1

ΝΕΑ ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ: ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΣ!

  • ΑΠΕΤΥΧΕ Η ΟΛΙΣΘΗΡΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΟΥ «ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ» κ. ΓΚΙΑΤΗ ΚΑΘ’ΥΠΟΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΓΑΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΛΛΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΕΝΟΡΚΩΣ ΩΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ!!!

.

Συνάδελφοι, η υπόθεση της αντιπαράθεσης των συναδέλφων της Λιβαδειάς με την τράπεζα αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των αντεργατικών πρακτικών που επιφυλάσσουν η τράπεζα και γενικότερα οι εργοδότες για τους εργαζομένους στο παρόν και το μέλλον…

Ωστόσο, το σημαντικότερο είναι να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης του εργασιακού Μεσαίωνα που προσπαθούν να επιβάλουν, αφού με τη σθεναρή στάση που κράτησαν οι συνάδελφοί μας και την αποφασιστική συνδρομή του Συλλόγου μας και των νομικών μας συνεργατών, έχουμε κατορθώσει να αποκρούσουμε μέχρι στιγμής απόλυτα επιτυχημένα τη συντονισμένη επίθεση εργοδοσίας και εργοδοτικού συνδικαλισμού:

.

Με τις υπ’ 42 και 43/2018 αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς (Διαδ. Εργατικών Διαφορών) δικαιώθηκαν για άλλη μια φορά οι συνάδελφοί μας Γιώργος Παπαφώτης και Σταυρούλα Σκλαπάνη κατά της εργοδότριας ALPHA BANK, η οποία παράνομα και καταχρηστικά είχε αποφασίσει, από 7-7-2017, τη μετάθεσή τους από το κατάστημα της Λιβαδειάς σε καταστήματα στην Κηφισιά Αττικής επειδή δεν δέχθηκαν να αποχωρήσουν «οικειοθελώς» στο πλαίσιο άτυπης εθελουσίας εξόδου, που επί σειρά ετών εφαρμόζει η Τράπεζα με αφόρητες πιέσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι η Τράπεζα στόχευσε για άλλη μια φορά τους «αδύναμους» κρίκους: ο συνάδελφος Παπαφώτης είναι αναγκαστικά τοποθετημένος στην Τράπεζα ως προστάτης της ανάπηρης αδελφής του, έχει τη φροντίδα του επίσης ανάπηρου πατέρα του και πάσχει από αυτοάνοσο νόσημα, ενώ η συνάδελφος Σκλαπάνη πάσχει από ινσουλινοθεραπευόμενο διαβήτη και 2 ακόμη αυτοάνοσες ασθένειες. Ήταν οι μόνοι απ’ όλο το Κατάστημα, που κλήθηκαν να «αυτοαπολυθούν», μετά τη συγχώνευση των Καταστημάτων της τέως Εμπορικής και της Alpha Bank.

            Με τις αποφάσεις αυτές κρίθηκε ότι η μετάθεσή τους αυτή είναι καταχρηστική, αποτελεί μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας τους καθώς και διάκριση λόγω αναπηρίας, που απαγορεύεται ρητά από το Ν. 4443/2016. Ειδικότερα, ως προς τον Γ. Παπαφώτη κρίθηκε ότι συντρέχει διάκριση λόγω σχέσης (ειδική μορφή διάκρισης που απαγορεύεται από το νόμο) λόγω της σχέσης του με την ανάπηρη αδελφή του, της οποίας είναι προστάτης, αναγκαστικά τοποθετημένος για το λόγο αυτό στην Τράπεζα. Ως προς την Σταυρούλα Σκλαπάνη, κρίθηκε ότι συντρέχει διάκριση λόγω αναπηρίας επειδή η πάθησή της του ινσουλινοθεραπευόμενου σακχαρώδη διαβήτη σε συνδυασμό με δύο αυτοάνοσα νοσήματα αποτελεί «χρόνια πάθηση», εξομοιούμενη με αναπηρία. Οι αποφάσεις αυτές βάσισαν την κρίση τους αυτή στο ότι οι μεταθέσεις των συναδέλφων μας ακολούθησαν την πρόταση της Τράπεζας για οικειοθελή αποχώρηση στο πλαίσιο άτυπης εθελουσίας εξόδου, άλλως μετάθεση, ενώ παρόμοια πρόταση δεν έγινε και στους λοιπούς εργαζόμενους στο Κατάστημα, όπου απασχολούνταν ως tellers άλλοι 4 υπάλληλοι χωρίς τα προβλήματα υγείας/αναπηρίας των συναδέλφων μας. Κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης κατέθεσε ως μάρτυρας υπέρ των συναδέλφων ο πρόεδρος του Συλλόγου μας, συνάδελφος Σαράντος Φιλιππόπουλος, ενώ τη νομική υποστήριξή των συναδέλφων έχει αναλάβει από την αρχή η εκλεκτή νομική μας συνεργάτιδα κ. Ντέτα Πετρόγλου, την οποία ευχαριστούμε για την επιτυχημένη διαχείριση της υπόθεσης.

Οι αποφάσεις αυτές κηρύχθηκαν προσωρινώς εκτελεστές και η Τράπεζα υποχρεώθηκε να αποδέχεται τις υπηρεσίες τους ως tellers ή σε οποιαδήποτε άλλη θέση στο Κατάστημα Λιβαδειάς μέχρι τη δημοσίευση της εφετειακής απόφασης.

.

ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΑ ΕΞΑΠΤΕΡΥΓΑ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ!

Βέβαια, οι πιέσεις για «οικειοθελή» αποχώρηση και οι εκδικητικές μεταθέσεις δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο στην αντεργατική «φαρέτρα» της τράπεζας για να πετύχει τους σκοπούς της. Ωστόσο, αυτό που πραγματικά κάνει τη συγκεκριμένη υπόθεση ιδιαίτερη με έναν αποκρουστικό τρόπο, είναι η ανήθικη, ειδεχθής και αντίθετη με κάθε συνδικαλιστική αρχή και αξία παρέμβαση του εργοδοτικού συνδικαλισμού στην υπόθεση, σε αγαστή συνεργασία και καθ’ υπόδειξη της τράπεζας.

.

