1

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ αύριο, Τετάρτη 22 Μαρτίου και ώρα 12:00, στο Υπουργείο Εργασίας, Σταδίου 29 – Όλοι ενωμένοι μπορούμε και θα δικαιωθούμε!!

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ

την Τετάρτη 22 Μαρτίου και ώρα 12:00,

στο Υπουργείο Εργασίας, Σταδίου 29.

 

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Οι Σύλλογοι που αγωνιζόμαστε για τη διάσωση της επικουρικής μας σύνταξης, καλούμε τα μέλη μας, την Τετάρτη 22/3/2023 και ώρα 12:00 σε Παναττική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στο Υπουργείο Εργασίας, Σταδίου 29.

Διαμαρτυρόμαστε και ζητάμε την ένταξη των ασφαλισμένων & συνταξιούχων του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στον κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ, ως τη μοναδική βιώσιμη λύση για όλους.

Το παραπάνω αίτημά μας το έχουμε θέσει στο Υπουργείο Εργασίας, διαχρονικά και επανειλημμένα, όμως καθαρή απάντηση δεν έχουμε λάβει, παρά μόνο υπεκφυγές και αοριστίες, χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις και ενέργειες από την πλευρά της Πολιτείας.

Ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι στη συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας θα παραβρίσκονται και τα μέλη των Συλλόγων Συνταξιούχων της Εθνικής & της Εμπορικής Τράπεζας για δικά τους ασφαλιστικά θέματα, σε μια κοινή προσπάθεια των συλλόγων του κλάδου των τραπεζοϋπαλλήλων.  

Όλοι ενωμένοι μπορούμε και θα δικαιωθούμε!!

 

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Για το Δ.Σ. του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ο Πρόεδρος                                                Ο Γ. Γραμματέας

Σαράντος Φιλιππόπουλος                            Παναγιώτης Χαλικιάς

 

Για το Δ.Σ. του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ALPHA BANK ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΕΚ ΤΗΣ ΙΟΝΙΚΗΣ

Ο Πρόεδρος                                                          Η Γ. Γραμματέας

Κωνσταντίνος Στεφανής                               Παναγιώτα Αναγνωστάκη

 

Για το Δ.Σ. του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΠΡΩΗΝ ΕΘΝΟΚΑΡΤΑΣ

Η Πρόεδρος                                                 Η. Γ. Γραμματέας

Α. Οικονόμου                                               Ε. Μερκούρη

Για το Δ.Σ. του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ο Πρόεδρος                                                Ο Γ. Γραμματέας

Χ. Δάσκαλος                                                Ε. Καλαρίτης

 

Για το Δ.Σ. του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΘΗΝΩΝ – EUROBANK

Η Πρόεδρος                                                 Ο Γ. Γραμματέας

Χ. Πιπέρα                                                    Κ. Κέντρος
Οι Σύλλογοι της Ιονικής συμμετέχουμε δυναμικά στην αυριανή (Πέμπτη 16.3.23) Πανελλαδική Απεργία

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Την περασμένη Τετάρτη οι δρόμοι όλης της χώρας πλημμύρισαν με εκατοντάδες χιλιάδες (κυριολεκτικά) συμπολίτες μας, στη μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση που έχει δει η χώρα εδώ και δύο δεκαετίες!

Η λαοθάλασσα αυτή εξέφρασε το ξέσπασμα μίας κοινωνίας που θρηνεί ακόμα τους νεκρούς στα Τέμπη και διαμαρτύρεται για τη βαθιά κρίση της χώρας μας που ψάχνει διέξοδο σε μία κανονικότητα.

Αύριο (Πέμπτη 16.3.23) σύσσωμη η χώρα θα βρίσκεται εκ νέου σε απεργιακό πυρετό, αφού τα αιτήματα για να σταματήσει η υποβάθμιση των ζωών μας, των οικογενειών μας, των παιδιών μας και της πατρίδας απαιτούν διαρκή αγώνα για να ανατραπεί η δικτατορία της διαπλοκής που έχει επαναφέρει την Ελλάδα στους ρυθμούς του… καρβουνιάρη!

· Απαιτούμε να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες σε αυτούς που έχουν αφήσει γυμνό τον ελληνικό σιδηρόδρομο εδώ και χρόνια! Στους επιτήδειους που τον διέλυσαν και τον ξεπούλησαν! Που χύνουν τώρα κροκοδείλια δάκρυα και ζητούν ψεύτικες συγγνώμες, βαθαίνοντας ακόμα περισσότερο τη λαϊκή αγανάκτηση!

