1

Αντιπροσωπεία των Συλλόγων της Ιονικής κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο – Το Πολυτεχνείο έχει ριζώσει στις καρδιές των Ελλήνων

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Οι Σύλλογοι της Ιονικής συμμετέχουν για μία ακόμα χρονιά στις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο. Αντιπροσωπεία των Συλλόγων μας κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο, τιμώντας τη μνήμη των αγωνιστών της δημοκρατίας.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Το Πολυτεχνείο έχει ριζώσει στις καρδιές των Ελλήνων και παρά το γεγονός ότι πλησιάζει μισός αιώνας από τα τρομερά γεγονότα της 17ης Νοεμβρίου 1973, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει από διάφορους επιτήδειους – ανεπίσημους και μη φορείς – να σπιλώσουν τη μνήμη του, η αλήθεια είναι ότι όχι μόνο δεν έχει ξεθωριάσει, αλλά το επαναστατικό του μήνυμα συνεχίζει να εμπνέει τους Έλληνες και ιδιαίτερα τη νεολαία!

Σήμερα που

· Η ακρίβεια γονατίζει τα λαϊκά στρώματα

· Η ανεργία μαστίζει τη νεολαία

· Η ακραία φτωχοποίηση σαρώνει τη χώρα

· Οι φασιστικές ιδέες βρίσκουν γόνιμο έδαφος και ακροατήριο

· Η διεθνής συγκυρία με την επανεμφάνιση των σειρήνων του πολέμου στην Ευρώπη θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη

– Είναι απαραίτητο να αναβιώσει το αγωνιστικό και διεκδικητικό πνεύμα του Πολυτεχνείου

– Να αντιδράσουμε, εμπνεόμενοι από τους αγώνες του παρελθόντος, ώστε να τους συνδέσουμε με τους αγώνες του σήμερα και του μέλλοντος

– Να αξιώσουμε μία καλύτερη ζωή, ένα καλύτερο παρόν και ακόμα καλύτερο μέλλον για εμάς και τη νέα γενιά

Οι Σύλλογοι της Ιονικής χαιρετίζουν και συμμετέχουν σε όλες τις εκδηλώσεις μνήμης του Πολυτεχνείου και διαδηλώνουν για τη δημοκρατία, την ειρήνη και μια καλύτερη ζωή και προοπτική για όλους μας
ΣΥΙΛΤΕ – Νο 3. Πίσω από το καρότο, στην Alpha Bank, συχνά έρχεται και το μαστίγιο…

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ALPHA BANK

ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΕΚ ΤΗΣ ΙΟΝΙΚΗΣ

Ευπόλιδος 8  – ΑΘΗΝΑ 105 51  ΤΗΛ.:  210 3250692  – 3 – 4     FAX :  210 3311278 

 www.ionikienotita.gr                                                       email: syilte.gramm@gmail.com

 

ANAKOIΝΩΣΗ Νο 3

Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2022

.

Πίσω από το καρότο, στην Alpha Bank,

συχνά έρχεται και το μαστίγιο…

· Ας κοπάσουν οι αποπροσανατολιστικοί πανηγυρισμοί για τις διατάξεις που καθηλώνουν επιδόματα και μισθούς για την επόμενη τριετία

· Σε αναμονή διευκρινίσεων για το επαγγελματικό ταμείο και το νέο, ειδικό, ενιαίο μισθολόγιο

 .

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Για μία ακόμα φορά, ανακοινώθηκε ξαφνικά, μετά «βαΐων και κλάδων», η υπογραφή της νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ). Η τράπεζα περηφανεύεται, ο Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank πανηγυρίζει, οι εργαζόμενοι όμως;;;;

Πρώτα από όλα, οι εργαζόμενοι για πολλοστή φορά δεν κλήθηκαν στην πραγματικότητα να συμμετάσχουν στις διαβουλεύσεις, αφού είναι προφανές ότι οι «διαπραγματεύσεις» της τράπεζας με τον Εργοδοτικό Σύλλογο για τη νέα ΣΣΕ δεν εκφράζουν την πλειονότητα των εργαζομένων στην τράπεζα, ούτε είναι βέβαιο ότι δεν ασκήθηκε καμία ουσιαστική πίεση στην τράπεζα για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Δεν υπήρξε καμία προεργασία, δεν κλήθηκαν – παράνομα – οι υπόλοιποι Σύλλογοι που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους στις διαπραγματεύσεις για να εκφράσουν τις απόψεις τους (είναι άλλωστε η πολλοστή φορά που δε δεχθήκαμε καμία πρόσκληση για συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις που αφορούν και μέλη του Συλλόγου μας) και ουσιαστικά η νέα τριετής ΣΣΕ είναι αποτέλεσμα της αποδοχής των προτάσεων της τράπεζας από τον “yes manΠρόεδρο του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank κ. Γκιάτη…

 

Όσον αφορά το ανακοινωθέν περιεχόμενο της σύμβασης, λυπούμαστε που – για μία ακόμα φορά – θα τους χαλάσουμε τη «γιορτή», αλλά όσο και αν προσπαθούν να παραμορφώσουν την πραγματικότητα και να παρουσιάσουν τους όρους της νέας ΣΣΕ ως τεράστια επιτυχία για τους συναδέλφους εργαζόμενους, εμείς αντίθετα θα αφήσουμε τις ωραιοποιήσεις και θα μιλήσουμε ανοιχτά, χωρίς περιστροφές και αποπροσανατολισμούς:

Πρόκειται για μία ντροπιαστική ΣΣΕ που αδυνατεί να συμβαδίσει με τους δύσκολους καιρούς που ζούμε και καθηλώνει αρνητικά την οποιαδήποτε προοπτική για τους εργαζόμενους για την επόμενη τριετία!

Μπορεί οι εφάπαξ καταβολές να μοιάζουν θελκτικές με τον τρόπο που παρουσιάζονται, αλλά στην πραγματικότητα το μόνο αποτέλεσμα είναι ότι τα επιδόματα και οι πάσης φύσεως αποδοχές καθηλώνονται για την επόμενη τριετία!

– Ουσιαστικά η τράπεζα με αυτή τη διάταξη της ΣΣΕ προνοεί ώστε σε βάθος χρόνου να έχει πολύ μεγαλύτερο κέρδος από τις εφάπαξ καταβολές που υπόσχεται. Με τον πληθωρισμό να καλπάζει, η τράπεζα φροντίζει να… κόψει μαχαίρι την όποια συζήτηση και διεκδίκηση των εργαζομένων για τα επόμενα τρία χρόνια, παγώνοντας μισθούς και επιδόματα. Και με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για συνεχή κλιμάκωση του πληθωρισμού και αύξηση των τιμών και τους κόστους διαβίωσης, το μόνο που θα απομείνει εν τέλει από τις εφάπαξ καταβολές που διατίθεται να δώσει η τράπεζα, θα είναι… ψίχουλα που σε καμία περίπτωση δε θα μπορούν να καλύψουν τις αυξανόμενες οικονομικές ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους!

Αντί λοιπόν να υπάρξει πρόβλεψη για αυξήσεις των πάσης φύσεως επιδομάτων, που θα αντικατοπτρίζονταν και στις συντάξιμες αποδοχές, σε μία ΣΣΕ διάρκειας ενός έτους, όπως και θα ήταν το λογικό σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η τράπεζα φροντίζει με τη νέα ΣΣΕ να μας… πετάξει το καρότο για να κρύψει το επερχόμενο μαστίγιο, «αφυδατώνοντας» τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, προσφέροντας… φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες, υπό την ανοχή του χειροκροτητή κ. Γκιάτη….

Ας αφήσουν λοιπόν τους πανηγυρισμούς, γιατί στην πραγματικότητα βρίσκεται σε εξέλιξη για μία ακόμα φορά μία προπαγανδιστική επιχείρηση για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, αφού μόνο ένας εργοδοτικός σύλλογος, όπως αυτός του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank, θα μπορούσε να υπογράψει μία τέτοια συμφωνία (και να έχει το θράσος μάλιστα να πανηγυρίζει για αυτή!)

– Στη ΣΣΕ γίνεται λόγος για το μεγάλο επίτευγμα της δημιουργίας επαγγελματικού ταμείου. Και σε αυτή την περίπτωση, δυστυχώς, δεν υπήρξε καμία διαβούλευση με τα σωματεία που εκπροσωπούν αυτούς που τους ενδιαφέρει η δημιουργία ενός επαγγελματικού ταμείου… Λόγω αυτής της «πίσω από τις κουρτίνες» διαπραγμάτευσης, επικρατεί ασάφεια και σύγχυση σχετικά με τους όρους, τις διατάξεις και τις προϋποθέσεις που θα διέπουν αυτό το νέο μόρφωμα. Επομένως, κρατάμε μικρό καλάθι και αναμένουμε το επόμενο διάστημα την αναλυτική παρουσίαση των βασικών πυλώνων του, προκειμένου να εκφράσουμε την άποψή μας.

– Το ίδιο ισχύει βεβαίως και για το νέο, ειδικό, ενιαίο μισθολόγιο που θεσπίζεται με τη νέα ΣΣΕ και περιμένουμε περαιτέρω διευκρινίσεις για τη δομή και το περιεχόμενό του.

 

Σε κάθε περίπτωση, καλούμε τους συναδέλφους να βρίσκονται σε ετοιμότητα και εγρήγορση, προκειμένου να μη βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων και να μην αποδεχτούμε όσα κάποιοι άλλοι αποφάσισαν για εμάς…

Άλλωστε, όπως έχει δείξει και το παρελθόν, έχουμε κάθε λόγο να μην έχουμε εμπιστοσύνη στον κ. Γκιάτη και τις «διαπραγματεύσεις» του με την τράπεζα, αφού τα αποτελέσματά τους έχουν στραφεί επανειλημμένα σε βάρος των εργαζομένων και δυστυχώς, από ό,τι φαίνεται και με τη νέα ΣΣΕ, φροντίζει κι αυτή τη φορά να μη διαψεύδει τις ανησυχίες μας…

 

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                     Η Γ. Γραμματέας

Κ. ΣΤΕΦΑΝΗΣ                                                  Π. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ

 

 

 
ΣΥΙΛΤΕ – Νο 2. Ιστορική απόφαση για ενοικιαζόμενη εργαζόμενη στην Εθνική Τράπεζα ξεμπροστιάζει την ασυδοσία του outsourcing και ανοίγει το δρόμο για καλύτερες συνθήκες για τους ενοικιαζόμενους

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ALPHA BANK

ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΕΚ ΤΗΣ ΙΟΝΙΚΗΣ

Ευπόλιδος 8  – ΑΘΗΝΑ 105 51  ΤΗΛ.:  210 3250692  – 3 – 4     FAX :  210 3311278 

 www.ionikienotita.gr                                                       email: syilte.gramm@gmail.com

 

ANAKOIΝΩΣΗ Νο 2

Αθήνα, 9 Αυγούστου 2022

.

