1

Ελάτε να το… τσικνίσουμε μαζί στην πρώτη κοινή κοπή πίτας των Συλλόγων της Ιονικής! Σας περιμένουμε την Τσικνοπέμπτη 16/2 στο κέντρο “Μουσικές Διαδρομές” (Πατησίων 208 & Καλλιφρονά) με τον σπουδαίο Μπάμπη Τσέρτο και άλλους καλλιτέχνες

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Τα προηγούμενα 2 χρόνια ήταν δύσκολα για όλους μας και βεβαίως αυτή η συγκυρία επηρέασε ιδιαιτέρως τις πολιτιστικές δραστηριότητες του Συλλόγου μας.

Ωστόσο, έχοντας πλέον αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τους ρυθμούς κανονικότητας, έχουν επιστρέψει σταδιακά και οι πολιτιστικές μας δραστηριότητες – και μάλιστα με πολύ μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση των συναδέλφων που «διψούσαν» για τις εκδηλώσεις μας.

Η εκδήλωση για την κοπή πίτας προκειμένου να καλωσορίσουμε το νέο χρόνο ήταν ένας από τους θεσμούς που είχαν ανασταλεί τα τελευταία 2 χρόνια. Πλέον όμως, ήρθε η ώρα να επιστρέψει και μάλιστα η φετινή θα είναι η πρώτη κοινή κοπή πίτας για όλους τους Συλλόγους της Ιονικής, δίνοντας μία πρόγευση από το άμεσο μέλλον που θα ολοκληρωθεί η συγχώνευση των Συλλόγων μας!

Επομένως, σας καλούμε να έρθετε να το… τσικνίσουμε όλοι μαζί, να διασκεδάσουμε, να χορέψουμε, να τραγουδήσουμε με την ψυχή μας και να καλωσορίσουμε το 2023 στην κοπή πίτας των Συλλόγων μας που θα πραγματοποιηθεί την Τσικνοπέμπτη 16 Φεβρουαρίου (ώρα προσέλευσης 20:00 μ.μ.) στο γνωστό νυχτερινό κέντρο «Μουσικές Διαδρομές» (Πατησίων 208 & Καλλιφρονά, Πατήσια), όπου εμφανίζεται ο σπουδαίος ρεμπέτης Μπάμπης Τσέρτος με την ορχήστρα του!


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

· Το πρόγραμμα της βραδιάς θα περιλαμβάνει την κοπή πίτας που θα είναι τυχερή για όποιον κερδίσει το φλουρί κωνσταντινάτο που θα προσφέρει ο Σύλλογός μας, θα ακολουθήσει γεύμα με πλούσιο μενού και βέβαια όσο… βαθαίνει η βραδιά, θα φουντώσει και το γλέντι!

· Στις 21:00 μ.μ. θα εμφανιστεί ο εξαίρετος συνάδελφος Θεμιστοκλής Καρακατσάνης, ένας ποιοτικός τραγουδιστής, ο οποίος στην πορεία του έχει προσπεράσει τα όρια της διασκεδαστικής μουσικής και θα μας προσφέρει ιδανική ψυχαγωγία με κλασικά, λαϊκά τραγούδια μεγάλων συνθετών.

· Αφού απολαύσουμε το συνάδελφο, στις 21:30 μ.μ. τη σκυτάλη θα πάρουν ο Μπάμπης Τσέρτσος με την ορχήστρα του (και τις τραγουδίστριες Νάντια Καραγιάννη και Ντένια Κουρούση που τον συνοδεύουν) που είναι βέβαιο ότι θα μας χαρίσουν ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει τις πιο ωραίες στιγμές της ελληνικής λαϊκής μουσικής, με τραγούδια ρεμπέτικα, σμυρναίικα, παραδοσιακά αρχοντορεμπέτικα, έντεχνα λαϊκά, καθώς επίσης και αξιόλογα σύγχρονα τραγούδια του ελληνικού πενταγράμμου, συνθέτοντας ένα ασυναγώνιστο πρόγραμμα ψυχαγωγίας και διασκέδασης.

· Επειδή το πρόγραμμα θα τηρηθεί αυστηρά, σας παρακαλούμε να προσέλθετε εγκαίρως, ώστε να απολαύσουμε όλοι μαζί όσα έχουμε ετοιμάσει για αυτήν την υπέροχη βραδιά.


