1

Η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ σας εύχεται ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ & ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ !

Ο Σύλλογός μας εύχεται σε όλους τους συναδέλφους και τους συνανθρώπους μας Υγεία, Ειρήνη και Αγάπη. Να ξαναβρούμε την ανθρωπιά μέσα μας και να αλλάξουμε πορεία, οδεύοντας προς μια καλύτερη προοπτική του εαυτού μας !

Με Αλληλεγγύη και Συντροφικότητα, Φαντασία και Δημιουργικότητα, Όραμα κι Ελπίδα, Δύναμη και Πίστη να αγωνιστούμε για τη ζωή που μας αξίζει.

.

Χ Ρ Ο Ν Ι Α   Π Ο Λ Λ Α   &   Κ Α Λ Η   Χ Ρ Ο Ν Ι Α  !




“Από άλλο ανέκδοτο”! Καλή Χρονιά σε όλους !

.

.

.

.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!  ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2018!




Η ιστορία της Βασιλόπιτας

Η ιστορία που καθιέρωσε τη Βασιλόπιτα συνέβη πριν από 1500 χρόνια περίπου, στην πόλη Καισαρεία της Καππαδοκίας, στη Μικρά Ασία.

Η κοπή της Βασιλόπιτας είναι από τα ελάχιστα αρχέγονα έθιμα που επιβιώνουν μέχρι σήμερα. Στην αρχαιότητα υπήρχε το έθιμο του εορταστικού άρτου, τον οποίο σε μεγάλες αγροτικές γιορτές οι αρχαίοι Έλληνες πρόσφεραν στους θεούς. Τέτοιες γιορτές ήταν τα Θαλύσια και τα Θεσμοφόρια. Στα “Κρόνια” (εορτή του θεού Κ(Χ)ρόνου, που λατρεύονταν στην Ελλάδα και στα “Σατουρνάλια” (Saturnalia) της Ρώμης, έφτιαχναν γλυκά και πίτες, μέσα στα οποία έβαζαν νομίσματα και σε όποιον τύχαινε το κομμάτι, ήταν ο τυχερός της παρέας…

Η ορθόδοξη παράδοση συνέδεσε το έθιμο με τη Βασιλόπιτα

Στην πλειοψηφία τους οι Έλληνες κόβουν την Βασιλόπιτα αμέσως μετά την αλλαγή του χρόνου. Σε μερικές όμως, περιοχές της Ελλάδας η Βασιλόπιτα κόβεται στο μεσημεριανό τραπέζι, ανήμερα του Αγίου Βασιλείου την 1η μέρα του χρόνου. Το εθιμοτυπικό, εντούτοις παραμένει το ίδιο. Ο νοικοκύρης τη σταυρώνει τρεις φορές με ένα μαχαίρι και μετά αρχίζει να κόβει τα κομμάτια. Το πρώτο είναι του Χριστού, το δεύτερο της Παναγίας, το τρίτο του Αγίου Βασιλείου, το τέταρτο του σπιτιού και ακολουθούν τα κομμάτια των μελών της οικογένειας με σειρά ηλικίας. Κατόπιν ακολουθεί ένα τελευταίο κομμάτι, αυτό του φτωχού. Σε κάποιες περιοχές, κυρίως αγροτικές, κόβονται και δύο κομμάτια επιπλέον. Ένα για τα ζώα και ένα για τα σπαρτά. Όποιος βρει στο κομμάτι του το κρυμμένο φλουρί θεωρείται ο τυχερός της χρονιάς και συνήθως μαζί με το φλουρί ο νοικοκύρης του δίνει ένα δώρο ή ένα χρηματικό ποσό. Αν το φλουρί πέσει στα κομμάτια του Χριστού, της Παναγίας ή του Αγίου Βασιλείου, το ποσό αυτό δίνεται στην εκκλησία, ενώ αν πέσει στο κομμάτι του φτωχού το ποσό δίνεται σε κάποιον ζητιάνο.

Ας δούμε όμως ποια είναι η καταγωγή του εθίμου της Βασιλόπιτας. Βρισκόμαστε στον 4ο αιώνα μ.Χ. στην Καισάρεια της Μικράς Ασίας. Πρεσβύτερος των χριστιανών της περιοχής εκείνο τον καιρό, ήταν ένας από τους σημαντικότερους Αγίους της εκκλησίας μας, ο Μέγας Βασίλειος. Την ίδια εποχή αυτοκράτορας του Βυζαντίου ήταν ο Ιουλιανός, που έμεινε στην ιστορία γνωστός με το όνομα Ιουλιανός ο Παραβάτης. Σε μια από τις εκστρατείες του κατά των Περσών, ο Ιουλιανός πέρασε από την Καισάρεια. Εκεί έγινε δεκτός από τον Μέγα Βασίλειο, ο οποίος του πρόσφερε τρία κριθαρένια ψωμιά. Σημειωτέον ότι οι κάτοικοι της Καισάρειας ήταν στην πλειοψηφία τους φτωχοί άνθρωποι και ότι ο Ιουλιανός είχε ζητήσει να του προσφέρουν ό,τι έχουν, εννοώντας όμως και περιμένοντας χρυσάφι και πολύτιμα δώρα. Θυμωμένος από τα τρία κριθαρένια ψωμιά έστειλε, μετά την αναχώρησή του, ως ανταπόδοση τρεις μπάλες σανό. Ο Μέγας Βασίλειος τότε του απάντησε τα εξής: «Όπως μας ζήτησες, εμείς σου προσφέραμε αυτό που έχουμε και τρώμε. Το ίδιο πιστεύουμε έκανες και εσύ. Σε ευχαριστούμε».

