1

Νέα Ομαδική Αγωγή για τα υπόλοιπα αδειών

Την 19/9/2016 συζητήθηκε στο Ειρηνοδικείο Αθηνών η αγωγή 11 συναδέλφων που αποχώρησαν στο πλαίσιο της εθελουσίας εξόδου χωρίς να πληρωθούν τα υπόλοιπα των αδειών τους. Καλούμε και τους υπόλοιπους συναδέλφους που κατά την αποχώρησή τους (είτε στο πλαίσιο της εθελουσίας του 2014 είτε νωρίτερα, αλλά και αργότερα) είχαν υπόλοιπα αδειών, να έρθουν σε επαφή με το Σύλλογό μας για τη συμμετοχή τους σε νέα ομαδική αγωγή. Και αυτή την υπόθεση θα την καλύψει οικονομικά Σύλλογός μας. Σημειώνουμε ότι στο τέλος του έτους 2016 παραγράφονται οι απαιτήσεις του 2011. Για κάθε σχετική πληροφορία επικοινωνήστε με την υπάλληλο του Συλλόγου μας κ. Αγγελική Λάζου.
Ο ΑΓΩΝΑΣ τώρα ξεκινά! ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ προς τους καταστροφείς του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ!

Συνάδελφοι,

Όπως σαν είχαμε ενημερώσει χθες (Τετάρτη 28/9) εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαμε καταθέσει με τη διαδικασία της προσωρινής διαταγής για το αίτημά μας για χορήγηση όλων των σχετικών με την καταστροφική επένδυση του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στην ΑΜΚ της ATTICA BANK στοιχείων και εγγράφων.

Ο δικαστής απέρριψε το αίτημά μας με το σκεπτικό ότι τυχόν αποδοχή του θα συνιστούσε ικανοποίηση δικαιώματος που δεν εντάσσεται στις αρμοδιότητες της διαδικασίας των ασφαλιστικών μέτρων με τη διαδικασία της προσωρινής διαταγής. Εμείς βεβαίως διαφωνούμε με την απόφαση του Πρωτοδίκη, γιατί πιστεύουμε ότι η Δικαιοσύνη πρωτίστως όφειλε να μην εξετάσει απλά το τυπικό μέρος της υπόθεσης, αλλά να αξιολογήσει τη σοβαρότητά της, την επείγουσα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και τους επικείμενους κινδύνους που υφίστανται για 11.000 ασφαλισμένους.

Βέβαια, σεβόμαστε την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, αν και σίγουρα θα μας διευκόλυνε να κινήσουμε άμεσα τη διαδικασία για την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς για την αποκάλυψη των υπεύθυνων αυτής της καταστροφικής επιλογής και εν συνεχεία να επιδιώκαμε την απόδοση ευθυνών με την προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Η διαδικασία αυτή έβριθε “ενδιαφερόντων” στοιχείων καθώς παρουσιάστηκε και το πρωτοφανές στα συνδικαλιστικά χρονικά γεγονός, να κάνουν πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της διοίκησης του ταμείου για να μη χορηγήσει τα ζητηθέντα στοιχεία 4 σύλλογοι, του κου Γκιάτη, του κου Χαρίτου, της Eurobank Εργασίας και της Τράπεζας Αττικής. Και οι εξελίξεις συνεχίζουν να “εκπλήσσουν” (ή όχι και τόσο): μετά την προσπάθεια επιστροφής εισφορών, μετά την επισφαλέστατη επένδυση στην ATTICA BANK και αφού έκαναν πρόσθετη παρέμβαση για να μη δοθούν τα στοιχεία και έρθουν όλα στο φως, πλέον παρακολουθούμε την απόπειρα συνεννόησης δύο μεγάλων… πνευμάτων και “προσωπικοτήτων”, αφού ο γνωστός και μη εξαιρετέος κος Γκιάτης κατέστησε συνομιλητή του τον κο Κολλάτο στις συσκέψεις τους για να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ. Αντί να γίνουν συντονισμένες ενέργειες και αντιδράσεις για την καταγγελία αυτού του σκανδάλου, δυστυχώς γινόμαστε μάρτυρες της απόλυτης κατάπτωσης μίας μικρής μειονότητας της ιονικής οικογένειας…

