1

Δήμος Πέλλας για μετονομασία οδού Ταβουλάρη : Η έρευνα για το αίτημα μετονομασίας της οδού Ταβουλάρη βρίσκεται σε εξέλιξη – Το αίτημά μας υπήρξε το έναυσμα για ένα γενικό επανέλεγχο των οδωνυμίων της πόλης!

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Μόλις πριν από λίγες μέρες σας είχαμε ενημερώσει ότι οι προσπάθειες της συναδέλφισσας Χρηστίνας Σωτήρχου, της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ και άλλων δημοκρατικών φορέων και ιδιωτών για τη μετονομασία της οδού Ταβουλάρη στη Ζάκυνθο, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αφού το Δ.Σ. του Δήμου Ζακύνθου αποφάσισε να καθαιρέσει το γνωστό δωσίλογο, υπουργό επί Κατοχής, ναζιστή, συνεργάτη του κατακτητή, Αναστάσιο Ταβουλάρη από το δρόμο της πόλης (βλ. εδώ).

Το αρχικό μας αίτημα για τη μετονομασία της οδού Ταβουλάρη απευθυνόταν τόσο στο Δήμο Ζακύνθου, όσο και στο Δήμο Πέλλας, αφού στην πρωτεύουσα Γιαννιτσά υπάρχει επίσης δρόμος στη μνήμη του προδότη Ταβουλάρη (βλ. εδώ).

Μετά από τη νέα νίκη της δημοκρατίας και του Συλλόγου μας με την απόφαση μετονομασίας της οδού στη Ζάκυνθο, όλοι οι Σύλλογοι της Ιονικής αποστείλαμε εκ νέου σχετικό αίτημα στο Δήμο Πέλλας, γνωστοποιώντας μάλιστα και την εξέλιξη στο Δήμο Ζακύνθου, προκειμένου να υπάρξει αντίστοιχη κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση και στα μαρτυρικά Γιαννιτσά και το όνομα του Ταβουλάρη να καθαιρεθεί από την οδό, αλλά και να πάρει τη θέση που του αξίζει ανάμεσα στους προδότες της πατρίδας μας.

Στην επιστολή μας κάναμε ιδιαίτερη αναφορά στη σύνδεση του Ταβουλάρη με την εγκληματική συμμορία του Γεώργιου Πούλου, που εκτελέστηκε στις 11 Ιουνίου 1949 στο Γουδή ως υπεύθυνος για εγκλήματα εναντίον Ελλήνων αμάχων, αλλά και στα οικογενειακά βιώματα του νυν δημάρχου Γρηγόρη Στάμκου, αφού ο αείμνηστος, συνονόματος παππούς του Γρηγόρης Στάμκος δολοφονήθηκε με φρικτό τρόπο μαζί με πολλούς άλλους συμπολίτες του από τους άντρες του Γερμανού υπαξιωματικού Φριτς Σούμπερτ και του Έλληνα συνεργάτη του, Γεώργιου Πούλου (Poulos Verband), στις 14 Σεπτεμβρίου του 1944.

Στο όνομα της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της καταπολέμησης της λήθης και της αποκατάστασης της ιστορικής μνήμης, ζητήσαμε εκ νέου να προβεί ο Δήμος Πέλλας στην επαλήθευση των στοιχείων της έρευνας που αποδεικνύουν την εγκληματική, προδοτική στάση του Αναστασίου Ταβουλάρη και εν συνεχεία στις απαραίτητες ενέργειες για τη μετονομασία της οδού.

Επιστολή Συλλόγων προς Δήμο Πέλλας για Μετονομασία οδού Ταβουλάρη (πατήστε εδώ)

Σας ενημερώνουμε ότι ο Δήμος Πέλλας ανταποκρίθηκε άμεσα και είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι γιατί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, στην κάτωθι επιστολή που μας απέστειλε, η επιστολή μας «…υπήρξε το έναυσμα για να θέσουμε το ερευνητικό ζήτημα της μελέτης του τοπωνυμικού χάρτη των Γιαννιτσών…».

Ουσιαστικά, ο Δήμος Πέλλας μας ενημερώνει ότι το αίτημα για τη μετονομασία της οδού Ταβουλάρη βρίσκεται υπό έρευνα και έχει προωθηθεί προς τεκμηρίωση, αλλά, επιπλέον, ήταν η αφετηρία προκειμένου να γίνει μία συνολική έρευνα και αποτίμηση των οδωνυμίων της πόλης, αφού διαπιστώθηκε η ύπαρξη και άλλων ονομασιών που «…παράγουν μετεμφυλιακές διαιρέσεις και αποκλεισμούς…».

Επιστολή Δήμου Πέλλας Νο 13315-16.6.22 (πατήστε εδώ)

 

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Μετά από τις αποφάσεις για μετονομασία του Στρατοπέδου Τρικάλων και της οδού στην πόλη της Ζακύνθου, είμαστε πολύ κοντά και στη μετονομασία της οδού στα Γιαννιτσά. Είμαστε χαρούμενοι που με την καθοριστική συνδρομή της συναδέλφισσας Χρηστίνας Σωτήρχου, οι Σύλλογοί μας συμβάλλουν στους αγώνες που αφορούν την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και διατήρηση της ιστορικής μνήμης ως εφόδιο για τη δημοκρατία μας.

Η ανταπόκριση και τα θετικά αποτελέσματα σε αυτές τις υποθέσεις δεν μπορούν βέβαια παρά να μας δώσουν επιπλέον κίνητρο να εντείνουμε τον αγώνα μας για τις αρχές και τις αξίες της πατρίδας και της δημοκρατίας μας.
Οι Σύλλογοί μας έλαβαν απόφαση για ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ μέχρι να δοθεί λύση στο τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης του ΤΑΠΙΛΤ – Είναι ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ!

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Γνωρίζετε όλοι το τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης του ΤΑΠΙΛΤ που έχει ως συνέπεια ουσιαστικά την παύση λειτουργίας του και τη συσσώρευση υποθέσεων και συντάξεων εκατοντάδων συναδέλφων μας.

Οι Σύλλογοί μας έχουν ξεκινήσει ένα μαραθώνιο ενεργειών προς όλες τις κατευθύνσεις και τους αρμοδίους, προκειμένου να βρεθεί επιτέλους λύση στην «ομηρία» που έχει υποχρεώσει η τράπεζα το Ταμείο μας, η οποία βεβαίως είναι η υπεύθυνη για την υποστελέχωσή του.

Πρόσφατα σας είχαμε ενημερώσει για την ύστατη ενέργειά μας πριν αποφασίσουμε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με την αποστολή επιστολής προς το Διευθύνοντα Σύμβουλο της Alpha Bank κ. Βασίλη Ψάλτη, στην οποία του απευθύναμε έκκληση να ενεργήσει από τη θέση ευθύνης του για να δοθεί λύση στο τεράστιο πρόβλημα του ΤΑΠΙΛΤ.

Δυστυχώς, στο μεσοδιάστημα δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση και εξέλιξη από την πλευρά της τράπεζας, σε ένα πολύ απλό θέμα για την ίδια, αλλά τόσο σημαντικό για εμάς.

Όπως ενημερώνουμε το Διευθύνοντα Σύμβουλο στην ακόλουθη, νέα επιστολή, παρά τη θέλησή μας για να βρεθεί μία συναινετική λύση, η αδιαφορία της τράπεζας που κρατά όμηρο το Ταμείο μας και τους ασφαλισμένους συναδέλφους, οδήγησαν τους Συλλόγους μας σε συνεδριάσεις των προηγούμενων ημερών να αποφασίσουν πλέον την έναρξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων διαρκείας έξω από το Κεντρικό, μετά το πέρας των εορτών του Πάσχα!