Ιστορική απόφαση για ενοικιαζόμενη εργαζόμενη στην Εθνική Τράπεζα ξεμπροστιάζει την ασυδοσία του outsourcing και ανοίγει το δρόμο για καλύτερες συνθήκες για τους ενοικιαζόμενους

 

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Οι Σύλλογοί μας έχουν αναφερθεί επανειλημμένα στο παρελθόν σε μία από τις μεγαλύτερες σύγχρονες πληγές του κλάδου μας : την ενοικίαση (και όχι πρόσληψη) εργαζομένων για να καλύψουν θέσεις εργασίας στην τράπεζα (βλ. εδώ συνέντευξη κ. Παναγιώτας Λαζαροπούλου).

Πρόκειται για μία εργοδοτική τακτική που χρησιμοποιείται ευρέως τις τελευταίες δύο  δεκαετίες και ουσιαστικά αποτελεί μία τεράστια υποβάθμιση του επαγγέλματός μας και απειλή για εξαφάνιση του κλάδου των τραπεζοϋπαλλήλων.

Ο θεσμός του λεγόμενου outsourcing έχει έναν και μοναδικό σκοπό: τη γενική διάβρωση των εργασιακών σχέσεων. Με το μανδύα των συμβάσεων έργου, με εικονικές εργολαβίες, οι τράπεζες απασχολούν εργαζόμενους για να καλύψουν τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες, οι οποίοι τυπικά δεν θεωρούνται τραπεζοϋπάλληλοι, διότι στα χαρτιά είναι υπάλληλοι μιας άλλης εταιρείας.

Αυτοί οι εργαζόμενοι δεν καλύπτονται από τη κλαδική σύμβαση της ΟΤΟΕ, άρα μπορούν να αμείβονται εσαεί με τον κατώτατο μισθό. Επίσης  δεν έχουν καμιά βαθμολογική ή μισθολογική εξέλιξη ακόμα και αν συνεχίζουν να εργάζονται για την τράπεζα για δεκαετίες.

Οι εργοδότριες τράπεζες με αυτό το «τρικ» προσπαθούν να μειώσουν το μισθολογικό κόστος και να προσεγγίσουν τα νούμερα – στόχους που έχουν θέσει (ή και τους έχουν επιβληθεί με τα μνημόνια), αδιαφορώντας βεβαίως για τις συνέπειες στους εργαζόμενους και συνολικά στον τραπεζοϋπαλληλικό κλάδο, αλλά και στις εργασιακές σχέσεις. 

Ο θεσμός της «ενοικίασης» των εργαζομένων δυστυχώς έχει γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια και δυστυχώς οι εξελίξεις των τελευταίων ετών αποδεικνύουν ότι αυτό είναι το μέλλον που επιφυλάσσουν οι τραπεζίτες για το επάγγελμα του τραπεζοϋπάλληλου.

 

ΑΠΟΦΑΣΗ – ΣΤΑΘΜΟΣ

Ωστόσο, μία πρόσφατη απόφαση-καταπέλτης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών σε βάρος της Εθνικής Τράπεζας ξεμπροστιάζει τις εικονικές εργολαβίες και δημιουργεί ελπίδα για τους χιλιάδες ενοικιαζόμενους εργαζόμενους για ένα καλύτερο, εργασιακό μέλλον :

Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι η Εθνική Τράπεζα ασκούσε το διευθυντικό δικαίωμα και ότι υπήρχε υποκρυπτόμενος δανεισμός στην περίπτωση ενοικιαζόμενης εργαζόμενης.

Η συναδέλφισσα καθαρίστρια εργαζόταν επί 17 συναπτά έτη στην Εθνική Τράπεζα, είχε καθημερινή παρουσία στην τράπεζα, δεχόταν εντολές από τους διευθυντές της τράπεζας, είχε περάσει με επιτυχία από διάφορες θέσεις και μάλιστα είχε λάβει και εκπαίδευση από την τράπεζα. Στην πραγματικότητα δεν είχε καμία απολύτως εργασιακή σχέση με την υποτιθέμενη, τύποις εργοδότρια εταιρεία και ήταν ξεκάθαρα, στην πράξη, υπάλληλος της τράπεζας. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ασκούσε τα ίδια καθήκοντα με συναδέλφους της τραπεζοϋπαλλήλους, ελάμβανε μισθό που ισούτο περίπου με το ½ του μισθού των συναδέλφων της (και βεβαίως με διαφορετικά ασφαλιστικά, αλλά και εργασιακά δικαιώματα όσον αφορά τις δυνατότητες εξέλιξης, τα επιδόματα κ.λπ.).

Και ενώ το νομικό πλαίσιο τυπικά καλύπτει τις περιπτώσεις αυτές με το λεγόμενο δανεισμό εργαζομένων (που σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει ο δανειζόμενος εργαζόμενος να λάβει τον ίδιο μισθό και δικαιώματα με τον τακτικό εργαζόμενο και σε περίπτωση μάλιστα πλέον των 36 μηνών συνεχούς υπηρεσίας γίνεται και ο ίδιος τακτικός), στην πραγματικότητα οι τράπεζες αποφεύγουν τη χρήση αυτού του νομικού πλαισίου και το καλύπτουν με τη βιτρίνα της ενοικίασης.

Στην προκειμένη περίπτωση, η συναδέλφισσα δεν είχε καμία σχέση με την εργολάβο εταιρεία από το 2004, όταν τελικά το 2019 της ανακοινώθηκε ξαφνικά η απόλυσή της. Με τη στήριξη του Συλλόγου Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥΔΑΠΤΤ) η συναδέλφισσα προσέφυγε στο δικαστήριο, ζητώντας να αναγνωριστεί ως εργαζόμενη της Εθνικής Τράπεζας, να επαναπροσληφθεί και να λάβει τόσο τους χαμένους μισθούς από την ημέρα καταγγελίας της σύμβασής της, όσο και τις διαφορές των μισθών με τους συναδέλφους της.

Και τα πέτυχε όλα!

Το δικαστήριο θεώρησε άκυρη την απόλυσή της, διέταξε την επαναπρόσληψή της στα ίδια καθήκοντα και υποχρέωσε την Εθνική Τράπεζα να της καταβάλει μισθούς υπερημερίας 19.000 ευρώ και τις διαφορές αποδοχών της τελευταίας πενταετίας ύψους 44.762 ευρώ! Ουσιαστικά αποδείχθηκε ότι η υπόθεση αυτή (όπως και χιλιάδες άλλες) είναι υποκρυπτόμενος δανεισμός, ώστε η τράπεζα να απαλλάσσεται από τις υποχρεώσεις του Νόμου (4052/2012) για τον κατ’ επάγγελμα δανεισμό, που ουσιαστικά συνεπάγονται την ίση αμοιβή του δανειζόμενου προσωπικό με το τακτικό και την πρόσληψη του εργαζόμενου μετά από το χρονικό διάστημα 36 μηνών.

 

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Με αυτήν την απόφαση – σταθμό, η Εθνική Τράπεζα υποχρεώνεται από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών να αναγνωρίσει ότι μετά από 17 χρόνια εργασίας απολυμένης εργαζόμενης καθαρίστριας, η τράπεζα είναι ο πραγματικός εργοδότης και όχι ο ενδιάμεσος!

Η υπόθεση έχει φτάσει πλέον στον Άρειο Πάγο και σε περίπτωση που δε γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης που έχει κατατεθεί, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για χιλιάδες ακόμα υποθέσεις εργαζομένων που θα μπορούν να διεκδικήσουν και να πετύχουν καλύτερες συνθήκες εργασίας μετά από χρόνια που βρίσκονται στο εργασιακό περιθώριο!

Για μία ακόμα φορά αποδείχθηκε ότι καμία μάχη δεν είναι χαμένη. Οι αγώνες των εργαζομένων σε όλα τα μέτωπα – συμπεριλαμβανομένου του νομικού – μπορεί να είναι επίπονοι και χρονοβόροι, αλλά ήδη, έχει αποδειχθεί μέσα από μικρές ή μεγάλες νίκες στο χώρο των ενοικιαζόμενων εργαζομένων, ότι μπορούν να έχουν τεράστια αξία για τους ίδιους, τους συναδέλφους τους και γενικά τους εργαζόμενους στη χώρα μας (αφού μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αυτά τα θέματα μπορούν εν καιρώ να μας επηρεάσουν όλους).

Το δικαστήριο λοιπόν ξεσκέπασε και επίσημα την ασυδοσία που επικρατεί στο χώρο του outsourcing (όσοι έχουμε επαφή με τους χώρους της δουλειάς, δυστυχώς γνωρίζουμε εδώ και 2 δεκαετίες ότι πρόκειται για μία σύγχρονη μάστιγα των εργασιακών σχέσεων που σκοπό έχει να τις διαλύσει). Αναμένοντας την απόφαση του Αρείου Πάγου που μπορεί να χαρίσει το χαμόγελο ξανά σε χιλιάδες ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, σας καλούμε να συσπειρωθείτε στους Συλλόγους της Ιονικής, γιατί πρόκειται για μία ακόμα υπόθεση που αναδεικνύει ξεκάθαρα τη δυναμική που έχουμε όταν ενεργούμε όλοι μαζί!

 

Υ.Γ. Όταν τη δικαιοσύνη υπηρετούν δικαστές που λαμβάνουν υπ’όψη το κοινό περί δικαίου αίσθημα, τα αποτελέσματα μπορούν να είναι λυτρωτικά για την κοινωνία και το λαό. Σε αντίθεση με τις αντικοινωνικές δικαστικές αποφάσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, υπάρχουν πράγματι δικαστές που τιμούν το λειτούργημά τους με την ορθή τους κρίση και τις αποφάσεις τους, αποδεικνύοντας ότι η δικαιοσύνη, εκτός από τις προκλητικές περιπτώσεις που γίνεται έρμαιο των ισχυρών συμφερόντων, μπορεί να έχει ένα σπουδαίο κοινωνικό ρόλο.