· Απαιτούμε τα κοινωνικά αγαθά, όπως οι σύγχρονες και ασφαλείς μεταφορές, να μη γίνονται βορά των αντιλαϊκών πολιτικών για μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και κέρδος!

· Απαιτούμε την ΑΜΕΣΗ εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας στους σιδηροδρόμους, αλλά και σε όλους τους χώρους εργασίας και κοινωνικού ενδιαφέροντος!

· Απαιτούμε να σταματήσουν οι πολιτικές εξαΰλωσης του κράτους, η υποβάθμιση των υπηρεσιών του, η υποστελέχωσή του, το εξευτελιστικό ξεπούλημα βασικών δομών και αγαθών σε ιδιωτικά συμφέροντα που έχουν δυστυχώς πάντα τραγικές συνέπειες.

Οι Σύλλογοι της Ιονικής στηρίζουμε την 24ωρη απεργία την Πέμπτη 16 Μαρτίου, στηρίζουμε όσους αγωνίζονται για το λαό και τη ζωή, συμμετέχουμε μαζικά στις κατά τόπους συγκεντρώσεις!
Απορρίφθηκε το αίτημα παράστασής μας ως Πολιτική Αγωγή στη δίκη για την καταστροφική επένδυση του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στην ATTICA BANK – Το επόμενο διάστημα κρίνεται η διάσωση ή κατάρρευση της επικουρικής μας σύνταξης – Όλοι σε αγωνιστική ετοιμότητα!

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Την Πέμπτη 9.3.23 εκδικάστηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών με τη διαδικασία της προσωρινής διαταγής το αίτημα των Συλλόγων μας που αγωνιζόμαστε για τη διαφάνεια και τη διάσωση της επικουρικής μας σύνταξης, προκειμένου να μας δοθεί η δυνατότητα να εκπροσωπήσουμε το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ και να παραστούμε ως Πολιτική Αγωγή στη δίκη που ξεκινά στις 26.4.23 και αφορά την επένδυση των 55,5 εκατ. ευρώ στην ATTICA BANK. Στη δίκη για κακουργηματική απιστία σε βάρος του Ταμείου μας κατηγορούνται 6 μέλη της διοίκησης του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ που έλαβαν αυτήν την απόφαση.

Η απορριπτική απόφαση που εκδόθηκε στο αίτημά μας για προσωρινή διαταγή δεν μας πτοεί, αφού δεν πρόκειται να σταματήσουμε τις προσπάθειές μας σε όλα τα νόμιμα επίπεδα για την προστασία των δικαιωμάτων μας στην επικουρική σύνταξη – όπως βεβαίως και στο νομικό, δικαστικό επίπεδο. Σας υπενθυμίζουμε άλλωστε, ότι η μηνυτήρια αναφορά που είχαμε καταθέσει οι Σύλλογοι της Ιονικής για την καταστροφική επένδυση στην ATTICA BANK, αρχικά είχε απορριφθεί από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών και αν δεν επιμέναμε προσφεύγοντας στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών, δεν θα διερευνούνταν η υπόθεση όπως έγινε, με αποτέλεσμα να ασκηθεί ποινική δίωξη και οι κατηγορούμενοι να δικάζονται για κακουργηματική απιστία!

Ωστόσο, η απόφαση της Πρωτοδίκη δυστυχώς δεν αξιολόγησε ορθώς τα την ουσία της υπόθεσης, ιδίως δε ότι :

1. Έχει ήδη εκδοθεί βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, το οποίο παραπέμπει τους κατηγορούμενους – υπεύθυνους της επένδυσης για κακουργηματική απιστία.

2. Αμέσως μετά την έκδοση του παραπεμπτικού σε δίκη βουλεύματος, προσφύγαμε στη δικαιοσύνη με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων και οι τότε διοικούντες παραιτήθηκαν για να μην εκδικαστεί η υπόθεση των ασφαλιστικών μέτρων, γνωρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα βρίσκονταν εκτός διοίκησης του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ.

3. Προκήρυξαν στη συνέχεια μία Γ.Σ. – παρωδία, έχοντας προηγουμένως ουσιαστικά μετατρέψει ένα ταμείο υποχρεωτικής επικουρικής ασφάλισης σε Εταιρεία Επιστροφής Εισφορών και η «Συνέλευση δια αντιπροσώπων» τους επιβράβευσε για τη διοίκησή τους και την… ορθή απόφαση της επένδυσης (!!!) και μάλιστα αποφάσισε ότι το Ταμείο όχι μόνο δεν πρέπει να στραφεί κατά των κατηγορουμένων για τη ζημιά που υπέστη, αλλά θα τους καλύψει και όσα δικαστικά έξοδα απαιτηθούν (χωρίς να προσδιορίζεται σε ποιο εύρος και ποσό)!!!!