ΜΕΝΟΥ

 

1. ΟΡΕΚΤΙΚΑ (ΑΝΑ 4 ΑΤΟΜΑ)

 

   Σπανακοπιτάκια

 

  Τυροπιτάκια

 

  Φέτα

 

2. ΣΑΛΑΤΑ  (ΑΝΑ 4 ΑΤΟΜΑ)

Σαλάτα πανδαισία φρέσκων λαχανικών με βινεγκρέτ μελιού, καραμέλα μπαλσάμικου

Ή

Αγγουροντομάτα, με πιπεριές, ελιές, κρεμμύδι, φρέσκο ελαιόλαδο

 

3. ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ

  Φιλετίνια χοιρινά σχάρας

  Φιλέτο κοτόπουλου σχάρας  

(Τα κυρίως πιάτα συνοδεύονται με πατάτες τηγανητές ή ριζότο λαχανικών με αρωματικά βότανα)

 

4. ΦΡΟΥΤΑ ΕΠΟΧΗΣ

 

5. ΚΡΑΣΙ 

 

Λευκό (Μοσχοφίλερο)

Κόκκινο (Αγιοργήτικο)

 

 

6.  ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ – ΝΕΡΑ

 

 

Τιμή Μενού ανά άτομο : 25,00 €


Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! 

Λόγω του περιορισμένου αριθμού των θέσεων, θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας γι’ αυτό…

 Σπεύσατε να δηλώσετε συμμετοχή ! 

Κρατήσεις :

· Για οποιαδήποτε πληροφορία και κράτηση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους Συλλόγους μας (ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 2103250692-3-4 , Σύλλογος Συνταξιούχων 2103615765).

· Αφού μας ενημερώσετε ότι επιθυμείτε να συμμετάσχετε στην εκδήλωση και μας γνωστοποιήσετε τον αριθμό των θέσεων, θα πρέπει άμεσα να καταθέσετε τα χρήματα στον κάτωθι λογαριασμό :

iban: GR1601401010101002002337468

γράφοντας στην αιτιολογία το επίθετό σας, πίτα, αριθμό θέσεων:

π.χ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΙΤΑ 2

· Μετά την κατάθεση των χρημάτων καλείτε στους Συλλόγους να μας ενημερώσετε


Οδηγίες πρόσβασης:

Το κέντρο «Μουσικές Διαδρομές» βρίσκεται στην οδό Πατησίων (28ης Οκτωβρίου) 208 & Καλλιφρονά στα Πατήσια.

Με τα δημόσια ΜΜΜ μπορείτε να προσέλθετε με λεωφορείο (Α8) ή τρόλεϊ (3, 5, 11 14) στη στάση «Καλλιφρονά».

.

 
Στηρίξτε την Τράπεζα Αίματος της Ιονικής! Είναι καθήκον όλων μας!

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Σας έχουμε ήδη ενημερώσει για τη σημαντική προσπάθεια που καταβάλλει η Τράπεζα Αίματος της Ιονικής ώστε να συνεχίσει το σπουδαίο έργο της και να λειτουργήσει ακόμα πιο δυναμικά πλέον προς όφελος των συναδέλφων και των οικογενειών τους!

Για την καλύτερη λειτουργία και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα άλλωστε όλου του εγχειρήματος, πλέον υφίσταται συνεργασία όλων των Συλλόγων του χώρου της Ιονικής (ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ – ΣΣΙΛΤΕ – ΣΥΙΛΤΕ) και μάλιστα συστάθηκε και η Κοινή Επιτροπή Αιμοδοσίας της Ιονικής.

Η Επιτροπή Αιμοδοσίας καταβάλλει πράγματι σημαντική προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή οργάνωση και κινητοποίηση των συναδέλφων ώστε να γίνει ξανά πρωτοπόρα η Τράπεζα Αίματος της Ιονικής.

Είναι απαραίτητο πλέον να… αιμοδοτήσουμε την Τράπεζα Αίματος με το «νέο αίμα» της Ιονικής Οικογένειας!

Για να καταστεί δυνατό να καλυφθούν οι ανάγκες των μελών του Συλλόγου μας και των οικείων τους, απαιτείται επιτακτικά πλέον η ενεργοποίηση του συνολικού δυναμικού της Ιονικής Οικογένειας και κυρίως της νέας γενιάς της Ιονικής.

Για να συμβεί αυτό, πρέπει να καταστεί συνείδηση στους συναδέλφους μας ότι όλοι μπορούμε και πρέπει να συνδράμουμε σε αυτήν την προσπάθεια για να ξανακάνουμε πρωτοπόρα την Τράπεζα Αίματος της Ιονικής! Σας καλούμε να παροτρύνετε τα παιδιά, τα εγγόνια, τα ανίψια σας και όποιον μπορεί να βοηθήσει, να προσφέρουν το αίμα τους στην Τράπεζα Αίματος των Συλλόγων μας, για να δημιουργηθεί ένα Πανελλαδικό Δίκτυο που θα προσφέρει την αλληλεγγύη του σε όποιον συνάδελφο ή οικείο του το χρειάζεται!