Η απάντηση του Αγίου Βασιλείου θύμωσε περισσότερο τον Ιουλιανό, ο οποίος ορκίστηκε ότι γυρνώντας από την εκστρατεία θα καταστρέψει την Καισάρεια. Πέρασε ο καιρός και τα νέα ότι ο Ιουλιανός επιστρέφει έφτασαν στον Μέγα Βασίλειο. Εκείνος προσπαθώντας να σώσει το ποίμνιό του, κάλεσε όλους τους πιστούς να προσφέρουν ό,τι πολύτιμο είχαν, ώστε να δοθεί στον Ιουλιανό και να κατευναστεί με αυτόν τον τρόπο ο θυμός του.

Ο λαός έκανε όπως του είπε ο ποιμενάρχης του και συγκεντρώθηκαν τα πολύτιμα αντικείμενα. Κατόπιν ο Μέγας Βασίλειος και ο λαός έκαναν αγρυπνία και προσεύχονταν για τη σωτηρία τους. Στην διάρκεια της αγρυπνίας αυτής, ο Μέγας Βασίλειος είδε ένα όραμα. Στο όραμα αυτό η Παναγία έστειλε τον Άγιο Μερκούριο και στρατιά Αγγέλων κατά του Ιουλιανού. Το όραμα όμως απλά φανέρωσε στον Άγιο τα πραγματικά γεγονότα που έλαβαν χώρα λίγο έξω από την Καισάρεια. Έτσι, ο κίνδυνος εξαλείφθηκε και τα πολύτιμα αντικείμενα έπρεπε να επιστραφούν στους κατόχους τους. Για να μην μπουν στον πειρασμό να πάρουν κάτι που δεν τους ανήκε, ο Μέγας Βασίλειος έδωσε εντολή να ζυμωθούν μικρές πίτες και μέσα σε αυτές να τοποθετηθούν τα πολύτιμα αντικείμενα που έπρεπε να μοιραστούν. Οι πίτες αυτές μοιράστηκαν στους πιστούς και ως εκ θαύματος, ο καθένας βρήκε στην πίτα που πήρε ό,τι είχε προσφέρει για την σωτηρία από τον Ιουλιανό.

Από τότε φτιάχνουμε κι εμείς τη Βασιλόπιτα με το φλουρί μέσα, την πρώτη μέρα του χρόνου, τη μέρα του Αγίου Βασιλείου. Η Βασιλόπιτα, αγιοβασιλιάτικο έθιμο πολλών αιώνων, μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, για να μας θυμίζει την αγάπη και την καλοσύνη αυτού του Άγιου ανθρώπου.

Πηγή : kalanta.gr




Άκρως επιτυχημένο το 2017 για την Επιτροπή Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας του Συλλόγου μας. Και εις ανώτερα για το 2018!

Η Επιτροπή Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας του Συλλόγου μας έχει καταστεί πλέον από τους αγαπητούς θεσμούς στα πλαίσια της ιονικής οικογένειας. Το 2017 μας αποχαιρετά και ο απολογισμός των δραστηριοτήτων που ανέπτυξε η Επιτροπή είναι άκρως ικανοποιητικός !

Το κριτήριο βέβαια είναι πάντοτε η ανταπόκριση και συμμετοχή των συναδέλφων που στην περίπτωση των δραστηριοτήτων της Επιτροπής ήταν ενθουσιώδης!

Τη χρονιά που πέρασε στις εκδρομικές μας δραστηριότητες , εντός και εκτός “των τειχών” και στις ψυχαγωγικές εκδηλώσεις του συλλόγου μας, προστέθηκαν οι επισκέψεις σε σπουδαίους αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους, για να έχουν την ευκαιρία τα μέλη μας να γνωρίσουν τους απαράμιλλους θησαυρούς της πατρίδας μας.

.

Μέσα στο 2017 ταξιδέψαμε, μεταξύ άλλων (πατήστε στους συνδέσμους για φωτογραφικό υλικό):

αλλά και σε πιο “εξωτικούς” προορισμούς:

.

ενώ στα πλαίσια της της ψυχαγωγικής και εκπαιδευτικής λειτουργίας του συλλόγου μας επισκεφθήκαμε :

.

Οι πιο πρόσφατες “εξορμήσεις” μας ήταν το εννιαήμερο ταξίδι μας στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία(30/9-8/10), η επίσκεψή μας στο Μαντείο των Δελφών, στο μαρτυρικό Δίστομο και άλλα σημεία ενδιαφέροντος στις γύρω περιοχές (28-29/10), αλλά και η “Ιονική Κυριακή” (3/12) στην Αρχαία Αγορά Αθηνών και στο Κέντρο “Ερατούς” όπου τραγουδά ο συνάδελφος Ιπποκράτης Ξυλάς.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

Πρωταρχικός στόχος της Επιτροπής Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας είναι να ταξιδεύουμε, να ερχόμαστε σε επαφή με κάτι διαφορετικό, σπάζοντας τη ρουτίνα της καθημερινότητας και ανοίγοντας έναν ορίζοντα γνώσης και ψυχαγωγίας.