Δυστυχώς, χωρίς υπερβολή, όσα διαδραματίζονται στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ δεν συνάδουν με τη λειτουργία ενός Ταμείου υποχρεωτικής ασφάλισης σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος δικαίου.

Η δικάσασα με τη διαδικασία της προσωρινής διαταγής Πρωτοδίκης, δηλαδή σε μία διαδικασία χωρίς δυνατότητα διεξοδικής εμβάθυνσης και πλήρους αποδεικτικής διερεύνησης των ζητημάτων της υπόθεσης, και με κύριο γνώμονα το στοιχείο του κατεπείγοντος, χωρίς ουσιαστική αιτιολόγηση απέρριψε το αίτημά μας. Ωστόσο, εμείς θεωρούμε απαράδεκτη αυτήν την απόφαση, αφού μπορεί να προκαλέσει δυσμενείς συνέπειες σε χιλιάδες ασφαλισμένους.

Συμβουλεύουμε τους υπεύθυνους της καταστροφής της επικουρικής μας ασφάλισης να μη νιώθουν ανακουφισμένοι από αυτήν την απόφαση, γιατί, όπως έχουμε αποδείξει, δεν πρόκειται να ησυχάσουμε αν δεν αποδοθεί δικαιοσύνη για αυτό το μεγάλο σκάνδαλο! Άλλωστε, υπάρχουν και άλλοι βαθμοί δικαιοδοσίας και πληθώρα ενεργειών των Συλλόγων μας που είμαστε διατεθειμένοι να εξαντλήσουμε με κάθε τρόπο, προκειμένου να κριθούν η σημαντικότατη αυτή υπόθεση και όσοι πρωταγωνίστησαν στην καταστροφή της επικουρικής μας ασφάλισης!

 

Νυν υπέρ πάντων αγών για την επικουρική μας σύνταξη

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Η συνέχεια των νομικών μας ενεργειών είναι δεδομένη. Παράλληλα συνεχίζουμε την ενημέρωση των κομμάτων του Κοινοβουλίου για το ιστορικό της υπόθεσης του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, τις πρόσφατες εξελίξεις με την επικείμενη δίκη των μελών της διοίκησης που κατηγορούνται για κακουργηματική απιστία και βεβαίως για την αναγκαιότητα ένταξης του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ.

Εκείνο που θα χρειαστεί και θα το απαιτήσουμε το επόμενο διάστημα, είναι όταν κριθεί αναγκαίο και κληθείτε από τους Συλλόγους μας, να ανταποκριθείτε για να ενισχύσετε τις ενέργειές μας, αφού πλέον κανείς δεν θα έχει ελαφρυντικό για την απουσία του! Πρέπει όλοι να κατανοήσετε ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι που θα κρίνει εν πολλοίς το μέλλον της επικουρικής μας ασφάλισης! Η κινητοποίηση όλων των ασφαλισμένων το επόμενο διάστημα μπορεί να γίνει ο καταλύτης για την ευνοϊκή εξέλιξη της υπόθεσης και των αιτημάτων μας.

Από την έκδοση της απορριπτικής απόφασης μέχρι την έναρξη της δίκης για την επένδυση στην ATTICA BANK, απομένει περίπου 1,5 μήνας. Σε αυτό το διάστημα οι μηχανές μας θα δουλεύουν στο φουλ και είναι καιρός να επαναφέρουμε το διαχρονικό σύνθημα «Νυν υπέρ πάντων αγών» για να συνειδητοποιήσουμε όλοι την κρισιμότητα της κατάστασης και την αναγκαιότητα για μαζική, δυναμική συστράτευση και κινητοποίηση, γιατί είναι ο μόνος δρόμος για τη διερεύνηση των πράξεων όσων κατέστρεψαν το Ταμείο μας και τη δικαίωσή μας, που θα αποτελέσει την αφετηρία για την αποκατάσταση και κατοχύρωση της επικουρικής μας σύνταξης.

Όλοι ενωμένοι μπορούμε και θα δικαιωθούμε!!

