1

Δυναμική εκκίνηση και άκρως θετική ανταπόκριση των συναδέλφων στο Πρωτοποριακό Πρόγραμμα Υγείας «ΕΛΠΙΔΑ» από το Συνεταιρισμό μας – Σπεύσατε να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα με τα μοναδικά οφέλη για εσάς και την οικογένειά σας!

Συνάδελφισσες – Συνάδελφοι,

Πριν από λίγες μέρες σας παρουσιάσαμε το Πρωτοποριακό Πρόγραμμα Υγείας «ΕΛΠΙΔΑ» (βλ. εδώ) από το Συνεταιρισμό μας, το οποίο επεξεργάστηκαν, σχεδίασαν και διαπραγματεύτηκαν οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι του Συλλόγου μας συνάδελφοι Νίκος Αλεξόπουλος και Μαρία Φιλιπποπούλου.

Το νέο πρόγραμμα προσφέρει στα μέλη του ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ πρόσβαση σε σημαντικές παροχές υγείας, υψηλών προδιαγραφών, με άκρως προνομιακή τιμή και με ιδιαίτερα ελκυστικούς όρους.

Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει τις κάρτες «ΕΛΠΙΔΑ» και «ΕΛΠΙΔΑ PLUS» και σύμφωνα με τις ανάγκες του καθενός, προσφέρεται η δυνατότητα με πολύ μικρό κόστος να μηδενιστεί η συμμετοχή στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη όλης της οικογένειας!

Η εκκίνηση του Προγράμματος από 1η Δεκεμβρίου βρήκε πραγματικά πολύ θετική ανταπόκριση στους συνάδελφους μας που το αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή, αναγνωρίζοντας τα μεγάλα οφέλη που τους παρέχει.

Ο σχεδιασμός μας για την πρωτοποριακή πρωτοβάθμια περίθαλψη έχει στόχο να καλύψει τις ανάγκες πρωτοβάθμιας περίθαλψης για όσο το δυνατόν περισσότερους συναδέλφους και τις οικογένειές τους, αφού πραγματικά πρόκειται για ένα ασυναγώνιστο πρόγραμμα που κατέστη εφικτό μόνο χάρη στις διαρκείς προσπάθειες των ασφαλιστικών μας συμβούλων και του Συνεταιρισμού μας. Και οι προσπάθειές μας βέβαια δε σταματούν εδώ, αφού με βάση το πρόγραμμα και τις κάρτες «ΕΛΠΙΔΑ», σύντομα πιστεύουμε ότι θα έχουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρωτοβάθμιας περίθαλψης για όλους τους Ιονικάριους σε όλη την Ελλάδα.

Σας καλούμε όλους να εξετάσετε αναλυτικά το πρόγραμμα, τις παροχές και τα οφέλη του, να το συγκρίνετε με άλλα, αντίστοιχα προγράμματα που κυκλοφορούν στην αγορά, προκειμένου να διαπιστώσετε τη… μοναδικότητά του και να σπεύσετε να συμμετάσχετε σε αυτό για εσάς τους ίδιους και τις οικογένειές σας!

Για τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα Υγείας παρακαλώ πολύ επικοινωνήστε με το Συνεταιρισμό μας και την ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (τηλ. 2103250692-3-4) ή με το Σύλλογο Συνταξιούχων (τηλ. 2103615765 – 2103640541). 

 
Πρωτοποριακό Πρόγραμμα Υγείας «ΕΛΠΙΔΑ» από το Συνεταιρισμό μας

Πρωτοποριακό Πρόγραμμα Υγείας «ΕΛΠΙΔΑ»

από το Συνεταιρισμό μας

σε συνεργασία με

Είναι πραγματικά μεγάλη η ικανοποίησή μας που μετά από σημαντικές προσπάθειες, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώνουμε ότι από την 1η Δεκεμβρίου 2022 ενεργοποιείται το Νέο Ομαδικό Πρόγραμμα Ασφάλισης «ΕΛΠΙΔΑ», το οποίο επεξεργάστηκαν, σχεδίασαν και διαπραγματεύτηκαν οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι του Συλλόγου μας συνάδελφοι Νίκος Αλεξόπουλος και Μαρία Φιλιπποπούλου. Το νέο πρόγραμμα προσφέρει στα μέλη του ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ πρόσβαση σε σημαντικές παροχές υγείας, υψηλών προδιαγραφών, με άκρως προνομιακή τιμή και με ιδιαίτερα ελκυστικούς όρους.

 

Κατόπιν της νέας μας συνεργασίας με τη HealthNet καταφέραμε να εξασφαλίσουμε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Ασφαλιστική κάλυψη σε 39 Νοσηλευτικά Ιδρύματα (όπως Όμιλος Ιατρικού – Ιασώ – ΥΓΕΙΑ – Μητέρα – Ευρωκλινική – Metropolitan – Βιοκλινική – ΑσκληπιείοΕρρίκος Ντινάν κ.λπ. ) και σε 393 Συμβεβλημένα Δίκτυα Ιατρικών-Διαγνωστικών Παροχών (EUROMEDICA, AFFIDEA, ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ, ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ, ΙΑΣΙΣ, Α – ΠΡΟΛΗΨΙΣ κ.λπ.).


ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ «ΕΛΠΙΔΑ»

1. ΚΑΡΤΑ «ΕΛΠΙΔΑ»ΠΑΡΟΧΗ ΔΩΡΕΑΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ (πρωτοβάθμια περίθαλψη)

Με την Κάρτα «ΕΛΠΙΔΑ» καλύπτονται απεριόριστες Διαγνωστικές εξετάσεις σε Πανελλαδικό δίκτυο Πολυϊατρείων και Διαγνωστικών κέντρων.

 

(α) Με χρήση έγκυρου παραπεμπτικού ΕΟΠΥΥ                                       Δωρεάν

(δηλαδή καλύπτεται η ισχύουσα σήμερα συμμετοχή του ασφαλισμένου 15% )            

(β) Με χρήση απλού ιατρικού παραπεμπτικού (χωρίς ΕΟΠΥΥ δηλαδή, μη ασφαλισμένος)            Συμμετοχή (τιμολόγιο ΦΕΚ μείον 20%)

(γ) Επεμβατικές και ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις      Προνομιακός τιμοκατάλογος

 

Ουσιαστικά με την κάρτα «ΕΛΠΙΔΑ» καλύπτεται η πρωτοβάθμια περίθαλψη στα συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα σε όλη την επικράτεια :

·         Η απόκτηση της κάρτας «ΕΛΠΙΔΑ» για το εν λόγω πρόγραμμα είναι ετήσια

·         Ενεργοποιείται την 1η κάθε μήνα

1 μέλος

25

1 μέλος + 1 οποιοδήποτε ενήλικο μέλος οικογένειας

40

Δύο ενήλικες + 1 τέκνο μέχρι 25 ετών

45

Οικογενειακή (δύο ενήλικες και δύο ή και περισσότερα τέκνα μέχρι 25 ετών)

50

 

·        Ουσιαστικά, με περίπου 2 ευρώ το μήνα κάνετε δωρεάν τις διαγνωστικές σας (κάθε είδους) εξετάσεις (χωρίς όριο ηλικίας και δαπάνης, όσες φορές και αν προσέλθετε στα κατά τόπους συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα)

·        Με περίπου 3 ευρώ το μήνα καλύπτεται ένα ακόμα ενήλικο μέλος της οικογένειάς σας

·        Με περίπου 4 ευρώ το μήνα έχετε την οικογενειακή κάρτα για όλα τα μέλη της οικογένειάς σας!