Παρά την απόφαση του Δικαστηρίου, εκατοντάδες συνάδελφοί μας αναρωτιούνται αν έχει παραμείνει ίχνος αξιοπρέπειας στους κύριους διοικούντες το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ. Μετά από τις απανωτές, τραγικές επιλογές των τελευταίων ετών που έφεραν το ταμείο στα πρόθυρα της διάλυσης, ακολούθησε η “χαριστική βολή” με την επισφαλέστατη επένδυση του 50% των αποθεματικών του ταμείου σε μία τράπεζα με εμφανώς αρνητική προοπτική. Και τώρα πλέον που οι φόβοι όλων μας έγιναν πραγματικότητα και τα 55,5 εκατ. έχουν γίνει… 5, αυτοί οι κύριοι παραμένουν απτόητοι στις καρέκλες τους χωρίς καμία αίσθηση ντροπής, συνεχίζοντας το καταστροφικό τους έργο και την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων που αντιβαίνουν σε αυτά των ασφαλισμένων. Γιατί βέβαια, τίποτα δεν ήταν τυχαίο. Αντίθετα, όλες οι κινήσεις, από την τροποποίηση του καταστατικού μέχρι και την επένδυση στην ATTICA BANK, αποτελούσαν μέρος ενός οργανωμένου σχεδίου για τη διάλυση του επικουρικού μας φορέα!

Ωστόσο, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε και να τονίσουμε κάτι προς πάσα κατεύθυνση:

Αυτή η απόφαση δε μας πτοεί. Αντίθετα, αυτή η χαμένη “μάχη” θα μας δώσει επιπλέον κίνητρο στην πορεία για την τελική δικαίωση!

Αν περνάει από το μυαλό όσων προχώρησαν σε αυτήν την επονείδιστη πράξη σε βάρος των χιλιάδων ασφαλισμένων του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, που είχε σαν αποτέλεσμα να “γίνουν καπνός” 55,5 εκατ. ευρώ, ότι εν τέλει θα καταφέρουν να απαλλαχθούν των ευθυνών τους, τους διαβεβαιώνουμε ότι ονειροβατούν!

Τις επόμενες μέρες θα κάνουμε πράξη τις υποσχέσεις μας για περαιτέρω δυναμικές πρωτοβουλίες που ξεκίνησαν ήδη από αυτήν την εβδομάδα με τη Συνέντευξη Τύπου που παραθέσαμε στα ΜΜΕ για το σκάνδαλο της επένδυσης. Προειδοποιούμε όλους τους εμπλεκόμενους που ίσως στιγμιαία σήμερα να ανακουφίστηκαν με την απόφαση του Πρωτοδικείου, ότι αυτή ήταν μόνο η αρχή! Το σκάνδαλο αυτό που αποτελεί την ταφόπλακα του επικουρικού μας φορέα, δε θα περάσει απαρατήρητο όσο και να προσπαθούν κάποιοι να το κουκουλώσουν.

Ο Σύλλογός μας βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή αυτού του αγώνα για την απόδοση ευθυνών σε όσους υλοποίησαν αυτήν την ολέθρια επιλογή, γιατί πιστεύουμε ότι είναι ιερή υποχρέωσή μας απέναντι σε όλους τους ασφαλισμένους του ταμείου που έχουν καταβάλει επί δεκαετίες τις εισφορές τους, που τώρα εξανεμίζονται μέσα σε λίγους μήνες λόγω της απαράδεκτης διαχείρισής τους από τη διοίκηση του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πλέον περισσότερο από ποτέ επιτακτική η ανάγκη να συσπειρωθούμε και να δώσουμε ΕΝΩΜΕΝΟΙ, ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΑ, ΜΑΖΙΚΑ και ΔΥΝΑΜΙΚΑ τον αγώνα μας για την περιφρούρηση της επικουρικής μας ασφάλισης, εναντίον όλων αυτών που εδώ και χρόνια παίζουν σκοτεινά παιχνίδια στις πλάτες μας οδηγώντας το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ σε αδιέξοδο.

Όσοι θεωρείτε ότι μπορείτε με οποιοδήποτε τρόπο να συμβάλετε στην προσπάθειά μας με οποιαδήποτε σκέψη ή πρότασή σας για την περαιτέρω βελτίωση και ενδυνάμωση των ενεργειών μας, σας καλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε τηλεφωνικά είτε ηλεκτρονικά.

