1

Τάτσης τη φτέρη έσειε, κακό του κεφαλιού του! – Του συνάδελφου Σαράντου Φιλιππόπουλου

Σε πρόσφατο δημοσίευμά του ο κος Πέτρος Τάτσης καταπιάνεται «με την αφεντιά μου», όπως ο ίδιος αναφέρει και καταφέρεται εναντίον μου επειδή τάχα η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ προσέβαλε… την τιμή και την υπόληψη της Γενικής Γραμματέως του Συλλόγου Συνταξιούχων, κας Αθηνάς Καραδελή…

Η προτροπή της πλειονότητας των συναδέλφων μου ήταν να μην ασχοληθώ με τον κο Τάτση, δίνοντας αξία στο τραγελαφικό δημοσίευμά του. Ωστόσο, προσωπική μου αρχή είναι ότι όταν κάποιος ασχολείται με τα κοινά, δεν πρέπει να αφήνει σκιές να περιπλανώνται και οφείλει να δίνει απάντηση στον «κάθε Τάτση» που πετάει τη λάσπη του.

Σχετικά με τα ζητήματα που θέτει, επί του προσωπικού μάλιστα, την καλύτερη απάντηση του τη δίνουν οι συνάδελφοι εδώ και χρόνια, με την εμπιστοσύνη που δείχνουν στην ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, στις συνδικαλιστικές οργανώσεις στις οποίες συμμετείχα και είχαν πάντοτε την πλειοψηφία, αλλά και στο πρόσωπό μου, με την ψήφο και την υποστήριξή τους.

Έχω αναφέρει επανειλημμένως ότι η ξεχωριστή περίοδος της συνδικαλιστικής μου δράσης ξεκίνησε από το 1999 μετά την πώληση της Ιονικής Τράπεζας και τη μεγάλη σύγκρουση που ακολούθησε με τη διοίκηση της Alpha Bank και τους μηχανισμούς της, που προσπάθησαν να επιβάλουν στους συναδέλφους της Ιονικής περιορισμένα δικαιώματα και ρόλο. Η επιτυχημένη προάσπιση των δικαιωμάτων των συναδέλφων, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, σε σειρά μείζονων εργασιακών και ασφαλιστικών θεμάτων και η αναγνώρισή τους, αποτέλεσε την πλέον σημαντική δικαίωση τόσο σε σε συλλογικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

Τη συγκεκριμένη δε περίοδο αναμέτρησης με την τράπεζα και τους εργοδοτικούς μηχανισμούς, ο κος Τάτσης αποχώρησε από το Σύλλογο της Ιονικής και εντάχθηκε στον εργοδοτικό σύλλογο.

Αναφέρει ο εν λόγω κύριος ότι θα έπρεπε να αφήσουμε τον αναγνωρισμένο Σύλλογο Συνταξιούχων να αναπτύξει τη «δράση» του…

ΤΗΝ ΠΟΙΑ;;;;

Με το συμπάθιο, αλλά ως προς την αποτελεσματικότητα και τη δράση της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ σε σύγκριση με το Σύλλογο Συνταξιούχων, δε χρειάζεται να μιλήσω εγώ, μιλούν τα αποτελέσματα από μόνα τους.

  • Ειλικρινά κε Τάτση, έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι θα είχε συμβεί τα τελευταία χρόνια της λαίλαπας που έχει εκθεμελιώσει τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα, αν αφήναμε τις τύχες των συναδέλφων στους ανθρώπους που διοικούν το Σύλλογο Συνταξιούχων, που δυστυχώς αποτελούν την απόλυτη έκφραση της συνδικαλιστικής παρακμής, ανικανότητας και αδιαφορίας;

Για να μην επεκταθώ περαιτέρω στην περίοδο της ακραίας διαφθοράς που έπληξε το Σύλλογο Συνταξιούχων όταν στη διοίκηση βρίσκονταν οι συνυποψήφιοί σας κκ Ντίνος και Βέργος, των οποίων επικροτούσατε τις ενέργειες που απαξίωσαν ολοκληρωτικά το σύλλογο… Επί των θεμάτων αυτών έχουν αποφανθεί οι ορκωτοί λογιστές που διεξήγαγαν έλεγχο στα οικονομικά στοιχεία αυτής της περιόδου και σίγουρα κάποιοι πρέπει να έχουν χάσει τον ύπνο τους…

Ως συνδικαλιστής λοιπόν, που υποτίθεται ότι ενδιαφέρεστε πάνω και κύρια από όλα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των συναδέλφων, ειλικρινά, η πρότασή σας είναι να παραμείνουμε με αυτόν τον απαξιωμένο σύλλογο και τη στελεχιακή του ένδεια;;;; Έπρεπε δηλαδή να παρακολουθούμε άπραγοι τους συναδέλφους να στερούνται τις κατακτήσεις δεκαετιών, επειδή στο Σύλλογο Συνταξιούχων δεν έχουν την παραμικρή ιδέα πώς να αντι-δράσουν;;;;;

Για να σοβαρευτούμε λίγο!!!

Εξ άλλου, σίγουρα ο κος Τάτσης είτε έχει κακή πληροφόρηση είτε έχει μπερδευτεί σχετικά με τις εγγραφές των συναδέλφων στο Σύλλογο Συνταξιούχων. Παρομοίως φαίνεται να βρίσκεται σε σύγχυση σχετικά με τις υποτιθέμενες αμοιβές των μελών του Δ.Σ. της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ. Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, εξυπακούεται ότι η ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ. του συλλόγου μας δε συνεπάγεται καμία οικονομική αμοιβή, ενώ δεν καλύπτονται ούτε οι μετακινήσεις εντός πόλεως και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες των μελών του Δ.Σ. (όπως συμβαίνει βεβαίως στο Σύλλογο Συνταξιούχων), ενώ αντίστοιχα, είναι σαφής η οδηγία του συλλόγου μας προς όλους τους αποχωρούντες συναδέλφους να εγγράφονται στο Σύλλογο Συνταξιούχων.

  • Η πραγματική διάσταση των γεγονότων είναι ότι οι συνεργάτες σας έχουν τρομοκρατηθεί τόσο από την ενδεχόμενη εισροή νέων μελών που υποστηρίζουν την ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, που δεν αποδέχονται τις αιτήσεις εγγραφής μας – γεγονός πρωτοφανές για συνδικαλιστικό σύλλογο που αντί να επιθυμεί να αυξήσει τα μέλη του, εκδιώκει όσους θεωρεί ανεπιθύμητους!!!!