 ————————————————

2.  ΚΑΡΤΑ «ΕΛΠΙΔΑ PLUS» – ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΟΧΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ «ΕΛΠΙΔΑ» ΚΑΙ Η ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΜΕΣΩ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΩΝ

Περιγραφή Συνδρομητικής παροχής «ΕΛΠΙΔΑ PLUS».

Πέραν των παροχών της απλής κάρτας «ΕΛΠΙΔΑ» (καλύπτεται η πρωτοβάθμια περίθαλψη, δηλαδή δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις), σε περίπτωση νοσηλείας ή έλεγχο προβλήματος υγείας που ενδέχεται να οδηγήσει τον ασφαλισμένο σε νοσηλεία,  η κάρτα «ΕΛΠΙΔΑ PLUS» καλύπτει επιπλέον:

Α. Απορρόφηση από 10%-20% της οικονομικής συμμετοχής του ασφαλισμένου (εξαιρουμένων των αμοιβών ιατρών, ειδικών υλικών και φαρμάκων) , έως του ποσού των 1.000 ευρώ ανά νοσηλεία, στα συνεργαζόμενα με την Κάρτα Ιδιωτικά Νοσηλευτικά Ιδρύματα (βλ. πίνακα στο τέλος) σε όλη την επικράτεια:

Το ποσοστό κάλυψης εξαρτάται από το Νοσηλευτικό ίδρυμα που θα πραγματοποιηθεί η νοσηλεία, καθώς και την έγκαιρη αναγγελία αυτής.

 

Β. Δεύτερη ή περισσότερες ιατρικές εκτιμήσεις Νοσοκομειακών περιστατικών

Δωρεάν ιατρικές επισκέψεις εντός Νοσηλευτικών ιδρυμάτων για δεύτερη ή περισσότερες ιατρικές εκτιμήσεις σε Παθολογικές και χειρουργικές ειδικότητες για περιστατικά υγείας που χρήζουν Νοσοκομειακής περίθαλψης

Δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις εντός Νοσηλευτικών ιδρυμάτων που τυχόν απαιτηθούν για τη διαμόρφωση της επιπλέον ιατρικής εκτίμησης (ηλεκτρονική συνταγογράφηση ΕΟΠΥΥ)

Σε νοσηλείες όπου ο ασφαλισμένος επιλέξει τον θεράποντα ιατρό κάνοντας χρήση του προνομίου της δεύτερης ή περισσότερων Δωρεάν ιατρικών εκτιμήσεων,  το παραπάνω ποσοστό απορρόφησης μπορεί να εφαρμοστεί και στην αμοιβή του θεράποντα ιατρού, με την προϋπόθεση της έγκαιρης ενημέρωσης του Συντονιστικού κέντρου της HealthNet με τα στοιχεία αυτού, το νοσηλευτικό ίδρυμα και την προγραμματισμένη ημερομηνία νοσηλείας.

 

Γ. Διαχείριση έκτακτων περιστατικών υγείας στα συμβεβλημένα με την Κάρτα Ιδιωτικά Νοσηλευτικά Ιδρύματα

α) Δωρεάν ιατρικές επισκέψεις στις εφημερεύουσες ειδικότητες

β) Δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις έως του ποσού των 300 ευρώ ανά περιστατικό

 

Δ. Εκπτωτικά χειρουργικά/Παθολογικά πακέτα νοσηλειών

Σε περίπτωση ιδιωτικής νοσηλείας ή χρήσης μόνο του κύριου ασφαλιστικού φορέα ΕΟΠΥΥ και σε συνδυασμό με την παροχή Β (Δωρεάν ιατρική εκτίμηση Νοσοκομειακών περιστατικών) παρέχονται οικονομικά πακέτα νοσηλείας καθώς και ευέλικτοι οικονομικοί όροι αποπληρωμής του Νοσηλευτικού ιδρύματος και των ιατρών με την προϋπόθεση της έγκαιρης ενημέρωσης της HealthNet πριν την νοσηλεία.

 

ΕΞΩΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

1. ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ (DENTAL CARE)

  α) Οδοντιατρικός έλεγχος-καθαρισμός στα συμβεβλημένα Οδοντιατρικά κέντρα με συμμετοχή 15 ευρώ

  β) Οδοντιατρικές πράξεις-επεμβάσεις με προνομιακή συμμετοχή (ενιαία στο Πανελλαδικό δίκτυο των Οδοντιατρικών κέντρων)        

2. ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ (EYE CARE)

 α) Δωρεάν ετήσιος Οφθαλμολογικός έλεγχος στα συμβεβλημένα Οφθαλμολογικά κέντρα (Μέτρηση οπτικής οξύτητας-Εξέταση στη Σχισμοειδή λυχνία-Τονομέτρηση με Goldman)

 β) Οφθαλμολογικές επεμβάσεις διόρθωσης διαθλαστικών ανωμαλιών (Laser) με προνομιακή συμμετοχή (ενιαία στο δίκτυο των Οφθαλμολογικών κέντρων)

 γ) Δωρεάν αγορά γυαλιών οράσεως έως του ποσού των 250 ευρώ,με χρήση έγκυρου παραπεμπτικού ΕΟΠΥΥ. Αγορά γυαλιών οράσεως με έκπτωση 60%,  χωρίς χρήση παραπεμπτικού ΕΟΠΥΥ.

Η κάρτα «ΕΛΠΙΔΑ PLUS» σας παρέχει :

· Τον Πίνακα Παροχών της κάρτας «ΕΛΠΙΔΑ» (1) + τον Πίνακα Παροχών της κάρτας «ΕΛΠΙΔΑ PLUS» (2)

· Δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις σε όλα τα συμβεβλημένα κέντρα με τις προϋποθέσεις που περιγράφουμε στην πρώτη κάρτα

· Οι υπόλοιπες παροχές που αναφέρονται και για νοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή περίθαλψη (δηλαδή την απορρόφηση συμμετοχής σε νοσηλευτικά ιδρύματα που θα κληθούμε να καλύψουμε μετά την αφαίρεση του ποσοστού που καλύπτει το ομαδικό ασφαλιστήριο της τράπεζας, του συνεταιρισμού κ.λπ. και τις οδοντιατρικές και οφθαλμολογικές παροχές).

 

1 μέλος

38

1 μέλος + 1 οποιοδήποτε ενήλικο μέλος οικογένειας

60

ΔΙΚΤΥΟ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ – ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ – ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ (πατήστε εδώ)


 • Η μοναδική προϋπόθεση είναι η επικοινωνία σας με το τηλεφωνικό κέντρο πριν από κάθε πράξη – νοσηλεία (τηλ. 2111002101), το οποίο λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο.
 • Επομένως, αγοράζοντας την κάρτα «ΕΛΠΙΔΑ» ή «ΕΛΠΙΔΑ PLUS» (σύμφωνα με τις ανάγκες μας), έχουμε τη δυνατότητα με πολύ μικρό κόστος να μηδενίσουμε τη συμμετοχή μας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη όλης της οικογένειάς μας.

Για τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα Υγείας παρακαλώ πολύ επικοινωνήστε με το Συνεταιρισμό μας και την ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (τηλ. 2103250692-3-4) ή με το Σύλλογο Συνταξιούχων (τηλ. 2103615765 – 2103640541). 

* Εννοείται ότι έχει εξασφαλιστεί η εχεμύθεια των προσωπικών δεδομένων σύμφωνα με τους κανόνες του GDPR.
Ο Συνεταιρισμός μας σας ζεσταίνει για έναν ακόμα χειμώνα! Τώρα που οι τιμές σκαρφαλώνουν στα ύψη, σας παρέχουμε μοναδικές προσφορές για πετρέλαιο θέρμανσης στο νομό Αττικής σε συνεργασία με την TERRA PETROL!

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Ο χειμώνας μας χτύπησε την πόρτα και στο εξής θα χρειαστούμε όλοι τις πηγές θέρμανσης για να νιώσουμε τη θαλπωρή των εσωτερικών χώρων…

Σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για όλους, ενώ οι πολεμικές σειρές ηχούν ξανά στην Ευρώπη, οι τιμές στην ενέργεια έχουν φτάσει στα ύψη, πιέζοντας αφόρητα τον οικιακό προϋπολογισμό…

Όπως γνωρίζετε, πλέον έχετε ένα σημαντικό σύμμαχο στην αντιμετώπιση της αλματώδους ακρίβειας… Το Συνεταιρισμό μας που παρέχει λύσεις και για τα αγαθά πρώτης ανάγκης, όπως η θέρμανση.

Τα μέλη του Συνεταιρισμού μας στο νομό Αττικής μπορούν να επικοινωνήσουν άμεσα για τις μοναδικές προσφορές για θέρμανση πετρελαίου!

Ο Συνεταιρισμός μας συνεχίζει τη συνεργασία του με την TERRA PETROL , μία εκ των κορυφαίων πωλήσεων πετρελαιοειδών στην Αττική. Η συνεργασία μας ανανεώθηκε φέτος για μία ακόμη χρονιά με μοναδικές προσφορές για πετρέλαιο θέρμανσης:


Η TERRA PETROL ιδρύθηκε το 1989 στην Αθήνα και σταδιακά κατέλαβε μια από τις πρώτες θέσεις στον τομέα της χονδρικής και λιανικής πώλησης πετρελαιοειδών στον νομό Αττικής. Βασιζόμενη σε ίδιες δυνάμεις και στέρεες βάσεις η νέα χιλιετηρίδα την βρήκε να δραστηριοποιηθεί ενεργά και συνολικά πλέον στον τομέα της εξυπηρέτησης των κτιρίων.

Με προσεκτικές και στοχευμένες επιλογές κατάφερε να εδραιωθεί στον κλάδο της εξυπηρέτησης κτιρίων αποκτώντας ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα το οποίο η  TERRA  PETROL  φροντίζει να μεταφέρει σε όλους τους συνεργάτες της.

Σκοπός της εταιρείας η όσο το δυνατόν ταχύτερη, οικονομική και πιο αξιόπιστη λύση στα προβλήματα που μπορεί να ανακύψει με παράλληλο σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Η TERRA PETROL πλέον απολαμβάνει την εμπιστοσύνη μιας μεγάλης μερίδας κτιρίων στο λεκανοπέδιο Αττικής, εμπιστοσύνη που φροντίζει να επενδύσει στις νέες τεχνολογίες για να επιτύχει την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική εξυπηρέτηση των συνεργατών και των πελατών της.


– Πετρέλαιο ΒΡ

– Ισχύουν ειδικές τιμές για το Συνεταιρισμό μας και επιπλέον έκπτωση 10 € ανά χίλια λίτρα

– 12  Άτοκες Δόσεις Με ​​όλες τις Πιστωτικές Κάρτες

– Δώρο ένα Βελτιωτικό πετρελαίου για τα μέλη μας


Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Συνεταιρισμό μας:

Τηλ. : 210 3250692-3-4

e – mail : synergasya@gmail.​com
Μοναδική Black Friday προσφορά της HRS μέσω του Συνεταιρισμού μας! Δώρο Εκπτωτικό Κουπόνι 40€ για αγορές σε super market!

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Στα πλαίσια της συνεργασίας του Συνεταιρισμού μας με την HRS mobile, σας παρουσιάζουμε τη νέα μοναδική προσφορά κινητής τηλεφωνίας  για την BLACK FRIDAY!

Με τη μοναδική αυτή προσφορά, εκτός από το πακέτο Pass Red 1 για 24μηνο συμβόλαιο στην τιμή-έκπληξη των 19,27 ευρώ, λαμβάνετε δώρο και ένα κουπόνι Up Hellas των 40 ευρώ για αγορές σε super market*

* Με την ενεργοποίηση του προγράμματος της προσφοράς, θα παραλάβετε το εκπτωτικό κουπόνι των 40 ευρώ έπειτα από συνεννόηση με το Συνεταιρισμό μας, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για αγορά οποιωνδήποτε προϊόντων σε επώνυμες αλυσίδες super market.

ΠΡΟΣΟΧΗ ! ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ Κ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ. ΟΧΙ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ VODAFONE!


Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε με το Συνεταιρισμό μας:

Τηλ. : 210 3250692 – 3 – 4 (κα. Δώρα)

e – mail synergasya@gmail.com

ή με τον υπεύθυνο της HRS κο Λάζαρο Παπαλουκά 6946314980

 
Η θαυματουργή πρόπολη – Ιδιότητες και πώς να την παράγουμε

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Οι Έλληνες έχουν αποκτήσει μία άρρηκτα συνδεδεμένη σχέση με τη μελισσοκομία από την αρχαιότητα, η οποία συνεχίζεται αδιάκοπα μέχρι σήμερα. Άλλωστε οι φυσικές, κλιματολογικές συνθήκες και η χλωρίδα της πατρίδας μας είναι ιδανικές για την ανάπτυξή της και δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα μας έχει τις περισσότερες κυψέλες στην Ευρώπη αναλογικά με την έκτασή της. Επίσης η κατανάλωση του μελιού στην Ελλάδα φτάνει τα 1,7 κιλά ανά άτομο που είναι από τις υψηλότερες παγκοσμίως. Δυστυχώς και παρά την «αιώνια» σχέση των Ελλήνων με τη μελισσοκομία, η Πολιτεία την έχει εγκαταλείψει, ωστόσο οι Έλληνες μελισσοκόμοι δεν πτοούνται και συνεχίζουν την παράδοση της τέχνης της μελισσοκομίας.

Το βασικό προϊόν της μελισσοκομίας είναι βεβαίως το μέλι – το ελληνικό μέλι αναγνωρίζεται διεθνώς για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τη γεύση του – ωστόσο υπάρχουν πολλά υποπροϊόντα, τα οποία είναι εξαιρετικής ποιότητας και θρεπτικής αξίας για τον ανθρώπινο οργανισμό.

 

Η πρόπολη

Σήμερα θα σας μιλήσουμε κυρίως, για την πρόπολη, αφού είναι ένα από τα προϊόντα που παράγει ο συνάδελφος Χρήστος Τάσσης σε συνεργασία με τους γιους του που ασχολούνται με τη μελισσοκομία. Ο συνάδελφος δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις, τον γνωρίζετε τόσο μέσα από την πολυετή πορεία του στην τράπεζα (Ψυχικό, Κηφισιά, Διευθυντής στην Άνοιξη, τον Ωρωπό, τα Σεπόλια, το Καματερό, τη Λιβαδειά), αλλά και τη δραστηριότητά στα κοινά του χώρου μας αφού έχει υπάρξει μέλος των Δ.Σ. των Συλλόγων μας.

Η πρόπολη είναι ένα είδος ρητίνης την οποία συλλέγουν οι μέλισσες από τα φυτά και στη συνέχεια την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη και διάφορα ένζυμα. Προσθέτοντας τις σιελογόνους εκκρίσεις τους δημιουργείται μία πάστα η οποία χρησιμοποιείται ως δομικό υλικό για να καλυφθεί το εσωτερικό της κυψέλης, απολυμαίνοντας και στεγανοποιώντας το ταυτόχρονα. Έτσι εξηγείται και η ετυμολογία της λέξης πρόπολη, «προ + πόλις», το μέσο υπεράσπισης της πόλης των μελισσών.

Πιο συγκεκριμένα οι μέλισσες την χρησιμοποιούν ως κόλλα για να κλείσουν τυχόν ρωγμές ή τρύπες στις κυψέλες τους, με σκοπό την προστασία τους από δυσμενείς καιρικές συνθήκες ή διάφορους εχθρούς. Χρησιμοποιούν επίσης την πρόπολη για τις αντισηπτικές της ιδιότητες, έτσι ώστε να απολυμάνουν το εσωτερικό των κυψελών όπου θα αποθηκεύσουν το μέλι και την γύρη τους.

Η πρόπολη φαίνεται να αποτελείται από περισσότερες από 300 χημικές ενώσεις. Η φυσική ρητίνη, το κερί, τα αιθέρια έλαια και η γύρη είναι τα κύρια συστατικά της. Οι μέλισσες συλλέγουν τις ρητινώδεις εκκρίσεις από τους φλοιούς των φυτών και από τα άνθη τους και σε συνδυασμό με το κερί, την γύρη και διάφορα ένζυμα δημιουργείται αυτός ο φυσικός θησαυρός. Η σύστασή της την κάνει ξεχωριστή και ευεργετική για τον ανθρώπινο οργανισμό.

 

Θεραπευτικές ιδιότητες

Η θεραπευτική της δράση είναι πολλαπλή λόγω του πλήθους οργανικών και ανόργανων ενώσεων που περιέχει, αμινοξέων, φλαβονοειδών, μετάλλων και βιταμινών. Από την αρχαιότητα ήταν γνωστές οι θεραπευτικές ιδιότητες της πρόπολης. Οι Αρχαίοι Έλληνες την χρησιμοποιούσαν για αντιμετώπιση εγκαυμάτων και ελκών. Οι Ασσύριοι έβαζαν στις πληγές για να μην μολυνθούν και για να επουλωθούν γρήγορα. Ωστόσο τις τελευταίες δεκαετίες η πρόπολη έχει προκαλέσει έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον παγκοσμίως, καθώς φαίνεται να έχει θετική επίδραση σε διάφορες παθήσεις του δέρματος αλλά και ενάντια στα παθογόνα βακτήρια, στους ιούς και στους μύκητες.

Μεταξύ άλλων, θωρακίζει το ανοσοποιητικό ενώ αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για την αντιμετώπιση των ιώσεων, λοιμώξεων και εποχικών αλλεργιών. Επίσης, παρουσιάζει αντισταμινικά χαρακτηριστικά. Οι αντιφλεγμονώδεις, καταπραϋντικές της ιδιότητες την καθιστούν εξαιρετική επιλογή για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της ακμής. Κλείνοντας τον συνοπτικό κατάλογο με τα πραγματικά πολλαπλά οφέλη της πρόπολης, καλό θα ήταν να λαμβάνεται υπόψη η αντιβακτηριδιακή, αντιμυκητιακή και αντιοξειδωτική της δράση με αντίστοιχη εφαρμογή στην υγεία του γαστρεντερικού συστήματος (σύμφωνα με μελέτες, εντάσσεται σε επικουρικά πρωτόκολλα για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού), του στόματος, στη γυναικολογική φροντίδα και την αντιμετώπιση της κολπίτιδας, καθώς και στην επούλωση τραυμάτων όπως και ελαφριών εγκαυμάτων.

 

Πρόπολη & μορφές

Την πρόπολη μπορούμε να τη βρούμε στο εμπόριο είτε στην ακατέργαστη μορφή της είτε με τη μορφή διαφόρων σκευασμάτων, όπως:

 • Σε εκχύλισμα σε αιθυλική αλκοόλη (βάμμα πρόπολης)

 • Σε κρέμες και αλοιφές

 • Σε χάπια

 • Σε στοματικά και ρινικά σπρέι

 • Σε παστίλιες για τον πονόλαιμο ή την κακοσμία του στόματος και σε τσίχλες

 • Σε σιρόπι

 • Σε οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα

 • Σε σαπούνια και σαμπουάν

 

Με μία πολύ απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε διάφορους τρόπους που θα χρησιμοποιήσετε την πρόπολη προς όφελός σας.

Για περισσότερες πληροφορίες για την πρόπολη, αλλά και για άλλα προϊόντα Ελλήνων παραγωγών μπορείτε να επισκεφθείτε το e-shop που διατηρεί ο συνάδελφος :

https://mydailybox.gr (πατήστε εδώ)
Επισκευές ηλεκτρικών οικιακών συσκευών με ποιότητα και χαμηλό κόστος μέσω του Συνεταιρισμού μας

Γνωρίζουμε ότι η καθημερινότητα όλων μας μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από μία απρόσμενη βλάβη στις ηλεκτρικές μας συσκευές. Και βεβαίως σε συνδυασμό και με την ακρίβεια που πλέον έχει εκτιναχθεί, η μόνη διέξοδος τις περισσότερες φορές είναι η επισκευή της συσκευής. Πώς όμως μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι επιλέγουμε το σωστό επαγγελματία, ο οποίος θα είναι αποτελεσματικός, έντιμος, συνεπής και βεβαίως θα έχει χαμηλές χρεώσεις Πώς μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα στους εκατοντάδες επαγγελματίες που εμφανίζονται με μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο και μάλιστα για διαφορετικού είδους συσκευές και προβλήματα…;

Δε χρειάζεται να πλέον να ανησυχείτε για όλα αυτά, γιατί ο Συνεταιρισμός μας ανέλαβε να καλύψει και αυτήν σας την ανάγκη!

Ήρθαμε σε συμφωνία με εξειδικευμένους τεχνίτες, με πολυετή εμπειρία και επιτυχημένη σταδιοδρομία, για γενικές επισκευές ηλεκτρικών, οικιακών συσκευών σε χαμηλό κόστος, αλλά υψηλή ποιότητα!

Επισκευή Οικιακών Συσκευών με αίσθημα ευθύνης, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Αξιόπιστοι επαγγελματίες δίπλα σας

Επισκευή Ηλεκτρικών Συσκευών με αίσθημα ευθύνης, σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον! Η ικανοποίηση του πελάτη αποτελεί την πρώτιστη επιδίωξη!

ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟΥ

Οι υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες είναι ήδη μέρος της καθημερινότητάς μας και σίγουρα η ταλαιπωρία που προκύπτει από μία βλάβη στο κλιματιστικό μπορεί να είναι ανυπόφορη. Συχνά μάλιστα ίσως καταλήγετε να εμπιστεύεστε τεχνικούς που δεν έχουν τις κατάλληλες γνώσεις και εμπειρία. Για αυτό το λόγο Συνεταιρισμός μας, σας παρέχει αξιόπιστους τεχνικούς επισκευής και συντήρησης κλιματιστικών.

ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ

Όλοι γνωρίζουμε ότι το πλυντήριο είναι μια από τις πιο χρήσιμες οικιακές συσκευές. Πλένουμε τα ρούχα μας σε γρήγορο χρονικό διάστημα και σε όποια θερμοκρασία επιθυμούμε. Ωστόσο, ακριβώς για αυτό το λόγο και της μεγάλης χρήσης του, είναι και από τις συσκευές που παρουσιάζουν βλάβες πιο συχνά. Και βεβαίως, λίγες μόνο μέρες χωρίς πλυντήριο μπορούν να σημάνουν μεγάλο πρόβλημα στην ομαλή πορεία της καθημερινότητάς μας… Σε αυτήν την κατάσταση χρειάζεται να βρείτε μια εταιρία τεχνικής υποστήριξης που θα μπορέσει να λύσει τη βλάβη του πλυντηρίου σας και ο Συνεταιρισμός μας σας την παρέχει!

ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

Αναλαμβάνουμε να επισκευάσουμε την τηλεόραση σας, για οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιάσει, χάρη στην τεχνογνωσία και την εμπειρία που διαθέτουμε. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΨΥΓΕΙΟΥ

Τα ψυγεία είναι συνήθως οι πιο ακριβές οικιακές συσκευές και οποιαδήποτε βλάβη είναι απαραίτητο να επιδιορθωθεί άμεσα καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να αλλοιωθούν τα τρόφιμα. Απαιτείται υψηλή τεχνογνωσία και αποτελεσματικότητα. Οι συνεργάτες μας σας παρέχουν αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες τιμές της αγοράς!

ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΜΙΚΡΟΣΥΣΚΕΥΩΝ

Επισκευάζουμε επίσης κάθε ηλεκτρική μικροσυσκευή (π.χ. σίδερο), πάντοτε μετά από τον απαραίτητο έλεγχο και σε συνεννόηση με τον πελάτη, αν πράγματι αξίζει να επισκευαστεί.

Δείτε τα κυριότερα πλεονεκτήματα που κάνουν τη διαφορά:

 1. Απόλυτη εξειδίκευση προσωπικού.

 2. Μεγάλη εμπειρία κάθε τεχνικού πάνω από 20 χρόνια.

 3. Ταχύτητα διεκπεραίωσης κάθε περιστατικού απαράμιλλη.

 4. Κάθε Ηλεκτρική Συσκευή είναι δική σας περιουσία και ως τέτοια περιβάλλεται με την απαραίτητη προσοχή.

 

Γρήγορη ασφαλής και αξιόπιστη επισκευή:

Ταχύτητα

Ασφάλεια

Αποτελεσματικότητα

Υψηλότατος Επαγγελματισμός

Χαμηλό Κόστος

Επισκευές συσκευών σε όλες τις μάρκες

Επιλέξτε λοιπόν το Συνεταιρισμό μας για τις επισκευές των συσκευών σας και σίγουρα θα κερδίσετε χρήματα και χρόνο!


Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Συνεταιρισμό μας:

Τηλ. :  210 3250692 – 3 – 4 (κα. Δώρα)

e  –  mail  :  synergasya@gmail.com

 

Υ.Γ.  Συνάδελφοι, τα στελέχη του Συνεταιρισμού μας έχουν ήδη ξεκινήσει ένα… μαραθώνιο προσωπικών επαφών και επικοινωνίας με τα μέλη μας, προκειμένου να σας ενημερώσουν για τις επωφελείς συνεργασίες του Συνεταιρισμού μας. Δώστε λίγο χρόνο και την απαραίτητη προσοχή και να είστε σίγουροι ότι θα βγείτε κερδισμένοι!
ΑΣΦΑ…ΛΥΣΕΙΣ μέσω του Συνεταιρισμού μας – Η συνεργασία για ασφάλεια ζωής στις πλέον ανταγωνιστικές τιμές!

Συνάδελφοι,

Ο Συνεταιρισμός μας (ΣΥΝ.ΕΡΓΑ.ΣΥΑ.) έχει επανέλθει δυναμικά με σύγχρονο τρόπο λειτουργίας για να σας κάνει τη ζωή πιο εύκολη και διασκεδαστική, με μοναδικές προσφορές που δε θα βρείτε πουθενά αλλού, παρέχοντας στα μέλη του πρόσβαση σε ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες στις χαμηλότερες τιμές της αγοράς!

Το ”Εύ Ζήν”, δηλαδή η ευδαιμονία και η καλή ζωή, είναι το Ύψιστο Αγαθό για τους αρχαίους Έλληνες και βεβαίως για όλο τον κόσμο μέχρι σήμερα!

Ο Συνεταιρισμός μας προσπαθεί πάντα να βρίσκει τρόπους μέσα από τα προγράμματά του να συνδράμει στο «Εύ ζήν» των μελών του και για αυτό σας προσκαλούμε να συμμετέχετε στο ομαδικό ασφαλιστήριο ζωής!

Ο Συνεταιρισμός μας εξασφάλισε συμφωνία με τη μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία GROUPAMA για να παρέχει στα μέλη του ασφάλεια ζωής με την καλύτερη σχέση παροχών – κόστους της αγοράς!

.

.

Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε αναλυτικά τον πίνακα παροχών για τις δύο κατηγορίες (με ή χωρίς εξωνοσοκομειακή περίθαλψη):

.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΑΡΟΧΩΝ (πατήστε εδώ)

 

Τα παραπάνω ασφάλιστρα είναι ετήσια μικτά.

Η συχνότητα πληρωμής είναι 6μηνη. Το υπολογισθέν ασφάλιστρο για τις νέες εντάξεις θα υπολογίζεται αναλογικά.

Πατήστε εδώ για να δείτε τη λίστα με τα Συμβεβλημένα Νοσοκομεία

Όποιο μέλος του Συνεταιρισμού μας ενδιαφέρεται,  μπορεί να συμπληρώνει την κάτωθι δήλωση συμμετοχής και να την αποστέλλει στο email του Συνεταιρισμού synergasya@gmail.com :

 

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (πατήστε εδώ)

.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το Συνεταιρισμό μας :

Τηλ.  210 3250692 – 3 – 4

 

 

 
Νέα συνεργασία του Συνεταιρισμού μας με εταιρεία ταχυμεταφορών σε ασυναγώνιστες τιμές!

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε, τα τελευταία χρόνια γίνεται μία σημαντική προσπάθεια επανεκκίνησης του ιστορικού Συνεταιρισμού της Ιονικής σε σύγχρονα πρότυπα, προκειμένου να ωφεληθούν σημαντικά τα μέλη-συνάδελφοί μας στις καταναλωτικές τους ανάγκες. Αυτό το σπουδαίο εγχείρημα βέβαια καθίσταται ακόμα μεγαλύτερης σημασίας αυτήν την περίοδο που η ακρίβεια σαρώνει τις ζωές μας.

Δυστυχώς βέβαια, η προσπάθειά μας συνέπεσε σε μεγάλο βαθμό με την πανδημία και αναγκαστικά «πάγωσε» για ένα διάστημα. Ωστόσο, το ενδιαφέρον μας και οι στόχοι που έχουμε θέσει για τη λειτουργία του Συνεταιρισμού μας παραμένουν και όσο η ζωή μας επανέρχεται προς την κανονικότητα, μπαίνει ξανά στις ράγες και η προσπάθεια αυτή, αφού ήδη βρισκόμαστε στην τελική φάση των διαδικασιών και των συνεργασιών για να ωφεληθούν πολλαπλά τα μέλη μας.

Στο πλαίσιο αυτό θα σας παρουσιάζουμε διαρκώς τις νέες, μοναδικές συνεργασίες μας, που φιλοδοξία μας είναι να καλύψουν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των καταναλωτικών σας αναγκών. Σύντομα τα νέα για τη λειτουργία του Συνεταιρισμού θα παρουσιάζονται μέσω και της ιστοσελίδας και του εντύπου του, ενώ θα είναι στη διάθεσή σας και το διαδικτυακό κατάστημα του Συνεταιρισμού (eshop).


Σήμερα, σας παρουσιάζουμε τη νέα συνεργασία μας με την εταιρεία ταχυμεταφορών SPEEDWAY. Πρόκειται για μία υπηρεσία που σίγουρα χρησιμοποιούμε όλοι και η νέα συνεργασία μας σας δίνει τη δυνατότητα να αποστέλλετε φακέλους, δέματα κ.λπ. στην Αττική και στην Περιφέρεια σε ασυναγώνιστες τιμές! Η συνεργαζόμενη εταιρεία και το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό της με πολυετή εμπειρία στο χώρο των μεταφορών, εγγυάται την πλήρη ασφάλεια και απόλυτη εχεμύθεια στις παραλαβές και παραδόσεις σας. 

Στη συνέχεια σας επισυνάπτουμε το ενημερωτικό φυλλάδιο για όλες τις λεπτομέρειες της νέας μας συνεργασίας:

ΣΥΝ.ΕΡΓΑ.ΣΥΑ. – SPEEDWAY (πατήστε εδώ)

 

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ: ΚΑΛΕΙΤΕ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ 2105736841 – 6906409695 – 6955210681 ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΕ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΥΝΑΦΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΜΑΣ ΤΟΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ ΠΕΛΑΤΗ 301347. 

Η διαδικασία βεβαίως είναι πολύ απλή και μπορούν να χρησιμοποιούν την υπηρεσία όλα τα μέλη μας και οι οικείοι τους.

Επωφεληθείτε λοιπόν από τη νέα συνεργασία του Συνεταιρισμού μας και χρησιμοποιήστε τη SPEEDWAY για ασφάλεια, υπευθυνότητα και ποιότητα υπηρεσιών σε χαμηλό κόστος!


Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Συνεταιρισμό μας:

Τηλ. :  210 3250692 – 3 – 4 (κα. Δώρα)

e  –  mail  :  synergasya@gmail.com

 

 
ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ από την HRS μέσω του Συνεταιρισμού μας! Ισχύουν μέχρι 30/4!

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Επειδή η περίοδος των εορτών σε συνδυασμό μάλιστα με το κύμα ακρίβειας αυξάνουν τις ανάγκες μας για άμεση και φθηνότερη τηλεπικοινωνία, σας παρουσιάζουμε τα νέα μοναδικά πασχαλινά πακέτα κινητής τηλεφωνίας που σας παρέχει ο Συνεταιρισμός μας σε συνεργασία με την HRS (δίκτυο VODAFONE) μέχρι 30/04/22!

MHN ΧΑΣΕΤΕ ΤΙΣ

ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ!


Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε με το Συνεταιρισμό μας:

Τηλ. : 210 3250692 – 3 – 4 (κα. Δώρα)

e – mail synergasya@gmail.com

ή με την υπεύθυνη της HRS κα Στέλλα Τουλκαρίδη στο 6936092183

 
Μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τη συναδέλφισσα Ευαγγελία Καλεντέρη που ασχολείται εδώ και 2 δεκαετίες με τις παραδοσιακές αγροτικές καλλιέργειες

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Σας έχουμε ήδη ενημερώσει για τη νέα προσπάθεια του Συλλόγου μας για την προώθηση της παραδοσιακής αγροτικής καλλιέργειας και των παραδοσιακών σπόρων, που κινδυνεύουν να εξαλειφθούν ενώπιον του οδοστρωτήρα των πολυεθνικών που έχουν το παγκόσμιο μονοπώλιο στην αγορά αυτή.

Επειδή όμως η σημασία της παραδοσιακής αγροτικής καλλιέργειας και διατροφής είναι μείζων για τη διατήρηση της ταυτότητας της πατρίδας μας, αλλά και για την υγεία μας, εμείς θέλουμε να συμβάλουμε ως χώρος της Ιονικής στην προσπάθεια να μπει ένα ανάχωμα σε αυτό το σαρωτικό κύμα των μεταλλαγμένων και να δημιουργηθούν εστίες αντίστασης και επιστροφής στην παραδοσιακή καλλιέργεια.

Στο πλαίσιο αυτού του νέου εγχειρήματος και θέλοντας βέβαια να στρέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συναδέλφους σε αυτήν την κατεύθυνση, έχουμε ήδη ξεκινήσει επαφές με διάφορες ομάδες, ιδιώτες και βεβαίως μοναστήρια που επιτελούν σημαντικό έργο σε αυτόν τον τομέα. Μάλιστα, έχουμε ήδη εγκαινιάσει τη συνεργασία μας με την ιερά μονή Τιμίου Προδρόμου στον Κίσσαβο, για τη δωρεάν, άμεση αποστολή παραδοσιακών σπόρων σε συναδέλφους που το επιθυμούν σε όλη την Ελλάδα. Άλλωστε, στόχος μας είναι σταδιακά να δημιουργήσουμε κι εμείς τη δική μας τράπεζα σπόρων, προκειμένου να εξυπηρετούμε τις ανάγκες των συναδέλφων και να γίνουμε κι εμείς ένας ακόμα κρίκος αυτής της αλυσίδας.

Εκτός όμως από αυτές τις συνεργασίες μας, συχνά θα δημοσιεύουμε ενδιαφέροντα άρθρα (συναδέλφων και μη) με πληροφορίες για τις παραδοσιακές καλλιέργειες, αλλά θα συνομιλούμε και με συναδέλφους που ασχολούνται ήδη ενεργά με τις παραδοσιακές καλλιέργειες. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τις προσωπικές ιστορίες του καθενός, αλλά και το μήνυμα ότι όσοι επιθυμούν να ασχοληθούν με την αγροτική ζωή, μπορούν να το κάνουν.

Στο πλαίσιο αυτών των ενεργειών μας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας, συνάδελφος Σαράντος Φιλιππόπουλος, είχε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τη συναδέλφισσα Ευαγγελία Καλεντέρη από τη Θεσσαλονίκη (υπηρέτησε στη Σταυρούπολη, την Ασπροβάλτα, την Τούμπα, την οδό Λαγκαδά και τη Θέρμη), η οποία ασχολείται ενεργά με τις παραδοσιακές καλλιέργειες εδώ και περίπου 2 δεκαετίες. Μάλιστα, ακόμα και την ώρα της τηλεφωνικής συζήτησης, ήταν στο κτήμα της. Όπως μας λέει η ίδια χαρακτηριστικά, αυτή είναι η αγάπη της, η κύρια ασχολία της και ο άνθρωπος δε θέλει πολλά για να ζήσει… Μάλιστα προτρέπει τους συναδέλφους που έχουν τη διάθεση, να ασχοληθούν ενεργά.  


Η Ευαγγελία αγαπά τη φύση και το δείχνει με κάθε ευκαιρία!

Ευαγγελία, πότε ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με τα αγροτικά;

Εγώ είμαι ταγμένη σε αυτό. Δεν κάνω άλλα πράγματα στη ζωή μου, δεν ξενυχτώ, εμένα αυτή είναι η αγάπη μου.

Η αγάπη σου είναι η φύση δηλαδή. Πώς ξεκίνησες;

Ξεκίνησα από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Περίπου το 2002-2003. Ήταν ένα πρόγραμμα που είχε, τώρα πλέον δεν υπάρχει αυτό, έχει τελειώσει.  Κάποιοι από αυτούς που ήμασταν σε αυτό το πρόγραμμα, μία παρέα περίπου 20 ατόμων, νοικιάσαμε ένα χώρο εκτός Θεσσαλονίκης 6 στρεμμάτων, το χωρίσαμε, το διαμορφώσαμε και έχουμε ο καθένας περίπου 200 τ.μ.. Είμαστε ουσιαστικά 20 φίλοι.

Μία ομάδα που αγαπάει τη φύση, την παραδοσιακή αγροτική καλλιέργεια, συνασπίστηκε, νοίκιασε μία έκταση, τη διαμόρφωσε και καλλιεργεί. Τώρα όμως έχετε κι άλλα σχέδια.

Επειδή ο χώρος εκεί δεν είναι δικός μας, τον νοικιάζουμε και ανά πάσα στιγμή μπορούν να μας βγάλουν. Μας έκαναν ήδη μία κρούση ότι οι ιδιοκτήτες θέλουν να πουλήσουν το χώρο αυτό για να χτιστεί. Επειδή φοβήθηκα, έκανα μία αίτηση στο αγρόκτημα της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.

Δηλαδή είχε βγει κάποια προκήρυξη για αυτό; Πώς λειτουργεί;

Όχι, όχι. Όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει σε αυτό, απλά επικοινωνεί με το Πανεπιστήμιο. Είτε κάνει μία αίτηση, είτε απλά τηλεφωνεί. Εμένα λοιπόν μου παραχώρησαν ένα χώρο και τον καλλιεργώ, δίνοντας ένα ποσό ετησίως.

Πόσο μεγάλο είναι το κτήμα;

Είναι μικρό. 100 τ.μ. και το ποσό είναι 120 ευρώ ετησίως.