Η συμμετοχή των συναδέλφων, οι δεσμοί που αναπτύχθηκαν μεταξύ μας και βεβαίως οι αξέχαστες στιγμές που περάσαμε μαζί έρχονται να πλαισιώσουν με τον καλύτερο τρόπο την προσπάθειά μας για την ψυχαγωγία και καλλιέργεια των μελών μας. Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχατε για το ενδιαφέρον σας, τη ζωντάνια και την καλή διάθεση που φέρνατε μαζί σας, για τα καλά σας λόγια για την εξέλιξη των εκδρομών, των επισκέψεων και των εκδηλώσεών μας!

Η ενθουσιώδης ανταπόκριση των συναδέλφων στις δραστηριότητες της Επιτροπής Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας και το συνεχώς διευρυνόμενο ενδιαφέρον αποτελούν το “καύσιμο” που μας ωθεί να συνεχίσουμε πιο δυναμικά και να θέσουμε νέους, φιλόδοξους στόχους, βάζοντας ακόμα πιο ψηλά τον πήχη για τις εξορμήσεις μας του νέου έτους !




Συνεχίζεται απρόσκοπτα η διαδικασία καταβολής των εφάπαξ. Στόχος μας για το νέο έτος η απόδοση πλήρους εφάπαξ σε όλους τους ασφαλισμένους του ταμείου μας

Συνάδελφοι,

Όπως σας έχουμε γνωστοποιήσει σε προηγούμενα δημοσιεύματά μας, το τελευταίο διάστημα υπήρξε επιτάχυνση της διαδικασίας καταβολής των εφάπαξ, μετά από την κινητοποίηση του Διοικητή του ΕΤΕΑΕΠ κου. Αθανάσιου Καποτά και της Διευθύντριας Παροχών του ΕΤΕΑΕΠ κας. Ελένης Μελάνη και των αρμόδιων υπηρεσιών για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ασφαλισμένων, στους οποίους μάλιστα η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ απέστειλε και ευχαριστήρια επιστολή για τις προσπάθειες, τη μεθοδικότητα και την αποτελεσματικότητα που επέδειξαν.

Η διαδικασία συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς και πλέον έχει καταβληθεί το εφάπαξ σε όσους συναδέλφους είχαν καταθέσει συνταξιοδοτικές αποφάσεις μέχρι 31/10/2016. Ήδη οι υπηρεσίες του ταμείου, αμέσως μετά την έγκριση του νέου προϋπολογισμού, θα προχωρήσουν στις πληρωμές των συνταξιοδοτικών αποφάσεων που κατατέθηκαν το Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2016. Όσοι λοιπόν συμπεριλαμβάνεστε σε αυτό το διάστημα, θα κληθείτε αμέσως μετά τις γιορτές να υποβάλετε φορολογικές ενημερότητες προκειμένου να σας πιστωθεί το ποσό εφάπαξ που δικαιούστε.

Ελπίζουμε ότι, εφόσον η επεξεργασία των αποφάσεων προχωρήσει με παρόμοιους ρυθμούς, μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους θα έχουν ικανοποιηθεί πλήρως οι συνάδελφοι που αναμένουν τη λήψη του εφάπαξ τους.

.

Συνάδελφοι,

Μετά από την κατάθεση και αποδοχή από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπομνήματος Αλεξόπουλου – Κουτρουμάνη, το εφάπαξ που έλαβαν οι συνάδελφοι αυξήθηκε σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και στο 100%, ενώ η μεγάλη πλειονότητα των συναδέλφων μας έλαβε αυξημένο εφάπαξ σε ποσοστό 60%-90% του δικαιούμενου εφάπαξ (αντί για 40%-45% που προέβλεπε αρχικά ο ασφαλιστικός νόμος για την περικοπή του εφάπαξ), διαψεύδοντας με αυτόν τον τρόπο ορισμένους “καλοθελητές” που αμφισβήτησαν τις ενέργειές μας.

Μετά από τις προσπάθειες του συλλόγου μας και την αδιάκοπη ενασχόλησή μας με το θέμα, οι στόχοι της αύξησης του εφάπαξ και της επιτάχυνσης της διαδικασίας καταβολής του έχουν ήδη επιτευχθεί.

Τη νέα χρονιά θα συνεχιστεί η προσπάθειά μας για τον πλέον φιλόδοξο στόχο της απόδοσης πλήρους εφάπαξ στους ασφαλισμένους του ταμείου μας, μέσα από το συντονισμό σειράς νομικών ενεργειών που έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι θα καταλήξουν στη δικαίωσή μας σχετικά με την :

α) Ανάληψη από την τράπεζα της εγγυητικής της ευθύνης για την κάλυψη των ελλειμμάτων του κλάδου πρόνοιας μέχρι την αποχώρηση του τελευταίου ασφαλισμένου της Ιονικής που θα εκδικαστεί σύντομα στο ΣτΕ

β) Υλοποίηση των δικαστικών αποφάσεων για τους καταλογισμούς ασφαλιστικών εισφορών παρελθόντων ετών

.

Αν επιτύχουμε και αυτόν το στόχο που βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας, θα είμαστε η μοναδική συνδικαλιστική οργάνωση στην Ελλάδα που θα έχει κατορθώσει την απόδοση του συνόλου του εφάπαξ, μετά τις νομοθετικές περικοπές, σε όλους τους ασφαλισμένους του ταμείου μας.

Παρακολουθούμε στενά την υπόθεση του εφάπαξ και επομένως να παραμένετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας για να έχετε πάντοτε την πλέον άμεση και υπεύθυνη ενημέρωση για όλα τα σχετικά ζητήματα.