Επιστολή Νο 189-22 προς CEO ALPHA BANK (πατήστε εδώ)

Θεωρούμε αδιανόητο το γεγονός ότι αναγκαζόμαστε να αγωνιζόμαστε ακόμα και για τα αυτονόητα, όταν τα ασφαλιστικά ταμεία των άλλων τραπεζών που εντάχθηκαν στο ΤΑΠΙΛΤ με την ίδια διαδικασία, στελεχώνονται από τις τράπεζες με το κατάλληλο προσωπικό για τη λειτουργία τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Αγροτική Τράπεζα με 6.500 συνταξιούχους ενισχύει το Ταμείο της με 5 εργαζόμενους, η Εθνική Τράπεζα με 12.500 συνταξιούχους ενισχύει το Ταμείο της με 9 εργαζόμενους, ενώ η ΤΑΠΑΕ Εθνική με 1.400 συνταξιούχους το ενισχύει με 2 εργαζόμενους. Το ΤΑΠΙΛΤ βέβαια με τους 3.600 συνταξιούχους, πλέον των περίπου 1.500 ασφαλισμένων, δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί ικανοποιητικά με μόλις 1 εργαζόμενο.

Εκτός βέβαια, αν αυτή η κατάσταση δεν είναι τυχαία και δεν οφείλεται σε κάποια ολιγωρία ή αδιαφορία, αλλά σε στοχευμένη έκφραση τιμωρητικής πολιτικής της τράπεζας προς τους Ιονικάριους!

· Πλέον εξαντλήθηκαν όλες οι επιλογές μας και η διάθεση για εξεύρεση συναινετικής λύσης!

· Σε περίπτωση που τις επόμενες ημέρες δεν υπάρξει ανταπόκριση από την τράπεζα, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από την εγκατάστασή μας έξω από το Κεντρικό!

· Η στελέχωση του ΤΑΠΙΛΤ είναι ένα θέμα που σας αφορά τον καθένα προσωπικά και η συμμετοχή σας επιβάλλεται!

· Σας καλούμε σε ετοιμότητα και αγωνιστική εγρήγορση ώστε μετά το Πάσχα να διεκδικήσουμε στο δρόμο του Αγώνα την υλοποίηση των απολύτως δίκαιων αιτημάτων μας για την ενίσχυση και εύρυθμη λειτουργία του Ταμείου μας!

 

ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ !

 
Ο e-ΕΦΚΑ μας απάντησε ότι το θέμα του συνυπολογισμού στις συντάξεις επιπλέον ετών ασφάλισης μετά την απόφαση συνταξιοδότησης με αναστολή καταβολής της σύνταξης ή καταβολής της με περικοπή, έχει τεθεί στο Υπουργείο και αναμένουμε τις εξελίξεις

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε, οι Σύλλογοί μας είναι πρωτοπόροι στην αντιμετώπιση των ασφαλιστικών θεμάτων των συναδέλφων μας, αφού τα στελέχη μας και οι ασφαλιστικοί μας σύμβουλοι βρίσκονται διαρκώς στις επάλξεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν όποιο πρόβλημα ανακύπτει, αλλά και να διεκδικήσουν ό,τι καλύτερο για τους συναδέλφους.

Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχουν ανακύψει πάρα πολλά ασφαλιστικά ζητήματα λόγω της συνεχούς μεταρρύθμισης των ασφαλιστικών νόμων και της ανεπάρκειας του e-ΕΦΚΑ να ανταποκριθεί σε αυτές τις αλλαγές.

Ένα ακόμα ασφαλιστικό θέμα στο οποίο έχουν κινητοποιηθεί οι Σύλλογοί μας (και ιδιαίτερα η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ εδώ και κάποια χρόνια) αφορά τους συναδέλφους μας που πριν από χρόνια έλαβαν απόφαση συνταξιοδότησης με αναστολή καταβολής της σύνταξής τους και συνέχισαν να εργάζονται και να ασφαλίζονται σε άλλους ασφαλιστικούς φορείς, αλλά και αυτούς που εργάστηκαν για ένα διάστημα μετά τη συνταξιοδότησή τους λαμβάνοντας μειωμένη σύνταξη ή αναστέλλοντας τη σύνταξή τους.  

Ωστόσο, σε αυτούς τους συναδέλφους, η συνταξιοδοτική τους απόφαση μετά τον επανυπολογισμό βάσει των διατάξεων του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν4687/2016) παρέμεινε με τα ασφαλιστικά έτη που είχαν διανύσει πριν την έκδοση της απόφασης με αναστολή ή που είχαν διανύσει πριν εργαστούν αλλού και αρχίσουν να λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη (χωρίς δηλαδή να συνυπολογιστεί ο επιπλέον ασφαλιστικός χρόνος που διάνυσαν έκτοτε).

Παρά το γεγονός ότι όλοι αυτοί οι συνάδελφοι που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία έχουν προσκομίσει στα Συγχωνευμένα Ταμεία ΤΑΠΙΛΤ τα απαραίτητα στοιχεία που αποδεικνύουν τη μετέπειτα ασφάλισή τους σε άλλο φορέα, αυτός ο ασφαλιστικός χρόνος μέχρι σήμερα δεν έχει συνυπολογιστεί, όπως θα έπρεπε, στην τελική απόφαση συνταξιοδότησής τους. Κατά συνέπεια, υπάρχουν ακόμα συνάδελφοι συνταξιούχοι που αναμένουν αυτή την τακτοποίηση ακόμα και πλέον των 5 ετών, χωρίς να φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για αυτήν την καθυστέρηση! Αντίθετα, η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τον e-ΕΦΚΑ.

Οι Σύλλογοί μας και οι ασφαλιστικοί μας σύμβουλοι, οι οποίοι δεν αφήνουν πραγματικά κανένα θέμα που αφορά τους συναδέλφους χωρίς να διεκδικήσουν το καλύτερο δυνατό, έχουν ασχοληθεί επανειλημμένα με αυτό το θέμα και μάλιστα προ διμήνου είχαμε αποστείλει μία ακόμα σχετική επιστολή (βλ. εδώ) στα Συγχωνευμένα Ταμεία-ΤΑΠΙΛΤ (νυν e-ΕΦΚΑ).

Αυτή τη φορά, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση και μετά από αρκετές επιστολές και επισημάνσεις μας για αυτό το θέμα, επιτέλους λάβαμε απάντηση από τον e-ΕΦΚΑ :

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΣΗΣ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ (πατήστε εδώ)

Όπως διαβάσατε στην επιστολή, το θέμα έχει διαβιβαστεί στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αναμένονται οι σχετικές οδηγίες για να υπάρξει ο κατάλληλος χειρισμός της υπόθεσης.

Σίγουρα πρόκειται για μία θετική εξέλιξη, αφού και σε αυτό το θέμα που απασχολεί πολλούς συναδέλφους μας, με την επιμονή, την υπευθυνότητα και την ακρίβεια της περιγραφής της υπόθεσης και των αιτημάτων μας, πετύχαμε για μία ακόμα φορά να τραβήξουμε την προσοχή του e-ΕΦΚΑ.

