεζίτες έχουν βέβαια κυρίαρχο ρόλο σε αυτή την αλυσίδα της διαπλοκής και για αυτό σπάνια μαθαίνουμε από τα συστημικά ΜΜΕ αρνητικές ειδήσεις που να τους αφορούν…

Πώς αλλιώς εξηγείται ότι συνεχίζει να περνά στα ψιλά (ή να μην αναφέρεται καθόλου) η σημαντική υπόθεση της ουσιαστικής «αμνήστευσης» των τραπεζιτών, με νόμο που έχει ψηφίσει η Κυβέρνηση;

Εμείς σας είχαμε ενημερώσει για αυτό το θέμα με το από 28.7.20 δημοσίευμά μας (βλ. εδώ), στο οποίο αναλύαμε τόσο το νόμο για την απαλλαγή των τραπεζιτών, όσο και την υπεύθυνη στάση που επέδειξε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθήνας, το οποίο εξέτασε σχετική υπόθεση που αφορούσε την Αγροτική Τράπεζα.

Ουσιαστικά, ο νόμος που εισήγαγε ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας και η διάταξη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του περασμένου Απριλίου (εν μέσω πανδημίας βεβαίως, όπως και τόσα άλλα αντιλαϊκά μέτρα για να μετριαστούν οι αντιδράσεις…) δίνει δυνατότητα ευνοϊκής μεταχείρισης στα κατηγορούμενα για απιστία τραπεζικά στελέχη, αφού η δικαιοσύνη δεν μπορεί να κινηθεί εναντίον τραπεζιτών για κακουργηματική απιστία, αν δεν το ζητήσει η ίδια η τράπεζα!

Και όπως καταλαβαίνετε βέβαια, με αυτές τις ρυθμίσεις, ουσιαστικά δίνεται στις διοικήσεις των τραπεζών το νομικό πρόσχημα να κλείσουν όλες τις εκκρεμείς δικαστικές έρευνες για αμφιλεγόμενες συναλλαγές και χρηματοδοτήσεις του παρελθόντος και με αυτόν τον τρόπο να κλείσουν «παλιούς λογαριασμούς» μεγαλοστελεχών…

Το Δικαστικό Συμβούλιο βέβαια αντέδρασε με τον πρέποντα τρόπο σε αυτήν την απροκάλυπτη προσπάθεια αμνήστευσης των τραπεζιτών, αφού με βουλεύματά του, καλούσε τους εισαγγελείς που έχουν τις υποθέσεις και προσέκρουσαν στις αντισυνταγματικές διατάξεις να τις αγνοήσουν και να προχωρήσουν στην κατ’ ουσία εξέταση των υποθέσεων.

Ωστόσο, η υπόθεση δεν έχει φτάσει στο τέλος της, αφού αυτές οι σημαντικές κρίσεις ήταν πρωτοβάθμια βουλεύματα, τα οποία οδηγήθηκαν στον Άρειο Πάγο που έχει κληθεί οριστικά και αμετάκλητα να αποφασίσει για αυτό το μείζον νομικό θέμα που δημιουργείται.

Με επιστολή στην Επιτροπή Παρακολούθησης Κωδίκων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η Ένωση Εισαγγελέων και Δικαστών έκανε ηχηρή παρέμβαση υπέρ της αναίρεσης που εκκρεμεί για την αντισυνταγματικότητα του νόμου που κατάργησε την αυτεπάγγελτη δίωξη στελεχών τραπεζών, που έχουν διαπράξει αδικήματα.

Οι εισαγγελείς ζήτησαν, ουσιαστικά, να γίνει ξανά αυτεπάγγελτη η δίωξη τραπεζικών στελεχών για το αδίκημα της απιστίας και όχι κατόπιν έγκλησης από τις διοικήσεις των Τραπεζών, όπως θέσπισε με νόμο η παρούσα κυβέρνηση, οδηγώντας ουσιαστικά στο αρχείο πολλές σοβαρές υποθέσεις.

Συγκεκριμένα, η Ένωση ζήτησε «να επανέλθει η αυτεπάγγελτη δίωξη ειδικά σε περιπτώσεις με παθόντα το δημόσιο. Η κατ’ έγκληση δίωξη δημιουργεί θέματα λόγω της ασφυκτικής 3μηνης προθεσμίας και στην νομιμοποίηση παθόντων νομικών προσώπων ή δημοσίου και στην κατ’ εξακολούθηση τέλεση όταν υπάρχουν πολλοί παθόντες».

Η απόφαση του Άρειου Πάγου επί της υπόθεσης αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Βέβαια, δεν ακούσατε, δε διαβάσατε, δεν είδατε πουθενά αυτήν την είδηση στα συστημικά ΜΜΕ, όπως είχε γίνει και με τα βουλεύματα του Δικαστικού Συμβουλίου, όπως είχε γίνει και όταν ψηφίστηκαν αυτές οι επαίσχυντες ρυθμίσεις.

Επομένως, για πολλοστή φορά, σας προτρέπουμε να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά, να προσέχετε από πού λαμβάνετε την ενημέρωσή σας και βεβαίως να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα μας για αδέσμευτη και έγκυρη ενημέρωση όσον αφορά τα θέματα του χώρου μας και όχι μόνο.

 




«Πώς να γίνετε εφευρέτες» – Ένα… ευρηματικό βιβλίο από το συνάδελφο Κυριάκο Ταμπακάκη!

Αν η δημιουργική και η σχεδιαστική σκέψη, ήταν μέρος της εκπαίδευσής μας, τους τελευταίους αιώνες, ο κόσμος μπορεί να βρισκόταν σε πολύ πιο προχωρημένη κατάσταση, απ’ ό,τι είναι σήμερα”.

(Edward De Bono – Μαλτέζος γιατρός, συγγραφέας, εφευρέτης, φιλόσοφος)

.

Αυτή η φράση συνοψίζει με τον καλύτερο τρόπο το πλαίσιο και την ουσία του εξαιρετικού βιβλίου «Πώς να γίνετε εφευρέτες» του συνάδελφου Κυριάκου Ταμπακάκη. Ο Κυριάκος, από την Κρήτη ορμώμενος (υπηρέτησε στην 25η Αυγούστου Ηρακλείου, την Κορνάρου Ηρακλείου, τη Σητεία, την Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης και Δωδεκανήσων και τη Λεωφόρο Δημοκρατίας Ηρακλείου), πνεύμα ελεύθερο και δημιουργικό, προσπαθεί μέσα από το βιβλίο του να μας μεταλαμπαδεύσει και να ανακινήσει την επιθυμία για δημιουργικότητα και εφευρετικότητα, που σίγουρα βρίσκεται κάπου «θαμμένη» μέσα μας, καταπλακωμένη από τη στείρα εκπαίδευση και το «σύγχρονο» τρόπο σκέψης που τα θέλει όλα στο χέρι και αφαιρεί τη σκέψη, το μόχθο – αλλά και τη χαρά του κατορθώματος – από τις ζωές μας!

Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο του βιβλίου είναι η άποψη ότι και η δημιουργικότητα μπορεί να διδαχθεί, αρκεί κανείς να ακολουθήσει τη σωστή μεθοδολογία, η οποία σταδιακά θα πυροδοτήσει τους… εφευρετικούς μας θύλακες!