Σε πρώτη φάση αυτό μπορεί να γίνει με την εθελοντική αιμοδοσία στα Κέντρα Αιμοδοσίας ανά την Ελλάδα (κατάλογος των οποίων επισυνάπτεται στο παρόν – πατήστε εδώ).

Οι εθελοντές μας και όσοι έχουν τη δυνατότητα να δώσουν αίμα μπορούν να πηγαίνουν ανά πάσα στιγμή στα Κέντρα Αιμοδοσίας που βρίσκονται στη λίστα. Ο αιμοδότης δηλώνει απλά ότι το αίμα προσφέρεται για την τράπεζα αίματος των Συλλόγων μας και συγκεκριμένα αναφέροντας τον αριθμό “13451” που είναι ουσιαστικά η ταυτότητά μας στο Εθνικό Μητρώο Αιμοδοσίας.

Κάνε τη διαφορά!

Ο καθένας από εμάς μπορεί να κάνει τη διαφορά. Να κινητοποιήσουμε τους συναδέλφους, τους συγγενείς και τους δικούς μας ανθρώπους να αιμοδοτήσουν προς όφελος της Τράπεζας Αίματος και των συναδέλφων μας. Άλλωστε, αν κάποιος εκτός του χώρου της Ιονικής πιστώνει την Τράπεζα Αίματος της Ιονικής, θα μπορεί βεβαίως να εξυπηρετεί τυχόν δικές του ανάγκες.

Όποιος συνάδελφος προσφέρεται να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο ή χρειάζεται διευκρινίσεις, μπορεί να απευθύνεται στην Πρόεδρο της Επιτροπής Αιμοδοσίας συναδέλφισσα Αντιόπη Μάγγου ή στους Συλλόγου μας :

ΑΝΤΙΟΠΗ ΜΑΓΓΟΥ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ τηλ. 6940135339             

Τηλέφωνα ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ : 2103250692-3-4

Τηλέφωνα Συλλόγου Συνταξιούχων : 2103615765, 2103640541

 

Σας καλούμε να αγκαλιάσετε αυτήν την προσπάθεια και να τη στηρίξετε έμπρακτα. Όλοι μαζί, με κάθε μέλος της οικογένειάς μας, παιδιά, εγγόνια, αδέλφια, να αυξήσουμε την οικογένεια των αιμοδοτών του Συλλόγου μας. Είναι στο χέρι όλων μας να ξανακάνουμε την Τράπεζα Αίματος της Ιονικής ξανά μεγάλη ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται ουσιαστικά στις ανάγκες των συναδέλφων!

 
Πάμε θέατρο για τον θρυλικό «ΖΟΡΜΠΑ» του Νίκου Καζαντζάκη (22.1.23) στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»  

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Καθώς αφήνουμε πίσω το 2022 και το 2023 είναι προ των πυλών, θα υποδεχθούμε το νέο έτος με μία υπέροχη θεατρική παράσταση.

Η πρώτη μας θεατρική εξόρμηση για το νέο έτος θα είναι για το εμβληματικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» σε θεατρική διασκευή του Γιάννη Κακλέα και του Γεράσιμου Ευαγγελάτου και σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» σε παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και των θεατρικών παραγωγών «Τεχνηχώρος» την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023 (ώρα 18:30 μ.μ.).


Λίγα λόγια για το έργο

Ο θρυλικός Ζορμπάς ζωντανεύει στη σκηνή. Τον μυθικό Ζορμπά ενσαρκώνει ο Γιάννης Στάνκογλου. Μαζί του η Όλια Λαζαρίδου στον ρόλο της Μαντάμ Ορτάνς, ο Αιμιλιανός Σταματάκης στον ρόλο του συγγραφέα, ο Ιβάν Σβιτάιλο στον ρόλο του Μαυραντώνη, η Ηλιάνα Μαυρομάτη στον ρόλο της χήρας και ένας πολυπληθής θίασος ταλαντούχων ηθοποιών και χορευτών.

Ο Γιάννης Κακλέας εμπνέεται από τον πιο πολυμεταφρασμένο σύγχρονο Έλληνα συγγραφέα σε όλο τον κόσμο και τον ήρωά του Αλέξη Ζορμπά και στήνει επί σκηνής ένα εντυπωσιακό υπερθέαμα με κορυφαίους στο είδος τους καλλιτεχνικούς συντελεστές στη μεγαλύτερη θεατρική παραγωγή που έχει γίνει ποτέ για τον μυθικό ΖΟΡΜΠΑ. Μία παράσταση βγαλμένη κατευθείαν από την ελληνική ψυχή.

