1

Τολμηρό για την εποχή του γράμμα μιας παντρεμένης κυρίας (Πηνελόπη Δέλτα) στον εραστή της (Ίωνας Δραγούμης) … – Από το facebook της συναδέλφισσας Πόπης Νομικού

Η μεγάλη μας συγγραφέας Πηνελόπη Δέλτα, η σημαντικότερη ίσως γυναικεία φυσιογνωμία στις κρίσιμες για τον Ελληνισμό πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, «συναντά» μία σημαντική φυσιογνωμία των πολιτιστικών της Ιονικής, αφού η αγαπητή συναδέλφισσα Πόπη Νομικού, την οποία χαρακτηρίζουν η ευφυΐα και το χιούμορ, έκανε μία ξεχωριστή ανάρτηση για τη μεγάλη συγγραφέα στο facebook της. Συμβαίνει μερικές φορές να ξεχνάμε ότι οι σπουδαίες προσωπικότητες που άφησαν το στίγμα τους στον τόπο μας, είχαν κι αυτοί τα πάθη στη ζωή τους σαν όλους τους ανθρώπους. Η Πηνελόπη Δέλτα, παντρεμένη με 3 κορίτσια, υποκύπτει στον παράνομο έρωτά της για τον Ίωνα Δραγούμη, που όμως τελικά την απορρίπτει και την οδηγεί στο σκοτάδι και στη ΣΙΩΠΗ…


Τολμηρό για την εποχή του γράμμα μιας παντρεμένης κυρίας στον εραστή της : « αγαπώ το χλωμό παιδί που με φίλησε στο στόμα εκεί στα πεύκα, σ’ αγαπώ άγρια και θέλω την αγκαλιά σου και το στόμα σου, σε θέλω όλον, όλον, δικό μου για πάντα και μ’ έρχεται να φύγω απόψε, πριν από το γράμμα μου, να μη σου γράψω ” σ ‘ αγαπώ”, μόνο να έλθω εκεί, να ορμήσω στο σπίτι σου, να χυθώ στο λαιμό σου και χωρίς λέξη, να πνίξω την αναπνοή σου, φιλώντας σε στο στόμα, ως που να κλείσεις τα μάτια σου και να πέσει το κεφάλι σου στον ώμο μου, χλωμό και αποκαμωμένο, μισοπεθαμένο από συγκίνηση και χαρά. Το ξέρω πως είμαι τρελή, μα η αγάπη κάποιον τρελαίνει…».

Η 31χρονη Πηνελόπη Δέλτα, υποδειγματική σύζυγος με 3 κορίτσια δεν άντεξε, εξομολογείται τον έρωτα της για τον 27χρονο Ίωνα Δραγούμη, «Και τότε ήλθε ο κυκλώνας, που σάρωσε τα πάντα… και με ανέβασε σε άλλους κόσμους υπερκόσμιους», έτσι αποτύπωσε την πρώτη τους επαφή.

Ο άνδρας της αρνείται το διαζύγιο, ο αυστηρός πατέρας της Εμμανουήλ Μπενάκης της το ξεκαθαρίζει «τα παιδιά σου ή αυτόν». Ο Δραγούμης αργότερα ερωτεύεται την Μαρίκα Κοτοπούλη, η Πηνελόπη την περιφρονεί, την θεωρεί ραδιούργα θεατρίνα που μπορεί να ξαπλώνει με 2-3 ταυτόχρονα, η Κοτοπούλη εξομολογείται «κάθε φορά που πλάγιαζα με τον Ίωνα νόμιζα ότι πλάγιαζα με τον Θεό Ερμή». Η Πηνελόπη ντύνεται στα μαύρα και δεν τα βγάζει ποτέ, για να αντέξει τη συναισθηματικά κενή ζωή της δημιουργεί μια φανταστική σχέση στην οποία παραμένει πιστή μέχρι τέλους.

