1

Αντίο Δημήτρη!

Έφυγε από κοντά μας ο συνάδελφός μας Δημήτριος Χρέπας σε ηλικία 72 ετών ύστερα από γενναία μάχη που έδωσε για να κρατηθεί στη ζωή. Ο Δημήτρης είχε υπηρετήσει στα Καταστήματα Συντάγματος, Παραδείσου Αμαρουσίου και ως Υποδιευθυντής στο Κατάστημα Ψυχικού. Ο εκλιπών διακρίθηκε για το ήθος, τη συνέπεια και την εργατικότητά του καθ’όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του στην τράπεζα και είμαστε σίγουροι ότι όσοι συνάδελφοι είχαν την τιμή να συνεργαστούν μαζί του θα διατηρήσουν τις καλύτερες αναμνήσεις από το Δημήτρη.

Ο σύλλογός μας εκ μέρους όλης της ιονικής οικογένειας εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στη σύζυγό του Σοφία και τα πέντε παιδιά τους, τις κόρες τους Παναγιώτα, επίσης συναδέλφισσά μας, Γεωργία και Αθανασία και στους γιους τους Παναγιώτη και Μιχάλη, που είναι βέβαιο ότι θα πορευθούν στη ζωή τους συντροφιά με την ανάμνηση του αγαπημένου συζύγου και πατέρα τους.

Η εξόδιος ακολουθία του Δημήτρη θα τελεστεί την Πέμπτη 2/3 στις 15:30 μ.μ. στον Ιερό Ναό Παναγίας Μαρμαριώτισσας του Κάτω Χαλανδρίου και θα ακολουθήσει ο ενταφιασμός στο Κοιμητήριο Χαλανδρίου.

Η Ιονική Ενότητα καλεί τους συναδέλφους να παραστούν στον ύστατο αποχαιρετισμό του συναδέλφου για να τιμήσουμε τη μνήμη του.

Καλό ταξίδι Δημήτρη!
Καλό ταξίδι Παναγιώτη!

Έφυγε από κοντά μας ύστερα από μεγάλη μάχη που έδωσε για να κρατηθεί στη ζωή ο συνάδελφός μας Παναγιώτης Μπούντος σε ηλικία 73 ετών, που είχε υπηρετήσει στα Καταστήματα Αμαρουσίου και Ναυαρίνου, στη Διεύθυνση Λογιστικού και τη Διεύθυνση Μηχανογράφησης. Ο Παναγιώτης ήταν ένας άξιος εργαζόμενος και συνάδελφος που διακρινόταν για τις άριστες σχέσεις που διατηρούσε με όσους συνεργάστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του στην τράπεζα.

Εκ μέρους σύσσωμης της ιονικής οικογένειας εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στους δικούς του ανθρώπους, τη σύντροφο της ζωής του Μαρία και τους δύο γιους τους Νίκο και Αντώνη, που είμαστε βέβαιοι ότι θα διατηρήσουν ανεξίτηλα χαραγμένο στη μνήμη τους τον αγαπημένο σύζυγο και πατέρα τους.

Η εξόδιος ακολουθία του εκλιπόντος θα τελεστεί αύριο Τετάρτη 1/3 στις 14:00 μ.μ. στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα στην Πεύκη.

Η Ιονική Ενότητα καλεί τους συναδέλφους να παραστούν στον ύστατο αποχαιρετισμό του συναδέλφου για να τιμήσουμε τη μνήμη του.

Καλό ταξίδι Παναγιώτη!
Η νέα συμφωνία κυβέρνησης δανειστών της 20ής Φλεβάρη φέρνει σφαγή για τον λαό και κέρδη για το κεφάλαιο – Του Λάμπρου Μεραντζή

Ανακοίνωση της Κ.Σ.Ε. της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. για τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία της Κυβέρνησης με τους δανειστές:

.

Η ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΤΗΣ 20ής ΦΛΕΒΑΡΗ ΦΕΡΝΕΙ ΣΦΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΙ ΚΕΡΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Αυτά που συμφωνήθηκαν για την Ελλάδα στο πλαίσιο του Eurogroup της 20ης Φλεβάρη αποτελούν ένα νέο γύρο σφαγής για τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα, με μόνους κερδισμένους τους δανειστές και τις δυνάμεις του κεφαλαίου. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει τα νέα μέτρα ως «επιτυχία», με την πλήρη πολιτική στήριξη των δανειστών-ληστών αποτελεί μία ακόμα τεράστια απάτη, στην ατέλειωτη σειρά της απάτης και του ψέματος που μας έχει συνηθίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ!

Η κυβέρνηση ξεκίνησε την «διαπραγμάτευση» λέγοντας ότι «δεν υπάρχει περίπτωση» να νομοθετήσει μέτρα για μετά το 2018, ότι «δεν υπάρχει περίπτωση» να δεχτεί μέτρα μονομερώς, αν παράλληλα δεν αποφασιστούν τα μέτρα για την «ελάφρυνση του χρέους» και, βέβαια, ότι «δεν υπάρχει περίπτωση» να συμφωνήσει σε νέα μέτρα «λιτότητας».

Τα όσα συνομολόγησε στο Eurogroup κάνουν σμπαράλια τις παραπάνω δήθεν «κόκκινες γραμμές». Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία.

– Η κυβέρνηση συμφώνησε στα αιματηρά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα  από το 2018 και μετά, οπότε και υποτίθεται ότι «τελειώνει το πρόγραμμα». Άρα συμφώνησε σε λιτότητα αόριστης διάρκειας για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

– Συμφώνησε ότι για να επιτευχθούν τα πλεονάσματα αυτά θα πρέπει  να μειωθούν και άλλο οι συντάξεις, με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς καθώς και σε νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου που θα σημαίνει αύξηση των φόρων για μισθωτούς και συνταξιούχους, ακόμη και για τους ανέργους! και μείωση των σημερινών εξευτελιστικών μισθών πείνας.  Τα υπόλοιπα θα «εξειδικευτούν» με την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων, για την οποία «πάλεψε» η κυβέρνηση!

– Η κυβερνητική προπαγάνδα για τα «ισοδύναμα» και το «δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα»  αποτελεί μνημείο χυδαιότητας και κοροϊδίας! Καταρχάς, ακόμη κι όπως το παρουσιάζει η κυβέρνηση, τα «αντισταθμιστικά» έχουν ως προϋπόθεση να πιστοποιηθούν τα εξωφρενικά πλεονάσματα, κάτι που για να γίνει προϋποθέτει κι άλλη φτωχοποίηση όλων μας. Κατά δεύτερον, ακόμη κι ενεργοποιηθούν τα «αντισταθμιστικά», αυτό θα σημαίνει ότι τα πλεονάσματα που πληρώνει ο λαός με το αίμα του θα επιστρέφουν σαν παροχές ελάφρυνσης του κεφαλαίου! Ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις (όπως ήδη διεμήνυσε το ΔΝΤ, στο όνομα των «επενδύσεων» βεβαίως-βεβαίως): σημαίνει φοροαπαλλαγές για τους μεγαλοεπενδυτές που θέλουν και «κίνητρα» για να ξεζουμίσουν τους εργαζόμενους, τη δημόσια περιουσία και το φυσικό πλούτο της χώρας. Σημαίνει νέα δάνεια από την Παγκόσμια Τράπεζα ή άλλα αντίστοιχα «ευαγή ιδρύματα» στο όνομα δήθεν των «100 χιλ θέσεων εργασίας», ελαστικές και χωρίς δικαιώματα, αν και όποτε δημιουργηθούν όπως τα τελευταία χρόνια.

Οι «βαθιές μεταρρυθμίσεις» σε ασφαλιστικό, αγορά εργασίας και φορολογικό, που συνομολόγησε η κυβέρνηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ, ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνουν. «Μεταρρυθμίσεις» για τους δανειστές και τον ΣΕΒ είναι το ξεπούλημα και η ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πλούτου, το μόνιμο τσάκισμα των συντάξεων, η περιστολή της δημοκρατίας με πρώτο θέμα τον περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας, οι ομαδικές απολύσεις, η μονιμοποίηση της κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων, η φοροαπαλλαγή στο μεγάλο κεφάλαιο. Αυτά έχει ήδη συμφωνήσει η κυβέρνηση.

Κι όλα αυτά μόνο και μόνο για τη διαβεβαίωση ότι θα επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας στην Αθήνα! Ούτε καν «υποσχέσεις» για το θέμα του χρέους δεν υπήρξαν, την ίδια στιγμή που οι δόσεις του ληστρικού χρέους καταβάλλονται κανονικά στους δανειστές, με την αφαίμαξη του ελληνικού λαού.

