1

Διαβάστε το νέο τεύχος της εφημερίδας του συλλόγου μας !

Συνάδελφοι, κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας “Συλλογική Ενημέρωση Φύλλο 64 .
Συμμετέχουμε μαζικά στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ αύριο, Τετάρτη 30 Μαΐου

.

Η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ και ο ΣΥΙΛΤΕ συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ με συμμετοχή της ΟΤΟΕ, για την Τετάρτη 30 Μαΐου, καθώς και σε όλους τις κατά τόπους συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια.

.

Συνάδελφοι,

Η παρατεταμένη επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα, όχι μόνο δεν έχει κοπάσει, αλλά σε πλήρη αντίθεση με τις αισιόδοξες εξαγγελίες των κυβερνώντων, η πραγματικότητα είναι ότι συνεχίζεται και εντείνεται με αμείωτους ρυθμούς.

Αυτήν τη δυστοπική πραγματικότητα βιώνουμε δυστυχώς και εμείς οι τραπεζοϋπάλληλοι με τη διαρκή επιδείνωση των συνθηκών εργασίας μας και τις πιέσεις που δεχόμαστε εν όψει των μνημονιακών υποχρεώσεων των τραπεζών για μείωση του κόστους λειτουργίας και προσωπικού.

Απαιτούμε :

  • Να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας στις τράπεζες

  • Να δημιουργηθούν πραγματικές προοπτικές για τη νεολαία και τους εργαζομένους, μακριά από τις λογικές της ελαστικοποίησης και υποβάθμισης της εργασίας

  • Να σταματήσει η αποσάθρωση του ασφαλιστικού μας συστήματος

  • Να μπει ένα τέλος στη φτωχοποίηση του λαού που συντελείται μέσω της υπερφορολόγησης και της πολιτικής λιτότητας

.

Είναι γεγονός ότι η αξιοπιστία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ιδιαίτερα της ΓΣΕΕ και της ΟΤΟΕ, βρίσκεται στο ναδίρ, αφού επί σειρά ετών και παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης που γνώρισε η χώρα μας στη σύγχρονη ιστορία της, η προκήρυξη απεργιών αποτελεί μία εθιμοτυπική, άκρως αναποτελεσματική διαδικασία που στερείται ορθολογικού και διεκδικητικού πλαισίου. Στις απεργίες συμμετέχουν ελάχιστοι συνειδητοποιημένοι συνάδελφοί μας, κυρίως για λόγους συνέπειας, συνείδησης και αρχών.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι έχει εκφυλιστεί από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, η απεργία παραμένει το πιο δυναμικό όπλο του εργατικού κινήματος. Απευθύνουμε κάλεσμα στους συναδέλφους μας μέχρι να ανοίξει νέα προοπτική στο συνδικαλιστικό κίνημα, να μην εγκαταλειφθεί η σημαντική αυτή αγωνιστική παρακαταθήκη, που δεν πρέπει ποτέ να λησμονούμε ότι αποτέλεσε τη βάση για την επίτευξη των πλέον σημαντικών κατακτήσεων από τις οποίες επωφελούμαστε μέχρι σήμερα.

Απευθύνουμε έκκληση συμμετοχής στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση, όχι για τις ηγεσίες που έχουν προδώσει τους αγώνες και τις διεκδικήσεις μας, αλλά για λόγους συνέπειας, αρχής, ζύμωσης με την αγωνιστική δράση και επομένως ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον.

.

Η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ και ο ΣΥΙΛΤΕ συντάσσονται με το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα και διεκδικούν αξιοπρέπεια στους χώρους εργασίας, στις αμοιβές, στα ασφαλιστικά και κοινωνικά μας δικαιώματα.

.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

ΤΕΤΑΡΤΗ, 30 ΜΑΪΟΥ

.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Για το Σύλλογο Εργαζομένων και Συνταξιούχων στην Ιονική Τράπεζα “ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ”

     Ο Πρόεδρος              Ο Γεν. Γραμματέας

Σ. Φιλιππόπουλος           Ν. Αλεξόπουλος

.

Για το Σύλλογο Εργαζομένων στην Alpha Bank προερχομένων εκ της Ιονικής

       Ο Πρόεδρος           Ο Γεν. Γραμματέας 

Ν. Αλεξόπουλος            Γ. Ανδριώτης 
Aπό… άλλο ανέκδοτο ! Γιατί η πιο χαμένη από όλες τις μέρες είναι αυτή που δε γελάσαμε!

Ε… λίγο παρακάτω…

Λοιπόν μια μέρα σε ένα μπαράκι ήταν τρεις που μόλις είχαν γνωριστεί (Ένας Αμερικανός, ένας Σκοτσέζος και ένας Έλληνας). Αποφάσισαν να πουν καθένας τα πιο αξιοσημείωτα για την πατρίδα τους. 

Λέει ο Αμερικάνος: “Αααα εμείς εκεί στην Αμερική έχουμε κάτι ουρανοξύστες… φτάνουν τον ουρανό σας λέω”. 

Μόλις τον ακούν οι άλλοι σάστισαν και του λένε: “ΣΟΒΑΡΑ; ΑΛΗΘΕΙΑ ΛΕΣ;” 

– “Ε… εντάξει ρε παιδιά… λίγο παρακάτω”. 

– Μετά λέει ο Σκοτσέζος: “Εμείς στη Σκωτία έχουμε κάτι κυπαρίσσια που φτάνουν μέχρι τον ουρανό”. 

