1

Ετήσια δικαιολογητικά συνέχισης επικουρικής σύνταξης για το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ

Συνάδελφοι,

Όπως κάθε χρόνο, το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ σας έχει αποστείλει επιστολή στην οποία σας ζητά την αποστολή των απαραίτητων δικαιολογητικών για τη συνέχιση καταβολής της επικουρικής σας σύνταξης.

Για όσους ενδεχομένως για τον οποιοδήποτε λόγο δεν έχετε λάβει την εν λόγω επιστολή, σας την παραθέτουμε στη συνέχεια :

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ 2020

Όπως καθίσταται σαφές, φέτος (σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές που το Ταμείο ζητούσε περισσότερα στοιχεία) το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ σας ζητά μόνο την επισυναπτόμενη στην επιστολή υπεύθυνη δήλωση με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια Δημόσια Αρχή (Αστυνομική Αρχή ή ΚΕΠ) ή ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.gov.gr.

Ωστόσο, το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ δε φρόντισε να υπάρχει το κείμενο το οποίο θα πρέπει να συμπληρώσετε στην ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση. Για όσους λοιπόν έχετε τη δυνατότητα να κάνετε τη θεώρηση ηλεκτρονικά, φροντίσαμε να σας παραθέσουμε το κείμενο στη συνέχεια:

Επομένως, επισκέπτεστε τον κάτωθι σύνδεσμο

https://www.gov.gr/ipiresies/polites-kai-kathemerinoteta/upeuthune-delose-kai-exousiodotese/ekdose-upeuthunes-deloses

και ακολουθώντας τις οδηγίες για την έκδοση υπεύθυνης δήλωσης, στο κείμενο της υπεύθυνης δήλωσης θα πρέπει να γράψετε τα εξής :

.


Με ατομική μου ευθύνη και γνωρίζοντας τις κυρώσεις, που προβλέπονται από τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 22 του Ν. 1599/1986 δηλώνω ότι:

 

Είμαι Άμεσος Συνταξιούχος (Γήρατος ή Αναπηρίας)

ή

Δικαιοδόχος (Δικαιοδόχος σύνταξης λόγω θανάτου ενεργού ασφαλισμένου ή συνταξιούχου)

 

—————————————————————————————————

 

Παρέχω εργασία ή απασχόληση με οποιοδήποτε είδος σύμβαση (π.χ. εξαρτημένης εργασίας , ανεξαρτήτων υπηρεσιών, αορίστου ή ορισμένου χρόνου ή έργου, σε οποιοδήποτε εργοδότη).

Αυτοαπασχολούμαι με οποιαδήποτε μορφή ή σχέση.

Ασκώ ελεύθερο επάγγελμα ή συμμετέχω σε Δ.Σ. εταιρίας κ.ο.κ  Χρονικό διάστημα εργασίας – αυτοαπασχόλησης – άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος κ.λπ. από…………. έως…………….

 

ή

 

Δεν παρέχω εργασία ή απασχόληση με οποιουδήποτε είδους σύμβαση (π.χ. εξαρτημένης εργασίας, ανεξαρτήτων υπηρεσιών αορίστου ή ορισμένου χρόνου ή έργου, σε οποιοδήποτε εργοδότη).

Δεν αυτοαπασχολούμαι με οποιαδήποτε μορφή ή σχέση.

Δεν ασκώ ελεύθερο επάγγελμα ούτε συμμετέχω σε Δ.Σ. κ.λπ.

—————————————————————————————————

 

(Το παρακάτω συμπληρώνεται μόνο από τα Δικαιοδόχα τέκνα):

 

Είμαι άγαμος και άνεργος

 

ή

 

Δεν είμαι άγαμος και άνεργος

 

—————————————————————————————————

Τέλος για την διεκπεραίωση της παρούσης ΠΑΡΕΧΩ την ρητή συγκατάθεσή μου στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ για τη συλλογή και επεξεργασία των προσωπικών μου δεδομένων.


.

· Τα σημεία που είναι με κόκκινο χρώμα δεν πρέπει να συμπεριληφθούν στην υπεύθυνη δήλωση, καθώς είναι οδηγοί για την κατανόηση και ορθή συμπλήρωση της δήλωσής σας.

· Εάν προχωρήσετε σε ηλεκτρονική θεώρηση, όταν διεκπεραιωθεί η ηλεκτρονική διαδικασία θα πρέπει να αποστείλετε την υπεύθυνη δήλωση στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ είτε ηλεκτρονικά είτε ταχυδρομικά.

· Επειδή αρκετοί συνάδελφοι έχουν επικοινωνήσει μαζί μας πανικόβλητοι, καθόσον η ισχύουσα καραντίνα περιορίζει τις δυνατότητες μετακίνησής τους, θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική και θα δοθεί παράταση πέραν της προθεσμίας της 31ης Ιανουαρίου 2021.

· Σας ενημερώνουμε ότι αυτό το διάστημα τα ΚΕΠ λειτουργούν αποκλειστικά με ραντεβού.

· Λόγω των περιοριστικών μέτρων δημόσιας υγείας, το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ δέχεται το δικαιολογητικό αποκλειστικά ταχυδρομικά ή με email (εάν επιλέξετε την ηλεκτρονική έκδοση υπεύθυνης δήλωσης).

· Αφού φέτος το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ κάνει αποδεκτή μόνο την υπεύθυνη δήλωσή σας για τη συνέχιση καταβολής της επικουρικής σύνταξής σας και αφού η ισχύς μίας υπεύθυνης δήλωσης δεν έχει… ημερομηνία λήξης, μήπως πρέπει το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στο εξής να τη λαμβάνει υπ’ όψη χωρίς να ζητά κάθε χρόνο νέες δηλώσεις ή στοιχεία από τους ασφαλισμένους και ο ασφαλισμένος να είναι υποχρεωμένος ο ίδιος να δηλώσει τυχόν αλλαγή στην κατάστασή του (όπως δηλαδή γίνεται σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία), ώστε να αποφεύγεται η ετήσια ταλαιπωρία τόσο των ασφαλισμένων μελών όσο και των λειτουργών του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ;;;
Πλούταρχος Κούσουλας : Το «αηδόνι της Ιονικής» συνεχίζει το μουσικό του ταξίδι με σάουντρακ την μαγευτική φωνή του! (βίντεο)

Ο συνάδελφος Πλούταρχος Κούσουλας δεν χρειάζεται συστάσεις. Έχει συστηθεί ο ίδιος στο κοινό του (που ξεπερνά τα όρια της Ιονικής Οικογένειας) από μικρή ηλικία, με τις υπέροχες ερμηνείες του και τη μαγευτική φωνή του. Γιατί μπορεί εμείς να τον γνωρίσαμε μέσα από την τράπεζα, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο Πλούταρχος είναι αυτό που λέμε «γεννημένος τραγουδιστής»!

Γέννημα-θρέμμα της Στερεάς Ελλάδας με την παράδοση στην παραδοσιακή μουσική και ανιψιός του εκλεκτού συνάδελφου Γιάννη Χρυσικού (πρώην Προέδρου και νυν μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου Συνταξιούχων), ασχολήθηκε από νωρίς με δύο φαινομενικά κατευθύνσεις που σημάδεψαν τη ζωή του : το τραγούδι και την Ιονική Τράπεζα – στην οποία μάλιστα ακολούθησε αξιοσέβαστη πορεία:  

«Γεννήθηκα στη Αμφίκλεια Φθιώτιδος από αγροτική οικογένεια. Όταν τελείωσα το λύκειο κατέβηκα στην Αθήνα όπου στις 10.10.73 προσελήφθην στην Ιονική Τράπεζα μετά από εξετάσεις. Υπηρέτησα στα καταστήματα Ηλιουπόλεως (Υπάλληλος) – Βούλας (Προϊστάμενος κατ/σεων), Αγ. Μαρίνας Ηλιουπόλεως (Διευθυντής) – Αμφιθέας (Διευθυντής) – Μοσχάτου (Υποδιευθυντής). Συνταξιοδοτήθηκα την 1.5.2010».

Η κλίση του προς το τραγούδι – και δη το παραδοσιακό – ουσιαστικά βρισκόταν στα γονίδιά του, αφού σύμφωνα και με τη δική του εξιστόρηση, όλη η οικογένειά του είχε… καλλιτεχνική φλέβα: 

«Όπως όλοι μας εκτός από την κύρια εργασία μας έχουμε και κάποια άλλη αγάπη σε κάτι άλλο. Η δική μου ήταν και είναι το τραγούδι. Από μικρός στο χωριό ανυπομονούσα να φτάσει γρήγορα κάποια γιορτή για να τραγουδήσω και γω στα γλέντια μαζί με τον πατέρα μου, τη μητέρα μου και τον παππού μου που τραγουδούσαν υπέροχα και μου έμαθαν πολλά.

Πώς να ξεχάσω τον πατέρα μου που τραγουδούσε το επιτραπέζιο «θέλω ν ανθίσουν τα κλαριά κι ο πάγος δεν τ αφήνει». Τη μητέρα μου με το καταπληκτικό συρτό «πέρασα μαρί Παναγιού». Τον παππού με το τσάμικο «Μια μικρή Βάσω Βασίλω».

Ο Πλούταρχος δεν ξεχνά ποτέ τις ρίζες του και προσπαθεί σε κάθε ευκαιρία να τις τιμά:

«Όλα αυτά τα τραγούδια τα ερμήνευαν τέλεια και μάλιστα αντηχούν ακόμη στ’ αυτιά μου! Και για να τους θυμάμαι προσπαθώ και εγώ σε κάθε ευκαιρία να τα τραγουδάω. Με τους φίλους μου από μικροί τραγουδούσαμε δημοτικά – λαϊκά τραγούδια, αλλά βέβαια στα πάρτι λέγαμε και κανά μοντέρνο που άρεσε στα κορίτσια (γέλια).»

Η υπέροχη, βαθιά και αισθαντική φωνή του, αλλά και το ταλέντο του στην ερμηνεία – αφού όταν πιάνει το μικρόφωνο μοιάζει πραγματικά να βρίσκεται στο φυσικό του χώρο – δεν μπορούσαν να κρατηθούν σε περιορισμένο κύκλο και σύντομα τον ανέδειξαν σε ένα σημαντικό τραγουδιστή του παραδοσιακού τραγουδιού :

«Την πρώτη μου εμφάνιση στην τηλεόραση την έκανα στην ΥΕΝΕΔ το 1980, τραγουδώντας 2 δημοτικά τραγούδια. Θυμάμαι είχε μαζευτεί στις τηλεοράσεις όλο το χωριό για να με δει. Μετά έλαβα μέρος σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές με δημοτικά τραγούδια της ΕΡΤ1, της ΕΡΤ2, τους ΑSTRA TV και στο Κανάλι της Βουλής. Ακόμα και σήμερα συνεχίζω να παίρνω μέρος σε διάφορες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με δημοτικά και λαϊκά τραγούδια.»

Και μπορεί βέβαια το τραγούδι να είναι… ο έρωτάς του, αλλά η μεγάλη του αγάπη ήταν, είναι και θα παραμείνει η πανέμορφη οικογένειά του :

«Είμαι παντρεμένος με τη Κωνσταντίνα Κουγιάτσου, με την οποία αποκτήσαμε 2 παιδιά. Πλέον είμαι παππούς με 2 εγγονάκια από την κόρη μου τα οποία υπέρ αγαπώ», μας λέει και φουσκώνει από περηφάνια!

Ο αγαπητός συνάδελφος είναι ο πρωταγωνιστής των εκδηλώσεων του χώρου της Ιονικής και μάλιστα μας έχει χαρίσει μοναδικές στιγμές διασκέδασης ιδιαίτερα στα ταξίδια του Συλλόγου μας στην Ελλάδα και την Ευρώπη! Θα λέγαμε ότι είναι συνυφασμένος με τις στιγμές χαλάρωσης των Ιονικάριων και πραγματικά είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μία εκδήλωση χωρίς τη συνοδεία της φωνής του Πλούταρχου!

Στιγμιότυπο από εκδρομή του Συλλόγου μας, με τον Πλούταρχο να δίνει το σύνθημα για γλέντι και χορό!

Ο ίδιος νιώθει ευτυχής και απολαμβάνει την αγάπη των συναδέλφων, αλλά βέβαια νιώθει βαθιά εκτίμηση για την αναγνώρισή του και χαίρεται σε κάθε περίσταση που μπορεί να τους προσφέρει τις εκπληκτικές του ερμηνείες:

«Συνάδελφοί μου, ένα μεγάλο ευχαριστώ για την αγάπη σας με την οποία με αγκαλιάσατε και με ακούτε να σας τραγουδώ.»

Κι εμείς από την πλευρά ευχαριστούμε το “αηδόνι της Ιονικής” που πάντοτε ήταν πρόθυμος να ομορφύνει με τη ζεστή φωνή του τις εκδηλώσεις μας και βεβαίως του ευχόμαστε ολόψυχα να συνεχίσει να χαρίζει τη μαγευτική του φωνή στον κόσμο και πάνω από όλα υγεία και ευτυχία για την πολυαγαπημένη του οικογένεια!

Στη συνέχεια σας παραθέτουμε ένα δείγμα μόνο από τις ερμηνείες του Πλούταρχου. Για περισσότερα, μπορείτε να επισκεφθείτε το κανάλι του στο youtubePloutarchos Koussoulas” και αν θέλετε να κάνετε δωρεάν εγγραφή προκειμένου να σας έρχεται ειδοποίηση για όποιο τραγούδι ανεβάζει:
Καλό ταξίδι Δημήτρη

Έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 84 ετών ο συνάδελφός μας Δημήτρης Σταυρόπουλος, ο οποίος είχε υπηρετήσει στο κατάστημα Ρούσβελτ Θεσσαλονίκης. Τον Δημήτρη διέκριναν το ήθος, η συνέπεια και η εργατικότητα και όσοι συνάδελφοι είχαν την τιμή να συνυπηρετήσουν μαζί του θα κρατήσουν τις καλύτερες αναμνήσεις από την κοινή εργασιακή τους πορεία.

Η απώλειά του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στους γιους του Λιβέριο και Γεώργιο, οι οποίοι είμαστε βέβαιοι ότι θα τιμήσουν τη μνήμη του πατέρα τους, αλλά και στον αγαπητό συνάδελφο και συμπέθερο του Δημήτρη, τον Γιώργο Μπαχαρίδη, με τον οποίο τους ένωναν οικογενειακοί και φιλικοί δεσμοί.

Εκ μέρους σύσσωμης της Ιονικής Οικογένειας εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντος.

Η εξόδιος ακολουθία του συναδέλφου θα γίνει αύριο (Σάββατο 28 Νοεμβρίου) στο Κοιμητήριο Αναστάσεως Θεσσαλονίκης.

Καλό ταξίδι Δημήτρη!
Το Υπουργείο Εργασίας στην υπηρεσία της Alpha Bank! Τα στελέχη του Υπουργείου ακύρωσαν αναίτια την αυριανή, τριμερή συνάντηση για την εξεύρεση λύσης για τους εργαζόμενους που μεταβιβάζονται στη Cepal!

Συνάδελφοι,

Σας είχαμε ενημερώσει χθες (Τετάρτη 25/11) ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είχε ανταποκριθεί στο αίτημά μας για την πραγματοποίηση τριμερούς σύσκεψης με τη συμμετοχή στελεχών του Υπουργείου, των Συλλόγων μας και της τράπεζας για τη συμφιλιωτική επίλυση των ζητημάτων που έχουν δημιουργηθεί λόγω της μεταβίβασης των συναδέλφων μας στη Cepal και της αδιάλλακτης στάσης της τράπεζας. Τονίζαμε μάλιστα πως αυτό ήταν κατ’ αρχάς ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αναμένοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης…

Δυστυχώς, το ένα βήμα μπροστά ακολούθησαν πολλά βήματα πίσω…

Σήμερα προς μεγάλη μας έκπληξη ενημερωθήκαμε από το Υπουργείο ότι η προγραμματισμένη ως άνω τριμερής συμφιλιωτική διάσκεψη αναβάλλεται για «έκτακτους υπηρεσιακούς λόγους», χωρίς να προσδιορίζεται νέα ημερομηνία αυτής!

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιες διαδικασίες μεσολάβησαν από χθες μέχρι σήμερα το πρωί, αλλά μπορούμε βάσιμα να υποθέσουμε – και μας δίνει αυτό το δικαίωμα η απαράδεκτη, πρωτοφανής στάση του Υπουργείου – ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων βρίσκεται στην υπηρεσία της Alpha Bank!

Τονίζουμε εξ άλλου, ότι ιδιαίτερα οι 16 εναπομείναντες συνάδελφοί μας που ακόμα αντιστέκονται στις πιέσεις και δεν έχουν υπογράψει την κατάπτυστη σύμβαση εργασίας, απειλούνται με άμεση από 1.12.20 υποχρεωτική μεταβίβαση και επομένως η οποιαδήποτε συνάντηση έχει νόημα να πραγματοποιηθεί το αργότερο τη Δευτέρα 30.11.20, ειδάλλως αργότερα θα είναι άνευ αντικειμένου!

ΟΙ Σύλλογοί μας απέστειλαν άμεσα στο Υπουργείο επιστολή (την οποία κοινοποιήσαμε στους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ενώ επίσης απεστάλη σχετικό Δελτίο Τύπου και στα ΜΜΕ) ζητώντας για ύστατη φορά να ορίσει νέα ημερομηνία διαδικτυακής διεξαγωγής της τριμερούς αυτής συμφιλιωτικής διάσκεψης τη Δευτέρα 30/11/2020 και να διεξαγάγει αυτήν με αμεροληψία και χωρίς σκοπιμότητες:

ΣΥΙΛΤΕ – ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Επιστολή 24-24/26.11.20

Σε κάθε άλλη περίπτωση το Υπουργείο θα έχει αποτύχει να ανταποκριθεί στο θεσμικό του ρόλο, έχοντας μάλιστα αναλάβει αποπροσανατολιστικό ρόλο στην υπηρεσία της Alpha Bank!

Ελπίζουμε στην ανταπόκριση του Υπουργείου, αλλά τονίζουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για τη στήριξη και προστασία των δικαιωμάτων των εναπομεινάντων 16 συναδέλφων μας, που απειλούνται με άμεση από 1.12.2020 υποχρεωτική μεταβίβαση στην ως άνω εταιρεία προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας τους στην Τράπεζα, αλλά και για τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων όλων των μεταβιβαζόμενων συναδέλφων εν μέσω της πανδημίας και της οξύτατης οικονομικής κρίσης που αυτή συνεπάγεται.

Σε περίπτωση που το Υπουργείο αποδειχθεί κατώτερο των περιστάσεων και ενώπιον της αδιάλλακτης στάσης της τράπεζας, είμαστε διατεθειμένοι να χαλάσουμε το κλίμα ομοψυχίας τράπεζας, εργοδοτικού συνδικαλισμού και κυβέρνησης και να… γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα ως Αγιοβασίληδες με «τρίγωνα κάλαντα μπροστά στο Κεντρικό»!
Ανταπόκριση του Υπουργείου Εργασίας στο αίτημά μας για τη σύγκληση τριμερούς σύσκεψης για την προάσπιση των συναδέλφων μας που μεταφέρονται στη Cepal

Συνάδελφοι,

Οι Σύλλογοί μας έχουν δηλώσει αδιαπραγμάτευτα ότι θα στηρίξουν μέχρις εσχάτων τους συναδέλφους που μεταφέρονται στη Cepal, για την προστασία των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Η δήλωσή μας αυτή έγινε πράξη από την πρώτη στιγμή με σειρά ενεργειών, μεταξύ των οποίων ήταν και το αίτημα προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη σύγκληση τριμερούς σύσκεψης, με τη συμμετοχή στελεχών του Υπουργείου, του Συλλόγου μας και της τράπεζας για την εξεύρεση λύσης τόσο για τους 16 εναπομείναντες συναδέλφους μας που δεν έχουν υπογράψει την κατάπτυστη σύμβαση εργασίας που τους προτάθηκε και ακόμα αντιστέκονται στις πιέσεις και τους εκβιασμούς που δέχονται καθημερινά, αλλά και για τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων όλων των μεταβιβαζόμενων συναδέλφων!

Όπως σας πληροφορήσαμε πρόσφατα, ήδη από τις προηγούμενες ημέρες ήταν εμφανές ότι ή κινητοποίησή μας είχε προκαλέσει αίσθηση, με δημοσιεύματα στα ΜΜΕ, αλλά και τη σχετική ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή και είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι το Υπουργείο ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας και μας απέστειλε πρόσκληση για την πραγματοποίηση τριμερούς, διαδικτυακής σύσκεψης την Παρασκευή 27/11 για τη συμφιλιωτική επίλυση των ζητημάτων που είχαμε θέσει στο αίτημά μας:

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η ανταπόκριση του Υπουργείου στο αίτημα μας σίγουρα κρίνεται κατ’ αρχάς ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Εμείς θα δώσουμε το παρών στη συνάντηση έτοιμοι να υπερασπιστούμε τις θέσεις των συναδέλφων μας και ελπίζουμε σε μία θετική στάση της τράπεζας προκειμένου να εξευρεθεί λύση για τη στήριξη και προστασία των δικαιωμάτων των εναπομεινάντων 16 συναδέλφων μας, που απειλούνται με άμεση από 1.12.2020 υποχρεωτική μεταβίβαση στην εταιρεία Cepal, τόσο των προερχομένων από την Ιονική, όσο και των προερχομένων από τις άλλες Τράπεζες, προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας τους στην Τράπεζα, άλλως να διασφαλισθούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα εν μέσω της πανδημίας και της οξύτατης οικονομικής κρίσης που αυτή συνεπάγεται!

Πιστεύουμε ότι είναι χρέος της πολιτικής ηγεσίας να σκύψει πάνω από το πρόβλημα αυτό και ελπίζουμε στη συνάντηση αυτή να επικρατήσουν οι αρχές τους διαλόγου, της ειλικρινούς διάθεσης επικοινωνίας και συνεννόησης και πάνω από όλα της λογικής, προκειμένου να βρεθεί μία λύση που να ικανοποιεί όλους τους συμμετέχοντες.

Είναι ευχάριστο όταν βλέπουμε ότι οι ενέργειες και οι αγώνες μας έχουν ανταπόκριση και θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η διαδικασία θα αποτελέσει τον καταλύτη για τη διευθέτηση των θεμάτων που έχει προκαλέσει η αδιάλλακτη στάση της τράπεζας.

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως έχουμε ήδη δηλώσει, είμαστε διατεθειμένοι να χαλάσουμε το κλίμα ομοψυχίας τράπεζας και εργοδοτικού συνδικαλισμού και να… γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα ως Αγιοβασίληδες με «τρίγωνα κάλαντα μπροστά στο Κεντρικό»!
Πιστώθηκαν τα αναδρομικά με τις συντάξεις Δεκεμβρίου – Διευκρινίσεις

Συνάδελφοι,

Όπως σας ενημερώσαμε χθες (Δευτέρα 23/11), με τις κύριες συντάξεις Δεκεμβρίου (που ξεκίνησαν να καταβάλλονται σήμερα Τρίτη 24/11) επρόκειτο να καταβληθούν τα αναδρομικά στους δικαιούχους συνταξιούχους που είτε δεν έλαβαν κανένα ποσό στην προηγούμενη πληρωμή αναδρομικών είτε έλαβαν ένα μέρος των αναδρομικών.

Μετά την πρώτη πληρωμή των αναδρομικών με τις συντάξεις Νοεμβρίου, σας είχαμε ενημερώσει άμεσα ότι είχαμε εντοπίσει λάθη και παραλείψεις σε δύο κατηγορίες συναδέλφων:

Α) Η πρώτη κατηγορία (που είναι και η πολυπληθέστερη) αφορούσε τους συναδέλφους που στην πλειονότητά τους είχαν αποχωρήσει με την εθελούσια έξοδο του 2014 και ελάμβαναν προσωρινή σύνταξη καθ’όλο ή κατά ένα μέρος του διαστήματος του επίμαχου ενδεκαμήνου (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016) και είχαν λάβει αναδρομικά όταν εκδόθηκε η οριστική απόφαση συνταξιοδότησής τους. Σε αυτούς τους συναδέλφους με την πρώτη πληρωμή είτε δεν είχε πιστωθεί κανένα ποσό είτε είχε πιστωθεί μέρος των αναδρομικών.

Σε αυτήν την κατηγορία διαπιστώνουμε ότι με τη σημερινή πίστωση πράγματι διορθώθηκε αυτή η παράλειψη και πιστώθηκαν σωστά τα ποσά, σύμφωνα με τις αρχικές εξαγγελίες της κυβέρνησης. Επομένως οι συνάδελφοι που δεν είχαν λάβει κανένα ποσό έλαβαν τα αναδρομικά που δικαιούνταν, ενώ όσοι είχαν λάβει ένα μέρος αυτών, έλαβαν το σύνολο των αναδρομικών.

ΠΡΟΣΟΧΗ !

1. Επειδή πολλοί συνάδελφοι αυτής της κατηγορίας έχετε επικοινωνήσει μαζί μας, σας τονίζουμε ότι όταν μετά την έκδοση της οριστικής απόφασης συνταξιοδότησής σας λάβατε αναδρομικά για το διάστημα που λαμβάνατε προσωρινή σύνταξη, σε εκείνη την καταβολή ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ του Ν4093/2012 και επομένως ΣΩΣΤΑ δε σας αποδόθηκε στη σημερινή πίστωση.

2. Στα αναδρομικά που είχατε λάβει τότε είχε γίνει μόνο η παρακράτηση του Ν4051/2012, η οποία και σας αποδόθηκε. Ωστόσο διαπιστώνουμε ότι επικρατεί σύγχυση μεταξύ των συναδέλφων, επειδή στο εκκαθαριστικό σημείωμα της περιόδου που λάβατε εκείνα τα αναδρομικά απεικονίζεται ο Ν4051/2012 ΜΑΖΙ με το Ν4024/2012, οποίος είναι και το μεγαλύτερο ποσό (περίπου 80%) και καθόσον δεν έχει κριθεί μη νόμιμος δεν επεστράφη. Επομένως, σας επεστράφη, ορθά, μόνο η κράτηση του Ν4051/2012 που αντιστοιχεί σε περίπου το 20% που απεικονίζεται σε εκείνο το εκκαθαριστικό σημείωμα.

 .

B)  Η δεύτερη κατηγορία στην οποία είχαμε εντοπίσει σφάλματα στην πρώτη πληρωμή των αναδρομικών αφορούσε τους συναδέλφους που έλαβαν αναδρομικά κατά τη διάρκεια ή μετά από το επίμαχο ενδεκάμηνο λόγω τροποποίησης της οριστικής τους απόφασης συνταξιοδότησης (π.χ. λόγω διόρθωσης βαθμού, άρσης πλαφόν, επιδομάτων τέκνων ή γάμου κ.ά.). Σε αντίθεση με την προηγούμενη κατηγορία, σε αυτούς τους συναδέλφους στο ποσό των αναδρομικών που είχαν λάβει τότε είχε γίνει παρακράτηση τόσο του Ν4051/2012 αλλά και του Ν4093/2012. Όπως σας είχαμε ενημερώσει στο χθεσινό δημοσίευμά μας και πράγματι από ό,τι επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες μας, σε αυτούς τους συναδέλφους στη σημερινή πίστωση έγινε η επιστροφή μόνο της κράτησης του Ν4051/2012 αλλά όχι και του Ν4093/2012, όπως θα έπρεπε.

Βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους συναδέλφους και τους ασφαλιστικούς μας συμβούλους και απομένει να επιβεβαιώσουμε αυτό το σφάλμα ώστε στη συνέχεια να αποφασίσουμε σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσουμε για τη διόρθωσή του.
ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – Αναδρομικά μαζί με τις συντάξεις Δεκεμβρίου

Συνάδελφοι,

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ιωάννη Βρούτση, είτε με τις κύριες συντάξεις Δεκεμβρίου (που ξεκινούν από αύριο Τρίτη 24/11) είτε με εμβόλιμη πληρωμή μέσα στο μήνα, θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους δικαιούχους συνταξιούχους που δεν τα πήραν στην προηγούμενη πληρωμή αναδρομικών με τις συντάξεις Νοεμβρίου. 

Τα στελέχη του Συλλόγου μας επικοινώνησαν με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες πράγματι μαζί με την πίστωση σύνταξης Δεκεμβρίου θα γίνει και η πίστωση των αναδρομικών τόσο σε όσους δικαιούχους δεν έλαβαν κανένα ποσό στην προηγούμενη πληρωμή με τις συντάξεις Νοεμβρίου, όσο και σε όσους έλαβαν ένα μέρος των αναδρομικών.

Επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας τα ως άνω αναδρομικά θα αφορούν τις μη νόμιμες περικοπές του ενδεκαμήνου (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016) του Ν4051/2012 και όχι του Ν4093/2012.

· Για την κατηγορία των συναδέλφων (που είναι και η πολυπληθέστερη) που ελάμβαναν προσωρινή σύνταξη καθ’όλο ή κατά ένα μέρος του διαστήματος του επίμαχου ενδεκαμήνου και έλαβαν αναδρομικά όταν εκδόθηκε η οριστική απόφαση συνταξιοδότησής τους, σας ενημερώνουμε ότι πράγματι στην πίστωση των αναδρομικών δεν τους είχε γίνει η κράτηση του 4093/2012 και ορθά δε θα τους πιστωθεί τώρα.

· Για την κατηγορία όμως των συναδέλφων που έλαβαν αναδρομικά κατά τη διάρκεια ή μετά από το επίμαχο ενδεκάμηνο λόγω τροποποίησης της οριστικής τους απόφασης συνταξιοδότησης (π.χ. λόγω διόρθωσης βαθμού, άρσης πλαφόν, επιδομάτων τέκνων ή γάμου κ.ά.), στο ποσό των αναδρομικών που είχαν λάβει τότε είχε γίνει παρακράτηση του Ν4093/2012 και αν όντως επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες μας, κακώς δε θα τους γίνει η επιστροφή αυτής της παρακράτησης. Αναμένουμε να διαπιστώσουμε αν όντως θα συμβεί αυτό και εν συνεχεία θα αποφασίσουμε σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσουμε.

* Επιπλέον, ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι στις συντάξεις Δεκεμβρίου θα καταβληθούν αυξημένες οι προσωρινές συντάξεις, ενώ θα καταβληθούν και τα αναδρομικά των προσωρινών συντάξεων λόγω αυτής της αύξησης.
Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι ενέργειες των Συλλόγων μας για την προάσπιση των συναδέλφων μας που μεταφέρονται στη Cepal – Ερώτηση της βουλευτή κ. Μαρίας Απατζίδου προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων – Συνεχίζουμε αδιαπραγμάτευτα τον αγώνα μας και ετοιμαζόμαστε για «τρίγωνα κάλαντα μπροστά στο Κεντρικό»!

Συνάδελφοι,

Ο Σύλλογος Εργαζομένων της Ιονικής και η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ από την πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστοί οι σχεδιασμοί της τράπεζας για μεταβίβαση 800 συναδέλφων στη Cepal, αντέδρασαν άμεσα (με συνεχείς ανακοινώσεις – ενημερώσεις προς τους συναδέλφους – δελτία Τύπου, επιστολές προς τους αρμόδιους φορείς και αιτήματα διαμεσολάβησης, συναντήσεις, στάση εργασίας, απεργία), διαβλέποντας ότι αυτή η μονομερής απόφαση της τράπεζας αφενός μεν ανατρέπει το εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς των συναδέλφων μας που βρίσκονται υπό μεταβίβαση, αφετέρου δε, ότι αποτελεί τον «πιλότο» των διοικήσεων των τραπεζών για το μέλλον του χώρου μας που ουσιαστικά θα οδηγήσει στην εξαφάνιση του… πάλαι ποτέ αξιοσέβαστου επαγγέλματος του τραπεζοϋπαλλήλου!

Στόχος μας είναι βέβαια η με κάθε τρόπο προάσπιση των συναδέλφων μας και όπως είναι εμφανές πλέον, οι ενέργειές μας έχουν προκαλέσει αίσθηση, αφού οι ιστοσελίδες «pontiki.gr» και «avgi.gr» αναφέρονται σε δημοσιεύματά τους στις αδιαφανείς και καταχρηστικές μεθοδεύσεις της Alpha Bank σε βάρος των συναδέλφων μας, παραθέτοντας την επιστολή μας προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς ενημέρωση για τις απαράδεκτες εξελίξεις στην τράπεζα, ζητώντας ενώπιον του  αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει οι συνάδελφοί μας την άμεση πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης (Υπουργείο – Σύλλογος – Τράπεζα) προκειμένου να εξευρεθεί λύση για τη στήριξη και προστασία των δικαιωμάτων τόσο των προερχόμενων από την Ιονική συναδέλφων όσο και των προερχομένων από τις άλλες Τράπεζες που απειλούνται με άμεση από 1.12.2020 υποχρεωτική μεταβίβαση στην εταιρεία Cepal:

Επιπλέον, η βουλευτής του ΜέΡΑ 25, κ. Μαρία Απατζίδη, κατέθεσε στις 16/11 σχετική ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ιωάννη Βρούτση, ζητώντας του ανταποκριθεί στο θεσμικό του ρόλο και να διευκρινίσει τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί για την προστασία των δικαιωμάτων των συναδέλφων:

ΕΡΩΤΗΣΗ προς ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ευχαριστούμε την κ. Απατζίδη για την ανταπόκρισή της και αναμένουμε και από τους υπόλοιπους πολιτικούς φορείς να συμπαρασταθούν εμπράκτως στο δίκαιο αγώνα μας!

 .

Συνάδελφοι,

· Έχουμε τονίσει εξ αρχής ότι είμαστε διατεθειμένοι να σταθούμε δίπλα στους συναδέλφους μας που ακόμα αντιστέκονται!

· Αυτά δεν είναι λόγια εντυπωσιασμού ή κενές εξαγγελίες, αλλά είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε μέχρις εσχάτων προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας τους στην Τράπεζα, να διασφαλισθούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα εν μέσω της πανδημίας και της οξύτατης οικονομικής κρίσης που αυτή συνεπάγεται!

· Αν δε βρεθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες ικανοποιητική λύση για τους συναδέλφους μας, είμαστε διατεθειμένοι να χαλάσουμε το κλίμα ομοψυχίας τράπεζας και εργοδοτικού συνδικαλισμού και να… γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα ως Αγιοβασίληδες με τις σκηνές μας μπροστά από το Κεντρικό!

· Ας αναλογιστούν οι υπεύθυνοι τις συνέπειες των πράξεών τους τόσο στις ζωές των συναδέλφων και των οικογενειών τους, όσο και στο κύρος της τράπεζας και ας πράξουν τα δέοντα γιατί διαφορετικά θα ηχήσουν τα «τρίγωνα κάλαντα μπροστά στο Κεντρικό»!
24/11 & 25/11 οι ημερομηνίες καταβολής της κύριας σύνταξής μας – 1/12 η επικουρική σύνταξη ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ 

Συνάδελφοι,

Οι ημερομηνίες καταβολής των κύριων συντάξεών μας του Δεκεμβρίου είναι οι εξής:

· Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020 για τους συναδέλφους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1,3,5,7,9

· Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020 για τους συναδέλφους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0,2,4,6,8

Η επικουρική σύνταξη του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ θα καταβληθεί την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου.
Ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική υπηρεσία  Επιστροφής ποσών Μειώσεων Κύριων Συντάξεων σε Κληρονόμους

Συνάδελφοι,

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είχε ανακοινώσει ότι η επιστροφή των αναδρομικών των μειώσεων των κύριων συντάξεων του ενδεκαμήνου (11 Ιουνίου 2015 – 12 Μαΐου 2016) που έχουν κριθεί μη νόμιμες από το ΣτΕ για τους κληρονόμους θανόντων δικαιούχων θα γινόταν μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής του ΕΦΚΑ μέχρι τέλους του χρόνου.

Σύμφωνα με το σημερινό (20/11/20) σχετικό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου, είναι διαθέσιμη η ηλεκτρονική υπηρεσία Επιστροφής Μειώσεων Κύριων Συντάξεων σε κληρονόμους στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr/el). Θα πρέπει να υποβάλετε την αίτηση μέχρι 17/12/20.

· Εισέρχεστε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Επιστροφής ποσών Μειώσεων Κύριων Συντάξεων σε Κληρονόμους στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ à  https://www.efka.gov.gr/el/epistrofi1516

Και ακολουθείτε τις οδηγίες σύμφωνα με τον αναλυτικό οδηγό που εξέδωσε ο e-ΕΦΚΑ, τον οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ

 

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ

Οι κληρονόμοι δικαιούνται αναδρομικά εφόσον ο δικαιούχος αποθανών απεβίωσε από τις 11.6.15 και μετά:

· Αν ο συνταξιούχος έχει αποβιώσει πριν από τις 11.06.2015 τότε οι κληρονόμοι του δεν δικαιούνται αναδρομικά.

· Εφόσον ήταν εν ζωή ολόκληρο το 11μηνο και απεβίωσε μετά τις 12 Μαΐου του 2016, τότε οι νόμιμοι κληρονόμοι του δικαιούνται ολόκληρο το ποσό των αναδρομικών που αντιστοιχεί στο συνταξιοδοτικό του εισόδημα την περίοδο 11.06.2015 – 12.05.2016. Ανεξάρτητα από το αν έχει μεταβιβαστεί ή όχι η σύνταξή του, οι κληρονόμοι του – δηλαδή η σύζυγος ή ο σύζυγος ή τα παιδιά κλπ – θα λάβουν τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στις περικοπές που είχε ο θανών.

· Αν ο συνταξιούχος απεβίωσε εντός του κρίσιμου 11μηνου, οι κληρονόμοι του θα λάβουν τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στους μήνες που εκείνος ήταν εν ζωή, υποβάλλοντας την ηλεκτρονική αίτηση στον ΕΦΚΑ.

· Κάθε ενήλικος κληρονόμος θα πρέπει να υποβάλει μια αίτηση. Για ανήλικους κληρονόμους την αίτηση θα υποβάλει ο νόμιμος κηδεμόνας τους.

· Ο κάθε κληρονόμος παίρνει το μερίδιο που αναλογεί στο κληρονομικό του δικαίωμα, όπως προβλέπεται από το νόμο. Σε αυτή την περίπτωση ρόλο παίζει το κληρονομικό ποσοστιαίο δικαίωμα όπως προσδιορίζεται από το νομικό πλαίσιο περί κληρονομιάς και όχι το ασφαλιστικό δίκαιο που αφορά στην μεταβίβαση της σύνταξης (δηλαδή 70% η χήρα ή ο χήρος κλπ).

· Οι κληρονόμοι απαιτείται να μην έχουν κάνει αποποίηση κληρονομιάς.

· Ο έλεγχος για τους κληρονόμους θα είναι απολογιστικός και δειγματοληπτικός. Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες Εκκαθάρισης και Πληρωμής Συντάξεων του e-Ε.Φ.Κ.Α. Οι αιτούντες που επιλέγονται στο δείγμα ενημερώνονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει στην αίτησή τους και υποχρεούνται εντός 15 ημερών να προσέλθουν στο αρμόδιο υποκατάστημα προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σε περίπτωση μη έγκαιρης προσέλευσης από υπαιτιότητά τους, αναζητούνται τα καταβαλλόμενα ποσά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

· Θα χρειαστείτε τους προσωπικούς κωδικούς σας Taxisnet, καθώς και το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ του θανόντος

· Απαιτούνται από τους κληρονόμους τα ακόλουθα 3 πιστοποιητικά:

1.    Πιστοποιητικό περί μη Αποποίησης Κληρονομιάς

2.    Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης Διαθήκης

3.    Πιστοποιητικό Πλησιέστερων Συγγενών

 

Στην κατάθεση των δικαιολογητικών:

1. Οι δικαιούχοι κληρονόμοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά  την αίτηση/υπεύθυνη δήλωση με όλα τα αναγκαία στοιχεία μέχρι 17/12/2020. Εφόσον διαθέτουν τα ζητούμενα πιστοποιητικά  τα επισυνάπτουν ταυτόχρονα στην αίτησή τους.

2. Εφόσον δεν διαθέτουν τα ζητούμενα πιστοποιητικά θα πρέπει μέχρι 28/2/2021 να επανέλθουν στην υπηρεσία και να επισυνάψουν στην αίτηση/υπεύθυνη δήλωση τα ζητούμενα πιστοποιητικά και βεβαιώσεις.

Α. Πιστοποιητικό περί μη Αποποίησης Κληρονομιάς. Για την έκδοση του πιστοποιητικού μπορούν οι κληρονόμοι να υποβάλλουν σχετικό αίτημα εδώ

Β.Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης Διαθήκης. Απαιτείται μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχει δημοσιευμένη διαθήκη. Για την έκδοση του πιστοποιητικού μπορούν οι κληρονόμοι να υποβάλλουν σχετικό αίτημα εδώ

Γ.Πιστοποιητικό Πλησιεστέρων Συγγενών. Για την έκδοση του πιστοποιητικού μπορείτε να υποβάλλουν οι κληρονόμοι σχετικό αίτημα εδώ