Απαίτηση πλέον δική μας είναι να βρίσκεστε σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα για να δώσετε το παρών στο επόμενο κάλεσμά μας, ώστε το μήνυμά μας να ακουστεί δυνατά και ξεκάθαρα προς όλες τις κατευθύνσεις:

– Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ ΞΕΚΙΝΑ!

– ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ

ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ!

  Ο Πρόεδρος                Ο Γραμματέας

Σ. Φιλιππόπουλος         Ν. Αλεξόπουλος
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Μικρή αύξηση στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ που υπόκεινται σε μνημονιακές μειώσεις λόγω αλλαγής της βάσης παρακράτησης υπέρ κλάδου υγείας

Ενημερώνουμε τους συνταξιούχους συναδέλφους μας που πιθανόν στη σημερινή πίστωση της σύνταξής τους να παρατήρησαν μία μικρή αύξηση, ότι αυτή προέρχεται από την αλλαγή της βάσης της παρακράτησης του 6% για τον κλάδο υγείας για τις συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ και υπόκεινται σε μνημονιακές μειώσεις. Δηλαδή, ενώ η παραπάνω παρακράτηση μέχρι τον περασμένο μήνα γινόταν στο αρχικό, μεικτό ποσό τη σύνταξης, από αυτόν το μήνα γίνεται πλέον στο ποσό που απομένει μετά την αφαίρεση των μνημονιακών μειώσεων.
Ανακοίνωση ΟΤΟΕ Νο 12 ** Γραμματεία Πολιτισμού *** Εκδήλωση Ιστορικής Μνήμης ΤΡΙΤΗ 25/10 ώρα 19:00 ΜΕΓΑΡΟ ΚΑΡΑΤΖΑ

Σας παραθέτουμε την Ανακοίνωση Νο12/16 της Γραμματείας Πολιτισμού της ΟΤΟΕ για την Εκδήλωση Ιστορικής Μνήμης που θα πραγματοποιήσει την Τρίτη 25/10 με θέμα τη «ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ 1941 – 1944».

Ανακ.12-16.Γραμ.Πολιτισμού
Τελικά την επένδυση του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ την έκανε ο… Χατζηπετρής!

Συνάδελφοι,

Εκδικάστηκε σήμερα η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με τη διαδικασία της προσωρινής διαταγής στο Πρωτοδικείο της Αθήνας με αίτημα των συλλόγων μας (ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, ΣΥΙΛΤΕ) για τη χορήγηση από τη διοίκηση του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ όλων των στοιχείων και εγγράφων που οδήγησαν στη καταστροφική επένδυση των 55,5 εκατ. στην Α.Μ.Κ. της ATTICA BANK.

Στη διαδικασία έσπευσαν να κάνουν πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της ανεύθυνης και επικίνδυνης διοίκησης του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ και επομένως σε βάρος των συμφερόντων των ασφαλισμένων μελών του, ο Σύλλογος Προσωπικού της Alpha Bank του κου Γκιάτη, ο Σύλλογος της Attica Bank, ο Σύλλογος της Union Eurobank και της Eurobank Εργασίας. Ουδεμία έκπληξη δεν αισθανθήκαμε με αυτήν την εξέλιξη. Άλλωστε αυτοί ήταν οι σύλλογοι που είχαν πρωτοστατήσει υπέρ της επένδυσης για την οποία όχι μόνο δεν έχουν μετανιώσει τώρα που πλέον το 50% των αποθεματικών του ταμείου “έγινε καπνός”, αλλά συνεχίζουν να στηρίζουν και δικαστικά τη διοίκηση που έλαβε αυτήν την ολέθρια απόφαση.

Μάλιστα, για να υπερθεματίσουν της επιμονής τους, η διοίκηση του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ και οι προαναφερθέντες σύλλογοι τεχνηέντως διέρρεαν σήμερα ότι μέχρι στιγμής δε διαφαίνεται πρόθεση για επίσημη επέμβαση στην υπόθεση από πλευράς Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Κατά τη διάρκεια της εκδίκασης, προέβαλαν νομικά επιχειρήματα για να μη εκδοθεί η προσωρινή διαταγή, πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα καθυστερήσει η εξέλιξη της διαδικασίας για την απόδοση ευθυνών σε όσους αποφάσισαν και υλοποίησαν την εμφανώς επισφαλή και όπως αποδείχθηκε καταστροφική επένδυση για το ταμείο και κατά συνέπεια τους ασφαλισμένους.