Νερό έχει;

Βεβαίως, τα πάντα. Ό,τι χρειάζεται. Και φύλαξη έχει γιατί οι φοιτητές εδώ κάνουν την πρακτική τους. Είναι οργανωμένο και είναι κοντά στην πόλη σχετικά, για όσους ξέρουν τη Θεσσαλονίκη, κοντά στο αεροδρόμιο, στα ΙΚΕΑ. Και μάλιστα επειδή γνωρίζω τη γραμματεία, υπάρχουν κτήματα προς διάθεση. Όποιος κάνει άμεσα αίτηση θα πάρει. Περνά και το τρακτέρ με 10 ευρώ για να επιτελέσει τις απαραίτητες εργασίες.

Συμβολικό τίμημα.

Ναι. Όποιος λοιπόν κάνει αίτηση, θα του δώσουν ένα μικρό κτήμα.

Πολύ σημαντικό αυτό. Εσύ με τους σπόρους, ακολουθείς την παραδοσιακή κληρονομιά;

Εγώ ναι. Είμαι εγώ και ο γιος μου. Και ο άνθρωπος θέλει λίγα πράγματα για να ζήσει. Δε με ενδιαφέρει η ποσότητα. Θέλω να τρώω, δε με ενδιαφέρει ούτε να τα πουλήσω, ούτε να μου περισσεύουν. Είμαι φανατική της παραδοσιακής γεωργίας, χωρίς φυτοφάρμακα, χωρίς τοξίνες.

Τι καλλιεργείς κάθε χρόνο; Για παράδειγμα τώρα που ξεκινά η περίοδος της άνοιξης.

Εγώ έχω ήδη έτοιμα μαρούλι, σπανάκι, σέσκουλο. Τα είχα ήδη βάλει. Τώρα βάζω πατάτα, φασόλι, ντομάτα, κολοκυθάκι, καλαμπόκι. Δεν τα θυμάμαι όλα. Θα βάλω καρπούζι. Έχω να μαζέψω σε λίγο αγκινάρες. Δέντρα βάζω, έχω κληματαριές.

Έχουμε εξαιρετικές ποικιλίες για κληματαριές. Ο Σύλλογος ξεκινά μία προσπάθεια, επικεφαλής θα τεθεί ο συνάδελφος Τάσος Γεώργας, ο οποίος ήταν διευθυντής στο κατάστημα Κιάτου και είναι επιτυχημένος αγρότης με τεράστια εμπειρία και μεγάλες καλλιέργειες. Αλλά εξειδικεύεται στο αμπέλι. Για αυτό όποιος συνάδελφος από όλη την Ελλάδα ενδιαφέρεται, μπορούμε να του στείλουμε έρριζα κλήματα, που αναπτύσσονται στον πρώτο χρόνο. Επίσης, ξεκινάμε την προσπάθεια για δημιουργία τράπεζας σπόρων. Τώρα συνεργαζόμαστε με την ιερά μονή Τιμίου Προδρόμου που κάνουν τρομερή δουλειά σε αυτόν τον τομέα. Πήραμε κιόλας μία συνέντευξη από την Ηγουμένη Θεοδέκτη της μονής. Προηγουμένως εσύ μου έλεγες ότι ενδιαφέρεσαι για ντομάτα.

Ναι, γιατί αυτά που έχω βρει δεν είναι αυτό που θέλω.

Θα σου στείλουμε πολύ καλό σπόρο ντομάτας. Κι εσύ μου είπες ότι έχεις σπόρους.

Κι εγώ θα σας στείλω με μεγάλη μου χαρά. Ήδη δίνω σε πολλούς και σε συναδέλφους και βεβαίως θα στείλω και σε εσάς.

Σε ευχαριστούμε πολύ. Κι εμείς θα στέλνουμε σε συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα για να επιτύχει η προσπάθεια.

Βεβαίως. Τώρα δεν έχω μεγάλη ποσότητα, αλλά μπορώ να σας κρατάω. Αγγούρια, καρπούζια, πεπόνια διάφορες ποικιλίες, καλαμπόκι ντόπιο, μπάμιες, έχω τα πάντα.

Ό,τι μπορείς θα μας το στέλνεις για να τους διακινήσουμε στους συναδέλφους και να εξελιχθεί η προσπάθεια, γιατί έχει ήδη τεθεί σε κίνηση ο μηχανισμός. Ήδη κι εμείς θα σου αποστείλουμε τις επόμενες ημέρες τους σπόρους ντομάτας που ζήτησες, με έξοδα του Συλλόγου βεβαίως. Η συνεργασία μας με την ιερά μονή Τιμίου Προδρόμου μας δίνει δυνατότητες να ανταποκριθούμε σε ό,τι ζητήσουν οι συνάδελφοι.

Θα κοιτάξω κι εγώ να σας στείλω άμεσα σπόρους. Βέβαια πολλοί προτιμούν τα λαχανικά όπως τα έχουν μάθει τα τελευταία χρόνια.  

Ναι, αλλά δεν είναι όλοι έτσι. Πολλοί επιθυμούν και την επιστροφή στην αγροτική παράδοση και εμείς ως χώρος της Ιονικής επιθυμούμε να γίνουμε πρωτοπόροι σε αυτό.  

Εγώ θα χαρώ πάρα πολύ να συμβάλω με όποιον τρόπο μπορώ. Ωστόσο να σημειώσω, ότι όπως έχω δει όλα αυτά τα χρόνια, είναι μία ασχολία που θέλει χρόνο. Είναι κουραστικό. Έχω δει πολλούς να φεύγουν, να βαριούνται. Έχει κούραση και απαιτεί αγάπη. Δε γίνεται χωρίς αγάπη. Αν δεν αρέσει σε κάποιον, δεν είναι η κατάλληλη ασχολία. Εγώ χαίρομαι για αυτήν την πρωτοβουλία του Συλλόγου. Και θα βοηθήσω με όποιον τρόπο μπορώ. Με σπόρους, με πληροφορίες, όπως μπορώ, με μεγάλη μου χαρά. Και όσοι είναι στη Θεσσαλονίκη, να έρθουν και εδώ να καλλιεργήσουν.

Ευαγγελία σε ευχαριστούμε πολύ που μας μίλησες, αλλά και τη διάθεσή σου να συμβάλεις στο εγχείρημά μας.


Υ.Γ. Η συναδέλφισσα μας έδωσε το τηλέφωνο της Γραμματείας της Γεωπονικής Σχολής Θεσσαλονίκης (2310473842) ώστε όποιος συνάδελφος επιθυμεί να νοικιάσει ένα μικρό κτήμα έναντι πολύ μικρού ετήσιου τιμήματος, να μπορέσει να λάβει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και διευκρινίσεις.