1

ΣΥΙΛΤΕ Νο 68. Νενικήκαμεν!

Η παράνομη και παράλογη τροπολογία της κυβέρνησης για την ένταξη των ταμείων

υγείας στον ΕΟΠΥΥ καταψηφίστηκε μετά από τον ξεσηκωμό σύσσωμου του

τραπεζοϋπαλληλικού κλάδου

Οι σημερινές εξελίξεις σττον τομέα υγείας των τραπεζοϋπαλλήλων αποτέλεσαν μία πολύ μεγάλη νίκη των ασφαλισμένων, της ΟΤΟΕ και των Συλλόγων. Τα σκανδαλώδη σχέδια της κυβέρνησης για ένταξη των ταμείων υγείας μας στον ΕΟΠΥΥ κατέρρευσαν υπό το βάρος των δίκαιων αιτημάτων και των μαζικών αντιδράσεών μας τις προηγούμενες μέρες.

Μπορεί ο «φωστήρας» της οικονομίας, κ. Στουρνάρας, να διατεινόταν με αλαζονικό τρόπο αργά χθες το βράδυ ότι ήταν σίγουρος για την ψήφιση της αδιανόητης τροπολογίας ένταξης των ταμείων υγείας μας στον ΕΟΠΥΥ με τη φράση «όσο είμαι εγώ Υπουργός, δε θα επιτρέψω εξαιρέσεις ταμείων υγείας από τον ΕΟΠΥΥ», αλλά οι εξελίξεις, όπως ήταν λογικό, τον διέψευσαν και τώρα πλέον δεν ξέρει πού να κρυφτεί…

Μάλιστα, ο εν λόγω κύριος προσπάθησε να δικαιολογήσει και την αδικαιολόγητη και αιφνιδιαστική ένταξη του ταμείου των δημοσιογράφων στον ΕΟΠΥΥ, σπέρνοντας το σπόρο της διχόνοιας ανάμεσα στον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων και των δημοσιογράφων, υποστηρίζοντας ότι «η ΟΤΟΕ ζήτησε να μην εξαιρεθούν οι δημοσιογράφοι, αφού δεν εξαιρούνται τα ταμεία υγείας των τραπεζοϋπαλλήλων». Κάτι που βέβαια αποτελεί συκοφαντία και ψεύδος μεγίστου βαθμού, από αυτά που, δυστυχώς, μας έχει συνηθίσει η σημερινή κυβέρνηση.

Πέραν των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που βρίσκονται στον πυρήνα αυτής της αντιλαϊκής κυβέρνησης και υπερψήφισαν την τροπολογία, η πλειονότητα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ την καταψήφισε, με μερικές μόνο «λαμπρές» εξαιρέσεις που θεώρησαν σωστή επιλογή να ταχθούν υπέρ της τροπολογίας της ντροπής. Εμείς έχουμε να τους πούμε ότι ο καθένας κρίνεται από τα έργα του.

Η ΔΗΜΑΡ μας απογοήτευσε πλήρως, αφού παρά το γεγονός ότι είχε δώσει ρητή δέσμευση καταψήφισης της τροπολογίας, τελικά αποφάσισε, παίζοντας το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, να ψηφίσουν οι βουλευτές της παρών, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολο το έργο μας, χωρίς τελικά ούτε αυτή η εξέλιξη να σταθεί εμπόδιο στη μεγάλη νίκη μας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΚΚΕ, προς τιμήν τους τήρησαν τις δεσμεύσεις τους, καταψηφίζοντας την τροπολογία.