Το πολιτικό περιτύλιγμα που έδωσαν οι μισητοί θεσμοί στην συμφωνία (τα «πράγματα πάνε καλά στην Ελλάδα», όπως είπε ο Σόιμπλε ή «η αλλαγή μείγματος πολιτικής» του Ντάισελμπλουμ), αποτελεί το πολιτικό αντάλλαγμα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την πολιτική στήριξη των αστικών τάξεων στην κυβέρνηση των «προθύμων», προκειμένου να μπορέσει να περάσει και να υλοποιήσει τα μέτρα που είναι σε εξέλιξη και τα νέα που έρχονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ βιάζονται τόσο πολύ να δώσουν «διαπιστευτήρια» στις αστικές τάξεις που τους στηρίζουν, ώστε οι βουλευτές της είχαν ήδη δηλώσει ότι θα ψηφίσουν τη συμφωνία, χωρίς καν να την γνωρίζουν!

Η στάση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, της Ένωσης Κεντρώων και όλου του μνημονιακού συρφετού, αποτελεί μια απίστευτη  υποκρισία. Εμφανίζονται να κριτικάρουν την κυβέρνηση  για τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία έχουν ήδη ψηφίσει και στηρίξει, ενώ και στην «διαπραγμάτευση» όλη τους η πίεση ήταν «να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση  για να μην κινδυνεύσει η συμμετοχή στο ευρώ». Στις συναντήσεις του στη Γερμανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έτρεξε να δώσει τα διαπιστευτήρια του ως ο επόμενος πρωθυπουργός που είναι πιο ικανός από τον Τσίπρα να υλοποιήσει αυτό το βάρβαρο πρόγραμμα! Οι ναζί δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής φοράνε το «αντιμνημονιακό προσωπείο» για να κρυφτούν αλλά στη πραγματικότητα είναι τα τσιράκια των αφεντικών με στόχο να εξασφαλίσουν μισθούς πείνας και δουλειά χωρίς δικαιώματα “μόνο για Έλληνες”, όπως ακριβώς επιδιώκουν οι δανειστές.  

Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι η «διαπραγμάτευση» είναι μια απάτη, για να περάσουν στον λαό τα ήδη αποφασισμένα μέτρα υπέρ των δανειστών, των τραπεζιτών και των επιχειρηματιών. Ότι μέσα στα πλαίσια  της ευρωζώνης και της ΕΕ τα μνημόνια είναι μονόδρομος.

Ο δικός μας μονόδρομος είναι ριζικά διαφορετικός: είναι ο δρόμος του αγώνα και της ανατροπής!

Είναι ο δρόμος του αγώνα για να ανατρέψουμε την μνημονιακή κόλαση, τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, τις μνημονιακές κυβερνήσεις και όλο το αστικό μνημονιακό μπλοκ που τις επιβάλλουν κα τις εφαρμόζουν. Για να επιβάλλουμε μια άλλη πορεία με κατάργηση των μνημονίων, μη αναγνώριση-παύση πληρωμών και διαγραφή του χρέους, έξοδο από την ευρωζώνη και τη ΕΕ, εθνικοποιήσεις των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων με εργατικό και λαϊκό έλεγχο, στον δρόμο για την αντικαπιταλιστική ανατροπή και τη ριζική αλλαγή της κοινωνίας. Δεν έχει νόημα να συζητάμε για «μείγματα πολιτικής». Είναι η ώρα να προετοιμάσουμε τη ρήξη συνολικά με αυτή την πολιτική.

Οι εργαζόμενοι και ο λαός έχουν την δύναμη να σηκώσουν ανάστημα απέναντι στην νέα επίθεση. Ένας κύκλος αγώνων έχει ήδη ξεκινήσει στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στην Υγεία, στην ελαστική εργασία, στην νεολαία. Οι αγώνες αυτοί μπορεί και πρέπει να γενικευτούν και να συντονιστούν, να σηκώσουν φράγμα απέναντι στην νέα επίθεση.

Όλες οι μαχόμενες δυνάμεις του κινήματος και της αριστεράς πρέπει να μπουν μπροστά με κοινή δράση για ένα μεγάλο κίνημα που θα αποτρέψει την νέα βαρβαρότητα που μας ετοιμάζουν. Που δεν θα αφήσει να διαλύσουν τους μισθούς και τις συντάξεις, να φτωχοποιήσουν τους εργαζόμενους, να μαραζώσουν κάθε ικμάδα της νεολαίας.

Χωρίς να περιμένουμε την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Με μαχητικούς αγώνες, με πανεργατική γενική απεργία, καταλήψεις χώρων δουλειάς από τώρα.

ΕΞΩ ΤΟ ΔΝΤ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΞΩ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ.

ΚΑΤΩ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ΚΑΙ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥ ΜΠΛΟΚ

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ, ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ, ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΙΚΟ ΈΛΕΓΧΟ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ  ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΕΣ,  ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ.

ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΑΧΟΜΕΝΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΕΠΙΘΕΣΗ – ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΟΤΙ ΜΑΣ ΚΛΕΨΑΝΕ!

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ  ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ στις 02 ΜΑΡΤΗ.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΜΑΡΤΗ.

ΚΣΕ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ
“Από… άλλο ανέκδοτο”! Γιατί η πιο χαμένη από όλες τις μέρες είναι αυτή που δε γελάσαμε!

……………………………………………………………………………………………..

.

……………………………………………………………………………………………..

.

Ησυχία παρακαλώ! Όπου ναναι θα σημάνουν οι λαγάνες!!!

.

……………………………………………………………………………………………..

.

Και πάνω που πήρα απόφαση να αρχίσω γυμναστήριο από Δευτέρα, πέφτει Καθαρά Δευτέρα και ήταν κλειστά!

.

……………………………………………………………………………………………..

Ο Τσακ Νόρις ξέρει ποιος καθαρίζει την Καθαρά Δευτέρα.

.

.

……………………………………………………………………………………………..

/

O Χάνιμπαλ την Καθαρά Δευτέρα τρώει Τζον Τάραμας.

.

.

,

>
Η ανεξέλεγκτη βαρβαρότητα των social media – Του Μιχάλη Κωνσταντή

Η ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ SOCIAL MEDIA

Ζούμε το τέλος των βεβαιοτήτων. Ενδεχομένως και το τέλος της φιλελεύθερης Δημοκρατίας, έτσι όπως την γνωρίσαμε τον τελευταίο, τουλάχιστον, αιώνα. Η καπιταλιστική Δύση, η οποία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και την απώλεια του «αντίπαλου δέους» της, αφέθηκε υπνωτισμένη στις πιο επικίνδυνες ροπές της, βλέπει να πλησιάζει αργά αλλά σταθερά και το δικό της τέλος. Ολοένα και περισσότεροι έγκυροι αναλυτές και σχολιαστές ανά την υφήλιο αναγγέλλουν μετ’ επιτάσεως το τέλος της παγκοσμιοποίησης, το τέλος του νεοφιλελευθερισμού, το τέλος της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ακόμη και το τέλος της φιλελεύθερης Δημοκρατίας.

Όλα αυτά δεν έγιναν, βέβαια, «εν μια νυκτί». Η ανεξέλεγκτη βαρβαρότητα που ανθεί στο βορβορώδη, πλέον, χώρο των social media, επωάζει με ασύγγνωστη, αλλά και συγγνωστή συνέπεια, το «αυγό του φιδιού». Ο φασισμός δεν περιμένει τους Τραμπ και τις Λεπέν να τον εκφράσουν σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς έχει εμφιλοχωρήσει «εντός» μας. Άλλωστε το διαδίκτυο βρίθει μικρών Χιτλερίσκων, που όλοι μαζί συγκροτούν τη μεγάλη εικόνα που αλλάζει δραματικά και δυστυχώς σε αρνητική κατεύθυνση, τον κόσμο.

Οι άκριτες και άκρατες άναρθρες κραυγές, για το «συστημικό» Τύπο, τους «διαπλεκόμενους» και «διεφθαρμένους» εκδότες, τους «αλήτες, ρουφιάνους δημοσιογράφους», έχουν οδηγήσει την αντίληψη περί ενημερώσεως, σε επικίνδυνες ατραπούς. Με αποτέλεσμα η είδηση, η δημοσιογραφική έρευνα, η ανάλυση των γεγονότων, αλλά και η πολιτική αντιπαράθεση με ελέγξιμα επιχειρήματα και ενυπόγραφες απόψεις να τείνουν πλέον να καταστούν είδος εν ανεπαρκεία. Πολύ σύντομα, δε, θα αφανιστούν, καθώς τα καταπίνει με ανεξέλεγκτους ρυθμούς η γεμάτη δηλητηριώδη ερπετά έρημος των social media, με τους διαδικτυακούς Νάρκισσους να πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο.

Κι αν σήμερα, ο ανεύθυνος, αυτιστικός, παραισθητικός και συκοφαντικός λόγος που διαχέεται στο facebook, το twitter, το instagram, συναντά ακόμη κάποιες εστίες αντίστασης, αύριο θα αλώσει πλήρως το αποψιλωμένο από αντισώματα πολιτικό σώμα και θα ορίζει αποκλειστικά και μόνος την πολιτική ατζέντα. Οι ελεεινότερες εκδοχές του θα δίνουν τον τόνο στην πολιτική αλλά και την πολιτισμική ζωή, ενώ η ανεμπόδιστη συστηματική παραπληροφόρηση θα προετοιμάζει τη διαδικτυακή αγέλη για αφηνιασμένες εξορμήσεις, τέτοιες που δεν έχουμε ποτέ ξαναδεί.