Ο «Βίος και η Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» του Νίκου Καζαντζάκη σε μια υπερπαραγωγή με την πρωτότυπη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, μέσα από τα μάτια ενός νέου ανθρώπου που έχει μια αποκαλυτική συνάντηση με τον ομώνυμο ήρωα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ:

ΑΛΕΞΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΝΚΟΓΛΟΥ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ

ΜΑΝΤΑΜ ΟΡΤΑΝΣ: ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ 

ΧΗΡΑ: ΗΛΙΑΝΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗ

ΜΑΥΡΑΝΤΩΝΗΣ: ΙΒΑΝ ΣΒΙΤΑΪΛΟ

ΜΙΜΗΘΟΣ-ΤΡΕΛΟΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΟΥΡΛΗΣ

ΠΑΥΛΗΣ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΝΑΒΑΣ

ΜΑΝΩΛΑΚΑΣ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΣΟΥΑΝΑΤΟΣ

ΛΟΛΑ: ΝΙΝΑ ΦΩΣΚΟΛΟΥ

ΓΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ

ΜΑΥΡΑΝΤΩΝΑΙΝΑ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΚΑΝΔΡΙΤΟΥ

Με αλφαβητική σειρά:

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΙΛΙΩΤΗ, ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ, ΙΖΑΜΠΕΛΑ ΚΑΡΚΑΡΑΣΒΙΛΗ, ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΌΣ, ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΩΣΤΑΚΗΣ, ΣΟΦΙΑ ΜΙΧΑΗΛ, ΜΑΤΙΝΑ ΠΕΡΓΙΟΥΔΑΚΗ, ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΚΑΝΔΡΙΤΟΥ, ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΣΕΡΓΟΥΝΙΩΤΗ, ΔΑΝΑΗ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΕΦΑΝΟΥΔΑΚΗΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΓΚΡΙΣΤΑΡΗΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΚΛΕΑΣ

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ/ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ  ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΚΛΕΑΣ

ΣΚΗΝΙΚΑ ΜΑΝΟΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ ΗΛΕΝΙΑ ΔΟΥΛΑΔΙΡΗ

ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

ΜΟΥΣΙΚΗ /ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΒΑΪΟΣ ΠΡΑΠΑΣ

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΑΚΚΑΣ

ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΡΟΜΠΟΥΚΗ

ΦΩΤΙΣΜΟΙ ΣΤΕΛΛΑ ΚΑΛΤΣΟΥ

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΡΕΑ ΣΑΜΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ


Η Επιτροπή Πολιτισμού της Ιονικής εξασφάλισε εισιτήρια για τους ενδιαφερόμενους στη Β’ Ζώνη με 26 € (από 35 €)

· Όσοι συνάδελφοι ενδιαφέρεστε, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με  τις γραμματείες των Συλλόγων μας (τηλ. 2103250692-3-4 & 2103615765) μας προκειμένου να σας κρατήσουμε θέσεις

· ΠΡΟΣΟΧΗ ! Οι θέσεις θα κλείνονται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ μετά την καταβολή του αντιτίμου του εισιτηρίου.

· Θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η πρώτη παράσταση για τη νέα χρονιά είμαστε βέβαιοι ότι θα αφήσει απόλυτα ικανοποιημένους όσους συναδέλφους επιλέξουν να γνωρίζουν μαζί μας το σπουδαίο Αλέξη Ζορμπά!
Επισκεφθήκαμε το ιδιαίτερο, πλωτό Μουσείο ΕΛΛΑΣ ΛΙΜΠΕΡΤΥ που αποτελεί σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης, ελληνικής, ναυτιλιακής ιστορίας

Η Επιτροπή Πολιτισμού Ιονικής, συνεχίζοντας τις πολύ ενδιαφέρουσες δραστηριότητές της, πραγματοποίησε δωρεάν επίσκεψη και ξενάγηση στο πλωτό μουσείο ΕΛΛΑΣ ΛΙΜΠΕΡΤΥ στον Πειραιά, την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου.

Ήταν μία ξεχωριστή επίσκεψη σε ένα ιδιαίτερο, ιστορικό αξιοθέατο και όλοι οι συνάδελφοι που έδωσαν το παρών σίγουρα ανταμείφθηκαν για την επιλογή τους.

Την Τρίτη το πρωί, αφού συγκεντρωθήκαμε στον Πειραιά, επιβιβαστήκαμε στο πουλμανάκι που μας πήγε απ’ ευθείας στην προβλήτα ΣΙΛΟ (Πύλη Ε3), όπου είναι ελλιμενισμένο το «ΕΛΛΑΣ ΛΙΜΠΕΡΤΥ».