Επειδή δεν είμαστε αγνώμονες και αναγνωρίζουμε την προσφορά όσων βρίσκονται στο πλευρό μας, είμαστε υποχρεωμένοι να αναδείξουμε τους ανθρώπους που συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό ώστε σήμερα να υφίσταται ακόμα η οργανωτική και λειτουργική αυτονομία του ταμείου μας. 1. Η τροπολογία Λοβέρδου-Κουτρουμάνη που έδωσε τη δυνατότητα συνέχισης αυτόνομης λειτουργίας των ταμείων, εφόσον ήταν σε θέση να αποδείξουν με την κατάθεση αναλογιστικών μελετών τη βιωσιμότητά τους στο τέλος του έτους. 2. Η απόφαση του πρώην Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και νυν Υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Ρουπακιώτη, που σεβάστηκε την τροπολογία και υπέγραψε την αποδέσμευση των ταμείων μας από τον ΕΟΠΥΥ, στον οποίο είχαν προσωρινά ενταχθεί.

Άμεση κινητοποίηση της ΟΤΟΕ σε όλα τα επίπεδα

Η ανατροπή των κυβερνητικών σχεδίων που σκόπευαν στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ιδιωτικών μεγαλοσυμφερόντων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κινητοποίηση της ΟΤΟΕ που επιτέλους ανταποκρίθηκε πλήρως στο θεσμικό της ρόλο και έδωσε μεγάλο αγώνα για τη διατήρηση της αυτονομίας των ταμείων, έχοντας συνεχή επαφή με τα κόμματα μέχρι και την τελευταία στιγμή της ψηφοφορίας.

Εννοείται, βέβαια, ότι μετά από αυτήν τη νίκη δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εφησυχάσουμε. Οι ευθύνες πλέον μεγαλώνουν, απαιτείται όλοι να σκύψουμε το κεφάλι και να εργαστούμε σκληρά για να αποδείξουμε ότι μπορούμε να διαχειριστούμε ΄΄τα του οίκου μας΄΄ και τη διαμορφωθείσα κατάσταση αλλά και να προασπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των ασφαλισμένων. Στις επόμενες αρχαιρεσίες της ομοσπονδίας μας είναι απαραίτητο να εκλεγούν στις κρίσιμες θέσεις συνδικαλιστές που θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν λύσεις στην απαιτητική συγκυρία και που θα μπορούν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων σ΄αυτήν την κρίσιμη για τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα περίοδο.

Εκτός από την πολιτική και συνδικαλιστική αντιμετώπιση του θέματος, η ΟΤΟΕ με ένα σοβαρό επιτελείο νομικών ανέπτυξε και μία παράλληλη διαδικασία προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα ακόμα και στο ενδεχόμενο υπερψήφισης της τροπολογίας από τη Βουλή. Στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας ολοκληρώθηκε εγκαίρως η απαιτούμενη αναλογιστική μελέτη βιωσιμότητας από την ανάδοχο εταιρεία για τη συνένωση σε ενιαίο ταμείο των τριών τομέων του κλάδου ασθενείας του ΤΑΥΤΕΚΩ (ΤΑΑΠΤΠΓΑΕ, ΤΑΠ-ΕΤΕ, ΤΑΠ-ΕΤΒΑ) και την κατέθεσε στις 27/9/2012 στον Υπουργό Εργασίας, ο οποίος, όμως, κωλυσιεργούσε και δεν την προωθούσε στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή για να εκδώσει τη σύμφωνη γνώμη της προς τον Υπουργό. Γι’αυτό η ομοσπονδία προχώρησε στην κατάθεση της μελέτης και στην ίδια την Εθνική Αναλογιστική Αρχή,  στις 10/10/2012.