Το βιβλίο είναι γραμμένο με απλό τρόπο για να διαβάζεται ευχάριστα και με ενδιαφέρον, ακριβώς επειδή θέλει να δείξει ότι η δημιουργικότητα και η εφευρετικότητα δεν είναι υπόθεση κάποιων «άλλων», «σπουδαίων», αλλά καθενός από εμάς! Επίσης, παρέχει πρακτικές πληροφορίες για τη διαδικασία σύλληψης και υλοποίησης μίας εφεύρεσης, αλλά ακόμα για τον τρόπο απόκτησης διπλώματος ευρεσιτεχνίας επ’ αυτής!

Αν λοιπόν έχετε ιδέες που δεν ξέρετε πώς να υλοποιήσετε, αν θέλετε να διοχετεύσετε τη σκέψη σας σε κάτι ενδιαφέρον, ή απλά αν θέλετε να περάσετε ευχάριστα το χρόνο σας αποκτώντας μία καινούργια οπτική για τον τρόπο που μπορεί να λειτουργήσει ο ανθρώπινος νους, το βιβλίο του Κυριάκου είναι πραγματικά το κατάλληλο και σας το συνιστούμε ανεπιφύλακτα!

«ΠΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ – Η τέχνη της εφεύρεσης» – Κυριάκος Ταμπακάκης, Εκδόσεις «Μύστις»




Κατατίθεται στη η Βουλή Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας 

Συνάδελφοι,

Στο χθεσινό (21.1.21) δημοσίευμά μας αναφερθήκαμε στο θέμα της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης, το οποίο έχει βρεθεί στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα μετά από τη γενναία δημόσια καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου.

Κάναμε αναφορά και στη «Διεθνή Σύμβαση Εργασίας 190» σχετικά με την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, που υιοθετήθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας τον Ιούνιο 2019, η οποία δυστυχώς δεν είχε μέχρι σήμερα επικυρωθεί από τη χώρα μας.

Με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ενημέρωσε ότι πρόκειται να προωθήσει (με χαρακτηριστική καθυστέρηση βέβαια αφού έχει παρέλθει από τις 20.12.20 η προθεσμία) προς κύρωση στη Βουλή τη Σύμβαση 190:


Μ. Συρεγγέλα (υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια): Προωθούμε στη Βουλή τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναμένεται να καταθέσει προς κύρωση στη Βουλή τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας.

Αυτό ανακοίνωσε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, μιλώντας σχετικά στη σημερινή Έκτακτη Ολομέλεια της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας αποτελεί το πρώτο διεθνές μέσο που καθορίζει τα παγκόσμια πρότυπα για την παρενόχληση και τη βία που σχετίζονται με την εργασία και αναγνωρίζει ότι η βία και η παρενόχληση στην εργασία μπορεί να αποτελούν παραβίαση ή κατάχρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γεγονός που αποτελεί απειλή για τις ίσες ευκαιρίες.

Τα κράτη – μέλη που θα κυρώσουν τη Σύμβαση –ανάμεσα τους και η Ελλάδα- δεσμεύονται να υιοθετήσουν μία συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία.

Στο πλαίσιο της κύρωσης οφείλουν να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν προληπτικά και διορθωτικά μέτρα, να προστατεύσουν όλα τα πρόσωπα στον χώρο της εργασίας, ανεξαρτήτως εργασιακού καθεστώτος και να στηρίξουν τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους που έπεσαν θύματα βίας και παρενόχλησης.


Έστω και με την καθυστέρηση αυτή, σίγουρα πρόκειται για ένα θετικό βήμα προς την προστασία από την έμφυλη βία και παρενόχληση που δέχονται στους χώρους εργασίας εργαζόμενες και εργαζόμενοι. Ωστόσο, η Σύμβαση αυτή παραμένει ένα απλό εργαλείο στην αντιμετώπιση αυτού του τραγικού φαινόμενου και για να μη μείνει κενό γράμμα, πρώτα και πάνω από όλα θα πρέπει να αλλάξουν οι συνειδήσεις και η οπτική του κόσμου απέναντι στο θέμα.

Επιπλέον, αναγνωρίζοντας πως αυτά τα θετικά βήματα είναι προϊόν της μαχητικότητας κυρίως του γυναικείου κινήματος σε συνδυασμό με το θάρρος που επιδεικνύουν καθημερινά γυναίκες, όπως η Σοφία Μπεκατώρου, για να καταγγείλουν τα περιστατικά παρενόχλησης που έχουν δεχθεί, καλούμε όλες τις γυναίκες να βγουν μπροστά για να σπάσουν τον τρόμο και όλους τους φορείς, αλλά και τους απλούς ανθρώπους, να σταθούν στο πλευρό τους!




ΟΛΟΙ/ΕΣ ΜΑΖΙ ΣΠΑΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΜΟ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗΣ!

Και ξαφνικά η ελληνική κοινωνία «ανακάλυψε» το τεράστιο θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης των γυναικών!

Χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2021 (!) και η δημόσια καταγγελία μίας επώνυμης αθλήτριας (Σοφίας Μπεκατώρου), για να πάρει θέση στα δελτία ειδήσεων, στις στήλες των εφημερίδων και την πολιτική ατζέντα, ένα θέμα που έχει βασανίσει χιλιάδες γυναίκες και στη χώρα μας, που όμως δεν τους δόθηκε ποτέ η πρέπουσα σημασία!

Όμως όλες αυτές οι γυναίκες που έχουν υποστεί διάφορες μορφές έμφυλης βίας, έχουν ονοματεπώνυμο. Είναι οι μητέρες, οι σύζυγοι, οι αδερφές, οι φίλες μας που έχουν ταλαιπωρηθεί (και συνεχίζουν) από αυτό το μείζον πρόβλημα που η ελληνική κοινωνία έκρυβε επιμελώς «κάτω από το χαλί». Και πιθανώς ποτέ να μην το μάθαμε γιατί η κοινωνία μας (στην πράξη αρκετά οπισθοδρομική ακόμα σε ζητήματα δικαιωμάτων των γυναικών) έχει φροντίσει να μετατρέπει το θύμα σε θύτη, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειονότητα αυτών των υποθέσεων να μένουν στην αφάνεια…

Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι το κύμα αλληλεγγύης που ξέσπασε μετά την καταγγελία της κ. Μπεκατώρου σύντομα θα κοπάσει και θα φύγει από τις πρώτες θέσεις των δελτίων ειδήσεων. Ωστόσο, επειδή η υφήλιος συγκλονίζεται τα τελευταία χρόνια από το κίνημα MeToo, θέλουμε να πιστεύουμε ότι μπορεί να επηρεάσει συνειδήσεις και να σημάνει τη βελτίωση των συνθηκών στις οποίες ζουν και εργάζονται οι γυναίκες στη χώρα μας.

Το θέμα αυτό το έχουν αναδείξει οι γυναικείες οργανώσεις εδώ και πολλά χρόνια. Συναφώς, σας παραθέτουμε το σχετικό από 15.01.2021 Δελτίο Τύπου (http://leagueforwomenrights.gr/images/1/DTSDG-BEKATROU.pdf – πατήστε εδώ) που εξέδωσε ο «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ» με έτος ίδρυσης το 1920, , με το οποίο συντασσόμαστε πλήρως. Στο δελτίο αυτό επισημαίνεται ότι η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης), που κυρώθηκε από την Ελλάδα με το Ν. 4531/2018 και αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για την πρόληψη και την καταπολέμηση αυτών των φαινομένων σε όλους τους τομείς, δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως μέχρι σήμερα λόγω μη έκδοσης των προβλεπόμενων υπουργικών αποφάσεων. Καταγγέλλεται επίσης ότι ο φορέας παρακολούθησης της Σύμβασης αυτής στη χώρα μας είναι η τέως Γενική Γραμματεία Ισότητας, και μέχρι πρότινος Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας, που πρόσφατα υποβαθμίσθηκε με την υπαγωγή της υπό την Υφυπουργό Εργασίας αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια. Τέλος τονίζεται επίσης η ανάγκη για την επικύρωση από τη χώρα μας της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας 190 σχετικά με την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, που υιοθετήθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας τον Ιούνιο 2019. Η σχετική 18μηνη προθεσμία για την υποβολή της στα εθνικά Κοινοβούλια παρήλθε άπρακτη στις 21.12.2020.