Ωστόσο, έχοντας αρνητικές εμπειρίες από τον e-ΕΦΚΑ από την πρώτη μέρα ύπαρξής του, παραμένουμε επιφυλακτικοί μέχρι πράγματι να έχουμε συγκεκριμένες ενέργειες και αποτελέσματα από την πλευρά των αρμοδίων που θα δώσουν λύση με σωστό τρόπο σε αυτό το πρόβλημα που χρονίζει και αδικεί αυτήν την κατηγορία των συναδέλφων μας.

Προφανώς και για αυτό το θέμα, παραμείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας προκειμένου να μάθετε άμεσα και υπεύθυνα οποιαδήποτε νεότερη εξέλιξη.

 
Ύστατη έκκληση προς το Διευθύνοντα Σύμβουλο Alpha Bank κ. Βασίλη Ψάλτη για την ενίσχυση του ΤΑΠΙΛΤ, πριν λάβουμε απόφαση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Γνωρίζετε όλοι μέσα από τις αρνητικές, προσωπικές σας εμπειρίες τα τεράστια προβλήματα που ταλανίζουν το ταμείο μας ΤΑΠΙΛΤ.

Σε αυτό το θέμα επανερχόμαστε συνεχώς και σας ενημερώνουμε για τις συνεχείς ενέργειες των Συλλόγων μας προς όλες τις κατευθύνσεις και τους αρμοδίους, προκειμένου να βρεθεί επιτέλους λύση στην «ομηρία» που το έχει υποχρεώσει η τράπεζα, η οποία βεβαίως είναι η υπεύθυνη για την υποστελέχωσή του.

Η τελευταία μας ενέργεια ήταν η συνάντησή μας πριν από μερικές μέρες με τη Γενική Διευθύντρια Συντάξεων του e-ΕΦΚΑ κ. Ελένη Νιαρχάκου που κατανόησε πλήρως τα προβλήματά μας και με τη σύμφωνη γνώμη του διοικητή του e-ΕΦΚΑ κ. Παναγιώτη Δουφεξή, ζήτησε την ενίσχυση του προσωπικού του ΤΑΠΙΛΤ από την τράπεζα με σχετική επιστολή προς την Εντεταλμένη Γενική Διευθύντρια κ. Φραγκίσκη Μελίσσα.

ΕΓΓΡΑΦΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ (πατήστε εδώ)

Δυστυχώς, ενώ οι Σύλλογοί μας βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση για αυτό το θέμα, μέχρι στιγμής δεν είχαμε ανταπόκριση από την πλευρά της τράπεζας που είναι και η υπεύθυνη για την υποστελέχωση του ΤΑΠΙΛΤ και τα προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί.

Επειδή πλέον η υπομονή μας και κυρίως η υπομονή όλων των συναδέλφων έχει εξαντληθεί, αποστέλλουμε πλέον επιστολή στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Alpha Bank κ. Βασίλη Ψάλτη, απευθύνοντάς του ύστατη έκκληση για να δοθεί ΑΜΕΣΑ λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του ΤΑΠΙΛΤ.

Επιστολή Νο 179-18 προς CEO ALPHA BANK (πατήστε εδώ)

Σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή και τα Δ.Σ. των Συλλόγων μας θα συνέλθουν για να αποφασίσουν επ’ αόριστον αγωνιστικές κινητοποιήσεις έξω από το Κεντρικό.

Ελπίζουμε βεβαίως να μη χρειαστεί να προβούμε σε αυτές τις ενέργειες και να δοθεί λύση από την τράπεζα σε ένα πολύ απλό θέμα για την ίδια, αλλά τόσο σημαντικό για εμάς.

Εμείς σας καλούμε σε ετοιμότητα προκειμένου, αν χρειαστεί, να αγωνιστούμε για να γίνουν αποδεκτά τα απολύτως δίκαια αιτήματά μας για την ενίσχυση και εύρυθμη λειτουργία του ταμείου μας.
ΣΥΙΛΤΕ – Νο 21. Καταργείται το βαθμολόγιο! Ο εργοδοτικός Σύλλογος έβαλε πρόθυμα, φαρδιά πλατιά την υπογραφή του σε μία ακόμα τραγική υποβάθμιση των εργασιακών συνθηκών και δικαιωμάτων στην τράπεζα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ALPHA BANK

ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΕΚ ΤΗΣ ΙΟΝΙΚΗΣ

Ευπόλιδος 8  – ΑΘΗΝΑ 105 51  ΤΗΛ.:  210 3250692  – 3 – 4     FAX :  210 3311278 

 www.ionikienotita.gr                                                       email: syilte.gramm@gmail.com

 

ANAKOIΝΩΣΗ Νο 21

Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2021

.

Καταργείται το βαθμολόγιο!

Ο εργοδοτικός Σύλλογος έβαλε πρόθυμα, φαρδιά πλατιά την υπογραφή του σε μία ακόμα τραγική υποβάθμιση των εργασιακών συνθηκών και δικαιωμάτων στην τράπεζα

– Καμία βιαστική απόφαση για αποχώρηση χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με το Σύλλογό μας

 .

Συναδέλφισσες – οι, 

Ο Σύλλογός μας καταγγέλλει αδιάκοπα τα τελευταία χρόνια την οργανωμένη προσπάθεια υποβάθμισης και εξαΰλωσης των βασικότερων κατακτήσεων του εργασιακού και τραπεζοϋπαλληλικού κινήματος που συνθέτουν το πλαίσιο των εργασιακών συνθηκών και δικαιωμάτων στην τράπεζα. 

Δυστυχώς, σε αυτό το οργανωμένο σχέδιο σε βάρος των εργαζομένων, η διοίκηση της τράπεζας έχει επιστρατεύσει και τους προθύμους να συνεργαστούν μαζί της … 

 

Απαράδεκτη απάντηση της τράπεζας και αδράνεια της ΟΤΟΕ για τις παράνομες υποαξιολογήσεις

Είμαστε ο μόνος σύλλογος που… είδαμε εξ αρχής πίσω από τις λέξεις, καταγγέλλοντας εδώ και χρόνια το ασφυκτικό πλαίσιο που πράγματι δημιουργήθηκε από τις κατευθυνόμενες με εντολές της διοίκησης υποαξιολογήσεις των συναδέλφων, προκειμένου να δικαιολογηθούν – αβάσιμα, αναίτια και παράνομα – οι εξαναγκαστικές αποχωρήσεις (κεκαλυμμένες – μέσω εθελουσίων εξόδων – και μη) των πιο ευάλωτων ομάδων συναδέλφων (μεγαλύτερης ηλικίας, εργαζόμενων με αναπηρία/προστάτες αναπήρων), όσων είχαν το θάρρος να διεκδικήσουν δικαστικά το δίκιο τους κ.ά..

Και ενώ στην πιο πρόσφατη υπ’αριθμ. 20/25.6.21 ανακοίνωση του Συλλόγου μας και τη σχετική επιστολή μας προς την τράπεζα καυτηριάζαμε την παράνομη πράξη της υποαξιολόγησης με προαποφασισμένα ποσοστά αποτυχίας και ζητούσαμε να παύσει αυτή η ανήθικη, απαράδεκτη και παράνομη πρακτική, δυστυχώς η τράπεζα αρνήθηκε να μας δώσει ανωνυμοποιημένα τα στοιχεία αξιολογήσεων ανά ηλικιακή κατηγορία και ανά ευάλωτη ομάδα, όπως ζητούσαμε και η απάντησή της  κυμάνθηκε στο γνωστό, κυνικό, πλήρως αντεργατικό πλαίσιο.