Εκεί μας περίμενε ο συνταξιούχος Πλοίαρχος του εμπορικού Ναυτικού και πρόεδρος του «Ομίλου Φίλων ΛΙΜΠΕΡΤΥ» κ. Ευάγγελος Κούζιλος, μαζί με τον υποπλοίαρχο για να ξεκινήσει η ξενάγηση, η οποία περιλάμβανε βόλτα στο κατάστρωμα, αλλά και στο εσωτερικό μέρος του πλοίου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης είδαμε ντοκουμέντα και παρακολουθήσαμε video για όλη τη διαδρομή του πλοίου από τη δημιουργία του, για την ιστορία, αλλά και την εξέλιξή του. Είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε από κοντά παλιά όργανα που χρησιμοποιούσαν οι ναυτικοί και οι πλοίαρχοι, αλλά και σχετική έκθεση φωτογραφίας. Οι υπεύθυνοι του «ΟΜΙΛΟΥ ΦΙΛΩΝ ΛΙΜΠΕΡΤΥ» που διαχειρίζονται και λειτουργούν το Μουσείο, ήταν πάντα δίπλα μας για να απαντήσουν πρόθυμα στις ερωτήσεις και τις απορίες μας.

Τα συγκεκριμένα πλοία τύπου ΛΙΜΠΕΡΤΙ κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε χρόνο ρεκόρ, παίζοντας κι αυτά το ρόλο τους στη νίκη εναντίον του φασισμού. Μετά το Β’ Παγκόσμιο αρκετά από αυτά κατέληξαν σε Έλληνες εφοπλιστές, συμβάλλοντας στην παγκόσμια επέκταση της ελληνικής ναυτιλίας.

Από τα 2.720 πλοία που κατασκευάστηκαν, πλέον έχουν απομείνει μόνο τρία, εκ των οποίων τα δύο βρίσκονται στην Αμερική. Το ΕΛΛΑΣ ΛΙΜΠΕΡΤΙ είναι το μόνο που βρίσκεται στην Ευρώπη και έφτασε στην Ελλάδα το 2007 ως δωρεά της κυβέρνησης των ΗΠΑ χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες της πολιτείας και της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας. Το πλοίο έφθασε ρυμουλκούμενο στον Πειραιά τον Ιανουάριο του 2009 και περί το Μάιο άρχισαν εργασίες αποκατάστασης στην αρχική του μορφή, οι οποίες περατώθηκαν τον Ιούλιο του 2010.

ngg_shortcode_0_placeholder
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εθελοντική αιμοδοσία της Τράπεζας Αίματος της Ιονικής – Να γίνουμε όλοι αρωγοί – καθένας με όποιον τρόπο μπορεί – σε αυτή τη μείζονα προσπάθεια! (φωτογραφίες)

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Την Πέμπτη (8.12.22) η Τράπεζα Αίματος της Ιονικής διοργάνωσε την εθελοντική αιμοδοσία στα γραφεία της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, σε συνεργασία με την κινητή μονάδα του Γ.Ν.Α. Λαϊκού.

Ευχαριστούμε πραγματικά όλους όσους έδωσαν το παρών, αποδεικνύοντας στην πράξη το ενδιαφέρον και την αλληλεγγύη τους προς τους συνανθρώπους μας που χρειάζονται αίμα.

Η αιμοδοσία της Τράπεζας Αίματος της Ιονικής είναι ένας μείζων θεσμός για το χώρο μας και παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που υφίστανται, οφείλουμε να τον στηρίξουμε και να τον διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο γιατί πραγματικά τον έχουμε όλοι ανάγκη!

Μιας και στην πραγματικότητα είμαστε ως επί το πλείστον Σύλλογοι Συνταξιούχων, όπως αντιλαμβάνεστε τα περιθώρια συμμετοχής των ίδιων των μελών μας για λόγους ηλικίας, υγείας κ.λπ.. είναι περιορισμένα.

Παρ’ όλα αυτά, η προσέλευση των συναδέλφων, αλλά και των συγγενών και φίλων τους υπήρξε ικανοποιητική.

· Ωστόσο, η δική μας επιδίωξη είναι ο θεσμός αυτός να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο. Για αυτό πλέον τονίζουμε προς όλους εσάς ότι ο καθένας από μας μόνος του και όλοι μαζί σαν χώρος, έχουμε την ευθύνη να ενεργοποιήσουμε τη νέα γενιά της Ιονικής! 

· Για τη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας της Τράπεζας Αίματος, σας ενημερώνουμε ότι στο εξής, αναγκαστικά, θα αυστηροποιηθούν οι διαδικασίες χορήγησης αίματος.