 

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                     Η Γ. Γραμματέας

Κ. ΣΤΕΦΑΝΗΣ                                                  Π. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ προς διοικήσεις ΓΣΕΕ και ΟΤΟΕ για την αχαρακτήριστη παρέμβαση των δικηγόρων τους υπέρ του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Δυστυχώς, έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι το συνδικαλιστικό κίνημα παραπαίει. Τίποτα δεν είναι τυχαίο βέβαια, αφού εδώ και αρκετά χρόνια μέχρι και σήμερα έχει απαξιωθεί από ανθρώπους και συμπεριφορές που δεν θα έπρεπε να είχαν καμία σχέση με το συνδικαλισμό.

Οι Σύλλογοί μας προσπαθούν να εξυπηρετούν τις αρχές και τις αξίες του συνδικαλισμού, αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα είναι η συνεχής παρακμή του συνδικαλιστικού κινήματος. Αρκεί κάποιος να συνομιλήσει με απλούς εργαζόμενους ή να δει τις μετρήσεις της κοινής γνώμης για να αφουγκραστεί την απαξίωση του συνδικαλισμού ανάμεσα στους πολίτες της χώρας.

Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, όταν οι άνθρωποι που έχουν τις τύχες των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων και σωματείων, δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους όπως θα έπρεπε…

Στην πολύκροτη υπόθεση του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ οι Σύλλογοι που έχουμε δημιουργήσει κοινό μέτωπο για τη διάσωση της επικουρικής μας σύνταξης, προς μεγάλη μας έκπληξη βρεθήκαμε ξαφνικά αντιμέτωποι, εκτός από τους δικηγόρους του Ταμείου και της Τράπεζας, με τους δικηγόρους… της ΓΣΕΕ και της ΟΤΟΕ!

Αναρωτιόμαστε, είναι στη φιλοσοφία της ΓΣΕΕ και της ΟΤΟΕ η μετατροπή του αναδιανεμητικού συστήματος σε κεφαλαιοποιητικό, στην οποία έχουν προχωρήσει οι διοικούντες το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ με το απαράδεκτο καταστατικό που έχουν επιβάλει στο Ταμείο μας;;;

Δημοσιεύουμε την κάτωθι ανοικτή επιστολή που αναλύει την υπόθεση, περιμένουμε απάντηση από τη ΓΣΕΕ και την ΟΤΟΕ και σίγουρα η συνέχεια θα είναι άκρως ενδιαφέρουσα…


 

  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ & ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΟΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ «ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» 
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ALPHA BANK ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΕΚ ΤΗΣ ΙΟΝΙΚΗΣ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΟΝΙΚΗΣ & ΛΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΠΡΩΗΝ ΕΘΝΟΚΑΡΤΑΣ
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΘΗΝΩΝ – EUROBANK

 

Αθήνα 01/06/2022

Προς τις Διοικήσεις ΓΣΕΕ & ΟΤΟΕ

 

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Κύριοι Συνάδελφοι,

Με έκπληξή μας διαπιστώσαμε ότι δικηγόροι της ΓΣΕΕ & της ΟΤΟΕ παρενέβησαν στις 10/05/2022, στην εκδίκαση της υπόθεσης για Διορισμό Προσωρινής Διοίκησης στο Επικουρικό Ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, που ζητούσαν οι Σύλλογοί μας, μετά την έκδοση Βουλεύματος από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών και την πρόταση του κ. Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών και του κ. Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Αθηνών, που αποφάσισαν την παραπομπή έξι (6) μελών της Διοίκησης του Ταμείου σε δίκη για κακουργηματική απιστία και για την πρόκληση χρηματικής ζημιάς σε βάρος του.

Η παραπομπή τους αυτή αφορά  την «επένδυση» 55,5 εκ. ευρώ από τα αποθεματικά του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στην Α.Μ.Κ. της ATTICA BANK τον Δεκέμβριο 2015, όπου τα 6 μέλη της Διοίκησης, συνειδητά ενεργώντας,  προξένησαν ισάριθμη οικονομική ζημιά στο Ταμείο,  αφού το ποσόν της «επένδυσης» αυτής έχει πλέον εξανεμιστεί και μηδενιστεί.

Υπέρ λοιπόν αυτής της Διοίκησης, εκτός των δικηγόρων του Ταμείου και των Συλλόγων Εργαζομένων, παρενέβησαν και οι δικηγόροι της ΓΣΕΕ και της ΟΤΟΕ!!

Αναρωτιόμαστε με ποιες διαδικασίες και με αποφάσεις ποιων οργάνων σας, παρέστησαν οι συγκεκριμένοι δικηγόροι σας και για να υπερασπιστούν ποιους;;;

 Αυτούς που με το Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών και τις προτάσεις των Εισαγγελέων Εφετών και Πλημμελειοδικών, μετά από διαχρονική και εμπεριστατωμένη διερεύνηση και εξέταση της υπόθεσης, παραπέμπονται να δικαστούν για κακουργηματική πράξη, για την οικονομική ζημιά που προκάλεσαν συνειδητά στο Επικουρικό μας Ταμείο, ισχυριζόμενοι μάλιστα  σε ανακοίνωσή τους ότι, με την ενέργειά τους αυτή «απέτρεψαν» την ένταξη του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στο Κρατικό Επικουρικό, κάτι που έπρεπε να το είχαν ζητήσει οι ίδιοι από την Πολιτεία και να μην το αντιπαλεύουν λυσσαλέα, λόγω μη βιωσιμότητας του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, με βάση τις αναλογιστικές μελέτες που εκείνοι αναθέτουν.

 Αυτούς που κατά πλήρη παράβαση των αρχών της χρηστής διοίκησης κι ενώ γνώριζαν εξ αρχής, ως έμπειροι τραπεζοϋπάλληλοι, ότι προχωρούν σε ζημιογόνα τοποθέτηση, συνειδητά το έπραξαν   και στη συνέχεια προχώρησαν στην κατάργηση ουσιαστικά της Επικουρικής σύνταξης στην πλειοψηφία των συνταξιούχων, αφού ανάλωσαν το 25,5% του συνολικού χαρτοφυλακίου και το 48% του συνόλου των χρηματικών διαθεσίμων με αυτήν την τοποθέτηση !!

 Αυτούς που με πραξικοπηματικές διαδικασίες ψήφισαν και εφαρμόζουν από το 2015 ένα Καταστατικό που ακυρώθηκε πρωτόδικα και εφετειακά και στη συνέχεια επανάφεραν το ίδιο, πάλι πραξικοπηματικά το 2018!

 Αυτούς που με εργαλείο τους άρθρα αυτού του Καταστατικού που εκκρεμοδικεί, κρατούν στα χέρια τους τη διοικητική και οικονομική λειτουργία του Ταμείου!

Αυτούς που πάλι με εργαλείο τους άρθρα αυτού του Καταστατικού, άλλαξαν βίαια το Διανεμητικό σύστημα του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ σε Κεφαλαιοποιητικό, όπου η μάλιστα «η σύνταξη δεν είναι ούτε εγγυημένη ούτε βέβαιη»!

Αυτούς που εμφανίζονται ως εξυγιαντές του Ταμείου, όμως στην πραγματικότητα το έχουν μετατρέψει από Επικουρικό Ταμείο σε Ταμείο Επιστροφής Εισφορών, αφού ο ασφαλισμένος λαμβάνει  μηνιαία σύνταξη μέχρι να καλυφθεί αθροιστικά το ύψος των μικτών εισφορών του και μόλις ξεπεραστεί αυτό το ποσόν, του καταργούν τη σύνταξη και αντ’ αυτής του χορηγούν οριζόντια 50€ μικτά, ως επίδομα επαιτείας και παράλληλα τον διαγράφουν από μέλος του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δικαιώματά του!

Αυτούς που με το παραπάνω τερατώδες εφεύρημα, το οποίο και στα πιο σκοτεινά μνημονιακά χρόνια δεν διανοήθηκε ούτε η Τρόικα να το προτείνει ως λύση βιωσιμότητας για κανένα Ταμείο, πανηγυρίζουν ότι «έσωσαν» το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ από τους αδηφάγους συνταξιούχους,  καταργώντας τους τη σύνταξη μόλις καλυφθούν οι καταβληθείσες εισφορές, διαγράφοντάς τους με τον τρόπο αυτό Πραγματικό Θεμελιωμένο Χρόνο Ασφάλισης!

Αυτούς που συνεχώς κατασυκοφαντούν τους συνταξιούχους και τους Συνταξιουχικούς Συλλόγους, πολώνοντας τους εργαζόμενους, λέγοντάς τους ότι επιθυμούν να παίρνουν 900€ Επικουρική και αποκρύπτοντας ότι τα Συνταξιουχικά Σωματεία είχαν αποδεχτεί εγγράφως τις μειώσεις των συντάξεων του 2012 & 2013, στο εύρος των 390€ ανώτατο πλαφόν – 150€ κατώτατο, καθώς και την κατάργηση των Δ.Χ, Δ.Π. & Ε.Α., προς χάριν της βιωσιμότητας του Ταμείου. Επιπλέον είχαν προτείνει επιβολή μηνιαίας εισφοράς 7% επί των συντάξεών τους. Αυτό που δεν αποδέχονται τα Σωματεία είναι η διαγραφή των συνταξιούχων από μέλη του Ταμείου και η κατάργηση της Επικουρικής τους σύνταξης, με την χορήγηση οριζόντιου επιδόματος επαιτείας 50€ μεικτά αντί αυτής, μόλις εξισωθεί το συνολικό άθροισμα εισπραχθέντων συντάξεων με τις καταβληθείσες εισφορές!

Κύριοι Συνάδελφοι,

Αναρωτιόμαστε, γιατί εμείς δεν γνωρίζουμε, αν πράγματι υπάρχουν αποφάσεις οργάνων της ΓΣΕΕ & της ΟΤΟΕ, για τη μετατροπή των Ταμείων της Δημόσιας Κοινωνικής Επικουρικής Ασφάλισης σε Ταμεία Επιστροφής Εισφορών, κι αυτό χωρίς να είναι οι εισφορές βέβαιες και εγγυημένες;

Εκτός κι αν δεν παρενέβησαν οι δικηγόροι σας για να υποστηρίξουν αυτά τα λιγοστά που αναφέραμε, από τα πολλά άλλα αδιανόητα που αναφέρονται στο Καταστατικό τους,

όπως

 Εκχώρηση των σωματειακών ατομικών δικαιωμάτων των μελών σε διορισμένους αντιπροσώπους ή εκλεγμένους από διορισμένη εφορευτική επιτροπή, ακόμη και μέσω ομάδας ασφαλισμένων που δεν ανήκουν σε κανένα Συνταξιοδοτικό Σωματείο!