Σε όσους συναδέλφους λάβουν το επόμενο διάστημα το εφάπαξ, τους ευχόμαστε σε καλή μεριά!




Καλό ταξίδι Στέφανε !

Έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 86 ετών ο συνάδελφός μας Στέφανος Λογοθέτης που είχε υπηρετήσει στα Καταστήματα 62 Μαρτύρων και Δαιδάλου στο Ηράκλειο Κρήτης. Το συνάδελφό μας διέκριναν το ήθος, η συνέπεια και η εργατικότητα και οι άριστες σχέσεις που διατηρούσε με όλους τους συναδέλφους που συνυπηρέτησε, που δεν πρόκειται να τον ξεχάσουν.

Η απώλειά του βέβαια είναι μεγάλη για τα παιδιά του Σπυρίδωνα και Ελένη, που είμαστε σίγουροι ότι θα κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη του πατέρα τους.

Εκ μέρους σύσσωμης της ιονικής οικογένειας, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντος.

Η εξόδιος ακολουθία και η ταφή του συναδέλφου μας έγινε στο Ηράκλειο Κρήτης.

Καλό ταξίδι Στέφανε !




“Από άλλο ανέκδοτο”! Καλά Χριστούγεννα με χαμόγελο!

Η μάνα πηγαίνει την «παρθενόπη» 15χρονη κόρη της στο γιατρό.

«Λοιπόν κυρία μου, τι πρόβλημα έχετε;» λέει ο γιατρός.

«Γιατρέ, η κόρη μου έχει συχνές ζαλάδες και πρωινές αναγούλες, επίσης έχει αρχίσει και παίρνει βάρος».

Εξετάζει ο γιατρός την κόρη και λέει στη μάνα:

«Κυρία μου είναι ξεκάθαρο. Η κόρη σας είναι έγκυος».

«Γιατρέ μου αυτό είναι αδύνατον! Την κόρη μου δεν την έχει αγγίξει ποτέ άνδρας. Έτσι δεν είναι Μαιρούλα;»

«Ναι μαμά, ποτέ άνδρας!» επιβεβαίωσε και η παρθενόπη κόρη.

Τότε ο γιατρός πηγαίνει στο παράθυρο και κοιτάει έξω σαν κάτι να ‘ψαχνε…

«Μα τι κοιτάτε γιατρέ μου, ψάχνετε τίποτα;» του λέει η μάνα.

«Όχι, όχι», της λέει αυτός «απλά την τελευταία φορά που έγινε κάτι ανάλογο, ένα φωτεινό αστέρι φάνηκε στην ανατολή…….»

………………………………………………………………………………………………………

Χριστούγεννα και μία υπόθεση εκδικάζεται στο δικαστήριο:

– Γιατί κατηγορείσαι εσύ;

– Κύριε πρόεδρε, με κατηγορούν πως έκανα τα Χριστουγεννιάτικά μου ψώνια πολύ νωρίς;

– Αυτό δεν είναι έγκλημα. Πόσο νωρίς ψώνιζες δηλαδή;

– Περίπου δύο ώρες πριν ανοίξει το μαγαζί!

………………………………………………………………………………………………………

Κάποια Χριστούγεννα αγόρασα στην πεθερά μου για δώρο έναν τάφο σε ένα ωραίο νεκροταφείο.

Τον επόμενο χρόνο δεν της αγόρασα δώρο.

Όταν με ρώτησε γιατί, της είπα:

– Ε, μα δεν χρησιμοποίησες ακόμα το δώρο που σου έκανα πέρσι!

………………………………………………………………………………………………………

Πού βρίσκεται η Πρωτοχρονιά πριν τα Χριστούγεννα ;

Στο λεξικό !!!!!!!!




Γιατί οι Έλληνες στολίζουμε καράβι τα Χριστούγεννα;

Ένα στολισμένο καράβι στο σπίτι δίνει μια νότα λίγο πιο ζεστή, πιο νοσταλγική και σίγουρα, πολύ πιο ελληνική. Γιατί καλό το έθιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου, αλλά, όπως και να το κάνουμε, το καραβάκι μάς θυμίζει άλλες εποχές, πιο αθώες και ανέμελες.

Πού βρίσκονται, όμως, οι ρίζες της παράδοσης του στολισμού καραβιού, τις μέρες της γέννησης του Χριστού; Και γιατί το χριστουγεννιάτικο δέντρο κατάφερε να εκτοπίσει το καράβι από τα ελληνικά σπίτια και τις πλατείες; Η ιστορία μας πάει αρκετά πίσω και οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα είναι πιο απλές από όσο θα νόμιζε κανείς.

.

Στολισμένο καράβι στον Πειραιά, από προηγούμενα Χριστούγεννα

Η Ελλάδα είναι ευλογημένος τόπος. Ευλογημένος με το δώρο της θάλασσας και του απέραντου γαλάζιου. Και οι Έλληνες αγαπήσαμε από νωρίς τα μυστήρια και τα μυστικά της και βαλθήκαμε να την κατακτήσουμε. Έτσι, η Ελλάδα υπήρξε, ιστορικά, χώρα ναυτικών. Και είναι ακόμα, έχοντας βιώσει έντονα όσα καλά, αλλά και κακά φέρνει η θάλασσα, στο πέρασμα των χρόνων.

