1

Δήμος Πέλλας για μετονομασία οδού Ταβουλάρη : Η έρευνα για το αίτημα μετονομασίας της οδού Ταβουλάρη βρίσκεται σε εξέλιξη – Το αίτημά μας υπήρξε το έναυσμα για ένα γενικό επανέλεγχο των οδωνυμίων της πόλης!

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Μόλις πριν από λίγες μέρες σας είχαμε ενημερώσει ότι οι προσπάθειες της συναδέλφισσας Χρηστίνας Σωτήρχου, της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ και άλλων δημοκρατικών φορέων και ιδιωτών για τη μετονομασία της οδού Ταβουλάρη στη Ζάκυνθο, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αφού το Δ.Σ. του Δήμου Ζακύνθου αποφάσισε να καθαιρέσει το γνωστό δωσίλογο, υπουργό επί Κατοχής, ναζιστή, συνεργάτη του κατακτητή, Αναστάσιο Ταβουλάρη από το δρόμο της πόλης (βλ. εδώ).

Το αρχικό μας αίτημα για τη μετονομασία της οδού Ταβουλάρη απευθυνόταν τόσο στο Δήμο Ζακύνθου, όσο και στο Δήμο Πέλλας, αφού στην πρωτεύουσα Γιαννιτσά υπάρχει επίσης δρόμος στη μνήμη του προδότη Ταβουλάρη (βλ. εδώ).

Μετά από τη νέα νίκη της δημοκρατίας και του Συλλόγου μας με την απόφαση μετονομασίας της οδού στη Ζάκυνθο, όλοι οι Σύλλογοι της Ιονικής αποστείλαμε εκ νέου σχετικό αίτημα στο Δήμο Πέλλας, γνωστοποιώντας μάλιστα και την εξέλιξη στο Δήμο Ζακύνθου, προκειμένου να υπάρξει αντίστοιχη κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση και στα μαρτυρικά Γιαννιτσά και το όνομα του Ταβουλάρη να καθαιρεθεί από την οδό, αλλά και να πάρει τη θέση που του αξίζει ανάμεσα στους προδότες της πατρίδας μας.

Στην επιστολή μας κάναμε ιδιαίτερη αναφορά στη σύνδεση του Ταβουλάρη με την εγκληματική συμμορία του Γεώργιου Πούλου, που εκτελέστηκε στις 11 Ιουνίου 1949 στο Γουδή ως υπεύθυνος για εγκλήματα εναντίον Ελλήνων αμάχων, αλλά και στα οικογενειακά βιώματα του νυν δημάρχου Γρηγόρη Στάμκου, αφού ο αείμνηστος, συνονόματος παππούς του Γρηγόρης Στάμκος δολοφονήθηκε με φρικτό τρόπο μαζί με πολλούς άλλους συμπολίτες του από τους άντρες του Γερμανού υπαξιωματικού Φριτς Σούμπερτ και του Έλληνα συνεργάτη του, Γεώργιου Πούλου (Poulos Verband), στις 14 Σεπτεμβρίου του 1944.

Στο όνομα της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της καταπολέμησης της λήθης και της αποκατάστασης της ιστορικής μνήμης, ζητήσαμε εκ νέου να προβεί ο Δήμος Πέλλας στην επαλήθευση των στοιχείων της έρευνας που αποδεικνύουν την εγκληματική, προδοτική στάση του Αναστασίου Ταβουλάρη και εν συνεχεία στις απαραίτητες ενέργειες για τη μετονομασία της οδού.

Επιστολή Συλλόγων προς Δήμο Πέλλας για Μετονομασία οδού Ταβουλάρη (πατήστε εδώ)

Σας ενημερώνουμε ότι ο Δήμος Πέλλας ανταποκρίθηκε άμεσα και είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι γιατί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, στην κάτωθι επιστολή που μας απέστειλε, η επιστολή μας «…υπήρξε το έναυσμα για να θέσουμε το ερευνητικό ζήτημα της μελέτης του τοπωνυμικού χάρτη των Γιαννιτσών…».

Ουσιαστικά, ο Δήμος Πέλλας μας ενημερώνει ότι το αίτημα για τη μετονομασία της οδού Ταβουλάρη βρίσκεται υπό έρευνα και έχει προωθηθεί προς τεκμηρίωση, αλλά, επιπλέον, ήταν η αφετηρία προκειμένου να γίνει μία συνολική έρευνα και αποτίμηση των οδωνυμίων της πόλης, αφού διαπιστώθηκε η ύπαρξη και άλλων ονομασιών που «…παράγουν μετεμφυλιακές διαιρέσεις και αποκλεισμούς…».

Επιστολή Δήμου Πέλλας Νο 13315-16.6.22 (πατήστε εδώ)

 

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Μετά από τις αποφάσεις για μετονομασία του Στρατοπέδου Τρικάλων και της οδού στην πόλη της Ζακύνθου, είμαστε πολύ κοντά και στη μετονομασία της οδού στα Γιαννιτσά. Είμαστε χαρούμενοι που με την καθοριστική συνδρομή της συναδέλφισσας Χρηστίνας Σωτήρχου, οι Σύλλογοί μας συμβάλλουν στους αγώνες που αφορούν την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και διατήρηση της ιστορικής μνήμης ως εφόδιο για τη δημοκρατία μας.

Η ανταπόκριση και τα θετικά αποτελέσματα σε αυτές τις υποθέσεις δεν μπορούν βέβαια παρά να μας δώσουν επιπλέον κίνητρο να εντείνουμε τον αγώνα μας για τις αρχές και τις αξίες της πατρίδας και της δημοκρατίας μας.
Ο e-ΕΦΚΑ μας απάντησε ότι το θέμα του συνυπολογισμού στις συντάξεις επιπλέον ετών ασφάλισης μετά την απόφαση συνταξιοδότησης με αναστολή καταβολής της σύνταξης ή καταβολής της με περικοπή, έχει τεθεί στο Υπουργείο και αναμένουμε τις εξελίξεις

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε, οι Σύλλογοί μας είναι πρωτοπόροι στην αντιμετώπιση των ασφαλιστικών θεμάτων των συναδέλφων μας, αφού τα στελέχη μας και οι ασφαλιστικοί μας σύμβουλοι βρίσκονται διαρκώς στις επάλξεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν όποιο πρόβλημα ανακύπτει, αλλά και να διεκδικήσουν ό,τι καλύτερο για τους συναδέλφους.

Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχουν ανακύψει πάρα πολλά ασφαλιστικά ζητήματα λόγω της συνεχούς μεταρρύθμισης των ασφαλιστικών νόμων και της ανεπάρκειας του e-ΕΦΚΑ να ανταποκριθεί σε αυτές τις αλλαγές.

Ένα ακόμα ασφαλιστικό θέμα στο οποίο έχουν κινητοποιηθεί οι Σύλλογοί μας (και ιδιαίτερα η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ εδώ και κάποια χρόνια) αφορά τους συναδέλφους μας που πριν από χρόνια έλαβαν απόφαση συνταξιοδότησης με αναστολή καταβολής της σύνταξής τους και συνέχισαν να εργάζονται και να ασφαλίζονται σε άλλους ασφαλιστικούς φορείς, αλλά και αυτούς που εργάστηκαν για ένα διάστημα μετά τη συνταξιοδότησή τους λαμβάνοντας μειωμένη σύνταξη ή αναστέλλοντας τη σύνταξή τους.  

Ωστόσο, σε αυτούς τους συναδέλφους, η συνταξιοδοτική τους απόφαση μετά τον επανυπολογισμό βάσει των διατάξεων του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν4687/2016) παρέμεινε με τα ασφαλιστικά έτη που είχαν διανύσει πριν την έκδοση της απόφασης με αναστολή ή που είχαν διανύσει πριν εργαστούν αλλού και αρχίσουν να λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη (χωρίς δηλαδή να συνυπολογιστεί ο επιπλέον ασφαλιστικός χρόνος που διάνυσαν έκτοτε).

Παρά το γεγονός ότι όλοι αυτοί οι συνάδελφοι που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία έχουν προσκομίσει στα Συγχωνευμένα Ταμεία ΤΑΠΙΛΤ τα απαραίτητα στοιχεία που αποδεικνύουν τη μετέπειτα ασφάλισή τους σε άλλο φορέα, αυτός ο ασφαλιστικός χρόνος μέχρι σήμερα δεν έχει συνυπολογιστεί, όπως θα έπρεπε, στην τελική απόφαση συνταξιοδότησής τους. Κατά συνέπεια, υπάρχουν ακόμα συνάδελφοι συνταξιούχοι που αναμένουν αυτή την τακτοποίηση ακόμα και πλέον των 5 ετών, χωρίς να φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για αυτήν την καθυστέρηση! Αντίθετα, η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τον e-ΕΦΚΑ.

Οι Σύλλογοί μας και οι ασφαλιστικοί μας σύμβουλοι, οι οποίοι δεν αφήνουν πραγματικά κανένα θέμα που αφορά τους συναδέλφους χωρίς να διεκδικήσουν το καλύτερο δυνατό, έχουν ασχοληθεί επανειλημμένα με αυτό το θέμα και μάλιστα προ διμήνου είχαμε αποστείλει μία ακόμα σχετική επιστολή (βλ. εδώ) στα Συγχωνευμένα Ταμεία-ΤΑΠΙΛΤ (νυν e-ΕΦΚΑ).

Αυτή τη φορά, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση και μετά από αρκετές επιστολές και επισημάνσεις μας για αυτό το θέμα, επιτέλους λάβαμε απάντηση από τον e-ΕΦΚΑ :

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΣΗΣ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ (πατήστε εδώ)

Όπως διαβάσατε στην επιστολή, το θέμα έχει διαβιβαστεί στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αναμένονται οι σχετικές οδηγίες για να υπάρξει ο κατάλληλος χειρισμός της υπόθεσης.

Σίγουρα πρόκειται για μία θετική εξέλιξη, αφού και σε αυτό το θέμα που απασχολεί πολλούς συναδέλφους μας, με την επιμονή, την υπευθυνότητα και την ακρίβεια της περιγραφής της υπόθεσης και των αιτημάτων μας, πετύχαμε για μία ακόμα φορά να τραβήξουμε την προσοχή του e-ΕΦΚΑ.

Ωστόσο, έχοντας αρνητικές εμπειρίες από τον e-ΕΦΚΑ από την πρώτη μέρα ύπαρξής του, παραμένουμε επιφυλακτικοί μέχρι πράγματι να έχουμε συγκεκριμένες ενέργειες και αποτελέσματα από την πλευρά των αρμοδίων που θα δώσουν λύση με σωστό τρόπο σε αυτό το πρόβλημα που χρονίζει και αδικεί αυτήν την κατηγορία των συναδέλφων μας.

Προφανώς και για αυτό το θέμα, παραμείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας προκειμένου να μάθετε άμεσα και υπεύθυνα οποιαδήποτε νεότερη εξέλιξη.

 
Επιστολή στο ΤΑΠΙΛΤ για το συνυπολογισμό στις συντάξεις επιπλέον ετών ασφάλισης μετά την απόφαση αναστολής καταβολής της σύνταξης

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε, η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ είναι πρωτοπόρα στην αντιμετώπιση των ασφαλιστικών θεμάτων των συναδέλφων μας, αφού τα στελέχη του Συλλόγου μας και οι ασφαλιστικοί μας σύμβουλοι βρίσκονται διαρκώς στις επάλξεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν όποιο πρόβλημα ανακύπτει, αλλά και να διεκδικήσουν ό,τι καλύτερο είναι εφικτό για τους συναδέλφους.

Άλλωστε η αποτελεσματικότητά μας σε αυτόν τον τομέα είναι πλέον αδιαμφισβήτητη από… εχθρούς και φίλους, αφού έχει κριθεί μέσα από τις πολυάριθμες επιτυχίες που έχουν ωφελήσει τους συναδέλφους.

Βέβαια, μία επιτυχημένη συνταγή δεν την αλλάζεις κι έτσι εμείς συνεχίζουμε με την ίδια διάθεση και το ίδιο μεράκι να ενεργούμαστε προς κάθε κατεύθυνση για λύσουμε τα ασφαλιστικά ζητήματα που ανακύπτουν (και που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια είναι πάρα πολλά λόγω της συνεχούς μεταρρύθμισης των ασφαλιστικών νόμων και της ανεπάρκειας του e-ΕΦΚΑ να ανταποκριθεί σε αυτές τις αλλαγές).

Ένα ακόμα ασφαλιστικό θέμα στο οποίο ενεργοποιείται η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ αφορά τους συναδέλφους μας που πριν από χρόνια έλαβαν απόφαση συνταξιοδότησης με αναστολή καταβολής της σύνταξής τους.