Δυνατότητα λήψης αποφάσεων του Δ.Σ. του Ταμείου πέραν των όσων ορίζονται από τα άρθρα του Καταστατικού, που οι ίδιοι έχουν ψηφίσει και τροποποιήσει επανειλημμένα!

Η λειτουργία του Επικουρικού Ταμείου ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ να μην υπάγεται στον έλεγχο και την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας!

Αλλά παρενέβησαν για να διαφωνήσουν με το Βούλευμα για την παραπομπή των 6 μελών του Δ.Σ. του Ταμείου για την εκ προμελέτης πράξη σκοπιμότητας της λεγόμενης επένδυσης των 55,5 εκ., που ήταν η χαριστική βολή στην οικονομική βιωσιμότητα του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, η οποία μεταφέρθηκε ανάλγητα στους συνταξιούχους με τη χορήγηση 50€ φιλοδώρημα αντί της κανονικής σύνταξης και με τον ισχυρισμό μάλιστα ότι έτσι έσωσαν την Τράπεζα Αττικής, η πορεία της οποίας ήταν προδιαγεγραμμένη και τους διαψεύδει πανηγυρικά.

Αναρωτιόμαστε τέλος για την παράσταση της δικηγόρου κ. Βερροίου που εκπροσωπούσε την ΓΣΕΕ υπέρ της καταστροφικής Διοίκησης του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, συζύγου και συνεργάτη του πρώην Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Αναστάσιου Πετρόπουλου, κατά την επίμαχη περίοδο της «επένδυσης».

Τι περισσότερο άραγε να γνωρίζει από εμάς που βιώσαμε την κοροϊδία και τον εμπαιγμό του τότε Υφυπουργού; Ο οποίος μας έλεγε ότι θα αντιμετωπίσει το θέμα του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ μαζί με εκείνο του ΛΕΠΕΤΕ και τελικά προεκλογικά, αντιμετώπισε το ζήτημα του ΛΕΠΕΤΕ και της Εθνικής Τράπεζας κι άφησε στην τύχη του το Επικουρικό Ταμείο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, απαλλάσσοντας τις ιδιωτικές Τράπεζες από οποιαδήποτε υποχρέωση απέναντί του.

Γνωρίζει η κ. Βερροίου πρόσωπα και γεγονότα που επηρέασαν το τότε Δ.Σ. του Ταμείου για την επένδυση στην ATTICA BANK; Γνωρίζει κάποιες αναγκαιότητες που έπρεπε να γίνουν οπωσδήποτε κι ας πήγαιναν στον Καιάδα οι ασφαλισμένοι του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ μαζί με την Επικουρική τους σύνταξη; Αυτά είναι σε γνώση των οργάνων της ΓΣΕΕ και συμφωνούν με αποφάσεις τους;

Κύριοι Συνάδελφοι της ΓΣΕΕ & της ΟΤΟΕ

Πρέπει να κατανοήσετε ότι για τον κάθε ένα από εμάς, έχουν καταβληθεί στο ακέραιο οι εισφορές (7%) που προέβλεπε το Καταστατικό και προσδοκούσαμε να λαμβάνουμε την Επικουρική μας σύνταξη, όπως κάθε συνταξιούχος της χώρας μας. Δεν αποδεχόμαστε οι ασφαλισμένοι του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ να αποτελούν εξαίρεση. Συνεχίζουμε τον αγώνα, γιατί το δικαίωμά μας στην Επικουρική σύνταξη είναι αδιαπραγμάτευτο.

Οφείλετε να μας απαντήσετε για τη συγκεκριμένη σας ενέργεια, εφόσον συνεχίζετε να  εκπροσωπείτε εργαζόμενους, με ίσα δικαιώματα στην εργασία και την ασφάλιση.

 

Για τα Διοικητικά Συμβούλια

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ & ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΟΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ «ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» 

                              Ο Πρόεδρος                                                   Ο Γεν. Γραμματέας

 

                 ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ                       ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ  

                  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ALPHA BANK ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΕΚ ΤΗΣ ΙΟΝΙΚΗΣ

                                        Ο Πρόεδρος                                                   Ο Γεν. Γραμματέας

 

                           ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ                             ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΑΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Ο Πρόεδρος                                                   Ο Γεν. Γραμματέας

 

                            ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ                              ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΛΙΚΙΑΣ

                                               

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΠΡΩΗΝ ΕΘΝΟΚΑΡΤΑΣ

Η Πρόεδρος                                             Η Γεν. Γραμματέας

 

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ                          ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

                                             

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ο Πρόεδρος                                              Ο  Γεν. Γραμματέας

 

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ                         ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ

                                            

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΘΗΝΩΝ-EUROBANK

Η Πρόεδρος                                              Ο Γεν. Γραμματέας

 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΙΠΕΡΑ                                        ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΕΝΤΡΟΣ

                                             

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

ΟΣΤΟΕ

ΑΓΣΕΕ

ΕΚΑ

ΕΝΔΙΣΥ

ΤΑΝΠΥ

 

 
ΣΥΙΛΤΕ – Νο 21. Καταργείται το βαθμολόγιο! Ο εργοδοτικός Σύλλογος έβαλε πρόθυμα, φαρδιά πλατιά την υπογραφή του σε μία ακόμα τραγική υποβάθμιση των εργασιακών συνθηκών και δικαιωμάτων στην τράπεζα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ALPHA BANK

ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΕΚ ΤΗΣ ΙΟΝΙΚΗΣ

Ευπόλιδος 8  – ΑΘΗΝΑ 105 51  ΤΗΛ.:  210 3250692  – 3 – 4     FAX :  210 3311278 

 www.ionikienotita.gr                                                       email: syilte.gramm@gmail.com

 

ANAKOIΝΩΣΗ Νο 21

Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2021

.

Καταργείται το βαθμολόγιο!

Ο εργοδοτικός Σύλλογος έβαλε πρόθυμα, φαρδιά πλατιά την υπογραφή του σε μία ακόμα τραγική υποβάθμιση των εργασιακών συνθηκών και δικαιωμάτων στην τράπεζα

– Καμία βιαστική απόφαση για αποχώρηση χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με το Σύλλογό μας

 .

Συναδέλφισσες – οι, 

Ο Σύλλογός μας καταγγέλλει αδιάκοπα τα τελευταία χρόνια την οργανωμένη προσπάθεια υποβάθμισης και εξαΰλωσης των βασικότερων κατακτήσεων του εργασιακού και τραπεζοϋπαλληλικού κινήματος που συνθέτουν το πλαίσιο των εργασιακών συνθηκών και δικαιωμάτων στην τράπεζα. 

Δυστυχώς, σε αυτό το οργανωμένο σχέδιο σε βάρος των εργαζομένων, η διοίκηση της τράπεζας έχει επιστρατεύσει και τους προθύμους να συνεργαστούν μαζί της … 

 

Απαράδεκτη απάντηση της τράπεζας και αδράνεια της ΟΤΟΕ για τις παράνομες υποαξιολογήσεις

Είμαστε ο μόνος σύλλογος που… είδαμε εξ αρχής πίσω από τις λέξεις, καταγγέλλοντας εδώ και χρόνια το ασφυκτικό πλαίσιο που πράγματι δημιουργήθηκε από τις κατευθυνόμενες με εντολές της διοίκησης υποαξιολογήσεις των συναδέλφων, προκειμένου να δικαιολογηθούν – αβάσιμα, αναίτια και παράνομα – οι εξαναγκαστικές αποχωρήσεις (κεκαλυμμένες – μέσω εθελουσίων εξόδων – και μη) των πιο ευάλωτων ομάδων συναδέλφων (μεγαλύτερης ηλικίας, εργαζόμενων με αναπηρία/προστάτες αναπήρων), όσων είχαν το θάρρος να διεκδικήσουν δικαστικά το δίκιο τους κ.ά..

Και ενώ στην πιο πρόσφατη υπ’αριθμ. 20/25.6.21 ανακοίνωση του Συλλόγου μας και τη σχετική επιστολή μας προς την τράπεζα καυτηριάζαμε την παράνομη πράξη της υποαξιολόγησης με προαποφασισμένα ποσοστά αποτυχίας και ζητούσαμε να παύσει αυτή η ανήθικη, απαράδεκτη και παράνομη πρακτική, δυστυχώς η τράπεζα αρνήθηκε να μας δώσει ανωνυμοποιημένα τα στοιχεία αξιολογήσεων ανά ηλικιακή κατηγορία και ανά ευάλωτη ομάδα, όπως ζητούσαμε και η απάντησή της  κυμάνθηκε στο γνωστό, κυνικό, πλήρως αντεργατικό πλαίσιο.

Και αν αυτό ήταν λίγο – πολύ αναμενόμενο, η στάση της ΟΤΟΕ, την οποία έχουμε ενημερώσει επανειλημμένα για το μείζον αυτό θέμα, δεν μπορεί παρά να κριθεί ως το λιγότερο απογοητευτική, αφού ουσιαστικά παραμένει αδρανής όλα αυτά τα χρόνια ενώπιον αυτών των εξόφθαλμων παραβιάσεων των δικαιωμάτων των εργαζομένων συναδέλφων στην τράπεζα. 

Μετά από αυτήν την απαράδεκτη απάντηση της τράπεζας και αφού δε βρίσκουμε χείρα βοηθείας από το αρμόδιο να μας στηρίξει συνδικαλιστικό όργανο, πλέον επιφυλασσόμαστε σε συνεργασία με τους νομικούς μας συνεργάτες να προσφύγουμε στις αρμόδιες ανεξάρτητες και δικαστικές αρχές για να καταγγείλουμε τις αθέμιτες πρακτικές των διατεταγμένων υποαξιολογήσεων που εισάγουν διακρίσεις λόγω ηλικίας, αναπηρίας και θυματοποιούν όσους συναδέλφους ασκούν τα εργασιακά τους δικαιώματα. 

 .