Σύμφωνα όμως με τη διάταξη της παρ. 14 του άρθρου 44 του Ν. 4075/2012 που παραπέμπει στις διατάξεις των άρθρων 7 και 8 του Ν. 3029/2002, έπρεπε, όπως μας εισηγήθηκε ο δικηγόρος κ. Κωνσταντίνος Κατερινόπουλος εκτός από τη σύνταξη της αναλογιστικής μελέτης να ληφθούν αποφάσεις από το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ για α) την αποδοχή του πορίσματος της αναλογιστικής μελέτης, β) τη μετατροπή των τομέων ασθενείας του ΤΑΥΤΕΚΩ σε ΝΠΙΔ, γ) να εγκρίνει το καταστατικό και τον κανονισμό παροχών του νέου ταμείου και να εξουσιοδοτήσει τον πρόεδρο για την υπογραφή του καταστατικού και δ) να καταρτιστεί το καταστατικό του ΝΠΙΔ και να υποβληθεί στο Υπουργείο Εργασίας για να εκδοθεί η εγκριτική πράξη του Υπουργού. Το Γενικό Συμβούλιο έγινε στις 19/10/2012 και στη συνέχεια υπογράφηκε από τον Πρόεδρο το καταστατικό στις 22/10 και στις 23/10 υποβλήθηκε πλήρης φάκελος στον Υπουργό Εργασίας και αίτηση για να εκδοθεί η Υπουργική  Απόφαση για τη δημοσίευση του καταστατικού στο ΦΕΚ.

Ενόψει, όμως, των δραματικών εξελίξεων και την επιμονή των Υπουργών στην ψήφιση της τροπολογίας με την οποία προβλέπονταν η άμεση ένταξη από 1/11/2012 στον ΕΟΠΥΥ και η κατάργηση της παραγράφου 14 του άρθρου 44 ν. 4075/2012 εξουσιοδοτήθηκε ο κ. Κατερινόπουλος να προβεί στις αναγκαίες δικαστικές ενέργειες για να αποφευχθεί η άμεση ένταξη των Ταμείων υγείας στον ΕΟΠΥΥ. Ετσι κατέθεσε τη Δευτέρα 29/10, αίτηση ακύρωσης κατά της παράλειψης του Υπουργού να εκδώσει την απόφαση μετατροπής σε ΝΠΙΔ και κατά της Αναλογιστικής Αρχής να εκδώσει τη δική της απόφαση, ενώ στις 31/10 κατατέθηκε και αίτηση αναστολής με αίτημα να μην ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ οι τρεις φορείς υγείας του ΤΑΥΤΕΚΩ μέχρι την έκδοση απόφασης επί της αίτησης ακύρωσης, η οποία προγραμματίστηκε να εκδικαστεί στις 4 Μαρτίου 2013 και τα δικόγραφα αυτά επιδόθηκαν στον Υπουργό Εργασίας και στην Αναλογιστική Αρχή.

Εμείς πιστεύουμε ότι μετά τη σημερινή θετική εξέλιξη στη Βουλή πρέπει να προχωρήσουν άμεσα όλες οι νομικές διαδικασίες για να φτάσουμε στον υπέρτατο στόχο που είναι βέβαια η δημιουργία του Ενιαίου Ταμείου Υγείας Τραπεζοϋπαλλήλων.

 

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς,

Ο Πρόεδρος                                                           Ο Γεν. Γραμματέας

                                          Σ. ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ                                                        Θ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΣΥΙΛΤΕ Νο 67. Δε θα ψηφιστεί η τροπολογία της ντροπής!

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012 ΚΑΙ ΩΡΑ 16.30 ΣΤΗ ΣΙΝΑ 16

Συνάδελφοι,

Το θέμα της δικαίωσής μας αναφορικά με τις παράνομες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για ένταξη των ταμείων υγείας των τραπεζών στον ΕΟΠΥΥ βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή του. Τα πάντα πλέον κρέμονται από μία κλωστή και πρέπει ενωμένοι να κινητοποιηθούμε για να στείλουμε σε κάθε κατεύθυνση μήνυμα σθεναρής αντίστασης.

Η εκτελεστική γραμματεία της ΟΤΟΕ αποφάσισε εν όψει της ψηφοφορίας που θα γίνει στις 30/10 στη Βουλή σχετικά με την τροπολογία των ταμείων υγείας να πραγματοποιήσει συγκέντρωση και συλλαλητήριο στις 16.30 της ίδιας μέρας, απαιτώντας την απόσυρση της εν λόγω παράνομης και αδιανόητης τροπολογίας.

