1

Θερμά συλλυπητήρια στο συνάδελφο Νίκο Κάβουρα και την επίσης συνάδελφο κόρη του, Όλγα

Όλοι γνωρίζουμε και τρέφουμε αισθήματα σεβασμού και εκτίμησης προς τον εκλεκτό συνάδελφό μας Νίκο Κάβουρα που υπηρέτησε στην τράπεζα αδιαλείπτως επί 42 χρόνια φτάνοντας στη θέση του αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή και πλέον κατέχει τη θέση του Προέδρου του Συνεταιρισμού. Δυστυχώς, ο αγαπητός συνάδελφος περνάει την πιο σκληρή δοκιμασία της ζωής του, αφού η επί πέντε δεκαετίες σύντροφός του Βάσω, έφυγε ξαφνικά από κοντά μας για το μακρινό ταξίδι.

Η σύζυγος του συναδέλφου, ο οποίος υπηρέτησε σε πολλές διευθύνσεις κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του με μεγάλη επιτυχία, διατηρώντας άριστες σχέσεις με τη συντριπτική πλειονότητα των συναδέλφων, υπήρξε μία άριστη σύντροφος και αφοσιωμένη μητέρα, μία εξαίρετη οικογενειάρχης που ευτύχησε να δει τα παιδιά της Όλγα και Χάρη να πετυχαίνουν στη ζωή τους, χαρίζοντάς της τρία υπέροχα εγγονάκια.

Η Βάσω διατηρούσε ισχυρούς δεσμούς με την ιονική οικογένεια και εκπροσωπώντας το σύνολο των συναδέλφων η Ιονική Ενότητα θα ήθελε να εκφράσει τα συλλυπητήρια στο συνάδελφο Νίκο, την κόρη της και επίσης συνάδελφο Όλγα, στο γιο της Χάρη και στα εγγόνια της Νίκο, Βίκτορα και Βασιλική-Ξένια.

Αγαπητέ Νίκο,

Η πικρή αλήθεια είναι ότι μετά από τόσα χρόνια συμβίωσης και αδιαπραγμάτευτης αγάπης είναι δύσκολο για όσους μένουν πίσω να συμβιβαστούν με τη σκληρή πραγματικότητα. Δυστυχώς, όμως, η κοινή πανανθρώπινη μοίρα δεν μπορεί να αποτραπεί.

Η απώλεια της συντρόφου σου θα αφήσει ένα δυσαναπλήρωτο κενό, αλλά αυτό που μένει είναι πάντοτε η μνήμη. Οι άνθρωποι ζουν με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα γίνουν ανάμνηση και η σύζυγος, μητέρα και γιαγιά Βάσω είναι σίγουρο ότι δε θα ξεχαστεί και ως μία ζωντανή διαδικασία θα σας ακολουθεί για πάντα για όσα χτίσατε και ζήσατε μαζί.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στο Κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης τη Δευτέρα, 31/8, στις 16:00 μ.μ.
Νέος ασφαλιστικός νόμος

“Πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ειρημένοι”

 

Αναμφισβήτητα, το τελευταίο ασφαλιστικό νομοσχέδιο δημιουργεί πρωτοφανείς ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, στον υπολογισμό των συντάξεων, καθώς και σε πολλές άλλες διατάξεις του υφιστάμενου ασφαλιστικού νόμου. Δυστυχώς όμως, εκτός όλων των άλλων, περιλαμβάνει πολλές ασάφειες και ορισμένες διατάξεις αντικρούονται μεταξύ τους.

Την κατάθεση στη Βουλή αυτού του νομοσχεδίου προς ψήφιση, μόνο κάποιος με έλλειψη γνώσεων και άγνοια του θέματος, όπως ο κ. Χαϊκάλης, θα μπορούσε να επιχειρήσει. Ο νέος ασφαλιστικός νόμος ανατρέπει και επηρεάζει αρνητικά τη ζωή της πλειονότητας του ελληνικού λαού. Το μόνο θετικό σ’ αυτή την τραγωδία είναι ότι αυτό το νομοσχέδιο βρίθει αντισυνταγματικών διατάξεων και στερείται άλλων προϋποθέσεων που θα μπορούσαν να το καταστήσουν νομικά θωρακισμένο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αποτελέσει αντικείμενο εκδίκασης από την ελληνική δικαιοσύνη. Βεβαίως, η διαδικασία αυτή είναι αναστρέψιμη και θα μπορέσει να αποφευχθεί αν η σημερινή κυβέρνηση ή η αυριανή προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις σε ότι αφορά τις διατάξεις που έχουν αντισυνταγματικό περιεχόμενο, οι οποίες είναι ανώφελες και δεν εξυπηρετούν την ασφαλιστική βιωσιμότητα.