Ντροπιαστική υπογραφή του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank στη νέα ΕΣΣΕ που καταργεί το βαθμολόγιο

Και ενώ η ΟΤΟΕ και βεβαίως ο αρμόδιος Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank τήρησαν σιγήν ιχθύος για την επιστολή μας για την υποαξιολόγηση και τις ντιρεκτίβες που δημιουργούν διακρίσεις σε βάρος των ευάλωτων και στοχοποιημένων ομάδων συναδέλφων, το μακρύ χέρι της τράπεζας έσπευσε να προχωρήσει στην επόμενη φάση του οργανωμένου σχεδίου διάλυσης των εργασιακών μας δικαιωμάτων, αφού ο Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank έβαλε πρόθυμα φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στη νέα ΕΣΣΕ που τροποποιεί τον Οργανισμό και καταργεί το βαθμολόγιο

Πρόκειται για μία ακόμα σημαντική εργασιακή κατάκτηση των τραπεζοϋπαλλήλων που θυσιάζεται στο βωμό του «εκσυγχρονισμού» του πλαισίου λειτουργίας της τράπεζας (πάντα σε βάρος των εργαζομένων…), αφού από συστάσεως Οργανισμού προέβλεπε πλήρη εφαρμογή του βαθμολογίου και ίσχυε μεταπολεμικά σε όλο το διάστημα μέχρι σήμερα.

Το επίσης εντυπωσιακά αρνητικό στοιχείο της εν λόγω ΕΣΣΕ που έσπευσε να υπογράψει το πρόθυμο σωματείο του κ. Γκιάτη είναι ότι το περιεχόμενό της καταργεί μεν το βαθμολόγιο, αλλά αναφέρει ότι η αντικατάστασή του… θα οριστεί μελλοντικά από τη διοίκηση! Όχι μόνο υπέγραψαν την κατάργηση του βαθμολογίου, αλλά έδωσαν και λευκή επιταγή για ό,τι αποφασίσει η τράπεζα, χωρίς καμία ένσταση! Αυτό και αν είναι το απόλυτο σημείο εξευτελισμού για το συνδικαλιστικό κίνημα…

Επιπλέον, εκτός από την κατάργηση του βαθμολογίου, η νέα ΕΣΣΕ προδιαθέτει για το μέλλον των εργασιακών σχέσεων, αφού καθιερώνει στρατιωτική δομή και πλαίσιο στη διαδικασία εκτέλεσης των εργασιών από τους εργαζομένους (Γενικά Καθήκοντα Εργαζομένων – Άρθρο 10, παρ. 2-3 του νέου Οργανισμού), αλλά και νέες εκφράσεις (που βεβαίως έχουν τεράστια σημασία) που παραπέμπουν σε πισωγύρισμα σε σκοτεινές για τα εργασιακά δικαιώματα εποχές, όπως «υπηρεσιακές διαταγές των ανωτέρων», τις οποίες οφείλει ο εργαζόμενος να εκτελεί παρότι αντίκεινται ή είναι αντίθετες προς τη φύση  των υποθέσεων.

Δυστυχώς βέβαια, για μία ακόμα φορά, δεν ενημερωθήκαμε, ούτε κληθήκαμε να συμμετάσχουμε στις διαβουλεύσεις για τη νέα ΕΣΣΕ (όπως βεβαίως ορίζει ο νόμος), προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα να εκφράσουμε τις απόψεις μας, τις τυχόν προσθήκες μας και τις αντιρρήσεις μας. Και βεβαίως δεν είναι τυχαίο αυτό, αφού η τράπεζα γνωρίζει πολύ καλά ποιοι είναι οι πρόθυμοι να υπακούσουν στις εντολές της και να προσδώσουν μία επίφαση εργατικής και συνδικαλιστικής νομιμοποίησης στα όσα απεργάζεται σε βάρος των εργαζομένων!

Ο Σύλλογός μας έχει επανειλημμένα καταγγείλει με ανακοινώσεις και εξώδικα τον παράνομο αποκλεισμό μας από οποιαδήποτε ενημέρωση και συμμετοχή στη διαδικασία διαβουλεύσεων των επιχειρησιακών μας συμβάσεων και βεβαίως θα προσβάλλουμε τη διαδικασία σε συνεργασία με τους νομικούς μας συμβούλους. 

 .

Θα ξυπνήσει επιτέλους από το λήθαργο η ΟΤΟΕ;;;;

Η κατάργηση του βαθμολογίου με τη συναίνεση του εργοδοτικού συλλόγου αποτελεί μία τραγική εξέλιξη για τους συνάδελφους εργαζόμενους στην τράπεζα που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για μία ακόμα σαρωτική υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων στον κλάδο μας!

Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Γιάννη Αλευρά, του Λευτέρη Μαρίνη, του Αλέκου Πουλαρίκα, αφού οι Σύλλογοί μας αγωνίστηκαν επί σειρά ετών για αυτήν τη μεγάλη κατάκτηση! Δυστυχώς, ο Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank για μία ακόμα φορά «πρωτοπορεί» σε βάρος των εργαζομένων, αφού είναι το πρώτο σωματείο στον τραπεζικό χώρο που μετά βαΐων και κλάδων (αν κρίνουμε από την πανηγυρική ανακοίνωσή τους που αποδεικνύει και το θράσος τους…) εγκρίνει την κατάργηση του βαθμολογίου, δίνοντας βεβαίως πάτημα για ανάλογες συμπεριφορές και εξελίξεις και στους υπόλοιπους τραπεζικούς χώρους.

Καταγγέλλουμε τον κ. Γκιάτη ότι με την τροποποίηση του Οργανισμού μέσω της νέας επιχειρησιακής σύμβασης ανοίγει το δρόμο που θα επιφέρει τσουνάμι αρνητικών εξελίξεων στον κλάδο μας. Και είμαστε βέβαιοι ότι ένας από τους πλέον σημαντικούς λόγους που εξώθησαν τη διοίκηση της τράπεζας και το Σύλλογο Προσωπικού Alpha Bank να προχωρήσουν σε αυτό το αντεργατικό μέτρο με το άγνωστο νέο πλαίσιο, ήταν οι χιλιάδες αποφάσεις που έχουν εκδοθεί τα τελευταία χρόνια σε βάρος της τράπεζας υπέρ αδικημένων συναδέλφων της Ιονικής, οι οποίοι βρίσκονταν σε δυσμένεια και συστηματικά παραλείπονταν από τις προαγωγές και τους οποίους ο σύλλογός μας συνέδραμε αποφασιστικά όλα αυτά τα – πλέον των 20 – πέτρινα χρόνια.

Εμείς αναρωτιόμαστε μάλιστα ποια θα είναι – και αν θα υπάρξει – η αντίδραση της ΟΤΟΕ. Συμφωνεί το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας με αυτήν την εξέλιξη και την κατάργηση του βαθμολογίου (με την οποία και ιστορικά και πρόσφατα έχουν διαφωνήσει…), που δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη σύμπραξη του πλέον αντιπροσωπευτικού σωματείου του κ. Γκιάτη;

Εμείς ήδη αποστέλλουμε επιστολή στην ΟΤΟΕ και ζητάμε να πάρει άμεσα θέση για το θέμα της κατάργησης του βαθμολογίου ύστερα από κοντά έναν αιώνα και αν συμφωνεί με τη διαδικασία με την οποία εγκρίθηκε μέσω της ΕΣΣΕ από σωματείο που είναι μέλος της Ομοσπονδίας. Αν δεν συμφωνεί, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη διαγραφή του εργοδοτικού Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank από τους κόλπους της. Οτιδήποτε άλλο, θα είναι μία έμμεση αποδοχή της νέας υποβάθμισης που επιχειρείται σε βάρος των εργαζομένων όχι μόνον της Alpha Bank, αλλά ολόκληρου του τραπεζικού κλάδου και η συνδικαλιστική της ευθύνη θα είναι τεράστια! 

 .

Απευθυνθείτε στο Σύλλογό μας πριν λάβετε οποιαδήποτε απόφαση για αποχώρηση!

Η ανίερη συμμαχία που έχει δημιουργήσει η τράπεζα εξαπολύει το τελευταίο διάστημα συνεχείς επιθέσεις σε βάρος των δικαιωμάτων μας. 

Οι διατεταγμένες υποαξιολογήσεις και η εργαλειοποίησή τους για την εξώθηση των εργαζομένων σε αποχώρηση, σε συνδυασμό με την κατάργηση των βαθμολογικών προαγωγών, είναι μέρος του σχεδιασμού εξόντωσης του επαγγέλματος του τραπεζοϋπαλλήλου.

Οι υποαξιολογήσεις μάλιστα αναμένεται να χρησιμοποιηθούν με ακραίο τρόπο για μία ακόμα φορά το επόμενο διάστημα εν όψει της επερχόμενης εθελουσίας εξόδου που ανακοινώνεται τις επόμενες ημέρες. Μάλιστα, η εργαλειοποίησή τους έχει ήδη ξεκινήσει αφού, όπως πληροφορούμαστε από συναδέλφους μας, ήδη πριν την επίσημη ανακοίνωση της εθελουσίας εξόδου, η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού καλεί έναν έναν τους… υποψήφιους προς “εθελουσία” στο δραματικό ριάλιτι που έχει στήσει η τράπεζα, απειλώντας τους ότι με βάση τις υποαξιολογήσεις, τους περιμένει είτε απόλυση είτε βλαπτική μεταβολή, προκειμένου να ενδώσουν στις συνεχείς πιέσεις για αποχώρηση! Οι αφόρητες αυτές πιέσεις σε βάρος των συναδέλφων δεν είναι πρωτόγνωρες: τις έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα και στο παρελθόν και το θέμα έχει φτάσει και στο Κοινοβούλιο με επερωτήσεις κομμάτων. Στην σημερινή όμως συγκυρία υπό το βάρος των εκτεταμένων διατεταγμένων και συστηματικών υποαξιολόγήσεων σε βάρος των συναδέλφων μας με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά (μεγαλύτερης ηλικίας / με αναπηρία/προστάτες αναπήρων / που έχουν ασκήσει εργασιακά δικαιώματα) αποτελούν αποκορύφωση της πρακτικής των απαγορευμένων διακρίσεων με βάση τα κριτήρια αυτά, στις οποίες χωρίς καμία νομική και ηθική αναστολή επιδίδεται η Τράπεζα.