Ειδικότερα, την επικύρωση της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας 190 ο «Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας» έχει ζητήσει με το από 8.12.2020 αίτημά του προς την Ελληνική Κυβέρνηση (http://leagueforwomenrights.gr/images/10122020/DSE90.pdf – πατήστε εδώ)

Επισημαίνουμε ότι η νομική συνεργάτιδα του Συλλόγου μας και μέλος του Δ.Σ. του «Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας» κ. Ντέτα Πετρόγλου έχει δημοσιεύσει προ μηνών από άρθρο με τίτλο «Η Δ.Σ.Ε. 190 και η Σύσταση 206 του Ιουνίου 2019: Αναγνώριση της σεξουαλικής παρενόχλησης και της παρενόχλησης λόγω φύλου στην εργασία ως μορφών έμφυλης βίας» στην «Επιθεώρηση Εργατικού Δικαίου», τεύχος Σεπτεμβρίου 2020, σελ. 993-1008, ζητώντας «να τερματισθεί η μακρά σιωπή των θυμάτων και η κοινωνική ανοχή σε τέτοιες παράνομες συμπεριφορές».


Ο Σύλλογός μας βρίσκεται πάντοτε συντεταγμένος με κάθε μορφή χειραφέτησης και αποτίναξης των ζυγών που κρατούν πίσω τις ζωές μας. Συντάσσουμε τη φωνή μας με τις γυναίκες όλου του κόσμου και τις καλούμε να βγουν μπροστά, να σπάσουν τον τρόμο και να ζήσουμε όλοι/ες μαζί σε έναν καλύτερο κόσμο.




Αντιφλεγμονώδη Βότανα: Πλήρης κατάλογος – Από το facebook του συναδέλφου Οδυσσέα Σκουλίκα

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα σημαντικό ρεύμα επιστροφής σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Ο δυτικός άνθρωπος, βλέποντας τις συνέπειες στην υγεία του της μεταστροφής του τρόπου ζωής και της διατροφής του, αλλά και της απομάκρυνσης από τη φύση, τις μεταπολεμικές δεκαετίες, έχει στραφεί ξανά σε παραδοσιακές πρακτικές που σε συνδυασμό με την εξέλιξη της επιστήμης, μπορούν να τον θωρακίσουν και να του προσφέρουν μία καλύτερη και πιο υγιεινή ζωή.

Και ενώ πολλοί θεωρούν αυτό το ρεύμα ως μία «μόδα» (και πράγματι ίσως ως ένα σημείο να έχει ορισμένα τέτοια χαρακτηριστικά, με κυρίαρχο την προσπάθεια εμπορευματοποίησής του), εμείς θέλουμε να ελπίζουμε όταν περάσει αυτή η «μόδα», να αφήσει τα σημάδια της και να ενασταλάξει στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου τις βασικές αρχές μιας πιο υγιεινής και κοντά στη φύση ζωής, η οποία αποτέλεσε σύμμαχο της ανθρωπότητας μέχρι και τον 20ό αιώνα.

Ο σημαντικός ρόλος των βοτάνων σε μία ισορροπημένη διατροφή και η ευεργετική τους δράση είναι αδιαμφισβήτητα δεδομένα που αποτελούν τη συμπύκνωση της ανθρώπινης παράδοσης και γνώσης αιώνων. Ειδικά στη χώρα μας, τα βότανα αφθονούν και είναι συνδεδεμένα με την παράδοση και την ευζωία.

Ο συνάδελφος Οδυσσέας Σκουλίκας (Ελευσίνα, Μοσχάτο, Βόνιτσα, διευθυντής στο κατάστημα Αγίου Γεωργίου Ιωαννίνων, διευθυντής στο κατάστημα Νεαπόλεως Βόλου, διευθυντής στην Ηγουμενίτσα, διευθυντής στο Μεσολόγγι,) έκανε μία πολύ ενδιαφέρουσα και αναλυτική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του στο facebook σχετικά με τα αντιφλεγμονώδη βότανα και τροφές, την οποία και σας παρουσιάζουμε :


Σε αυτό το άρθρο συγκεντρώνουμε τα γνωστά βότανα και τροφές που έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.

Αντιφλεγμονώδη Βότανα

1. Κουρκούμη/Κουρκουμάς/Χρυσαλίδα/Turmeric

O κουρκουμάς/κορκούμη είναι από τα ισχυρότερα αντιφλεγμονώδη βότανα – μπαχαρικά. Και στην Εναλλακτική Δράση έχουμε δημοσιεύσει δεκάδες σχετικά άρθρα με τεράστια βιβλιογραφία. Είναι διαχρονικά συνυφασμένο με τις απαρχές του ανθρώπινου πολιτισμού και μεταβολισμού και υποστηρίζεται ιδιαίτερα από τις σύγχρονες επιστημονικές έρευνες, ενώ διαθέτει αποδεδειγμένα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία. Η χρήση της κουρκούμης κατάφερε να διαφοροποιήσει ολόκληρο το ιατρικό μοντέλο. Διαθέτει εκατοντάδες οφέλη αφού έχει αποδειχτεί ότι συμβάλει στην εξισορρόπηση πάνω από 160 διαφορετικών φυσιολογικών διεργασιών του σώματος. Διαβάστε περισσότερα για τον απίθανο Κουρκουμά

2. Πιπέρι Καγιέν /Cayenne

Το πιπέρι ή πιπεριά καγιέν εκτός από την πολύ ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, έχει επίσης πολλά άλλα οφέλη για τον οργανισμό μας. Πάνω από 3.000 επιστημονικές μελέτες καταχωρημένες στην Εθνική Αμερικανική Βιβλιοθήκη της Ιατρικής υποστηρίζουν την χρήση του cayenne στην πρόληψη ή και αντιμετώπιση πολλών κοινών παθήσεων, όπως το έλκος, η καρδιοπάθεια και πολλά άλλα.

3. Αμαμελίδα / Hamamelis Virginiana

H Αμαμελίδα είναι ένα βότανο με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση αλλά ταυτόχρονα δρα ως αντιαιμορραγικό, στυπτικό, αγγειοσυσταλτικό. Όπως συμβαίνει με όλα τα στυπτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπου υπάρχει αιμορραγία. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τις αιμορροΐδες. Επειδή ασκεί αποσυμφορητική δράση μπορεί να εφαρμοσθεί σε περιπτώσεις κακώσεων (μώλωπες) ή σε περιπτώσεις φλεγμονωδών οιδημάτων. Επίσης η δράση του ως φλεβοσυσπαστικό, το κάνει ωφέλιμο σε προβλήματα από τις κιρσώδεις φλέβες.