Μόλις τον ακούν οι άλλοι σάστισαν και του λένε: “ΣΟΒΑΡΑ; ΑΛΗΘΕΙΑ ΛΕΣ;” 

– “Ε… εντάξει ρε παιδιά… λίγο παρακάτω”. 

Έφτασε και η σειρά του Έλληνα λοιπόν. Τότε λέει: “Ααααα εμείς στην Ελλάδα στις γυναίκες κάνουμε έρωτα από τον αφαλό!” 

Ε τότε τα πήραν στο κρανίο οι άλλοι και άρχισαν: “ΤΙ ΛΕΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ;… ΣΟΒΑΡΑ; …ΑΛΗΘΕΙΑ ΛΕΣ …;” 

Και ο Έλληνας απαντά έξυπνα: “Εεεεε… εντάξει ρε παιδιά είπαμε ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ!!!”
ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ : Δραστική αντιμετώπιση δανειακών οφειλών μέσω των εξειδικευμένων νομικών και οικονομικών μας συνεργατών

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες παθογένειες που έφερε σε επιφάνεια η περίοδος της κρίσης, πλήττοντας ιδιαίτερα τον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων, που παραδοσιακά λόγω και της συσχετιζόμενης επαγγελματικής ενασχόλησης, είναι ο πλέον δανειοδοτημένος στην ελληνική κοινωνία.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην επικοινωνία με τους συναδέλφους μας, τα παράπονα και το άγχος πολλών εξ αυτών, συνταξιούχων και εν ενεργεία, εστιάζονται στη δυσχέρεια ή ακόμα και αδυναμία εξυπηρέτησης των δανειακών τους υποχρεώσεων προς την τράπεζα. Η διαμορφωθείσα κατάσταση βεβαίως αποδίδεται πρωτίστως στις αλλεπάλληλες μειώσεις των συντάξεων και των μισθών, καθώς και στη γενικότερη επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας που έχει ως συνέπεια τη δραστική μείωση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων. 

Λαμβάνοντας υπ’ όψη τις ανάγκες των συναδέλφων μας για την ρύθμιση εκκρεμών υποθέσεων δανείων, (επαγγελματικών, καταναλωτικών, στεγαστικών, επισκευαστικών, προσωπικών ή χρήσεως πιστωτικών καρτών και κάθε άλλης μορφής δανείων), ο σύλλογός μας, αναζήτησε και συζήτησε με αξιόπιστους επιστήμονες (Δικηγόρους και Οικονομικούς Συμβούλους), με εμπειρία, γνώση του αντικειμένου και δυνατότητα, από κοινού, να διεκπεραιώσουν τις εκκρεμείς υποθέσεις των συναδέλφων μας με τις Τράπεζες και να διαμεσολαβήσουν για την ρύθμιση των δανείων και των πάσης φύσεως άλλων οφειλών, επ’ ωφελεία των συναδέλφων μας.

Τελικώς, ο σύλλογός μας επέλεξε και κατέληξε σε νομικούς συνεργάτες, που έχουν αναλάβει και έχουν διεκπεραιώσει με συνέπεια, σοβαρότητα, αποτελεσματικότητα και με επιτυχία σημαντικά νομικά θέματά μας, οι οποίοι, σε συνεργασία με οικονομικούς συμβούλους, εξειδικευμένους στις υποθέσεις δανείων και στις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, και με μεγάλη γνώση των σημερινών συνθηκών ρυθμίσεων των Τραπεζών, μπορούν, ως αξιόπιστη επιστημονική ομάδα, να παράσχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες στον τομέα αυτό και να καλύψουν τις ανάγκες των συναδέλφων για υπεύθυνη ενημέρωση και έμπειρη καθοδήγηση. Σκοπός είναι η εξεύρεση των καλύτερων δυνατών λύσεων για τις δανειακές υποχρεώσεις τους, έτσι ώστε να καταστεί ευχερέστερη η εξυπηρέτηση των δανείων, είτε με περικοπή του κεφαλαίου ή του επιτοκίου, είτε και με επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων τους (στεγαστικών και καταναλωτικών) κλπ, ανάλογα με τα στοιχεία (οικονομικά και προσωπικά) και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης, παρέχοντας παράλληλα και επιπρόσθετα και τις νομικές υπηρεσίες που τυχόν θα χρειαστούν σε υποθέσεις υπαγωγής στον Νόμο 3869/2010 όπως τροποποιήθηκε με τον Ν.4336/2015 για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα (Νόμος Κατσέλη) καθώς και στον N.4469/2017 για την Εξωδικαστική Ρύθμιση των Χρεών.

Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να προσέλθουν στα γραφεία του Συλλόγου για να ενημερωθούν σχετικώς και να παραλάβουν σε έντυπη μορφή τον κατάλογο των εγγράφων που θα πρέπει να προσκομίσουν για την αρχική εκτίμηση, και εφόσον το επιθυμούν, την διεκπεραίωση της υπόθεσής τους.

Οι υπερδανειοδοτήσεις και η αδυναμία εξόφλησής τους, παραμένει στον πυρήνα του προβλήματος ενός μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται αποφασιστική λύση, ωστόσο είναι απαραίτητο να έχετε τον κατάλληλο σύμβουλο που θα σας βοηθήσει να σχεδιάσετε και να πραγματοποιήσετε τις πλέον συμφέρουσες για εσάς κινήσεις. Οι επιστημονικοί μας συνεργάτες είναι οι πλέον κατάλληλοι και μπορούν να φέρουν εις πέρας με συνέπεια, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα τις υποθέσεις σας, απαλλάσσοντάς σας από ένα μεγάλο μέρος των βαρών !