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

 

Για το Δ.Σ. του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ο Πρόεδρος                                                Ο Γ. Γραμματέας

Σαράντος Φιλιππόπουλος                            Παναγιώτης Χαλικιάς

 

Για το Δ.Σ. του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ALPHA BANK ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΕΚ ΤΗΣ ΙΟΝΙΚΗΣ

Ο Πρόεδρος                                                          Η Γ. Γραμματέας

Κωνσταντίνος Στεφανής                               Παναγιώτα Αναγνωστάκη

 

Για το Δ.Σ. του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΠΡΩΗΝ ΕΘΝΟΚΑΡΤΑΣ

Η Πρόεδρος                                                 Η. Γ. Γραμματέας

Α. Οικονόμου                                               Ε. Μερκούρη

 

Για το Δ.Σ. του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ο Πρόεδρος                                                Ο Γ. Γραμματέας

Χ. Δάσκαλος                                                Ε. Καλαρίτης

 

Για το Δ.Σ. του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΘΗΝΩΝ – EUROBANK

Η Πρόεδρος                                                 Ο Γ. Γραμματέας

Χ. Πιπέρα                                                    Κ. Κέντρος
Συνάντηση με τον τομεάρχη κοινωνικής ασφάλισης του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Κουτρουμάνη για την υπόθεση του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ και τη διάσωση της επικουρικής μας σύνταξης – Απόλυτη αποδοχή και στήριξη των αιτημάτων μας  

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Όπως σας έχουμε ενημερώσει, οι Σύλλογοι που αγωνιζόμαστε για την απόδοση ευθυνών για το ναυάγιο του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ και βεβαίως για τη διάσωση της επικουρικής μας σύνταξης με την ένταξή του στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ (όπως ακριβώς έγινε και με την ένταξη των αντίστοιχων επικουρικών Ταμείων των τραπεζών Γενικής και Εθνικής) έχουμε αποστείλει αίτημα συνάντησης στους τομεάρχες ασφαλιστικών θεμάτων κάθε κόμματος της Βουλής.

Ήδη ξεκίνησε η διαδικασία αυτών των συναντήσεων, αρχής γενομένης με τον τομεάρχη κοινωνικής ασφάλισης του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργο Κουτρουμάνη. Στη συνάντησή μας τον ενημερώσαμε αναλυτικά για το ιστορικό της υπόθεσης του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, τις πρόσφατες εξελίξεις με την επικείμενη δίκη των μελών της διοίκησης που κατηγορούνται για κακουργηματική απιστία και βεβαίως για την αναγκαιότητα ένταξης του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να μας συνδράμουν στην προσπάθεια απελευθέρωσης του Ταμείου και τη διάσωση της επικουρικής μας σύνταξης.

Το ΠΑΣΟΚ μέσω του κ. Κουτρουμάνη έλαβε ανεπιφύλακτα θέση υπέρ των αιτημάτων μας και της άμεσης ένταξης του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ (πρώην ΕΤΕΑΕΠ). Μάλιστα, μας διευκρίνισε ότι και η προσωπική του άποψη είναι ξεκάθαρη υπέρ των αιτημάτων μας.

Άλλωστε, όταν ο ίδιος ήταν Υπουργός είχε αντιμετωπίσει ανάλογη περίπτωση, εντάσσοντας το επικουρικό Ταμείο της Γενικής Τράπεζας στο τότε ΕΤΕΑ, με μηδενικό μάλιστα αποθεματικό (σε αντίθεση με το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ που διατηρεί περιουσία 190 εκ. ευρώ).

Επιπλέον, μας υπενθύμισε ότι ο ίδιος είχε νομοθετήσει ως Υπουργός ότι τα ασφαλιστικά επικουρικά Ταμεία που δεν έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν επικουρική σύνταξη στα μέλη τους, υποχρεούται η Πολιτεία να τα εντάξει στον κρατικό επικουρικό τομέα ασφάλισης. Με αυτή τη διάταξη του Νόμου που είχε ψηφιστεί σε προηγούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, εντάχθηκαν οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι που υπάγονταν στο ΛΕΠΕΤΕ (επικουρικό Ταμείο της Εθνικής Τράπεζας), στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ. Μάλιστα, όταν εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ, το ΚΙΝ.ΑΛ. (ΠΑΣΟΚ) είχε καταθέσει τροπολογία για την ένταξη και του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στο ΕΤΕΑΕΠ, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή.

Σίγουρα ήταν μία πολύ εποικοδομητική συνάντηση και μείναμε ιδιαιτέρως ευχαριστημένοι, αφού, ουσιαστικά, ο τομεάρχης κοινωνικής ασφάλισης του ΠΑΣΟΚ κ. Κουτρουμάνης αποδέχθηκε το δίκαιο των αιτημάτων μας και δεσμεύθηκε ότι θα καταβάλει προσπάθειες για την ένταξη του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ.

Τα στελέχη των Συλλόγων που αγωνιζόμαστε για τη διάσωση της επικουρικής μας σύνταξης θα συνεχίσουμε τις επόμενες ημέρες τις συναντήσεις με τους τομεάρχες ασφαλιστικών θεμάτων των κομμάτων της Βουλής. Το αίτημα έχει αποσταλεί σε όλα τα κόμματα και ήδη τα περισσότερα έχουν ανταποκριθεί θετικά. Ελπίζουμε ότι θα διεξαγάγουμε συναντήσεις με όλους τους τομεάρχες ασφαλιστικού, προκειμένου να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους για αυτό το μείζον θέμα που μας αφορά όλους.

Παραμένετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας για να ενημερώνεστε πρώτοι και υπεύθυνα για αυτό και όλα τα θέματα που αφορούν το χώρο της Ιονικής.

 
Όλοι αύριο, Τετάρτη 8.3.23, ώρα 13:00 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος, για να μην υπάρξουν ξανά «νέα Τέμπη»

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη έφερε για μία ακόμα φορά στην επιφάνεια την εικόνα διάλυσης και αποσύνθεσης των θεσμών στη χώρα μας, αυτή τη φορά με θύματα δεκάδες συνανθρώπους μας, εκ των οποίων πολλά νέα παιδιά και φοιτητές.

Οι πολιτικές εξαΰλωσης του κράτους, η υποβάθμιση των υπηρεσιών του, η υποστελέχωσή του, το εξευτελιστικό ξεπούλημα βασικών δομών και αγαθών σε ιδιωτικά συμφέροντα, έχουν δυστυχώς πάντα αυτές τις τραγικές συνέπειες.

Οι Σύλλογοι της Ιονικής δε θα σιωπήσουμε μπροστά στην υποβάθμιση των ζωών μας, των οικογενειών μας, των παιδιών μας και της πατρίδας μας!

· Απαιτούμε να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες σε αυτούς που έχουν αφήσει γυμνό τον ελληνικό σιδηρόδρομο εδώ και χρόνια! Στους επιτήδειους που τον διέλυσαν και τον ξεπούλησαν! Που χύνουν τώρα κροκοδείλια δάκρυα και ζητούν ψεύτικες συγγνώμες, βαθαίνοντας ακόμα περισσότερο τη λαϊκή αγανάκτηση!

· Απαιτούμε τα κοινωνικά αγαθά, όπως οι σύγχρονες και ασφαλείς μεταφορές, να μη γίνονται βορά των αντιλαϊκών πολιτικών για μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και κέρδος!

· Απαιτούμε την ΑΜΕΣΗ εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας στους σιδηροδρόμους, αλλά και σε όλους τους χώρους εργασίας και κοινωνικού ενδιαφέροντος!

Πάνω από όλα,

· Απαιτούμε να πέσει αυτή η δικτατορία της διαπλοκής που έχει μολύνει την Ελλάδα, έχει υποβιβάσει τις ζωές μας, έχει δηλητηριάσει την Πολιτεία και προδιαγράφει ένα ζοφερό μέλλον για τη νεολαία μας!

Οι Σύλλογοι της Ιονικής στηρίζουμε την 24ωρη απεργία την Τετάρτη 8 Μαρτίου, στηρίζουμε όσους αγωνίζονται για το λαό και τη ζωή, συμμετέχουμε μαζικά στις συγκεντρώσεις!

Όλοι στις 13:00 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος!

 
Ανακοινώθηκε η εθελούσια έξοδος από την τράπεζα με ισχύ 6 Φεβρουαρίου – 17 Φεβρουαρίου : Μία ΑΠΟΦΑΣΗ ΖΩΗΣ που πρέπει να ληφθεί με σύνεση και υπευθυνότητα  

Eν μέσω της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής, αλλά και των συνεχιζόμενων πιέσεων που ασκεί επιλεκτικά η τράπεζα σε αυτούς που έχει συμπεριλάβει στη «λίστα προς αποχώρηση», ανακοινώθηκε το νέο πρόγραμμα συντεταγμένης εθελουσίας εξόδου:

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 26-03.02.23 (πατήστε εδώ)

 

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Όπως σας τονίζουμε σε κάθε αντίστοιχη περίσταση που η τράπεζα ανακοινώνει ένα συντεταγμένο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, πρόκειται για μία ΑΠΟΦΑΣΗ ΖΩΗΣ που θα πρέπει να ληφθεί με σύνεση, έπειτα από σοβαρή σκέψη και ενδελεχή εξέταση των ασφαλιστικών σας προϋποθέσεων!

Αφού κατατεθεί η αίτηση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, εν συνεχεία δεν μπορεί να ανακληθεί, επομένως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ενεργήσετε ελαφρά τη καρδία, προτού εξαντλήσετε κάθε λεπτομέρεια που αφορά τις ασφαλιστικές και οικονομικές σας προϋποθέσεις!