4. Βαλσαμόχορτο/Σπαθόχορτο/Υπερικόν St John’s Wort

Το Βαλσαμόχορτο είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες βότανο. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Το βαλσαμόχορτο ή αλλιώς σπαθόχορτο είναι το πιο πολύτιμο βότανο της Ελληνικής Γης για το οποίο έχουμε επίσης γράψει δεκάδες άρθρα στην Εναλλακτική Δράση.  Η παράδοση λέει ότι το όνομά του, το πήρε από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννου της Ιερουσαλήμ, που θεράπευαν με αυτό, τις πληγές των τραυματισμένων σταυροφόρων. Βοηθά κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης για να ανακουφίσει από την ευερεθιστικότητα και την ανησυχία, έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, συνιστάται στην ελαφριά και μέτρια κατάθλιψη, είναι τονωτικό του ήπατος και της χολής. Το έγχυμά του συνιστάται για τα προβλήματα της πέψης και έχει πολύ φανερή θεραπευτική δράση σε πληγές, εγκαύματα και μώλωπες. Διαβάστε περισσότερα για το βαλσαμόχορτο

5. Τζίντζερ/Πιπερόριζα/Ζιγγίβερις/Ginger

Είναι ίσως το πλέον διαδεδομένο και διαθέσιμο μπαχαρικό στον πλανήτη με μακρά ιστορία στην ιατρική και τη φαρμακοποιία και μακροσκελή κατάλογο θεραπευτικών ιδιοτήτων Η αντιφλεγμονώδης δράση του είναι μεγάλη. Κατάγεται από την Νότια και Νοτιοανατολική Ασία όπου και καλλιεργήθηκε εκτενώς και η εισαγωγή της στην Ευρώπη άρχισε τον 1ο μ.χ. αιώνα ,μέσω Ινδιών. Η απαράμιλλη θεραπευτική κληρονομιά της πιπερόριζας έχει καταγραφεί και αξιοποιηθεί σε Ανατολή και Δύση, τα τελευταία 3000 χρόνια τουλάχιστον.

6. Σκόρδο

Το σκόρδο χρησιμοποιείται ως μέσο θεραπείας διαφόρων ασθενειών, ενώ πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι μειώνει την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και νεοπλασμάτων, και έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση. Οι ενώσεις θείου και συγκεκριμένα η ουσία αλλισίνη, φαίνεται ότι είναι τα ενεργά συστατικά του σκόρδου. Τα διαθέσιμα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι το σκόρδο χρησιμοποιείται για περίπου 5.000 χρόνια, ενώ για 3.000 χρόνια χρησιμοποιείται στην Κίνα στον τομέα της ιατρικής. Ιστορικά, το σκόρδο έχει χρησιμοποιηθεί σε όλο τον κόσμο για να αντιμετωπίσει μια πλειάδα παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης. Ανήκει επίσης στα ισχυρά αντιφλεγμονώδη βότανα.

7. Κανέλα

Η κανέλα καταπολεμά το σάκχαρο, ενώ σύμφωνα με την Βρετανική Βοτανική Φαρμακοποιία η κανέλα ενδείκνυται σε καταστάσεις τυμπανισμού και δυσπεψίας, γαστροπεπτικών κολικών με μετεωρισμό, αλλά και σε παρόμοιες καταστάσεις όπου επιπρόσθετα εμφανίζεται και ναυτία. Εξάλλου παραδοσιακά η κανέλα χρησιμοποιείτο ως θετικό στοιχείο προαγωγής της καλής πέψης αλλά και για καταστάσεις όπως κοιλιακές κράμπες, εντερική καντιδίαση, δυσβίωση, σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου κ.α. Τα πτητικά έλαια του κιννάμωμου φαίνεται ότι ασκούν αντισπασμωδική δράση ενώ ταυτόχρονα σκοτώνουν ένα πλήθος παθογόνων μικροοργανισμών. 

8. Κόλιανδρος

Τα φύλλα του κόλλιανδρου περιέχουν βιταμίνη C, Α και Κ, καθώς και αιθέριο έλαιο και άλλες ουσίες. Οι σπόροι του περιέχουν λιναλοόλη και πινένιο, που τους δίνουν τη γεύση εσπεριδοειδούς. Περιέχουν επίσης, σημαντικές ποσότητες σε σελήνιο, μαγγάνιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και διαιτητικές ίνες. Ο κόλιανδρος περιέχει ακόμη, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, φυλλικό οξύ, τανίνη και σάκχαρο. Έτσι, εκτός από αντιφλεγμονώδης έχει και την ιδιότητα να αποβάλλει τα βαρέα μέταλλα από τον οργανισμό μας. Διαβάστε περισσότερα για τον κόλιανδρο

9. Μάραθος

Είτε χρησιμοποιείται ως βολβός λαχανικών ή ως σπόρος, διαθέτει ένα σωρό αντιγηραντικές ιδιότητες. Είναι αντιφλεγμονώδης και εξαιρετικά ωφέλιμος για το πεπτικό σύστημα διότι αποτελεί μια αντιμυκητιασική (καταπολεμά τον μύκητα Κάντιντα) και αντιβακτηριακή ουσία. Επίσης, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες και μέταλλα.

10. Μαϊντανός

Ο Μαϊντανός έχει ιδιαιτέρως υψηλή περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη, βιταμίνη C, φολικό οξύ, σίδηρο και άλλα μέταλλα ενώ διαθέτει αντιφλεγμονώδη φλαβονοειδή που δρουν ως εξολοθρευτές ελεύθερων ριζών. Έχει επίσης αντικαρκινικές ιδιότητες και μειώνει το σάκχαρο στο αίμα. Είναι ένα απαραίτητο συστατικό για να δείχνετε νέοι, γι’ αυτό φροντίστε να τον καταναλώνετε τακτικά!

11. Δεντρολίβανο

Το δεντρολίβανο αποτελεί σημαντικό αντιγηραντικό που περιέχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες, ενώ λειτουργεί επίσης και ως ήπιο αποτοξινωτικό του ήπατος. Αυτό το βότανο διεγείρει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στη βελτίωση της πέψης. Το δεντρολίβανο ενδυναμώνει τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που ωφελεί το δέρμα και τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, γι’ αυτό άλλωστε ίσως ονομάζεται και βότανο της μνήμης. Διαβάστε περισσότερα για το δεντρολίβανο

12. Θυμάρι

To θυμάρι χρησιμοποιείται κατά της ουλίτιδας, της τερηδόνας και της οδοντικής πλάκας. Είναι αποτελεσματικό κατά του πονόλαιμου και του έντονου βήχα. Προκαλεί απόχρεμψη και μειώνει τους περιττούς σπασμούς. Η θυμόλη και βορνεόλη που περιέχει του προσδίδουν ιδιαίτερες αντισηπτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Το ρόφημα βοηθά την εντερική λειτουργία και καταπραύνει τα φουσκώματα. Καταπολεμά την ατονία και το άγχος, την ψυχική και σωματική εξάντληση, την κατάθλιψη και την απάθεια. Διαβάστε περισσότερα για το θυμάρι

13. Ρίγανη

Η ρίγανη περιέχει επίσης θυμόλη και θεωρείται το βότανο με την υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση, η οποία είναι 4 φορές υψηλότερη ανά γραμμάριο από την αντίστοιχη των βατόμουρων. Εκτός από τη θυμόλη, περιέχει καρβακρόλη (ένα άλλο έλαιο), η οποία έχει αντιμυκητιακές, αντιβακτηριακές και αντιπαρασιτικές ιδιότητες. Όλες αυτές οι αντιφλεγμονώδεις ουσίες μαζί καθιστούν τη ρίγανη ένα από τα πιο ευεργετικά βότανα που μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας.