Συγκεκριμένα, αρκετοί συνάδελφοί μας, αποχωρώντας από την τράπεζα πριν από χρόνια, αιτήθηκαν και έλαβαν απόφαση συνταξιοδότησης από τα ταμείο μας, με αναστολή καταβολής της σύνταξής τους. Αρκετοί από αυτούς στη συνέχεια εργάστηκαν και ασφαλίστηκαν σε άλλους ασφαλιστικούς φορείς (κυρίως στο ΙΚΑ).

Σε πολλούς από αυτούς τους συναδέλφους που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία το πλήρωμα του χρόνου για την έναρξη καταβολής της σύνταξής τους έχει έρθει μετά την 12.5.16 (έναρξη ισχύος Νόμου 4387/2016 «Κατρούγκαλου»), με αποτέλεσμα να επανυπολογιστεί η σύνταξή τους σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου αυτού. Ωστόσο, η συνταξιοδοτική τους απόφαση μετά τον επανυπολογισμό παρέμεινε με τα ασφαλιστικά έτη που είχαν διανύσει πριν την έκδοση της απόφασης με αναστολή (χωρίς δηλαδή να συνυπολογιστεί ο επιπλέον ασφαλιστικός χρόνος που διάνυσαν έκτοτε).

Παρά το γεγονός ότι όλοι αυτοί οι συνάδελφοι που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία έχουν προσκομίσει στα Συγχωνευμένα Ταμεία ΤΑΠΙΛΤ τα απαραίτητα στοιχεία που αποδεικνύουν τη μετέπειτα ασφάλισή τους σε άλλο φορέα, αυτός ο ασφαλιστικός χρόνος μέχρι σήμερα δεν έχει συνυπολογιστεί, όπως θα έπρεπε, στην τελική απόφαση συνταξιοδότησής τους. Κατά συνέπεια, υπάρχουν ακόμα συνάδελφοι συνταξιούχοι που αναμένουν αυτή την τακτοποίηση ακόμα και πλέον των 5 ετών, χωρίς να φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για αυτήν την καθυστέρηση! Αντίθετα, η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τον e-ΕΦΚΑ.

Μάλιστα, όχι μόνο δεν έχουν υλοποιηθεί τα καθ’όλα δίκαια και νόμιμα σύμφωνα με τον ασφαλιστικό νόμο αιτήματά τους, αλλά επιπλέον δεν υπάρχει και καμία ενημέρωση για το πότε θα συνυπολογιστεί αυτός ο ασφαλιστικός χρόνος στην απόφαση συνταξιοδότησής τους και δε γνωρίζουμε ποιος είναι ο λόγος που μέχρι σήμερα δεν έχουν εφαρμοστεί οι ασφαλιστικές διατάξεις και δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση στα δίκαια αιτήματα των μελών μας.

Ο Σύλλογός μας βρίσκεται σε επικοινωνία και ασκεί πιέσεις προς τους αρμοδίους για αυτό το θέμα εδώ και καιρό, αλλά επειδή βλέπουμε ότι εν προκειμένω δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη – αντίθετα με άλλα θέματα που οι παρεμβάσεις μας έχουν ήδη φέρει αποτελέσματα – , αποφασίσαμε από κοινού με το Σύλλογο Συνταξιούχων να αποστείλουμε την κάτωθι κοινή επιστολή για να επιστήσουμε την προσοχή στη Διευθύντρια των Συγχωνευμένων Ταμείων κ. Π. Αλεβίζου ώστε από τη θέση ευθύνης της να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διευθέτηση αυτής της υπόθεσης που για ορισμένους συναδέλφους βρίσκεται σε εκκρεμότητα πάνω από μία πενταετία!

Επιστολή Νο 6-163 Συλλόγων προς ΤΑΠΙΛΤ (πατήστε εδώ)

Επειδή κατανοούμε την απόλυτα δικαιολογημένη σύγχιση και αναταραχή που έχει προκαλέσει στους συνταξιούχους συναδέλφους αυτής της κατηγορίας η απαράδεκτη καθυστέρηση, ελπίζουμε ότι μετά από την επιστολή μας, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα κινητοποιηθούν αφενός μεν για να μας ενημερώσουν για την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης και αφετέρου δε για να προβούν στην τακτοποίησή της και να δοθεί μία λύση σε αυτό το πρόβλημα που πλέον χρονίζει αδικαιολόγητα.

Παραμείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας για οποιαδήποτε νεότερη εξέλιξη επί του θέματος αυτού, αλλά και για οτιδήποτε αφορά το χώρο της Ιονικής.
Κοινή επιστολή Συλλόγων στον Υπουργό Εργασίας για τις Εκκρεμότητες υπολογισμών και απόδοσης αναδρομικών συντάξεων συνταξιούχων συναδέλφων μας

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Είμαστε βέβαιοι ότι πλέον όλοι γνωρίζετε την υπεύθυνη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του Συλλόγου μας σε κάθε είδους ασφαλιστικό θέμα που παρουσιάζεται στους συναδέλφους της Ιονικής. Οι κινήσεις, οι παρεμβάσεις και οι ενέργειές μας έχουν επανειλημμένα δώσει λύσεις σε προβλήματα και έχουν ωφελήσει τους συναδέλφους μας.

Τα τελευταία χρόνια βέβαια, οι συνεχείς αλλαγές στους ασφαλιστικούς νόμους και η εφαρμογή τους στις συντάξεις, έχουν προκαλέσει πολλαπλάσια προβλήματα και εκκρεμότητες λόγω της δυσλειτουργίας που διακρίνει τον e-ΕΦΚΑ, στην οποία βεβαίως έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα.

Η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ σε συνεργασία με τους ασφαλιστικούς και νομικούς μας συμβούλους έχει παρέμβει και έχει δώσει λύσεις σε πολλά από αυτά τα ζητήματα, ωστόσο είναι και αρκετά ακόμα θέματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα και αφορούν κυρίως τους επανυπολογισμούς των συντάξεων, τις αποδόσεις αναδρομικών στους δικαιούχους και τους παράλληλους ασφαλιστικούς χρόνους και ασφαλιστικούς χρόνους μετά τη συνταξιοδότηση που ακόμα δεν έχει βρεθεί τρόπος να συνυπολογιστούν.