Και αν αυτό ήταν λίγο – πολύ αναμενόμενο, η στάση της ΟΤΟΕ, την οποία έχουμε ενημερώσει επανειλημμένα για το μείζον αυτό θέμα, δεν μπορεί παρά να κριθεί ως το λιγότερο απογοητευτική, αφού ουσιαστικά παραμένει αδρανής όλα αυτά τα χρόνια ενώπιον αυτών των εξόφθαλμων παραβιάσεων των δικαιωμάτων των εργαζομένων συναδέλφων στην τράπεζα. 

Μετά από αυτήν την απαράδεκτη απάντηση της τράπεζας και αφού δε βρίσκουμε χείρα βοηθείας από το αρμόδιο να μας στηρίξει συνδικαλιστικό όργανο, πλέον επιφυλασσόμαστε σε συνεργασία με τους νομικούς μας συνεργάτες να προσφύγουμε στις αρμόδιες ανεξάρτητες και δικαστικές αρχές για να καταγγείλουμε τις αθέμιτες πρακτικές των διατεταγμένων υποαξιολογήσεων που εισάγουν διακρίσεις λόγω ηλικίας, αναπηρίας και θυματοποιούν όσους συναδέλφους ασκούν τα εργασιακά τους δικαιώματα. 

 .

Ντροπιαστική υπογραφή του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank στη νέα ΕΣΣΕ που καταργεί το βαθμολόγιο

Και ενώ η ΟΤΟΕ και βεβαίως ο αρμόδιος Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank τήρησαν σιγήν ιχθύος για την επιστολή μας για την υποαξιολόγηση και τις ντιρεκτίβες που δημιουργούν διακρίσεις σε βάρος των ευάλωτων και στοχοποιημένων ομάδων συναδέλφων, το μακρύ χέρι της τράπεζας έσπευσε να προχωρήσει στην επόμενη φάση του οργανωμένου σχεδίου διάλυσης των εργασιακών μας δικαιωμάτων, αφού ο Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank έβαλε πρόθυμα φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στη νέα ΕΣΣΕ που τροποποιεί τον Οργανισμό και καταργεί το βαθμολόγιο

Πρόκειται για μία ακόμα σημαντική εργασιακή κατάκτηση των τραπεζοϋπαλλήλων που θυσιάζεται στο βωμό του «εκσυγχρονισμού» του πλαισίου λειτουργίας της τράπεζας (πάντα σε βάρος των εργαζομένων…), αφού από συστάσεως Οργανισμού προέβλεπε πλήρη εφαρμογή του βαθμολογίου και ίσχυε μεταπολεμικά σε όλο το διάστημα μέχρι σήμερα.

Το επίσης εντυπωσιακά αρνητικό στοιχείο της εν λόγω ΕΣΣΕ που έσπευσε να υπογράψει το πρόθυμο σωματείο του κ. Γκιάτη είναι ότι το περιεχόμενό της καταργεί μεν το βαθμολόγιο, αλλά αναφέρει ότι η αντικατάστασή του… θα οριστεί μελλοντικά από τη διοίκηση! Όχι μόνο υπέγραψαν την κατάργηση του βαθμολογίου, αλλά έδωσαν και λευκή επιταγή για ό,τι αποφασίσει η τράπεζα, χωρίς καμία ένσταση! Αυτό και αν είναι το απόλυτο σημείο εξευτελισμού για το συνδικαλιστικό κίνημα…

Επιπλέον, εκτός από την κατάργηση του βαθμολογίου, η νέα ΕΣΣΕ προδιαθέτει για το μέλλον των εργασιακών σχέσεων, αφού καθιερώνει στρατιωτική δομή και πλαίσιο στη διαδικασία εκτέλεσης των εργασιών από τους εργαζομένους (Γενικά Καθήκοντα Εργαζομένων – Άρθρο 10, παρ. 2-3 του νέου Οργανισμού), αλλά και νέες εκφράσεις (που βεβαίως έχουν τεράστια σημασία) που παραπέμπουν σε πισωγύρισμα σε σκοτεινές για τα εργασιακά δικαιώματα εποχές, όπως «υπηρεσιακές διαταγές των ανωτέρων», τις οποίες οφείλει ο εργαζόμενος να εκτελεί παρότι αντίκεινται ή είναι αντίθετες προς τη φύση  των υποθέσεων.

Δυστυχώς βέβαια, για μία ακόμα φορά, δεν ενημερωθήκαμε, ούτε κληθήκαμε να συμμετάσχουμε στις διαβουλεύσεις για τη νέα ΕΣΣΕ (όπως βεβαίως ορίζει ο νόμος), προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα να εκφράσουμε τις απόψεις μας, τις τυχόν προσθήκες μας και τις αντιρρήσεις μας. Και βεβαίως δεν είναι τυχαίο αυτό, αφού η τράπεζα γνωρίζει πολύ καλά ποιοι είναι οι πρόθυμοι να υπακούσουν στις εντολές της και να προσδώσουν μία επίφαση εργατικής και συνδικαλιστικής νομιμοποίησης στα όσα απεργάζεται σε βάρος των εργαζομένων!

Ο Σύλλογός μας έχει επανειλημμένα καταγγείλει με ανακοινώσεις και εξώδικα τον παράνομο αποκλεισμό μας από οποιαδήποτε ενημέρωση και συμμετοχή στη διαδικασία διαβουλεύσεων των επιχειρησιακών μας συμβάσεων και βεβαίως θα προσβάλλουμε τη διαδικασία σε συνεργασία με τους νομικούς μας συμβούλους. 

 .

Θα ξυπνήσει επιτέλους από το λήθαργο η ΟΤΟΕ;;;;

Η κατάργηση του βαθμολογίου με τη συναίνεση του εργοδοτικού συλλόγου αποτελεί μία τραγική εξέλιξη για τους συνάδελφους εργαζόμενους στην τράπεζα που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για μία ακόμα σαρωτική υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων στον κλάδο μας!

Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Γιάννη Αλευρά, του Λευτέρη Μαρίνη, του Αλέκου Πουλαρίκα, αφού οι Σύλλογοί μας αγωνίστηκαν επί σειρά ετών για αυτήν τη μεγάλη κατάκτηση! Δυστυχώς, ο Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank για μία ακόμα φορά «πρωτοπορεί» σε βάρος των εργαζομένων, αφού είναι το πρώτο σωματείο στον τραπεζικό χώρο που μετά βαΐων και κλάδων (αν κρίνουμε από την πανηγυρική ανακοίνωσή τους που αποδεικνύει και το θράσος τους…) εγκρίνει την κατάργηση του βαθμολογίου, δίνοντας βεβαίως πάτημα για ανάλογες συμπεριφορές και εξελίξεις και στους υπόλοιπους τραπεζικούς χώρους.

Καταγγέλλουμε τον κ. Γκιάτη ότι με την τροποποίηση του Οργανισμού μέσω της νέας επιχειρησιακής σύμβασης ανοίγει το δρόμο που θα επιφέρει τσουνάμι αρνητικών εξελίξεων στον κλάδο μας. Και είμαστε βέβαιοι ότι ένας από τους πλέον σημαντικούς λόγους που εξώθησαν τη διοίκηση της τράπεζας και το Σύλλογο Προσωπικού Alpha Bank να προχωρήσουν σε αυτό το αντεργατικό μέτρο με το άγνωστο νέο πλαίσιο, ήταν οι χιλιάδες αποφάσεις που έχουν εκδοθεί τα τελευταία χρόνια σε βάρος της τράπεζας υπέρ αδικημένων συναδέλφων της Ιονικής, οι οποίοι βρίσκονταν σε δυσμένεια και συστηματικά παραλείπονταν από τις προαγωγές και τους οποίους ο σύλλογός μας συνέδραμε αποφασιστικά όλα αυτά τα – πλέον των 20 – πέτρινα χρόνια.