  • Γιατί βλέπετε, έχετε και το θλιβερό προνόμιο μετά την αγαστή συνεργασία σας με τους κκ Ντίνο και Βέργο, να έχετε μετεξελιχθεί σε άμεσο συνεργάτη του κου ΤΙΠΟΤΑ και της κας Γκλαβοπούλου, των οποίων τη συνδικαλιστική πρακτική (ή μάλλον απραξία) και (αν)αξιοπιστία την έχουν κρίνει οι συνάδελφοι κι εγώ δε χρειάζεται να προσθέσω κάτι.

Τώρα βέβαια, επιχειρεί ο κος Τάτσης να «σηκώσει στις πλάτες του» και το αβάσταχτο φορτίο της κας Καραδελή.

  • Τιμή σας και καμάρι σας και σας αντεύχομαι κουράγιο! Ωστόσο, αποφεύγετε να αναφερθείτε στην ουσία αυτής της υπόθεσης. Είναι δυνατόν η κα Καραδελή να παραμένει στη θέση της ως Γραμματέας του Συλλόγου Συνταξιούχων και υπεύθυνη μάλιστα του τομέα υγείας, όταν κατηγορείται για κακουργηματικές πράξεις στο σκάνδαλο του ταμείου υγείας μας;;; Εσείς δηλαδή κε Τάτση, που επίσης έχετε υπάρξει συνδικαλιστής, η συνδικαλιστική σας ηθική αυτό υπαγορεύει; Δε βρίσκετε τίποτα περίεργο σε αυτήν την κατάσταση;;;

Και για να τελειώνουμε και με αυτές τις περιττές ανταλλαγές δημοσιευμάτων και λεονταρισμούς του κου Τάτση.

Η ουσία είναι ότι η κα Καραδελή δικάζεται για σωρεία σοβαρών, ποινικών αδικημάτων στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων που αφορούν την εμπλοκή της στο σκάνδαλο του ταμείου υγείας μας. Ούτε εμείς είμαστε αυτοί που απήγγειλαν τις κατηγορίες, ούτε το τεκμήριο της αθωότητας της αφαιρέσαμε. Αυτά είναι στην αρμοδιότητα της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Ωστόσο, θεωρήσαμε δεδομένο (το αυτονόητο) ότι σίγουρα επρόκειτο για μία εξέλιξη που όφειλαν να γνωρίζουν οι συνάδελφοι!

  • Ή μήπως διαφωνείτε και με αυτό;;;;

Όλοι αυτοί που δυστυχώς έπληξαν επί σειρά ετών το Σύλλογο Συνταξιούχων βυθίζοντάς τον στην ανυποληψία, λίαν συντόμως, με συντεταγμένες διαδικασίες, θα αποτελέσουν θλιβερή συνδικαλιστική ανάμνηση και παράδειγμα προς αποφυγήν για το μέλλον.

  • Σίγουρα αυτές οι εξελίξεις θα σας στενοχωρήσουν, αφού αφορούν κατά βάση τους άμεσους συνεργάτες σας, αλλά στη δημοκρατία τον πρώτο λόγο έχουν οι πλειοψηφίες.

Κλείνω με την “αγωνία” που διακατέχει τον κύριο αυτόν για τις «δυσκολίες» που περνάει η «αφεντιά» μου σχετικά με την υπόθεση της Κινέττας. Η συγκεκριμένη διαδικασία αποτέλεσε μία τιμητική και απόλυτα επιτυχημένη επιλογή για τα συμφέροντα των συλλόγων μας και των συναδέλφων, που συνέχισαν να έχουν τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση και συμπαράσταση που τους αξίζει.

  • Αν έχετε την παραμικρή δυνατότητα να μας ψέξετε, σας προκαλώ να αναφερθείτε με στοιχεία, με αποδείξεις και ντοκουμέντα και όχι με αοριστίες. Δε θα τα καταφέρετε βέβαια, γιατί απλούστατα δεν υπάρχουν. Ρίξατε τη λάσπη σας και ελπίζατε ότι κάπου θα πιάσει. Γελαστήκατε όμως.

  • Ωστόσο, μέσα στην παραζάλη σας, υπήρξατε τυχερός, γιατί αν είχατε προχωρήσει σε συκοφαντικά δημοσιεύματα, όπως έκαναν οι συνεργάτες σας κκ Κολλάτος, Καραδελή και Γκλαβοπούλου, θα είχατε κι εσείς το προνόμιο να φορτωθείτε με μία αγωγή… Εξ άλλου, αφού με χαρακτηρίζετε ως δικομανή, τουλάχιστον να σας ευχαριστήσω ως προς αυτό και να δικαιολογήσω τον τίτλο μου!!!! Σύντομα η Ελληνική Δικαιοσύνη θα αποφανθεί επί των συγκεκριμένων κατηγοριών συκοφαντικής δυσφήμισης και τότε, για μία ακόμα φορά, θα βυθιστείτε στις αοριστίες, τις αερολογίες και τις κυβιστήσεις…

Υ.Γ. Σημειωτέον, για όσους συναδέλφους δε γνωρίζουν τον εν λόγω κύριο, υπήρξε συνδικαλιζόμενος στο χώρο της Ιονικής και η εκλογική απήχηση του ιδίου και της παράταξής του ανερχόταν σε μονοψήφια νούμερα…




Η μακρά και επίπονη πορεία συγκρότησης του “Κέντρου” – Του Μιχάλη Κωνσταντή

Ο Μιχάλης Κωνσταντής είναι ένας εξαίρετος φίλος και μέλος της ιονικής οικογένειας. Ο δικηγόρος στο επάγγελμα Μιχάλης μας έχει κάνει πολλές φορές την τιμή να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις του συλλόγου μας, ανελλιπώς δε, δίνει βροντερό παρών στις εκδρομικές μας δραστηριότητες, συμβάλλοντας με την προσωπικότητά του στην καταπληκτική παρέα που έχουμε δημιουργήσει. Νιώθουμε περήφανοι που ένας άνθρωπος με την παιδεία, την επιστημονική συγκρότηση, την ευθεία κριτική ματιά και τη διαύγεια σκέψης του Μιχάλη, έχει γίνει ένας από εμάς και με μεγάλη μας χαρά ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα παρουσιάζουμε μέσα από την ιστοσελίδα μας τις άρτιες αναλύσεις πολιτισμικού (βλ. “Αναζητώντας τον Προυστ”), ιστορικού και πολιτικού περιεχομένου που μας αποστέλλει, συμβάλλοντας στο διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών της ιονικής οικογένειας.