Προκειμένου να τονίσουν ότι δεν υφίστανται επείγουσες συνθήκες για τη χορήγηση προσωρινής διαταγής, διαβεβαίωναν τον πρόεδρο του δικαστηρίου ότι η διοίκηση του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ έχει στη διάθεσή της επίσημες μελέτες που αποδεικνύει ότι το ταμείο με τα σημερινά δεδομένα έχει διάρκεια ζωής ως το 2052! Ουδέν σχόλιον και νομίζουμε ότι ο καθένας μπορεί να κρίνει από μόνος του…

Μάλιστα, οι δύο (για δικηγόρους υπάρχουν λεφτά, για συντάξεις όχι..) συνήγοροι του ταμείου ανέφεραν σκόπιμα ότι οι σύλλογοί μας είναι “μία ομάδα” που έχει διαρκή αντιδικία με το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ έχοντας χάσει δεκάδες προσωρινές διαταγές. Βέβαια, αυτές τις δεκάδες προσωρινές διαταγές τις έχει χάσει ο κος Κολλάτος που κατέθετε δικόγραφα στο βρόντο, αδιαφορώντας για τις συνέπειες της ανεύθυνης και ασόβαρης στάσης του. Είχαμε τονίσει επανειλημμένως ότι η αποτυχημένη πρακτική του κου Κολλάτου θα έβλαπτε και τη δική μας υπόθεση και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε, αφού η στενόμυαλη και νομικά απαράδεκτη στάση του έδωσε πάτημα στους νομικούς συνεργάτες του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ για να χαρακτηρίσουν τον αγώνα των Ιονικάριων με αρνητικό τρόπο.

Σε όλη την επιχειρηματολογία που ανέπτυξαν οι νομικοί εκπρόσωποι του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, η μόνιμη επωδός τους ήταν ότι δεν υφίσταται κάποιο έγγραφο για την επένδυση, τονίζοντας επίσης ότι δεν υποχρεούται το ταμείο να τηρήσει το νόμο 3586/2007 σχετικά με το “Θεσμικό πλαίσιο επενδύσεων και αξιοποίησης περιουσίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης” διότι η λειτουργία του δεν εμπίπτει στο συγκεκριμένο νόμο. Με λίγα λόγια προσπάθησαν να προσδιορίσουν ένα υποχρεωτικό ταμείο επικουρικής ασφάλισης σαν ένα κλειστό κλαμπ του οποίου η διοίκηση λαμβάνει αποφάσεις κατά το δοκούν χωρίς προηγούμενες θεσμοθετημένες διαδικασίες, χωρίς στοιχεία και οικονομικά έγγραφα που να δικαιολογούν την επένδυση, χωρίς κανέναν έλεγχο! Όλα αυτά δηλαδή, για τα οποία τους κατηγορούμε ευθέως εδώ και χρόνια! Επομένως καταλήγουμε ότι αφού δεν υπάρχουν στοιχεία που να οδήγησαν σε μία στρατηγικής σημασίας απόφαση, μάλλον την επένδυση την έκανε ο… Χατζηπετρής! Αυτό είναι το “μεγαλείο” της διοίκησης του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ!

Ανεξαρτήτως πάντως της έκβασης της προσωρινής διαταγής, εμείς τονίζουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι το πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε για την απόδοση ευθυνών αυτής της ολέθριας απόφασης για το ταμείο είναι τόσο ασφυκτικό, που ό,τι και να γίνει θα αποκαλύψουμε το ρόλο όσων συμμετείχαν και τα πάντα θα έρθουν στο φως. Εξ άλλου, τελευταία έχουν αρχίσει να… ανοίγουν πολλά στόματα και σύντομα θα παρουσιάσουμε επιπρόσθετα, συνταρακτικά στοιχεία για αυτήν τη σκανδαλώδη υπόθεση.