Εμείς για πολλοστή φορά καλούμε όλους τους συναδέλφους που είτε θα κληθούν εκβιαστικά να αποχωρήσουν είτε θα το σκεφτούν μετά από την επίσημη ανακοίνωσή της εθελουσίας εξόδου, προηγουμένως να απευθυνθούν στο Σύλλογό μας και να εξετάσουν όλες τις παραμέτρους και ιδίως την ασφαλιστική τους κατάσταση, σε συνεργασία με τους ασφαλιστικούς μας συμβούλους. Τονίζουμε, έχοντας και την εμπειρία του παρελθόντος (έχουμε δει συναδέλφους να φτάνουν σε τραγικά αδιέξοδα!), ότι πρόκειται για μία απόφαση ζωής που δεν μπορεί και δεν πρέπει να ληφθεί βιαστικά!

Ο Σύλλογός μας είναι πάντα παρών, στη διάθεσή σας, προκειμένου να σας στηρίξει και να σας βοηθήσει για να πάρετε την καλύτερη δυνατή απόφαση για εσάς και την οικογένειά σας!

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                               Ο Γ. Γραμματέας

Γεώργιος Ανδριώτης                                                  Κωνσταντίνος Στεφανής
ΣΥΙΛΤΕ – Νο 20. Η (ΥΠΟ)ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΠΛΩΣ ΝΤΡΟΠΗ, ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΠΡΑΞΗ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ALPHA BANK

ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΕΚ ΤΗΣ ΙΟΝΙΚΗΣ

Ευπόλιδος 8  – ΑΘΗΝΑ 105 51  ΤΗΛ.:  210 3250692  – 3 – 4     FAX :  210 3311278 

 www.ionikienotita.gr                                                       email: syilte.gramm@gmail.com

 

ANAKOIΝΩΣΗ Νο 20

Αθήνα, 25 Ιουνίου 2021

.

Η (ΥΠΟ)ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΠΛΩΣ ΝΤΡΟΠΗ, ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΠΡΑΞΗ

 

Για άλλη μια φορά η Alpha Bank εργαλειοποιεί την υποαξιολόγηση των εργαζομένων ως μέσο πίεσής τους για συμμετοχή στην επικείμενη εθελούσια έξοδο, στοχεύοντας ιδίως τους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας, τους αναπήρους/προστάτες αναπήρων και όσους έχουν προσφύγει δικαστικώς

 

Συνάδελφοι, 

Ήδη από το Φεβρουάριο 2013 η Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού της Τράπεζας με εγκύκλιό της είχε ζητήσει από τους Διευθυντές του Δικτύου των Καταστημάτων της και των Διευθύνσεών της να αξιολογούν ένα ποσοστό 10% των υπαλλήλων της ως «ΜΗ ΑΠΟΔΕΚΤΟΥΣ». Από το 2016 και εφεξής η εντολή αυτή περιέχεται ρητώς στους εκάστοτε Κανονισμούς της Αξιολόγησης Προσωπικού («Επισημαίνεται ότι η απόδοση του Προσωπικού, ιδιαίτερα στις πολυπληθείς Μονάδες, θα πρέπει να κατανέμεται σε όλα τα επίπεδα, ενδεικτικά: 10% Μη αποδεκτό, 70% Μέτριο έως Πολύ Ικανοποιητικό, 20% Άριστο»).

Όπως έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα (βλ. ανακοινώσεις μας 43/10.3.2016, 21/29.3.2018, 21/26.4.2018, 22/26.4.2018, 24/20.7.2018, 29/19.3.2019), τα τελευταία χρόνια η Τράπεζα προβαίνει συστηματικά σε υποαξιολόγηση των εργαζομένων της, χαρακτηρίζοντάς τους ως «μέτριους» (ήδη 2 στην 5βάθμια κλίμακα) ή «μη αποδεκτούς» (1 στην 5βάθμια κλίμακα) και στη συνέχεια, επικαλούμενη τη χαμηλή τους αξιολόγηση, τους πιέζει να αποχωρήσουν στο πλαίσιο άτυπης ή συντεταγμένης «εθελουσίας» εξόδου, αν και ως εργαζόμενοι είναι τα αδύναμα μέρη της σύμβασης εργασίας και ατομικά δεν έχουν καμία διαπραγματευτική ισχύ. Σε περίπτωση άρνησής τους να συμμετάσχουν στην εθελουσία, οι υποαξιολογήσεις αυτές θα χρησιμοποιηθούν για τη δικαιολόγηση μελλοντικών απολύσεων σε βάθος χρόνου. Τα τελευταία χρόνια η Τράπεζα στοχεύει, μεταξύ άλλων, τους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας (50+) (που της στοιχίζουν ακριβότερα λόγω επιδομάτων πολυετίας και ωρίμανσης των μισθολογικών κλιμακίων), αυτούς με χρόνια προβλήματα υγείας/αναπηρίας ή τους προστάτες αναπήρων, καθώς και τους ελάχιστους που τόλμησαν, όντας εν ενεργεία, να προσφύγουν δικαστικώς για τα δικαιώματά τους. Μάλιστα, με την υπ’ αρ. 21/29.3.2018 ανακοίνωσή μας έχουμε καταγγείλει και τη στοχοποίηση από την Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού των ελάχιστων Διευθυντών και Προϊσταμένων, που δεν υπέκυψαν στις εντολές υποαξιολόγησης των μεγαλύτερης ηλικίας (50+) υφισταμένων τους, τιμώντας τη θέση τους και υπακούοντας στους κανόνες της αξιοκρατίας, της ηθικής και της εντιμότητας.

Δυστυχώς, παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες της, η νέα Διοίκηση Ανθρωπίνου Δυναμικού της Alpha Bank δεν έκανε τη διαφορά, αλλά συνέχισε τις πρακτικές υποαξιολογήσεων της Διοίκησης «Κονιδάρη». Και φέτος τα ετήσια δελτία αξιολόγησης για το έτος 2020 συντάχθηκαν με προαποφασισμένα ποσοστά αποτυχίας, ιδίως σε βάρος των συναδέλφων μας που έχουν τα ανωτέρω χαρακτηριστικά. Όπως και στο παρελθόν, οι υποαξιολογήσεις αυτές θα χρησιμοποιηθούν ως μέσο («εργαλείο) για να πιεστούν οι υποξιολογηθέντες να μετάσχουν στην επικείμενη (μετά το καλοκαίρι) ευρεία εθελουσία έξοδο, για την οποία έχουν ήδη δεσμευθεί και τα αντίστοιχα κονδύλια στον ετήσιο προϋπολογισμό της Τράπεζας (και μάλιστα διευρυμένα).

Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει αποδέκτες πολλών καταγγελιών για αυθαίρετες κα αδικαιολόγητες υποαξιολογήσεις συναδέλφων μας με τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά από το επίπεδο 4 («Πολύ Ικανοποιητικός») ή 3 («Ικανοποιητικός») στο επίπεδο 2 («Μέτριος») ή 1 («Μη αποδεκτός»). Αρκετές απ’ αυτές προέρχονται από συγκεκριμένες Διευθύνσεις, όπως τη Διεύθυνση Υποστήριξης Πιστοδοτήσεων με Διευθύντρια την κ. Ελένη Μάρκου, για την οποία και στο παρελθόν έχουμε γίνει αποδέκτες παραπόνων από συναδέλφους μας. Μάλιστα, στη Διεύθυνση αυτή έχουν υποαξιολογηθεί, ιδίως, εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας (50+), εργαζόμενοι με αναπηρία/προστάτες αναπήρων, που έκαναν χρήση των προβλεπόμενων εργασιακών διευκολύνσεων και εργαζόμενοι που έχουν προσφύγει δικαστικώς, όντας εν ενεργεία, ακόμη και αν καλύπτουν τους στόχους τους, εργάζονται και υπερωριακά χωρίς πρόσθετη αμοιβή ή/και δεν έχουν κάνει ποτέ χρήση αναρρωτικής αδείας.

Η πρακτική αυτή της υποαξιολόγησης και της εργαλειοποίησής της για αθέμιτους σκοπούς έχει ως αποτέλεσμα την προσβολή της αξιοπρέπειας των εργαζομένων και τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού και επιθετικού περιβάλλοντος, και συνιστά παρενόχληση που απαγορεύεται από το διεθνές, ευρωπαϊκό, ενωσιακό και εθνικό μας δίκαιο, κατά το μέρος δε που στρέφεται σε βάρος των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας και/ή αναπήρων ή προστατών αναπήρων αποτελεί και άμεση διάκριση λόγω ηλικίας ή/και αναπηρίας, και πάντως αποτελεί καταχρηστική άσκηση του διευθυντικού δικαιώματος της Τράπεζας.

 

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ

εντονότατα για τις παράνομες αυτές ενέργειες της Τράπεζας και ζητάμε:

να παύσει η παράνομη και πάντως καταχρηστική πρακτική της διατεταγμένης υποαξιολόγησης με προαποφασισμένα κριτήρια αποτυχίας σε βάρος όλων των εργαζομένων της Τράπεζας, και ιδίως σε βάρος των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας (50+), των εργαζόμενων με αναπηρία ή προστατών αναπήρων προσώπων και όσων έχουν προσφύγει δικαστικώς κατά της τράπεζας για τη διεκδίκηση των εργασιακών δικαιωμάτων τους, όντας εν ενεργεία

να μας χορηγηθούν στατιστικά (ανωνυμοποιημένα) στοιχεία σχετικά με τα επίπεδα αξιολόγησης (1, 2, 3, 4 και 5 σε 5βάθμια κλίμακα): 1) του συνόλου των εργαζομένων ανά ηλικιακή κατηγορία (20-30, 30-40, 40-50), 2) για τους εργαζόμενους με αναπηρία ή τους προστάτες αναπήρων καθώς και 3) για τους εργαζόμενους, που έχουν προσφύγει δικαστικώς κατά της τράπεζας για τη διεκδίκηση των εργασιακών δικαιωμάτων τους, όντας εν ενεργεία, προκειμένου ως επιχειρησιακός συνδικαλιστικός φορέας να προσφύγουμε στις αρμόδιες Αρχές ή και δικαστικώς για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Τράπεζα, που θίγονται από την μη τήρηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης και της μη διάκρισης καθώς και

να αποσυρθούν όλα τα δελτία (υπο)αξιολόγησης των συναδέλφων των τελευταίων ετών (και δη του έτους 2020, που συντάχθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2021) που παρουσιάζουν πτωτική αξιολόγηση σε σχέση με αυτήν των προηγουμένων ετών και να μην χρησιμοποιηθούν σε βάρος τους ως μέσο πίεσης κατά την επικείμενη εθελουσία έξοδο ή για την παράλειψή τους από τις ετήσιες προαγωγικές κρίσεις του έτους 2021.