Η ΜΑΚΡΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΟΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ «ΚΕΝΤΡΟΥ»

Η υποχώρηση των κομμάτων της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας σε πανευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί μια πραγματικότητα που δεν επιδέχεται αμφισβητήσεων. Ανεξάρτητα από τους λόγους και τις αιτίες που την προκάλεσαν και επιτείνουν το φαινόμενο, μπορεί κανείς να υποστηρίξει βάσιμα ότι και στη χώρα μας ο πάλαι ποτέ χώρος του «Κέντρου» έχει συρρικνωθεί δραματικά. Το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα το οποίο στη «Μεταπολίτευση» κυβέρνησε τη χώρα τα περισσότερα χρόνια, βρίσκεται σήμερα μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας κινούμενο σταθερά σε μονοψήφια νούμερα την τελευταία πενταετία. Και συχνά προβάλλεται το αίτημα, πλέον, της δημιουργίας ενός μεγάλου φορέα της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας, προκειμένου να παίξει το ρόλο που ιστορικά παίζει στην Ελλάδα ο λεγόμενος και μεσαίος χώρος.

Οι αναταράξεις, οι κατακερματισμοί αλλά και οι «παλινορθώσεις» του «Κέντρου» στη χώρα μας, όμως, δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Ο χώρος αυτός υπέστη πολύ χειρότερα στα χρόνια που ακολούθησαν τον θάνατο του Ελευθερίου Βενιζέλου, ενώ στην περίοδο της παντοδυναμίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή και της Ε.Ρ.Ε. πέρασε κυριολεκτικά από χίλια κύματα. Με τους ηγέτες και τους ηγετίσκους να περισσεύουν, ενώ οι αντιπαραθέσεις σε επίπεδο κορυφής ήταν τόσο έντονες που συχνά φανέρωναν όλες τις παθογένειες του συγκεκριμένου χώρου. Με αποκορύφωμα την «Αποστασία» του 1965, όπου πέραν όλων των άλλων πολιτικών ζητημάτων ανέδειξε και τις εύθραυστες ισορροπίες ενός πολιτικού φορέα, που συγκροτήθηκε ευκαιριακά και με όρους κατάληψης της εξουσίας, αφού στην «Ένωση Κέντρου» συμμετείχαν από στελέχη ακροδεξιών καταβολών, μέχρι και αριστεροί που κινούνταν στις παρυφές της ΕΔΑ.

Ας παρακολουθήσουμε όμως συνοπτικά την μακρά και επίπονη πορεία του Γεωργίου Παπανδρέου για τη συγκρότηση του «Κέντρου», καθώς με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, τα γεγονότα και οι καταστάσεις, τότε, στις αρχές της δεκαετίας του ΄50 και μετά το τέλος του εμφυλίου, δεν ήταν πολύ διαφορετικές με τον σημερινό κατακερματισμό του εν λόγω χώρου, τηρουμένων φυσικά πάντα των αναλογιών.

Σε αντίθεση με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος από τη στιγμή που βρέθηκε στην ηγεσία της παράταξής του παρέμεινε, ουσιαστικά, σε αυτήν μέχρι το θάνατό του, η ανάδειξη του Γεωργίου Παπανδρέου ως επικεφαλής της «προοδευτικής παράταξης», υπήρξε μακρά και επίπονη. Και ουδέποτε δεδομένη, καθώς είχε να αντιπαλέψει με μια σειρά παραγόντων, ενδοπαραταξιακών και εξωγενών, οι φιλοδοξίες και οι εν δυνάμει αρχηγοί πλεόναζαν πάντα, ενώ υπήρχε και μια ιδιότυπη ιεραρχία μετά τον θάνατο του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Έτσι, από μια πλειάδα ηγετικών στελεχών του Κόμματος Φιλελευθέρων, πριν από τον πόλεμο, (όταν σε μικρό χρονικό διάστημα πέθαναν οι περισσότεροι εξ αυτών), στη «μεταπολεμική» περίοδο, ο Γεώργιος Παπανδρέου «βρήκε μπροστά του», τον «γηραιό» πολιτικό Θεμιστοκλή Σοφούλη, τον «Μαύρο Καβαλάρη», Νικόλαο Πλαστήρα, τον πρωθυπουργό «Λονδίνου και Καΐρου», Εμμανουήλ Τσουδερό αλλά και τον γιο του Ελευθερίου Βενιζέλου, Σοφοκλή, που «κληρονόμησε», ουσιαστικά, από τον πατέρα του, το «Κόμμα Φιλελευθέρων».

Ειδικότερα με τον Σοφοκλή Βενιζέλο, ο Αχαιός πολιτικός, θα είχε ομηρικές ενδοπαραταξιακές συγκρούσεις, ουσιαστικά μέχρι το θάνατο του Σοφοκλή, που επήλθε λίγο πριν από τις εκλογές του 1964, στο καράβι με το οποίο επέστρεφε στον Πειραιά, μετά από ομιλία του στα Χανιά, λίγο πριν από τις σημαδιακές αυτές εκλογές, όπου για πρώτη φορά θα επικρατήσει, έστω και οριακά, η Ένωση Κέντρου της Ε.Ρ.Ε.

Η συγκεκριμένη χειραψία δεν αντικατοπτρίζει τη διαχρονική και βαθιά διαίρεση μεταξύ του Γεωργίου Παπανδρέου και του Σοφοκλή Βενιζέλου

Η «διελκυστίνδα» Γ. Παπανδρέου-Σοφοκλή Βενιζέλου υπήρξε μνημειώδης. Ο γιος του Ελευθερίου Βενιζέλου, πριν ασχοληθεί με την πολιτική, εισήλθε στη Σχολή Ευελπίδων. Στο προσκήνιο εμφανίζεται το 1936, μετά το θάνατο του πατέρα του, συμμετέχοντας στη Διοικούσα Επιτροπή του «Κόμματος Φιλελευθέρων». Δεινός παίκτης του μπριτζ -μέλος, μάλιστα, της γαλλικής εθνικής ομάδας- αντιλαμβάνεται την πολιτική ως παίγνιο και αρέσκεται σε κινήσεις παρασκηνιακές, μακριά από το πλήθος των πολιτών. Σ’ αυτή την επιλογή φαίνεται να τον υποχρεώνει κατά βάση, η ρητορική του ένδεια, σε αντίθεση με τον Γεώργιο Παπανδρέου, ο οποίος «σαγήνευε τα πλήθη».

Οι πολιτικές απόψεις του Σοφοκλή Βενιζέλου κινούνται μεταξύ του κλασικού πολιτικού Φιλελευθερισμού και της συντηρητικής Δεξιάς, ενώ κύρια επιδίωξή του υπήρξε πάντα, η συγκρότηση κεντροδεξιού κυβερνητικού σχήματος και η συμμαχία με το Παλάτι. Κατά την τελευταία φάση του εμφυλίου πολέμου, ο Γ. Παπανδρέου είχε παραμείνει επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ηγέτης του «Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος» είχε αρνηθεί να συμμετάσχει στις συμμαχικές κυβερνήσεις Λαϊκών-Φιλελευθέρων, που είχαν σχηματισθεί υπό την προεδρία του Θεμιστοκλή Σοφούλη. Οι εκλογές της 5ης Μαρτίου του 1950 ανέδειξαν την ΕΠΕΚ του Νικόλαου Πλαστήρα, σχεδόν ισοδύναμη με το Λαϊκό Κόμμα του Κωνσταντίνου Τσαλδάρη και το Κόμμα Φιλελευθέρων του Σοφοκλή Βενιζέλου. Το κόμμα του Γ. Παπανδρέου κατέλαβε την τέταρτη θέση με 10, 7% των ψήφων και 35 έδρες στη Βουλή.