Ωστόσο, συνάδελφοι, τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη μαζική κινητοποίηση και συμπαράστασή σας. Η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ενεργεί προς όφελος των αιτημάτων, των διεκδικήσεων, των δικαιωμάτων και των συμφερόντων σας, αλλά είναι απαραίτητη και η αμέριστη στήριξή σας. Κι αυτό δεν είναι απλά μία παράκληση, αλλά απαίτηση! Μπορεί η ελληνική κοινωνία να βρίσκεται σε μία παρατεταμένη χειμερία νάρκη, έχοντας δυστυχώς συνηθίσει να αποδέχεται τα απανωτά χτυπήματα, αλλά αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον. Οφείλει ο καθένας να αναλογιστεί το δικό του μερίδιο ευθύνης και πώς μπορεί να βοηθήσει στην ανατροπή των σχεδιασμών που γίνονται στην πλάτη του.

Η περιφρούρηση της επικουρικής μας ασφάλισης είναι θέμα που αφορά τη ζωή μας και είναι αδιανόητο να μη συμμετέχουμε αδιαφορώντας!

Είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να δώσουμε μαζικό παρών στο επόμενο κάλεσμα του συλλόγου μας που θα σας ανακοινωθεί σύντομα, γιατί εάν τελικά στις διεκδικήσεις μας δεν παρουσιαστούμε συντεταγμένα, δυναμικά και ενωμένοι, ουσιαστικά δίνουμε άφεση αμαρτιών σε όσους κατέστρεψαν το επικουρικό μας ταμείο! Σας καλούμε όλους να βρίσκεστε σε αγωνιστική ετοιμότητα και να δώσετε δυναμικό παρών στην επόμενη κινητοποίηση.

Υ.Γ. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συναδέλφους που βρέθηκαν σήμερα στη Σχολή Ευελπίδων για να στηρίξουν την αρχή της προσπάθειάς μας για την αποκάλυψη των υπεύθυνων της καταστροφής του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

  Ο Πρόεδρος              Ο Γραμματέας

Σ. Φιλιππόπουλος       Ν. Αλεξόπουλος
Ανοιχτή επιστολή του συνάδελφου Νίκου Πετρόπουλου για την αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με μυθεύματα που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο διαδίκτυο

Συνάδελφοι,

Με έκπληξη πληροφoρήθηκα ότι σε ανάρτησή τους στο διαδίκτυο ο κος Κολλάτος και ο κος Βασιλάκης αναφερόμενοι στο πρόσωπό μου ισχυρίζονται ότι παραιτήθηκα από τη θέση του ταμία του Συνεταιρισμού για λόγους αμφισβήτησης της λειτουργίας του Δ.Σ.

Πρόκειται για έναν παντελώς ψευδή και αστήρικτο ισχυρισμό που έχει προφανή στόχο να πλήξει την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουμε για την επαναλειτουργία του Συνεταιρισμού. Δηλώνω σαφώς και απερίφραστα ότι η παραίτησή μου είχε αποκλειστικά λειτουργικά χαρακτηριστικά γιατί περνώ μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός Αθηνών και σε συνδυασμό με ορισμένους λόγους υγείας, έκρινα ότι δεν μπορούσα να ανταποκριθώ πλήρως στις απαιτήσεις του θεσμικού μου ρόλου.

Εξακολουθώ να είμαι μέλος του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού και μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του μετά την έγκριση του νέου καταστατικού συνεχίζουμε απρόσκοπτα την προσπάθειά μας ώστε σύντομα ο Συνεταιρισμός να μπορεί να προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στους συναδέλφους.

Νίκος Πετρόπουλος
Η φλόγα της ελπίδας είναι ζωντανή και σιγοκαίει. Όχι στους οπισθοδρομικούς 40άρηδες, αλλά στην… προοδευτική γενιά του ’40! – Του συνάδελφου Σαράντου Φιλιππόπουλου

Κάνοντας την καθημερινή μου βόλτα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -αφού πλέον έχω “δικτυωθεί” κι εγώ- μου κίνησε την περιέργεια η παρακάτω ανάρτηση του εκλεκτού μου φίλου Τίτου Φραντζή από τη Σάμο:Παρακολούθησα μετά προσοχής το Αμερικανικό debate. Ο Donald Trump μου έδωσε την εντύπωση ότι πρόκειται περί ενός μείγματος μεταξύ Μιχαλολιάκου, Καμμένου και Λεβέντη. Όταν ο ακραίος φασισμός ενώνεται με το λαϊκισμό ,την αναξιοπιστία και τη βλακεία γίνεται ένα πολύ επικίνδυνο κοκτέιλ που σίγουρα εάν επικρατήσει θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια ειρήνη και τις ζωές όλων μας”.