Έχοντας λοιπόν και την εμπειρία του παρελθόντος από προγράμματα εθελουσίας εξόδου που τα τελευταία χρόνια είναι όλο και πιο συχνά (και θα συνεχίσουν), σας τονίζουμε είναι ιδιαίτερα παρακινδυνευμένο να λαμβάνει μέρος στην εθελούσια έξοδο συνάδελφος χωρίς να έχει εν δυνάμει ή ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Αυτή η επισήμανσή μας βασίζεται σε περιπτώσεις συναδέλφων που παρά τις αντιρρήσεις των ασφαλιστικών μας συμβούλων δελεάστηκαν και αποφάσισαν να συμμετάσχουν σε προγράμματα εθελουσίας εξόδου κατά το παρελθόν και τους παρακολουθήσαμε τα επόμενα χρόνια να περιέρχονται σε ιδιαιτέρως δυσχερή θέση, αντιμετωπίζοντας τραγικά οικονομικά και οικογενειακά αδιέξοδα λόγω της βεβιασμένης επιλογής τους.

Άλλωστε, δεν υπάρχει λόγος βιασύνης για όσους αμφιταλαντεύονται να πάρουν αυτήν την απόφαση, αφού είναι δεδομένο ότι τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου θα συνεχιστούν, καθώς αποτελούν μέρος της κεντρικής στρατηγικής των τραπεζών για τη μείωση του προσωπικού και κατά συνέπεια του λειτουργικού τους κόστους.

Τέλος, επειδή γνωρίζουμε τις πρακτικές απειλών και πιέσεων της τράπεζας προκειμένου να εξαναγκάσει τους στοχευμένους συναδέλφους να αποχωρήσουν «οικειοθελώς», σας καλούμε να μην υποκύψετε προτού να είναι βέβαιο ότι αυτό είναι προς το συμφέρον σας!

 

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Σε κάθε περίπτωση ο Σύλλογος Εργαζομένων της Ιονικής, ο Πρόεδρος  συνάδελφος Κωνσταντίνος Στεφανής, αλλά και όλοι οι Σύλλογοι της Ιονικής θα σταθούν δίπλα σας και σε αυτήν τη διαδικασία.

Οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι των Συλλόγων μας και ιδιαίτερα η συναδέλφισσα Μαρία Φιλιπποπούλου είναι πάντοτε στη διάθεσή σας προκειμένου να σας ενημερώνουν για τις προσωπικές ασφαλιστικές σας προϋποθέσεις, ώστε να έχετε πλήρη εικόνα και να μπορείτε να λάβετε τη σωστή απόφαση για τη ζωή σας. 

Καλούμε όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου να επικοινωνήσουν οπωσδήποτε άμεσα με το Σύλλογό μας προτού προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια, προκειμένου οι ασφαλιστικοί μας σύμβουλοι να αναλύσουν τις προϋποθέσεις τους.

Μην ξεχνάτε ότι η Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνο για τη μείωση του προσωπικού της τράπεζας και την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η διοίκησή της. Δεν τους απασχολούν οι προσωπικές ή οικογενειακές προϋποθέσεις και υποχρεώσεις του καθενός, ούτε βέβαια τα προβλήματα που θα προκύψουν μετά από μία βεβιασμένη, λανθασμένη απόφαση.

Συνεπώς, θέλουμε να ελπίζουμε ότι όσοι συνάδελφοι συμμετάσχουν στο ανακοινωθέν πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, θα το κάνουν με υπευθυνότητα και βεβαιότητα για την επιλογή τους, κατόπιν ωρίμου σκέψεως.

Οι Σύλλογοί μας θα παρακολουθήσουν και αυτή την διαδικασία της εθελουσίας εξόδου με υπευθυνότητα και θα σταθούν αρωγοί στους συναδέλφους μέχρι και το πέρας του προγράμματος.  Να επισκέπτεστε καθημερινά την ιστοσελίδα μας για να ενημερώνεστε για όλες τις εξελίξεις και επ’ αυτού του θέματος, ενώ μπορείτε να απευθύνεστε στους Συλλόγους μας για οποιαδήποτε σχετική απορία και πληροφορία επιθυμείτε.

 

Για μία ακόμα φορά, σας τονίζουμε :

Πριν βάλετε την υπογραφή σας για την αποχώρηση από την τράπεζα που θα επηρεάσει καταλυτικά τη ζωή σας, θα πρέπει να μελετήσετε όλες τις παραμέτρους (ιδιαιτέρως τις ασφαλιστικές/συνταξιοδοτικές σας προϋποθέσεις) και βεβαίως οι Σύλλογοί μας είναι πάντοτε στη διάθεσή σας για να σας βοηθήσουν να λάβετε απόφαση προς τη σωστή κατεύθυνση.

 

 
Διαβάστε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας !

Συνάδελφοι, κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της κοινής εφημερίδας της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ και του Συλλόγου Συνταξιούχων. 

Φύλλο 88 (πατήστε εδώ)
Τεχνικό πρόβλημα στα τηλέφωνα του Συλλόγου μας

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Όπως θα διαπιστώσατε αρκετοί από εσάς, λόγω τεχνικών προβλημάτων δε λειτουργούσαν σήμερα τα τηλέφωνα του Συλλόγου μας. Λόγω και των ημερών, μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί εφικτό να λυθεί το πρόβλημα, αλλά καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια και είμαστε βέβαιοι ότι σύντομα θα έχει αποκατασταθεί.

Σας ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.
Μηχανισμός αντιμετώπισης κόκκινων δανείων και προβλημάτων δανειακών υποχρεώσεων συναδέλφων μας μέσω των Συλλόγων μας – Νέος τεχνικός σύμβουλος ο συνάδελφος Βασίλης (Λάκης) Βασιλειάδης

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Όπως έχουμε αναφέρει επανειλημμένα και το γνωρίζετε και εσείς πολύ καλά, ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΤτΕ είναι από τους πλέον υπερδανειοδοτημένους, λόγω της εύκολης πρόσβασης στη σύναψη δανειακών συμβάσεων, ιδιαίτερα την περίοδο που η οικονομική συγκυρία στην Ελλάδα επέτρεπε αυτές τις ενέργειες.

Δυστυχώς, η καταστροφική επέλαση της κρίσης και η μείωση των οικονομικών δυνατοτήτων των συναδέλφων μας είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί από τους δανειοδοτηθέντες συναδέλφους να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ αρχικά και πλέον όλοι μαζί οι Σύλλογοι της Ιονικής προσπαθούμε πάντα να συμπαραστεκόμαστε στους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα, με όποιον τρόπο μπορούμε και περνά από το χέρι μας, έχοντας συμβάλει θετικά σε αρκετές υποθέσεις συναδέλφων μας.

Ωστόσο, επειδή το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων», όπως έχουμε προβλέψει εδώ και χρόνια, είναι η δαμόκλειος σπάθη που κρέμεται πάνω από τα ελληνικά νοικοκυριά και επηρεάζει ιδιαιτέρως τον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων, αποφασίσαμε πλέον να αντιμετωπίζουμε αυτές τις καταστάσεις πιο οργανωμένα και συντονισμένα, καθιερώνοντας ένα μηχανισμό στήριξης των συναδέλφων που έρχονται αντιμέτωποι με κόκκινα δάνεια και άλλα προβλήματα δανειακών υποχρεώσεων.

 

– Καθοριστική θα είναι η συνδρομή του συνταξιούχου συναδέλφου μας Βασίλη (Λάκη) Βασιλειάδη, ο οποίος μέσα από τη μακρά και επιτυχημένη πορεία του στην τράπεζα (ως Διευθυντής στην Καβάλα, τη Δράμα, την Ξάνθη και την Ελευθερούπολη και ως εργαζόμενος στην Κομοτηνή) απέκτησε βαθύτατες γνώσεις στα θέματα των δανειακών συμβάσεων και της διαχείρισής τους.

Μάλιστα, επειδή έχουμε ήδη απευθυνθεί για αρκετές περιπτώσεις συναδέλφων μας στον Λάκη, ανταποκρίθηκε πάντοτε με μεγάλη ευχαρίστηση και βοήθησε αποφασιστικά τους συναδέλφους μας ανιδιοτελώς. Στο εξής και με τη σύμφωνη γνώμη του ιδίου βεβαίως, ο συνάδελφος θα είναι και επίσημα ο τεχνικός σύμβουλος των Συλλόγων μας – βεβαίως αμισθί – στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων ή άλλων δανειακών εκκρεμοτήτων.

Σε αυτό το σημείο, επιθυμούμε να του εκφράσουμε τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μας για την ευαισθησία και το πνεύμα αλληλεγγύης και προσφοράς που επιδεικνύει για να συνδράμει τους πληττόμενους συναδέλφους.

– Σε επόμενο επίπεδο, οι Σύλλογοί μας έχουν ήδη έρθει σε συμφωνία με έγκριτο νομικό σύμβουλο, ο οποίος εξειδικεύεται και κατέχει σε βάθος το θέμα της διαχείρισης των δανειακών συμβάσεων, ώστε να αναλαμβάνει τις υποθέσεις των συναδέλφων που αντιμετωπίζουν προβλήματα έναντι μίας πραγματικά πολύ χαμηλής αμοιβής.