Λογικό ήταν, λοιπόν, η καθημερινότητα των κατοίκων της να περιστρέφεται γύρω από το υγρό στοιχείο. Γεγονός που ήταν, μάλιστα, εντονότερο πριν αρκετές δεκαετίες, όταν σχεδόν από κάθε σπίτι, θα έλεγε κανείς, ο πατέρας ή ο γιος -πολλές φορές και οι δύο- έλειπαν “στα καράβια”, παλεύοντας για το ψωμί της οικογένειας. Και τα Χριστούγεννα δεν μπορούσαν να διαφέρουν.

Τα παιδιά που έμεναν πίσω, οπλισμένα με πολλή φαντασία, συνήθιζαν να κατασκευάζουν μόνα τα παιχνίδια τους, χρησιμοποιώντας ό,τι είχαν πρόχειρο· συνήθως, ξύλο και λίγο χαρτί ή κουρέλια. Τα περισσότερα κατέληγαν να φτιάχνουν το παραδοσιακό, πλέον, καραβάκι, εμπνευσμένα από τα μακρινά ταξίδια των αγαπημένων τους προσώπων και τη νοσταλγία να τα ξαναδούν.

.

Τα κάλαντα με τη συνοδεία στολισμένου καραβιού, στη Σύρο, παραμονή Χριστουγέννων

Δεν μας είναι ξένη η εικόνα παιδιών (ή και μεγαλύτερων) να γυρνάνε από πόρτα σε πόρτα για να πούνε τα κάλαντα, κρατώντας στα χέρια ένα τέτοιο, χειροποίητο καραβάκι. Στολισμένο με χρωματιστά χαρτιά και σχοινιά, γέμιζε από γλυκά και χριστόψωμα από τους γείτονες. Αν και το συγκεκριμένο έθιμο έχει ατονίσει, κρατάει ακόμα στα νησιά, από όπου και προέρχεται.

Το καραβάκι ενδεχομένως να συμβόλιζε, όχι μόνο την προσμονή των παιδιών για αντάμωση με τους συγγενείς τους, αλλά και τη δική τους αγάπη για τη θάλασσα. Παράλληλα, μικρά καραβάκια είχαν τον ρόλο και ενός τιμητικού καλωσορίσματος για τους Έλληνες θαλασσοπόρους που επέστρεφαν στα σπίτια και τις οικογένειές τους, καθώς και τάματος για να είναι ασφαλείς στα άγρια κύματα.

Ως τέτοιο βρήκε, σιγά – σιγά, μεγαλύτερη θέση και μέσα στα σπίτια των Ελλήνων – κυρίως όσων ασχολούνταν με τη θάλασσα – και καθιερώθηκε το έθιμο του στολισμού του. Όπως, όμως, επισημαίνει ο συγγραφέας Δημήτριος Λουκάτος, το καραβάκι ήταν, συχνά, συνυφασμένο με την αίσθηση του αποχωρισμού και με δυσάρεστες αναμνήσεις και δεν μπόρεσε να εδραιωθεί ως γιορτινό σύμβολο.

Για τον λόγο αυτό, ήταν εύκολο να αντικατασταθεί, αργότερα, από το έθιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου, το οποίο απαλλαγμένο από τέτοιους συσχετισμούς στις συνειδήσεις των Ελλήνων, κατάφερνε να πλαισιώσει ιδανικά συνεστιάσεις θαλπωρής, με παρόντα όλα τα μέλη της φαμίλιας και να τονώσει τον οικογενειακό τους χαρακτήρα.

Ακόμα κι έτσι, όμως, το έθιμο με το καραβάκι άντεξε για αρκετά χρόνια μετά το… ντεμπούτο του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην ελληνική πραγματικότητα. Το πρώτο δέντρο στην Ελλάδα -πιθανότατα ένα έλατο- στολίστηκε το 1833, στα ανάκτορα του βασιλιά Όθωνα, στο Ναύπλιο. Παρόλα αυτά, μόλις τη δεκαετία του 1950 κατάφερε να μπει μαζικότερα στα ελληνικά σπίτια.

.

Το παραδοσιακό καράβι και το πιο σύγχρονο δέντρο συνυπάρχουν αρκετές φορές σε ελληνικές πλατείες

Πάντως, κυρίως ανάμεσα σε ναυτικούς, ψαράδες και θαλασσοπόρους, το έθιμο με το στόλισμα καραβιού κρατάει ακόμα γερά. Ίσως και σαν μία μορφή τάματος στον Άη Νικόλα, προστάτη άγιο των ναυτικών, ο οποίος γιορτάζεται στις 6 Δεκεμβρίου, για μπουνάτσες τη νέα χρονιά.

Τα καραβάκια, λοιπόν, εξακολουθούν να στολίζονται σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας – περισσότερο στα νησιά. Και αν και πιο σπάνια από τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία στροφή αρκετών δήμων στην παράδοση, με καράβια να κάνουν την εμφάνισή τους σε όλο και περισσότερες πλατείες της χώρας.

Το στολισμένο καράβι, λένε ότι, συμβολίζει την καινούρια πλεύση του ανθρώπου στη ζωή, μετά τη γέννηση του Ιησού. Ας ελπίσουμε, λοιπόν, τα καραβάκια που θα στολιστούν φέτος, σε όλη τη χώρα, να δώσουν νέα πλεύση στη χώρα το 2018, να την ταξιδέψουν σε ήρεμα νερά και να μας δείξουν τον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο. Το 2017 ήταν φουρτουνιασμένο.