Έρχεται να την καθηλώσει η νευρολογική νόσος, ανάπηρη πια γράφει και με τα 2 χέρια της, το ένα δεν το ελέγχει, πέφτει σε κατάθλιψη, το κακό τριτώνει, 27 Απριλίου του 1941, εισβολή των Γερμανών στην Αθήνα, η 67χρονη Πηνελόπη ακούγοντας την είδηση στο ραδιόφωνο γράφει στο ημερολόγιο της «Καημένη Ελλάδα!». Η οικονόμος της θυμάται ότι στο μπαλκόνι του αρχοντικού της στην Κηφισιά ήρθε να κελαηδήσει ένα αηδονάκι «πόσο σε ζηλεύω, να μουν σαν εσένα και εγώ ελεύθερη», ζήτησε ένα ποτήρι νερό (με αρσενικό), το ήπιε και έπεσε σε κώμα.

Πέντε ημέρες αργότερα, 2 Μαΐου, η σημαντικότερη γυναικεία προσωπικότητα των πρώτων δεκαετιών του περασμένου αιώνα που πήρε τα Ελληνόπουλα από το χέρι και τα οδήγησε στη μαγεία, φεύγει από την ζωή, γερμανική μπότα δεν άκουσε και αυτό μια παρηγοριά!

.

Το τελευταίο της σημείωμα, «Παιδιά μου, ούτε παπά, ούτε κηδεία. Παραχώστε με σε μια γωνιά του κήπου, αλλά μόνο αφού βεβαιωθείτε ότι δεν ζω πια. Φροντίστε τον πατέρα σας. Τον φιλώ σφιχτά».

.

Ο τάφος της στον κήπο της, χαραγμένη στην ταφόπετρα η λέξη ΣΙΩΠΗ, διακρίνονται οι κόρες της και ο άντρας της!

.

Το πανέμορφο αρχοντικό της Κηφισιάς όπου έγραψε και πέθανε, εκεί φυλάσσονται τα ανεκτίμητης αξίας αρχεία της, ημερολόγια και σημειώσεις, για την πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της εποχής (αρχεία Μουσείου Μπενάκη), υπέρμαχη της δημοτικής γλώσσας, στην είσοδο έγραφε «Κλείνετε την πόρτα» σκανδαλίζοντας που μια μεγαλοαστή δεν την αποκαλούσε « θύρα»!
Διευκρινίσεις σχετικά με τη χθεσινή ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για την καταβολή των αναδρομικών των κύριων συντάξεων εντός του 2020

Συνάδελφοι,

Μετά από τις χθεσινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, σύμφωνα με τις οποίες θα καταβληθούν εντός του 2020 εφάπαξ τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων του διαστήματος των 11 μηνών (Ιούνιος 2015 μέχρι Μάιο 2016) για το οποίο κρίθηκαν μη νόμιμες οι μνημονιακές περικοπές βάσει της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ, προκλήθηκε σε πολλούς συναδέλφους σύγχυση από διάφορα δημοσιεύματα των ΜΜΕ.

Συνεπώς, σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με όσα έχουν έρθει εις γνώση μας και μετά από επικοινωνία μας με το νομικό μας σύμβουλο δρ. Απόστολο Παπακωνσνταντίνου που έχει αναλάβει την υπόθεση για το Σύλλογό μας, ανεξάρτητα από το αν κάποιος έχει προσφύγει ή όχι, θα καταβληθούν τα αναδρομικά που προέρχονται από τις μη νόμιμες περικοπές του 4051/2012 και 4093/2012 για το διάστημα των 11 μηνών, δυστυχώς χωρίς τόκους και ασφαλώς, όπως διευκρίνισε ο Πρωθυπουργός, δε θα καταβληθούν τα δώρα που αφορούν αυτό το διάστημα.

Συνεπώς, για να έχετε μία εικόνα για τα ποσά που θα σας καταβληθούν, θα πρέπει να ανατρέξετε σε κάποιο εκκαθαριστικό σημείωμα σύνταξης μέχρι 31/12/18 και να παρατηρήσετε στις κρατήσεις σας ποια είναι τα ποσά που σας παρακρατούνται από τις ως άνω μνημονιακές περικοπές και να τα πολλαπλασιάσετε επί 11 (εξυπακούεται μείον το φόρο και όποιες άλλες κρατήσεις επιβάλλονται).