Επειδή όλα αυτά τα εκκρεμή θέματα χρονίζουν και ταλαιπωρούν άδικα τους συναδέλφους μας και αφού βεβαίως έχουμε προσπαθήσει επανειλημμένα μέσω επιστολών μας, αλλά και εξωδίκου που έχουμε αποστείλει στον e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, χωρίς ωστόσο ουσιαστικό αποτέλεσμα, αποφασίσαμε πλέον οι Σύλλογοι του χώρου της Ιονικής να αποστείλουμε κοινή επιστολή στον ίδιο τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη. Στην επιστολή μας που ακολουθεί, αναλύουμε τα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ελπίζοντας ότι ο Υπουργός θα ευαισθητοποιηθεί ώστε να κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες και να διεκπεραιωθούν :  

Κοινή Επιστολή ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ – ΣΣΙΛΤΕ προς Υπουργό Εργασίας (πατήστε εδώ)

Ελπίζουμε ο Υπουργός να κατανοήσει τη σοβαρότητα αυτών των θεμάτων που αναλύουμε στην επιστολή μας, καθώς βέβαια ήδη κάποια από αυτά βρίσκονται σε εκκρεμότητα ακόμα και 3 χρόνια (!), προκειμένου, επιτέλους, να δοθούν λύσεις για τους συναδέλφους μας που βρίσκονται σε μία συνεχή αναμονή.

Επιπλέον, θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Υπουργός έχει κατανοήσει το αναποτελεσματικό πλαίσιο λειτουργίας του e-ΕΦΚΑ, – στο οποίο συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό και η ανάθεση εργασιών του σε ανάδοχες εταιρείες με ακατάλληλο και ανεκπαίδευτο προσωπικό – προκειμένου να εγκαταλείψει τους σχεδιασμούς του για περαιτέρω αφαίμαξή του και να επικεντρωθεί στην ενίσχυσή του με εξειδικευμένο, έμπειρο και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό του, όπως άλλωστε του έχουμε ήδη προτείνει.
Επικοινωνία με την τράπεζα για να παραμείνει αμετάβλητη η κάλυψη από την ΑΧΑ ασφαλιστική (νυν Generali 1) για τους συναδέλφους συνταξιούχους που έχουν συνταξιοδοτηθεί μέχρι 31.12.13

Συνάδελφοι,

Όπως σας είχαμε ενημερώσει με την ανακοίνωσή μας (βλ. εδώ), δυστυχώς είχαν έρθει εις γνώση μας ορισμένες πληροφορίες ότι η τράπεζα σχεδίαζε να διακόψει από 1.1.22 την ασφαλιστική κάλυψη μέσω της AXA (νυν Generali 1) των συναδέλφων μας που έχουν αποχωρήσει μέχρι τις 31.12.13.

Σας υπενθυμίζουμε ότι η τράπεζα έχει ήδη αφαιρέσει την κάλυψη από τους αποχωρήσαντες από την 1.1.14 και μετά, ενώ είχαμε θορυβηθεί ιδιαίτερα όταν η δεδομένη κάλυψη από την AXA είχε συμπεριληφθεί στην ΕΣΣΕ του 2016.

Η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ κινητοποιήθηκε αμέσως και θέλοντας να παρουσιάσουμε ένα ακλόνητο, κοινό μέτωπο του χώρου της Ιονικής στο θέμα αυτό που αφορά εκατοντάδες συναδέλφους μας, εκδώσαμε την ως άνω ανακοίνωση από κοινού με το Σύλλογο Συνταξιούχων, ενώ προβήκαμε στις απαραίτητες ενέργειες προς τους αρμοδίους για να αποτρέψουμε μία τέτοια εξέλιξη.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας συνάδελφος Σαράντος Φιλιππόπουλος επικοινώνησε με την Εντεταλμένη Γενική Διευθύντρια κ. Φραγκίσκη Μελίσσα, η οποία τον διαβεβαίωσε ότι η τράπεζα θα συνεχίσει την κάλυψη των συναδέλφων που αποχώρησαν μέχρι 31.12.13.

Ωστόσο, η κ. Μελίσσα αποκάλυψε την πρόθεση της τράπεζας να μειώσει το πλαφόν της ασφάλισης (από 17.000 ευρώ που είναι σήμερα να μειωθεί κατά 30-35%, δηλαδή 10-12.000), ισχυριζόμενη ότι στην πράξη δε χρησιμοποιείται αυτό το πλαφόν από τους ασφαλισμένους συνταξιούχους συναδέλφους, προκειμένου το ποσό που θα απελευθερωθεί από τη μείωση του κόστους του ασφαλιστηρίου, να διοχετευθεί στην κάλυψη της ασφάλισης των εργαζομένων.

Εμείς είμαστε αντίθετοι σε μία τέτοια εξέλιξη, καθόσον δεν είναι δυνατόν να συγχέεται η ασφάλιση των εν ενεργεία και των συνταξιούχων και η τράπεζα οφείλει να καλύπτει τόσο τους εργαζομένους της όσο και τους συνταξιούχους συναδέλφους που μόχθησαν επί σειρά ετών για την πρόοδο και την εξέλιξή της.

Συνεπώς θα συνεχίσουμε να ζητάμε  από την τράπεζα και αποστείλαμε την κάτωθι επιστολή για να παραμείνει αμετάβλητο το πρόγραμμα ασφάλισης για τους αποχωρήσαντες μέχρι τις 31.12.13 συνταξιούχους συναδέλφους μας :

ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Νο29-17.12.21 – Επιστολή προς Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού

Ωστόσο, σε περίπτωση που η τράπεζα επιμείνει στην απόφασή της και επειδή θεωρούμε ότι δεν έχει καμία σχέση η ασφάλιση των εν ενεργεία με την ασφάλιση των συνταξιούχων, προτείνουμε στην τράπεζα τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν, να χρησιμοποιηθούν είτε για την κάλυψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης για τους ασφαλισμένους συνταξιούχους, είτε για την επαναφορά με ένα ασφαλιστήριο – έστω μικρού πλαφόν – των νεότερων συνταξιούχων, δηλαδή αυτών που αποχώρησαν από την 1.1.14 και μετά και οι οποίοι βεβαίως είναι οι πλέον αδικημένοι σε αυτήν την υπόθεση.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς αναμένουμε τη θετική ανταπόκριση της τράπεζας στα αιτήματά μας και ελπίζουμε να εδραιωθεί μία γόνιμη συνεργασία και κουλτούρα συνεννόησης στο μέλλον με την Εντεταλμένη Γενική Διευθύντρια κ. Φραγκίσκη Μελίσσα.  