· Εξυπακούεται ότι οι αιμοδότες και οι οικογένειές τους έχουν προτεραιότητα στην κάλυψη των αναγκών αίματος

· Επειδή είναι πολλοί οι συνάδελφοι που απευθύνονται στο Σύλλογό μας για κάλυψη των αναγκών τους σε αίμα, είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε ότι όσοι λαμβάνουν μονάδες αίματος την Τράπεζα Αίματος της Ιονικής, θα πρέπει στην επόμενη αιμοδοσία που θα διοργανώνουμε να αναπληρώνουν τις ληφθείσες μονάδες με την αιμοδοσία των ιδίων ή κάποιου/κάποιων από το οικογενειακό ή φιλικό τους περιβάλλον.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσετε ότι η επιτυχημένη λειτουργία της Τράπεζας Αίματος της Ιονικής δεν είναι αποκλειστικά υπόθεση της Επιτροπής Αιμοδοσίας, η οποία πραγματικά κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να υπάρξουν αποτελέσματα. Αντίθετα, είναι μία υπόθεση που μας αφορά ΟΛΟΥΣ και πρέπει να αντιληφθούμε ότι λόγω των προαναφερθέντων περιορισμών θα πρέπει να υπάρξει συστράτευση και ενεργοποίηση της των νέων μελών των οικογενειών μας! Σε διαφορετική περίπτωση, σταδιακά θα ατονήσει ο θεσμός της Τράπεζας Αίματος και αυτό θα είναι πραγματικά ένα τεράστιο πλήγμα για όλους τους Ιονικάριους!

Είναι χρέος όλων μας πλέον να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να ενεργοποιηθούμε και να συμμετάσχουμε μαζικά σε αυτήν την κοινή προσπάθεια. Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας από εμάς, με όποιον τρόπο μπορεί  – κυρίως μέσω της εύρεσης αιμοδοτών από το στενό του περιβάλλον – θα πρέπει να γίνουμε αρωγοί στην Τράπεζα Αίματος της Ιονικής!

Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να δίνετε αίμα ανά πάσα στιγμή στα Κέντρα Αιμοδοσίας σε όλη την Ελλάδα :

Επειδή μάλιστα στις εθελοντικές αιμοδοσίες που διοργανώνουμε δεν μπορούν βεβαίως να ανταποκριθούν οι συνάδελφοι της περιφέρειας, σας έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι οι εθελοντές μας και όσοι έχουν τη δυνατότητα να δώσουν αίμα μπορούν να πηγαίνουν ανά πάσα στιγμή στα Κέντρα Αιμοδοσίας ανά την Ελλάδα που βρίσκονται στη λίστα (βλ. εδώ). Ο αιμοδότης δηλώνει απλά ότι το αίμα προσφέρεται για την Τράπεζα Αίματος της Ιονικής και συγκεκριμένα αναφέροντας τον αριθμό “13451” που είναι ουσιαστικά η ταυτότητά μας στο Εθνικό Μητρώο Αιμοδοσίας.

Σας καλούμε να αγκαλιάσετε αυτήν την προσπάθεια και να τη στηρίξετε έμπρακτα. Όλοι μαζί, με κάθε μέλος της οικογένειάς μας, παιδιά, εγγόνια, αδέλφια, να αυξήσουμε την οικογένεια των αιμοδοτών μας. 

ngg_shortcode_1_placeholder

 
Την Τετάρτη 7.12 απολαύσαμε μία υπέροχη μουσική βραδιά στη μνήμη του αξεπέραστου αρχάγγελου της Κρήτης, Νίκου Ξυλούρη!

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Η επιστροφή της Επιτροπής Πολιτισμού της Ιονικής στις συναυλίες ήταν πραγματικά ξεχωριστή, αφού το αφιέρωμα του Σταύρου Ξαρχάκου στον Νίκο Ξυλούρη (Τετάρτη 7.12.22 – Christmas Theater) μας χάρισε μοναδικές στιγμές!

Στην προαναγγελία αυτής της δραστηριότητάς μας σας είχαμε υποσχεθεί ένα «άχαστο» συναυλιακό αφιέρωμα του Σταύρου Ξαρχάκου στον αείμνηστο αρχάγγελο της Κρήτης, Νίκο Ξυλούρη. Και πραγματικά, η συναυλία αυτή ήταν ό,τι ακριβώς υποσχόταν και ακόμα περισσότερα!

Όσοι συνάδελφοι και φίλοι είχαμε την τύχη να δώσουμε το παρών σε αυτήν την ξεχωριστή εκδήλωση, απολαύσαμε σε ένα γεμάτο Christmas Theater υπό τη διεύθυνση και την επιμέλεια του Σταύρου Ξαρχάκου αγαπημένα και διαχρονικά τραγούδια από διάφορες φάσεις της πορείας του μεγάλου τραγουδιστή, τα οποία ξεσήκωσαν το κοινό, αφού παραμένουν μέχρι σήμερα αναλλοίωτα στο χρόνο και αγαπητά σε κάθε Έλληνα!

Στο β’ μέρος τη σκυτάλη πήρε ο σπουδαίος Ψαραντώνης (αδερφός του Νίκου Ξυλούρη), ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από το κοινό και μας ταξίδεψε στα κρητικά μουσικά λημέρια, στα ρηζίτικα της Κρήτης, σε ένα πρόγραμμα που διήρκησε μια ώρα.