Έχει γίνει από καιρό φανερό ότι η «παγκόσμια δημοκρατία» του Διαδικτύου ήταν η τελευταία ουτοπία που «αγκαλιάστηκε» από αφελείς ιδεαλιστές αλλά λανσαρίστηκε από επιτήδειους επιχειρηματίες. Και παρόλο που έμοιαζε να αποτελεί έναν εν δυνάμει χώρο ζυμώσεων αλλά και κατά το μάλλον ή ήττον, δημοκρατικών διαδικασιών, τελικά το παιγνίδι το κέρδισαν οι χειρότεροι: οι πιο ανόητοι, ανιστόρητοι, άσχετοι, έξαλλοι, οι πιο κομπλεξικοί και οι πιο κακοήθεις. Έτσι πραγματοποιήθηκε μια ανεξέλεγκτη «εισβολή των ηλιθίων» (κατά την έκφραση του Ουμπέρτο Έκο), που μεθυσμένοι από την αναπάντεχη επιτυχία και την άνευ όρων αποδοχή τους από ένα «υπνωτισμένο ποίμνιο», που αναζητεί τον βοσκό του για να νιώθει ασφάλεια, καθορίζουν πλέον κατά το δοκούν τους όρους του παιγνιδιού. Η «βιομηχανία» των like, τα χαχαχούχα, τα KALIMEROUDIA και κάθε είδους βλακώδεις προσφωνήσεις, καθώς και η προβολή ό,τι ταπεινότερου ελλοχεύει στο ανθρώπινο υποσυνείδητο, αποτελούν πλέον την πραγματικότητα του Διαδικτύου.

Είναι άκρως αντιαισθητικό και σχεδόν αηδιαστικό να βλέπεις αναρτήσεις με τραγικά ορθογραφικά λάθη, ή greeklish. Να διαβάζεις κοινοτοπίες, ανερμάτιστες πομφόλυγες και να βλέπεις από κάτω σχόλια θαυμασμού και λατρείας. Συνήθως, άναρθρες κραυγές με ιντερνετικά σύμβολα. Είναι παράδοξο και παράλογο, συνάμα, κάποιοι καλλιτεχνίζοντες και καρναβαλίζοντες, με αναγνώριση από τα πλέον αποκρουστικά «περιθώρια» και την Trash TV, να «αποθεώνονται» με διθυραμβικά σχόλια. Και όλοι αυτοί να αναγορεύονται σε αυτόκλητους κήνσορες και τιμητές των πάντων, εκφωνώντας συχνότατα διαδικτυακούς πολιτικούς δεκάρικους, χρησιμοποιώντας φυσικά έναν πολιτικό λόγο επιπέδου νηπιαγωγείου. Παρόλα αυτά οι followers και ο στρατός των «ομοϊδεατών» είναι πάντα εκεί, σε υπερχειλίζοντα πλεονασμό.

Ζούμε εποχές ενός ιδιότυπου πνευματικού Μεσαίωνα. Οι ποιητές, οι σοβαροί επιστήμονες, οι φωτισμένοι άνθρωποι και όσοι πραγματικά κάτι θα είχαν να πουν σε αυτά τα άνυδρα και πέτρινα χρόνια, σ’ αυτήν την εποχή της χυδαιότητας, σπανίως βρίσκουν σοβαρούς διαύλους να επικοινωνήσουν τα μηνύματα, τις θέσεις και τις απόψεις τους. Βιώνουν έναν πρωτόγνωρο αποκλεισμό και δεν μπορούν να ακούσουν ούτε και να ακουστούν. Βρίσκονται στα αζήτητα. Άλλωστε, είναι οι εποχές των τηλεοπτικών αυτιστικών αστέρων, των μοντέλων, των καταφερτζήδων, των θλιβερών «κονφερανσιέ» και όσων μιλούν την γλώσσα της διαδικτυακής «πιάτσας». Όποιος σκέφτεται σύνθετα και περίπλοκα, όποιος χρησιμοποιεί περισσότερες από 16 λέξεις, προορίζεται να ριχτεί στην πυρά, όπως κάποτε οι «Μάγισσες» στο Μεσαίωνα. Σιωπούν οι καταξιωμένοι Νομπελίστες και μιλούν οι απεχθείς πανελίστες.

Είναι συγχρόνως θλιβερό και καταθλιπτικό το πόσοι σοβαροί άνθρωποι βρέθηκαν παγιδευμένοι σε αυτήν την κρεατομηχανή του Διαδικτύου χωρίς να το αντιληφθούν, πιστεύοντας βλακωδώς ότι έχουν τον έλεγχό του. Δεν κατάλαβαν ποτέ πως δεν υφίσταται ενιαία, ανοιχτή διαδικτυακή κοινότητα. Παρά μόνον στεγανές ομάδες που ζουν η καθεμιά στον δικό της κόσμο, κατασκευασμένο με επιλεγμένα δεδομένα, ψεύτικες και κατευθυνόμενες πληροφορίες, καθώς και «φαντασιακές» ειδήσεις. Και είναι τόσο ισχυρές πλέον, που μπορούν να διαμορφώνουν την διαδικτυακή «ατζέντα», ακόμη-ακόμη και να δημιουργούν κόμματα εκ του μηδενός, προλειαίνοντας το έδαφος για την εμφάνιση κάθε είδους Μεσσιών και Σωτήρων που καραδοκούν. Κάποιους από αυτούς, μάλιστα, τους υφιστάμεθα ήδη στο πετσί μας.

Δυστυχώς η αρχική ευφορία με τα πολλά θετικά του Διαδικτύου, τείνει να καταστεί εφιάλτης. Παρόλο, όμως, που το τοπίο είναι ζοφερό και ομιχλώδες, αποτελεί νομοτέλεια και αυτό το μοντέλο σύντομα να παραχωρήσει τη θέση του σε κάτι άλλο. Πιθανότατα χειρότερο, όπως συνήθως συμβαίνει. Εκτός αν τα γεγονότα και η κρισιμότητα των περιστάσεων επιβάλλουν μια συνετή πλέον πορεία και προσέγγιση, για να δοθεί ένα τέλος στον κανιβαλισμό της είδησης, της άποψης, της ανάλυσης. Για να ακούγονται και κάποιοι πνευματικοί ταγοί που δεν θα είναι μιας χρήσεως και δεν θα κολακεύονται από τα like και την αισθητική που επιβάλλουν οι «αντιαισθητικές πλειοψηφίες». Για να επιστρέψει, επιτέλους, η ενημέρωση και η δημόσια συζήτηση σε αυτούς που παίρνουν την ευθύνη των λόγων τους και εκτίθενται με κόστος. Και όχι εκ του ασφαλούς, οχυρωμένοι πίσω από ανωνυμίες και ψευδώνυμα, αλλά και στρατιές εύπλαστων και πειθήνιων ακολούθων.

Μιχάλης Κωνσταντής
Ο Τύπος έγραψε… – Του Γ.Δ.Χ. Νώντα

Ο συνάδελφος Γ.Δ.Χ. Νώντας (γνωστός στην ιονική οικογένεια με άλλο ονοματεπώνυμο που όμως δεν επιθυμεί και ούτε είναι απαραίτητο να μαθευτεί…) σχολιάζει την επικαιρότητα της εβδομάδας που πέρασε (που πολλές φορές από μόνη της αποτελεί σχόλιο!), όπως παρουσιάστηκε μέσα από δημοσιεύματα του Τύπου επί παντός επιστητού, και ιδιαίτερα την ειδησεογραφία που προκάλεσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αναμιγνύοντας στη συνταγή χιουμοριστική και σκωπτική διάθεση με τις απαραίτητες δόσεις κριτικής, για ένα άκρως “νόστιμο” αποτέλεσμα:

.

O TYΠOΣ ΕΓΡΑΨΕ .

.

ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ 4Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

18 έως 24/02/2017

«Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». 

(Έβελιν Μπίατρις Χολ, βρετανίδα συγγραφέας και βιογράφος του Βολταίρου)

«Λαϊκά δολώματα που δε με συγκινούν».

(Ν. Καζαντζάκης: «Toda Raba», σελ. 113)

,

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

.

Σάββατο 18/02/2017

O TΥΠOΣ Κόσμος και Εθνικό Πρόβλημα

Αινιγματική δήλωση κας Μέρκελ: Υπάρχει ένα πρόβλημα με την αξία του ευρώ

Η νομισματική πολιτική είναι προσαρμοσμένη στην Πορτογαλία, τη Σλοβενία ή τη Σλοβακία…

«Αυτή τη στιγμή έχουμε στην Ευρωζώνη ένα πρόβλημα με την αξία του ευρώ. Η ΕΚΤ έχει μια νομισματική πολιτική που δεν βασίζεται στη Γερμανία, αλλά είναι μάλλον προσαρμοσμένη σε χώρες από την Πορτογαλία μέχρι τη Σλοβενία ή τη Σλοβακία. Αν εξακολουθούσαμε να έχουμε το γερμανικό μάρκο, θα είχε ασφαλώς διαφορετική αξία απ’ ό,τι έχει αυτή τη στιγμή το ευρώ. Όμως πρόκειται για μια ανεξάρτητη νομισματική πολιτική επί της οποίας δεν έχω καμιά επιρροή ως γερμανίδα καγκελάριος».