 
Επιστολή στον e-ΕΦΚΑ και το Υπουργείο για την επαναφορά με ειδικούς όρους έμπειρων, καταρτισμένων πρώην στελεχών του e-ΕΦΚΑ στην υπηρεσία του Φορέα προκειμένου να διεκπεραιωθούν οι εκκρεμούσες ασφαλιστικές διαδικασίες

Συνάδελφοι,

Η δεδομένη δυσλειτουργία του e-ΕΦΚΑ επιβεβαιώνεται σε κάθε διαδικασία που καλείται να διεκπεραιώσει. Το έχουμε τονίσει επανειλημμένα και σίγουρα δε χρειάζεται να πούμε και περισσότερα επ’αυτού, αφού λίγο-πολύ όλοι έχετε μπλεχτεί κάποια φορά στα γρανάζια του με κάποια περίπτωση που σας ταλαιπώρησε, που δε σας απέδωσε σωστά τη σύνταξη, τα αναδρομικά ή που καθυστέρησε χαρακτηριστικά να διεκπεραιώσει κάποια υπόθεσή σας.

Τα τελευταία χρόνια θεωρούμε απαράδεκτη την κατάσταση που επικρατεί στον e-ΕΦΚΑ, η οποία επιτείνεται από το γεγονός ότι η εφαρμογή των συνεχών αλλαγών στις ασφαλιστικές διατάξεις προκαλούν και πολύπλοκες διεργασίες που απαιτούν βαθιά γνώση του ασφαλιστικού αντικειμένου για να διεκπεραιωθούν.

Δυστυχώς, ένα σημαντικό μέρος αυτών των πολύπλοκων διεργασιών έχουν παραδοθεί σε ανάδοχες ιδιωτικές εταιρείες που διαθέτουν προσωπικό χωρίς ασφαλιστική γνώση και εμπειρία, με αποτέλεσμα να σημειώνονται συνεχή λάθη και τεράστιες καθυστερήσεις! Άλλωστε – όχι τυχαία βέβαια… – τα λάθη σχεδόν στο σύνολό τους βαίνουν σε βάρος των ασφαλισμένων, ενώ βέβαια παρατηρούμε τεράστιες καθυστερήσεις στην εφαρμογή των ασφαλιστικών διατάξεων που τους ευνοούν (βλ. π.χ. τις αυξήσεις και τα αναδρομικά των συνταξιούχων με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης).

Ήδη, σε χθεσινό δημοσίευμά μας (βλ. εδώ) σας ενημερώσαμε ότι η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ και ο Σύλλογος Συνταξιούχων αποστείλαμε κοινό εξώδικο στον e-ΕΦΚΑ προκειμένου να συμμορφωθεί, επιτέλους, με τις νόμιμες υποχρεώσεις του, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον στα αναδρομικά για τους 500 συναδέλφους που τους έγινε επανυπολογισμός τον Απρίλιο του 2021 και στα αναδρομικά για τους συνταξιούχους με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.

Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν ακόμα και σε αυτονόητες και δεδομένες διεργασίες που προκύπτουν μέσα από τις ασφαλιστικές διατάξεις να είμαστε αναγκασμένοι να προσφεύγουμε σε νομικές ενέργειες για τη διεκπεραίωσή τους! Δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που πρόκειται να εφαρμοστεί μία ασφαλιστική διάταξη να δημιουργεί νέες εκκρεμότητες, αφού είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει κάποιο σφάλμα. Δεν είναι δυνατόν, συνολικά, ο ασφαλιστικός Φορέας να συνεχίζει να υπολειτουργεί με αυτόν τον πρόχειρο και ζημιογόνο προς τους ασφαλισμένους τρόπο!

Είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρξει ριζικός ανασχεδιασμός της στρατηγικής του και βεβαίως να τοποθετηθούν σε θέσεις – κλειδιά άνθρωποι που να έχουν τη διάθεση, το όραμα, την εμπειρία και τη γνώση για να βελτιώσουν τη λειτουργία του.

Επειδή εμείς ασχολούμαστε διαρκώς με τις υποθέσεις των συναδέλφων και αναζητάμε πάντοτε τον καλύτερο τρόπο για την εξυπηρέτησή σας, επεξεργαζόμαστε και τις κατάλληλες λύσεις για να ξεμπλοκάρουν τα πολλαπλά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στον e-ΕΦΚΑ.

Ο Σύλλογός μας θεωρεί ότι ακόμα και σε αυτό το δυσλειτουργικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί, ο e-ΕΦΚΑ θα μπορούσε να έχει καλύτερο έλεγχο της κατάστασης, αν διέθετε έμπειρο εποπτεύον προσωπικό μέσα από τις τάξεις του, δηλαδή υπαλλήλους με πολυετή πείρα και βαθιά γνώση του ασφαλιστικού, ώστε όλες αυτές οι προσαρμογές, οι επανυπολογισμοί κ.λπ. να γίνονται με τη δέουσα προσοχή και με μεγαλύτερη ταχύτητα ταυτόχρονα. Η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ απέστειλε την ακόλουθη επιστολή στο διοικητή του e-ΕΦΚΑ και τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προκειμένου να σκεφτούν σοβαρά την επαναφορά με ειδικούς όρους έμπειρων, καταρτισμένων πρώην στελεχών του e-ΕΦΚΑ στην υπηρεσία του Φορέα προκειμένου να διεκπεραιωθούν οι εκκρεμούσες διαδικασίες:

ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Νο26-7.12.21

Μάλιστα, είχαμε πληροφορηθεί ότι πριν λίγο καιρό ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είχε προτείνει την επιστροφή στον e-ΕΦΚΑ με ειδικό καθεστώς έμπειρων, καταρτισμένων στελεχών που έχουν συνταξιοδοτηθεί, προκειμένου να ξεκαθαρίσουν αυτές οι ιδιαιτέρως πολύπλοκες διαδικασίες που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Δυστυχώς και ενώ είχαν ξεκινήσει κάποιες διεργασίες προς αυτήν την κατεύθυνση, εν τέλει αυτή η υπόθεση έμεινε στάσιμη. Αντίθετα, είδαμε ότι προχώρησε η υλοποίηση της παράδοσης εργασιών του e-ΕΦΚΑ σε ιδιώτες (δικηγόροι, λογιστές), η οποία είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα δώσει λύσεις, αφού επίσης δε γνωρίζουν τις ιδιαίτερες ατραπούς που παρουσιάζει το ασφαλιστικό ζήτημα και βεβαίως δεν έχουν την κατάλληλη εμπειρία και τριβή με τα ασφαλιστικά ζητήματα!