Η συναυλία έκλεισε με τον χαιρετισμό της Ουρανίας Ξυλούρη, συζύγου του Νίκου Ξυλούρη.

Το φινάλε δεν μπορούσε να μην ήταν αποθεωτικό, με το κοινό να χειροκροτεί όρθιο τους συντελεστές της συναυλίας. 

Παραμένετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας για να ακολουθείτε τις άκρως ενδιαφέρουσες δραστηριότητες της Επιτροπής Πολιτισμού της Ιονικής!
Επίσκεψη στο πλωτό μουσείο ΕΛΛΑΣ ΛΙΜΠΕΡΤΥ την Τρίτη 20.12.22 ώρα 12:30 μ.μ. – Δηλώστε άμεσα συμμετοχή!

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Η Επιτροπή Πολιτισμού της Ιονικής έχει επιστρέψει δυναμικά και πλέον έχουμε μπει σε ρυθμούς κανονικότητας. Και όπως όλοι γνωρίζετε, η κανονικότητά μας οι συνεχείς, σημαντικές και άκρως ενδιαφέρουσες πολιτιστικές δραστηριότητες!

Η επόμενη δραστηριότητά μας μάλιστα είναι διαφορετική από όσα έχουμε κάνει μέχρι σήμερα και πραγματικά πιστεύουμε ότι παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα σας συναρπάσει!

Μετά από συνεννόηση με τον «ΟΜΙΛΟ ΦΙΛΩΝ ΛΙΜΠΕΡΤΥ», διοργανώνουμε δωρεάν επίσκεψη και ξενάγηση στο πλωτό μουσείο ΕΛΛΑΣ ΛΙΜΠΕΡΤΥ στον Πειραιά, την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου ώρα 12:30 μ.μ..

 

Το ΕΛΛΑΣ ΛΙΜΠΕΡΤΥ

Το πλωτό μουσείο ΕΛΛΑΣ ΛΙΜΠΕΡΤΥ, αποτελεί ένα από τα 3 εναπομείναντα πλοία Liberty, το οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ δέχθηκε χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες της πολιτείας και της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας να δωρίσει προς την Ελληνική κυβέρνηση το 2007. Το πλοίο έφθασε ρυμουλκούμενο εις τον Πειραιά τον Ιανουάριο του 2009 και περί τον Μάιο άρχισαν εργασίες αποκατάστασης εις την αρχική του μορφή, οι οποίες περατώθηκαν τον Ιούλιο του 2010.

Η διαχείριση και λειτουργία του μουσείου παραχωρείται από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου στον «ΟΜΙΛΟ ΦΙΛΩΝ ΛΙΜΠΕΡΤΥ». Η απόκτηση και αποκατάσταση του πλοίου καθώς και η λειτουργία του ως πλωτό μουσείο αναδεικνύει τον σπουδαίο ρόλο που έπαιξαν τα Liberty, στην ανασυγκρότηση του Ελληνικού Εμπορικού στόλου αλλά και της Εθνικής μας οικονομίας και προβάλλει την συμβολή που έχει η Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία στην πρόοδο και ευημερία του Ελληνικού Έθνους. Εμπνευστής και πρωτοστάτης για την απόκτηση του ΛΙΜΠΕΡΤΥ ήταν ο Σπύρος Μ. Πολέμης. Σε αυτήν την προσπάθεια συνείσφερε οικονομικά μια μικρή ομάδα Ελλήνων Εφοπλιστών με προεξέχουσα την συνεισφορά του αείμνηστου καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, ο οποίος έδωσε τη δυνατότητα να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του πλοίου και η συντήρηση του καλύπτοντας τα έξοδα, μέχρι και σήμερα.

Σήμερα το πλοίο είναι ελλιμενισμένο στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά, στην προβλήτα <<ΣΙΛΟ>> Πύλη Ε3, ανοιχτό εις το κοινό καθημερινά με επισκέπτες πολυάριθμους καραβολάτρεις, όπως τους αρέσει να αποκαλούνται, πολυάριθμους τουρίστες που καταφθάνουν από τα κρουαζιερόπλοια και το βλέπουν στην είσοδο του κεντρικού λιμένα και γενικά επισκέπτες από όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές τάξεις. Οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν σε βίντεο, την ιστορία του HELLAS LIBERTY.

Ακόμα γίνεται ενημέρωση τόσο για απόκτηση του πλοίου όσο και για την ρυμούλκησή του στην Ελλάδα, τις εργασίες αποκατάστασης κ.λπ. και καταγράφονται τα χαρακτηριστικά και οι δυνατότητες των LIBERTIES στις ανάγκες που κάλυψε η ναυπήγησή τους, στη μεγάλη συμβολή τους στην έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και στη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων και στην ανάπτυξη, όχι μόνο της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας αλλά και της Εθνικής οικονομίας γενικότερα.