Το σχόλιο της γερμανίδας καγκελαρίου έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω της συγκυρίας, καθώς στο ακροατήριο βρισκόταν και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κ Μ.Πενς και έγινε λίγες ημέρες μετά τις καταγγελίες κορυφαίου εμπορικού συμβούλου του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι το Βερολίνο χρησιμοποιεί ένα «καταφανώς υποτιμημένο» ευρώ για να «εκμεταλλεύεται» τους ευρωπαίους εταίρους του και την Αμερική.

Η κα Μέρκελ δεν συμπεριέλαβε την Ελλάδα στην ομάδα των χωρών, όπως Πορτογαλία, Σλοβενία, Σλοβακία (άραγε να μας ξέχασε ή θεωρούμαστε πολύ κατώτεροί τους ή μήπως υπονοεί κάτι;), τις οποίες τάχα η Γερμανία τις εκμεταλλεύεται, ενώ οι ΗΠΑ τους συμπαραστέκονται (βεβαίως δεν χωρούν αυταπάτες σε κρατικά συμφέροντα)!

Πριν αναλωθούμε στο εθνικό σπορ του άσπρου/μαύρου, μερικές σκέψεις:

Ένα υποτιμημένο ευρώ μας παρέχει ήδη ό,τι ακριβώς θέλουν και οι εγχώριοι οπαδοί της δραχμής, όμως με πλείστες όσες ουσιώδεις διαφορές: Το ευρώ προσφέρει σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες, και όχι μόνο στην Γερμανία, χαμηλό συναλλακτικό κόστος (μηδενικό, μετατροπής νομίσματος εντός της ευρωζώνης), χαμηλά επιτόκια, χαμηλό πληθωρισμό, εξάλειψη της αβεβαιότητας συναλλαγματικών ισοτιμιών και του συνεπαγόμενου «πριμ κινδύνου» για μελλοντικά συμβόλαια, μεγάλη μείωση του κόστους χρηματοοικονομικών υπηρεσιών λόγω και της ολοκλήρωσης κλπ. Το μέτρο της υποτίμησης δεν είναι για την Γερμανία εργαλείο ζωής ή θανάτου (σε αντίθεση με την Ελλάδα, καλή ώρα), αρκεί να ληφθούν υπόψη ότι στις εισαγωγές της για ενέργεια, η χαμηλή τιμή του πετρελαίου αντισταθμίζει το υποτιμημένο ευρώ. Αντιθέτως, οι εξαγωγές της Γερμανίας προς Κϊνα (συναλλάσσεται με δολάριο) και ΗΠΑ ολοένα βαίνουν αυξανόμενες, με αποτέλεσμα να μοχλεύεται δυναμικά η οικονομία της…. Θα πρέπει βέβαια να αναγνωρίσουμε στην Γερμανία και το ότι παράγει ποιοτικά και “σκληρά” προϊόντα (δηλαδή με ανελαστική ζήτηση και μεγάλη προστιθέμενη αξία), σε αντίθεση με την Ελλάδα που δεν παράγει τίποτε πλην Τουρισμού (ο μόνος τομέας μας που αντέχει και που επωφελείται από το υποτιμημένο Ευρώ).

Συνεπώς, πριν σπεύσουμε να χλευάσουμε την άποψη της κας Μέρκελ και να συνταχθούμε με τη ρηγματική ρητορική των ΗΠΑ, ας αναλογιστούμε ότι … μνημόνια λέγονται οι δανειακές συμβάσεις και όποιος δεν θέλει μνημόνια, δεν παίρνει δάνεια.

==

O TΥΠOΣ Κόσμος και Εθνικό Πρόβλημα

Αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας: Η Ελλάδα ξοδεύει 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες και δεν μπορεί να πληρώσει επαρκείς συντάξεις

Η Γερμανία δέχεται αυξανόμενη πίεση από τους αμερικανούς να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες της, θα κάνει «ό,τι είναι δυνατό» για να ανταποκριθεί στον στόχο του ΝΑΤΟ να δαπανά 2% του ΑΕΠ για την άμυνα μέχρι το 2024, δήλωσε η κ. Μέρκελ μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Στην ίδια διάσκεψη, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών κ. Γκάμπριελ είπε:

«Η Ελλάδα ανήκει στις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ, που ξοδεύει το 2% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της για την άμυνα, αλλά όμως δεν μπορεί ταυτόχρονα να καταβάλει επαρκείς συντάξεις στους πολίτες. Και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αστάθεια…. Πρέπει να βρούμε 25 δις ευρώ σε σύντομο διάστημα για να ανταποκριθούμε στο στόχο του ΝΑΤΟ, που επικεντρώνεται αποκλειστικά στις αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος….. Δεν έχω ιδέα πού μπορούμε να τα βρούμε τα δις …. τουλάχιστον όχι αν την ίδια στιγμή υπογράφουμε φιλόδοξες συμφωνίες μείωσης της φορολογίας…… Στη Γερμανία θα πρέπει επίσης να πιστωθεί το γεγονός ότι δαπανά 30-40 δις ευρώ για να ενσωματώσει πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, ως αποτέλεσμα αποτυχημένων στρατιωτικών επεμβάσεων του παρελθόντος». είπε ο κ. Γκάμπριελ.

Μην μας βάζετε εμάς τους Ελληνες μπροστά στον καθρέφτη κε Γκάμπριελ, μην μας ξύνετε πληγές!

♫♫♫

Κυριακή 19/02/2017

O TΥΠOΣ Κόσμος

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επισκέφθηκε το στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου

«Δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε τις θηριωδίες του Ολοκαυτώματος»

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κ. Πενς επισκέφθηκε το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου στη Γερμανία και ανήρτησε μήνυμα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter: «Συγκινητική επίσκεψη στο Νταχάου σήμερα. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν εναντίον των Εβραίων και άλλων κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος».
Η επίσκεψη προκάλεσε αίσθηση στις ΗΠΑ, εκεί όπου οι αντισημιτικές, ξενοφοβικές και ρατσιστικές επιθέσεις έχουν αυξηθεί, μετά την εκλογή του κ. Τραμπ την 08/11/2016, σύμφωνα με το παρατηρητήριο εξτρεμιστικών ενεργειών Southern Poverty Law Center…

Κύριε, έτσι απογοητεύετε τμήμα της εκλογικής πελατείας σας και τους διεθνείς θαυμαστές σας! Πικρή άλλωστε η διαπίστωση, ότι και τώρα οι «μάζες» (ναι, «μάζες», σαν εκείνες που έφεραν στην εξουσία τους λογής χίτλερ και μουσολίνιδες…), με την ψήφο τους μπαρκάρουν να πιάνουν το κουπί στις γαλέρες του μίσους και της διαίρεσης του κόσμου!

==

O TΥΠOΣ Ελλάδα

Καθημερινό πια το φαινόμενο

Νέοι βανδαλισμοί ακυρωτικών μηχανημάτων – Σειρά είχε ο σταθμός «Ειρήνη»

Οι άγνωστοι προκάλεσαν σημαντικές φθορές και αμέσως εξαφανίστηκαν 

Σε καθημερινή πλέον βάση σημειώνονται επιθέσεις σε λεωφορεία, τρόλεϊ και σταθμούς του Μετρό και του Ηλεκτρικού. Η καταστροφή ακυρωτικών μηχανημάτων στα Μέσα Μεταφοράς έχει γίνει μάστιγα με ομάδες αγνώστων να προκαλούν σημαντικές ζημιές οι οποίες κοστίζουν. Και χθες, Κυριακή, στις οκτώ το βράδυ άγνωστα άτομα προκάλεσαν φθορές σε ακυρωτικά μηχανήματα στον σταθμό του ΗΣΑΠ «Ειρήνη» και αμέσως μετά τράπηκαν σε φυγή. 