14. Φασκόμηλο

Το φασκόμηλο περιέχει πτητικό έλαιο που περιλαμβάνει 30% θουγιόνη, 5% κινεόλη, λιναλόλη, βορνεόλη, καμφορά, σαλβένιο και πινένιο, ένα πικρό στοιχείο, τανίνες, τριτερπενοειδή, φλαβονοειδή, οιστρογόνες ουσίες και ρητίνη. Το φυτό αυτό που έχει ισχυρή και αρωματική μυρωδιά και θερμή, υπόπικρη γεύση, περιέχει 2% πράσινο αιθέριο έλαιο, ανάλογο με εκείνο της αψιθιάς, περιέχει εκτός των παραπάνω και τανασετόνη και πικρές ουσίες όπως πικροσαλβίνη κλπ. Τέλος, 1 κιλό εκχυλίσματος φασκόμηλου περιέχει 6000 διεθνείς μονάδες εστρόνης. Διαβάστε περισσότερα για το φασκόμηλο

15. Δυόσμος

Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται εξωτερικά σε μυαλγίες και νευραλγίες. Πρέπει όμως να αποφεύγεται η επαφή των παρασκευασμάτων που περιέχουν αιθέριο έλαιο με το πρόσωπο και με τη μύτη. Ως έγχυμα χρησιμοποιείται κατά της γαστρίτιδας, των κολικών και της δυσπεψίας. Διευκολύνει την έκκριση της χολής. Επίσης, υποβοηθά την εφίδρωση στον πυρετό και τη γρίπη. Το βράσιμο των φύλλων σε νερό και η εισπνοή των υδρατμών βοηθά κατά του κρυολογήματος.

16. Γλυκόριζα

Η ρίζα είναι πλούσια σε σαπωνίνες και, ανάμεσά τους, σε γλυκυρριζίνη, (γλυκυρριζικό οξύ), σε ποσοστό 6-10%, μια ουσία 50 φορές πιο ισχυρή ως γλυκαντικό από τη ζάχαρη. Περιέχει ακόμη φλαβονόνες, αμίνες (1-2%), αμινοξέα, γλυκόζη και σακχαρόζη, και ένα πτητικό αιθέριο έλαιο (0.047%). Τα φαρμακολογικά χαρακτηριστικά της γλυκύρριζας, όπως έχουν προκύψει από τις μελέτες, είναι πολύπλευρα: Παρουσιάζει οιστρογονική δράση, δράση κορτιζόλης (αντιφλεγμονώδες), αντιαλλεργική, αντιβακτηριακή, είναι αποτελεσματική κατά των ιών, των τριχομονάδων, χολαιρετικό, αποχρεμπτικό, αντιβηχικό. Πρέπει να θυμηθούμε ότι η γλυκύρριζα περιέχει πολλά συστατικά, ιδιαίτερα φλαβονοειδή, για να αιτιολογήσουμε ένα τόσο πλούσιο φαρμακολογικό προφίλ. Διαβάστε περισσότερα για τη γλυκόριζα

17. Αγριάδα

Είναι από τα πιο χρήσιμα φαρμακευτικά φυτά και συμπεριλαμβάνεται σε πολλούς συνδυασμούς για τη θεραπεία του προστάτη. Φυσικό αντιβιοτικό και από τα πιο φημισμένα διουρητικά. Είναι μαλακτικό χωρίς παρενέργειες, καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες και μειώνει τη χοληστερίνη του αίματος. Βοηθά ενάντια στους κολικούς του συκωτιού, στις πέτρες στη χολή, στη χρυσή και την κυτταρίτιδα. Δρα ως αντισηπτικό και αντιφλεγμονώδες σε ουρικές λοιμώξεις, όπως κυστίτιδα, ουριθρίτιδα, προστατίτιδα(σε άριστο συνδυασμό με Αχιλλαία), στον ρευματισμό και τα αρθριτικά τις ασθένειες του δέρματος και την ηπατίτιδα. Είναι ωφέλιμο για νεφρόλιθους και ψαμμίαση (άμμο στα νεφρά).

18. Μαντζουράνα

Η μαντζουράνα είναι μια από τις ισχυρότερες πηγές φυσικών αντιοξειδωτικών. Τα δραστικά συστατικά που περιέχει, είναι το αιθέριο έλαιο, που αποτελείται από ένυδρο σαβινένιο, λιναλοόλη, καρβακρόλη και άλλα τερπένια, τα φλαβονοειδή, το καφεϊνικό και ροζμαρινικό οξύ και τα τριτερπενοειδή. Περιέχει επίσης, θυμόλη, πτητικά έλαια, στυπτικές και πικρές ουσίες και 40% φυτικές ίνες. Περιέχει ακόμη, ένα πλήθος θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Οι βιταμίνες της είναι η βιταμίνη C, Α, Κ, β καροτίνη, Β6, φολικό οξύ και νιασίνη. Τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία της είναι ο σίδηρος, φώσφορος, κάλιο, μαγγάνιο, ασβέστιο και ψευδάργυρος. Διαβάστε περισσότερα για τη Μαντζουράνα

19. Αλθαία

Η αλθαία χρησιμοποιείται κυρίως για πεπτικά προβλήματα και συστήνεται ιδιαίτερα σε όλες τις φλεγμονές του πεπτικού σωλήνα, όπως φλεγμονές του στόματος, ουλίτιδα, γαστρίτιδα, πεπτικό έλκος, εντερίτιδα και κολίτιδα καθώς επίσης καταπραΰνει τις στομαχικές διαταραχές, το βήχα, τη βρογχίτιδα και το κρύωμα. Επίσης βοηθά σε δερματικές παθήσεις και διαταραχές, πόνους μυών και τενόντων.

20. Τίλιο

Τα άνθη της φλαμουριάς περιέχουν φυτική βλέννα, αιθέριο έλαιο (φαρνεσόλη) που προσφέρει το όμορφο άρωμα, φλαβονοειδή (κβερτεκίνη, καιμφερόλη), καφεϊκό και άλλα οξέα, μικρή ποσότητα σαπωνίνης, εσπεριδίνη, βανιλίνη, τανίνη και γλίσχρασμα. Ο φλοιός της περιέχει πολυφαινόλες και κουμαρίνες. Διαβάστε περισσότερα για το Τίλιο

21. Πεντάνευρο

Οι φύλλα του πεντάνευρου χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση από τον βήχα και τη θεραπεία των ερεθισμένων βλεννογόνων εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Τα δραστικά συστατικά του παρέχουν αντιβακτηριακή και αντιμικροβιακή δράση και προσφέρουν αντιφλεγμονώδη και αντιτοξικά αποτελέσματα. Κλινικές δοκιμές έχουν αποκαλύψει την αποτελεσματικότητά του στην αντιμετώπιση του βήχα, του κρυολογήματος και τον ερεθισμό των πνευμόνων. Τα φύλλα του ανακουφίζουν από τον ξηρό βήχα μειώνοντας τη δημιουργία βλέννας στους πνεύμονες.

22. Κρεόζωτο

Πρόκειται για μια άλλη φυσική θεραπεία που χρησιμοποιείται από Αμερικανούς ιθαγενείς. Είναι γεμάτο με ισχυρά αντιοξειδωτικά ικανά να αντιμετωπίζουν τους ερεθισμούς. Το κρεόζωτο περιέχει επίσης νορδιυδρογουαϊαρετικό οξύ (NDGA), το οποίο είναι γνωστό για την αντιισταμινική δράση του. Επίσης, αναστέλλει την ικανότητα των καρκινικών κυττάρων να παράγουν ενέργεια. Το βάμμα κρεόζωτου προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα, ενώ το τσάι του αποτελεί άριστο αποχρεμπτικό.