Σε κάθε περίπτωση, ο Σύλλογός μας δε μένει ποτέ με σταυρωμένα τα χέρια. Θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε την υπολειτουργία του e-ΕΦΚΑ, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα δικαιώματα των συναδέλφων μας και να αναζητάμε πάντοτε την καλύτερη λύση για τα προβλήματα που παρουσιάζονται.
Κοινή Επιστολή ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ και Συλλόγου Συνταξιούχων στο Διοικητή του e-ΕΦΚΑ και τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τα σφάλματα και τις παραλείψεις στην πίστωση των αναδρομικών, για τον επανυπολογισμό των συντάξεων των μελών μας συνταξιούχων του ΤΑΠΙΛΤ και συνολικά για τη συνεχιζόμενη αβελτηρία που χαρακτηρίζει τον e-ΕΦΚΑ

Συνάδελφοι,

Δυστυχώς θα πρέπει για μία ακόμα φορά να στηλιτεύσουμε τη συνεχιζόμενη αβελτηρία που χαρακτηρίζει τον e-ΕΦΚΑ στη διεκπεραίωση διαδικασιών που αφορούν την εφαρμογή των ασφαλιστικών διατάξεων. Έχουμε επισημάνει επανειλημμένα ότι η λειτουργία του e-ΕΦΚΑ βαίνει προς μία συνεχή υποβάθμιση και κάθε φορά που επιχειρείται η διεκπεραίωση μίας – από τις πολλές – εκκρεμότητες, δημιουργούνται νέες, αφού τα λάθη, οι παραλείψεις και οι καθυστερήσεις είναι δεδομένα!

Ήδη, στην πρόσφατη πίστωση των αναδρομικών των συνταξιούχων (παλαιών και νέων) με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης σε εφαρμογή των διατάξεων του Ν.4670/2020 παρατηρήθηκε σωρεία λαθών και παραλείψεων (βλ. εδώ), ενώ τις επόμενες ημέρες η λειτουργία της υποτιθέμενης ενημερωτικής, ηλεκτρονικής πλατφόρμας όχι μόνο δε μας έκανε σοφότερους, αλλά πρόσθεσε νέα λάθη στην όλη διαδικασία (βλ. εδώ)!

Επειδή αυτή η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και δεν είναι δυνατόν πλέον οι ασφαλισμένοι συνολικά, αλλά και ειδικά οι συνάδελφοί μας συνταξιούχοι του ΤΑΠΙΛΤ (νυν e-ΕΦΚΑ), να υποεξυπηρετούνται και να ταλαιπωρούνται, αποστείλαμε από κοινού με το Σύλλογο Συνταξιούχων την ακόλουθη επιστολή, θέτοντας επιτακτικά τα ασφαλιστικά θέματα που αφορούν τους συνταξιούχους συναδέλφους μας (αναδρομικά για περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, αναδρομικά για τους περίπου 500 συναδέλφους που τους έγινε επανυπολογισμός τον Απρίλιο του 2021 κ.ά.), στα οποία πρέπει να δοθούν άμεσα λύσεις!

Κοινή Επιστολή Συλλόγων Νο 21-14.10.21

Με την αποστολή κοινής επιστολής με το Σύλλογο Συνταξιούχων επιθυμούμε να παρουσιάσουμε ένα κοινό μέτωπο προς τον e-ΕΦΚΑ και το Υπουργείο και να διατρανώσουμε τα αιτήματά μας προκειμένου να ληφθούν σοβαρά υπ’όψη και να βρεθούν άμεσα λύσεις! Ελπίζουμε αυτή τη φορά οι αρμόδιοι να εισακούσουν τις εκκλήσεις μας και έστω και καθυστερημένα να ανταποκριθούν!

Η ανικανότητα, η αβελτηρία των αρμόδιων υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ και ο εμπαιγμός των συνταξιούχων πρέπει επιτέλους να λάβουν τέλος!

 
E-mail στο διοικητή του e-ΕΦΚΑ προκειμένου να τερματιστεί το χάος που έχει δημιουργηθεί στην εξυπηρέτηση των συναδέλφων μας μετά την ενσωμάτωση των υπηρεσιών του ΤΑΑΠΤΠΓΑΕ-ΤΑΥΤΕΚΩ στον e-ΕΦΚΑ

Συνάδελφοι,

Σας είχαμε ενημερώσει από την πρώτη στιγμή για την ενσωμάτωση των υπηρεσιών και των αρμοδιοτήτων του πρώην ταμείου μας κλάδου υγείας ΤΑΑΠΤΠΓΑΕ-ΤΑΥΤΕΚΩ στον e-ΕΦΚΑ. Είχαμε επισημάνει μάλιστα, πριν ακόμα υλοποιηθεί αυτή η διαδικασία, ότι επρόκειτο για μία εξέλιξη που ήταν πολύ πιθανόν να έχει αρνητικές συνέπειες στο επίπεδο της εξυπηρέτησης των συναδέλφων.

Ήδη από το πρώτο διάστημα της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων, στις αρχές του 2021, οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν. Η ενσωμάτωση των υπηρεσιών στον e-ΕΦΚΑ είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές δυσλειτουργίες, τόσο στην καταβολή ορισμένων επιδομάτων, όσο και στην εξυπηρέτηση των συναδέλφων μας σε καθημερινές τους υποθέσεις, αφού τα κατά τόπους υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ δεν έχουν γνώση των ιδιαιτεροτήτων του ταμείου μας, ενώ, συχνά, πολλές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ δεν είχαν καν ενημερωθεί για αυτήν την ενσωμάτωση.

Αποτέλεσμα είναι έκτοτε η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους συναδέλφους μας, οι οποίοι βρίσκονται όμηροι αυτής της μετάβασης χωρίς να φέρουν καμία ευθύνη.

Βεβαίως, ο Σύλλογός μας εξ αρχής είχε κινητοποιηθεί προκειμένου να πιέσει τον e-ΕΦΚΑ να βρεθούν λύσεις σε αυτά τα προβλήματα, αποστέλλοντας μάλιστα και 2 σχετικές επιστολές στους αρμόδιους (βλ. την τελευταία υπ’αριθμ. 6/11.2.21).

Ιδιαίτερη μνεία και στην ως άνω επιστολή κάναμε στο επίδομα συμπαραστάσεως ετέρου προσώπου, το οποίο δεν είχαν λάβει αρχικά, μετά την ενσωμάτωση των υπηρεσιών στον e-ΕΦΚΑ, οι δικαιούχοι. Το εν λόγω επίδομα αποδίδεται σε όσους έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας και είναι απολύτως αναγκαία η συμπαράσταση ετέρου προσώπου για την επιβίωσή τους. Τότε ασκήσαμε πιέσεις ώστε, τουλάχιστον σε πρώτο στάδιο, να συνεχιζόταν η καταβολή του επιδόματος σε όσους το ελάμβαναν μέχρι και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων στον e-ΕΦΚΑ.