Σε συνέχεια της επιτυχημένης απεργίας και συγκέντρωσης της περασμένης Τετάρτης 16/10, η αυριανή συγκέντρωση πρέπει να είναι ακόμα πιο μαζική. Η παρουσία όλων μας κρίνεται απαραίτητη, καθώς όταν είμαστε συσπειρωμένοι κανείς δεν μπορεί να μας αντισταθεί.

Τώρα είναι η ώρα για να ανατρέψουμε τα επαίσχυντα σχέδια της κυβέρνησης. Η προς ψήφιση τροπολογία δε θα περάσει και θα φροντίσουμε όλοι οι τραπεζοϋπάλληλοι γι’ αυτό, στέλνοντας μήνυμα ενότητας και αγωνιστικότητας.

Το πολύτιμο αγαθό της υγείας μας δε θα ξεπουληθεί και δε θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα κανενός!

 

ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 30/10 ΣΤΙΣ 16.30 ΣΤΗ ΣΙΝΑ 16

 

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς,

Ο Πρόεδρος                                                           Ο Γεν. Γραμματέας

                                          Σ. ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ                                                        Θ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΣΥΙΛΤΕ Νο 66. Αγώνας μέχρις εσχάτων!

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 24/10 ΣΥΣΣΩΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ 

Συνάδελφοι,
Το δίκαιο των αιτημάτων του κλάδου μας για το μέλλον των Ταμείων Υγείας είναι αδιαμφισβήτητο και παρά τα αντιτιθέμενα στη λογική, επαίσχυντα σχέδια της κυβέρνησης, θα αγωνιστούμε για την ανεξαρτησία τους. Ενώ η ΟΤΟΕ, ενεργώντας μέσα στα νόμιμα πλαίσια που είχαν καθοριστεί μόλις πριν από 6 μήνες, είχε προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις για τη δημιουργία του μεγάλου στόχου του αυτόνομου Ενιαίου Ταμείου Υγείας Τραπεζοϋπαλλήλων με τη μορφή ΝΠΙΔ, η κυβέρνηση με μία παράνομη και αδιανόητη κίνηση που δε συνάδει σε καμία περίπτωση με ένα κράτος δικαίου, καταργεί το άρθρο 44, παρ.14 του Ν.4075/11-04-2012, σύμφωνα με το οποίο ήταν εφικτή η εξαίρεση των Ταμείων Υγείας  (ΤΑΥΤΕΚΩ) από τον ΕΟΠΥΥ!
Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι με στόχο την εξυπηρέτηση ιδιωτικών μεγαλοσυμφερόντων, ο κλάδος υγείας των τραπεζοϋπαλλήλων έχει στοχοποιηθεί, καθώς με τις μέχρι σήμερα λειτουργικές του ανάγκες αποτελεί το «φιλέτο» για όσους σχεδιάζουν να πλουτίσουν σε βάρος των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα της υγείας μας. Παράλληλα, επιχειρείται και η αφαίμαξη των αποθεματικών του Ταμείου μας ώστε να εξυπηρετηθούν προσωρινά οι τρέχουσες ανάγκες του ΕΟΠΥΥ.
Ενώπιον αυτών των εξελίξεων δεν είναι δυνατόν να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Ο τομέας της υγείας αποτελεί ιερό άβατο για εμάς τους ίδιους και τις οικογένειές μας και θα αντιδράσουμε δυναμικά μέχρι να κερδίσουμε αυτήν τη μάχη που αφορά τις ζωές όλων μας. 
 