Σας ενημερώνουμε επίσης ότι οι συνάδελφοι στους οποίους δεν έχουν γίνει μνημονιακές περικοπές των νόμων 4051/2012 και 4093/2012 (δηλαδή όσοι λαμβάνουν κύρια σύνταξη κάτω των 1.000 ευρώ και επομένως δεν τους έχουν γίνει μνημονιακές περικοπές αυτών των νόμων), δεν έχουν να περιμένουν αναδρομικά από τη χθεσινή εξαγγελία του Πρωθυπουργού και επομένως διεκδικούν μόνο τα δώρα, τα οποία όμως, όπως προαναφέραμε, έγινε σαφές ότι δε θα καταβληθούν.

Για να είμαστε σε θέση να σας δώσουμε περισσότερες διευκρινίσεις για όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να δοθούν περισσότερες πληροφορίες από πλευράς κυβέρνησης, κάτι που δεν πιστεύουμε ότι θα γίνει πριν από το Σεπτέμβριο.

Είναι αυτονόητο ότι η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ συνεχίζει τη διεκδίκηση των μνημονιακών περικοπών (συμπεριλαμβανομένων των δώρων και της εισφοράς αλληλεγγύης) για όλο το διάστημα από το 2012 και μάλιστα μετά από τη συμφωνία που έχουμε συνάψει με τον δρ. Παπακωνσταντίνου, θα φτάσουμε μέχρι και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Εφάπαξ μέσα στο 2020 η καταβολή των αναδρομικών που επιδίκασε το ΣτΕ για τις κύριες συντάξεις σε περίπου 2,5 εκατ. συνταξιούχους, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό

Συνάδελφοι,

Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ σχετικά με τις μη νόμιμες περικοπές των συντάξεων των μνημονιακών νόμων 4051/2012 και 4093/2012 για το χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο του έτους 2015 έως το Μάιο του έτους 2016 δημιούργησε προσδοκίες στους συνταξιούχους για μία οικονομική βοήθεια αυτήν τη δύσκολη περίοδο.

Σύμφωνα με σημερινή δήλωση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, το σύνολο των αναδρομικών που επιδίκασε το ΣτΕ για κύριες συντάξεις θα καταβληθεί εφάπαξ στο ακέραιο μέσα στο 2020. Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι από την καταβολή των αναδρομικών θα ωφεληθούν περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι, είτε αυτοί είχαν προσφύγει στα δικαστήρια είτε όχι και ότι το συνολικό κόστος θα φτάσει το 1,4 δις ευρώ. Μάλιστα, τόνισε ότι η καταβολή αυτών των χρημάτων θα φέρει στα όριά της την εθνική οικονομία και συνεπώς δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω παροχών…

Σε κάθε περίπτωση, πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη νομιμότητα και ότι τα αναδρομικά θα καταβληθούν εντόκως στους συνταξιούχους που είχαν προσφύγει.

Επιπλέον, σας υπενθυμίζουμε ότι η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ θα συνεχίσει να διεκδικεί τα αναδρομικά από το 2012, όπως έχουμε έρθει σε συμφωνία με το νομικό μας σύμβουλο δρ. Απόστολο Παπακωνσταντίνου που έχει αναλάβει την υπόθεση και θα προσφύγουμε στο εξής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τα υπόλοιπα διεκδικούμενα ποσά.

.

Συνάδελφοι,

Σίγουρα πρόκειται για μία θετική εξέλιξη, αφού αυτή η είδηση δεν προέρχεται από ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, αλλά από τα λόγια του ίδιου του Πρωθυπουργού και αναμένουμε πλέον την υλοποίηση της υπόσχεσής του.

Παραμένετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα του Συλλόγου μας προκειμένου να μαθαίνετε άμεσα και κυρίως υπεύθυνα, όλες τις εξελίξεις όσον αφορά την υπόθεση των αναδρομικών, αλλά και ό,τι άλλο αφορά την Ιονική Οικογένεια.

 
58279. Ένας παπάς από τη Μαγούλα Λακωνίας (Αρχαία Σπάρτη) – Της συναδέλφισσας Χρηστίνας Σωτήρχου

Οι λευκές σελίδες της εκκλησίας στη χώρα μας είναι πολλές και ακόμα περιμένουν να γραφτούν. Για το ρόλο της και τη σύνδεσή της με το εκάστοτε καθεστώς (προοδευτικό, συντηρητικό, αντιδραστικό, ακόμα και… κατοχικό) υπάρχουν πολυάριθμα ντοκουμέντα, αλλά σπανίως γίνεται λόγος για αυτά.