Ε μ π ι σ τ ε υ θ ε ί τ ε    τ ο υ ς !

.


Ακολουθεί πίνακας με τα απαιτούμενα έγγραφα : 

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΑ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Για την αρχική εκτίμηση και αξιολόγηση της κάθε υπόθεσης, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν στα γραφεία του Συλλόγου:

α)Πρόσφατη εικόνα οφειλών τους από τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν δανειοδοτηθεί.

β) Συμβάσεις δανείων τους μετά των τυχόν πρόσθετων πράξεων αυτών

γ) Φορολογικές δηλώσεις (Ε1& Ε2) τριών τελευταίων ετών. Στην περίπτωση και επιχειρηματικής δραστηριότητας να προσκομισθούν και τα αντίστοιχα Ε3. Εφόσον η επιχειρηματική δραστηριότητα τηρεί διπλογραφικά στοιχεία, να προσκομισθούν ισολογισμοί τριών τελευταίων ετών

δ) Τελευταίο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ

ε) Αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας με αναγραφή της σημερινής διεύθυνσης κατοικίας καθώς και αριθμού τηλεφώνου επικοινωνίας (σταθερού και κινητού)

στ) Αντίγραφο οικογενειακής τους κατάστασης

ζ) Διαθέσιμα πιστοποιητικά βαρών της περιουσίας τους

η) Αλληλογραφία με τις Τράπεζες, περιλαμβανομένων εγγράφων νομικού τύπου (καταγγελία συμβάσεως, διαταγή πληρωμής, πρόγραμμα πλειστηριασμού κ.λπ.)

θ) Λοιπά δικαιολογητικά ενισχυτικά της καταστάσεως του πιστούχου (τυχόν οικογενειακά προβλήματα υγείας, βεβαίωση ανεργίας από Ο.Α.Ε.Δ., οφειλές στο Ελληνικό Δημόσιο από taxis κ.λπ.)

ι) Έγγραφη πρόταση του πιστούχου για την πρόθεση τακτοποίησης των οφειλών του (συνολική μηνιαία δυνατότητα καταβολών, διαθέσιμο κεφάλαιο για πλήρη εξόφληση οφειλών κ.λπ.)

Εκ των ανωτέρω, τα υπ’ αριθ. γ έως θ, να προσκομισθούν και για τυχόν λοιπούς ενεχόμενους στις συμβάσεις (π.χ. εγγυητές).

Επισημαίνεται ότι, εφόσον κριθεί σκόπιμη η υποβολή πρότασης τακτοποίησης των οφειλών, θα απαιτηθεί η προσκόμιση σχετικής εξουσιοδότησης και η υπογραφή των σχετικών αιτήσεων – δηλώσεων.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση θανάτου δανειολήπτη, είναι απαραίτητο να προηγηθεί σχετική συνάντηση, πριν την προσκόμιση των δικαιολογητικών, προκειμένου να  προσεγγισθούν ακριβέστερα οι επόμενες ενέργειες.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Η αμοιβή για την ενασχόληση και διεκπεραίωση των υποθέσεων θα προσδιοριστεί, μετά την αρχική εκτίμηση και αξιολόγηση του φακέλου, ανά περίπτωση, πριν την οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, κατόπιν επικοινωνίας και συμφωνίας με τον κάθε ενδιαφερόμενο προκειμένου τελικά η οικονομική επιβάρυνση να είναι πάντοτε ανάλογη της ενασχόλησης, των στοιχείων, της πολυπλοκότητας  και της ιδιαιτερότητας της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά, με εξαίρεση το ποσό που αφορά σε έξοδα για τις προκαταρκτικές ενέργειες και την δημιουργία και αρχική εκτίμηση και αξιολόγηση του φακέλου, τα οποία θα καταβάλλονται με την παράδοση των παραπάνω εγγράφων. Παρίσταται αυτονόητο ότι για τον προσδιορισμό του ύψους της αμοιβής θα ληφθεί ιδιαίτερα υπόψη και η δυσχερής οικονομική συγκυρία αλλά και η παρέμβαση του Συλλόγου για την όσο το δυνατόν επιεικέστερη αντιμετώπιση των σχετικών ζητημάτων.
Αίτημα άμεσης σύγκλησης έκτακτου Δ.Σ. του Συλλόγου Συνταξιούχων από τα εκλεγμένα με την παράταξη “ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ” μέλη της διοίκησης

Οι Διοικητικοί Σύμβουλοι στο Σύλλογο Συνταξιούχων που έχουν εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο της παράταξης «ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ», που είχε αναδειχθεί πρώτη δύναμη στις τελευταίες εκλογές του Συλλόγου, καταβάλλουν την ύστατη προσπάθεια για την κάθαρση και εξυγίανσή του. Η ανοχή που έχει επιδειχθεί όλα αυτά τα χρόνια σε παρατεταμένα φαινόμενα παρακμής που πλήγωσαν την αξιοπιστία του Συλλόγου και προκάλεσαν τεράσια ζημία στα συμφέροντά μας, έχει ξεπεράσει τα όρια της συναδελφικής αλληλεγγύης.

Για το λόγο αυτό, οι Διοικητικοί Σύμβουλοι της παράταξης «ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» ζητούν, σύμφωνα με το καταστατικό, με την κάτωθι επιστολή, την άμεση σύγκληση έκτακτου Δ.Σ. για τη συζήτηση μειζόνων θεμάτων που άπτονται της αξιοπιστίας του Συλλόγου και των συμφερόντων των μελών του:

ΑΙΤΗΣΗ ΜΕΛΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΝΕΟΥ Δ.Σ.
ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΜΑΝΤΑΤΑ – Χαρές 2 σε 1! Να σου ζήσουν Γιώργο!