Εμείς αναρωτιόμαστε μάλιστα ποια θα είναι – και αν θα υπάρξει – η αντίδραση της ΟΤΟΕ. Συμφωνεί το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας με αυτήν την εξέλιξη και την κατάργηση του βαθμολογίου (με την οποία και ιστορικά και πρόσφατα έχουν διαφωνήσει…), που δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη σύμπραξη του πλέον αντιπροσωπευτικού σωματείου του κ. Γκιάτη;

Εμείς ήδη αποστέλλουμε επιστολή στην ΟΤΟΕ και ζητάμε να πάρει άμεσα θέση για το θέμα της κατάργησης του βαθμολογίου ύστερα από κοντά έναν αιώνα και αν συμφωνεί με τη διαδικασία με την οποία εγκρίθηκε μέσω της ΕΣΣΕ από σωματείο που είναι μέλος της Ομοσπονδίας. Αν δεν συμφωνεί, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη διαγραφή του εργοδοτικού Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank από τους κόλπους της. Οτιδήποτε άλλο, θα είναι μία έμμεση αποδοχή της νέας υποβάθμισης που επιχειρείται σε βάρος των εργαζομένων όχι μόνον της Alpha Bank, αλλά ολόκληρου του τραπεζικού κλάδου και η συνδικαλιστική της ευθύνη θα είναι τεράστια! 

 .

Απευθυνθείτε στο Σύλλογό μας πριν λάβετε οποιαδήποτε απόφαση για αποχώρηση!

Η ανίερη συμμαχία που έχει δημιουργήσει η τράπεζα εξαπολύει το τελευταίο διάστημα συνεχείς επιθέσεις σε βάρος των δικαιωμάτων μας. 

Οι διατεταγμένες υποαξιολογήσεις και η εργαλειοποίησή τους για την εξώθηση των εργαζομένων σε αποχώρηση, σε συνδυασμό με την κατάργηση των βαθμολογικών προαγωγών, είναι μέρος του σχεδιασμού εξόντωσης του επαγγέλματος του τραπεζοϋπαλλήλου.

Οι υποαξιολογήσεις μάλιστα αναμένεται να χρησιμοποιηθούν με ακραίο τρόπο για μία ακόμα φορά το επόμενο διάστημα εν όψει της επερχόμενης εθελουσίας εξόδου που ανακοινώνεται τις επόμενες ημέρες. Μάλιστα, η εργαλειοποίησή τους έχει ήδη ξεκινήσει αφού, όπως πληροφορούμαστε από συναδέλφους μας, ήδη πριν την επίσημη ανακοίνωση της εθελουσίας εξόδου, η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού καλεί έναν έναν τους… υποψήφιους προς “εθελουσία” στο δραματικό ριάλιτι που έχει στήσει η τράπεζα, απειλώντας τους ότι με βάση τις υποαξιολογήσεις, τους περιμένει είτε απόλυση είτε βλαπτική μεταβολή, προκειμένου να ενδώσουν στις συνεχείς πιέσεις για αποχώρηση! Οι αφόρητες αυτές πιέσεις σε βάρος των συναδέλφων δεν είναι πρωτόγνωρες: τις έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα και στο παρελθόν και το θέμα έχει φτάσει και στο Κοινοβούλιο με επερωτήσεις κομμάτων. Στην σημερινή όμως συγκυρία υπό το βάρος των εκτεταμένων διατεταγμένων και συστηματικών υποαξιολόγήσεων σε βάρος των συναδέλφων μας με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά (μεγαλύτερης ηλικίας / με αναπηρία/προστάτες αναπήρων / που έχουν ασκήσει εργασιακά δικαιώματα) αποτελούν αποκορύφωση της πρακτικής των απαγορευμένων διακρίσεων με βάση τα κριτήρια αυτά, στις οποίες χωρίς καμία νομική και ηθική αναστολή επιδίδεται η Τράπεζα.

Εμείς για πολλοστή φορά καλούμε όλους τους συναδέλφους που είτε θα κληθούν εκβιαστικά να αποχωρήσουν είτε θα το σκεφτούν μετά από την επίσημη ανακοίνωσή της εθελουσίας εξόδου, προηγουμένως να απευθυνθούν στο Σύλλογό μας και να εξετάσουν όλες τις παραμέτρους και ιδίως την ασφαλιστική τους κατάσταση, σε συνεργασία με τους ασφαλιστικούς μας συμβούλους. Τονίζουμε, έχοντας και την εμπειρία του παρελθόντος (έχουμε δει συναδέλφους να φτάνουν σε τραγικά αδιέξοδα!), ότι πρόκειται για μία απόφαση ζωής που δεν μπορεί και δεν πρέπει να ληφθεί βιαστικά!

Ο Σύλλογός μας είναι πάντα παρών, στη διάθεσή σας, προκειμένου να σας στηρίξει και να σας βοηθήσει για να πάρετε την καλύτερη δυνατή απόφαση για εσάς και την οικογένειά σας!

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                               Ο Γ. Γραμματέας

Γεώργιος Ανδριώτης                                                  Κωνσταντίνος Στεφανής
Το Υπουργείο Εργασίας στην υπηρεσία της Alpha Bank! Τα στελέχη του Υπουργείου ακύρωσαν αναίτια την αυριανή, τριμερή συνάντηση για την εξεύρεση λύσης για τους εργαζόμενους που μεταβιβάζονται στη Cepal!

Συνάδελφοι,

Σας είχαμε ενημερώσει χθες (Τετάρτη 25/11) ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είχε ανταποκριθεί στο αίτημά μας για την πραγματοποίηση τριμερούς σύσκεψης με τη συμμετοχή στελεχών του Υπουργείου, των Συλλόγων μας και της τράπεζας για τη συμφιλιωτική επίλυση των ζητημάτων που έχουν δημιουργηθεί λόγω της μεταβίβασης των συναδέλφων μας στη Cepal και της αδιάλλακτης στάσης της τράπεζας. Τονίζαμε μάλιστα πως αυτό ήταν κατ’ αρχάς ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αναμένοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης…

Δυστυχώς, το ένα βήμα μπροστά ακολούθησαν πολλά βήματα πίσω…

Σήμερα προς μεγάλη μας έκπληξη ενημερωθήκαμε από το Υπουργείο ότι η προγραμματισμένη ως άνω τριμερής συμφιλιωτική διάσκεψη αναβάλλεται για «έκτακτους υπηρεσιακούς λόγους», χωρίς να προσδιορίζεται νέα ημερομηνία αυτής!

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιες διαδικασίες μεσολάβησαν από χθες μέχρι σήμερα το πρωί, αλλά μπορούμε βάσιμα να υποθέσουμε – και μας δίνει αυτό το δικαίωμα η απαράδεκτη, πρωτοφανής στάση του Υπουργείου – ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων βρίσκεται στην υπηρεσία της Alpha Bank!

Τονίζουμε εξ άλλου, ότι ιδιαίτερα οι 16 εναπομείναντες συνάδελφοί μας που ακόμα αντιστέκονται στις πιέσεις και δεν έχουν υπογράψει την κατάπτυστη σύμβαση εργασίας, απειλούνται με άμεση από 1.12.20 υποχρεωτική μεταβίβαση και επομένως η οποιαδήποτε συνάντηση έχει νόημα να πραγματοποιηθεί το αργότερο τη Δευτέρα 30.11.20, ειδάλλως αργότερα θα είναι άνευ αντικειμένου!