Το ίδιο ισχύει βέβαια και για την περίοδο που η φασιστική, ναζιστική μπότα έπεσε αδυσώπητη πάνω στην Ελλάδα. Δυστυχώς, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υπήρξαν πολλοί ιερωμένοι που έσπευσαν να συμπαραταχθούν με τους κατακτητές (η αρχή είχε γίνει ήδη από την άνοδο του Μουσολίνι και του Χίτλερ στην εξουσία στις χώρες τους).

Ωστόσο βέβαια, υπήρξαν πολλοί που αποδείχθηκαν πραγματικοί ηγήτορες του ποιμνίου τους (μην ξεχνάμε το μείζονα ρόλο ιερωμένων στην Αντίσταση), που όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στον κατακτητή και με τις πράξεις τους έδειξαν το δρόμο της ελευθερίας και της ανθρωπιάς.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Κυθήρων κυρός Μελέτιος (1892-1972), από τη Μαγούλα Λακωνίας, αντιστάθηκε στους ναζί παρά το γεγονός μάλιστα ότι βρισκόταν στην «πηγή του κακού», αφού κατά της διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο π. Μελέτιος Γαλανόπουλος ήταν εφημέριος στη Σαλβάτορκιρχε Μονάχου και στη Λειψία. Με τη βοήθεια του μεγάλου μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή διέσωσε τον αρχαιότερο ελληνοχριστιανικό ναό του Μονάχου, συνελήφθη από τους ναζί για αντιστασιακή δράση, οδηγήθηκε στο Νταχάου, επέζησε, επέστρεψε στην Ελλάδα και ως γνήσιος πατριώτης και αντιναζιστής, οδηγήθηκε σε παραγκωνισμό από τη Χούντα…

Διαβάστε την κάτωθι αποκλειστική, προσωπική έρευνα της συναδέλφισσας Χρηστίνας Σωτήρχου που είναι ξεκάθαρο ότι έχει βάλει σκοπό της ζωής της να συμβάλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας, αφού δυστυχώς οι οιωνοί δείχνουν το δρόμο προς τη λήθη… : 

.

58279. Ένας παπάς απο τη Μαγούλα Λακωνίας (Αρχαία Σπάρτη)


Λίγα λόγια από τον Πρόεδρο του Συλλόγου μας, συνάδελφο Σαράντο Φιλιππόπουλο για το συμπατριώτη του πατέρα Μελέτιο Γαλανόπουλο και την έρευνα της συναδέλφισσας:

«Θέλω να ευχαριστήσω τη συναδέλφισσα εκ μέρος όλων των Ιονικάριων για τις αποκλειστικές έρευνές της που προσφέρει στο Σύλλογό μας, αλλά κυρίως για την προσπάθεια που καταβάλλει σε υποθέσεις ιστορικού και ουσιαστικά εθνικού ενδιαφέροντος, αφού αναδεικνύει άγνωστες ιστορίες και προσωπικότητες που μέσα στη δική τους πραγματικότητα και περιβάλλον, προσέθεσαν συχνά με προσωπικό κόστος ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα του περήφανου λαού μας.

Η σημερινή της αναφορά στον πάτερ Μελέτιο Γαλανόπουλο με συγκινεί ιδιαίτερα αφού ήταν συμπατριώτης μου, γεννηθείς στη Μαγούλα Λακωνίας (Αρχαία Σπάρτη). Ήταν πράγματι μία ξεχωριστή προσωπικότητα, ξακουστός στα μέρη μας, που τίμησε ιδιαίτερα τον τόπο μας υπηρετώντας με πίστη τα πραγματικά εθνικά και θρησκευτικά ιδανικά, δηλαδή το δίκαιο, την ανθρωπιά και την πατρίδα. Είναι μεγάλο ατόπημα από πλευράς των τοπικών αρχών που ακόμα δεν έχουν αποδώσει τις πρέπουσες τιμές σε αυτόν τον ξεχωριστό πατριώτη και θεωρώ χρέος μου με βάση την έρευνα της συναδέλφισσας να κινητοποιηθώ και να τη γνωστοποιήσω στο Δήμο και τους αρμόδιους φορείς προκειμένου, έστω και με τεράστια καθυστέρηση, να τιμήσουν τη μνήμη του.»