Θα συμφωνήσω βέβαια με τις διαπιστώσεις του φίλου μου για το debate –το οποίο σημειωτέον έσπασε κάθε ρεκόρ τηλεθέασης-, καθώς δεν πιστεύω ότι υπάρχει λογικός άνθρωπος στον πλανήτη που να μην αγωνιά στη σκέψη ότι αυτός ο άξεστος, ρατσιστής δισεκατομμυριούχος μπορεί σε λίγους μήνες να είναι ο Πλανητάρχης…

Συμπληρώνοντας τη σκέψη του ωστόσο, θα προσθέσω ότι δυστυχώς οι Αμερικανοί πολίτες σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος… Η αντίπαλος του Τραμπ, η γνωστή και μη εξαιρετέα Χίλαρι Κλίντον μας έρχεται πάντοτε στο νου για δύο λόγους: Αφενός μεν για τις… απιστίες του συζύγου της και αφετέρου δε για την ακραία φιλοπολεμική της στάση στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των αμερικανικών κυβερνήσεων και την αλληλοϋποστήριξή της με τα “γεράκια” του Πενταγώνου. Είναι ένα αυθεντικό παιδί του αμερικανικού πολιτικού συστήματος που χωρίς την υποστήριξή του ο κόσμος πιθανότατα δεν θα είχε γνωρίσει ποτέ. Μπορεί λοιπόν ο Τραμπ να είναι πιο απρόβλεπτος και επικίνδυνος, αλλά και η Κλίντονπέραν της σημειολογίας ότι μπορεί να είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος των Η.Π.Α. – δεν πρόκειται και δε θέλει άλλωστε, να αλλάξει ΤΙΠΟΤΑ!

Το σχήμα “μη χείρον βέλτιστον” σε όλο του το καταθλιπτικό μεγαλείο….

Δυστυχώς, η εκλογική αναμέτρηση στις Η.Π.Α. είναι ενδεικτική της υποβάθμισης και του εκφυλισμού της πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο. Μία παρακμή που είναι φυσικό απότοκο της αποτελμάτωσης των ιδεολογιών, της κυριαρχίας της αγορών, της ελλειμματικής παραγωγής πολιτικής και της επικράτησης βαθύτατα αντιδραστικών απόψεων, τουλάχιστον στο Δυτικό Κόσμο.

Ωστόσο, η ελπίδα πάντα πεθαίνει τελευταία και προσωπικά πιστεύω ότι η φλόγα της συνεχίζει ζωντανή να τρεμοπαίζει μέσα από την ανάδυση τα τελευταία χρόνια δύο πολιτικών φιγούρων, αντάξιων ενός προοδευτικού μετασχηματισμού του διεθνούς πολιτικού γίγνεσθαι. Και παραδόξως, πιστεύω ότι τελικά αυτή η αποκόλληση από το τέλμα και την πολιτική και ηθική χρεοκοπία, δε θα επέλθει από το δυναμισμό της νέας γενιάς, αλλά από την εμπειρία και τη σοφία ανθρώπων που έχουν βιώσει διαφορετικές εποχές και δοκιμαστεί στον πολιτικό στίβο επί δεκαετίες.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, η ελπίδα σε επίπεδο ηγετών έρχεται από τους 70άρηδες (γεννηθέντες τη δεκαετία του ’40), αφού “καήκαμε” από τους 40άρηδες. Η μεγάλη μου αδυναμία είναι ο Μπέρνι Σάντερς για τον οποίο μάλιστα έχουμε κάνει πρόσφατα αφιέρωμα στην ιστοσελίδα και την εφημερίδα του συλλόγου μας (βλ. εδώ). Ο προοδευτικός μεταρρυθμιστής αντίπαλος της Κλίντον στις εσωκομματικές εκλογές, που χωρίς στήριξη από τα ΜΜΕ και το ιερατείο του Δημοκρατικού Κόμματος και τοποθετώντας το Σοσιαλισμό στο επίκεντρο του προγράμματός του, κατάφερε να της βάλει δύσκολα κινητοποιώντας για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες την αμερικανική νεολαία, εκφράζοντας και ενώνοντας τις φωνές των καταπιεσμένων (φτωχοί, μετανάστες, γυναίκες, ομοφυλόφιλοι κ.ά.) και προβληματίζοντας με τον αντισυστημικό και ριζοσπαστικό λόγο του τη συντηρητική αμερικανική κοινωνία.