Για το σκοπό αυτό ο σύλλογός μας σε συνεργασία με τους ασφαλιστικούς και νομικούς του συμβούλους, θα αναδείξει τις διατάξεις εκείνες που μπορούν να προσβληθούν στα δικαστήρια. Αγαπητοί συνάδελφοι, από την πρώτη στιγμή σας έχουμε επισημάνει την αναγκαιότητα σημαντικών μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό που δυστυχώς σήμερα βρίσκεται σε κατάρρευση. Όμως, για να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και βιωσιμότητα οι απαραίτητες αλλαγές στον ασφαλιστικό χώρο, βασική προϋπόθεση είναι να γίνει η διαχείρισή τους από ανθρώπους που έχουν βαθιά γνώση του ασφαλιστικού και σε συνεργασία βέβαια με τους αρμόδιους ασφαλιστικούς φορείς και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Έχουμε τονίσει επανειλημμένως ότι μεταρρυθμίσεις από πολιτικούς του επιπέδου του κ. Χαϊκάλη δεν έχουν κανένα νόημα γιατί οι αλλαγές χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία. Ο κ. Χαϊκάλης, μπορεί να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες του στο θέατρο όπως έκανε μέχρι προσφάτως και όχι στη διαχείριση του φλέγοντος θέματος του ασφαλιστικού.

Σύντομα, ο σύλλογός μας θα σας παρέχει πλήρη ανάλυση όλων των διατάξεων του νέου ασφαλιστικού νόμου καθώς και των σημείων που μπορούμε να προσβάλουμε με νομικές διαδικασίες. Αναμφίβολα το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι κρίσιμο όσον αφορά το ασφαλιστικό καθώς αναμένονται και άλλες εξελίξεις σχετικά με το ύψος των συντάξεων.

Καλούμε λοιπόν τους συναδέλφους, να ενημερώνονται τακτικά για την πορεία του κορυφαίου αυτού θέματος μέσω της ιστοσελίδας και της εφημερίδας μας, αλλά και να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα καθώς και να κινηθούν νομικά προσβάλλοντας τις αντισυνταγματικές διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου.

 
Αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου θα πάρουν τα λεφτά τους οι νέοι συνταξιούχοι

Οι νέοι συνταξιούχοι – περίπου 70 στον αριθμό –  που έλαβαν την απόφαση συνταξιοδότησής τους μέχρι τέλος Ιουνίου και ανέμεναν να πιστωθεί η αρχική τους σύνταξη μαζί με τα αναδρομικά στο τέλος Ιουλίου, θα πιστωθούν τελικά την πρώτη εβδομάδα μετά τις 15 Αυγούστου, καθώς οι συντάξεις που ξεπερνούν τις 6.000 ευρώ μαζί με τα αναδρομικά, πιστώνονται με ιδιαίτερη έγκριση, ξεχωριστά από τις υπόλοιπες συντάξεις.
Προχωρούμε σε ομαδικές αγωγές για τη διεκδίκηση των αναδρομικών των μνημονιακών περικοπών που υπέστησαν οι συντάξεις μας από τις διατάξεις του Ν. 4093/2012 από 12-11-2012

Συνάδελφοι,

Με την υπ’ αριθμ. 21/11-6-2015 ανακοίνωσή μας σας ενημερώσαμε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του στις 9-6-2015 έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν το 2012 με το δεύτερο μνημόνιο (Ν. 4093/2012) στις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ- ΤΡΑΠΕΖΩΝ.

Η εν λόγω απόφαση ισχύει από 9-6-2015 που δημοσιεύτηκε και αφορά τις συντάξεις ( ή άθροισμα συντάξεων) που ξεπερνούν τα 1.000,00 ευρώ και θα εφαρμοστεί για όλους τους συνταξιούχους, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ενώ θα έχει αναδρομική ισχύ μόνον για όσους προσέφυγαν στα δικαστήρια.

Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση η καταβολή των αυξήσεων θα γίνει σταδιακά, σύμφωνα με τις δυνατότητες του προϋπολογισμού.