Σας υπενθυμίζουμε τα γεγονότα:

Οι συνάδελφοί μας με τη νομική και ηθική στήριξη του Συλλόγου μας είχαν κερδίσει τόσο την προσωρινή διαταγή, όσο και στη συνέχεια αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων, που ανέστειλαν προσωρινά την ισχύ των μεταθέσεών τους. Η Τράπεζα παρά την έκδοση της προσωρινής διαταγής τον Ιούλιο 2017 τους κράτησε στο Κατάστημα Λιβαδειάς επί 7 σχεδόν μήνες «στο ψυγείο», καταδικάζοντάς τους σε πλήρη αργομισθία χωρίς κανένα αντικείμενο εργασίας. Μόνον μετά την κοινοποίηση της απόφασης των ασφαλιστικών μέτρων… εδέησε να τους τοποθετήσει σε θέση teller από 22.1.2018, οπότε αντ’ αυτών μετέθεσε εκτός Νομού 2 άλλους tellers του Καταστήματος Λιβαδειάς, τους συναδέλφους Θεμιστοκλή Χριστοδούλου και Χαϊδούλα Λέντα.

Τότε είχε φτάσει η ώρα να επιστρατευθεί από την τράπεζα και ένα ακόμα όπλο… Ο «εργοδοτικός» Σύλλογος του κ. Γκιάτη, που σε όλη τη διάρκεια της αντιδικίας των συναδέλφων Σκλαπάνη και Παπαφώτη – που μάλιστα μέχρι την έναρξη της περιπέτειάς τους ήταν μέλη του Συλλόγου του κ. Γκιάτη – με την Τράπεζα υπήρξε παγερά αδιάφορος και αμέτοχος, ανέλαβε δράση -προφανέστατα καθ’ υπόδειξη και με τις ευλογίες της Τράπεζας- : άσκησε δια του νομικού συμβούλου του Συλλόγου του κ. Γιάννη Καρούζου επ’ ονόματι των εργαζομένων Χριστοδούλου και Λέντα κύρια παρέμβαση κατά των Σκλαπάνη και Παπαφώτη στην εργατική δίκη των τελευταίων με αίτημα να απορριφθεί η αγωγή τους, να μην ακυρωθεί η μετάθεση των Σκλαπάνη και Παπαφώτη και να διατηρηθούν οι κυρίως παρεμβαίνοντες ως tellers στο ενοποιημένο Κατάστημα Λιβαδειάς (!!!). Μάλιστα, κατά τη συζήτηση της υπόθεσης στο ακροατήριο ο κ. Γκιάτης κατέθεσε ενόρκως κατά των συναδέλφων μας Σκλαπάνη και Παπαφώτη και υπέρ των κυρίως παρεμβαινόντων, ενώ με την υπ’ αρ. 53/7.2.2018 ανακοίνωσή του, ο  Σύλλογός του δήλωσε με περισσό θράσος την πλήρη συνδικαλιστική και νομική υποστήριξή τους προς τους κυρίως παρεμβαίνοντες!!!

Με τις ως άνω αποφάσεις του Μονομ. Πρωτοδικείου Λιβαδειάς απορρίφθηκε ως απαράδεκτη η ως άνω κύρια παρέμβαση και καταδικάσθηκαν οι παρεμβαίνοντες στη δικαστική δαπάνη των συναδέλφων μας.

 

Μέχρι σήμερα είχαμε δει τον «εργοδοτικό» Σύλλογο του κ. Γκιάτη να παρεμβαίνει στα δικαστήρια υπέρ της Τράπεζας και κατά των συναδέλφων (!!!). Τώρα στρέφει και εργαζόμενους εναντίον εργαζομένων καθ’ υπόδειξη και με τις ευλογίες της Τράπεζας.

Καταδικάζουμε την καινοφανή στα χρονικά του εργατικού δικαίου και νομικά έωλη αυτή ενέργεια του Συλλόγου του κ. Γκιάτη ως επαίσχυντη και απεχθή, αντιβαίνουσα όχι μόνο στις αρχές του συνδικαλισμού, αλλά και της ηθικής. Για άλλη μια φορά απέδειξε ότι το δεν εξυπηρετεί παρά τα εργοδοτικά συμφέροντα της Τράπεζας, που αρέσκεται στο «διαίρει και βασίλευε». Πολλώ μάλλον στην εποχή μας, που κυοφορούνται απολύσεις, για όσους δεν ενδώσουν στις αφόρητες πιέσεις της Τράπεζας για οικειοθελή αποχώρηση στο πλαίσιο άτυπης εθελουσίας εξόδου!

Οι αντεργατικές ενέργειες σε πλήρη συνεργασία με την εργοδοσία από έναν μόνο κατ’ όνομα συνδικαλιστή δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες! Αυτές οι απαράδεκτες, καινοφανείς πρακτικές πρέπει να κοπούν στη ρίζα τους και επομένως ζητάμε την καταδίκη των αντεργατικών αυτών πρακτικών του Συλλόγου του κ. Γκιάτη και την παραδειγματική διαγραφή του από την ΟΤΟΕ! Οτιδήποτε λιγότερο θα δώσει δικαιώματα να σηκώσουν κεφάλι οι λογής λογής εργοδοτικοί συνδικαλιστές και να εντείνουν αυτές τις πρακτικές στο άμεσο μέλλον τόσο στον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων, όσο και γενικότερα στην προσπάθεια πλήρους απορρύθμισης των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.  
Αντιπροσωπεία του Συλλόγου μας θα λάβει για δεύτερη συνεχή χρονιά μέρος σε εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν το Σ/Κ (2-3/2) στα Τρίκαλα για την επέτειο του Τρικαλινού Κιλελέρ της 2/2/1925, μετά από πρόσκληση της οργάνωσης «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ 1925»

Συνάδελφοι,

Οι επισκέπτες της ιστοσελίδας μας σίγουρα γνωρίζετε την προσπάθεια που καταβάλλει η συναδέλφισσά μας Χρηστίνα Σωτήρχου, με τη συνδρομή του Συλλόγου μας, να κοινοποιήσει τη δράση του δολοφόνου των εργατών, του συνεργάτη των κατακτητών επί Κατοχής, του προδότη της πατρίδας μας που συνέβαλε στην προσπάθεια γενοκτονίας του ελληνικού λαού, του Χρήστου Καβράκου και το διαρκές σκάνδαλο που εξελίσσεται εδώ και δεκαετίες με την ονομασία του στρατοπέδου Τρικάλων προς τιμήν του!!!!

Ο Σύλλογός μας έχει σταθεί αλληλέγγυος στις προσπάθειες τόσο της συναδέλφισσας, όσο και άλλων πολιτών με δημοκρατικό φρόνημα για τη διόρθωση αυτής της κατάφωρης ιστορικής αδικίας, ζητώντας τη μετονομασία του στρατοπέδου “Χρήστου Καβράκου”. Στα Τρίκαλα έχει συσταθεί η οργάνωση “ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ 1925” με σκοπό την ιστορική αποκατάσταση της αιματοβαμμένης αγροτικής εξέγερσης των Τρικάλων, αλλά και το “ξήλωμα” του δολοφόνου Χρήστου Καβράκου από την περίοπτη θέση που του έχουν επιφυλάξει μέχρι στιγμής οι επίσημες ιστορικές αναφορές.