Χαρές… 2 σε 1 για το συνάδελφό μας Γιώργο Γάσπαρη και τη σύζυγό του Τζένη Γάσπαρη, αφού ο γιος τους Κώστας και η σύντροφός του Μαρία έκαναν έναν… εκπληκτικό συνδυασμό, αφού ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου και βάπτισαν και την κορούλα τους Ζένια, την Κυριακή 13 Μαΐου 2018 στον Ιερό Ναό Μαρμαριώτισσας Χαλανδρίου!

Εκ μέρους της ιονικής οικογένειας ευχόμαστε βίον ανθόσπαρτον στους νεόνυμφους και στην κορούλα τους να είναι υγιής, ευτυχισμένη και να πραγματοποιήσει μεγαλώνοντας όλα τα όνειρά της. Όσο για τον Γιώργο και την Τζένη αναμένουμε στο μέλλον νέα για πολλά ακόμα εγγονάκια!
Ιονικά Πορτρέτα : Ευρυπίδης Στοϊμένος

Έχουν περάσει 18 χρόνια από το ξεπούλημα της ΙΟΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, εντούτοις οι μνήμες από όσα ζήσαμε στους κόλπους της ακόμα δεν έχουν ξεθωριάσει. Η αρχαιότερη ελληνική τράπεζα αποτέλεσε το φιλόξενο σπίτι που στέγασε τα καλύτερα εργασιακά μας χρόνια.

Η ολέθρια απορρόφηση από την Alpha Bank το 2000 και η συνακόλουθη καταστροφή της τραπεζικής κουλτούρας της Ιονικής υπερθεμάτισαν τη διαφορετικότητα, την καινοτομία και το μεγαλείο που χαρακτήριζαν την ιδιαίτερη δομή και λειτουργία της Ιονικής.

Έχουμε τονίσει επανειλημμένως ότι η Ιονική Τράπεζα, δεν ήταν τα κτίρια και οι υπηρεσίες ή οι χρηματοοικονομικές λειτουργίες. Το στοιχείο που έκανε ξεχωριστή την Ιονική, τόσο για εμάς που εργαστήκαμε υπό τη σκέπη της, όσο και για τους συναλλασσόμενους με την τράπεζα, ήταν οι Άνθρωποί της! Η διαφορετική τραπεζική κουλτούρα συνεργασίας και συναδελφικότητας που προωθούσε και αντικατοπτριζόταν στις σχέσεις αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης που είχαν δημιουργηθεί μεταξύ των συναδέλφων, αλλά και με το συναλλασσόμενο κοινό. Δυστυχώς, αυτά τα στοιχεία θεωρούνται «ξεπερασμένα» πλέον και η σημερινή Alpha Bank, στην οποία ξεπουλήθηκε η Ιονική, προτιμά τις απρόσωπες διαδικασίες, το ψυχρό και τελικά εχθρικό προς την κοινωνία τρόπο λειτουργίας…

Στο πλαίσιο της διαφύλαξης της κουλτούρας της Ιονικής, σκοπεύουμε να παρουσιάζουμε μέσα από την ιστοσελίδα μας συναδέλφους που ξεχώρισαν κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους, τόσο για τη λειτουργία, την εργατικότητα, τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητα που επέδειξαν, όσο και για την αγάπη, την εκτίμηση και το σεβασμό που έχαιραν ανάμεσα στους συναδέλφους.

.


Τα «Ιονικά Πορτρέτα» θα εγκαινιάσει ο συνταξιούχος συνάδελφός μας Ευρυπίδης Δ.Στοϊμένος από τη Θεσσαλονίκη, που υπηρέτησε στην Ιονική Τράπεζα από τις 11/1/1967 έως τις 30/4/1990 στο Κατάστημα στη Ρούζβελτ, ως Προϊστάμενος στη Διεύθυνση Χορηγήσεων και ως Διευθυντής στα Καταστήματα Επταλόφου, Διοικητηρίου και Πύλης Αξιού.

Πριν ξεκινήσουμε την αφήγηση της πορείας της ζωής του, που πέρασε μέσα από την Ιονική, θα σας αναφέρουμε ένα πραγματικό περιστατικό, ενδεικτικό της ιδιοσυγκρασίας και του αποτυπώματος που άφησε ο Ευρυπίδης στην τράπεζα :

Μία συνάδελφος που είχε την τιμή να εργαστεί υπό τις οδηγίες του συναδέλφου, μόλις έμαθε τυχαία την πρόθεσή μας να παρουσιάσουμε την πορεία και το έργο του, μας είπε ευθέως ότι «ο Ευρυπίδης ήταν σκληρός, αυστηρός, αλλά δίκαιος» !

Αυτοί οι χαρακτηρισμοί αποδίδουν εύγλωττα τα στοιχεία που επιδείκνυε ο συνάδελφος στη λειτουργία του στην τράπεζα, που ενώ εκ πρώτης όψεως ίσως να μοιάζουν να έχουν «αρνητική» χροιά, η αλήθεια είναι ότι με τον τρόπο του ο Ευρυπίδης κατάφερε να κερδίσει την εκτίμηση και το σεβασμό όλων των συναδέλφων και παραμένει μία αξιοσέβαστη προσωπικότητα, ιδιαίτερα ανάμεσα στους συναδέλφους της Β. Ελλάδος που τον γνώριζαν καλύτερα.