Σαράντος Φιλιππόπουλος
Αντισυνταγματική η αμνήστευση των τραπεζιτών! «Δεν άκουσαν, δεν είδαν, δεν ξέρουν» τα συστημικά ΜΜΕ

Τις προηγούμενες ημέρες πέρασε στα ψιλά μία ιδιαιτέρως σημαντική είδηση, αποκαλυπτική των συντονισμένων μεγάλων συμφερόντων που δρουν σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων, αλλά και επίσης ελπιδοφόρα για τη δικαιοσύνη και ορισμένους λειτουργούς της που ακόμα έχουν το θάρρος να τιμούν τον όρκο τους:

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών (με αφορμή δίωξη κατά στελεχών της Αγροτικής Τράπεζας από το 2007) έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο για την απαλλαγή των τραπεζιτών για απιστία!

Τα βουλεύματα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθήνας, που εξέτασε υπό διαφορετική σύνθεση δύο διαφορετικές υποθέσεις που αφορούσαν την Αγροτική Τράπεζα (η πρώτη αφορούσε δανειοδότηση υπό χρεοκοπία συνεταιρισμού, η δεύτερη συναλλαγές της τράπεζας την περίοδο που ήταν υπό ειδική εκκαθάριση) καταλήγουν σε πανομοιότυπα συμπεράσματα:

Πρώτον, ότι η απιστία σε βάρος των πιστωτικών ιδρυμάτων πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αυτεπαγγέλτως διωκόμενο έγκλημα, χωρίς να απαιτείται η διερεύνηση της υποβολής έγκλησης, και ότι κάθε άλλη πρόβλεψη είναι αντισυνταγματική ευνοϊκή διάκριση υπέρ των τραπεζών.

Δεύτερον, ότι αντιβαίνει επίσης στην αρχή της ισότητας και η διάταξη της ΠΝΠ (13/4/2020) που εξαίρεσε ειδικά τις εγκλήσεις κατά τραπεζικών στελεχών από το χρονικό περιθώριο που δόθηκε στις άλλες εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις ώστε οι θιγόμενες πλευρές να δηλώσουν αν επιθυμούν να συνεχιστεί η ποινική δίωξη.

Εν ολίγοις, τα δύο βουλεύματα χαρακτηρίζουν αντισυνταγματική και μη εφαρμόσιμη τόσο την αλλαγή που επέφερε η κυβέρνηση – και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας – στο άρθρο 405 του Ποινικού Κώδικα, δίνοντας δυνατότητα ευνοϊκής μεταχείρισης στα κατηγορούμενα για απιστία τραπεζικά στελέχη, όσο και τη διάταξη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του περασμένου Απριλίου (εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού και του lockdown εν ολίγοις…) που έδωσε στις διοικήσεις των τραπεζών το νομικό πρόσχημα να κλείσουν όλες τις εκκρεμείς δικαστικές έρευνες για αμφιλεγόμενες συναλλαγές και χρηματοδοτήσεις του παρελθόντος.

Ουσιαστικά οι ευνοϊκές για τους τραπεζίτες ρυθμίσεις που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση, είχαν ως αποτέλεσμα να μην μπορεί η δικαιοσύνη να κινηθεί εναντίον τραπεζιτών για κακουργηματική απιστία, αν δεν το ζητούσε η ίδια η τράπεζα και κατ’ ουσίαν έδιναν τη δυνατότητα στις τράπεζες να κλείσουν «παλιούς λογαριασμούς» μεγαλοστελεχών…

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάποιο σημείο του βουλεύματος γίνεται αναφορά ακόμα και για «συγκεκαλυμμένη αμνήστευση»!

Το δικαστικό συμβούλιο, με τα βουλεύματά του, καλεί τους εισαγγελείς που έχουν τις υποθέσεις και προσέκρουσαν στις αντισυνταγματικές διατάξεις να τις αγνοήσουν και να προχωρήσουν στην κατ’ ουσία εξέταση των υποθέσεων.