ΟΙ Σύλλογοί μας απέστειλαν άμεσα στο Υπουργείο επιστολή (την οποία κοινοποιήσαμε στους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ενώ επίσης απεστάλη σχετικό Δελτίο Τύπου και στα ΜΜΕ) ζητώντας για ύστατη φορά να ορίσει νέα ημερομηνία διαδικτυακής διεξαγωγής της τριμερούς αυτής συμφιλιωτικής διάσκεψης τη Δευτέρα 30/11/2020 και να διεξαγάγει αυτήν με αμεροληψία και χωρίς σκοπιμότητες:

ΣΥΙΛΤΕ – ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Επιστολή 24-24/26.11.20

Σε κάθε άλλη περίπτωση το Υπουργείο θα έχει αποτύχει να ανταποκριθεί στο θεσμικό του ρόλο, έχοντας μάλιστα αναλάβει αποπροσανατολιστικό ρόλο στην υπηρεσία της Alpha Bank!

Ελπίζουμε στην ανταπόκριση του Υπουργείου, αλλά τονίζουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για τη στήριξη και προστασία των δικαιωμάτων των εναπομεινάντων 16 συναδέλφων μας, που απειλούνται με άμεση από 1.12.2020 υποχρεωτική μεταβίβαση στην ως άνω εταιρεία προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας τους στην Τράπεζα, αλλά και για τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων όλων των μεταβιβαζόμενων συναδέλφων εν μέσω της πανδημίας και της οξύτατης οικονομικής κρίσης που αυτή συνεπάγεται.

Σε περίπτωση που το Υπουργείο αποδειχθεί κατώτερο των περιστάσεων και ενώπιον της αδιάλλακτης στάσης της τράπεζας, είμαστε διατεθειμένοι να χαλάσουμε το κλίμα ομοψυχίας τράπεζας, εργοδοτικού συνδικαλισμού και κυβέρνησης και να… γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα ως Αγιοβασίληδες με «τρίγωνα κάλαντα μπροστά στο Κεντρικό»!
Ανταπόκριση του Υπουργείου Εργασίας στο αίτημά μας για τη σύγκληση τριμερούς σύσκεψης για την προάσπιση των συναδέλφων μας που μεταφέρονται στη Cepal

Συνάδελφοι,

Οι Σύλλογοί μας έχουν δηλώσει αδιαπραγμάτευτα ότι θα στηρίξουν μέχρις εσχάτων τους συναδέλφους που μεταφέρονται στη Cepal, για την προστασία των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Η δήλωσή μας αυτή έγινε πράξη από την πρώτη στιγμή με σειρά ενεργειών, μεταξύ των οποίων ήταν και το αίτημα προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη σύγκληση τριμερούς σύσκεψης, με τη συμμετοχή στελεχών του Υπουργείου, του Συλλόγου μας και της τράπεζας για την εξεύρεση λύσης τόσο για τους 16 εναπομείναντες συναδέλφους μας που δεν έχουν υπογράψει την κατάπτυστη σύμβαση εργασίας που τους προτάθηκε και ακόμα αντιστέκονται στις πιέσεις και τους εκβιασμούς που δέχονται καθημερινά, αλλά και για τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων όλων των μεταβιβαζόμενων συναδέλφων!

Όπως σας πληροφορήσαμε πρόσφατα, ήδη από τις προηγούμενες ημέρες ήταν εμφανές ότι ή κινητοποίησή μας είχε προκαλέσει αίσθηση, με δημοσιεύματα στα ΜΜΕ, αλλά και τη σχετική ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή και είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι το Υπουργείο ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας και μας απέστειλε πρόσκληση για την πραγματοποίηση τριμερούς, διαδικτυακής σύσκεψης την Παρασκευή 27/11 για τη συμφιλιωτική επίλυση των ζητημάτων που είχαμε θέσει στο αίτημά μας:

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η ανταπόκριση του Υπουργείου στο αίτημα μας σίγουρα κρίνεται κατ’ αρχάς ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Εμείς θα δώσουμε το παρών στη συνάντηση έτοιμοι να υπερασπιστούμε τις θέσεις των συναδέλφων μας και ελπίζουμε σε μία θετική στάση της τράπεζας προκειμένου να εξευρεθεί λύση για τη στήριξη και προστασία των δικαιωμάτων των εναπομεινάντων 16 συναδέλφων μας, που απειλούνται με άμεση από 1.12.2020 υποχρεωτική μεταβίβαση στην εταιρεία Cepal, τόσο των προερχομένων από την Ιονική, όσο και των προερχομένων από τις άλλες Τράπεζες, προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας τους στην Τράπεζα, άλλως να διασφαλισθούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα εν μέσω της πανδημίας και της οξύτατης οικονομικής κρίσης που αυτή συνεπάγεται!

Πιστεύουμε ότι είναι χρέος της πολιτικής ηγεσίας να σκύψει πάνω από το πρόβλημα αυτό και ελπίζουμε στη συνάντηση αυτή να επικρατήσουν οι αρχές τους διαλόγου, της ειλικρινούς διάθεσης επικοινωνίας και συνεννόησης και πάνω από όλα της λογικής, προκειμένου να βρεθεί μία λύση που να ικανοποιεί όλους τους συμμετέχοντες.

Είναι ευχάριστο όταν βλέπουμε ότι οι ενέργειες και οι αγώνες μας έχουν ανταπόκριση και θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η διαδικασία θα αποτελέσει τον καταλύτη για τη διευθέτηση των θεμάτων που έχει προκαλέσει η αδιάλλακτη στάση της τράπεζας.

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως έχουμε ήδη δηλώσει, είμαστε διατεθειμένοι να χαλάσουμε το κλίμα ομοψυχίας τράπεζας και εργοδοτικού συνδικαλισμού και να… γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα ως Αγιοβασίληδες με «τρίγωνα κάλαντα μπροστά στο Κεντρικό»!
Επιστολή στον Υπουργό κ. Βρούτση και τους βουλευτές για την επικείμενη μεταβίβαση των συναδέλφων στο νέο εταιρικό μόρφωμα «Cepal» υπό όρους εργασιακής γαλέρας!

Συνάδελφοι,

Ο Σύλλογός μας είναι αποφασισμένος να στηρίξει τους συναδέλφους απέναντι στις δραματικές εξελίξεις στην τράπεζα η οποία επιχειρεί να μεταβιβάσει τους συναδέλφους στο νέο εταιρικό μόρφωμα Cepal υπό όρους εργασιακής γαλέρας, με μία σύμβαση – όνειδος για τον τραπεζικό χώρο, η οποία ανατρέπει πλήρως το εργασιακό και ασφαλιστικό τους καθεστώς.

Η σύμβαση αυτή είναι καταστρεπτική ιδιαιτέρως για τους προερχόμενους από την Ιονική, αφού δεν κάνει καμία αναφορά στο ιδιαίτερο ασφαλιστικό τους καθεστώς, ενώ συνολικά πιστεύουμε ότι αποτελεί χαρακτηριστική ένδειξη όσων επιφυλάσσουν οι τράπεζες για το μέλλον των τραπεζοϋπαλλήλων!

Έχουμε καλέσει τους συναδέλφους να μην υπογράψουν τη σύμβαση, αφού η μαζική άρνησή τους θα υποχρεώσει αναγκαστικά την τράπεζα να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της μεταβίβασης και της νέας σύμβασης!