 

Τα δύσκολα πρώτα χρόνια, πολύτιμο μάθημα ζωής

Ο συνάδελφος γεννήθηκε στα πλέον δύσκολα χρόνια που γνώρισε η χώρα μας τον προηγούμενο αιώνα, την Πρωτοχρονιά του 1940, στον Αχινό Σερρών. Εντούτοις, η γέννησή του την πρώτη μέρα του χρόνου, σίγουρα αποτελούσε έναν ευνοϊκό οιωνό για τον ίδιο, που επαληθεύθηκε με τη μετέπειτα πορεία της ζωής του…

Ωστόσο, τα πρώτα χρόνια ήταν δύσκολα για τον ίδιο και την οικογένειά του που το 1947 μετακόμισε στις Σέρρες. Εκεί ο Ευρυπίδης τελείωσε το Δημοτικό και το Γυμνάσιο, ενώ δεν έπαψε να εργάζεται παράλληλα για να βοηθήσει τους δικούς του. Οι αντιξοότητες της παιδικής ηλικίας αποτέλεσαν ένα σκληρό, αλλά πολύτιμο εφόδιο για τη ζωή του.

.

Εργασιακός βίος – Ξεκίνημα και άμεση, ανοδική πορεία 

Το 1963, μετά το στρατιωτικό, ασχολήθηκε με τα λογιστικά και εργάστηκε τόσο ως υπάλληλος όσο και ως ελεύθερος επαγγελματίας μέχρι τα τέλη του 1966. Παράλληλα σπούδαζε στην Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα να αναγκάζεται να κάνει το δρομολόγιο Σέρρες-Θεσσαλονίκη σε καθημερινή βάση. Οι υποχρεωτικές παρακολουθήσεις στη Σχολή τον υποχρέωσαν τελικά να γίνει κάτοικος Θεσσαλονίκης. Αυτή η κίνηση αποδείχθηκε καθοριστική για την εξέλιξη της ζωής του, αφού έδωσε εξετάσεις για την Ιονική και Λαϊκή Τράπεζα Ελλάδας, στις οποίες πέτυχε, με αποτέλεσμα να προσληφθεί στις 10/1/1967 στο Κατάστημα της Ρούζβελτ.

Οι ικανότητες, η εργατικότητα και η συνέπεια του Ευρυπίδη δεν μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητες… Σε λιγότερο από 5 χρόνια, κατόρθωσε να γίνει Προϊστάμενος Χορηγήσεων και μετά το πέρας μίας δεκαετίας, το 1977, Διευθυντής στο Κατάστημα Επταλόφου (Αμπελοκήπων). Την 1/10/1980 πήγε ως Διευθυντής στο Κατάστημα Διοικητηρίου και το 1985 μέχρι τις 30/4/1990 διετέλεσε Διευθυντής στο Κατάστημα Πύλης Αξιού (Γιαννιτσών), όπου και παρέμεινε μέχρι την αποχώρησή του.

Εκτός όμως από τα αδιαμφισβήτητα προσόντα και την αποτελεσματικότητα που επιδείκνυε στην εργασία του, ο ίδιος πιστεύει ότι δύο ενέργειές του συνετέλεσαν σε σημαντικό βαθμό στην επιτυχημένη σταδιοδρομία του στην τράπεζα και συνακόλουθα στη γρήγορη αποχώρησή του.

  1. Η πρώτη ήταν ότι άφησε σε εκκρεμότητα το πτυχίο του στη Σχολή, υπολογίζοντας τα χρόνια της προώθησης και τα χρόνια της υπηρεσίας, με αποτέλεσμα όταν τελικά αποφοίτησε, επί 4-5 χρόνια έπαιρνε κάθε χρόνο προαγωγή.
  2. Η δεύτερη ήταν ότι μόλις προσελήφθη, κατέθεσε στην Τράπεζα και στο Ταμείο συγκεντρωτική βεβαίωση (1963-1967) για την περίοδο που ήταν ασφαλισμένος στο ΙΚΑ στις Σέρρες και με την έκδοση της πρώτης εγκυκλίου εξαγόρασε άμεσα τη στρατιωτική του θητεία.

Νομίζουμε ότι αυτές οι ενέργειες αποδεικνύουν ο Ευρυπίδης δεν άφηνε τα πράγματα στην τύχη τους, κυνηγούσε τις ευκαιρίες που του παρουσιάζονταν και είχε τη διορατικότητα και τη σωστή κρίση ώστε να συνυπολογίζει όλους τους παράγοντες και να προβαίνει στις κατάλληλες ενέργειες προς το συμφέρον του, αλλά και της τράπεζας.

.

Το «μυστικό» της επιτυχίας

Πίσω από κάθε μεγάλο άνδρα, κρύβεται μία σπουδαία γυναίκα. Ή για να εμπλουτίσουμε τη γνωστή ρήση, ένας ευτυχισμένος προσωπικός βίος. Η σύζυγός του Ευρυπίδη, Ειρήνη, γεννήθηκε στις Σέρρες το 1944 και σπούδασε στο Φυσικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εργαζόμενη ως καθηγήτρια στο Δημόσιο μετά την αποφοίτησή της. Την 1/12/1968 ένωσαν τις ζωές τους με τα δεσμά του γάμου και έκτοτε πορεύτηκαν μαζί στο δύσβατο μονοπάτι της ζωής, ξεπερνώντας τα εμπόδια που τους εμφανίστηκαν και απολαμβάνοντας τις χαρές που τους ήρθαν.