23. Γαρίφαλο

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του γαρίφαλου αλλά και του ελαίου που προέρχεται από αυτό είναι πασίγνωστες. Τα αντιοξειδωτικά οφέλη του είναι υψηλότερα από κάθε άλλο μπαχαρικό, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους. Το γαρίφαλο περιέχει σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες αποδεδειγμένα προστατεύουν από την τοξικότητα περιβαλλοντικών ρύπων όπως ο τετραχλωράνθρακας, την εμφάνιση καρκίνου του πεπτικού συστήματος και τη φλεγμονή των αρθρώσεων.

24. Πράσινο Τσάι

Παρά το γεγονός ότι το πράσινο τσάι περιέχει καφεΐνη και τανίνες, έχει αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες είναι αποτελεσματικές για την καταπολέμηση των αλλεργιών και τις φλεγμονές. Το τσάι επίσης βοηθάει στην θεραπεία για τα συμπτώματα της αλλεργίας, όπως υγρά μάτια, φτέρνισμα και ο βήχας.

25. Κεράσια

Τα κεράσια αποτελούν μία από τις πιο ισχυρές αντιφλεγμονώδεις τροφές. Τόσο τα γλυκά, όσο και τα ξινά κεράσια είναι πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και μετάλλων. Το κόκκινο χρώμα του κερασιού, οφείλεται στην χρωστική ουσία ανθοκυάνη, ένα διατροφικό αντιοξειδωτικό, που το βρίσκουμε σε συγκέντρωση στη φλούδα του. Τα κεράσια είναι πλούσια στην σταθερή αντιοξειδωτική ουσία μελατονίνη. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, η οποία οφείλεται στην παρουσία των φυτοχημικών και τη βήτα καροτίνη. Τα κεράσια περιέχουν επίσης, πολλές βιταμίνες της οικογένειας Β και βιταμίνη C, φολικό οξύ, νιασίνη και ριβοφλαβίνη. Περιέχουν ακόμη, ποσότητες σιδήρου, χαλκού, μαγνησίου, μαγγανίου, ψευδάργυρου, καλίου και πρωτεϊνών. Τα κεράσια και κυρίως τα πετροκέρασα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φλαβονοειδή, πολυφαινολικά αντιοξειδωτικά, που είναι πολύτιμα για την υγεία. Τέτοιες ουσίες είναι η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και το β-καροτένιο. Διαβάστε περισσότερα για τα κεράσια

26. Μανιτάρια Κόρντισεπς Σίνενσις

Πολλά βιοδραστικά συστατικά του Κόρντισεπς Σίνενσις έχουν εξαχθεί συμπεριλαμβανομένων: νουκλεοσίδια, πολυσακχαρίτες, στερόλες, πρωτεΐνες, αμινοξέα και πολυπεπτίδια. Επιπρόσθετα, οι αντίστοιχες φαρμακολογικές δράσεις που έδειξε η μελέτη είναι: αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές, αντιαποπτωτικές και ανοσορρυθμιστικές. Ως εκ τούτου, οι διαφορετικές επιδράσεις του Κόρντισεπς Σίνενσις μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενάντια σε διάφορες διαταραχές και να χρησιμοποιηθούν ως αναφορά για την μελλοντική μελέτη του Κόρντισεπς Σίνενσις. Διαβάστε περισσότερα για τα Κόρντισεπς Σίνενσις

27. Τσουκνίδα

Η τσουκνίδα περιέχει φλαβονοειδή, αμίνες, γλυκοκινόλη και ανόργανα συστατικά. Περιέχει βιταμίνες Α, C, Ε, Κ, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως σίδηρο, κάλιο, μαγγάνιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και σελήνιο, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και φυλλικό οξύ. Περιέχει επίσης και πολλά φυτοχημικά στοιχεία όπως το λυκοπένιο, β-καροτένιο, καφεϊκό οξύ και βεταΐνη. Τα φύλλα περιέχουν επίσης, μια ισταμινική ουσία, μυρμηγκικό οξύ, πυρίτιο και τανίνη. Κατά τον Saladin, το φυτό περιέχει νιτρικό ασβέστιο, οξείδιο του σιδήρου, ξυλώδη ουσία και χλωροφύλλη. Είναι πλούσια σε άλατα και οι κορυφές του φυτού περιέχουν ακόμη, χαλκό, χλώριο, νάτριο και ορμόνες. Διαβάστε περισσότερα για τη τσουκνίδα

28. Άνηθος

Ο άνηθος περιέχει 4% πτητικό έλαιο, το οποίο περιλαμβάνει την καρβόνη, τη λιμονίνη και τη φελανδρίνη. Περιέχει επίσης, φλαβονοειδή, κουμαρίνες, ξανθόνες και τριτερπένια, έχει σημαντική περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, C και του συμπλέγματος Β, σίδηρο, μαγγάνιο, άφθονο κάλιο, φώσφορο και ασβέστιο. Ακόμη,10-20% φυτικό έλαιο, πρωτεΐνες, αμίνες, μπεργκαπτένη, ουμπελιπρενίνη, σκοπολετίνη, εσκουλετίνη, ουμπελιφερόνη, κοφείνη, χλωρογενικό οξύ και είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες βότανο. Διαβάστε περισσότερα για τον άνηθο

29. Πασχαλιά

Τα λουλούδια της πασχαλιάς, όπως και κάποια άλλα είδη λουλουδιών, περιέχουν στα πέταλά τους μεγάλες ποσότητες αλκαλοειδών που έχουν αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση. Διαβάστε περισσότερα για την πασχαλιά

30. Κενταύριο

Το κενταύριο περιέχει γλυκοσιδικά πικρά στοιχεία, γεντιοπικρίνη και ερυθροκενταυρίνη, ενώσεις του νικοτινικού οξέως, ίχνη αιθέριου ελαίου, ελαιανολικό οξύ και άλλα οξέα και ρητίνη. Περιέχει επίσης, φαινολικά οξέα, φλαβονοειδή, ξανθάνες και σεκοϊριδοειδή όπως αβεροσίδη, τριτερπένια και κηροειδή ύλη, από την οποία εξάγεται ρητινώδης ουσία (κενταυρορητίνη), παράγωγα ξανθονίνης και σάκχαρο. Διαβαστε περισσότερα για το κενταύριο

31. Τσάι Oolong

Το ισχυρότερο αντιφλεγμονώδες τσάι. Για πάνω από 3.000 χρόνια το τσάι χρησιμοποιούνταν ως φαρμακευτικό ρόφημα. Σήμερα, η σύγχρονη επιστήμη έχει ανακαλύψει ότι ένας ειδικός τύπος τσαγιού, το Oolong, προσφέρει μοναδικά αντιαλλεργικά οφέλη. Το τσάι Oolong φτιάχνεται από φύλλα τσαγιού μερικής ζύμωσης, γεγονός που του δίνει μια χαρακτηριστική γλυκιά γεύση. Το κινεζικό τσάι Oolong είναι παλαιότερο από το Ταϊβανέζικο. Τα φύλλα τσαγιού είναι πλούσια σε φυσικές ενώσεις που ονομάζονται κατεχίνες, οι οποίες ανήκουν στην οικογένεια των φλαβονοειδών. Η ζύμωση μεταβάλλει τη φύση των κατεχινών, πράγμα που αλλάζει τις φυσιολογικές επιδράσεις του τσαγιού. Διαβάστε περισσότερα για τσάι Oolong