Έχουμε ήδη ξεκινήσει τις ενέργειές μας για τη στήριξη των συναδέλφων και αποστείλαμε την κάτωθι επιστολή στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ιωάννη Βρούτση και τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, για να τους γνωστοποιήσουμε τις δραματικές εξελίξεις στην Alpha Bank που αφήνουν έκθετους τους συναδέλφους που βρίσκονται υπό μεταβίβαση στη Cepal και καλούμε κάθε ενδιαφερόμενο να συνδράμει το δίκαιο αγώνα μας για την ανατροπή των απαράδεκτων σχεδιασμών της τράπεζας! Οι αρμόδιοι φορείς έχουν υποχρέωση να προστατεύουν τα δικαιώματα των πολιτών και των εργαζομένων απέναντι στις μονομερείς ενέργειες της Alpha Bank που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από οποιονδήποτε έχει την ελάχιστη κατανόηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δεδομένων: 

ΣΥΙΛΤΕ Επιστολή Νο20-16.10.20

Καλούμε όλους εσάς που βιώνετε αυτόν τον εργασιακό Μεσαίωνα, να πιέσετε όσους ψηφίσατε για να καταθέσουν επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή βάσει της επιστολής που αποστείλαμε!

 

Συνάδελφοι,

Οφείλετε να συνειδητοποιήσετε ότι η τράπεζα μπορεί να αψηφήσει λίγους συναδέλφους, αλλά δεν θα μπορεί να το κάνει αν δημιουργηθεί ένα μαζικό, αρραγές μέτωπο!

Σας καλούμε σε διαρκή ετοιμότητα και επαγρύπνηση προκειμένου να αντιδράσουμε δυναμικά απέναντι στο νέο, δυστοπικό εργασιακό τοπίο που διαμορφώνονται στην τράπεζα.

.

Ενωμένοι μπορούμε να ανατρέψουμε τη δυσμενή κατάσταση!
ΣΥΙΛΤΕ – Νο 17. Ένα προαναγγελθέν έγκλημα σε βάρος των συναδέλφων μας ολοκληρώνεται : Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank και τράπεζα σε αγαστή συνεργασία συμφώνησαν για τη μεταβίβαση των εργαζομένων στη CEPAL με σαφή υποχώρηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων – Στο περιθώριο τέθηκαν για μία ακόμα φορά οι Ιονικάριοι!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ALPHA BANK

ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΕΚ ΤΗΣ ΙΟΝΙΚΗΣ

Ευπόλιδος 8  – ΑΘΗΝΑ 105 51  ΤΗΛ.:  210 3250692  – 3 – 4     FAX :  210 3311278 

 www.ionikienotita.gr                                                       email: syilte.gramm@gmail.com

 

ANAKOIΝΩΣΗ Νο 17

Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2020

.

Ένα προαναγγελθέν έγκλημα σε βάρος των συναδέλφων μας ολοκληρώνεται

  • Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank και τράπεζα σε αγαστή συνεργασία συμφώνησαν για τη μεταβίβαση των εργαζομένων στη CEPAL με σαφή υποχώρηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων

  • Στο περιθώριο τέθηκαν για μία ακόμα φορά οι Ιονικάριοι!

 .

Συνάδελφοι,

Από την πρώτη στιγμή που η τράπεζα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να μεταβιβάσει εργαζομένους σε ένα νέο εταιρικό σχήμα (Cepal) για τα κόκκινα δάνεια, είχαμε επισημάνει τους τρομερούς κινδύνους που προμηνύει μια τέτοια εξέλιξη για τους συναδέλφους που είναι στο στόχαστρο της μεταφοράς, αλλά και συνολικά για όλους τους συναδέλφους, αφού ουσιαστικά πρόκειται για το πρώτο βήμα για την «εξαφάνιση» του επαγγέλματος του τραπεζοϋπαλλήλου.

Και δυστυχώς, μετά από την ανακοίνωση της τράπεζας για τη διάσπασή της, αλλά και την υπ’ αριθμ. 8-28.9.20 ανακοίνωση του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank, επιβεβαιωνόμαστε πλήρως για την τέλεση ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος σε βάρος των συναδέλφων τραπεζοϋπαλλήλων…

Μάλιστα, η απόφαση της διοίκησης της τράπεζαςκατά παράβαση της  υποχρέωσής της για ενημέρωση και διαβούλευση από το εθνικό και ενωσιακό δίκαιονα διαβουλευτεί μόνο με το Σύλλογο του Εργοδοτικού Συνδικαλισμού του κ. Γκιάτη και να αποκλείσει – όχι τυχαία – το Σύλλογό μας εν όψει της μεταβίβασης των εργαζομένων στη νέα εταιρεία CEPAL, , είχε δυστυχώς τα αναμενόμενα τραγικά αποτελέσματα για όλους τους συναδέλφους και ιδιαίτερα για τους προερχόμενους από την Ιονική…

 .

Σαφής υποχώρηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων

Στην υπ’αριθμ 8-28.9.20 ανακοίνωση του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank, ο κ. Γκιάτης «πανηγυρίζει» για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της διαβούλευσης και τη συμφωνία με την τράπεζα για την – υποχρεωτική χωρίς κανένα δικαίωμα επιλογής – μεταβίβαση των εργαζομένων στην Alpha Bank στη νέα εταιρεία CEPAL, καθόσον «πέτυχε» την «πλήρη κατοχύρωση εργασιακών-μισθολογικών-ασφαλιστικών δικαιωμάτων»

Δυστυχώς, από όσο διαπιστώνουμε βάσει όσων αναφέρονται στην εν λόγω ανακοίνωση – και όπως ήταν αναμενόμενο μέσα από τη διαδικασία διαβούλευσης του εργοδοτικού συλλόγου σε αγαστή συνεργασία με την τράπεζα – καλύπτονται μόνο εν μέρει και υπό προϋποθέσεις οι συνάδελφοι που μεταβιβάζονται στη νέα εταιρεία, ενώ για μία ακόμα φορά οι προερχόμενοι από την Ιονική θεωρούνται τα «αποπαίδια» της τράπεζας!

Οι ασαφείς υποσχέσεις και «δεσμεύσεις» δεν έχουν στην ουσία κανένα αντίκρισμα, αφού η ανακοίνωση αφήνει αναπάντητα πολλά ερωτήματα, προσπαθεί να αποκρύψει τις συνέπειες της μεταβίβασης, ενώ γίνεται σαφές ότι θα υπάρξει σαφής υποχώρηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των συναδέλφων που θα μεταβιβαστούν:

– Δεν υπάρχει καμία αναφορά στη συνέχιση του Οργανισμού και συνακόλουθα στη διασφάλιση της εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων που καλύπτει

– Δεν γίνεται καμία αναφορά στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με την ΟΤΟΕ και τα δικαιώματα που αυτές κατοχυρώνουν

– Δεν υφίσταται πρόβλεψη για την ένταξη των ώριμων συνταξιοδοτικά συναδέλφων σε προγράμματα εθελουσίας εξόδου με την παροχή οικονομικών κινήτρων

– Συνολικά, δεν υπάρχει καμία αναφορά στην κατοχύρωση σειράς εργασιακών δικαιωμάτων που καλύπτονται από τον Οργανισμό και τη ΣΣΕ (ωράριο, άδειες, μητρότητα κ.λπ.)

 .

Για μία ακόμα φορά στο περιθώριο οι προερχόμενοι από την Ιονική!