Ο Δήμος Τρικκαίων έχει θεσπίσει την ετήσια διοργάνωση εκδηλώσεων προς τιμήν της Αγροτικής και Λαϊκής Εξέγερσης των Τρικάλων και μας τιμά ιδιαιτέρως η πρόσκληση της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ 1925» :

Α. Να παρευρεθούμε στην ημερίδα που διοργανώνεται το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων, με θέμα «Οι αγώνες της αγροτιάς απ’ το Κιλελέρ ως την Αντίσταση» και να προλογίσουμε τη συναδέλφισσα Χρηστίνα Σωτήρχου που θα μιλήσει για τις διώξεις των γυναικών μετά την Εξέγερση του 1925».

.

Β. Την επομένη, Κυριακή 3/2, οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που στήθηκε στην ομώνυμη πλατεία, για να τιμηθεί η Αγροτική και Λαϊκή Εξέγερση των Τρικάλων της 2ας Φεβρουαρίου 1925. Η “ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ” μέσα από τις έρευνες της συναδέλφισσας Χρηστίνας Σωτήρχου, επιθυμεί να συμβάλει ώστε σταδιακά να λάβει τη θέση και την πανελλήνια αναγνώριση που του αξίζει στο πάνθεον των ιστορικών αγώνων της εργατοαγροτιάς του περασμένου αιώνα.

.

Στα Τρίκαλα θα βρεθεί αντιπροσωπεία του Συλλόγου μας, αποτελούμενη από τον πρόεδρο συνάδελφο Σαράντο Φιλιππόπουλο που θα είναι ομιλητής και στις δύο ως άνω εκδηλώσεις, τον έφορο συνάδελφο Παναγιώτη Χαλικιά και τη συναδέλφισσα Χρηστίνα Σωτήρχου.

Ευχαριστούμε την «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ 1925» για την τιμητική πρόσκλησή της. Θα συμμετάσχουμε με χαρά στις εκδηλώσεις και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και μνήμης.
Η Υπηρεσία Εθελοντικής Αιμοδοσίας της Ιονικής προσφέρει ξανά ζωή! ΝΕΟΣ τρόπος συγκέντρωσης μονάδων αίματος σε ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ επίπεδο

Συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε, ο Σύλλογός μας έχει προχωρήσει στην επανενεργοποίηση του θεσμού της Υπηρεσίας Εθελοντικής Αιμοδοσίας που είχε προσφέρει σημαντικό έργο την περίοδο λειτουργίας της ΙΟΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ. Παρά τις δυσκολίες που συνοδεύουν αυτό το εγχείρημα λόγω της ηλικίας των περισσότερων μελών μας, προχωρήσαμε στην επανασύσταση της Υπηρεσίας και νιώθουμε δικαιωμένοι αφού η νέα μας προσπάθεια έχει ήδη βοηθήσει δεκάδες συναδέλφους μας, παρέχοντάς τους τις τόσο πολύτιμες μονάδες αίματος, ανεξαρτήτως εάν οι ίδιοι είναι εθελοντές αιμοδότες ή όχι.

· Όμως για το νέο έτος έχουμε θέσει τον πήχη ακόμα πιο ψηλά! Για να καλυφθούν όμως οι ανάγκες των μελών του Συλλόγου μας και των οικείων τους, απαιτείται η ενεργοποίηση του συνολικού δυναμικού της Ιονικής Οικογένειας και κυρίως της νέας γενιάς της Ιονικής. Ο σχεδιασμός είναι να πραγματοποιηθούν δύο αιμοληψίες κατά τη διάρκεια του έτους στα γραφεία μας που θα καλυφθούν από την Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» με την οποία συνεργαζόμαστε και ελπίζουμε να στηριχτούν από τα παιδιά και τα εγγόνια μας! Για να συμβεί αυτό, πρέπει να καταστεί συνείδηση στους συναδέλφους μας ότι όλοι μπορούμε και πρέπει να συνδράμουμε σε αυτήν την προσπάθεια για τους συναδέλφους μας, εμάς τους ίδιους και για να ξανακάνουμε πρωτοπόρα την Υπηρεσία Εθελοντικής Αιμοδοσίας της Ιονικής!

.

· Ωστόσο, στο πλαίσιο της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας μας, καταβάλλαμε προσπάθειες και κατορθώσαμε προκειμένου να θεσπιστεί ένας επιπλέον τρόπος συγκέντρωσης μονάδων αίματος σε πανελλαδικό επίπεδο:

Παροτρύνουμε στο εξής τους εθελοντές μας και όσους έχουν τη δυνατότητα να δώσουν αίμα να πηγαίνουν ανά πάσα στιγμή στις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας οποιουδήποτε Κρατικού Νοσοκομείου της χώρας. Ο αιμοδότης θα δηλώνει απλά ότι το αίμα προσφέρεται για την τράπεζα αίματος του Συλλόγου μας και συγκεκριμένα αναφέροντας τον αριθμό “13451” που είναι ουσιαστικά η ταυτότητά μας στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.

.

· Επίσης, κάθε μήνα θα γνωστοποιούμε τη δραστηριότητα της Υπηρεσίας και όσους ενεργοποιηθήκαν και αιμοδότησαν για λογαριασμό του Συλλόγου μας, ενώ στο επόμενο Δ.Σ. θα πάρουμε απόφαση ώστε στο τέλος κάθε χρονιάς σε μία ξεχωριστή εκδήλωση να τιμούμε τους αιμοδότες του Συλλόγου μας.

 .

Είμαστε σίγουροι ότι οι επόμενες δράσεις της Υπηρεσίας Εθελοντικής Αιμοδοσίας θα αυξήσουν ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή των συναδέλφων. Ευελπιστούμε ότι σταδιακά θα καταστεί ένας θεσμός που θα έχει άκρως ικανοποιητική και αποτελεσματική λειτουργία.

Σε αυτή την προσπάθεια των εθελοντών αιμοδοτών του συλλόγου μας καλούμε εσάς  αλλά και κάθε μέλος της οικογένειάς σας, παιδιά, εγγόνια, αδέλφια, να αυξήσουμε την οικογένεια των αιμοδοτών του συλλόγου μας ώστε να είμαστε σε θέση να εξυπηρετήσουμε περισσότερους συναδέλφους και συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη από αίμα.

 

 

Να είμαστε όλοι και σε αυτή τη πλευρά της ζωής μας,

μία γροθιά… μία Ιονική Οικογένεια

 
Την Παρασκευή 18/1 καλωσορίσαμε όλοι μαζί τη νέα χρονιά στην κοπή πίτας του Συλλόγου μας στο κέντρο «Ελαφοκυνηγός» (φωτογραφίες)

Συνάδελφοι,

Έχουμε τονίσει επανειλημμένως ότι το πνεύμα συναδελφικής αλληλεγγύης και αγάπης συνεχίζει να διαπερνά όλους τους προερχόμενους από την Ιονική. Όλοι εμείς νιώθουμε ότι είμαστε μία μεγάλη Ιονική Οικογένεια και το αποδεικνύουμε με κάθε ευκαιρία. Και σαν οικογένεια που είμαστε, δεν υπήρχε καλύτερος τρόπος να καλωσορίσουμε το 2019 από την κοπή πίτας της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, η οποία, όπως και πέρυσι, πραγματοποιήθηκε στο κέντρο «Ελαφοκυνηγός» (Περικλή Σταύρου 5, Ν. Φιλοθέη), την Παρασκευή 18/1.

.

Οι συνάδελφοι που συνέρρευσαν στην εκδήλωση συνέβαλαν στην επιτυχημένη διεξαγωγή της με την καλή τους διάθεση, το κέφι και το χαμόγελό τους. Το κέντρο και η φιλοξενία των ανθρώπων του μας είχαν δημιουργήσει πολύ καλή εντύπωση στην περυσινή, αντίστοιχη εκδήλωση. Επομένως τους εμπιστευτήκαμε και φέτος και μπορούμε να πούμε ότι η επιλογή μας μάς δικαίωσε πλήρως.

Οι συνάδελφοι που συμμετείχαν άρχισαν να καταφτάνουν λίγο μετά τις 8.30 μ.μ. και να γεμίζουν το κέντρο που είχαμε κλείσει για την εκδήλωσή μας. Η βραδιά ξεκίνησε… χαλαρά, με τα απολαυστικά εδέσματα που μας προσέφεραν και βέβαια με άφθονο κρασί για να δημιουργηθεί η κατάλληλη ατμόσφαιρα για το γλέντι που θα ακολουθούσε!

Και από ό,τι φαίνεται… έκανε τη δουλειά του, αφού σε συνδυασμό με την καλή διάθεση και την ενέργεια που έδωσαν στην εκδήλωση οι συνάδελφοι, κυριάρχησαν το τραγούδι, ο χορός και το γλέντι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Το έναυσμα έδωσαν αρχικά η ορχήστρα και η τραγουδίστρια του κέντρου, αλλά βεβαίως το κέφι ανέβηκε κατακόρυφα όταν εμφανίστηκαν στην πίστα τα “αηδόνια” της ιονικής οικογένειας, οι συνάδελφοι Ιπποκράτης Ξυλάς και Πλούταρχος Κούσουλας που έδωσαν για μία ακόμα φορά ένα ξεχωριστό σόου!

·        Όταν πλέον είχε ολοκληρωθεί η προσέλευση των συναδέλφων, κάναμε ένα μικρό διάλειμμα από τα τραγούδια και τους χορούς για να κόψουμε την πίτα του συλλόγου μας. Η θεά Τύχη είχε… θηλυκό πρόσημο, αφού τυχερές της βραδιάς ήταν η συναδέλφισσα Αναστασία Κελένη και η κ. Άννα Σαρλή, σύζυγος του αγαπητού συναδέλφου μας Σοφοκλή, που κέρδισαν από ένα κωνσταντινάτο για να τους φέρει γούρι για τη νέα χρονιά! Τους ευχόμαστε υγεία και ευτυχία για τις ίδιες και τους αγαπημένους τους και είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η ξεχωριστή Ιονική βραδιά θα τους μείνει αξέχαστη !

·        Μετά τις 12 το βράδυ, όταν πλέον είχε αλλάξει η μέρα, γιορτάσαμε και τα γενέθλια του Προέδρου του Συλλόγου μας συνάδελφου Σαράντου Φιλιππόπουλου που μετά από πρωτοβουλία-έκπληξη του αντιπροέδρου μας συνάδελφου Γιάννη Σοφιανόπουλου και το κάλεσμα… από μικροφώνου του συνάδελφου Ιπποκράτη Ξυλά, έσβησε τα κεράκια της τούρτας στην πίστα. Του ευχόμαστε υγεία, να είναι πάντα δυνατός για να συνεχίσει το έργο του και… φώτιση για να λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις για το κοινό καλό όλων μας!

·        Ευχόμαστε το 2019 να είναι μία χρονιά με υγεία και πολλές επιτυχίες για τους απανταχού Ιονικάριους, με το βλέμμα πάντοτε στην πολυπόθητη ενότητα της Ιονικής Οικογένειας με τη συγχώνευση των συλλόγων μας.

.

Υ.Γ. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συναδέλφους που συνετέλεσαν στην απόλυτα επιτυχημένη διοργάνωση και διεξαγωγή της εκδήλωσης, καθώς και τους υπεύθυνους του Κέντρου “Ελαφοκυνηγός” για την άψογη συνεργασία και φιλοξενία τους.

 
Ενημέρωση για την πορεία των διεκδικήσεων των συναδέλφων μας μέσω ομαδικών αγωγών

Συνάδελφοι,

Ο Σύλλογός μας μέχρι σήμερα έχει επιδείξει σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα στις νομικές διεκδικήσεις, είτε αυτές αφορούν ομαδικές είτε ατομικές διεκδικήσεις των συναδέλφων μας.

Εδώ και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα έχουμε ξεκινήσει τη διεκδίκηση μέσω ομαδικών αγωγών των μνημονιακών περικοπών των Ν.4051/2012 και 4093/2012 και της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων.

Πρόσφατα ο Σύλλογός μας προχώρησε σε συνεργασία με το νομικό γραφείο του δρ. Παπακωνσταντίνου μέσω ομαδικών αγωγών για την υπεύθυνη διεκδίκηση των αναδρομικών των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων και επιδόματος αδείας.

Θα συνεχίσουμε να σας παρέχουμε λεπτομερή ενημέρωση για την πορεία και εξέλιξη αυτών των δικαστικών διεκδικήσεων που βέβαια αναμένεται να είναι αρκετά χρονοβόρες. Ήδη ο νομικός μας συνεργάτης δρ. Απόστολος Παπακωνσταντίνου μας απέστειλε την κάτωθι επιστολή, στην οποία διευκρινίζει την πορεία των ομαδικών αγωγών και διεκδικήσεων για τις υποθέσεις των μνημονιακών περικοπών και της εισφοράς αλληλεγγύης:

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Πάμε θέατρο… Στο πολυβραβευμένο έργο “Master Class”, με τη Μαρία Ναυπλιώτου στο ρόλο της Μαρίας Κάλλας (θέατρο «Μικρό Χορν», Αμερικής 10), την Πέμπτη 28/3 ώρα 21:00 μ.μ. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τις 10/2 λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων!