Η Τράπεζα πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι μέρος του «καλώς επιχειρείν» είναι και το «καλώς εργοδοτείν»!

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                               Ο Γ. Γραμματέας

 

Γιώργος Ανδριώτης                                                  Κωνσταντίνος Στεφανής
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΙΛΤΕ – Καταγγέλλουμε τις αδιαφανείς και καταχρηστικές μεθοδεύσεις της Alpha Bank προκειμένου να μεταβιβάσει περίπου 800 εργαζόμενους (τακτικό προσωπικό και ενοικιαζομένους) στην εταιρεία Cepal από 01.12.2020, με αποτέλεσμα μείζονες αρνητικές συνέπειες για τους συναδέλφους μας (ιδιαιτέρως τους προερχόμενους από την Ιονική)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ALPHA BANK

ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΕΚ ΤΗΣ ΙΟΝΙΚΗΣ

Ευπόλιδος 8  – ΑΘΗΝΑ 105 51  ΤΗΛ.:  210 3250692  – 3 – 4     FAX :  210 3311278 

 www.ionikienotita.gr                                                       email: syilte.gramm@gmail.com

 

Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2020

.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

.

Καταγγέλλουμε τις αδιαφανείς και καταχρηστικές μεθοδεύσεις της Alpha Bank προκειμένου να μεταβιβάσει περίπου 800 εργαζόμενους (τακτικό προσωπικό και ενοικιαζομένους) στην εταιρεία Cepal από 01.12.2020, με αποτέλεσμα μείζονες αρνητικές συνέπειες για τους συναδέλφους μας (ιδιαιτέρως τους προερχόμενους από την Ιονική)

Κυρίες – οι,

Με την παρούσα θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τις εξελίξεις στην Alpha Bank και τις απαράδεκτες, μονομερείς ενέργειες της τράπεζας στο θέμα της μεταβίβασης περίπου 800 εργαζομένων (μονίμου προσωπικού και ενοικιαζομένων) στην εταιρεία Cepal από 01.12.2020, με αποτέλεσμα μείζονες αρνητικές συνέπειες για τους συναδέλφους μας (ιδιαιτέρως τους προερχόμενους από την Ιονική). 

Η τράπεζα με απαράδεκτες, μονομερείς ενέργειές της, έχει ασκήσει ανυπόφορες πιέσεις στους συναδέλφους προκειμένου να υπογράψουν τη συμβατική μεταφορά τους στην εταιρεία Cepal απειλώντας τους ότι διαφορετικά, θα μεταφερθούν υποχρεωτικά και ακουσίως με βάση τις διατάξεις για μεταβίβαση δραστηριότητας (ΠΔ 572/1988, όπως τροποποιήθηκε με το π.δ. 178/2002)! Υπό το κράτος των αφόρητων αυτών πιέσεων και της αδήριτης οικονομικής ανάγκης, ιδίως εν μέσω πανδημίας, η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μας εκόντες-άκοντες υποχρεώθηκαν να υπογράψουν την «οικειοθελή» αποχώρησή τους από την Τράπεζα και την ανάληψή τους από την εταιρεία Cepal! 16 εναπομείναντες υπάλληλοι είχαν το σθένος να αρνηθούν την εργασιακή και ασφαλιστική τους εξαχρείωση.

Η Διοίκηση της Τράπεζας είχε δείξει εξ αρχής τις προθέσεις της αφού – κατά παράβαση των υποχρεώσεών της για ενημέρωση και διαβούλευση του εθνικού και ενωσιακού δικαίου και της αρχής της ίσης μεταχείρισης των συνδικαλιστικών οργανώσεων – αγνόησε παντελώς το Σύλλογό μας στη διαδικασία διαβούλευσης για αυτό το κρίσιμο και σοβαρό θέμα, που βεβαίως αφορά άμεσα πολλά μέλη του Συλλόγου μας. Αντίθετα βέβαια, σε αντίστοιχες διαδικασίες σε άλλες τράπεζες, υπήρξε συνεννόηση και συνεργασία με όλους τους συλλόγους, προκειμένου να υλοποιηθούν αντίστοιχες πρωτοβουλίες και αποφάσεις που είχαν ληφθεί.

Δυστυχώς, όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε, αυτή η προκλητική αγνόηση του Συλλόγου μας είχε ως αποτέλεσμα μείζονες αρνητικές συνέπειες στους υπό μεταβίβαση συναδέλφους προερχόμενους από την Ιονική που για μία ακόμα φορά υπόκεινται σοβαρές αδικίες σε σχέση με τους προερχόμενους από την Εμπορική και Πίστεως συναδέλφους τους, αφού ανατρέπονται τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα!

Επιπλέον, από την πρώτη στιγμή ο Σύλλογός μας είχε επισημάνει σε ανακοινώσεις του τη μειονεκτική θέση στην οποία περιέρχονται οι προερχόμενοι από την τέως Ιονική εργαζόμενοι της Τράπεζας, που ήδη 20 και πλέον χρόνια μετά τη συγχώνευση των δύο Τραπεζών, είναι στο σύνολό τους μεγάλης ηλικίας (άνω των 45-50 ετών), δεν έχουν συμπληρώσει προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (όσοι συμπλήρωναν, έχουν ήδη φύγει με τις εθελούσιες εξόδους, θεσμοθετημένες και μη, που έλαβαν χώρα μετά το 2014) και, αν μεταπέσουν σε καθεστώς ΕΦΚΑ έστω και για μία ημέρα, χάνουν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης με τις ευνοϊκές διατάξεις του τ. ΤΑΠΙΛΤ. Ιδίως όμως, οι προερχόμενοι από την τέως Ιονική εργαζόμενοι της Τράπεζας δεν δικαιούνται προσυνταξιοδοτικής παροχής, όπως οι (ασφαλισμένοι προ του 1993) συνάδελφοί τους της πρώην Τραπέζης Πίστεως και της πρώην Εμπορικής Τράπεζας, με αποτέλεσμα να βιώνουν ακόμη εντονότερα το φάντασμα της ανασφάλειας λόγω της εκ των πραγμάτων χρονικά πεπερασμένης προοπτικής απασχόλησης στην εταιρεία Cepal! Ενόψει αυτών, θα ήταν καταστροφικό για τους υπό μεταβίβαση συναδέλφους, και ιδίως όσους δεν απέχουν πολύ από την συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, να υπογράψουν τη συμβατική μεταφορά τους στη Cepal, απεμπολώντας τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα!

Τα ανωτέρω ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των προερχομένων από την τέως Ιονική συναδέλφων δεν λήφθηκαν καθόλου υπόψιν από την επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας, που καταρτίστηκε μεταξύ της Τράπεζας και του πλέον αντιπροσωπευτικού Συλλόγου, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση και διαβούλευση με το Σωματείο μας, και η οποία συνιστά σαφή υποχώρηση των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων! Πληροφορούμαστε μάλιστα, ότι τις τελευταίες ημέρες η τράπεζα έχει αρχίσει να προτείνει ως εναλλακτική λύση τις παροχές της εθελουσίας εξόδου του 2018, με εξαίρεση το sabbatical. Όμως λόγω των ως άνω ιδιαιτεροτήτων των Ιονικάριων (εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας, λίγα χρόνια μέχρι τη συνταξιοδότηση, χωρίς προσυνταξιοδοτικό καθεστώς και με καταστροφικές ασφαλιστικές συνέπειες σε περίπτωση μετάπτωσης σε καθεστώς ΕΦΚΑ) μόνο μια εθελουσία που θα περιλάμβανε περίοδο sabbatical (ενισχυμένο από 5 σε 7 χρόνια), θα έδινε τη δυνατότητα σε αρκετούς ακόμα συναδέλφους μας να διασφαλίσουν την προοπτική συνταξιοδότησής τους.

Κυρίες-οι,

· Επειδή η Τράπεζα απειλεί τους εναπομείναντες 16 υπαλλήλους με άμεση από 01.12.2020 υποχρεωτική μεταφορά τους στην εταιρεία Cepal με βάση τις διατάξεις περί μεταβίβασης δραστηριότητας (ΠΔ 572/1988, όπως τροποποιήθηκε με το π.δ. 178/2002) και στη συνέχεια με απόλυσή τους από την εταιρεία αυτή!

· Επειδή η επαπειλούμενη «μεταβίβαση δραστηριότητας» μεθοδεύεται κατά κατάχρηση του σχετικού θεσμού του ενωσιακού δικαίου, που αποβλέπει πρωτίστως στην προστασία των συμφερόντων των εργαζομένων, αφού η Τράπεζα σπεύδει εν τω μεταξύ να συρρικνώσει δραστικότατα (να εξαϋλώσει κυριολεκτικά) το έμψυχο δυναμικό που εξυπηρετεί τη μεταβιβαζόμενη δραστηριότητα, αφενός μεταθέτοντας τους -για οποιονδήποτε λόγο- εκλεκτούς «ημετέρους» σε άλλες Διευθύνσεις της Τράπεζας χωρίς αντικειμενικά κριτήρια και χωρίς καμία διαφάνεια ως προς τα κριτήρια επιλογής τους, αφετέρου δε με αφόρητες πιέσεις και ατομική διαπράγματευση χωρίς καμία διαφάνεια και χωρίς συνδικαλιστική παρουσία έχει εξωθήσει την πλειοψηφία των υπαλλήλων σε εξαναγκασμένη «οικειοθελή» μεταφορά τους στην εταιρεία Cepal.

· Επειδή απορρίπτουμε το σενάριο της -με οποιοδήποτε νομικό όχημα- υποχρεωτικής ακούσιας μεταβίβασης στη Cepal όσων συναδέλφων δεν υπέγραψαν τη μεταφορά τους και δηλώνουμε ότι σε περίπτωση που δρομολογηθεί αυτό από την τράπεζα, θα ξεκινήσουμε μαζί τους αγώνα διαρκείας έξω από το κεντρικό κατάστημα μέχρι την τελική δικαίωσή τους!

· Ενώπιον του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει οι συνάδελφοί μας, σήμερα ζητήσαμε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων την άμεση πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης (Υπουργείο – Σύλλογος – Τράπεζα) προκειμένου να εξευρεθεί λύση για τη στήριξη και προστασία των δικαιωμάτων των εναπομεινάντων 16 συναδέλφων μας, που απειλούνται με άμεση από 1.12.2020 υποχρεωτική μεταβίβαση στην εταιρεία Cepal, τόσο των προερχομένων από την Ιονική, όσο και των προερχομένων από τις άλλες Τράπεζες, προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας τους στην Τράπεζα, άλλως να διασφαλισθούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα εν μέσω της πανδημίας και της οξύτατης οικονομικής κρίσης που αυτή συνεπάγεται!