Ο Νικόλαος Πλαστήρας ως Πρόεδρος της Κυβέρνησης μαζί με τον τότε αντιπρόεδρο Γεώργιο Παπανδρέου στο Γουδί το 1950

Η πρώτη μεγάλη σύγκρουση Γεωργίου Παπανδρέου και Σοφοκλή Βενιζέλου ξεσπάει όταν ο δεύτερος παραβιάζει τη συμφωνία που είχε κάνει μετά τις «αναποτελεσματικές» εκλογές της 5ης Μαρτίου 1950, με τον πρώτο, καθώς και με τους Νικόλαο Πλαστήρα και Εμμανουήλ Τσουδερό, για τη συγκρότηση κυβέρνησης, υπό την πρωθυπουργία Πλαστήρα. Στις 22 Μαρτίου ο βασιλιάς Παύλος αναθέτει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Βενιζέλο. Οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων του Κέντρου τον κατηγορούν για παρασπονδία, η οποία πλήττει την παράταξη. Η εφημερίδα «Ελευθερία» του Πάνου Κόκκα τον χαρακτηρίζει «δούλον της δεξιάς» και τον καλεί «να διασπάσει τον κλοιόν των ιδιοτελών νάνων και να έλθει εις επαφήν με τας μυριάδας των πονεμένων ανθρώπων, που εψήφισαν το Κέντρον». Η κατακραυγή δεν πτοεί τον Βενιζέλο, ο οποίος την επομένη της εντολής σχηματίζει κυβέρνηση, με Αντιπρόεδρο τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο. Με δηλώσεις του ο Γ. Παπανδρέου κατηγορεί τον Σοφοκλή ότι «η αδίστακτος προσωπική ματαιοδοξία τον ώθησε εις τυχοδιωκτικόν σχηματισμόν κυβερνήσεως και οδηγεί την χώραν εις νέαν δοκιμασίαν». Η κυβέρνηση ήταν βραχύβια, ενώ ο Σοφοκλής ακολούθησε και πάλι, το «αγαπημένο του σπορ», των συχνών εξαφανίσεων στο εξωτερικό και των αιφνίδιων επανεμφανίσεών του.

Το πολιτικό σκηνικό φαίνεται να αλλάζει δραματικά, όταν στις 30 Μαΐου του 1951, ο «στρατάρχης» Αλέξανδρος Παπάγος παραιτείται από την ηγεσία του στρατεύματος, με σαφή πρόθεση να εκμεταλλευτεί την πανθομολογούμενη ισχύ του και να κατέλθει στις επικείμενες εθνικές εκλογές, ως επικεφαλής πολιτικού κόμματος υπό την επωνυμία «Ελληνικός Συναγερμός». Καταφέρνει, μάλιστα, να συγκεντρώσει όλη τη συντηρητική παράταξη, που αποχωρεί από το ήδη κατακερματισμένο Λαϊκό Κόμμα του Κ. Τσαλδάρη, στο οποίο είχε επέλθει νωρίτερα άλλη μια σημαντική μεταβολή, καθώς αποχώρησαν 25 βουλευτές υπό τον Στέφανο Στεφανόπουλο και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Με τους οποίους «25» συνενώθηκε στη συνέχεια, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, σε νέο σχηματισμό, που ονομάσθηκε «Λαϊκό-Ενωτικό Κόμμα». Ο Κ. Καραμανλής, βέβαια, θα προσχωρήσει αμέσως στον «Ελληνικό Συναγερμό» του Παπάγου, όπως και οι υπόλοιποι βουλευτές της ομάδας των «25».

Στις εκλογές του 1951 το «Δημοκρατικό-Σοσιαλιστικό Κόμμα» του Γ. Παπανδρέου, θα συγκεντρώσει μόλις το 2,10% των ψήφων και ο ίδιος θα μείνει εκτός Βουλής. Πριν από τις εκλογές είχε επιδιώξει οιονεί ισότιμη συνεργασία με τον Αλέξανδρο Παπάγο, ο οποίος όμως, δεν αποδεχόταν συνεργασίες, αλλά προσχωρήσεις στον «Ελληνικό Συναγερμό». Το νεότευκτο κόμμα του Παπάγου στις ίδιες εκλογές, συγκέντρωσε το 36,53% των ψήφων εκλέγοντας 114 βουλευτές έναντι του 23,49% και 74 εδρών της ΕΠΕΚ του Ν. Πλαστήρα. Το «Κόμμα Φιλελευθέρων» του Σοφοκλή Βενιζέλου έλαβε το 19,04% των ψήφων και 57 έδρες, ενώ το συρρικνωθέν «Λαϊκόν Κόμμα» του Κ. Τσαλδάρη, μόλις το 6% και 2 έδρες. Η συντριπτική ήττα του Γ. Παπανδρέου στις εκλογές του 1951, οφειλόταν κατ’ αρχήν στην πόλωση που επικράτησε, αλλά και στην πολιτική φθορά που εισέπραξε από την έλλειψη αποφασιστικότητας στα μέτρα της εσωτερικής ειρήνευσης και αποκατάστασης της ομαλότητας, μετά τον εμφύλιο.

Οι εκλογές της 16ης Νοεμβρίου του 1952, αποτελούν την απαρχή μιας συνεχούς και αδιατάρακτης διακυβέρνησης της συντηρητικής παράταξης, από τη μία πλευρά και των «πέτρινων» χρόνων του «Κέντρου», από την άλλη. Ο Παπάγος κερδίζει τον Πλαστήρα, ενώ ο «Ελληνικός Συναγερμός» έχει τη συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή, λόγω και του πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος.

Ο Ν. Πλαστήρας, «πέφτει γενναία» στον τίμιο αγώνα της ειρηνεύσεως, υπονομευόμενος από τους πάντες. Ο γηραιός Καρδιτσιώτης πολιτικός, εξάλλου, ενώ είναι ασθενής, σύρεται σε ενέργειες που θα εξουθενώσουν το ίδιο το κόμμα του και θα διευκολύνουν τα σχέδια όσων στηρίζουν τον Παπάγο (εκτελέσεις Μπελογιάννη κ.ά., καθιέρωση πλειοψηφικού, υπόθεση Αεροπορίας, έντονη αντιπληθωριστική πολιτική κλπ). Και σε κάθε περίπτωση, η ήττα του συνασπισμού ΕΠΕΚ-Φιλελευθέρων και η νίκη του «Συναγερμού», θα σημαδέψουν για αρκετά χρόνια, κάθε επίσημη προσπάθεια για εθνική συμφιλίωση και αποκατάσταση ισοπολιτείας.