Το «τζάμπα» είναι ακριβό, πολύ ακριβό. Ας αναστοχαστούμε…. Κατά τη δεκαετία τού 1980 οι δημόσιες συγκοινωνίες στην Αθήνα εισέπρατταν το αντίτιμο του εισιτήριου με έναν άκρως πρωτότυπο τρόπο. Δίπλα στον οδηγό ήταν τοποθετημένο ένα διαφανές κουτάκι, με έναν εσωτερικό μηχανισμό, κάτι σαν μία μικρή ζυγαριά (!!). Ο κάθε επιβιβαζόμενος έριχνε τον «οβολό» του κατά βούληση και κατά συνείδηση. Πολλοί, οι πρόδρομοι των σημερινών “τζαμπατζήδων με άποψη”, έριχναν με πάταγο στη σχισμή του «κυτίου» ελλιπέστατο το κόμιστρο, συμπληρωμένο με μπούγιο από βίδες, κουμπιά και οτιδήποτε άλλο ευτελές μέταλλο. Οι οδηγοί αρνούνταν να επιβλέψουν, ενώ τα σωματεία τους παραστέκονταν ωρυόμενα, ότι τάχα άλλο είναι το έργο τους. Ενώ, όταν άρχισαν να εισπράττουν σχετικό επίδομα, επέβλεπαν κατά συνείδηση ή αδιαφορούσαν και πάλι! Αποτέλεσμα; Ζημίες επί ζημιών οι συγκοινωνίες και με τους μισθούς των εκεί εργαζομένων στα ύψη (σε επίπεδα…. αντιναυάρχου εν ενεργεία, όπως λέει και ο Βέγγος, γι’ αυτό και πούλαγαν την ψυχή τους για ένα διορισμό στην ΕΑΣ κατευθείαν από το χωριό!), βάλε και τις προμήθειες υλικού με λοφίο και τα ελλείμματα διογκώνονταν και καλύπτονταν διαρκώς από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή με δανεικά, που ασφαλώς και τα φορτώθηκαν όλοι οι ‘Ελληνες!

♫♫♫

Δευτέρα 20/02/2017

O TΥΠOΣ Ελληνική Ψυχή

Κοντά στους ´Ελληνες της Ουκρανίας ο αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό υφυπουργός Εξωτερικών

Με ιδιαίτερη συγκίνηση υποδέχτηκαν τον υφυπουργό Εξωτερικών και αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό και την ελληνική διπλωματική αποστολή οι Έλληνες της Ουκρανίας.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται μετά τη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με την Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κίεβο.

Ο Έλληνας υφυπουργός, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Περιφέρεια του Αζόφ, πήγε στη Μαριούπολη (την «πόλη της Παναγιάς») και μέσα από δύσβατους δρόμους και στρατιωτικά οδοφράγματα, στο Τσερμαλίκ, το Γρανίτνοε, τη Σταροϊγνάτιβκα, το Σαρτανά, τα λαβωμένα από τον πόλεμο ελληνικά χωριά κατά μήκος της ζώνης των εχθροπραξιών του Ντονμπάς.

Οι σύλλογοι των ελληνικών κοινοτήτων των χωριών, καθώς και πολλοί κάτοικοί τους, οι οποίοι βρίσκονται στην πιο ευαίσθητη οριογραμμή των εχθροπραξιών, προσέφεραν στον υφυπουργό Εξωτερικών ψωμί με αλάτι, όπως ορίζει το έθιμο φιλοξενίας, τον ευχαρίστησαν για την παρουσία του εκεί και αφού του μίλησαν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω των εχθροπραξιών, τον οδήγησαν να επισκεφθεί τα σπίτια όπου είναι ορατά τα σημάδια του πολέμου.

Οποία Ελληνική ψυχή, κρατημένη με πόνο και με δάκρυ! Οι «Τραντέλληνες» του Βορρά, του Ευξείνου Πόντου. Το 1778 εξαναγκάσθηκαν σε εσωτερική εξορία, από την Κριμαία στην Αζοφική. Ο εμφύλιος του 1918-1920 να τους βάζει ξένα διλήμματα. Η σκληρή δεκαετία του 1930, με τις σταλινικές διώξεις. Το 1950 η αφομοιωτική πίεση από τις σοβιετικές αρχές. Και όμως! Μπορεί πολλοί να εξαναγκάστηκαν να αλλάξουν ονόματα, ενώ άλλοι πολιτογραφήθηκαν Ρώσοι ή Ουκρανοί, για να αποφύγουν τις διώξεις ή ακόμη και την εξόντωση, όμως η ψυχή τους δεν λύγισε. Αδιάψευστοι ιστορικοί μάρτυρες της αντοχής τους, οι ρίζες των ονομάτων τους που υποδηλώνουν σαφή ελληνική καταγωγή και το γεγονός ότι έως σήμερα εξακολουθούν να φθέγγονται την ελληνική τοπική διάλεκτο.

==

O TΥΠOΣ Πολιτισμός

Κλειστοί οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία της Χώρας, απεργούν οι αρχαιοφύλακες

Έκκληση της Υπουργού να αναστείλουν την απεργία, καθώς τα αιτήματά τους βαίνουν προς λύση

Η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων-ΠΕΥΦΑ αποφάσισε ομοφώνως 24ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία στις 20/02/2017.
Σε ανακοίνωσή της η ΠΕΥΦΑ αναφέρει αναλυτικά τα αιτήματα των απεργών, όπως:
«Διεκδικούμε την υλοποίηση των ακολούθων αιτημάτων:
α)…διατήρηση της καταβολής των Κυριακών και Αργιών και των επιπλέον ημερών εργασίας.
β)…θεσμοθέτηση Γραφείου Αρχιφυλάκων ανά Αρχ/κο Χώρο και Μουσείο.
γ)… άμεση πρόσληψη 200 μονίμων αρχαιοφυλάκων μέσω ΑΣΕΠ.
Ελπίζουμε στη ανταπόκριση και άμεση επίλυση των προβλημάτων μας που δεν δημιουργούν κανένα οικονομικό κόστος, ώστε η έναρξη της Τουριστικής σεζόν, καθώς και των Εορτών του Πάσχα να βρει τα Μουσεία και τους Αρχ/κους Χωρους χωρίς προβλήματα».
Το υπουργείο Πολιτισμού, με σχετική ανακοίνωση, κάνει έκκληση στην Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων να αναστείλει την προγραμματισμένη για την 20/2/2017 προειδοποιητική απεργία, «δεδομένου ότι το Υπουργείο ενεργεί προς την ολοκλήρωση της προκήρυξης θέσεων για τους 200 αρχαιοφύλακες όπως και για άλλα θέματα απασχόλησης αρχαιοφυλάκων, τα οποία με δική του πρωτοβουλία αντιμετωπίστηκαν».
«Κρίμα που δεν μπόρεσα να ανέβω στην Ακρόπολη», λέει απογοητευμένος ένας άπραγος αλλοδαπός επισκέπτης.
«Δυστυχώς φεύγω αύριο και δεν θα καταφέρω να δω τον Παρθενώνα», μονολογεί ένας άλλος.  

Το εφήμερο, «άλλα λόγια, ν΄ αγαπιόμαστε», ένθεν κακείθεν, με θύμα τον Πολιτισμό! Αφενός μεν, οι αρχαιοφύλακες ισχυρίζονται ότι τα αιτήματά τους “δεν δημιουργούν κανένα οικονομικό κόστος”, ενώ είναι σαφές ότι και τα τρία αιτήματα, που τίθενται με ρητό εκβιασμό, συνιστούν πρόσθετη και μόνιμη οικονομική δαπάνη! Αφετέρου δε, η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ μοιάζει παλίμβουλη και εμμέσως επιδοκιμαστική των αιτημάτων. Σιωπά για το αν είναι κοστοβόρα, ενώ δεν αποκαθιστά στον Ελληνικό Λαό την αληθινή εικόνα. Ότι δηλαδή οι Αρχαιολογικοί Χώροι δεν μπορεί να είναι μηχανισμοί άμεσης κερδοφορίας (κατανοητό γιατί μόνον το νέο Μουσείο της Ακροπόλεως καταφέρνει να έχει ισοσκελισμένα έσοδα/έξοδα) και ότι ως εκ τούτου επιβάλλεται μία διαρκής συνετή οικονομική διαχείριση και εξορθολογισμός των λειτουργικών δαπανών, ώστε να είναι προσιτοί στους επισκέπτες.

Εννοείται ότι όλα τούτα υποτάσσονται στο πλαίσιο της συνεχούς και αδιαπραγμάτευτης υποχρεώσεως της Χώρας όπως αποκαλύπτει, προστατεύει και αναδεικνύει απρόσκοπτα τις αρχαιότητες προς όλους τους Λαούς του Κόσμου και ότι οι αρχαιοφύλακες ασκούν ύψιστο εθνικό λειτούργημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ακόμη και μία ευπρεπέστερη ενδυμασία.

Το αποτέλεσμα: Άνθρωποι κάθε ηλικίας, από τα πέρατα τού κόσμου, σε ένα Ταξίδι Ζωής, συρρέουν περιδεείς και προ του Ιερού Βράχου, προς άφατη απογοήτευσή τους, αντικρύζουν την είσοδο κλειστή. Και τούτο, διότι κάποιοι ιθαγενείς, στο όνομα τυχόντος εφήμερου συντεχνιασμού, κρίνουν ότι διατηρούν ψήγμα δικαιώματος και αποτολμούν να βάζουν λουκέτο στον Παρθενώνα και να στερούν το αυτονόητο δικαίωμα εισόδου στους Πολίτες του Κόσμου!!