Και ενώ σύμφωνα με όσα αναφέρει η εν λόγω ανακοίνωση καλύπτονται εν μέρει ασφαλιστικά οι συνάδελφοι προερχόμενοι εκ της Πίστεως και της Εμπορικής, τα «αποπαίδια» της Ιονικής τέθηκαν για μία ακόμα φορά στο περιθώριο, αφού δεν υπήρξε μέριμνα για το ιδιαίτερο ασφαλιστικό καθεστώς του ΤΑΠΙΛΤ που διέπει τους προερχόμενους από την Ιονική, οι οποίοι τίθενται για μία ακόμα φορά με ευθύνη της τράπεζας στο περιθώριο!

Ενώ αντίθετα, υπάρχει ρητή αναφορά στα ασφαλιστικά δικαιώματα των συναδέλφων που προέρχονται από την Πίστεως και την Εμπορική, δε γίνεται καμία αναφορά στους προερχόμενους από την Ιονική και το ιδιαίτερο ασφαλιστικό τους καθεστώς!

 .

Εμείς δεν συμφωνούμε κ. Γκιάτη!

Όσο και να «πανηγυρίζει» για να ρίξει στάχτη στα μάτια των συναδέλφων και να θολώσει το τοπίο ο κ. Γκιάτης, η πραγματικότητα είναι ότι αυτή η «επιτυχής συμφωνία» του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank σε αγαστή συνεργασία με την τράπεζα, θα οδηγήσει σε σαφή υποχώρηση των δικαιωμάτων των συναδέλφων μας, ενώ βέβαια παραβιάζει κατάφωρα το νόμο περί ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων όσον αφορά τους προερχόμενους από την Ιονική!

Κατόπιν αυτών των πρωτοφανών εξελίξεων ο Σύλλογός μας, με την κάτωθι επιστολή που απέστειλε στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Alpha Bank κ. Βασίλη Ψάλτη, διαμαρτυρήθηκε για το περιεχόμενο της υπογραφείσας συμφωνίας και ζήτησε άμεση συνάντηση προκειμένου να τεθούν αναλυτικά όλα τα ζητήματα και ιδίως όσα αφορούν άμεσα στους προερχόμενους από την Ιονική συναδέλφους: 

ΣΥΙΛΤΕ Επιστολή Νο 16-1.10.20

Έχουμε εξάλλου αναθέσει την εξέταση της υπόθεσης στους νομικούς και ασφαλιστικούς μας συνεργάτες προκειμένου να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες για να προασπίσουμε τα δικαιώματα των συναδέλφων μας!

 .

Συνάδελφοι,

.

Σας καλούμε σε διαρκή ετοιμότητα και επαγρύπνηση προκειμένου να αντιδράσουμε δυναμικά απέναντι στο νέο, δυστοπικό εργασιακό τοπίο που διαμορφώνει αυτή η «συμφωνία», καθώς βέβαια και για να αντιμετωπίσουμε την αδικία που συνεπάγεται για τους προερχόμενους από την Ιονική Τράπεζα.

 .

Ο Πρόεδρος                            Ο Γ. Γραμματέας

Γεώργιος Ανδριώτης                Κωνσταντίνος Στεφανής
Επιστολή Συλλόγων με ασφαλισμένα μέλη στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη : ΑΙΤΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΟΥ e-ΕΦΚΑ

Συνάδελφοι,

Οι Σύλλογοι που αγωνιζόμαστε για τη διάσωση της επικουρικής μας σύνταξης με την ένταξη του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στο τ.ΕΤΕΑΕΠ νυν e-ΕΦΚΑ, έχουμε:

· κάνει επανειλημμένα διαβήματα προς όλους τους αρμόδιους υπουργούς κοινωνικής ασφάλισης των τελευταίων ετών

· συναντήσει τους εκπροσώπους ασφαλιστικού όλων των κομμάτων της βουλής

· αποστείλει ολοκληρωμένη πρόταση νόμου που συνέταξε ο ασφαλιστικός μας σύμβουλος κ. Γιώργος Κουτρουμάνης προς όλους τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου

· παραδώσει στο αρμόδιο Υπουργείο περίπου 2.000 υπογεγραμμένες αιτήσεις ένταξης του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στο τ.ΕΤΕΑΕΠ νυν e-ΕΦΚΑ

· προβεί σε κινητοποιήσεις ζητώντας μία δίκαιη λύση για την υπόθεση της επικουρικής μας ασφάλισης

Μετά όμως την ένταξη των συνταξιούχων των ΛΕΠΕΤΕ και ΕΛΕΠΕΤΕ-Π.Π.ΕΘΝΑΚ στο τ.ΕΤΕΑΕΠ νυν e-ΕΦΚΑ που είναι ομοειδή με το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ ταμεία και την ταυτόχρονη προκλητική αγνόηση του διαχρονικού αιτήματός μας που αφορά περίπου 12.000 ασφαλισμένους στο επικουρικό μας Ταμείο, έφτασε ο κόμπος στο χτένι!

Έχοντας εξαντλήσει όλα τα μέσα για να πραγματοποιηθεί το δίκαιο αίτημά μας για την ένταξη των ασφαλισμένων μελών του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στο τ.ΕΤΕΑΕΠ νυν e-ΕΦΚΑ, που αποτελεί τη μοναδική ρεαλιστική προοπτική διάσωσης και απρόσκοπτης καταβολής της επικουρικής μας σύνταξης, επανερχόμαστε πλέον καταβάλλοντας την ύστατη προσπάθεια πριν ξεκινήσουμε δυναμικές και διαρκείς κινητοποιήσεις, απευθυνόμενοι στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη με την κάτωθι πλήρως εμπεριστατωμένη επιστολή, ζητώντας να δώσει δίκαιη λύση στην υπόθεση της επικουρικής μας ασφάλισης, παρόμοια με αυτή που δόθηκε στους ασφαλισμένους συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας, με την ένταξή μας στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ : 

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ κο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ 08.07.202020

Αν δεν ευδοκιμήσει ούτε αυτή η προσπάθειά μας και μέχρι τις αρχές φθινοπώρου δεν υπάρξουν απτές, θετικές εξελίξεις, πλέον δε θα χωρά αναβολή η δυναμική κινητοποίηση όλων μας για να δώσουμε τον υπέρ πάντων αγώνα για τη διάσωση της επικουρικής μας ασφάλισης.

Μέχρι τότε πιστεύουμε ότι θα έχει εξελιχθεί και η ανακριτική διαδικασία για την καταστροφική επένδυση των 55,5 εκατ. ευρώ στην ATTICA BANK και ελπίζουμε στην απομάκρυνση της διοίκησης του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ ώστε σε συνδυασμό με τις ενέργειές μας να βρούμε επιτέλους το δρόμο για τη διάσωση της επικουρικής μας σύνταξης!

.

Αυτός όμως ο αγώνας θα πρέπει να είναι συλλογικός, μαζικός, δυναμικός!

Πρέπει πλέον να συνειδητοποιήσουμε ότι η πλειονότητα των ασφαλισμένων μελών του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ είναι οι μόνοι στην Ελλάδα που λαμβάνουν συμβολική επικουρική σύνταξη και σε περίπτωση που δεν υπάρξει θετική ανταπόκριση στο αίτημά μας από τον κ. Πρωθυπουργό, θα πρέπει όλοι να κινητοποιηθούμε για να δοθεί δίκαιη λύση στο αίτημά μας!

Τέρμα πια οι αυταπάτες!

Βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν και όλοι πλέον (Πολιτεία, Φορείς, Ασφαλισμένοι)

πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους!