Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,
Σας έχουμε ήδη ενημερώσει για τη νέα προσπάθεια του Συλλόγου μας για την προώθηση της παραδοσιακής αγροτικής καλλιέργειας και των παραδοσιακών σπόρων, που κινδυνεύουν να εξαλειφθούν ενώπιον του οδοστρωτήρα των πολυεθνικών που έχουν το παγκόσμιο μονοπώλιο στην αγορά αυτή.
Επειδή όμως η σημασία της παραδοσιακής αγροτικής καλλιέργειας και διατροφής είναι μείζων για τη διατήρηση της ταυτότητας της πατρίδας μας, αλλά και για την υγεία μας, εμείς θέλουμε να συμβάλουμε ως χώρος της Ιονικής στην προσπάθεια να μπει ένα ανάχωμα σε αυτό το σαρωτικό κύμα των μεταλλαγμένων και να δημιουργηθούν εστίες αντίστασης και επιστροφής στην παραδοσιακή καλλιέργεια.
Στο πλαίσιο αυτού του νέου εγχειρήματος και θέλοντας βέβαια να στρέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συναδέλφους σε αυτήν την κατεύθυνση, έχουμε ήδη ξεκινήσει επαφές με διάφορες ομάδες, ιδιώτες και βεβαίως μοναστήρια που επιτελούν σημαντικό έργο σε αυτόν τον τομέα. Μάλιστα, έχουμε ήδη εγκαινιάσει τη συνεργασία μας με την ιερά μονή Τιμίου Προδρόμου στον Κίσσαβο, για τη δωρεάν, άμεση αποστολή παραδοσιακών σπόρων σε συναδέλφους που το επιθυμούν σε όλη την Ελλάδα. Άλλωστε, στόχος μας είναι σταδιακά να δημιουργήσουμε κι εμείς τη δική μας τράπεζα σπόρων, προκειμένου να εξυπηρετούμε τις ανάγκες των συναδέλφων και να γίνουμε κι εμείς ένας ακόμα κρίκος αυτής της αλυσίδας.
Εκτός όμως από αυτές τις συνεργασίες μας, συχνά θα δημοσιεύουμε ενδιαφέροντα άρθρα (συναδέλφων και μη) με πληροφορίες για τις παραδοσιακές καλλιέργειες, αλλά θα συνομιλούμε και με συναδέλφους που ασχολούνται ήδη ενεργά με τις παραδοσιακές καλλιέργειες. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τις προσωπικές ιστορίες του καθενός, αλλά και το μήνυμα ότι όσοι επιθυμούν να ασχοληθούν με την αγροτική ζωή, μπορούν να το κάνουν.
Στο πλαίσιο αυτών των ενεργειών μας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας, συνάδελφος Σαράντος Φιλιππόπουλος, είχε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τη συναδέλφισσα Ευαγγελία Καλεντέρη από τη Θεσσαλονίκη (υπηρέτησε στη Σταυρούπολη, την Ασπροβάλτα, την Τούμπα, την οδό Λαγκαδά και τη Θέρμη), η οποία ασχολείται ενεργά με τις παραδοσιακές καλλιέργειες εδώ και περίπου 2 δεκαετίες. Μάλιστα, ακόμα και την ώρα της τηλεφωνικής συζήτησης, ήταν στο κτήμα της. Όπως μας λέει η ίδια χαρακτηριστικά, αυτή είναι η αγάπη της, η κύρια ασχολία της και ο άνθρωπος δε θέλει πολλά για να ζήσει… Μάλιστα προτρέπει τους συναδέλφους που έχουν τη διάθεση, να ασχοληθούν ενεργά.

Η Ευαγγελία αγαπά τη φύση και το δείχνει με κάθε ευκαιρία!
Ευαγγελία, πότε ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με τα αγροτικά;
Εγώ είμαι ταγμένη σε αυτό. Δεν κάνω άλλα πράγματα στη ζωή μου, δεν ξενυχτώ, εμένα αυτή είναι η αγάπη μου.