Καλούμε όλους τους συναδέλφους, εν ενεργεία και συνταξιούχους, να δώσουν δυναμικό παρών στην ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΟΥ ΚΗΡΥΞΕ Η ΟΤΟΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 24/10, καθώς και στη συγκέντρωση την ίδια μέρα στην οδό Σίνα 16 στις 11 πμ, όπου θα παρθούν αποφάσεις για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις μας. 
Θεωρούμε αδιανόητο να επιχειρείται η κατάρρευση του σταθερού οικοδομήματος της υγείας που έχτιζαν τόσα χρόνια αποκλειστικά με τις εισφορές τους οι τραπεζοϋπάλληλοι και το οποίο δεν επιβάρυνε ποτέ τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ αντίθετα, η πολιτεία θα έπρεπε να έχει επιδιώξει τη λειτουργία τέτοιων φορέων που δε θα επιβαρύνουν τους Έλληνες πολίτες. Οι μελέτες που παρέδωσε η ΟΤΟΕ στην κυβέρνηση αποδεικνύουν ότι η προοπτική του φορέα υγείας έχει ορίζοντα μισό αιώνα και σκοπός και στόχος όλων είναι η ενσωμάτωση και των ΝΠΙΔ  Αγροτικής, Ελλάδος και Εθνικής για τη δημιουργία ενός κλαδικού ταμείου με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και δομές (μηχανογράφηση, ελεγχόμενη συνταγογραφία κλπ) που θα αποτελέσει τον πυλώνα και το πρότυπο για την οργάνωση του τομέα της υγείας στη χώρα μας.
Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει τα σχέδιά της που αντιβαίνουν στη λογική και τη νομιμότητα. Είναι καθήκον μας να απευθυνθούμε σε όλα τα κόμματα, καθώς ήδη διαβλέπουμε ότι κάποιοι έχουν αρχίσει να προσεγγίζουν το θέμα. Όλοι θα κριθούν τελικά από τη στάση που θα επιδείξουν στη Βουλή. Σε περίπτωση βέβαια που δεν αποσυρθούν οι αδιανόητες αυτές τροπολογίες, θα αντιδράσουμε δυναμικά σε όλα τα επίπεδα, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις μας στο άμεσο μέλλον με σκληρό αγώνα διαρκείας, μέχρι να επικρατήσει η σωφροσύνη και να εξασφαλιστούν τα νόμιμα δικαιώματά μας.
Ο μεγάλος στόχος της δημιουργίας Ενιαίου Ταμείου Υγείας Τραπεζοϋπαλλήλων με τη μορφή ΝΠΙΔ όχι μόνο είναι εφικτός εν μέσω της ταραχώδους περιόδου που διανύουμε, αλλά τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την επίτευξή του. Αι γενεαί πάσαι αγωνίζονται για την υλοποίηση αυτού του στόχου!
ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΘΑΛΨΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΥ ΑΓΑΘΟΥ, ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ! 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΣΙΝΑ 16 ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 24/10 ΣΤΙΣ 11 π.μ.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς,
Ο Πρόεδρος                                                           Ο Γεν. Γραμματέας
 Σ. ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ                                                        Θ. ΓΕΩΡΓΙΟΥΣΥΙΛΤΕ Νο 65. Νῦν ὑπὲρ πάντων ἀγών!

Συμμετέχουμε δυναμικά στην πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 18/10