Η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ έχει αποκτήσει μία ιδιαίτερη σχέση με τα θεατρικά δρώμενα, παρέχοντας στους συναδέλφους τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις καλύτερες παραστάσεις της σεζόν με μειωμένο εισιτήριο.

Μετά από τις μαγευτικές «Μάγισσες της Σμύρνης», με τις οποίες εγκαινιάσαμε (Παρασκευή 11/1) το… θεατρικό 2019, σειρά παίρνει η παράσταση «Master Class» στο θέατρο «Μικρό Χορν», οδός Αμερικής 10, την Πέμπτη 28 Μαρτίου ώρα 21:00 μ.μ., του αμερικανού συγγραφέα Terrence McNally, βασισμένη στο περίφημο σεμινάριο που δίδαξε η Μαρία Κάλλας στη Μουσική Σχολή Τζούλλιαρντ της Νέας Υόρκης στις αρχές της δεκαετίας του ’70 (71/72).

Η παράσταση ανεβαίνει με τεράστια εμπορική, αλλά κυρίως καλλιτεχνική επιτυχία στο θέατρο «Μικρό Χορν», σε σκηνοθεσία του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου και σε μετάφραση του Στρατή Πασχάλη, με τη Μαρία Ναυπλιώτου να υποδύεται τη Μαρία Κάλλας σε μία ερμηνεία που έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές, έχει χαρακτηριστεί ως «άθλος» και αποτελεί σίγουρα την κορύφωση της σπουδαίας ηθοποιού. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι ανακοινώνουμε την παράσταση δύο μήνες πριν να την παρακολουθήσουμε, καθώς έχει ήδη γίνει SOLD OUT για τις περισσότερες ημέρες που ανεβαίνει!

Το έργο έχει διαγράψει μία σημαντική πορεία, έχοντας αποσπάσει σημαντικά βραβεία στη διαδρομή του, ενώ την τεράστια Μαρία Κάλλας έχουν ενσαρκώσει λαμπερές πρωταγωνίστριες, ανάμεσά τους η Φαίη Ντάναγουεϊ και η Φαννύ Αρντάν (σκηνοθετημένη μάλιστα από τον Ρομάν Πολάνσκι), ενώ στην Ελλάδα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τη σεζόν 1997-1998 σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη και μετάφραση του Μάριου Πλωρίτη, με την Κάτια Δανδουλάκη στον εμβληματικό ρόλο.


Η Μαρία Κάλλας, κατά πολλούς η σπουδαιότερη φωνή του 20ού αιώνα, στα χρόνια του ’70, καταρρακωμένη ψυχολογικά από το γάμο Αριστοτέλη Ωνάση με την Τζάκι Κέννεντι, αλλά και το άγχος που προκαλούν τα φώτα της δημοσιότητας, λίγα χρόνια πριν παραιτηθεί από τη ζωή και τη βρει ο θάνατος, αποφασίζει να δώσει μαθήματα φωνητικής σε νέους τραγουδιστές.

Οι συνεδρίες αυτές μετατρέπονται από τον Terrence McNally σε έναν συναρπαστικό διάλογο της Κάλλας με τους σπουδαστές και τον εαυτό της, αυτοβιογραφικό, αποκαλυπτικό για τα μυστικά της τέχνης της, ειρωνικό και γεμάτο χιούμορ, πικρό για έναν καινούργιο κόσμο που ανατέλλει και που δεν της ταιριάζει.

Αυστηρή κι ανθρώπινη, σκληρή κι ευάλωτη, περήφανη κι απλή, αναπολεί, εξοργίζεται, κραυγάζει, γελάει σαρκαστικά, συντρίβεται, ειρωνεύεται, γίνεται κωμική, κλείνεται στον εαυτό της ή ανοίγει τόσο διάπλατα τα χαρτιά της που προκαλεί φόβο.

Το έργο πλημμυρίζει με τις μουσικές του Βέρντι, του Πουτσίνι, του Μπελίνι, ενώ παρελαύνουν πρόσωπα μύθοι της όπερας και σύμβολα της ζωής της μεγάλης Ελληνίδας και να μας θυμίσει την αξία της ομορφιάς της αληθινής τέχνης.

Η επιβλητική κι αισθαντική Μαρία Ναυπλιώτου, στην ακμή και την ωριμότητά της, ενσαρκώνει τη μεγάλη ντίβα μέσα στο σύγχρονο υποκριτικό πνεύμα, σ’ έναν διάλογο γενεών με το αρχέτυπο πρότυπο της μεγάλης καλλιτέχνιδας.

Τη σκηνοθεσία του “Master Class” υπογράφει ο καταξιωμένος ηθοποιός και σκηνοθέτης της νεώτερης γενιάς Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος.

.

Συντελεστές της παράστασης:

Κείμενο: Στρατής Πασχάλης

Σκηνοθεσία: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος

Σκηνικά: Όλγα Μπρούμα

Ενδυματολογική επιμέλεια: Σταματία Μέγκλα

Μουσική επιμέλεια: Πέτρος Μπούρας

Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος

Τα κοστούμια της κυρίας Ναυπλιώτου επιμελήθηκε ο Βασίλης Ζούλιας

.

Διανομή ρόλων:

Μαρία Κάλλας – Μαρία Ναυπλιώτου

Σοπράνο Α΄ (διπλή διανομή) – Βάσια Ζαχαροπούλου, Εύα Γαλογαύρου

Σοπράνο Β΄ (διπλή διανομή) – Λητώ Μεσσήνη, Δάφνη Δαυΐδ

Τενόρος – Νικόλας Μαραζιώτης

Πιανίστας (διπλή διανομή) – Πέτρος Μπούρας, Αλέξανδρος Αβδελιώδης

Stage Hand – Βαγγέλης Δαούσης

.


 

Ο Σύλλογός μας εξασφάλισε ειδική προσφορά για τα μέλη μας:

· 16 ευρώ (αρχική τιμή 20)

  • Όσοι συνάδελφοι ενδιαφέρεστε, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με τη γραμματεία του Συλλόγου μας (210 3250692-3-4) προκειμένου να σας κρατήσουμε θέσεις

  • ΠΡΟΣΟΧΗ ! Επειδή η παράσταση είναι SOLD OUT, ο Σύλλογός μας εξασφάλισε περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων και θα πρέπει να δηλώσετε συμμετοχή μέχρι το αργότερο την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου.

  • Οι θέσεις θα κλείνονται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ μετά την καταβολή του αντιτίμου του εισιτηρίου.

  • Θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας.
Τα… ξόρκια έπιασαν και απολαύσαμε τις «Μάγισσες της Σμύρνης» την Παρασκευή 11/1 στο Θέατρο «Παλλάς»

Το 2019 ξεκίνησε άκρως δυναμικά και επιτυχημένα για την Επιτροπή Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας του Συλλόγου μας. Μαζί με την εκδρομή στη Σερβία, την Ουγγαρία, την Αυστρία και τη Σλοβακία, αλλά και την κοπή πίτας της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ για να καλωσορίσουμε όλοι μαζί το νέο χρόνο, εγκαινιάσαμε και τη θεατρική χρονιά με την παράσταση «Μάγισσες της Σμύρνης» την Παρασκευή 11/1 στο Θέατρο «Παλλάς». Το αγαπημένο βιβλίο που έχει παρουσιαστεί και στη μεγάλη οθόνη, πέρασε τώρα και στο σανίδι στην πολύ επιτυχημένη μεταφορά σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή και με ένα λαμπερό θίασο που προμήνυε εξ αρχής το εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Παρά την καταρρακτώδη βροχή εκείνη την ημέρα που έκανε δύσκολη την πρόσβαση στο θέατρο, οι συνάδελφοι που έδωσαν το παρών αποζημιώθηκαν απόλυτα, καθώς η εκπληκτική σκηνοθεσία και οι πρωταγωνιστές κατάφεραν να αποτυπώσουν την ατμόσφαιρα μίας εμβληματικής εποχής, μεταφέροντάς μας 130 χρόνια πίσω σε ένα ταξίδι στα παράλια της Σμύρνης και σε μια ιστορία γεμάτη μάγια, ξόρκια, αρώματα, έρωτες και πάθη, κερδίζοντας επάξια το χειροκρότημα του κοινού.

Βέβαια, τώρα που… μας άνοιξε η όρεξη, θα ακολουθήσουν πολλές ακόμα πολιτιστικές δραστηριότητες, επομένως να επισκέπτεστε καθημερινά την ιστοσελίδα μας και να είστε σε ετοιμότητα για να κλείσετε θέση, πάντοτε σε εξαιρετικές τιμές, τόσο στις επόμενες θεατρικές παραστάσεις που θα παρακολουθήσουμε όσο και στις εκδρομές και στις άλλες εκδηλώσεις που θα διοργανώσουμε!
Αντίο Μαρία !

Έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 91 ετών η Μαρία Χατζή, σύζυγος του αείμνηστου συναδέλφου μας Δημήτρη Χατζή, ο οποίος είχε υπηρετήσει στο Κατάστημα Μεγάρων. Η εκλιπούσα διακρινόταν από το ήθος και τη συνέπεια.

Η απώλεια αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στους γιους της Νίκο και Γιάννη που είμαστε βέβαιοι ότι θα κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη της.

Εκ μέρους σύσσωμης της Ιονικής Οικογένειας εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους οικείους της εκλιπούσης.

Καλό ταξίδι Μαρία!
Επιστροφή των χρημάτων που περίσσεψαν από την αυτασφάλιση του 2014

Συνάδελφοι,

Η αδικαιολόγητη και άνευ προηγουμένου καθυστέρηση εκκαθάρισης των λογαριασμών των συναδέλφων από το 2014 για την επιστροφή των χρημάτων τους που περίσσεψαν μας ανάγκασε να απευθυνθούμε στο Διοικητή του ΕΦΚΑ κ. Σέμπο προκειμένου να επιληφθεί προσωπικά την επίλυση του σοβαρού αυτού ζητήματος: 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΕΦΚΑ ΓΙΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΑΥΤΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Έχουμε ήδη λάβει διαβεβαιώσεις ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξει λύση σε αυτό το ζήτημα και οι συνάδελφοι θα λάβουν τα χρήματά τους.
Εντυπωσιακή εκκίνηση για το 2019 με την επταήμερη εκδρομή της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ στις γιορτινές Ουγγαρία, Αυστρία, Σλοβακία και Σερβία (φωτογραφίες)

Η Επιτροπή Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας του Συλλόγου μας «απογειώθηκε» μέσα στο 2018, αλλά στόχος μας είναι φέτος να εκτοξευτεί στα ύψη!!! Και αν κρίνουμε από την παροιμία που θέλει την αρχή να είναι το ήμισυ του παντός, τότε είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε!

Ο Σύλλογός μας πραγματοποίησε μία πραγματικά υπέροχη, επταήμερη εκδρομή (2-8/1/19) στις εορταστικές Ουγγαρία, Αυστρία, Σλοβακία και Σερβία, εγκαινιάζοντας εντυπωσιακά και κυρίως… Ιονικά το 2019!

Οι πανέμορφες πρωτεύουσες των χωρών της κεντρικής Ευρώπης μας είχαν διαφύγει μέχρι στιγμής και ήταν «υποχρέωσή» μας να σας κάνουμε αυτό το δώρο τις γιορτινές μέρες, για να τις γνωρίσουμε μάλιστα στα καλύτερά τους, αφού λόγω των ημερών ήταν στολισμένες και διαποτισμένες με τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα!

 


Τετάρτη 2/1

Αφήσαμε την Πρωτοχρονιά για να την περάσει ο καθένας με τους δικούς του ανθρώπους και την οικογένεια, αλλά τη δεύτερη μέρα του χρόνου ήταν η ώρα για την Ιονική Οικογένεια! Πριν ακόμα ανατείλει ο ήλιος και με το κρύο τσουχτερό, βρεθήκαμε για τις ευχές στο παραδοσιακό σημείο συνάντησής μας και εκκίνησης των εκδρομών μας, κάτω από τα γραφεία του Συλλόγου μας. Πήραμε το δρόμο προς τα βόρεια για τη Θεσσαλονίκη με τους απαραίτητους ενδιάμεσους σταθμούς και νωρίς το μεσημέρι φτάσαμε στη νύμφη του Θερμαϊκού. Εκεί καλωσορίσαμε στο πούλμαν και τους συναδέλφους της Βόρειας Ελλάδας που αν κρίνουμε από την πολύ μεγάλη συμμετοχή τους, περίμεναν με ανυπομονησία αυτήν την εκδρομή.