Απέκτησαν δύο παιδιά, τον Δημήτρη (γεννηθείς 31/5/1969) και την Πηγή (2/1/1971). Ο Δημήτρης σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συνέχισε αποκτώντας δύο μεταπτυχιακά (Μ.B.S.) στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και του Ντιουκ Β. Καρολίνας στις ΗΠΑ. Ασχολήθηκε με τα χρηματοοικονομικά στην Αθήνα και πλέον έχει… επαναπατριστεί στη Θεσσαλονίκη ασχολούμενος με τους κλάδους της κατασκευής και του εμπορίου. Έχει παντρευτεί τη Φωτεινή Σωτηριάδου (παιδίατρος) και έχουν δύο παιδιά, την Ειρήνη (16 χρονών) και τον Ευρυπίδη (12 χρονών).

Αντίστοιχα, η Πηγή σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έγινε Ακτινοδιαγνώστρια με εξειδίκευση στο Λονδίνο. Είναι παντρεμένη με τον Πρόδρομο Σιδηρόπουλο (Αναπληρωτής Καθηγητής Ρευματολογίας & Δ/ντής Ρευματολογικής Κλινικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης – Ηράκλειο), ενώ έχουν αποκτήσει δύο αγόρια, τον Ραφαήλ (15 χρονών) και τον Ιωάννη (10 ετών).

Επειδή, ακριβώς, η ζωή δεν είναι μόνο εργασία, καθόσον, ως γνωστόν, η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη, το «μυστικό» της επιτυχημένης σταδιοδρομίας του συναδέλφου ήταν και παραμένουν οι δικοί του άνθρωποι.

.

Κλείνοντας το πρώτο «Ιονικό Πορτρέτο», θα θέλαμε να παραθέσουμε τα ακριβή, λόγια του συναδέλφου, που νομίζουμε εκφράζουν όλους τους Ιονικάριους :

«Τέλος θέλω να πω (και το λέω πάντοτε) ότι στην ΙΟΝΙΚΗ & ΛΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ οφείλω πάρα πολλά, με μόρφωσε κοινωνικά και ειδικά, εγώ την υπηρέτησα με εργατικότητα, τιμιότητα και περιφρούρησα τα συμφέροντά της στα πλαίσια της αρμοδιότητάς μου, δε δημιούργησα εμπλοκές και ρευστοποίησα πολλές μεγάλες και δύσκολες εμπλοκές.»

.

.


.

Ευελπιστούμε αυτό το μικρό αφιέρωμα στον εξαίρετο συνάδελφο Ευρυπίδη Δ. Στοϊμένο να προκαλέσει το ενδιαφέρον όλων όσων τον γνωρίζατε και κυρίως, να αποτελέσει την αφορμή να γνωρίσετε τη πορεία του όλοι όσοι δεν είχατε την τιμή να συνεργαστείτε μαζί του στην τράπεζα. Παράλληλα, πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει την απαρχή αντίστοιχων παρουσιάσεων των σπουδαίων συναδέλφων – στελεχών που ανέδειξε η ΙΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ  και άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους, συντελώντας τα μέγιστα στη δημιουργία της ξεχωριστής κουλτούρας της ιονικής οικογένειας… Άλλωστε τα «Ιονικά Πορτρέτα» θα συμβάλουν σημαντικά στο μεγάλο στόχο μας για τη δημιουργία του ιστορικού Λευκώματος της Ιονικής.

.

Ακολουθούν φωτογραφίες – πολύτιμα “ντοκουμέντα” από την εργασιακή πορεία του Ευρυπίδη στην ΙΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ που είμαστε σίγουροι ότι θα ξυπνήσουν ευχάριστες αναμνήσεις σε πολλούς… : 
Εκδρομή του Συλλόγου μας το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος 26-27-28 Μαΐου στα Λουτρά Πόζαρ (Νάουσα, Έδεσσα, Καϊμάκτσαλαν, Βεργίνα)

.

Τι θα λέγατε για μία άκρως αναζωογονητική εμπειρία

στα Λουτρά Πόζαρ με την ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ;;;

.

.

Μετά από την αξέχαστη εκδρομή στα Λουτρά Πόζαρ και τις γύρω περιοχές πριν από 2 χρόνια, μετά από απαίτηση των συναδέλφων μας και μιας και το καλοκαίρι είναι προ των πυλών, πιστεύουμε ότι είναι η πιο κατάλληλη περίοδος για να επαναλάβουμε την εξόρμησή μας, που θα γίνει το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος (2627-28 Μαΐου).

.

Πρόγραμμα:

Σάββατο 26/5

Η αναχώρηση θα γίνει παραδοσιακά στις 07:30 π.μ. από τα γραφεία του Συλλόγου μας (πλατεία Κοτζιά, απέναντι από το Δημαρχείο). Μετά από τις απαραίτητες ενδιάμεσες στάσεις (Καμένα Βούρλα κ.λπ.) θα φτάσουμε στη Νάουσα, όπου θα επισκεφθούμε το πιο φημισμένο αξιοθέατό της, το άλσος του Αγίου Νικολάου, μία μεγάλη, καταπράσινη έκταση με τεράστια πλατάνια, την οποία διασχίζει το ποτάμι της Νάουσας, η Αραπίτσα.

Στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε προς το τετράστερο ξενοδοχείο μας “Αιγαί”. Αφού τακτοποιηθούμε και εφόσον ο χρόνος το επιτρέπει, όσοι επιθυμούμε και… αντέχουμε, θα πάμε για την πρώτη αναζωογονητική εμπειρία στις θερμοπηγές των Λουτρών Πόζαρ, ενώ οι υπόλοιποι μπορούν, αν το επιθυμούν, να επισκεφθούν την πισίνα του ξενοδοχείου. 

Επιστροφή στο ξενοδοχείο το βραδάκι και δείπνο δίπλα στην πισίνα του ξενοδοχείου.

.

Κυριακή 27/5

Μετά το πλούσιο πρωινό μας, θα αναχωρήσουμε για να θαυμάσουμε τους καταρράκτες της Έδεσσας και εν συνεχεία τη λίμνη Άγρα και τη Βεγορίτιδα. Και αφού επισκεφθούμε τον παραδοσιακό διατηρητέο οικισμό του Αγίου Αθανασίου στην κορυφή Πιπερίτσα στα 1.200μ του όρους Καϊμάκτσαλαν, ταξιδεύοντας μέσω της Αριδαίας και από ένα πανέμορφο τοπίο, πλούσιο σε βλάστηση, θα φτάσουμε -όλη η… αποστολή αυτήν τη φορά- στα περίφημα Λουτρά Πόζαρ Αλμωπίας. Στο ιδιαίτερο αυτό τοπίο, όπου μια χαράδρα έχει δημιουργηθεί σ’ ένα μεγαλοπρεπές, βραχώδες βουνό και μέσα της ρέει ο θερμοπόταμος Τόπλιτσα, σχηματίζοντας μικρούς καταρράκτες και ρηχές κοίτες στις όχθες, θα απολαύσουμε το θερμό ιαματικό λουτρό μας και θα χαλαρώσουμε. Ρωτήστε τους συναδέλφους που είχαν συμμετάσχει και στην αντίστοιχη προηγούμενη εκδρομή για να σας πληροφορήσουν για τη μοναδικότητα της εμπειρίας…

Αργά το απόγευμα επιστροφή στο ξενοδοχείο και το βράδυ δείπνο στην πισίνα και μία μουσική βραδιά στην οποία θα περισσεύουν το κέφι, τα τραγούδια και οι χοροί.

.

Δευτέρα 28/5

Δύο συνεχείς Ιονικές βραδιές μπορεί να… βαραίνουν τις βλεφαρίδες, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε απτόητοι για να κλείσουμε με όμορφο τρόπο την εκδρομή μας. Μετά το πρωινό μας, θα αποχαιρετήσουμε το ξενοδοχείο και θα ξεκινήσουμε την επιστροφή μας μέσω Βέροιας.

Ωστόσο, το πρόγραμμα και της τελευταίας μέρας περιλαμβάνει άκρως ενδιαφέρουσες στάσεις : Αρχικά θα επισκεφθούμε τους περίφημους τάφους της Βεργίνας, που βρίσκονται στη θέση των αρχαίων Αιγών, πρωτεύουσας της αρχαίας Μακεδονίας. Η Βεργίνα έγινε παγκοσμίως γνωστή από τις ανασκαφές του σπουδαίου Μανόλη Ανδρόνικου, καθώς ανακάλυψε τους τόπους ταφής των Μακεδόνων βασιλέων και ανάμεσά τους και ένα ταφικό μνημείο που πιθανολογείται ότι ανήκει στο βασιλιά Φίλιππο Β΄, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Στη συνέχεια και καθώς θα έχει φτάσει το μεσημεράκι, θα κάνουμε στάση στους Νέους Πόρους για να δροσιστούμε στη θάλασσα, να φάμε δίπλα στο κύμα κλπ. Το απόγευμα πλέον, θα πάρουμε το δρόμο της επιστροφής για Αθήνα.

.

Ετοιμαστείτε, λοιπόν, για μία αξέχαστη εμπειρία στη Νάουσα, στην Έδεσσα, το Καϊμάκτσαλαν, τα Λουτρά Πόζαρ, τη Βεργίνα και τις γύρω περιοχές!

Σ.σ. : Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στο ξενοδοχείο, θα έχετε την ευκαιρία να γευτείτε σε τιμές παραγωγού τα υπέροχα κεράσια και τις κομπόστες βερίκοκο και φρουτοσαλάτα παραγωγής του συναδέλφου Στέφανου Κρητίδη, σε ό,τι ποσότητα επιθυμεί ο καθένας! Εσείς θα κάνετε τις παραγγελίες σας και ο συνάδελφος θα τα κάνει… ντελίβερι στο ξενοδοχείο μας!

* Το πρόγραμμα δύναται να διαμορφωθεί και να προσαρμοστεί ανάλογα με τις συνθήκες για την καλύτερη δυνατή διεξαγωγή του.

.

Τιμή κατ’ άτομο :

 

Δίκλινο

110 €

Τρίκλινο

100 €

Τετράκλινο

90 €

Μονόκλινο

140 €

* Περιλαμβάνονται :

  • Μεταφορές με πούλμαν

  • Διαμονή στο τετράστερο ξενοδοχείο “Αιγαί

  • 2 πρωινά σε μπουφέ

  • 2 δείπνα

Στην παραπάνω τιμή συμπεριλαμβάνονται μεταφορά με το πούλμαν και περιηγήσεις, καθώς και η διαμονή στο 4* ξενοδοχείο «Αιγαί» που βρίσκεται σε προάστιο της Έδεσσας, με πλούσιο πρωινό σε μπουφέ με παραδοσιακά προϊόντα και δύο δείπνα στην πισίνα μετά μουσικής.

.