και στέλνουμε ενωμένοι μήνυμα αντίστασης στην κυβέρνηση και την τρόικα

Συνάδελφοι,

Η περίοδος της ανοχής τελείωσε! Η κυβέρνηση και η τρόικα, αποκλεισμένες στη… μαγική τους γυάλα, προωθούν πρωτοφανή βάναυσα μέτρα που θα ωθήσουν τον ελληνικό λαό σε ακόμη μεγαλύτερη εξαθλίωση. Τα όρια της αντοχής μας έχουν δοκιμαστεί και ξεπεραστεί προ πολλού και ήρθε η ώρα να δώσουμε μαζική απάντηση στα διαδοχικά μνημόνια που μας οδηγούν ολοταχώς προς την καταστροφή, συμμετέχοντας δυναμικά στην πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ και έχει την πλήρη υποστήριξη της ΟΤΟΕ, για την Πέμπτη 18/10, ανήμερα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα επικυρώσει τα νέα μέτρα.
Εξ άλλου, για εμάς τους τραπεζοϋπαλλήλους, για την εργασία και τη ζωή μας, η συγκεκριμένη απεργία έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά από όσες έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν καταστήσει ξεκάθαρο ακόμη και στον πιο δύσπιστο ότι η κατάσταση έχει πλέον ξεφύγει από κάθε έλεγχο και αναδεικνύουν περίτρανα την ανυπαρξία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, καθώς επίσης και την απόλυτη σύμπραξή τους με τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, αφού τα λόμπι των τραπεζιτών και των εκδοτών έχουν φτάσει στο σημείο να επιβάλλουν ακόμη και την κατάργηση των αποζημιώσεων, ενώ είναι γνωστό ότι στα μνημόνια δεν υπάρχει καμία τέτοιου είδους απαίτηση!

ΤΡΟΪΚΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΟΤΩΝ

Χωρίς αιδώ και έχοντας χάσει πλήρως κάθε αίσθηση του μέτρου, η κυβέρνηση σκύβει το κεφάλι συναινώντας στους παραλογισμούς της τρόικας, η οποία πρόδηλα εξυπηρετεί τα μεγαλοσυμφέροντα των τραπεζιτών και των εκδοτών. Στην ουσία, η κυβέρνηση σε απόλυτο κλίμα σύμπνοιας αποδέχεται τις απαιτήσεις της τρόικας και των ισχυρών λόμπι. Σύσσωμος ο ελληνικός λαός γνωρίζει πλέον ότι οι δήθεν διαφωνίες που παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα να εκτυλίσσονται στα ΜΜΕ αποτελούν ανόητα και ξεπερασμένα επικοινωνιακά σόου! Και για να μην τρέφουμε αυταπάτες, όσο κι αν κόπτονται οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης ότι κρατάμε τις τύχες μας στα χέρια μας, η αλήθεια είναι ότι το πώς θα εξελιχθεί το ελληνικό ζήτημα θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από το αποτέλεσμα των επερχόμενων αμερικανικών εκλογών.
Ειδικά για τον κλάδο μας, η υπεξαίρεση της υγείας και της ζωής μας που επιχειρείται με την κατάργηση των ταμείων υγείας μας, είναι φανερό ότι δεν πρόκειται να συνδράμει στα ματωμένα οικονομικά του κράτους, αφού τα συγκεκριμέα ταμεία ουδέποτε επιβάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά εξυπηρετεί ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα που εποφθαλμιούν το φιλέτο του κλάδου υγείας των τραπεζοϋπαλλήλων.
Επειδή πλέον οι απαιτήσεις της τρόικας ξεπερνούν κάθε λογική και επιχειρούν μία εσωτερική υποτίμηση στην αμοιβή της εργασίας που δεν έχει προηγούμενο και αποτελούν ένα βαρέλι δίχως πάτο, η διοίκηση του Συλλόγου μας, που κατά γενική ομολογία μέσα από τη μακροχρόνια παράδοσή του πάντα αντιμετώπιζε αυτά τα σοβαρά ζητήματα με υπεύθυνη και μετριοπαθή στάση, κάνει έκκληση για μαζική συμμετοχή στην απεργία της ΓΣΕΕ και της ΟΤΟΕ. Σε περίπτωση, μάλιστα, που δεν υπάρξουν σημάδια αλλαγής πλεύσης της στάσης της κυβέρνησης, καλούμε τόσο τη ΓΣΕΕ, όσο και την ΟΤΟΕ να μη διστάσουν να κηρύξουν γενική πανεργατική απεργία διαρκείας!
Ήρθε η ώρα να απαντήσουμε μαζικά στην πολιτική που οδηγεί την ελληνική κοινωνία στο τέλμα. Η ανατροπή των αντικοινωνικών σχεδίων αποτελεί υπόθεση όλων μας και επιτέλους, χωρίς διαχωρισμούς, ενωμένοι, πρέπει να πούμε το μεγάλο Ο Χ Ι ! Εμείς, πάντως, έχουμε την αίσθηση ότι τελικά θα έχουμε ανατροπή του διαμορφωθέντος σκηνικού και τα συγκεκριμένα μέτρα δεν πρόκειται να περάσουν, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση θα υπάρξει σχεδόν βέβαιη ανατροπή της κυβέρνησης.