Επειδή… δεν κρατιόμασταν, σύντομα είχαμε περάσει τα σύνορα της ΠΓΔΜ και αφού κάναμε την… απαραίτητη «επιδρομή» στα αφορολόγητα μαγαζιά στα σύνορα, συνεχίσαμε για το συνοριακό σταθμό της Σερβίας. Νωρίς το βράδυ, κουρασμένοι από το μακρύ ταξίδι, αλλά με πολύ καλή διάθεση λόγω της όμορφης ατμόσφαιρας που επικρατούσε καθ’όλη τη διάρκεια της διαδρομής στο πούλμαν, φτάσαμε στο ξενοδοχείο μας στην πόλη Νις της Σερβίας, όπου δειπνήσαμε και διανυκτερεύσαμε.

.

Πέμπτη 3/1

Νωρίς το πρωί ξεκινήσαμε για τα ουγγρικά σύνορα και ο επόμενος σταθμός μας νωρίς το απόγευμα ήταν η πανέμορφη μαγυάρικη πρωτεύουσα, η Βουδαπέστη. Η πρώτη γνωριμία μας με την πόλη περιλάμβανε μία από τα πιο εντυπωσιακές δραστηριότητες της εκδρομής μας που θα μείνει σε όλους μας αξέχαστη. Αφού καταλύσαμε στο ξενοδοχείο μας, τακτοποιηθήκαμε και δειπνήσαμε, πήραμε το δρόμο για να βρεθούμε στις όχθες του Δούναβη και να ξεκινήσουμε τη φανταστική, νυχτερινή κρουαζιέρα μας με το πλοιάριο της Ιονικής (αφού το είχαμε κλείσει αποκλειστικά για το Σύλλογό μας). Υπό τους ήχους των εκπληκτικών βαλς του Γιόχαν Στράους «Τα κύματα του Δουνάβεως» σε αρμονική συνύπαρξη με τον τόπο και το χρόνο, ο πολύ καλός Έλληνας ξεναγός μας που διαμένει μόνιμα στη Βουδαπέστη μας έκανε μία εξαιρετική ξενάγηση, καθώς ξετυλιγόταν μπροστά μας όλη η ομορφιά της νυχτερινής Βουδαπέστης με τα υπέροχης αρχιτεκτονικής κτίρια και τις φωτισμένες γέφυρες. Η κούραση από το πολύωρο ταξίδι γρήγορα ξεχάστηκε και αφεθήκαμε όλοι να μας παρασύρουν τα νερά του Δούναβη σε μία υπέροχη κρουαζιέρα… Ενθουσιασμένοι από την εμπειρία, επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο για να «φορτίσουμε τις μπαταρίες μας» για τις επόμενες μέρες.

Ξενοδοχείο

Κρουαζιέρα Δούναβη

.

Παρασκευή 4/1

Μετά το πλούσιο πρωινό μας, αυτήν τη φορά σειρά είχε η… υπό το φως της ημέρας ξενάγηση της Βούδας και της Πέστης, που εκτείνονται στις δύο όχθες του Δούναβη που χωρίζει την πόλη. Αφού περιηγηθήκαμε στα σπουδαιότερα αξιοθέατα και μνημεία της πόλης, από την Πλατεία των Ηρώων με το μνημείο της Χιλιετηρίδας και τον καθεδρικό ναό του Αγ. Στεφάνου μέχρι το εντυπωσιακό σε ρυθμό μπαρόκ Κοινοβούλιο στην όχθη του Δούναβη, περιδιαβαίνοντας μέσα από καλοδιατηρημένα κτίρια, θαυμαστές γέφυρες, καθεδρικούς ναούς, πλατείες, αγάλματα, πάρκα και παγοδρόμια. Φτάσαμε και στο λόφο των Ψαράδων για να δούμε τα κάστρα και την εκκλησία του Ματίας, ενώ από το λόφο του Γκέλερτ είχαμε μία πανοραμική θέα της Βούδας και της Πέστης, που έμοιαζε πραγματικά με μία περίτενη ζωγραφιά…

Αργά το μεσημέρι πλέον επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο για να γευματίσουμε, ενώ στη συνέχεια ο χρόνος ήταν ελεύθερος και ο καθένας τον αξιοποίησε όπως πίστευε καλύτερα. Άλλοι επισκέφθηκαν το παγκοσμίως φημισμένο καφέ «New York» για να απολαύσουν τον καφέ τους σε ένα εκπληκτικής αισθητικής κτίριο, άλλοι συνέχισαν τους περιπάτους στην πόλη και άλλοι βέβαια «έτρεξαν» στον πεζόδρομο με τα πολλά καταστήματα για… shopping therapy.

Το βράδυ ήταν αφιερωμένο στην τσιγγάνικη μουσική και βιολιά. Σε έναν ιδιαίτερο χώρο που έχει διαμορφωθεί σε κέντρο διασκέδασης και παλαιότερα ήταν κατακόμβες, διασκεδάσαμε υπό τους ήχους της ουγγρικής μουσικής απολαμβάνοντας τους παραδοσιακούς χορούς της χώρας, ενώ στην επιστροφή μας αργά το βράδυ, η πόλη είχε αρχίσει να προβάρει τη λευκή της φορεσιά αφού είχε ήδη αρχίσει να χιονίζει.

Βουδαπέστη

Τσιγγάνικα βιολιά

.

Σάββατο 5/1

Επόμενος σταθμός της εκδρομής μας η κοσμοπολίτικη και μεγαλοπρεπή Βιέννη. Μετά το πρωινό μας ξεκινήσαμε και ενώ σε όλο το δρόμο χιόνιζε ή έριχνε χιονόνερο, παρόλα αυτά οι χώρες αυτές είναι προετοιμασμένες ώστε να μη σταματά η διέλευση των αυτοκινήτων. Σε όλη τη διαδρομή απολαύσαμε ένα υπέροχο, χιονισμένο τοπίο με κάμπους και χωριά, βγαλμένο από καρτ ποστάλ.

Στη Βιέννη ο καιρός δυστυχώς μας τα χάλασε λίγο, καθώς δε μας βοήθησε να περπατήσουμε στην πόλη. Έτσι, με την ξεναγό μας αφού κάναμε ένα μικρό τουρ με το πούλμαν στα σημαντικότερα αξιοθέατα, όπως το Δημαρχείο, τα θερινά και χειμερινά ανάκτορα, το τετράγωνο των μουσείων, την όπερα κ.λπ., εν τέλει οπλιστήκαμε με το απαραίτητο θάρρος και κατεβήκαμε από το πούλμαν παρά το συνεχές χιονόνερο για να περπατήσουμε όσο μπορούσαμε στους κεντρικούς, στολισμένους δρόμους της Βιέννης. Μετά από τη γνωριμία με το κέντρο της «αυτοκρατορικής» μέχρι και σήμερα πόλης με τη σπουδαία ιστορία και αφού ψωνίσαμε τα αναμνηστικά μας, αργά το απόγευμα επιβιβαστήκαμε στο πούλμαν για να επιστρέψουμε στη Βουδαπέστη στο ξενοδοχείο μας για δείπνο και διανυκτέρευση.