Πηγή : pathfinder.gr




Τα κάλαντα

Η λέξη κάλαντα προέρχεται από τη λατινική «calenda», που σημαίνει αρχή του μήνα  και διαμορφώθηκε από το ελληνικό ρήμα καλώ.

Πιστεύεται ότι η ιστορία τους προχωρεί πολύ βαθιά στο παρελθόν και συνδέεται με την Αρχαία Ελλάδα. Βρήκαν, μάλιστα, αρχαία γραπτά κομμάτια παρόμοια με τα σημερινά κάλαντα (Ειρεσιώνη στην αρχαιότητα).

Τα παιδιά της εποχής εκείνης κρατούσαν κλαδί ελιάς ή δάφνης, στολισμένο με καρπούς και άσπρο μαλλί (η λεγόμενη ειρεσιώνη, από το έριο = μαλλί), γύριζαν και τραγουδούσαν και τους έδιναν δώρα. Πάνω του  κρεμούσαν κόκκινες και άσπρες κλωστές. Στις κλωστές έδεναν τις προσφορές των νοικοκύρηδων. Άλλοτε κρατούσαν ομοίωμα καραβιού που παρίστανε τον ερχομό του θεού Διόνυσου.

Μετά, πήρε το έθιμο αυτό και η Ρώμη. Στο Βυζάντιο κρατούσαν ραβδιά, ή φανάρια, ή ομοιώματα πλοιαρίων ή και κτιρίων, στολισμένα και τραγουδώντας, συνόδευαν το τραγούδι με κρούση τριγώνου ή τύμπανου.

Σήμερα ακούμε κάλαντα πολλά και ποικίλα, με πολλές παραλλαγές και αποχρώσεις, στα διάφορα διαμερίσματα της χώρας μας. Ομάδες παιδιών ή και ώριμων ανδρών περιφέρονται στα σπίτια, στους δρόμους, στα καταστήματα και τραγουδούν με ειδικό όργανο τραγούδια, που αφορούν τα Χριστούγεννα, τη γιορτή της Πρωτοχρονιάς, τη γιορτή του Μ. Βασιλείου και είναι διαφορετικά για κάθε γιορτή. Η ανταμοιβή για τους ύμνους και τις ευχές είναι κυρίως χρηματική και διάφορα κεράσματα.

Στη Μακεδονία υπάρχει το έθιμο της Πρωτοχρονιάς άτομα μεγάλης ηλικίας να γυρνούν μεταμφιεσμένα στα σπίτια. Η αμοιβή τους είναι: αλεύρι, τραχανάς, λουκάνικα και άλλα είδη τροφίμων. Αφού συγκεντρώσουν την ποσότητα που θέλουν, συγκεντρώνονται σ’ ένα σπίτι, μαγειρεύουν και γλεντούν. Πάλι μεταμφιεσμένοι και κρατώντας κουδούνια που δημιουργούν δυνατό θόρυβο περιφέρονται την παραμονή των Φώτων. Ο θόρυβος αποβλέπει να φοβίσει και να διώξει τους καλλικάντζαρους.

Στη Μύκονο τα παιδιά κρατούν στο χέρι τους φαναράκι που το ανάβουν σε εκκλησία του Αγίου Βασιλείου.

Στη Σίφνο για το κάθε παιδί γράφονται διαφορετικοί στίχοι από λαϊκούς ποιητές.

Στην Κέρκυρα, εκτός από τα παιδιά με τη φυσαρμόνικα, περιφέρονται στα σπίτια ολόκληρα λαϊκά συγκροτήματα με βιολιά και ακορντεόν και τοπικές μπάντες.

Τα τοπικά παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα κάλαντα της Καστοριάς (Κόλιεντα) εξακολουθούν να τραγουδιούνται και σήμερα τα χαράματα της 23ης Δεκεμβρίου από τις παρέες μικρών και μεγάλων και από τα μέλη πολιτιστικών σωματείων.

Χαρά και συγκίνηση προσφέρουν οι στίχοι τους, γιατί απευθύνονται σ’ όλα τα μέλη της οικογένειας, από τον μεγαλύτερο έως τον πιο μικρό. Τα παλαιότερα χρόνια, οι νοικοκυραίοι έδιναν για δώρο στα παιδιά που τραγουδούσαν τα κάλαντα, καρύδια, μήλα και μπιλίτσκες (μικρά χοιρινά λουκάνικα) και σπανιότερα χρήματα.

Αντίστοιχο έθιμο με τα κάλαντα σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, οι καλαντάρηδες την παραμονή των Χριστουγέννων αφορούν στην περιφορά των νεαρών που πρόκειται να πάνε φαντάροι.

Σκοπός των καλαντάρηδων είναι η συλλογή κάποιου χρηματικού ποσού, που θα έχουν στη διάθεσή τους όσο διαρκεί η θητεία τους, η οποία θεωρείται προθάλαμος της ωρίμανσής τους. Έτσι, το έθιμο συνδυάζει τον εορτασμό των Χριστουγέννων με το πέρασμα των νεαρών στην ενηλικίωση.

Σε χωριά της Μάνης την παραμονή της πρωτοχρονιάς, βγαίνουν στον “Άγιο Βασίλη” κρατώντας μια κλάρα ελιές με καρπό. Σε κάθε σπίτι που πηγαίνουν κόβουν και από ένα κλαδάκι ελιάς και το έβαζαν κοντά στο τζάκι. Ήταν για βοήθεια και θα έμενε εκεί για αρκετό χρονικό διάστημα.