ΜΗ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 18/10

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 11 πμ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟΝ ΑΡΕΩΣ

 

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς,

Ο Πρόεδρος                                    Ο Γεν. Γραμματέας

Σ. ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ                                 Θ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΣΥΙΛΤΕ Νο 64. Casus belli τα ταμεία υγείας!

Τα Υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων διέρρευσαν την

πρόθεσή τους να εντάξουν τα ταμεία των τραπεζών στον ΕΟΠΥΥ

Συνάδελφοι,

 

Βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι για το μέλλον των ταμείων υγείας των τραπεζοϋπαλλήλων (ΤΑΥΤΕΚΩ). Οι εξελίξεις και οι αποφάσεις που θα ληφθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα θα είναι καθοριστικής σημασίας για το αν θα επιχειρηθεί η υπεξαίρεση των αποθεματικών των ταμείων προκειμένου να λύσουν το άμεσο ταμειακό πρόβλημα του ΕΟΠΥΥ ή θα διατηρηθούν κάτω από διαφανή λειτουργία και σοβαρή διοίκηση, ενώ ταυτόχρονα θα εισέρχονται σε μία νέα εποχή που θα θέσει τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον.

Είναι αδιανόητο να υφίσταται η τροπολογία Λοβέρδου-Κουτρουμάνη της προηγούμενης κυβέρνησης βάσει της οποίας δόθηκε η δυνατότητα στην παράταση λειτουργίας των ταμείων υγείας μέχρι 31/12, με την προϋπόθεση να έχει κατατεθεί αναλογιστική μελέτη βιωσιμότητας με βάση τους όρους της εθνικής αναλογιστικής αρχής και να έρχεται η σημερινή κυβέρνηση να αναιρεί αποφάσεις που πάρθηκαν προ εξαμήνου. Οι νόμοι 4052/12 και 4075/12 ορίζουν ρητά ότι εφόσον κατατεθούν αναλογιστικές μελέτες που αποδεικνύουν τη βιωσιμότητα των ταμείων, τότε έχουν τη δυνατότητα να μετατραπούν σε ΝΠΙΔ και να εξαιρεθούν οριστικά από τον ΕΟΠΥΥ.

Δυστυχώς, όμως, στην Ελλάδα οι νόμοι ψηφίζονται για να παραβιαστούν! Παρά το γεγονός ότι στις 27/9 η ΟΤΟΕ κατέθεσε στους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας τη ζητούμενη αναλογιστική μελέτη που αποδεικνύει τη βιωσιμότητά των ταμείων υγείας για τα επόμενα 50 χρόνια χωρίς την κρατική χρηματοδότηση, η κυβέρνηση, στην καταδικασμένη προσπάθειά της να λύσει τα άμεσα ταμειακά προβλήματα του ΕΟΠΥΥ, σκοπεύει να ακυρώσει τις ισχύουσες νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να απορροφηθούν από τον ΕΟΠΥΥ τα εναπομείναντα κεφάλαια των ασφαλιστικών ταμείων υγείας των τραπεζοϋπαλλήλων, τα οποία εξ άλλου ουδέποτε επιβάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού στηρίζονταν στις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών.

ΔΕ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

Συνάδελφοι, το μέλλον των ταμείων υγείας κρέμεται από μία κλωστή. Εμείς δεν μπορούμε βέβαια να μείνουμε αμέτοχοι  ενώπιον αυτών των εξελίξεων και να ανεχθούμε τους σφετερισμούς της κυβέρνησης.