Και η ουσία: Εάν η φύλαξη των Αρχαιοτήτων συνιστά ύψιστο και άκρως τιμητικό λειτούργημα, τότε νοείται η απεργία, όπως και στα σώματα ασφαλείας και το στράτευμα;

Οι Αρχαιότητες αφορούν τον πυρήνα της ψυχής και της αυτογνωσίας του Έθνους των Ελλήνων και συναποτελούν τμήμα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Συνεπώς, υπό οιεσδήποτε ομαλές εθνικά συνθήκες, οι Αρχαιολογικοί Χώροι επιβάλλεται αενάως να υποδέχονται τους επισκέπτες τους. Είναι κατάπτωση, για εφήμερα και ευτελή, να γίνεται αντικείμενο διαπραγμάτευσης, εκβιασμού ή καταπάτησης η τρισχιλιετής Ιστορία του Έθνους, από τυχούσες ομάδες συμφερόντων που, παρερμηνεύοντας καταχρηστικά ακόμη και αμφιλεγόμενα δημοκρατικά δικαιώματα, βάζουν λουκέτο ή αναρτούν βεβηλωτικά πανό στον Ιερό Βράχο. Ενέργειες απάδουσες προς τον Πολιτισμό. (Υπενθύμιση: Το 1940-1945, ενώ τα σύνορα έπεσαν και έμεναν αφύλακτα, η φύλαξη των Αρχαιοτήτων μας, έναντι πρωτίστως του τρίμορφου φασιστικού κτήνους που εισέβαλε στην Χώρα, ήταν έως αυτοθυσίας συνεχής).

♫♫♫

Τρίτη 21/02/2017

O TΥΠOΣ Ελλάδα

ΑΕΠΙ: Προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και σε αλλαγή μελών του Δ.Σ.

Μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος των ορκωτών λογιστών που αποκάλυψε «τρύπα» 50 εκατ. € σε 4 μόνο χρόνια και μηνιαίους μισθούς 52.000 €

«Να ανακληθεί η λειτουργία της ΑΕΠΙ» ζητά η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων

Στον εισαγγελέα το σκάνδαλο της ΑΕΠΙ για το πάρτι των εκατομμυρίων

«Οσμή σκανδάλου» από το πόρισμα για τα οικονομικά της ΑΕΠΙ

Τρισέγγονο: Ως συγγενής (εξ εντοπιότητος) του Νικολάου Μαντζάρου, δικαιούμαι καταβολή πνευματικών δικαιωμάτων από όσες μουσικές μπάντες παιανίζουν τον Εθνικό Υμνο. Και αδιαφορώ αν τα “τραγούδια κοινού αισθήματος”, δηλαδή τα τραγούδια που έχουν αγαπηθεί και τραγουδηθεί από δύο και περισσότερες γενιές Ελλήνων, αποτελούν αναπόσπαστο πλέον κτήμα του Ελληνικού Λαϊκού Πολιτισμού. Αν δεν πλερώνεις δεν θα τραγουδάς, γκέκε; Ό,τι λέει ο νόμος!

==

O TΥΠOΣ Εθνικό Πρόβλημα

Μετά το Ecofin εξειδίκευσε τις «μεταρρυθμίσεις»

«Βόμβα» Σόιμπλε: Μεταρρυθμίσεις σε συνταξιοδοτικό, φορολογικό και εργασιακά

«Κατανοώ ότι για πολιτικούς λόγους η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει σε νέες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, όμως αυτό δε σημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αργότερα….. το πρόβλημα της Ελλάδος δεν είναι το χρέος, αλλά οι μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στο περιθώριο του Ecofin στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Γερμανό υπουργό, περαιτέρω μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν και στο φορολογικό σύστημα και τα εργασιακά.

Ενώ τα ωραία μαγειρεύονται στην πόλη (μας αποστέλλονται εν είδει μερίδων σε ταπεράκια), παραμένει κακό πράμα το μικρό χωριό (αλληλοκατηγορούμεθα ποιος και τι παρήγγειλε και αν μπορεί η βρώσις να είναι άμεση ή από τον καταψύκτη).

==

O TΥΠOΣ Σπορ

Φυλάκιση για οπαδό του ΠΑΟ, ο οποίος εκτόξευσε φωτοβολίδες στο γήπεδο

Οπαδός του Παναθηναϊκού, άνδρας 34 ετών, ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη από το Αγρίνιο και κατά τη διάρκεια του τελικού Κυπέλλου αγώνα μπάσκετ, μεταξύ ΠΑΟ – Άρης, με ειδικό στυλό εκτόξευε φωτοβολίδες εντός του κατάμεστου από κόσμο γηπέδου! Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του και στο τέλος του αγώνα συνελήφθη έξω από το γήπεδο. Καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, με ποινή φυλάκισης 16 μηνών (με αναστολή), πρόστιμο 550 ευρώ και με απογόρευση εισόδου από τα γήπεδα για δύο χρόνια.

Επιτέλους, το παιγνίδι τώρα αρχίζει; Κάλλιο αργά παρά ποτέ!

♫♫♫

Τετάρτη 22/02 /2017

O TΥΠOΣ Πολιτισμός

«Έφυγε» ο Νίκος Κούνδουρος, πλήρης ημερών και αναγνωρίσεως

Άνθρωπος από ατόφιο κράμα κοινωνικού και καλλιτεχνικού και πολιτικού μετάλλου.

Τον φαντάστηκα όπως μου τον περιέγραψε ο Κ. Κορωνιός: Εκεί, στο Β΄ ΕΤΟ, στη Μακρόνησο, να ξεφεύγει από τα δεσμά του και να ανυψώνει πνευματικά και τους συγκρατούμενούς του. Πότε να πλάθει γλυπτά, τις Απτέρους Νίκες του. Πότε να χτίζει και να ανεβάζει θέατρο, να φιλοτεχνεί εξώφυλλα θεατρικών έργων και να ανακαλύπτει…. Βέγγους.

Τον θυμάμαι καλοκαίρι του 2009, τότε που μας ανάγγειλε το βιβλίο του «Ονειρεύτηκα πως πέθανα» και μας μίλησε και για τον φίλο του, τον Μάνο Χατζηδάκι: «Πάντα τον θαύμαζα που αυτός, ο σπουδαίος, έγραφε τραγούδια και τραγουδάκια για το χατίρι ενός λαού που ακόμα δεν ξέρει αν τον αγαπάει ή αν τον σιχαίνεται. Τον θαύμαζα -και τον θαυμάζω- γιατί από τα χαρακτηριστικά τής φυλής διάλεξε να κάνει δικά του όλα μας τα κουσούρια. Τη ραθυμία, τη φλυαρία, την αυταρέσκεια, τη φιληδονία…». 

Τον θυμάμαι τον Νοέμβριο του 2009 στο Μουσείο Γουναρόπουλου, στην έκθεση φωτογραφιών από σκηνές των 19 ταινιών του, να προσέρχεται, ευθυτενής και απλοϊκός συνάμα, κρατώντας ένα δισάκι με πράσινες τσακιστές ελιές και τσικουδιά από την Κρήτη, για να τρατάρει με αυτό τον γκαρδιακό τρόπο τους πιστούς φίλους που τον τίμησαν.

Τον θυμάμαι, το 2012 στα ανθεστήρια της Νέας Φιλαδέλφειας, προχωρημένο βράδυ, να σεργιανάει στο πανηγύρι, να σταματάει σε πάγκους με πραμάτειες από λουλούδια, πουλιά και μικρά ζωάκια και να ρωτάει λεπτομέρειες με παιδική περιέργεια. «Έφυγες» να ανταμώσεις με τους «πολλούς», Νίκο Κούνδουρε, και μας κληροδότησες πλούτο τέχνης και ψυχής.

♫♫♫

Πέμπτη 23/02 /2017

O TΥΠOΣ Εθνικό Πρόβλημα

Δήλωση της επικεφαλής του ΔΝΤ, κ. Κρ Λαγκάρντ: Στην Ελλάδα, το συνταξιοδοτικό σύστημα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις.

Το ΔΝΤ, δια στόματος κ. Κρ. Λαγκάρντ, στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD της Γερμανίας: “Στην Ελλάδα, το συνταξιοδοτικό σύστημα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις….. Δεν είμαστε σε καλό δρόμο”. Και τούτο λίγες ώρες μετά την αισιόδοξη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι: “Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο”.  

Κα Χιστίνα Λαγάρδ, προ πολλού μας ενημερώνει «η πόλις» του Κ. Καβάφη, ότι: «Για τα αλλού – μη ελπίζεις- δεν έχει πλοίο για σε, δεν έχει οδό. / Έτσι που τη ζωή σου ρήμαξες εδώ / στην κώχη τούτη την μικρή, σ’ όλην την γη την χάλασες»! Επίσης, κατέστη μόνιμη βιοτή μας η κατάσταση «Σοκ και δέος….», σοκ (εντός του ευρώ) και δέος (εκτός ευρώ), εξ ου και παραμένουμε άπραγοι και ενεοί σε αποβάθρες και σταυροδρόμια…..

==

O TΥΠOΣ Ανθρώπινα Ελλάδα

Αίθριος σήμερα ο καιρός, λιακάδα και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας

Η ορατότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας θα είναι τοπικά περιορισμένη – Οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπερνούν τα 5 μποφόρ.