Η εκλογική συντριβή, η ασθένεια και ο θάνατος του Ν. Πλαστήρα, που θα ακολουθήσει, τον Ιούλιο του 1953, καθώς και οι συχνές τάσεις φυγής του Σοφοκλή Βενιζέλου, δημιουργούν καταστάσεις αποσύνθεσης στο χώρο του «Κέντρου». Ο Γεώργιος Παπανδρέου, που συνεργάσθηκε με τον «Συναγερμό» και εξελέγη βουλευτής Αχαΐας, φαίνεται να αποτελεί την ελπίδα του Κεντρώου χώρου, ενώ πολύ σύντομα ο Σοφοκλής τον καλεί ως «συναρχηγό» του, στο ιστορικό «Κόμμα Φιλελευθέρων». Ο Παπανδρέου αποδέχεται την πρόσκληση, επιστρέφοντας έτσι στο φυσικό του χώρο, ύστερα από την εκλογική του συντριβή, τον Σεπτέμβριο του 1951 και την περιπλάνησή του στον «Συναγερμικό περιβόλι», όπως έγραψε ο Σπύρος Λιναρδάτος. Δίνοντας, συγχρόνως, τα επιχειρήματα στους αντιπάλους του τότε, να τον χαρακτηρίσουν «πολιτικό ανεμόμυλο» και στον ανυπέρβλητο σκιτσογράφο Φωκίωνα Δημητριάδη, να τον αναπαριστά ως τέτοιο (ανεμόμυλο), στα αξεπέραστα σκίτσα του.

Μετά από τη παταγώδη αποτυχία του Κόμματος Φιλελευθέρων, στις εκλογές του 1958, που βρέθηκε στην τρίτη θέση με ποσοστό 20,67% και μόλις 58 έδρες και με αξιωματική αντιπολίτευση την ΕΔΑ υπό τον Ιωάννη Πασαλίδη, το κόμμα προχώρησε στη διενέργεια συνεδρίου, με τους «συναρχηγούς» του, Σ. Βενιζέλο και Γ. Παπανδρέου, να διασταυρώνουν και πάλι τα ξίφη τους, στο προσκήνιο, αλλά και στο παρασκήνιο. Το έκτακτο αυτό συνέδριο του Κόμματος Φιλελευθέρων για την εκλογή αρχηγού, πραγματοποιείται στις 23 Νοεμβρίου του 1958. Στην πρώτη ψηφοφορία, ο Σοφοκλής Βενιζέλος, αν και απουσιάζει στο εξωτερικό, λαμβάνει 147 ψήφους, έναντι 42 του Γεωργίου Μαύρου, 17 ψήφων του Κώστα Μητσοτάκη και επίσης 17 που λαμβάνει ο Πέτρος Γαρουφαλιάς, ενώ η κάλπη βγάζει και 77 «Λευκά», τα οποία ερρίφθησαν από τους υποστηρικτές του Γεωργίου Παπανδρέου. Στη δεύτερη ψηφοφορία, η υποψηφιότητα του Σ. Βενιζέλου υπερψηφίζεται από 156 συνέδρους, ενώ όλοι οι άλλοι υποψήφιοι αρχηγοί της πρώτης ψηφοφορίας, αποχωρούν. Πλην του Κώστα Μητσοτάκη, ο οποίος θέλει να εγγράψει πολιτικές υποθήκες και επιμένει να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος μέχρις εσχάτων. Τελικά, σχεδόν, το σύνολο των «Λευκών» ψηφοδελτίων της πρώτης ψηφοφορίας, «κατευθύνεται» προς τον Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος λαμβάνει 81 ψήφους, από το «παπανδρεϊκό» μπλοκ, το οποίο φυσικά, δεν επιθυμούσε να βγει «παντοδύναμος» από το συνέδριο, ο Σοφοκλής.

Ο Γ. Παπανδρέου, την περίοδο αυτή επιλέγει να παραμείνει «εθνική προσωπικότης» και «εθνική εφεδρεία», καθώς από τα τέλη του 1958, κατέθεσε στη Βουλή δήλωση ότι μένει «ανεξάρτητος στα πλαίσια της Φιλελευθέρας ιδεολογίας». Μένοντας, ενσυνειδήτως, μακριά από την κομματική «τύρβη» και αποφεύγοντας να παίρνει θέση στα τεκταινόμενα στον «κεντρώο χώρο». Αναμένοντας ευθετότερο χρόνο προκειμένου να αντιπαρατεθεί με το Σοφοκλή Βενιζέλο, ο οποίος είχε τον πρώτο λόγο, σε κάθε περίπτωση, έτσι όπως είχε διαμορφωθεί η «κομματική γεωγραφία», μετά τις εθνικές εκλογές του 1958.

Ο Σ. Βενιζέλος, όμως, το αμέσως επόμενο διάστημα προχωρεί σε νέες απρόβλεπτες κινήσεις. Φτάνει στο σημείο, μάλιστα, το 1961, να καλέσει από την Κύπρο τον αρχηγό της ΕΟΚΑ, Γεώργιο Γρίβα, προκειμένου ο τελευταίος, να ηγηθεί του Κόμματος Φιλελευθέρων, στη Βουλή. Το τέλος του δράματος, όμως, έρχεται αναπάντεχα, λίγο πριν από τις εκλογές της 16ης Φεβρουαρίου του 1964. Ο Σοφοκλής Βενιζέλος εκφωνεί προεκλογικό λόγο στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς των Χανίων και κατόπιν επιβιβάζεται στο πλοίο που θα τον μεταφέρει στον Πειραιά. Παίζει μπρίτζ στο σαλόνι και λίγο μετά πεθαίνει ξαφνικά από καρδιά. Ο Γεώργιος Παπανδρέου εκφωνεί τον επικήδειο, επισημαίνοντας: «Είναι κοινός ανθρώπινος κλήρος ο θάνατος, αλλά είναι προνόμιον η ευθανασία. Και αυτήν σου επεφύλαξαν οι Θεοί…».