32. Γαϊδουράγκαθο

Το γαϊδουράγκαθο είναι ένα βότανο που έχει χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια για την ενίσχυση της υγείας του ήπατος, των νεφρών και της χοληδόχου κύστης. (1) Περιέχει το φλαβονοειδές σιλυμαρίνη, το οποίο πιστεύεται ότι διαθέτει πολλά οφέλη όπως είναι η προστασία του ήπατος, αλλά και αντιοξειδωτικές, αντιιικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.  Η σιλυμαρίνη, η οποία αποτελεί το δραστικό συστατικό του, στην πραγματικότητα είναι μια ομάδα ενώσεων (σιλιμπινίνη, σιλιδιανίνη και σιλικριστίνη) που συνδυάζονται προκειμένου να παρέχουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία.  Έχει αντιινώδεις ιδιότητες, που σημαίνει ότι εμποδίζει τη δημιουργία ουλώδους ιστού και πιστεύεται ότι δρα ως «παράγοντας αποκλεισμού τοξινών» αναστέλλοντας την πρόσδεση του τοξινών στους υποδοχείς των κυτταρικών μεμβρανών του συκωτιού. Η σιλυμαρίνη δεν χρησιμοποιείται μόνο για τη θεραπεία της αλκοολικής ηπατοπάθειας, της οξείας και χρόνιας ιογενούς ηπατίτιδας και των ασθενειών του ήπατος που προκαλούνται από τις τοξίνες, αλλά έχει αποδειχτεί από μελέτες σε ζώα ότι αυτή η ισχυρή ένωση μειώνει την ηπατική βλάβη που προκαλείται από διάφορα φάρμακα και περιβαλλοντικές τοξίνες.

33. Αλόη

Γνωστή και ως «φυτό της αθανασίας» αλλά και ως ιαματικό φυτό, αγαπημένη της Ιατρικής και της κοσμετολογίας, η αλόη είναι στην πραγματικότητα το θαυματουργό φυσικό συστατικό για άψογο δέρμα. Με ενυδατικές, ρυθμιστικές, καθαριστικές και θεραπευτικές ιδιότητες, κατάλληλη για κάθε τύπο επιδερμίδας, είναι το φυτό που διαθέτει το μακρύτερο ίσως κατάλογο χρήσης στη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία. Πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, όπως Α, Ο και Ε, περιέχει επίσης φυλλικό οξύ, Β1, Β2, Β3, Β6, ενώ είναι μία από τις ελάχιστες φυτικές πηγές της βιταμίνης Β12. Μέταλλα: Ασβέστιο, ποτάσιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, χαλκό, νάτριο, κάλιο, χρώμιο, σίδηρο και το αντιοξειδωτικό σελήνιο. Ενζυμα: Αρκετούς τύπους, μεταξύ των οποίων και τη βραδυκινάση, με εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες για το δέρμα και τους ιστούς. Επίσης, οξειδάση, καταλάση, αμυλάση, κελλουλάση, λιπάση, αλανινάση, φωσφατάση, κρεατινική φωσφοκινάση, υδρογονάση.

34. Γκίνγκο Μπιλόμπα

Στο σύγχρονη βοτανοθεραπεια το Γκινγκο χρησιμοποιείται από τους θεραπευτές για την αντιμετώπιση αρκετών ασθενειών και όχι άδικα. Μία από τις σημαντικότερες ιδιότητες του Γκινγκο είναι πως βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε ολόκληρο το σώμα και βοηθάει σημαντικά στην οξυγόνωση των αιμοφόρων αγγείων. Αυτή η πολύ σημαντική δράση έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό. Η καλύτερη οξυγόνωση του εγκεφάλου (καταναλώνει το 20% του συνολικού οξυγόνου) συμβάλει στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως είναι η απώλεια μνήμης, η απώλεια της δυνατότητας συγκέντρωσης και γενικότερα των νοητικών δυσλειτουργιών που συνδέονται κυρίως με τα γηρατειά – συμπεριλαμβανομένης και της νόσου Altzheimer. Έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση

35. Αστράγαλος/ astragalus

Tο Astragalus είναι από τα δυνατά αντιφλεγμονώδη βότανα. Ενισχύει τo ανοσoποιητικό, αυξάνοντας τα επίπεδα ορισμένων τύπων κυττάρων που καταπολεμούν παθογόνους εισβολείς. Αυτά είναι τα μακροφάγα και τα φυσικά κύτταρα φονείς.  Aυξάνει, επίσης, τα επίπεδα των αντισωμάτων στον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτές οι ενώσεις προσδένονται σε ξένους εισβολείς, και το ανοσοποιητικό σύστημα αναλαμβάνει να τους καταστρέψει. Περαιτέρω το Astragalus διεγείρει την παραγωγή ιντερφερόνης, μιας ισχυρής αντι-ιικής ένωσης που σταματά τη δράση του ιού.  To Astragalus υποστηρίζει, ακόμη, το μυελό των οστών, το χώρο της ωρίμανσης των λευκών αιμοσφαιρίων.

36. Αχιλλέα

Περιέχει 1,4 % αιθέριο έλαιο, το οποίο έχει μπλε χρώμα και περιέχει την αζουλίνη έως 51% η οποία έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Περιέχει ακόμα βορνεόλη, τερπινεόλη, λιναλοόλη, σαβινένιο, χαμαζουλένιο που είναι αντιφλεγμονώδη και αντιαλλεργικό, καμφορά, σινεόλη, ισοαρτεμισία κετόνη και ίχνη θουξόνης. Και το χαμομήλι περιέχει αζουλένιο που είναι ένα σεσκιτερπενικό δικυκλικό.
Επίσης η Αχιλλέα περιέχει σεσκιτερπενικές λακτόνες, οι οποίες είναι η μιλλεφολίδη και η ακέτυλο βαλχανολίδη οι οποίες είναι πικρές και τονωτικές ουσίες, φλαβονοειδή τα οποία είναι υπεύθυνα για την αντισπασμωδική δράση της Αχιλλέας, πολυακετυλένια, τριτερπένια, φυτικές χρωστικές, οι οποίες διευρύνουν τις περιφερειακές αρτηρίες και συντελούν στη διάλυση θρόμβων.

37. Ελαιόλαδο

Το μονοακόρεστο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο περιέχει λιπαρά οξέα ωμέγα-3, τα οποία αναστέλλουν τις φλεγμονές. Οι έρευνες έχουν δείξει την αποτελεσματικότητα του στην μάχη εναντίον φλεγμονωδών παθήσεων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η αρτηριοσκλήρυνση, ακόμα και ο καρκίνος.

38. Χυμός ροδιού

Ο χυμός από ρόδι είναι ένας νόστιμος τρόπος και έτσι εύκολο να τον εντάξεις στο διατροφικό σου πρόγραμμα. Η ικανότητα αντίστασης στη φλεγμονή έχει χρησιμοποιηθεί ακόμα και για να βοηθήσει ασθενείς με υπέρταση. Το ρόδι περιέχει φυτοχημικά, τα οποία βοηθούν στην καταστολή των φλεγμονών των σχετιζόμενων με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Με άλλα λόγια, το ρόδι μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο σύμμαχο στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων.

39. Κρεμμύδια

Η κερσετίνη έχει τη δική της σημαντική θέση στη λίστα των αντιφλεγμονωδών τροφών μεγάλης αξίας. Τα κρεμμύδια, πλούσια σε αυτό το φλαβονοειδές, διαθέτουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση επίσης. Η κερσετίνη λειτουργεί σταθεροποιώντας τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την απόκριση της ισταμίνης, έχοντας ένα τόσο αντιισταμινικό, όσο και αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα.