Οι πρώτες σταθερές ηλιαχτίδες κάνουν ρήγματα στον εφετινό σκληρό και παρατεταμένο χειμώνα, επωάζουν την άνοιξη, καταυγάζουν φως και λαμπρύνουν τα κρύφια της καρδιάς μας…

>

Η φωτογραφία του μήνα που πέρασε

.

♫♫♫

Παρασκευή 24/02/2017

O TΥΠOΣ Ελλάδα

Yπουργείον Ψηφιακής Πολιτικής και Εθνική Διαστημική Υπηρεσία

Ο Hellas Sat 3 αναμένεται να εκτοξευθεί στις 28 Ιουνίου από το διαστημικό κέντρο της γαλλικής Γουιάνα – Οι πρωτοποριακές εφαρμογές – Ίντερνετ στα αεροπλάνα

Τις εγκαταστάσεις της Thales Alenia στις Κάννες, όπου βρίσκεται στο τελικό στάδιο συναρμολόγησης και ελέγχου ο Hellas Sat 3, επισκέφθηκε ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής. Εκεί είδε το νέο ελληνικό δορυφόρο, πριν μπει στις συσκευασίες αποστολής για τη γαλλική Γουϊάνα, απ’ όπου θα γίνει η εκτόξευσή του στις 28.6.2017, και δήλωσε:

«Η Ελλάδα γυρίζει πλέον σελίδα συνολικά, σε ό,τι αφορά στην πολιτική της για την αξιοποίηση του διαστήματος και των διαστημικών εφαρμογών. Με τη συγκρότηση της Εθνικής Διαστημικής Υπηρεσίας θα είμαστε σε θέση να έχουμε έναν στρατηγικό σχεδιασμό για το διάστημα…….»

Να ένα νέο λαμπρό πεδίο ανάταξης και δόξης, ο διαστημικός χώρος και το υπερπέραν!

Το ζήτημα εγέρθηκε και παλιά, το 1962, από τον Θανάση Βέγγο, ο οποίος εμπνεύσθηκε το θέμα «Αστροναύτες για δέσιμο» και το έθεσε αμέσως υπό την κρίση του ελληνικού λαού.

=============
Επιστολή του συλλόγου μας προς το ΕΦΚΑ και το ΙΚΑ (ΤΑΠΙΛΤ) για την επίλυση των προβλημάτων ηλεκτρονικής εκτύπωσης των ενημερωτικών σημειωμάτων των κύριων συντάξεών μας

Καθημερινά δεχόμαστε πολλά παράπονα από συνταξιούχους συναδέλφους που δεν μπορούν να εκτυπώσουν το ενημερωτικό σημείωμα της κύριας σύνταξής τους, λόγω ανεπαρκούς λειτουργίας της αρμόδιας ηλεκτρονικής υπηρεσίας του ΙΚΑ.

Το πρόβλημα είναι μείζονος σημασίας και προκαλεί μεγάλη ταλαιπωρία και σύγχυση στους συνταξιούχους συναδέλφους μας, καθόσον τα ενημερωτικά σημειώματα είναι απαραίτητα για την επιτέλεση μίας σειράς διαδικασιών σε δημόσιους και όχι μόνο φορείς, αλλά και για την ορθή διαχείριση των οικονομικών των συναδέλφων μας λόγω των συνεχών μεταβολών που υφίστανται οι συντάξεις.

Παράλληλα, οι συνάδελφοί μας εκφράζουν έντονα παράπονα για την έλλειψη πληροφόρησης από το ΙΚΑ σχετικά με αυτό το θέμα και την απουσία αρμόδιου που να καλύπτει τις τυχόν απορίες και προβληματισμούς τους.

Η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ θεωρεί αυτονόητη την υποχρέωση του ΙΚΑ για την ορθή λειτουργία των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του και προς τούτο απέστειλε την κάτωθι επιστολή στον ΕΦΚΑ και στα συγχωνευμένα ταμεία του ΙΚΑ – ΤΑΠΙΛΤ υπ’όψιν της διευθύντριας κας Ζάγκου, ώστε να προχωρήσει άμεσα στις ενδεδειγμένες ενέργειες για την οριστική επίλυση του προβλήματος.

Επιστολή προς ΕΦΚΑ – ΙΚΑ (ΤΑΠΙΛΤ)
Ενημέρωση σχετικά με την κράτηση 1,80€ στις συντάξεις μηνός Μαρτίου 2017

Συνάδελφοι,

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 102 του ν. 4387/2016 έχει θεσπιστεί μηνιαία εισφορά 0,20€, η οποία παρακρατείται από τις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις και αποδίδεται στο Λογαριασμό Κοινωνικής Πολιτικής  του άρθρου 34 του ν.4144/2013 με σκοπό την οικονομική ενίσχυση ομοσπονδιών, σωματείων και συνομοσπονδιών συνταξιούχων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο Α30/472/23/6.12.2016 η εν λόγω διάταξη δεν αφορά συνταξιούχους για τους οποίους ήδη παρακρατείται εισφορά υπέρ ενώσεων προσώπων για τις οποίες ορίζεται εισφορά με άλλες διατάξεις. Δηλαδή η εισφορά αυτή αφορά και τους συνταξιούχους της Ιονικής που για διάφορους λόγους δεν τους παρακρατείται η εισφορά  υπέρ του  Συλλόγου Συνταξιούχων Ιονικής.

Επιπλέον, με τις διατάξεις του ως άνω άρθρου προβλέπεται για τους συνταξιούχους που δεν επιθυμούν την παρακράτηση, η δυνατότητα υποβολής έγγραφης δήλωσης  εξαίρεσης στον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα.

Η εισφορά αυτή ισχύει από 1/7/2016 και παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με την από 26392/1075/21.7.2016 εγκύκλιό του είχε ζητήσει από τους ασφαλιστικούς φορείς την έγκαιρη ενημέρωση, με κάθε πρόσφορο μέσο, των συνταξιούχων ως προς τη δυνατότητα μη παρακράτησης της ως άνω εισφοράς μετά από έγγραφη δήλωσή τους, τελικά το ΙΚΑ προχώρησε ξαφνικά την αναδρομική αυτή παρακράτηση στις συντάξεις μηνός Μαρτίου που καταβλήθηκαν σήμερα 24 Φεβρουαρίου (συνολικού ποσού 1,80€ για εννέα μήνες). Προφανώς το ΙΚΑ θεώρησε ότι η ανάρτηση της εγκυκλίου στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ για ένα μήνα ήταν αρκετή για να ενημερωθούν οι συνταξιούχοι. Αποδεικνύεται όμως ότι ελάχιστοι είχαν ενημερωθεί, με αποτέλεσμα η εξαίρεση από την παρακράτηση για όσους υποβάλλουν τώρα σχετική δήλωση, να ισχύσει εφεξής.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι όσοι από εσάς επιθυμείτε την εξαίρεσή σας από την κράτηση αυτή πρέπει να προβείτε στις παρακάτω ενέργειες:

Για τους ήδη συνταξιούχους :

  • Έχει δημιουργηθεί εφαρμογή στο Διαδίκτυο (web) όπου εμφανίζεται σχετική ένδειξη την οποία δύνανται να επιλέξουν οι συνταξιούχοι για να δηλώσουν ότι δεν επιθυμούν την εν λόγω παρακράτηση.

– Η είσοδος στην εφαρμογή γίνεται με την εισαγωγή Α.Μ.Α., Α.Φ.Μ. και Α.Μ.Κ.Α..

>

.

Οδηγίες:

1) Μεταβαίνετε στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ «www.ika.gr»

2) Πατάτε το κουμπί δεξιά « Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για συντάξεις »

3) Πατάτε στην επιλογή 12. « Δήλωση Εξαίρεσης κράτησης υπέρ του Λογαριασμού Κοινωνικής Πολιτικής του ΟΑΕΔ (0,20€)»

4) Συμπληρώνετε τα ζητούμενα στοιχεία (Α.Μ.Α.,Α.Φ.Μ. κ.λπ.) και υποβάλλετε τη δήλωση εξαίρεσης της παρακράτησης.

5) Σε περίπτωση αδυναμίας ταυτοποίησης και όταν σας εμφανιστεί το παρακάτω μήνυμα, εκτυπώνετε το σχετικό κείμενο και απευθύνεστε στον ΕΦΚΑ – ΙΚΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΜΕΝΑ ΤΑΜΕΙΑ – ΤΑΠΙΛΤ (Δραγατσανίου 8, Αθήνα).

Σημείωση: Ομοίως στη Δραγατσανίου 8 θα απευθυνθούν και όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης εξαίρεσης.

 

 

Για τους εν δυνάμει συνταξιούχους:

  • Έχει δημιουργηθεί σχετική ένδειξη στις οθόνες των απονομών έτσι ώστε κατά την έκδοση της απόφασης συνταξιοδότησης να υπάρχει η δυνατότητα να δηλώσουν την μη παρακράτηση της εν λόγω εισφοράς.