Διασχίζοντας την Ουγγαρία

Βιέννη

.

Κυριακή 6/1

Ξεκινήσαμε για την πρωτεύουσα της Σλοβακίας, την Μπρατισλάβα. Αυτήν τη φορά ο καιρός ήταν καλός και μας βοήθησε πολύ τόσο στη μετακίνηση όσο και να απολαύσουμε την πόλη. Μάλιστα επειδή στη Σλοβακία ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο (όπως και σε άλλες χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης), πέσαμε πάνω στους εορτασμούς για την παραμονή των Χριστουγέννων, κάτι που βέβαια έκανε την επίσκεψή μας ακόμα πιο ξεχωριστή. Η κεντρική πλατεία της πόλης μάλιστα φιλοξενούσε και χριστουγεννιάτικα δρώμενα με τη φάτνη και τους τρεις μάγους, τα οποία παρακολουθήσαμε με μεγάλη χαρά. Αφού λοιπόν ξεναγηθήκαμε στα σπουδαιότερα αξιοθέατα της Μπρατισλάβας, στη συνέχεια είχαμε ελεύθερο χρόνο για να απολαύσουμε τη βόλτα μας, καθώς και τα εξαιρετικά ροφήματα σοκολάτας που προσέφεραν τα καφέ στο γραφικό κέντρο της πόλης…

Νωρίς το απόγευμα επιστρέψαμε στη Βουδαπέστη για να έχουμε ένα ακόμα ελεύθερο απόγευμα πριν την αποχαιρετίσουμε. Οι περισσότεροι δεν παρέλειψαν να επισκεφθούν τα εμπορικά κέντρα για τα τελευταία αναμνηστικά ψώνια.

Μπρατισλάβα

.

Δευτέρα 7/1

Αφήνοντας πίσω μας την όμορφη Ουγγαρία, περάσαμε στη Σερβία με κατεύθυνση προς το Νόβισαντ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Το Νόβισαντ που διασχίζεται από το Δούναβη έχοντας διατηρήσει τα πολύ όμορφα μπαρόκ κτίρια, προσφερόταν για να το γνωρίσουμε με μεγάλες βόλτες.

Στη συνέχεια, πήραμε το δρόμο για τη σερβική πρωτεύουσα, το όμορφο και γεμάτο ζωντάνια Βελιγράδι. Η επίσκεψη στο Βελιγράδι ήταν εκτός προγράμματος, ωστόσο επειδή υπήρχε χρόνος, το γραφείο ταξιδίων και ο Σέρβος ξεναγός μας προσέφεραν δωρεάν την περιήγηση στην πόλη. Αρχικά κάναμε ένα τουρ της στολισμένης σε εορταστικούς ρυθμούς πόλης μιας και για τους επίσης παλαιοημερολογίτες Σέρβους ήταν Χριστούγεννα. Ο υπέροχος στολισμός και φωτισμός αντικατοπτριζόταν στα δύο μεγάλα ποτάμια που διασχίζουν την πόλη, το Σάβα και το Δούναβη, δημιουργώντας ένα εκπληκτικό σκηνικό που μας εμπότιζε με την εορταστική ατμόσφαιρα. Και μιας και το «επέβαλε» και η ημέρα, επισκεφθήκαμε τη μεγαλύτερη εκκλησία των Βαλκανίων, τον Άγιο Σάββα, όπου επισκέψιμη βέβαια ήταν μόνο η κρύπτη, αφού ο υπόλοιπος ναός ήταν υπό επισκευή. Το μέγεθος και ο πλούτος της εκκλησίας δεν μπορούν παρά να αφήσουν άναυδο κάθε επισκέπτη και με αυτήν την εικόνα αποχωρήσαμε για το Κραγκούγεβατς, όπου δειπνήσαμε και διανυκτερεύσαμε. Μιας και ήταν η τελευταία βραδιά της εκδρομής μας, δεν ήταν δυνατόν να μη διατηρήσουμε την παράδοση που έχουμε δημιουργήσει και επομένως όσοι αντέξαμε στήσαμε ένα γλεντάκι σε αίθουσα που μας παραχώρησε τα ξενοδοχείο, με πρωταγωνιστή τον πάντα ακούραστο συνάδελφό μας Πλούταρχο Κούσουλα.

Νόβισαντ

Βελιγράδι

Κραγκούγεβατς – Δείπνο στο ξενοδοχείο

.

Τρίτη 8/1

Μέρα επιστροφής, δυστυχώς. Μετά το πρωινό μας ξεκινήσαμε την κάθοδο προς την Ελλάδα, μέσα από τα πανέμορφα χιονισμένα τοπία της σερβικής υπαίθρου. Με τις απαραίτητες στάσεις και μετά τα σύνορα των Ευζώνων, φτάσαμε στη Θεσσαλονίκη όπου αποχαιρετίσαμε τους συναδέλφους της Βόρειας Ελλάδας. Αργά το βράδυ φτάσαμε στην Αθήνα, κουρασμένοι μεν, αλλά τα πρόσωπα των συναδέλφων μας πρόδιδαν την  ικανοποίησή τους από ένα ακόμα ξεχωριστό ταξίδι της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ…

. 

*Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως το ταξιδιωτικό γραφείο και τη συνοδό του για τις υπηρεσίες τους που έκαναν το ταξίδι μας πιο ευχάριστο και ασφαλές, αλλά και τους δύο οδηγούς μας που με απόλυτη επαγγελματική ευσυνειδησία, αντοχή και ευγένεια… μας ανέχτηκαν, ταξιδεύοντάς μας με απόλυτη ασφάλεια.

 


Η οδική μας περιήγηση στις πανέμορφες, παραδουνάβιες και στολισμένες λόγω των εορτών πρωτεύουσες της Κεντρικής Ευρώπης και Ανατολικής Ευρώπης αποτέλεσε το καλύτερο… ποδαρικό για τις εκδρομές του 2019 και όσοι συνάδελφοι… αποδέχτηκαν το δώρο του Άγιου Βασίλη της Ιονικής και ταξίδεψαν μαζί μας, έζησαν μία ιδιαίτερη εμπειρία και γέμισαν με αναμνήσεις που θα τους συνοδεύουν σε όλη τους τη ζωή.

Να είστε σε επιφυλακή για όλες τις δραστηριότητες της Επιτροπής Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας του Συλλόγου μας. Ιδιαίτερα δε για τις εκδρομές που διοργανώνουμε, σύντομα θα σας ανακοινώσουμε την επόμενη. Για να δούμε πού θα μας βγάλει αυτήν τη φορά το εξπρές της Ιονικής…