Επειδή δεν είναι δυνατόν οι τραπεζοϋπάλληλοι να πληρώνουμε πάντα τα σπασμένα, θα συμμετάσχουμε δυναμικά στην πανελλαδική απεργία που θα κηρύξει η ΟΤΟΕ και θέση μας είναι ότι η μάχη αυτή πρέπει να έχει χαρακτηριστικά μετωπικής αναμέτρησης, καθώς διακυβεύεται το μέλλον της υγείας μας και των μελών των οικογενειών μας. Για την επιτυχία του αγώνα μας είναι απαραίτητο να υπάρξει συντονισμός των ενεργειών και δημοσιοποίηση των παράνομων και ανήθικων κινήσεων της κυβέρνησης σε βάρος μας. Σημειώνουμε ότι μετά την επίδοση της διαμαρτυρίας της ΟΤΟΕ την προηγούμενη Παρασκευή (28/9), ο Υφυπουργός Εργασίας κος Παναγιωτόπουλος δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία εξέλιξη χωρίς προηγουμένως να λάβει χώρα συνάντηση με την ΟΤΟΕ, ώστε να έχει τη δυνατότητα να εκφράσει τις θέσεις της.

Οι καιροί είναι ιδιαιτέρως κρίσιμοι και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο στόχος του Ενιαίου Ταμείου Υγείας για όλους τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους με τη μορφή ΝΠΙΔ είναι εφικτός και πρέπει να προωθηθεί μέχρι την τελική επίτευξή του. Επιπρόσθετα, οι διοικήσεις των τριών τραπεζών Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς είχαν ζητήσει με επιστολές τους προς το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να μην ενταχθούν τα ταμεία υγείας στον ΕΟΠΥΥ και εκδήλωσαν τη βούλησή τους να στηρίξουν την αυτοτέλειά τους. Βρισκόμαστε πάντα σε επαγρύπνηση για τυχόν ενέργειες της κυβέρνησης που μπορεί να μας θέσουν προ εκπλήξεως, ζητώντας το αυτονόητο: την εφαρμογή των νόμων!

ΝΤΡΟΠΙΑΣΤΙΚΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ

Επίσης, δεν είναι δυνατόν να μη σχολιάσουμε την παράνομη συμπεριφορά των φαρμακοποιών που αρνούνται να χορηγήσουν φάρμακα στους ασφαλισμένους του ταμείου υγείας από την 1/10, λόγω πιθανής ένταξης του ταμείου στον ΕΟΠΥΥ. Η πρωτοφανής και επαίσχυντη αυτή συμπεριφορά μίας κοινωνικής τάξης που ασκεί το λειτούργημα του φαρμακοποιού παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τους νόμους, μας αναγκάζει να τους αποστείλουμε εξώδικο και εφόσον δε συμμορφωθούν να προσφύγουμε στις εισαγγελικές αρχές.

Ο Σύλλογός μας έπραξε τα μέγιστα και την προηγούμενη περίοδο, όταν όλοι θεωρούσαν δεδομένη την ένταξή μας στον ΕΟΠΥΥ. Είχαμε από τότε τονίσει ότι αυτή η εξέλιξη είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί. Και σήμερα, απευθυνόμενοι στους συναδέλφους μας, τους λέμε να είναι σε άμεση ετοιμότητα ώστε μαζί να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε νέα εκτροπή από τα συμφωνηθέντα επιχειρηθεί, διαβεβαιώνοντάς τους ότι και πάλι θα νικήσουμε. Γιατί η ασφάλισή μας και η υγεία μας είναι ιερή υπόθεση και δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας την αφαιρέσει. Ούτε βέβαια θα αφήσουμε σε κανέναν τη δυνατότητα να κλέψει τα αποθεματικά μας.

 

                                           Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς,

                             Ο Πρόεδρος                                                           Ο Γεν. Γραμματέας

                      Σ. ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ                                                        Θ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