Σ υ ν ά δ ε λ φ ο ι ,

Γνωρίζετε ήδη ότι οι θέσεις για τις εκδρομές μας κλείνουν συνήθως… εν ριπή οφθαλμού, μόλις λίγες ημέρες από την ανακοίνωσή τους! Προτρέπουμε ιδιαίτερα τους συναδέλφους που δε μας είχαν ακολουθήσει στην αντίστοιχη εκδρομή προ διετίας μας να βιαστούν να δηλώσουν συμμετοχή, γιατί πρόκειται πραγματικά για μία αξέχαστη εμπειρία, που βεβαίως πάντοτε συνδυάζεται με το Ιονικό κέφι και διασκέδαση!

Επομένως, επειδή και σε αυτήν την περίπτωση θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας,

Σπεύσατε να δηλώσετε συμμετοχή!

.

Και βεβαίως… Μ η ν   ξ ε χ ά σ ε τ ε   τ α   μ α γ ι ό   σ α ς !
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ : Αναδρομικά Συνταξιούχων 2015-16 – Του συνάδελφου Θωμά Γεωργίου

Επανέρχομαι σε ένα θέμα  στο οποίο ενώ έχω απαντήσει, έχω πάρει πολλά ερωτήματα από συναδέλφους που έχουν πάρει αναδρομικά από σύνταξη ή από υλοποίηση κερδισμένων δικαστικών αποφάσεων, για τα έτη 2015 και 2016.

Οι τροποποιητικές δηλώσεις των συνταξιούχων συναδέλφων μόνο για τα αναδρομικά των συντάξεων ή των αναδρομικών από υλοποίηση κερδισμένων δικαστικών αποφάσεων των φορολογικών ετών 2015 και του 2016 υποβάλλονται εμπρόθεσμα χωρίς πρόστιμο μέχρι 31/12/2018, ενώ εάν υποβληθούν μετά την 31/12/2018 θα θεωρούνται εκπρόθεσμες και θα επιβάλλεται πρόστιμο από 100 έως 250 ευρώ.

Η διαδικασία της υποβολής τους είναι σχετικά εύκολη αφού τα ποσά θα τα στείλει το ΙΚΑ στο taxis ηλεκτρονικά και θα είναι έτοιμη η τροποποιητική δήλωση για υποβολή. Μέχρι σήμερα δεν έχουν σταλεί τα στοιχεία από το ΙΚΑ, οπότε θα πρέπει να περιμένετε να τα στείλει στο taxis και μετά να τις υποβάλλετε γιατί η εφορία δεν δέχεται τις χειρόγραφες τροποποιητικές για τα έτη αυτά. Γι’ αυτό και θα πρέπει να μπαίνετε περιοδικά στο taxis για να βλέπετε αν έχουν δημιουργηθεί οι τροποποιητικές αυτών των ετών και αφού ελέγξετε την ορθότητα των καταχωρηθέντων ποσών, να τις υποβάλετε.

Αθήνα 18/5/2018

Θ. Γεωργίου
Aπό… άλλο ανέκδοτο ! Γιατί η πιο χαμένη από όλες τις μέρες είναι αυτή που δε γελάσαμε!

Ο Ιησούς, ο Μωυσής και ένας γεράκος παίζουν γκολφ.

.

Πιάνει πρώτος ο Μωυσής το μπαστούνι και ρίχνει μία… τσααααφ και η μπάλα πέφτει μέσα σε μία λιμνούλα με νερό.

Πάει προς τα εκεί, ακουμπάει τη λιμνούλα το ραβδί του (όπως στο Νείλο) και… κλααατς… ανοίγουν τα νερά.

Περπατά μέσα στην κοίτη, ρίχνει μία με το μπαστούνι του και να η μπάλα μέσα στην τρύπα.

.

Σειρά του Ιησού:

Ρίχνει μια μακρινή μπαλιά βζζζιιιινν και μπλουμ πάλι η μπαλίτσα μέσα στη λιμνούλα..

Πάει ο Ιησούς περπατάει πάνω στα νερά κάνει ένα νεύμα με το χέρι του, η μπαλίτσα ανεβαίνει στην επιφάνεια και στέκεται. Την χτυπά ξανά ο Ιησούς, και αυτή πάει μέσα στην τρύπα και για αυτόν.

.

Σειρά του γεράκου τώρα:

Aλλά με τι καρδιά να παίξει με όλα αυτά που βλέπει;

Ρίχνει μια με το μπαστούνι βζζζιιιινν…… και η μπάλα πέφτει μέσα στο νερό και την καταπίνει ένα ψάρι.

Εκείνη την ώρα πετάει ένας γλάρος, βουτάει πιάνει το ψάρι από τη λιμνούλα και το καταπίνει. Όπως σηκώνεται να φύγει ο γλάρος πετάγεται ένας κυνηγός μέσα από κάποιους θάμνους και με την καραμπίνα του ρίχνει μια και τον πετυχαίνει.

Όπως τον παίρνουν τα σκάγια ο γλάρος ανοίγει το στόμα του και ελευθερώνει το ψάρι.

Το ψάρι πέφτει κάτω και όπως σπαρταράει του φεύγει η μπαλίτσα μέσα από το στόμα η μπαλίτσα η οποία χοροπηδά και μπαίνει στην τρύπα!!!!!!!!!!!

.

Γυρίζει τότε ο Ιησούς και λέει στον γεράκο:

– Ρε συ πατέρα είπαμε να παίξουμε γκολφ. Μην το ξεφτιλίσουμε και τελείως…

——————————————————————

.