Τα κάλαντα (αρχαίο έθιμο σχετικό με την αρχή του χρόνου), κάλαντρα στην κρητική διάλεκτο, είναι τραγούδια που, με αφορμή το θρησκευτικό περιεχόμενο της εορτής, ζητουν φιλοδωρήματα για τους τραγουδιστές, τους καλαντράδες.

.

Τα παραδοσιακά Καλαντα χριστουγεννων

Καλήν εσπέραν άρχοντες

κι αν είναι ορισμός σας

Χριστού την θεία γέννηση

να πω στ΄ αρχοντικό σας

.

Χριστός γεννάται σήμερον

εν Βηθλεέμ τη πόλη

οι ουρανοί αγάλλονται

χαίρει η φύσις όλη

.

Εν τω σπηλαίω τίκτεται

εν φάτνη των αλόγων

ο βασιλεύς των ουρανών

και ποιητής των όλων

.

Καλαντα χριστουγεννων Κυπρου

Καλήν εσπέραν άρκοντες τζι’ αν εν ο ορισμός σας

Χριστού τη Θεία Γέννηση να πω στ’ αρκοντικό σας

.

Γριστός γεννιέται σήμερον στην Βηθλεέμ την πόλιν

οι Ουρανοί αγάλλονται μαζί κι’ η φύσις όλη

.

Γεννιέται μεσ’ το σπήλαιο στην πάγνην των αλόγων

ο Βασιλιάς των Ουρανών τζι’ ο πλάστην ημών όλων

.

Αντζιέλοι εις τους ουρανούς ψάλλουν το εν υψίστοις

τζιαί κάτω φανερώνεται εις τους βοσκούς ο κτίστης

.

Που την Περσίαν έρκουνται τρεις μάγοι με τα δώρα

τζι’ έναν αστέριν λαμπερόν τους οδηγά στη χώραν

.

Κάλαντα χριστουγέννων κρήτης

Χριστός γεννάται σήμερον εν Βηθλεέμ τη πόλει

οι ουρανοί αγάλλονται, χαίρει η φύσις όλη

εν τω σπηλαίω τίκτεται, εν φάτνη των αλόγων

ο Βασιλεύς των ουρανών και ποιητής των όλων

.
Κερά καμαροτράχηλη και φεγγαρομαγούλα
και φουσκαλίδα του γιαλού και πάχνη από τα δέντρα
να που τον έχεις τον υγιόν, τον μοσχοκανακάρη
λούεις τον και χτενίζεις τον και στο σχολειό τον πέμπεις
.
Κι ο δάσκαλος τον έδειρε μ’ ένα χρυσό βεργάλι
κι η κυρά δασκάλισσα, με το μαργαριτάρι
είπαμε δα για την κερά, ας πούμε για τη Βάγια
άψε βαγίτσα το κερί, άψε και το λυχνάρι
και κάτσε και ντουχιούντηζε ήντα θα μας εβγάλεις
.
Γι απάκι, για λουκάνικο, για χοιρινό κομμάτι
κι από τον πύρο του βουτσού να πιούμε μια γιομάτη
κι από τη μαύρη όρνιθα κανένα αυγουλάκι
κι από το πιθαράκι σου ένα κουρούπι λάδι
κι αν είναι κι ακροπλιάτερο, βαστούμε και τ’ ασκάκι
.
Φέρε πανιέρι κάστανα, πανιέρι λεπτοκάρυα
και φέρε και γλυκό κρασί να πιούν τα παλικάρια
κι αν είναι με το θέλημα, άσπρη μου περιστέρα
ανοίξετε την πόρτα σας, να πούμε καλησπέρα
και ακόμα δεν τον ηύρηκες τον μάνταλο ν’ ανοίξεις

να μας κεράσεις μια ρακή κι ύστερα να σφαλίξεις…

.

Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα Σμύρνης

Καλήν εσπέραν άρχοντες κι αν είναι ορισμός σας,

Χριστός γεννάται σήμερον εν Βηθλεέμ τη πόλη,

εν τω σπηλαίω τίκτεται εν φάτνη των αλόγων.

.

Κερά ψηλή, κερά λιγνή, κερά καμαροφρύδα,

κεράμ’ όταν στολίζεσαι να πας στην εκκλησία,

έχεις και κόρην έμορφη που δεν έχει ιστορία.

.

Μηδέ στην πόλη βρίσκεσαι μηδέ στην Καισαρεία,

έχεις και γιον στα γράμματα, υγιόν και στο ψαλτήρι,

να τον ‘ξιώσει ο Θεός να βάλει πετραχήλι.

.

Κάλαντα Χριστουγέννων (Μωραΐτικα)

Χριστούγεννα , Πρωτούγεννα , πρώτη γιορτή του χρόνου,

για βγάτε , δέτε , μάθετε , πως ο Χριστός γεννάται .

.

Γεννάται κι αναθρέφεται με μέλι και με γάλα ,

το μέλι τρων οι άρχοντες , το γάλα οι αφεντάδες

και το μελισσοβότανο να νίβοντ’ οι κυράδες!

.

Κυρά ψηλή ,κυρά λιγνή , κυρά γαϊτανοφρύδα ,

κυρά μου οτάν στολίζεσαι να πας στην εκκλησιά σου ,

βάνεις τον ήλιο πρόσωπο και το φεγγάρι αγκάλη

και τον καθάριο αυγερινό τον βάζεις δακτυλίδι .