Ο αδικοχαμένος Γεώργιος Καρτάλης

Η εδραίωση του Αχαιού πολιτικού, ωστόσο, στην κορυφή της ιεραρχίας του Φιλελεύθερου χώρου, θα είναι -εν πολλοίς- απόρροια και αυτή, κάποιων θανάτων. Πέραν των γηραιών πολιτικών, Θ. Σοφούλη και Ν. Πλαστήρα, θα πεθάνει ξαφνικά από καρκίνο, το μεγάλο πολιτικό αστέρι που είχε αρχίσει να ανατέλλει στη διάρκεια του πολέμου, αλλά και αμέσως μετά: ο «εκσυγχρονιστής» Γεώργιος Καρτάλης, από τη Μαγνησία. (Πολλοί, όπως ο Κ. Μητσοτάκης και ο Αναστάσιος Πεπονής, έχουν υποστηρίξει πως ο Καρτάλης θα ήταν ο κατεξοχήν αντίπαλος του Καραμανλή, από το χώρο του «Κέντρου», αν δεν ανέκυπταν τα δυσεπίλυτα προβλήματα της υγείας του και ο αδόκητος θάνατός του, στη συνέχεια. Γι αυτό και οι σχέσεις του Γ. Παπανδρέου με τον Καρτάλη, ουδέποτε υπήρξαν αρμονικές, από την Αίγυπτο ακόμη, όπου είχε καταφύγει η εξόριστη ελληνική κυβέρνηση. Και για τις οποίες, με εξαιρετική γλαφυρότητα γράφει στο ημερολόγιό του, ο μετέπειτα Νομπελίστας ποιητής μας, Γιώργος Σεφέρης, ο οποίος το ίδιο διάστημα υπηρετούσε ως διπλωμάτης κοντά στην εξόριστη κυβέρνηση και ήταν συνεργάτης για λίγο και του Καρτάλη, όπως και του Αντιβασιλέα, Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού, στη συνέχεια.

Με την ιδιότητα του διπλωμάτη μάλιστα, ο Σεφέρης, ακολούθησε την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου και στην Ιταλία, στην Cava dei Tirreni (Σπήλαιο των Τυρρηνών), στην πολίχνη «πίσω από τη θάλασσα του Σαλέρνο», όπου έγραψε ο μεγάλος ποιητής μας, τον εξαιρετικό «Τελευταίο σταθμό» του, στις 5 Οκτωβρίου του 1944 και δύο μέρες αργότερα το «παιγνιώδες», έμμετρο και «καταγγελτικό» ποίημά του, «Το απομεσήμερο ενός φαύλου». Και από τα δύο αυτά ποιήματα, πάντως, φαίνεται να μην τρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση στον πολιτικό Παπανδρέου και στα «πιστά του μηρυκαστικά», που «θυμιατίζουνε τον ιεροφάντη», αν και ο ανυπέρβλητος «Τελευταίος Σταθμός», αποπνέει μεγάλη νοσταλγία, λίγο πριν επιστρέψουν στην πατρίδα, αλλά και θλίψη για αυτούς που χάθηκαν.

Ο αναπάντεχος θάνατος του Σοφοκλή Βενιζέλου, τέλος, θα καταστήσει τον Γ. Παπανδρέου αδιαφιλονίκητο ηγέτη του « Κέντρου», έχοντας απομείνει, πλέον, με εσωκομματικούς αντιπάλους της νεώτερης γενιάς, όπως ο Γεώργιος Μαύρος και ο Κώστας Μητσοτάκης, ενώ η άφιξη από τις ΗΠΑ του Ανδρέα Παπανδρέου προσθέτει στο ίδιο κύκλο έναν «ιδιότυπο εσωκομματικό αντίπαλο».

Ο Γεώργιος Παπανδρέου ορκίζεται Πρωθυπουργός. Διακρίνεται πίσω του δεξιά ο Ανδρέας Παπανδρέου

Είχε, όμως, πλέον φθάσει στην ηλικία των 70 ετών, ο Γ. Παπανδρέου. Μια ηλικία σχετικά μεγάλη, με βάση το «προσδόκιμον» ζωής της εποχής του. Και μπορεί να είχε την απόλυτη πρωτοκαθεδρία στο κόμμα, πλέον, αλλά ακόμη δεν είχε κερδίσει εκλογές. Τις κέρδισε με αναιμική διαφορά τον Νοέμβριο του 1963 και θριαμβευτικά τον Φεβρουάριο του 1964. Η «Αποστασία» και όλα όσα επακολούθησαν μέχρι τη χούντα των συνταγματαρχών, άφησαν στη μέση και την προσπάθεια για τη συγκρότηση μια ισχυρής «Ένωσης Κέντρου». Κάτι, που θα γίνει αισθητό και στους πρώτους μήνες της «Μεταπολίτευσης» όταν η «Ένωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις» υπό τον Γ. Μαύρο και το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου δεν μπόρεσαν να βρουν πεδίο συνεννόησης και κατέβηκαν αυτόνομα στις εκλογές του 1974, όπου ουσιαστικά συνετρίβησαν αμφότεροι. Η εδραίωση όμως του ΠΑΣΟΚ και η παντοδυναμία του Ανδρέα από το 1981 και εντεύθεν, όχι μόνον στον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, αλλά και στη χώρα γενικότερα, θα έδινε ένα τέλος και στην μακρά περίοδο κατακερματισμού του «Κέντρου». Δεν θα ήταν όμως οριστική και αμετάκλητη…

Τρεις γενιές πρωθυπουργών της Ελλάδας

Μιχάλης Κωνσταντής




Ανακοίνωση ΕΣΑΚ Εργαζομένων στην Alpha Bank – ΕΞΩ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ

Σας παραθέτουμε την από 25/1/2017 Ανακοίνωση της ΕΣΑΚ Εργαζομένων στην Alpha Bank:

ΕΞΩ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ




“Από… άλλο ανέκδοτο”! Γιατί η πιο χαμένη από όλες τις μέρες είναι αυτή που δε γελάσαμε!

Είναι ένας παντρεμένος Αθηναίος και έχει παράνομη σχέση με μια Πατρινιά.

Όταν αυτή του λέει πως είναι έγκυος, μη θέλοντας να χαλάσει το γάμο του, της λέει να γυρίσει στην Πάτρα και θα της πληρώσει όλα τα έξοδα για τη γέννα και επίσης θα της στέλνει ένα μεγάλο ποσό για το παιδί κάθε μήνα.

Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση πως δεν θα επικοινωνήσει καθόλου μαζί του για να μην τον πάρει χαμπάρι η γυναίκα του.

Εκείνη το σκέφτηκε, το ξανασκέφτηκε και τελικά συμφώνησε.

Τον ρώτησε όμως πώς θα επικοινωνήσει μαζί του για να τον ενημερώσει για τη γέννα.

Εκείνος της λέει:

– Άν όλα πάνε καλά, θα μου στείλεις μία καρποστάλ και θα γράψεις  τη λέξη «μακαρόνια». Έτσι θα ξέρω πως γεννήθηκε το παιδί και θα αρχίσω να στέλνω τα χρήματα.