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να απευθυνθείτε στο σύλλογό μας. 
«Προσωρινή εφαρμογή» της συμφωνίας Ε.Ε.-Καναδά: Υπερψήφισαν το έκτρωμα της CETA οι περισσότεροι ευρωβουλευτές – Του Λάμπρου Μεραντζή

Αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα του “δρόμου της Αριστεράς” http://www.e-dromos.gr ) και συνυπογράφουμε:

.

Υπερψήφισαν το έκτρωμα της CETA οι περισσότεροι ευρωβουλευτές

του Τάσου Γκούβα

 

Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περασμένη Τετάρτη (15/2) η καταστροφική CETA, η συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου» μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά. Αν και η επικύρωση της πρέπει να γίνει και από τα 28 εθνικά κοινοβούλια, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η συμφωνία CETA θα τεθεί σε «τριετή προσωρινή εφαρμογή». Την έγκριση της συμφωνίας υπερψήφισαν 408 ευρωβουλευτές – μεταξύ των οποίων, φυσικά, και οι σοσιαλδημοκράτες που κατά τα άλλα «αλλάζουν και γυρνούν την πλάτη στο νεοφιλελευθερισμό»… Την καταψήφισαν 254 ευρωβουλευτές, και 33 απείχαν.

Η έγκριση της CETA παρά το μεγάλο κίνημα πολιτών εναντίον της (δεκάδες πρωτοβουλίες ξεπήδησαν τους τελευταίους μήνες σε πολλά κράτη μέλη της Ε.Ε. και πάνω από 3.500.000 πολίτες υπέγραψαν έκκληση προς τους ευρωβουλευτές να την καταψηφίσουν) απέδειξε για άλλη μια φορά ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν λειτουργεί προς το συμφέρον των πολιτών της Ευρώπης, δεν λογοδοτεί σε αυτούς και σίγουρα δεν ακούει τις φωνές τους.

cetaΥπέρ της συμφωνίας ψήφισαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι ομάδες των Συντηρητικών και των Φιλελεύθερων, καθώς και οι Σοσιαλδημοκράτες. Οι οποίοι μάλιστα είχαν το θράσος να πανηγυρίσουν, με επίσημη ανακοίνωση της «Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών», επειδή «πέτυχαν σημαντικές βελτιώσεις». Σαν σημαντικότερη θεωρούν την μη εφαρμογή, προσωρινά (δηλαδή μέχρι να «πειστούν» τα εθνικά κοινοβούλια να δώσουν κι αυτά την έγκρισή τους), του μηχανισμού εταιρικής επιδιαιτησίας (ICS), σύμφωνα με τον οποίο οι πολυεθνικές θα μπορούν να μηνύουν κυβερνήσεις ζητώντας αποζημιώσεις για απώλεια κερδών λόγω δημόσιων πολιτικών των κρατών.

Παρουσιάζοντας σαν δική τους παρέμβαση αυτήν την προσωρινή αναστολή εφαρμογής του πιο εκτρωματικού νεοφιλελεύθερου μέτρου που υπήρξε ποτέ, δηλαδή της νομικής εξίσωσης των πολυεθνικών με κυρίαρχα κράτη (ή μάλλον ακόμη χειρότερα, αφού τα κράτη δεν θα δικαιούνται να μηνύουν τις πολυεθνικές), οι σοσιαλδημοκράτες «ξεχνούν» ότι αυτό ήταν προϋπόθεση για να άρει το βέτο της, μεταξύ άλλων, η Βαλονία [βλ. φύλλο 331, σελ. 25].

Σε κάθε περίπτωση, η υποτιθέμενη «αριστερή στροφή της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας», την οποία διαφημίζει μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, αποδείχθηκε και πάλι φαντασιοπληξία. Το αντίθετο συμβαίνει: η αυτοαποκαλούμενη «αριστερά» είναι που στοιχίζεται όλο και περισσότερο πίσω από τη σοσιαλδημοκρατία, της οποίας τις αμαρτίες ξεπλένει – και ταυτόχρονα καλλιεργεί ψευδαισθήσεις περί μιας Ευρώπης που (δεν) αλλάζει.

Αλλά κοντός ψαλμός αλληλούια: για να τεθεί σε πλήρη και οριστική εφαρμογή η συμφωνία CETA πρέπει, όπως είπαμε, να εγκριθεί και από όλα τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών της Ε.Ε. – πράγμα που σημαίνει ότι αρκεί μία μόνο καταψήφιση για την ακύρωσή της. Η ελληνική κυβέρνηση, παρόλο που «επισήμως» αντιτίθεται στις εκτρωματικές διατλαντικές συμφωνίες, μέχρι στιγμής δεν έβαλε κανένα βέτο (πράγμα που τόλμησαν οι Βέλγοι σοσιαλδημοκράτες…). Να δούμε τι θα ψηφίσουν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας όταν τους έρθει προς ψήφιση η CETA!

ceta3

Να τους χαιρόμαστε!

Οι παρακάτω Έλληνες ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της CETA, ελπίζοντας ότι η στάση τους θα περάσει στα ψιλά, και ποντάροντας στην ελέω ΜΜΕ άγνοια των πολιτών για το εγκληματικό περιεχόμενο της συμφωνίας:

– Από τη ΝΔ, και οι 5 ευρωβουλευτές: Ελίζα Βόζενμπεργκ, Θοδωρής Ζαγοράκης, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Γιώργος Κύρτσος και Μαρία Σπυράκη.

– Από το Ποτάμι, και οι 2 ευρωβουλευτές: Γεώργιος Γραμματικάκης και Μιλτιάδης Κύρκος.

– Από το ΠΑΣΟΚ, η Εύα Καϊλή (ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν απών).

Τι προβλέπει η CETA

Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

– Μείωση των επιδοτήσεων και των δασμών και αύξηση των ποσοστώσεων με μηδενικούς δασμούς στις εξαγωγές βοδινού και χοιρινού από τον Καναδά προς την Ε.Ε. (από 9.662 τόνους σήμερα σε 130.551 τόνους με την ισχύ της συμφωνίας).

– Από τα 1.308 ΠΟΠ-ΠΓΕ προϊόντα της Ε.Ε. προστατεύει μόνο τα 173 (από τα 140 ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα προστατεύει μόνο τα 16).

– Μεταλλαγμένα: συμφωνείται η… «μικρότερη δυνατή χρήση Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών».

– Καμία δέσμευση για προστασία των τοπικών ποικιλιών σπόρων, προστασία του περιβάλλοντος και πολιτικές αποτροπής της κλιματικής αλλαγής.

– Καμία δέσμευση για εφαρμογή του συνόλου των συμφωνιών του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (π.χ. ο Καναδάς δεν έχει επικυρώσει τη συμφωνία για τις συλλογικές συμβάσεις και 12 κράτη μέλη της Ε.Ε. δεν έχουν επικυρώσει την συμφωνία για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων).

– Προώθηση της ιδιωτικοποίησης κοινωφελών υπηρεσιών (υγεία, εκπαίδευση, κοινωνικές υπηρεσίες, μεταφορές, ενέργεια, διαχείριση απορριμμάτων).

– Απαγόρευση της επαναδημοτικοποίησης ή επανεθνικοποίησης υπηρεσιών που ιδιωτικοποιήθηκαν, περιλαμβανομένου του πόσιμου νερού.

– Αποτροπή ενίσχυσης των τοπικών παραγωγών και των τοπικών παραγωγικών και καταναλωτικών συστημάτων.
Καλό ταξίδι Αντώνη!

Έφυγε ξαφνικά από κοντά μας ο συνάδελφός μας Αντώνης Αθανασιάδης σε ηλικία 79 ετών, ο οποίος είχε υπηρετήσει στα καταστήματα Ίωνος Δραγούμη, Διοικητηρίου, Περιφερειακή Θεσσαλονίκης και ως Διευθυντής στα καταστήματα Βασιλίσσης Όλγας και Αμπελοκήπων στη Θεσσαλονίκη. Ο συνάδελφός μας διακρίθηκε σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του στην τράπεζα από το ήθος, τη συνέπεια και την εργατικότητα, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι είτε ως εργαζόμενος είτε ως Διευθυντής, διατηρούσε πάντοτε άριστες σχέσεις με όσους συνεργάστηκαν μαζί του.

Η είδηση προκάλεσε θλίψη σε όλη την ιονική οικογένεια και ιδιαίτερα στους συναδέλφους της Θεσσαλονίκης που γνώριζαν πολύ καλά τον Αντώνη και θα διατηρήσουν στη μνήμη τους την εικόνα ενός ανθρώπου με μόνιμο το χαμόγελο, την καλοσύνη και την καλή διάθεση.

Βέβαια, η μεγάλη παρακαταθήκη που άφησε πίσω του ο εκλιπών είναι η οικογένειά του που είμαστε βέβαιοι ότι θα κρατήσει άσβεστη τη μνήμη του.

Εκ μέρους όλης της ιονικής οικογένειας εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στη σύζυγό του Ελένη και τα παιδιά τους, τον Δημήτρη επίσης συναδέλφό μας και την κόρη του Βαλασια.

Καλό ταξίδι Αντώνη! Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σε σκέπασε.