.

Εμείς εδώ δεν ήρθαμε να φάμε και να πιούμε,

παρά σας αγαπούσαμε κι ηρθαμε να σας δούμε !

.

Δώστε μας και τον κόκκορα , δώστε μας και την κότα !

Δώστε μας και πέντ’ έξι αυγά , να πάμε σ΄ άλλη πόρτα!

.

ΚΑΛΑΝΤΑ ΘΡΑΚΗΣ

Χριστός γεννιέται, χαρά στον κόσμο,

χαρά στον κόσμο, στα παλληκάρια.

.

Σαράντα μέρες, σαράντα νύχτες,

η Παναγιά μας κοιλοπονούσε.

.

Κοιλοπονούσε, παρακαλούσε,

τους αρχαγγέλους , τους ιεράρχες.

.

Σεις αρχαγγέλοι και ιεράρχες,

στη Σμύρνη πηγαίν΄τε , μαμμές να φέρ΄τε.

.

Άγια Μαρίνα, άγια Κατερίνα,

στη Σμύρνη πάνε , μαμμές να φέρουν.

.

Όσο να πάνε κι όσο να έρθουν,

η Παναγιά μας ηληυτηρώθη.

.

Στην κούνια τό ΄βαλαν και το κουνούσαν,

και το κουνούσαν , το τραγουδούσαν.

.

Σαν ήλιος λάμπει , σα νιο φεγγάρι,

σα νιο φεγγάρι, το παλληκάρι.

.

Φέγγει σε τούτον το νοικοκύρη,

με τα καλά του, με τα παιδιά του,

με την καλή τη νοικοκυρά του…

.

ΚΑΛΑΝΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ( ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ)

Αυτή είναι η ημέρα όπου ήλθ’ ο Λυτρωτής

από Μαριάμ Μητέρα εκ Παρθένου γεννηθείς. (2)

.

Άναρχος αρχήν λαμβάνει και σαρκούται ο θεός

Αγέννητος γεννάται εις την φάτνην ταπεινός. (2)

.

Άγγελοι το νέο λέγουν εις ποιμένας και βοσκούς

ο Αστήρ το θαύμα δείχνει εις τους μάγους και σοφούς. (2)

.

Οι τρεις μάγοι ξεκινάνε τ” άστρο έχουν βοηθό

τη σπηλιά ψάχνουν να βρούνε με τον άγιο θεό. (2)

.

Λίβανο χρυσό και σμύρνα να του παν’ επιθυμούν

τη μικρή γλυκιά μορφή του σκύβουν και την προσκυνούν. (2)

.

Όσοι έχετε στα ξένα να δεχτείτε με καλό ευτυχία να σας δίνει το Θεό παρακαλώ. (2)

.

ΚΑΛΑΝΤΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ

Ελάτε εδώ γειτόνισσες

Και εσείς γειτονοπούλες,

Τα σπάργανα να φτιάξουμε

και το Χριστό ν΄ αλλάξουμε.

.

Τα σπάργανα για το Χριστό,

Ελάτε όλες σας εδώ.(δις)

.

Να πάμε να γυρίσουμε

Και βάγια να σκορπίσουμε .

Να βρούμε και την Παναγιά

οπού μας φέρνει τη χαρά.

.

Τα σπάργανα για το Χριστό,

ελάτε όλες σας εδώ.(δις)

.

Κοιμάται στα τριαντάφυλλα,

γεννιέται μες στα λούλουδα.

Γεννιέται μες στα λούλουδα ,

κοιμάται στα τριαντάφυλλα.

.

Τα σπάργανα για το Χριστό,

ελάτε όλες σας εδώ.

Τα σπάργανα να φτιάξουμε

και το Χριστό ν΄ αλλάξουμε.

.

Τρίγωνα Κάλαντα

Τρίγωνα κάλαντα σκόρπισαν παντού

κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού.

Τρίγωνα κάλαντα μέσ’ τη γειτονιά

ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά.

.

Άστρο φωτεινό, θα ‘βγει γιορτινό,

μήνυμα να φέρει από τον ουρανό.

Μες στη σιγαλιά ανοίγει η αγκαλιά

και κάνει η αγάπη στη καρδιά φωλιά.

.

Τρίγωνα κάλαντα στο μικρό χωριό

και χτυπά Χριστούγεννα το καμπαναριό.

Τρίγωνα κάλαντα σκόρπισαν παντού

και μας φέρνουν μήνυμα του μικρού Χριστού.

.

Τρέχουν τα παιδιά μέσα στο χιονιά,

ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά.

Μες στη σιγαλιά άνοιξ’ η αγκαλιά

κι έκανε η αγάπη στη καρδιά φωλιά.

.

Τρίγωνα κάλαντα κέφι και χαρά

ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά.

Τρίγωνα κάλαντα χρόνια σας πολλά

ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά.




ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Μικρές διαφορές στην εκκαθάριση της σύνταξης του μηνός Ιανουαρίου (που κατεβλήθη χθες, Πέμπτη 21/12)

Ενημερώνουμε τους συναδέλφους μας που παρατήρησαν μικρές διαφορές, είτε προς τα κάτω είτε προς τα πάνω, στη σύνταξη του μηνός Ιανουαρίου που τους κατεβλήθη χθες, Πέμπτη 21/12, ότι αυτές οφείλονται στην εκκαθάριση του παρακρατηθέντος φόρου και δεν πρόκειται για μόνιμες διαφοροποιήσεις.