Μετά από 7-8 μήνες τον ενημερώνει η γυναίκα του πως έλαβε μία περίεργη καρποστάλ για εκείνον.

Την παίρνει αυτός, ταράζεται, χλωμιάζει και λιποθυμά.  Η κάρτα έγραφε:

– Μακαρόνια, Μακαρόνια, Μακαρόνια, τα δύο με γαρίδες, το ένα χωρίς!

.

.

..

Πάει ένας γάιδαρος στον φούρνο…

Πάει ένας γάιδαρος στο φούρνο και λέει στο φούρναρη…
«Ένα κιλό ψωμί».
Ο φούρναρης έχει χαζέψει και δεν κάνει τίποτα….
Ο γάιδαρος του ξαναλέει:
«Ένα κιλό ψωμί».

Ο φούρναρης του το δίνει…
«Πόσο κάνει;»
«Τίποτα, κερασμένο».
«Ευχαριστώ» λέει ο γάιδαρος και φεύγει.

Ο φούρναρης αφού έφυγε ο γάιδαρος, κάθεται και μονολογεί:
«Ένας γάιδαρος ήρθε και μου ζήτησε ψωμί, τι άλλο θα δούμε σήμερα;»
Eκείνη τη στιγμή μπαίνει ξανά μέσα ο γάιδαρος και του λέει:
«Μήπως έχεις και μια σακούλα γιατί είμαι με το μηχανάκι;»

.




Καλό ταξίδι Μαρία!

Έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 59 ετών η συνάδελφός μας Μαρία Κωνσταντακοπούλου, που είχε υπηρετήσει στα Καταστήματα του Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας.

Η συνάδελφος διακρινόταν για το ήθος και την εργατικότητά της καθ’όλη τη διάρκεια της πορείας της στην τράπεζα και κυρίως για τις άριστες σχέσεις που διατηρούσε με όσους συνεργάστηκε.

Ο σύλλογός μας εκ μέρους όλης της ιονικής οικογένειας εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στο σύζυγο της εκλιπούσης, Θεόδωρο Γεωργιόπουλο και στα παιδιά τους Παναγιώτη, Χρυσάνθη και Κατερίνα, τους οποίους θα συντροφεύει με την ανάμνησή της στη ζωή τους.

Καλό ταξίδι Μαρία!




Απορρίφθηκαν τα αιτήματα αναβολής της δίκης για το μεγάλο σκάνδαλο του ταμείου υγείας μας! Η εκδίκαση διεκόπη για τη δικάσιμο της Τετάρτης 15 Φεβρουαρίου

Σήμερα, Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, στο Α’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, άρχισε η δίκη για την υπόθεση του μεγάλου σκανδάλου του ταμείου υγείας μας, που η σοβαρότητά του έχει προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον τόσο του χώρου της Ιονικής όσο και των μεγαλύτερων έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ.

Ορισμένοι εκ των κατηγορουμένων ζήτησαν αναβολή της δίκης, προβάλλοντας αδυναμία παράστασής τους ή νομικής τους εκπροσώπησης. Ωστόσο το δικαστήριο, αφού εξέτασε τα αιτήματα των κατηγορουμένων και λαμβάνοντας υπ’όψη τη βαρύτητα της υπόθεσης και των κατηγοριών που έχουν απαγγελθεί, απέρριψε το αίτημα για αναβολή και αποφάσισε τη διακοπή της σημερινής διαδικασίας, δίνοντας ένα εύλογο χρονικό διάστημα στους κατηγορούμενους που δήλωσαν αδυναμία να διευθετήσουν τα κωλύματά τους, μέχρι την οριστική έναρξη της εκδίκασης την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου στον 4ο όροφο του Πρώτου Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών.

Μεταξύ των βασικών κατηγορουμένων συγκαταλέγεται και η Γραμματέας του Συλλόγου Συνταξιούχων, κα Αθηνά Καραδελή, η οποία μέχρι σήμερα παραμένει στη θέση της, ως υπεύθυνη μάλιστα του τομέα υγείας του συλλόγου!

Ο σύλλογός μας παρακολουθεί στενά αυτήν την υπόθεση από την πρώτη στιγμή, έχοντας διαδραματίσει με τα δημοσιεύματά του σημαντικό ρόλο στην αποκάλυψή της. Θα συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε αδιαλείπτως για όλες τις εξελίξεις της ποινικής δίκης, αφού αφορά ένα μείζον σκάνδαλο στο τομέα της υγείας μας, που συντελέστηκε από διάφορους επιτήδειους που θεώρησαν ότι μπορούσαν να μετατρέψουν το ταμείο υγείας μας σε εστία διαφθοράς προς ίδιον όφελος και πλέον βαρύνονται με κατηγορίες ιδιαίτερα σοβαρών ποινικών αδικημάτων.




ΠΡΟΣΟΧΗ! Αγνοήστε την επιστολή της τράπεζας για την πρόωρη εκταμίευση του Λογαριασμού Αρωγής!

Συνάδελφοι,

Σας έχουμε ενημερώσει κατά το παρελθόν για τις επαναλαμβανόμενες, αυθαίρετες και παράνομες ενέργειες της τράπεζας για να καταργήσει το Λογαριασμό Αρωγής τέκνων, που προσέκρουαν διαχρονικά στις προσπάθειες της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ για τη συνέχιση λειτουργίας του συγκεκριμένου θεσμού. Οι δικαστικές ενέργειές του συλλόγου μας για αυτό το θέμα έχουν δικαιωθεί επανειλημμένως, έχοντας κατοχυρώσει κατά απόλυτο τρόπο την απρόσκοπτη λειτουργία του Λογαριασμού Αρωγής.

Παρά την οριστική δικαίωσή μας από την Ελληνική Δικαιοσύνη, η τράπεζα δεν έχει αναστείλει τις παρελκυστικές και πλάγιες πρακτικές της, ανακινώντας το θέμα κάθε χρόνο με την αποστολή σχετικών επιστολών στους συναδέλφους με τις οποίες τους παρακινεί να εκταμιεύσουν τα χρήματα που δικαιούνται τα τέκνα τους από το Λογαριασμό Αρωγής.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να αγνοήσουν τα κελεύσματα της τράπεζας, καθόσον σας έχουμε επανειλημμένως καταστήσει σαφές ότι δεν είναι προς το συμφέρον σας η πρόωρη εκταμίευση του ποσού, γιατί εκτός από τη χαμένη απόδοση του κεφαλαίου, ταυτόχρονα απεμπολείται και η εισφορά που καταβάλλει η τράπεζα (από όπου προκύπτει και η επιμονή της για την κατάργηση του θεσμού).