Στην περίπτωση των συνταξιούχων της ΙΟΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, η απόφαση αφορά μόνον την κύρια σύνταξη, καθώς η σύνταξη του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ δεν έχει λειτουργήσει αθροιστικά.

Κατόπιν των ανωτέρω, όλη η προσοχή και ο προβληματισμός μας εστιάζεται στη «μη αναδρομικότητα» της απόφασης. Απευθυνθήκαμε στον δικηγόρο κ. Α. Παπακωνσταντίνου ο οποίος μας υπέβαλε γνωμοδότηση – πρόταση για τη διεκδίκηση των αναδρομικών των περικοπών των συντάξεων.

Αποφασίσαμε ότι ο ενδεδειγμένος τρόπος είναι η κατάθεση ομαδικών αγωγών, για τις οποίες κάθε συνταξιούχος θα πρέπει να καταβάλει το ποσό των 140 ευρώ πλέον Φ.Π.Α. ( 172,20 €) για την κάλυψη των αναγκαίων δαπανών των δικαστηρίων, ήτοι Διοικητικό Πρωτοδικείο, Διοικητικό Εφετείο, Συμβούλιο Επικρατείας και Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Από τα ποσά που θα επιδικασθούν τελεσιδίκως η δικηγορική εταιρεία του κ. Παπακωνσταντίνου θα εισπράξει ως αμοιβή το 8%. Εάν τα δικαστήρια απορρίψουν το αίτημα, δε θα οφείλεται ουδεμία αμοιβή στη δικηγορική εταιρεία. Ο κάθε συνταξιούχος που επιθυμεί να συμμετάσχει στις ομαδικές αγωγές για τη διεκδίκηση των αναδρομικών ποσών του Ν. 4093/2012 θα πρέπει να υποβάλει στο σύλλογό μας τα εξής:

1) Πίνακα υπολογισμού των αναδρομικών με συμπληρωμένα τα ποσά των κρατήσεων του Ν. 4093/2012 που ισχύουν κατά μήνα από 12-11-2012 και μέχρι 31-8-2015 που θα υποβληθούν οι αγωγές. Για τους νεώτερους συνταξιούχους ο πίνακας τροποποιείται ανάλογα. ( ο πίνακας παρατίθεται παρακάτω)

2) Τα τριμηνιαία ενημερωτικά σημειώματα των συντάξεων του ΙΚΑ που έχετε στην κατοχή σας (όσα υπάρχουν) και φωτοαντίγραφο της απόφασης συνταξιοδότησής σας.

3) Να επιστρέψετε συμπληρωμένο (πλην της ημερομηνίας) και υπογεγραμμένο το Ιδιωτικό Συμφωνητικό – Εργολαβικό Δίκης που ακολουθεί.

Επισημαίνεται η ανάγκη για άμεση κατάθεση των αγωγών ενόψει του σοβαρού κινδύνου παραγραφών των σχετικών αξιώσεων.
Είναι προφανές ότι μόνο όσοι θα συμμετέχουν στις αγωγές διατηρούν πιθανότητες να δικαιωθούν.

Σε περίπτωση μη δικαίωσης από τα εθνικά δικαστήρια ανοίγει ο δρόμος για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων( Στρασβούργο), το οποίο έχει νομολογία ευνοϊκή για παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολούθως παραθέτουμε και τη σχετική επιστολή της δικηγορικής εταιρείας του κ. Παπακωνσταντίνου προς ενημέρωσή σας.

Η υπάλληλος του συλλόγου κα. Αγγελική Λάζου που είναι αρμόδια για την παραλαβή των δικαιολογητικών θα σας κατευθύνει και θα σας παρέχει κάθε αναγκαία επιπλέον διευκρίνιση. Για την ταχυδρομική αποστολή των δικαιολογητικών η διεύθυνση του συλλόγου έχεις ως εξής:

«Σύλλογος Εργαζομένων και Συνταξιούχων Ιονικής Τράπεζας –
ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
Ευπόλιδος 8, Αθήνα , 7ος όροφος, Τ. Κ. 10551 »

Επιστολή δικηγόρου κ. Α. Παπακωνσταντίνου

Πίνακας υπολογισμού των κρατήσεων

Ιδιωτικό Συμφωνητικό -Εργολαβικό Δίκης ( για περικοπή συντάξεων)