Συνδυαστικά, με τη συνδρομή του Λάκη και του εξειδικευμένου νομικού μας συμβούλου, πιστεύουμε ότι θα έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και θα μπορέσουμε σε μεγάλο βαθμό να στηρίξουμε τους συναδέλφους μας που δυστυχώς αντιμετωπίζουν πολλά και σύνθετα προβλήματα.

Επομένως, όποιος συνάδελφος αντιμετωπίζει πρόβλημα με την εξυπηρέτηση της δανειακής του υποχρέωσης, μπορεί να απευθυνθεί στους Συλλόγους μας, προκειμένου να εξεταστεί η υπόθεσή του από τους συμβούλους μας και να τον βοηθήσουμε στη διαχείριση της υπόθεσής του.
Εργαζόμενοι το διάστημα 01.01.2017 – 31.01.2020 (ολόκληρο ή τμήμα του), σπεύσατε άμεσα να κάνετε αίτηση για την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών κλάδου ασθενείας σε χρήμα του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ  περιόδου 01.01.2017 – 31.01.2020 – Προθεσμία μέχρι το τέλος του χρόνου!

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Σύμφωνα με το από 20.12.22 Δελτίο Τύπου του e-ΕΦΚΑ (θα το βρείτε στο τέλος του παρόντος), έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία (όπως και επιβεβαιώσαμε) πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων από τραπεζοϋπαλλήλους για την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών κλάδου ασθενείας σε χρήμα του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ  περιόδου 01.01.2017 – 31.01.2020.

· Πρόκειται ουσιαστικά για επιπλέον εισφορά υπέρ τ. ΤΑΥΤΕΚΩ 0,45% που παρακρατείτο λανθασμένα στους εργαζόμενους και μετά από πρόσφατη εκκαθάριση βρέθηκε το λάθος.

· Οι δικαιούχοι είναι ουσιαστικά όσοι συνάδελφοι υπήρξαν εργαζόμενοι στην τράπεζα αυτό το διάστημα (01.01.2017 – 31.01.2020), είτε καθ’όλη τη διάρκεια, είτε κάποια περίοδο (είτε συνεχίζουν είτε έχουν αποχωρήσει).

· Συνεπώς οι δικαιούχοι καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους σύμφωνα με τις οδηγίες που αναφέρονται στο ακόλουθο Δελτίο Τύπου.

· Οι δικαιούχοι είτε θα λάβουν τα χρήματα στους δηλωθέντες τραπεζικούς τους λογαριασμούς, είτε θα γίνει συμψηφισμός με τυχόν οφειλές στον e-ΕΦΚΑ, μετά από σχετική εκκαθάριση που θα διενεργήσει το Υπερταμείο.

· ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι αιτήσεις πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτος, καθόσον υφίσταται κίνδυνος παραγραφής!


Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Ενεργοποίηση πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων από τραπεζοϋπαλλήλους για την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών κλάδου ασθενείας σε χρήμα του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ  περιόδου 01.01.2017 – 31.01.2020.

Η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ γνωστοποιεί την ενεργοποίηση, από σήμερα Δευτέρα 19.12.2022, ειδικής πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων από τραπεζοϋπαλλήλους για την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών για τον κλάδο ασθενείας σε χρήμα του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ, που τους παρακρατήθηκαν από τους εργοδότες τους (Τραπεζικά Ιδρύματα) την  περίοδο από  01.01.2017 έως 31.01.2020.

Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη στους ενδιαφερόμενους μέσω του ιστότοπου του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr), επιλέγοντας:  Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες → Μισθωτοί → «Αίτηση επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών ασφαλισμένου κλάδου ασθενείας σε χρήμα του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 01.01.2017 – 31.01.2020»  με τη χρήση κωδικών TAXISNET και δήλωση ΑΜΚΑ.

Δεν απαιτείται η υποβολή συνοδευτικών δικαιολογητικών ή η προσέλευση των ενδιαφερομένων στις τοπικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ.

Οι αιτήσεις θα συσχετισθούν με τα στοιχεία των αντίστοιχων Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.) των εργοδοτών τους, οι οποίες υποβάλλονται τμηματικά σύμφωνα με το υπ. αρ.  331864/14.07.2022 Γενικό Έγγραφο του e-ΕΦΚΑ. Εφόσον επιβεβαιωθεί η ορθότητα των υποβληθέντων στοιχείων, τα τυχόν επιστρεφόμενα ποσά θα καταβληθούν στους δηλωθέντες τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, με την προϋπόθεση ότι δεν οφείλουν στον e-ΕΦΚΑ, άλλως θα διενεργηθεί συμψηφισμός, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και θα  επιστραφεί το υπόλοιπο ποσό.

 

Από τη Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