Αυτά τα δύο βουλεύματα που σύμφωνα με νομικές πηγές είναι τεκμηριωμένα, ουσιαστικά διαγράφουν τον αντισυνταγματικό χαρακτήρα των ως άνω διατάξεων και ανοίγουν το δρόμο για την ακύρωσή τους, με τις οποίες η κυβέρνηση επιχείρησε να αμνηστεύσει οριστικά τα τραπεζικά στελέχη εναντίον των οποίων εκκρεμούν κατηγορίες κακουργηματικής απιστίας.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι πρόκειται για σημαντικές κρίσεις, πλην όμως πρόκειται για πρωτοβάθμια βουλεύματα που πιθανόν θα οδηγηθούν τελικά στον Άρειο Πάγο που θα κληθεί οριστικά και αμετάκλητα να αποφασίσει για αυτό το μείζων νομικό θέμα που δημιουργείται.

 .

«Δεν άκουσαν, δεν είδαν, δεν ξέρουν» τα συστημικά ΜΜΕ

Βεβαίως δεν μπορούμε να μη σχολιάσουμε ότι μία τόσο σημαντική είδηση παρέμεινε στο περιθώριο των συστημικών ΜΜΕ που τήρησαν την αναμενόμενη σιγή ασυρμάτου… Δυστυχώς, σε αυτούς τους χώρους έχουν απομείνει τα παπαγαλάκια και δεν υπάρχει κανένας πλέον ουσιαστικά να κάνει τη δουλειά του με ευσυνειδησία και να προβάλει μία μείζονα είδηση για τη λειτουργία της δικαιοσύνης, του τραπεζικού συστήματος και της διαπλοκής στη χώρα μας…

Αυτά προς γνώση και συμμόρφωση για όσους (και δυστυχώς είναι οι περισσότεροι) συνεχίζουν να παρακολουθούν τα συστημικά ΜΜΕ που προσπαθούν να μας παρουσιάσουν ένα «μαγικό κόσμο, όμορφα πλασμένο», ενώ τα σημάδια οπισθοδρόμησης στην καθημερινότητά μας είναι απανωτά και άκρως ανησυχητικά…

 

Πηγή : Dikastiko.gr
Καλό ταξίδι Μιχάλη

Έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 86 ετών ο συνάδελφός μας Μιχάλης Αμπελάς, ο οποίος είχε υπηρετήσει ως υπάλληλος και διευθυντής στο Βόλο, στην Ελευσίνα, ως διευθυντής στα Τρίκαλα, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Ελλάδος και ως διευθυντής στο κατάστημα Κύπρου Λάρισας. Τον Μιχάλη διέκριναν το ήθος, η συνέπεια και η εργατικότητα και είμαστε βέβαιοι ότι όσοι συνάδελφοι είχαν την τιμή να συνυπηρετήσουν μαζί του, θα κρατήσουν τις καλύτερες αναμνήσεις από την κοινή εργασιακή τους πορεία.

Η απώλειά του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στη σύζυγό του Ελευθερία και την κόρη του Ελένη, οι οποίες είμαστε βέβαιοι ότι θα κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη του αγαπημένου συζύγου και πατέρα τους.

Εκ μέρους σύσσωμης της Ιονικής Οικογένειας εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντος.

Η εξόδιος ακολουθία του συναδέλφου έγινε στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο Βόλο και η ταφή στο Κοιμητήριο Βόλου.

Καλό ταξίδι Μιχάλη!
Αντίο Μάρκο

Έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 90 ετών ο συνάδελφός μας Μάρκος Γλεντζάκης, ο οποίος είχε υπηρετήσει στη Μητροπόλεως, το Σύνταγμα, το Κεντρικό, το Μοσχάτο, την Πλατεία Βάθης, τη Σπύρου Μερκούρη και τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών. Τον Μάρκο διέκριναν το ήθος, η συνέπεια και η εργατικότητα και ήταν αγαπητός σε όλους τους συναδέλφους που είχαν την τιμή να συνυπηρετήσουν μαζί του.

Η απώλειά του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στη σύζυγό του Μαίρη και τα δύο τους παιδιά, Ανδρέα και Μάρτζυ, οι οποίοι είμαστε βέβαιοι ότι θα τιμήσουν τη μνήμη του αγαπημένου τους συζύγου και πατέρα.

Εκ μέρους σύσσωμης της Ιονικής Οικογένειας εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντος.

Η εξόδιος ακολουθία και ταφή έγινε στο Κοιμητήριο Ζωγράφου.

Καλό ταξίδι Μάρκο!

 

 

 
Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ για τα έξοδα κηδείας θανόντων συνταξιούχων από 1/7/20

Ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία της ηλεκτρονικής υπηρεσίας πληρωμής εξόδων κηδείας, σε περιπτώσεις θανάτου συνταξιούχων του e-ΕΦΚΑ που απεβίωσαν μετά την 1/7/20.

 .

Συνάδελφοι,

Σας ενημερώνουμε ότι από την 1/7/20 παύει πλέον να λειτουργεί η υπηρεσία του ταμείου υγείας, η οποία απέδιδε τα έξοδα κηδείας των θανόντων συνταξιούχων συναδέλφων μας στους επιμελητές της κηδείας, μετά από την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών. Σε περίπτωση λοιπόν θανάτου συνταξιούχου του φορέα μας από 1/7/20 και στο εξής, ο επιμεληθείς για την τελετή (κηδείας-ταφής-αποτέφρωσης) υποβάλλει πλέον ηλεκτρονικά την αίτηση αποζημίωσης για έξοδα κηδείας.

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη στην εθνική διαδικτυακή πύλη gov.gr (ενότητα «Οικογένεια», υποενότητα «Απώλεια») και στο δικτυακό τόπο e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr ενότητα Συνταξιούχοι – πατήστε εδώ για απ’ευθείας μεταφορά στην υπηρεσία).

Σας ενημερώνουμε ότι πριν την υποβολή της αίτησης είναι αναγκαίο να έχει ήδη εκδοθεί από την επιχείρηση που ανέλαβε την τελετή, το παραστατικό για τις δαπάνες με τα στοιχεία σας (ΑΦΜ). Επιπλέον, πρέπει η επιχείρηση να έχει καταχωρίσει ηλεκτρονικά το παραστατικό, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή του e-ΕΦΚΑ «Παραστατικά Εξόδων Κηδείας».

Μετά την υποβολή της αίτησης θα υπολογίζεται αυτόματα το ποσό που προβλέπεται ως παροχή και θα καταβάλλεται σε λίγες μέρες στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει υποδείξει ο αιτών.

 .

Για τις παραπάνω ενέργειες θα χρειαστείτε:

· Προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet

· ΑΜΚΑ του θανόντος

· ΑΦΜ σας

· Ένα έγκυρο και ενεργό αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) στον οποίο είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος

 .

Προσοχή! Σας τονίζουμε ότι μέχρι στιγμής η υπηρεσία αφορά αποκλειστικά τις περιπτώσεις που θανών είναι συνταξιούχος.

 
Μέχρι τέλους του έτους η προθεσμία υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων χωρίς πρόστιμο για τα αναδρομικά συντάξεων περασμένων ετών

Στα πλαίσια της έγκυρης ενημέρωσής σας και εν όψει της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ο συνάδελφος λογιστής Θωμάς Γεωργίου παραθέτει κάθε χρόνο οδηγίες για να σας διευκολύνει και να αποφευχθούν λάθη και παραλείψεις που ενδεχομένως θα έχουν και αντίστοιχες συνέπειες.

Σας έχουμε ήδη ενημερώσει για τις βασικές παραμέτρους των δηλώσεων με προηγούμενα δημοσιεύματά μας (βλ. εδώεδώεδώ). Ωστόσο, επειδή έχουμε δεχθεί ερωτήσεις από συνταξιούχους συναδέλφους που έχουν λάβει αναδρομικά περασμένων ετών, σας ενημερώνουμε ότι η συμπληρωματική δήλωση για τα αναδρομικά συντάξεων έχει προθεσμία μέχρι τέλους του έτους, χωρίς πρόστιμο.

Για να ενημερωθεί κάποιος συνάδελφος αν έχει λάβει αναδρομικά από προηγούμενα έτη, θα πρέπει στην πλατφόρμα του taxisnet για την υποβολή της δήλωσης, πριν την οριστικοποίησή της (έντυπο Ε1), να πατήσει με τον κέρσορα στο ποσό της σύνταξης, προκειμένου να εμφανιστεί ανάλυση του ποσού, αλλά και πληροφορίες σχετικά με το αν σε αυτό περιλαμβάνονται ποσά αναδρομικά από προηγούμενα έτη για τα οποία θα πρέπει να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση.

Ωστόσο, τονίζουμε ότι στην περίπτωση που κάποιος συνάδελφος έχει λάβει αναδρομικά από προηγούμενα έτη, θα πρέπει να περιμένει πρώτα ο e-ΕΦΚΑ να ενημερώσει το taxisnet με το αρχείο των αναδρομικών (όπου αναγράφεται ξεχωριστά το ποσό για κάθε έτος) και να γίνει η αυτόματη τροποποιητική δήλωση, η οποία όμως παραμένει σε εκκρεμότητα μέχρι να υποβληθεί οριστικά από το φορολογούμενο. Επομένως, οι λογιστές των συναδέλφων θα πρέπει να παρακολουθούν αυτήν την εξέλιξη, προκειμένου να υποβάλουν την οριστική τροποποιητική δήλωση για τα αναδρομικά συντάξεων προηγούμενων χρόνων, αφού ολοκληρωθεί η ως άνω διαδικασία.

 

 
Μια χούφτα χώμα στις στάχτες – Της συναδέλφισσας Χρηστίνας Σωτήρχου

Η συναδέλφισσα Χρηστίνα Σωτήρχου πλέον δε χρειάζεται συστάσεις. Οι σπουδαίες ιστορικές της έρευνες τις οποίες προσφέρει προς πρώτη δημοσίευση στην ιστοσελίδα μας, αποτελούν τιμή για την ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ.

Με την από 8.5.20 δημοσίευση της συγκλονιστικής, αποκλειστικής αποκάλυψής της μέσα από την ιστοσελίδα μας για την πραγματική ταυτότητα του ήρωα Αντώνη από το κολαστήριο του Μαουτχάουζεν (βλ. εδώ), ο οποίος εξυμνείται μέσα από το πασίγνωστο, ομώνυμο τραγούδι σε στίχους Ιάκωβου Καμπανέλλη και μελοποίηση από τον Μίκη Θεοδωράκη, σας είχαμε ενημερώσει ότι η συναδέλφισσα έχει ξεκινήσει μία κοπιαστική, συνταρακτική έρευνα για το Μαουτχάουζεν και τους Έλληνες που βρέθηκαν στο στρατόπεδο του θανάτου και έχασαν τη ζωή τους από το δολοφονικό χέρι των φασιστών, ρατσιστών, απάνθρωπων ναζί.

Σήμερα, η Χρηστίνα μας παρουσιάζει το δεύτερο μέρος της έρευνάς της, για το περιβόητο πρόγραμμα “NS-Aktion 14f13” που «αντιπροσώπευε ένα ακόμη βήμα στο δρόμο για τη διάκριση και την απομόνωση πολιτικά και φυλετικά ανεπιθύμητων, μέσω της χρηστικής δολοφονίας με κίνητρο τον καθαρά ρατσιστικό μαζικό φόνο».

Στο στόχαστρο των ανθρωποειδών ναζί δολοφόνων βρέθηκαν και Έλληνες, στην πλειοψηφία τους από την Κρήτη, τα ονόματα των οποίων αποκαλύπτει η Χρηστίνα στη λίστα του θανάτου που παραθέτει στο τέλος…

Το έργο της Χρηστίνας είναι πάνω από όλα πολύτιμη προσφορά προς τη δημοκρατία και την ιστορική μνήμη. Εμείς δεν έχουμε παρά να την ευχαριστήσουμε που έχει επιλέξει να δημοσιεύει τις έρευνές της μέσα από την ιστοσελίδα μας και να σας καλέσουμε να διαβάσετε τη συνέχεια της έρευνάς της για το Μαουτχάουζεν και να τη μοιραστείτε με όσους γνωρίζετε. Ίσως με αυτόν τον τρόπο να βάλετε και εσείς το λιθαράκι σας στη διατήρηση της μνήμης και στην καταπολέμηση της λήθης, για ένα καλύτερο και πιο ανθρώπινο παρόν και μέλλον:

.

ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΧΩΜΑ ΣΤΙΣ ΣΤΑΧΤΕΣ

.