Βεβαίως δεν παραλείπεται να γίνει ξεχωριστή αναφορά για την υποχρέωση που έχουμε όλοι μας για τον σεβασμό και την προσοχή που πρέπει να δείχνουμε για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος αναφερόμενοι στο σκοπό και το έργο του HELMEPA και της HELMEPA JUNIOR. Στο χώρο του πλοίου μπορούμε, όσοι το επιθυμούμε να προμηθευτούμε αναμνηστικά και ενημερωτικό υλικό, συμβάλλοντας στη λειτουργία και συντήρηση του πλοίου για να εξασφαλισθεί ότι το HELLAS LIBERTY θα λειτουργεί σαν φάρος προς όλους, κυρίως όμως προς τους νέους μας, ενισχύοντας την ιδιαίτερη σχέση του Έλληνα με τη θάλασσα και τιμώντας έτσι την ναυτική μας παράδοση.

· Η επίσκεψη θα είναι δωρεάν

· Η ώρα συνάντησης και άλλες λεπτομέρειες θα γνωστοποιηθούν το επόμενο διάστημα

· Δηλώστε άμεσα συμμετοχή σε αυτήν την ιδιαίτερη και πολύ ενδιαφέρουσα δραστηριότητα της Επιτροπής Πολιτισμού.

 
Εθελοντική Αιμοδοσία στα γραφεία της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΗΜΕΡΑ Πέμπτη 8/12/22 – Γίνετε συμμέτοχοι στην προσπάθεια
Εθελοντική Αιμοδοσία στα γραφεία της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ την Πέμπτη 8/12/22 – Γίνετε συμμέτοχοι στην προσπάθεια
ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟ : Για μία ακόμα χρονιά παραδώσαμε σάκους με χιλιάδες πλαστικά πώματα στον «Πανελλήνιο Σύλλογο Πρόληψης Ατυχημάτων Ανηλίκων» για την αγορά αναπηρικών αμαξιδίων – Να γίνουμε όλοι μέρος αυτής της σημαντικής προσπάθειας!

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ συνεργάζεται τα τελευταία χρόνια με τον “Πανελλήνιο Σύλλογο Πρόληψης Ατυχημάτων Ανηλίκων” για τη συλλογή πλαστικών πωμάτων που χρησιμοποιούνται για την αγορά αναπηρικών αμαξιδίων.

Η συλλογή πλαστικών πωμάτων και η παράδοσή τους στα γραφεία της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ πλέον έχει καταστεί μία αγαπημένη συνήθεια των συναδέλφων που μάλιστα έχει και κοινωνικό αντίκτυπο τόσο σε συνανθρώπους μας κινητικά προβλήματα όσο και στο περιβάλλον με την ανακύκλωση των πωμάτων. Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι γιατί βλέπουμε ότι εκτός από τους συναδέλφους που ανταποκρίνονται σε μόνιμη βάση, ολοένα και περισσότεροι συνάδελφοι γίνονται μέρος αυτής της σημαντικής προσπάθειας.

Το περασμένο Σάββατο (26.11) λοιπόν, για μία ακόμα χρονιά παραδώσαμε δεκάδες μεγάλους σάκους με χιλιάδες πλαστικά πώματα στους υπεύθυνους του συνεργαζόμενου Συλλόγου Πρόληψης Ατυχημάτων Ανηλίκων.  

Ευχαριστούμε τους συναδέλφους που κατέβαλαν ιδιαίτερη προσπάθεια, συγκεντρώνοντας  σε μόνιμη βάση μεγάλο αριθμό πωμάτων και καλούμε και τους υπόλοιπους είτε να… εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους είτε να ξεκινήσουν τη συγκέντρωση πωμάτων, ώστε αφενός μεν να συμβάλουν στην ανακούφιση των παιδιών και των ενηλίκων που χρειάζονται τη βοήθεια και την αλληλεγγύη μας, αφετέρου δε, να ενστερνιστούν την οικολογική συνείδηση και να βοηθήσουν με τα ανακυκλώσιμα πώματα.

Καλούμε τους συναδέλφους μας να συγκεντρώνουν πλαστικά πώματα από κάθε είδους συσκευασίες και είτε να τα φέρνουν στο Σύλλογό μας όπου παρέχουμε ειδικό χώρο συγκέντρωσης των πωμάτων, είτε να μας τα αποστέλλουν.

Ο αντιπρόεδρος της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ και Γενικός Γραμματέας του ΣΣΙΛΤΕ, συνάδελφος Παναγιώτης Χαλικιάς, την ώρα της παράδοσης των σάκων