Αντίστοιχα, θεωρώ μεγάλη ελπίδα την επανεκλογή του Τζέρεμι Κόρμπιν στην κεφαλή του Εργατικού Κόμματος στην Αγγλία. Παρότι μετά και από την αποτυχημένη -η αλήθεια είναι- στρατηγική του εναντίον του Brexit που ούτε ο ίδιος δε φαίνεται ποτέ να πίστεψε, αμφισβητήθηκε από το κατεστημένο του κόμματός του, ωστόσο κατάφερε να σημειώσει περιφανή νίκη στις πρόσφατες εκλογές για την ηγεσία των Εργατικών, αφού συνεχίζει να έχει τη συντριπτική αποδοχή από τη βάση του μεγαλύτερου κόμματος της Ευρώπης.

Το γεγονός ότι στις δύο πρωτεύουσες του παγκόσμιου καπιταλισμού, τις Η.Π.Α. και την Αγγλία, υπάρχουν δύο προοδευτικές πολιτικές φωνές με μεγάλη απήχηση και επιρροή, μου δημιουργεί αισιοδοξία ότι μπορούν να ανατρέψουν και να αποτρέψουν τη συνέχιση της παγκόσμιας διακυβέρνησης από τις αγορές και τα funds. Έχοντας παρακολουθήσει την πορεία και των δύο, πιστεύω ότι αυτές οι πολιτικές προσωπικότητες μπορούν υπό προϋποθέσεις να επαναφέρουν την πολιτική ζωή στην κανονικότητα, να αποκατασταθεί η έστω με τα ελαττώματά της, αλλά πραγματική δημοκρατία, να παράγεται πολιτική με επίκεντρο τον πολίτη και όχι τις απρόσωπες και απάνθρωπες οικονομικές μελέτες και εν τέλει οι εκλεγμένες κυβερνήσεις να έχουν βαρύνοντα ρόλο και να μην αφήνονται στις αδηφάγες ορέξεις των σκοτεινών κέντρων που υπηρετούν μονάχα το θεό της δύναμης, της εξουσίας και του κέρδους.
Δύο Έλληνες ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ανακάλυψαν μηχανισμό που δίνει νέες ελπίδες πρόληψης του καρκίνου. Πόσο κοντά βρισκόμαστε αλήθεια στην αντιμετώπιση της σύγχρονης μάστιγας; – Του συνάδελφου Σαράντου Φιλιππόπουλου

Ένα νέο μηχανισμό, ο οποίος ενδέχεται να προστατεύει από τη δημιουργία καρκίνου, ανακάλυψαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η επιστημονική μελέτη πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο του Αναπληρωτή Καθηγητή του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Δρ Γεωργίου Ζάχου, με πρώτη συγγραφέα τη Δρ Ελένη Πετσαλάκη.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://health.in.gr/news/scienceprogress/article/?aid=1500099445

Οι συνεχείς προσπάθειες των ερευνητών παγκοσμίως για την αποτελεσματική και οριστική αντιμετώπιση της σύγχρονης μάστιγας του δυτικού, κυρίως, κόσμου ακόμα δεν έχουν επίσημα τελεσφορήσει. Ωστόσο, προσωπικά έχω την αίσθηση ότι οι έρευνες αυτές μπλοκάρονται από τα τεράστια συμφέροντα των φαρμακευτικών και άλλων παγκόσμιων πολυεθνικών εταιρειών. Αν και ακούγεται σαν μία θεωρία συνωμοσίας, δεν είναι δα και η πρώτη φορά που τα παγκόσμια trust στον τομέα της υγείας θα έχουν αδιαφορήσει για τους θανάτους εκατομμυρίων ανθρώπων, αποκρύπτοντας σημαντικές πληροφορίες και καινοτόμες έρευνες που θα μπορούσαν να τους είχαν σώσει (π.χ. βλ. την περίπτωση των καπνοβιομηχανιών και της απόκρυψης επί δεκαετίες του εθισμού και των συνεπειών του τσιγάρου στην υγεία). Προσωπικά μου φαίνεται αδιανόητο οι επιστήμονες να έχουν αποκρυπτογραφήσει πλέον το dna του ανθρώπου και ακόμα να μην υπάρχει αποτελεσματική πρόληψη ή θεραπεία εναντίον του καρκίνου.

Πηγή: health.in.gr
ΘΡΙΑMBΕΥΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ των ενεργειών της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ όσον αφορά τον προσδιορισμό του ποσοστού του εφάπαξ βοηθήματος!

Με μεγάλη ικανοποίηση σας γνωρίζουμε ότι οι προσπάθειες και οι ενέργειες του συλλόγου μας όσον αφορά τη συμπερίληψη και των εργοδοτικών εισφορών στον προσδιορισμό του ποσοστού του εφάπαξ βοηθήματος δικαιώθηκαν απόλυτα!

.
Σας ενημερώνουμε ότι μετά από ενέργειες της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ και σχετικό αίτημά μας, η Εθνική Αναλογιστική Αρχή, όπως πληροφορηθήκαμε σήμερα, προσδιόρισε το ποσοστό του εφάπαξ βοηθήματος με τη συμπερίληψη του συνόλου των εισφορών εργαζομένου και εργοδότη.

Το σχετικό έγγραφο με τη γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής βρίσκεται στον τελικό έλεγχο και σύντομα θα διαβιβαστεί στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στο ΤΑΥΤΕΚΩ προς εφαρμογή.

Ο προσδιορισμός του ποσοστού, σύμφωνα με τη γνώμη αυτή, αναπτύσσεται σε τρεις περιόδους κατά έτη:

1. Για τα έτη μέχρι το 1992 ποσοστό 90,00%

2. Για το έτος 1993 ποσοστό 85,50%
    ”      ”      ”    1994     ” ”        81,00%
    ”      ”      ”    1995     ” ”        76,50%
    ”      ”      ”    1996     ” ”        72,00%
    ”      ”      ”    1997     ” ”        67,50%
    ”      ”      ”    1998     ” ”        63,00%
    ”      ”      ”    1999     ” ”        58,50%
    ”      ”      ”    2000    ” ”        54,00%
    ”      ”      ”    2001     ” ”        49,50%

3. Και για τα έτη 2002 έως 2013 ποσοστό 45,00%

Ήδη το ΤΑΥΤΕΚΩ έχει στη διάθεσή του όλα τα μισθολογικά στοιχεία των συναδέλφων όπως μας ενημέρωσε ο αρμόδιος διευθυντής κ. Θ. Ντούφας, ο οποίος σύντομα θα παραλάβει και την ως άνω καθοριστική γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής για να ξεκινήσει η καταβολή των εφάπαξ.
Παρακολουθήστε τα ρεπορτάζ που μεταδόθηκαν στα χθεσινά κεντρικά δελτία ειδήσεων από τη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Στους συνδέσμους (links) που σας παραθέτουμε στη συνέχεια έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήστε στα προκαθορισμένα χρονικά σημεία τα ρεπορτάζ των καναλιών ALPHA, STAR και ΣΚΑΪ, που προέβαλαν στα χθεσινά κεντρικά δελτία ειδήσεών τους τη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο σύλλογός μας αναφορικά με τη σκανδαλώδη υπόθεση της επένδυσης του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ 55,5 εκατ. στην Α.Μ.Κ. της ATTICA BANK.

ALPHA (1:18:08 – 1:20:17):

http://www.alphatv.gr/shows/informative/news/webtv/kentriko-deltio-2692016

ΣΚΑΪ (36:27 – 40:29):

http://www.skai.gr/player/tv/?mmid=279385

STAR (14:55 – 15:59)

https://www.youtube.com/watch?v=oyI8hKKZQDc