Μετά από τις πιέσεις που ασκήσαμε για το συγκεκριμένο θέμα, από ό,τι πληροφορούμαστε από τους συναδέλφους μας, πράγματι λαμβάνουν απρόσκοπτα πλέον το επίδομα συμπαράστασης οι δικαιούχοι που ήδη το ελάμβαναν και με ενεργή απόφαση από τα ΚΕΠΑ (αν βέβαια σε κάποιο δικαιούχο συνάδελφο με ενεργή απόφαση ΚΕΠΑ παρουσιάστηκε οποιοδήποτε πρόβλημα στην καταβολή του επιδόματος, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας για να εξετάσουμε την υπόθεση).

Ωστόσο, το πρόβλημα έχει λυθεί μόνο εν μέρει, αφού για τους δικαιούχους συναδέλφους που έχει λήξει η απόφαση, δε γνωρίζουν πού πρέπει να απευθυνθούν για να καταθέσουν την αίτηση ανανέωσης, ενώ η ίδια χαοτική κατάσταση επικρατεί και για όσους θέλουν να καταθέσουν νέες αιτήσεις! Όταν απευθύνονται στα κατά τόπους υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ, η απάντηση των υπαλλήλων είναι είτε ότι δε γνωρίζουν τίποτα σχετικό, είτε τους παραπέμπουν σε κάποια άλλη υπηρεσία, που με τη σειρά της δε γνωρίζει ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί!

Ο Σύλλογός μας συνέχισε όλο αυτό το διάστημα τις προσπάθειές του για να βγάλει άκρη, αλλά δυστυχώς η αλυσίδα των «αρμόδιων» διευθύνσεων δεν έχει οδηγήσει σε κάποιο αποτέλεσμα. Όταν πλέον είχε καταστεί σαφές ότι τα κατά τόπους υποκαταστήματα δεν υπήρχε περίπτωση να αναλάβουν αυτή τη διαδικασία, η απάντηση του e-ΕΦΚΑ στα συνεχή κελεύσματά μας ήταν ότι θα δημιουργείτο μία κεντρική υπηρεσία που θα δεχόταν αυτού του είδους τα αιτήματα. Αυτό δυστυχώς δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα και επειδή το… κυνήγι του χαμένου θησαυρού ακόμα δε μας έχει φανερώσει με ποιον τρόπο μπορούν να εξυπηρετούνται οι συνάδελφοι, αποφασίσαμε να στείλουμε ένα ακόμα email – αυτή τη φορά στο διοικητή του e-ΕΦΚΑ – ελπίζοντας ότι θα υπάρξει κάποια αντίδραση προκειμένου να τελειώσει αυτό το συνεχιζόμενο χάος που παραπέμπει στα πλέον δυσοίωνα οργουελικά μυθιστορήματα και να τερματιστεί πλέον η ταλαιπωρία και η απόγνωση των συναδέλφων μας:


Subject:

Παροχές σε χρήμα του Ταμείου πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ – Τομέας ΤΑΑΠΤΠΓΑΕ

Date:

Wed, 22 Sep 2021 13:52:02 +0300

From:

Ioniki Enotita <info@ionikienotita.gr>

To:

dioikitis@efka.gov.gr

 

Κύριε Διοικητά,

Μετά τη μεταφορά αρμοδιοτήτων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ασφάλισης και Παροχών Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΦΕΚ 5286/τ.Β΄/1.12.2020) στη χωρική αρμοδιότητα των Υποκαταστημάτων Μισθωτών του ΕΦΚΑ, έχουν παρουσιαστεί  όπως ήδη έχουμε επισημάνει στις αρμόδιες υπηρεσίες σας (συνημμένη σχετική  επιστολή μας από 11 Φεβρουαρίου 2021 με αριθμό πρωτοκόλλου 6),  ανυπέρβλητες δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των μελών συνταξιούχων μας, όσον αφορά την καταβολή των επιδομάτων απολύτου αναπηρίας (επίδομα συμπαράστασης).

Το δραματικό γεγονός είναι ότι δεν πρόκειται απλά για καθυστέρηση στην απονομή των επιδομάτων, αλλά στην αδυναμία των υπηρεσιών σας να δώσουν τις κατάλληλες οδηγίες για τη λύση του προβλήματος. Ευελπιστούμε, με τη συνεργασία σας, να δώσουμε τέλος άμεσα στη συνεχιζόμενη ταλαιπωρία των μελών μας συνταξιούχων, αλλά και στο θέμα επιβίωσης για ορισμένους εξ’ αυτών. 

Είμαστε στη διάθεσή σας να προτείνουμε, στην αρμόδια υπηρεσία που θα μας υποδείξετε, τρόπους για την υπέρβαση των προβλημάτων, που νομίζουμε ότι είναι και δική σας προτεραιότητα.

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση και πληροφορία και αναμένουμε την άμεση ανταπόκρισή σας.

 

Σύλλογος Εργαζομένων και Συνταξιούχων Ιονικής Τράπεζας «ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ»

Διεύθυνση: Ευπόλιδος 8, Αθήνα

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2103250692-3

 

 

  Πρόεδρος                                           Ο Γενικός Γραμματέας

Φιλιππόπουλος Σαράντος                        Αλεξόπουλος Νικόλαος                    

 
24/9 & 27/9 οι ημερομηνίες καταβολής της κύριας σύνταξής μας

Συνάδελφοι,

Οι ημερομηνίες καταβολής των κύριων συντάξεών μας του Οκτωβρίου είναι οι εξής:

· Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021 για τους συναδέλφους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1,3,5,7,9

· Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021 για τους συναδέλφους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0,2,4,6,8

Η πιθανότερη ημερομηνία καταβολής της επικουρικής σύνταξης είναι η Παρασκευή 1 Οκτωβρίου.

.

Σε αναμονή για τα αναδρομικά των παλαιών συνταξιούχων με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης

Όπως σας έχουμε ενημερώσει, μπορεί να έχει ξεκινήσει η πίστωση των αναδρομικών στους δικαιούχους νέους (συνταξιοδοτηθέντες μετά από τις 13.5.16) συνταξιούχους με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, ωστόσο έχουν παρουσιαστεί προβλήματα στις πιστώσεις και υπάρχουν πολλοί συνάδελφοί μας (και γενικά ασφαλισμένοι) που δεν έχουν λάβει τα αναδρομικά που δικαιούνται. Δυστυχώς, για αυτό το θέμα δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ανακοίνωση και ελπίζουμε ότι σύντομα θα αποδοθούν – επιτέλους – τα αναδρομικά σε όλους τους δικαιούχους.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα έχουν κάνει την εμφάνισή τους διάφορα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε πιθανή πίστωση των αναδρομικών και στους παλαιούς (συνταξιοδοτηθέντες πριν τις 13.5.16) συνταξιούχους με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Και σε αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχει καμία σχετική, επίσημη ανακοίνωση. Επομένως, είμαστε σε αναμονή προκειμένου να δούμε αν πράγματι θα πιστωθούν τα αναδρομικά στους παλαιούς συνταξιούχους με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης ή θα παραπεμφθούν και αυτά για επόμενο διάστημα.  