40. Γλυκοπατάτες

Ακόμα και η ταπεινή γλυκοπατάτα θα μπορούσε να κάνει καλό σ’ εσένα όσον αφορά στη φλεγμονή. Έρευνες σε ζώα έχουν αποκαλύψει ότι αυτό το ιδιαίτερο χρώμα της πατάτας αναστέλλει τις διαδικασίες δημιουργίας μιας φλεγμονής. Αυτό ειδικά μπορεί να είναι κρίσιμης σημασίας, όσον αφορά στην διακοπή της προόδου των φλεγμονωδών παθήσεων του εγκεφάλου.

41. Καρύδια

Το ελλαγικό οξύ στα καρύδια έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, δρώντας υπέρ της προστασίας από την πλάκα και τη σκλήρυνση των αρτηριών που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, εμφράγματος και καρδιακών παθήσεων. Και αν αυτό δεν αποτελεί σημαντικό λόγο για να μασουλήσετε λίγα καρύδια παραπάνω, πρέπει να ξέρετε ότι διαθέτουν και τα πολύ σημαντικά αντιφλεγμονώδη λιπαρά οξέα ωμέγα-3.

42. Τσάι χρυσάνθεμου

Μια νόστιμη κούπα με τσάι χρυσάνθεμου με δυσκολία θα πιστεύαμε ότι έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δυνάμεις. Αλλά η εμφάνιση εξαπατά. Αυτό το λουλουδένιο ρόφημα καταστέλλει τις φλεγμονώδεις οδούς στον οργανισμό μας, βοηθώντας στην καταπολέμηση προβλημάτων όπως η χρόνια φλεγμονή.

43. Μούρα

Τα μούρα με την κουερσετίνη και τα άλλα φαινολικά συστατικά όπως τα φλαβονοειδή με τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες είναι τόσο καλά για εσένα και δεν θα πρέπει να ξαφνιαστείς όταν καταλάβεις τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις δράσεις του. Μπορούν, ανάμεσα σε άλλα, να αναστείλουν την παραγωγή μορίων που σχετίζονται με τη εκκίνηση δημιουργίας φλεγμονής , βοηθούν στην καταπολέμηση υπαρκτών φλεγμονών· μπορούν ακόμα και να αυξήσουν την απόπτωση ή θάνατο των καρκινικών κυττάρων, κάνοντας τα έτσι έναν ισχυρό σύμμαχο κατά των φλεγμονών, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρών.

44. Πικρό πεπόνι

Με μια ιδιαίτερη γεύση, το πικρό πεπόνι, περιέχει φαινολικά συστατικά, τα οποία προσφέρουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, λειτουργώντας ταυτόχρονα κατά των φλεγμονών και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πηγή : https://enallaktikidrasi.com/




ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ : Πότε θα γίνει η επιστροφή των μειώσεων συντάξεων Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 στους κληρονόμους των θανόντων συνταξιούχων 

Συνάδελφοι,

Με δημοσιεύματά μας σας είχαμε ενημερώσει αναλυτικά σχετικά με την ηλεκτρονική διαδικασία αιτήσεων για τα αναδρομικά των μειώσεων των κύριων συντάξεων του ενδεκαμήνου (11 Ιουνίου 2015 – 12 Μαΐου 2016) που έχουν κριθεί μη νόμιμες από το ΣτΕ, για της κληρονόμους θανόντων δικαιούχων.

Οι κληρονόμοι είχαν δικαίωμα υποβολής αίτησης μέχρι το τέλος του περασμένου έτους (2020).

Ο e-ΕΦΚΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ενημερώνει για το χρονοδιάγραμμα επιστροφής για αυτούς που υπέβαλαν  ηλεκτρονικά  τη σχετική υπεύθυνη δήλωση/αίτηση έως της 31 Δεκεμβρίου 2020, την οποία σας παραθέτουμε στη συνέχεια:


Χρονοδιάγραμμα επιστροφής  των μειώσεων  συντάξεων Ιουνίου 2015-Μαϊου 2016 στους κληρονόμους των θανόντων συνταξιούχων

Η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ανακοινώνει το χρονοδιάγραμμα επιστροφής  των μειώσεων  της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαϊου 2016 στους δικαιούχους κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων που υπέβαλαν  ηλεκτρονικά  τη σχετική υπεύθυνη δήλωση/αίτηση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Πιο συγκεκριμένα:

· Στις 10 Φεβρουαρίου 2021 θα καταβληθούν τα ποσά  στους δικαιούχους που έχουν υποβάλει οριστικά την αίτηση με  όλα τα ζητούμενα πιστοποιητικά και έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η επεξεργασία του αιτήματος.

· Στις 10 Μαρτίου 2021 θα πληρωθούν οι κληρονόμοι που θα υποβάλουν οριστικά  τα απαιτούμενα έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021. Διευκρινίζεται ότι η προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου είναι ενδεικτική  και ότι η ηλεκτρονική υπηρεσία θα παραμείνει ανοικτή για την υποβολή δικαιολογητικών και μετά την ημερομηνία αυτή για τις περιπτώσεις εκείνες που θα καθυστερήσει η έκδοση των αναγκαίων πιστοποιητικών.

· Τέλος, στις 12 Απριλίου 2021 θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε όσους έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη. Στις περιπτώσεις αυτές οι δικαιούχοι θα κληθούν εντός του Φεβρουαρίου να υποβάλλουν επιπλέον στοιχεία της διαθήκης, ώστε να είναι εφικτή η επεξεργασία του αιτήματος. 

Συνολικά έχουν υποβληθεί 232.517 αιτήσεις από κληρονόμους, εκ των οποίων έχουν οριστικοποιηθεί οι 148.870 και έχουν υποβληθεί προσωρινά οι υπόλοιπες 83.647.

Επίσης από τις 232.517 αιτήσεις οι  150.893 αφορούν δικαιώματα  χωρίς διαθήκη και οι 81.224 δικαιώματα  με διαθήκη.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της απλούστευσης των διαδικασιών το πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης αντλήθηκε ηλεκτρονικά εκτός των 48 μικρότερων Ειρηνοδικείων της χώρας. Για τα υπόλοιπα δικαιολογητικά, οι δικαιούχοι/κληρονόμοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να αντλήσουν ηλεκτρονικά τα δικαιολογητικά που ζητούνται (Πιστοποιητικό περί μη Αποποίησης Κληρονομιάς,  Πιστοποιητικό Πλησιέστερων Συγγενών)  με βάση το κληρονομικό δίκαιο  από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου www.gov.gr .

Από τη Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ


Επομένως:

·Η ανακοίνωση αφορά όλους όσους υπέβαλαν αίτηση μέχρι 31/12/20.

·Όσοι κατέθεσαν πλήρη ηλεκτρονικό φάκελο (αίτηση μαζί με τα απαραίτητα πιστοποιητικά), θα πιστωθούν στις 10/2/2021

·Για όσους κατέθεσαν αίτηση, αλλά εκκρεμούν τα πιστοποιητικά, αν τα καταθέσουν μέχρι 28/2/2021, θα πιστωθούν στις 10/3/2021.

·Όσοι κατέθεσαν αίτηση, αλλά δεν καταφέρουν να καταθέσουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά μέχρι 28/2/2021 λόγω καθυστέρησης έκδοσής τους, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή και προφανώς θα πιστωθούν σε μεταγενέστερο χρόνο.

·Όσοι έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη, θα κληθούν να καταθέσουν επιπλέον δικαιολογητικά και θα πιστωθούν στις 12/4/2021.