Η αγάπη σου είναι η φύση δηλαδή. Πώς ξεκίνησες;
Ξεκίνησα από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Περίπου το 2002-2003. Ήταν ένα πρόγραμμα που είχε, τώρα πλέον δεν υπάρχει αυτό, έχει τελειώσει. Κάποιοι από αυτούς που ήμασταν σε αυτό το πρόγραμμα, μία παρέα περίπου 20 ατόμων, νοικιάσαμε ένα χώρο εκτός Θεσσαλονίκης 6 στρεμμάτων, το χωρίσαμε, το διαμορφώσαμε και έχουμε ο καθένας περίπου 200 τ.μ.. Είμαστε ουσιαστικά 20 φίλοι.
Μία ομάδα που αγαπάει τη φύση, την παραδοσιακή αγροτική καλλιέργεια, συνασπίστηκε, νοίκιασε μία έκταση, τη διαμόρφωσε και καλλιεργεί. Τώρα όμως έχετε κι άλλα σχέδια.
Επειδή ο χώρος εκεί δεν είναι δικός μας, τον νοικιάζουμε και ανά πάσα στιγμή μπορούν να μας βγάλουν. Μας έκαναν ήδη μία κρούση ότι οι ιδιοκτήτες θέλουν να πουλήσουν το χώρο αυτό για να χτιστεί. Επειδή φοβήθηκα, έκανα μία αίτηση στο αγρόκτημα της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.
Δηλαδή είχε βγει κάποια προκήρυξη για αυτό; Πώς λειτουργεί;
Όχι, όχι. Όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει σε αυτό, απλά επικοινωνεί με το Πανεπιστήμιο. Είτε κάνει μία αίτηση, είτε απλά τηλεφωνεί. Εμένα λοιπόν μου παραχώρησαν ένα χώρο και τον καλλιεργώ, δίνοντας ένα ποσό ετησίως.
Πόσο μεγάλο είναι το κτήμα;
Είναι μικρό. 100 τ.μ. και το ποσό είναι 120 ευρώ ετησίως.
Νερό έχει;
Βεβαίως, τα πάντα. Ό,τι χρειάζεται. Και φύλαξη έχει γιατί οι φοιτητές εδώ κάνουν την πρακτική τους. Είναι οργανωμένο και είναι κοντά στην πόλη σχετικά, για όσους ξέρουν τη Θεσσαλονίκη, κοντά στο αεροδρόμιο, στα ΙΚΕΑ. Και μάλιστα επειδή γνωρίζω τη γραμματεία, υπάρχουν κτήματα προς διάθεση. Όποιος κάνει άμεσα αίτηση θα πάρει. Περνά και το τρακτέρ με 10 ευρώ για να επιτελέσει τις απαραίτητες εργασίες.
Συμβολικό τίμημα.
Ναι. Όποιος λοιπόν κάνει αίτηση, θα του δώσουν ένα μικρό κτήμα.
Πολύ σημαντικό αυτό. Εσύ με τους σπόρους, ακολουθείς την παραδοσιακή κληρονομιά;
Εγώ ναι. Είμαι εγώ και ο γιος μου. Και ο άνθρωπος θέλει λίγα πράγματα για να ζήσει. Δε με ενδιαφέρει η ποσότητα. Θέλω να τρώω, δε με ενδιαφέρει ούτε να τα πουλήσω, ούτε να μου περισσεύουν. Είμαι φανατική της παραδοσιακής γεωργίας, χωρίς φυτοφάρμακα, χωρίς τοξίνες.
Τι καλλιεργείς κάθε χρόνο; Για παράδειγμα τώρα που ξεκινά η περίοδος της άνοιξης.
Εγώ έχω ήδη έτοιμα μαρούλι, σπανάκι, σέσκουλο. Τα είχα ήδη βάλει. Τώρα βάζω πατάτα, φασόλι, ντομάτα, κολοκυθάκι, καλαμπόκι. Δεν τα θυμάμαι όλα. Θα βάλω καρπούζι. Έχω να μαζέψω σε λίγο αγκινάρες. Δέντρα βάζω, έχω κληματαριές.