Για όλα αυτά τα ζητήματα βεβαίως, η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ έχει κινητοποιηθεί και όπως θα θυμάστε, αποστείλαμε την υπ’αριθμ. 19/13.9.21 επιστολή (βλ. εδώ) στους αρμοδίους, ζητώντας να μην υπάρξουν περαιτέρω αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και να προχωρήσει άμεσα η ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών για την εφαρμογή των διατάξεων των ασφαλιστικών νόμων.  
Μετά από επίμονες προσπάθειες της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ επιστρέφονται στο τέλος του μήνα τα παρανόμως παρακρατηθέντα ποσά του Ν4093/2012 για το ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, στους συναδέλφους που είχε γίνει τροποποίηση της συνταξιοδοτικής τους απόφασης

Συνάδελφοι,

Όπως θα θυμάστε, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2020 είχαν πιστωθεί τα αναδρομικά των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών των Ν4051/2012 και Ν4093/2012 για το ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο Σύλλογός μας είχε παρακολουθήσει στενά το ζήτημα και μάλιστα, διαπιστώνοντας κάποια σφάλματα και παραλείψεις, είχε αποστείλει σχετικές επιστολές στις αρμόδιες υπηρεσίες ζητώντας τη διευθέτησή τους.

Ενώ τα υπόλοιπα θέματα που είχαμε θίξει, έχουν έκτοτε διευθετηθεί, παραμένει μέχρι σήμερα σε εκκρεμότητα το ζήτημα που αναφέραμε στην υπ’αριθμ. 25/2.12.20 επιστολή μας (πατήστε εδώ) προς το ΤΑΠΙΛΤ-Συγχωνευμένα ταμεία, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και το διοικητή του e-ΕΦΚΑ. Αυτό αφορούσε τους συναδέλφους που είχαν λάβει αναδρομικά για διάστημα που συμπεριλάμβανε και το επίμαχο ενδεκάμηνο, λόγω τροποποίησης της οριστικής τους απόφασης συνταξιοδότησης (π.χ. λόγω διόρθωσης βαθμού, άρσης πλαφόν, επιδομάτων τέκνων ή γάμου κ.ά), καθόσον σε αυτήν την κατηγορία είχε γίνει παρακράτηση τόσο του Ν4051/2012 όσο και του Ν4093/2012, αλλά τους επεστράφη μόνο η κράτηση του Ν4051/2012.

Βέβαια, το θέμα αυτό γνωρίζαμε ότι παρουσίαζε επιπλέον δυσκολίες, αφού τα αναδρομικά της συγκεκριμένης κατηγορίας δεν υπήρχε η δυνατότητα να υπολογιστούν ηλεκτρονικά και εξ αρχής είχαν υπολογιστεί χειροκίνητα από το ΤΑΠΙΛΤ (Συγχωνευμένα ταμεία). Συνεπώς η διαδικασία της επιστροφής των παρανόμως παρακρατηθέντων επίσης δεν υπήρχε η δυνατότητα να γίνει ηλεκτρονικά, αλλά έπρεπε να εξεταστεί κάθε φάκελος ξεχωριστά και να υπολογιστούν οι επιστροφές από τους εργαζομένους στο ταμείο μας.

Συνεπώς, πράγματι ο φόρτος εργασίας που συνεπαγόταν αυτή η διαδικασία για την επιστροφή των αναδρομικών του Ν4093/2012 σε αυτήν την κατηγορία των συναδέλφων ήταν πολύ μεγάλος, ωστόσο ο Σύλλογός μας που κίνησε το θέμα αυτό, δε σταμάτησε ποτέ να πιέζει τους αρμοδίους προκειμένου να διεκπεραιωθεί η διαδικασία και οι συνάδελφοι να λάβουν τα ποσά που δικαιούνται (το θέμα μάλιστα αφορά δεκάδες συναδέλφους μας και όχι κάποιους λίγους).

Έπειτα λοιπόν από τις επίμονες προσπάθειες της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ και αυτήν την πολύμηνη – εν πολλοίς πάντως δικαιολογημένη – αναμονή, είμαστε σε θέση να σας ενημερώσουμε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, στο τέλος του τρέχοντος μήνα (πιθανώς μαζί με τις συντάξεις Οκτωβρίου), θα πιστωθούν τα αναδρομικά του ενδεκαμήνου που προκύπτουν από τα παρανόμως παρακρατηθέντα ποσά του Ν4093/2012 στην εν λόγω κατηγορία συνταξιούχων συναδέλφων.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τόσο τους εργαζόμενους στο Ταμείο που έφεραν εις πέρας αυτή την ομολογουμένως δύσκολη διαδικασία, αλλά κύρια την ασφαλιστική μας σύμβουλο, συναδέλφισσα Μαρία Φιλιπποπούλου, η οποία πράγματι κυνήγησε το θέμα από την αρχή μέχρι το τέλος, αφού δεν σταμάτησε όλους αυτούς τους μήνες να πιέζει για τη διεκπεραίωσή του ώστε να πιστωθούν αυτά τα ποσά στους δικαιούχους.

Εφόσον τελικά επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες μας και τα ποσά αυτά πιστωθούν στους δικαιούχους μαζί με τις συντάξεις Οκτωβρίου (θα σας ενημερώσουμε άμεσα για τις επίσημες ημερομηνίες), το πιθανότερο είναι ότι αυτά θα αναφέρονται και στο εκκαθαριστικό σημείωμα των συναδέλφων.

Αν οι δικαιούχοι συνάδελφοι, αφού λάβουν τα ποσά, έχουν οποιαδήποτε σχετική απορία ή αν κάποιοι γνωρίζουν ότι ανήκουν στην επίμαχη κατηγορία και παρουσιάστηκε πρόβλημα στην πίστωση, τότε θα μπορούν να επικοινωνούν με το Σύλλογό μας, προκειμένου να τους παρέχουμε τις απαραίτητες διευκρινίσεις.