Επομένως, εφιστούμε την προσοχή σε όλους τους συναδέλφους που τους αφορά το θέμα, παρά τις περί του αντιθέτου προτροπές της τράπεζας, να μην πέσουν στην παγίδα και προχωρήσουν στην εκταμίευση των χρημάτων του Λογαριασμού Αρωγής πριν τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας των τέκνων τους, μετά την παρέλευση του οποίου ολοκληρώνεται η ισχύς του συγκεκριμένου θεσμού.




Αντίο Μανώλη!

Έφυγε από κοντά μας ο συνάδελφός μας Μανώλης Πασπαλάκης σε ηλικία 62 ετών, που είχε υπηρετήσει στα καταστήματα 25ης Αυγούστου και Δημοκρατίας του Ηρακλείου Κρήτης. Ο εκλιπών διακρινόταν για το ήθος,τη συνέπεια, την εργατικότητα και τις άριστες σχέσεις που διατηρούσε πάντα με τους συναδέλφους μας που είναι σίγουρο ότι θα διατηρήσουν ευχάριστες αναμνήσεις από την παρουσία του στην τράπεζα και τις συναδελφικές και φιλικές σχέσεις που ανέπτυξαν μαζί του.

Ο σύλλογός μας εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια εκ μέρους όλης της ιονικής οικογένειας στη σύζυγό του Ειρήνη και τις κόρες τους Μαρία και Εμμανουέλα, που θα διατηρήσουν άσβεστη τη μνήμη του.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκέπασε.




Ανακοίνωση ΕΣΑΚ Εργαζομένων στην Alpha Bank 23/1/2017 για το Επίδομα Τοκετού – Ξεχωρίζουμε τους φίλους από τους εχθρούς

Σας παραθέτουμε την από 23/1/2017 Ανακοίνωση της ΕΣΑΚ Εργαζομένων στην Alpha Bank:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΟΚΕΤΟΥ




Οκτώ αξιωματικοί ζητούν άσυλο… – Της συναδέλφου Χρηστίνας Σωτήρχου

Στις 16 Ιουλίου 2016 , οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί αυτομόλησαν στη χώρα μας , μια μέρα μετά  το αποτυχημένο κίνημα της 15ης Ιουλίου 2016 .

«Ζητούν άσυλο για να γλυτώσουν τη ζωή τους. Δεν θα υπάρξει δίκαιη δίκη, όπως φαίνεται από το αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών όπου τους φορτώνεται ακόμη και απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της χώρας η οποία φέρεται να έγινε με ένα όπλο ελικόπτερο. Αν υπήρχε εξοπλισμός, πού είναι;» είπε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Νίκος Παντελής.

Με αφορμή την αναμονή της απόφασης για την τύχη τους, θα ήθελα να κάνω μια μικρή αναφορά σε 8 Έλληνες φυγάδες που βρήκαν καταφύγιο στη Βουλγαρία, μετά το αποτυχημένο βενιζελικό κίνημα της 1ης Μαρτίου 1935.

Στην ανάρτησή μας ΑΞΙΟΙ ΚΑΙ… ΑΝΑΞΙΟΙ. ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ «ΑΝΑΞΙΩΝ» http://www.ionikienotita.gr/?p=11533, εσκεμμένα για να μην πλατειάσω , δεν ανέφερα πως οι Έλληνες βενιζελικοί αξιωματικοί απέφυγαν την εκτέλεσή τους , βρίσκοντας καταφύγιο σε γειτονικές χώρες, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, την Ιταλία κ.ά.

Στη Βουλγαρία είχαν ζητήσει άσυλο 8 Έλληνες  αξιωματικοί:

  1. Αντιστράτηγος Δημήτριος Καμμένος
  2. Συνταγματάρχης Ευριπίδης Μπακιρτζής
  3. Συνταγματάρχης Βλαχαïτόπουλος
  4. Συνταγματάρχης Κωνσταντίνος Βεντήρης
  5. Αντισυνταγματάρχης Ρομβόπουλος
  6. Ταγματάρχης Αλκιβιάδης Μπουρδάρας
  7. Ταγματάρχης Νίκος Παπασταματιάδης
  8. Απόστρατος αντισυνταγματάρχης Ιατρού

Τέσσερις τουλάχιστον (δυστυχώς δεν είχα χρόνο να κάνω έρευνα για όλους) από αυτούς, που με τη φυγή τους γλύτωσαν την εκτέλεση, δόξασαν τα Ελληνικά όπλα με την καθοριστική συμμετοχή τους στην Εθνική Αντίσταση και την ήττα του άξονα.

Μέσα από τις τάξεις του ΕΛΑΣ:

  • Στρατηγός Ευριπίδης Μπακιρτζής, πόεδρος της Κυβέρνησης του Βουνού το 1944 και διοικητής της Ομάδας Μεραρχιών Μακεδονίας του ΕΛΑΣ
  • Συνταγματάρχης Νίκος Παπασταματιαδης, επιτελαρχης του ΓΕΝ Στρατηγέιου του ΕΛΑΣ και μετά διοικητής της 3ης Μεραρχίας

Μέσα από τις τάξεις  του στρατού στη Μέση Ανατολή:

  • Στρατηγός Κωνσταντίνος Βεντήρης ,αρχηγός του Ελληνικού στρατού Μέσης Ανατολής και Αρχηγός ΓΕΣ.
  • Συνταγματάρχης Πεζικού Αλκιβιάδης Μπουρδάρας του Νικολάου ΑΜ 9108 Αρχηγός ΓΕΣ 1943,

Χωρίς κανένα σχόλιο

Χρηστίνα Σ.Σωτήρχου

 

Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΝ  ΤΟΥ ΚΑΤΕΦΥΓΟΝ ΕΙΣ ΤΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΝ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΔΟΘΗΣΑΝ ΕΙΣ ΤΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑΣ ΑΡΧΑΣ

Πηγή: Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων / Εφημερίδα   «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» 12/3/1935

 

http://srv-web1.parliament.gr/display_doc.asp?item=40471&seg (μετάβαση στη σελίδα 353 του αρχείου)

.

..

.

ΚΑΤΕΔΙΚΑΣΘΗΣΑΝ ΕΙΣ ΘΑΝΑΤΟΝ ΟΙ KΑΜΜΕΝΟΣ, ΜΠΑΚΙΡΤΖΗΣ, ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ, ΒΕΝΤΗΡΗΣ

ΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΤΕΔΙΚΑΣΘΗΣΑΝ ΚΑΙ ΕΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΝ ΚΑΘΑΙΡΕΣΙΝ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων / Εφημερίδες

            (μετάβαση στη σελίδα 54 του αρχείου)

            (μετάβαση στη σελίδα 107 του αρχείου)