Έχουμε εξαιρετικές ποικιλίες για κληματαριές. Ο Σύλλογος ξεκινά μία προσπάθεια, επικεφαλής θα τεθεί ο συνάδελφος Τάσος Γεώργας, ο οποίος ήταν διευθυντής στο κατάστημα Κιάτου και είναι επιτυχημένος αγρότης με τεράστια εμπειρία και μεγάλες καλλιέργειες. Αλλά εξειδικεύεται στο αμπέλι. Για αυτό όποιος συνάδελφος από όλη την Ελλάδα ενδιαφέρεται, μπορούμε να του στείλουμε έρριζα κλήματα, που αναπτύσσονται στον πρώτο χρόνο. Επίσης, ξεκινάμε την προσπάθεια για δημιουργία τράπεζας σπόρων. Τώρα συνεργαζόμαστε με την ιερά μονή Τιμίου Προδρόμου που κάνουν τρομερή δουλειά σε αυτόν τον τομέα. Πήραμε κιόλας μία συνέντευξη από την Ηγουμένη Θεοδέκτη της μονής. Προηγουμένως εσύ μου έλεγες ότι ενδιαφέρεσαι για ντομάτα.
Ναι, γιατί αυτά που έχω βρει δεν είναι αυτό που θέλω.
Θα σου στείλουμε πολύ καλό σπόρο ντομάτας. Κι εσύ μου είπες ότι έχεις σπόρους.
Κι εγώ θα σας στείλω με μεγάλη μου χαρά. Ήδη δίνω σε πολλούς και σε συναδέλφους και βεβαίως θα στείλω και σε εσάς.
Σε ευχαριστούμε πολύ. Κι εμείς θα στέλνουμε σε συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα για να επιτύχει η προσπάθεια.
Βεβαίως. Τώρα δεν έχω μεγάλη ποσότητα, αλλά μπορώ να σας κρατάω. Αγγούρια, καρπούζια, πεπόνια διάφορες ποικιλίες, καλαμπόκι ντόπιο, μπάμιες, έχω τα πάντα.
Ό,τι μπορείς θα μας το στέλνεις για να τους διακινήσουμε στους συναδέλφους και να εξελιχθεί η προσπάθεια, γιατί έχει ήδη τεθεί σε κίνηση ο μηχανισμός. Ήδη κι εμείς θα σου αποστείλουμε τις επόμενες ημέρες τους σπόρους ντομάτας που ζήτησες, με έξοδα του Συλλόγου βεβαίως. Η συνεργασία μας με την ιερά μονή Τιμίου Προδρόμου μας δίνει δυνατότητες να ανταποκριθούμε σε ό,τι ζητήσουν οι συνάδελφοι.
Θα κοιτάξω κι εγώ να σας στείλω άμεσα σπόρους. Βέβαια πολλοί προτιμούν τα λαχανικά όπως τα έχουν μάθει τα τελευταία χρόνια.
Ναι, αλλά δεν είναι όλοι έτσι. Πολλοί επιθυμούν και την επιστροφή στην αγροτική παράδοση και εμείς ως χώρος της Ιονικής επιθυμούμε να γίνουμε πρωτοπόροι σε αυτό.
Εγώ θα χαρώ πάρα πολύ να συμβάλω με όποιον τρόπο μπορώ. Ωστόσο να σημειώσω, ότι όπως έχω δει όλα αυτά τα χρόνια, είναι μία ασχολία που θέλει χρόνο. Είναι κουραστικό. Έχω δει πολλούς να φεύγουν, να βαριούνται. Έχει κούραση και απαιτεί αγάπη. Δε γίνεται χωρίς αγάπη. Αν δεν αρέσει σε κάποιον, δεν είναι η κατάλληλη ασχολία. Εγώ χαίρομαι για αυτήν την πρωτοβουλία του Συλλόγου. Και θα βοηθήσω με όποιον τρόπο μπορώ. Με σπόρους, με πληροφορίες, όπως μπορώ, με μεγάλη μου χαρά. Και όσοι είναι στη Θεσσαλονίκη, να έρθουν και εδώ να καλλιεργήσουν.
Ευαγγελία σε ευχαριστούμε πολύ που μας μίλησες, αλλά και τη διάθεσή σου να συμβάλεις στο εγχείρημά μας.
Υ.Γ. Η συναδέλφισσα μας έδωσε το τηλέφωνο της Γραμματείας της Γεωπονικής Σχολής Θεσσαλονίκης (2310473842) ώστε όποιος συνάδελφος επιθυμεί να νοικιάσει ένα μικρό κτήμα έναντι πολύ μικρού ετήσιου τιμήματος, να μπορέσει να λάβει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και διευκρινίσεις.