Καλούμε την πολιτική ηγεσία να σκύψει πάνω από το πρόβλημα αυτό καθώς και όλες τις θεσμικές και μη δυνάμεις σε επιχειρησιακό, κλαδικό και εθνικό επίπεδο να μας συνδράμουν στον αγώνα μας αυτό, που θα είναι μέχρις εσχάτων!

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                       Ο Γ. Γραμματέας

Γιώργος Ανδριώτης                                      Κωνσταντίνος Στεφανής
ΣΥΙΛΤΕ – Νο 19. Όταν έχεις τέτοιους «φίλους»… Τι να τους κάνεις τους ΕΧΘΡΟΥΣ!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ALPHA BANK

ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΕΚ ΤΗΣ ΙΟΝΙΚΗΣ

Ευπόλιδος 8  – ΑΘΗΝΑ 105 51  ΤΗΛ.:  210 3250692  – 3 – 4     FAX :  210 3311278 

 www.ionikienotita.gr                                                       email: syilte.gramm@gmail.com

 

ANAKOIΝΩΣΗ Νο 19

Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2020

.

Όταν έχεις τέτοιους «φίλους»…

.

Τι να τους κάνεις τους ΕΧΘΡΟΥΣ!

.

·       «Ιερά Εξέταση» – επιτροπή της τράπεζας

 

Συναδέλφισσες – οι,

Ο Σύλλογός μας αντέδρασε (με ανακοινώσεις, συναντήσεις, στάση εργασίας, απεργία) από την πρώτη στιγμή  που έγιναν γνωστοί οι σχεδιασμοί της τράπεζας για τη μεταβίβαση 800 συναδέλφων στο νέο εταιρικό μόρφωμα της Cepal, διαβλέποντας ότι αυτή η μονομερής απόφαση της τράπεζας αφενός μεν ανατρέπει το εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς των συναδέλφων μας που βρίσκονται υπό μεταβίβαση, αφετέρου δε, ότι αποτελεί τον «πιλότο» των διοικήσεων των τραπεζών για το μέλλον του χώρου μας που ουσιαστικά θα οδηγήσει στην εξαφάνιση του… πάλαι ποτέ αξιοσέβαστου επαγγέλματος του τραπεζοϋπαλλήλου!

Οι πρόσφατες εξελίξεις, με την κατάπτυστη νέα σύμβαση εργασίας που δόθηκε προς υπογραφή στους περίπου 800 συναδέλφους μας, δυστυχώς επιβεβαίωσαν τους φόβους μας, αφού έχει καταστεί πλέον ξεκάθαρο ότι η όλη διαδικασία αποτελεί έναν έμμεσο τρόπο μείωσης του προσωπικού της τράπεζας.

Και ενώ αυτοί οι σχεδιασμοί της τράπεζας, οι οποίοι μάλιστα έγιναν χωρίς διαβούλευση με τους Συλλόγους που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Alpha Bank και εκπροσωπούν τους συναδέλφους – με τη «φωτεινή» εξαίρεση του εργοδοτικού συλλόγου… – θα έπρεπε να ξεσηκώσουν τους πάντες, πλην του Συλλόγου μας και ορισμένων ακόμα παρατάξεων που στάθηκαν απέναντι στην αυθαιρεσία της τράπεζας, οι υπόλοιποι σύλλογοι και η ΟΤΟΕ το αντιμετώπισαν σαν μία διαδικασία κανονικότητας!

Οι εργοδοτικοί σύλλογοι και πρωτίστως ο Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank ενημέρωναν τους συναδέλφους με ανακοινώσεις για τη «βελούδινη» μετάπτωσή τους στο νέο εταιρικό σχήμα και με θριαμβευτικό τόνο για την «επιτυχημένη» (για ποιον;;;;) διαπραγμάτευση και συμφωνία με την τράπεζα… Δυστυχώς βέβαια το ρόλο, τη λειτουργία και τις συνέπειες του συνδικαλισμού του κ. Γκιάτη, τα γνωρίζουμε και τα έχουμε νιώσει επανειλημμένα «στο πετσί μας», αφού είναι ένα δραματικό φαινόμενο που ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια τόσο εμάς τους Ιονικάριους, όσο και συνολικά το συνδικαλιστικό κίνημα.

Εκείνο όμως που προκαλεί την πλέον αλγεινή εντύπωση είναι η στάση της κάποτε κραταιάς συνδικαλιστικής ομοσπονδίας μας, της ΟΤΟΕ – συνώνυμο παλαιότερα των αγωνιστικών διεκδικήσεων και του σεβασμού, ενώ σήμερα παραπέμπει σε υποχωρητικότητα και αναξιοπιστία – η οποία δυστυχώς παρέμεινε θεατής των εξελίξεων στην Alpha Bank και συνέπλευσε απόλυτα με τον κ. Γκιάτη…

Για ποιο πράγμα, λοιπόν, πανηγυρίζουν ο Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank και η ΟΤΟΕ συναινεί; Για την κατάπτυστη σύμβαση και τις πιέσεις για τους συναδέλφους να την υπογράψουν; Ή μήπως για την «Ιερά Εξέταση» από την οποία πρέπει να περάσει όποιος συνάδελφος έχει το σθένος να αρνηθεί και εν συνεχεία αποστέλλεται σε ειδική «επιτροπή» για να τον πείσει να βάλει την υπογραφή του στον εργασιακό και ασφαλιστικό του θάνατο;;;;;

Αν αυτές είναι οι μεγάλες επιτυχίες των προστατών του τραπεζικού συνδικαλιστικού κινήματος, τότε τι να τους κάνουμε τους εχθρούς;;;;

Η θέση του Συλλόγου μας ήταν ξεκάθαρη από την αρχή αφού καλέσαμε όλους τους υπό μεταβίβαση συναδέλφους, και ιδίως όσους δεν απέχουν πολύ από την συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, να μην υπογράψουν, όχι μόνο γιατί τίθεται το εργασιακό τους μέλλον σε αβεβαιότητα, όχι μόνο γιατί θίγονται εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά γιατί ανατρέπεται συνολικά η ζωή τους!

Αντιλαμβανόμαστε βέβαια ότι όσοι υπέγραψαν, το έπραξαν υπό συνθήκες ακραίας πίεσης από τη Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού της Τράπεζας, και οι περισσότεροι ήδη το έχουν μετανιώσει!

 

Άλλη μια αδικία σε βάρος των Ιονικάριων!

Ιδίως, από την πρώτη στιγμή είχαμε καταγγείλει τη μειονεκτική θέση στην οποία περιέρχονται οι προερχόμενοι από την τέως Ιονική εργαζόμενοι της Τράπεζας, που ήδη 20 και πλέον χρόνια μετά τη συγχώνευση των δύο Τραπεζών, είναι στο σύνολό τους μεγάλης ηλικίας (άνω των 45-50 ετών), δεν έχουν συμπληρώσει προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (όσοι συμπλήρωναν, έχουν ήδη φύγει με τις εθελούσιες εξόδους, θεσμοθετημένες και μη, που έλαβαν χώρα μετά το 2014) και, αν μεταπέσουν σε καθεστώς ΕΦΚΑ έστω και για μία ημέρα, χάνουν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης με τις ευνοϊκές διατάξεις του τ. ΤΑΠΙΛΤ. Ιδίως όμως, οι προερχόμενοι από την τέως Ιονική εργαζόμενοι της Τράπεζας δεν δικαιούνται προσυνταξιοδοτικής παροχής, όπως οι (ασφαλισμένοι προ του 1993) συνάδελφοί τους της πρώην Τραπέζης Πίστεως και της πρώην Εμπορικής Τράπεζας, με αποτέλεσμα να βιώνουν ακόμη εντονότερα το φάντασμα της ανασφάλειας λόγω της εκ των πραγμάτων χρονικά πεπερασμένης προοπτικής απασχόλησης στην εταιρεία Cepal!

Ήδη πληροφορούμαστε ότι σε όσους έχουν αρνηθεί τη μεταφορά τους στη Cepal, η τράπεζα έχει αρχίσει να προτείνει ως εναλλακτική λύση τις παροχές της εθελουσίας εξόδου του 2018, με εξαίρεση το sabbatical. Λόγω των ως άνω ιδιαιτεροτήτων των Ιονικάριων (εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας, λίγα χρόνια μέχρι τη συνταξιοδότηση, χωρίς προσυνταξιοδοτικό καθεστώς και με καταστροφικές ασφαλιστικές συνέπειες σε περίπτωση μετάπτωσης σε καθεστώς ΕΦΚΑ) μόνο μια εθελουσία που θα περιελάμβανε περίοδο sabbatical (ενισχυμένο από 5 σε 7 χρόνια), θα έδινε τη δυνατότητα σε αρκετούς ακόμα συναδέλφους μας να διασφαλίσουν την προοπτική συνταξιοδότησής τους.

 

Δεν υποκύπτουμε – Διεκδικούμε!

· Καλούμε για άλλη μια φορά τους υπό μεταβίβαση συναδέλφους, και ιδίως όσους δεν απέχουν πολύ από την συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, να μην υπογράψουν τη συμβατική μεταφορά τους στη Cepal, υποκύπτοντας στην πίεση της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού και απεμπολώντας τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα!

· Συγκαλούμε άμεσα το Δ.Σ. του Συλλόγου μας προκειμένου να αποφασισθεί η άμεση προσφυγή του Συλλόγου μας στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης (Υπουργείο – Σύλλογος – Τράπεζα) προκειμένου να εξευρεθεί λύση για τη στήριξη και προστασία των δικαιωμάτων των προερχομένων από την Ιονική συναδέλφων μας (και όχι μόνον).

· Απορρίπτουμε το σενάριο της -με οποιοδήποτε νομικό όχημα- υποχρεωτικής ακούσιας μεταβίβασης στη Cepal όσων συναδέλφων δεν υπέγραψαν τη μεταφορά τους και δηλώνουμε ότι σε περίπτωση που δρομολογηθεί αυτό από την Τράπεζα, θα ξεκινήσουμε μαζί τους αγώνα διαρκείας έξω από το κεντρικό κατάστημα μέχρι την τελική δικαίωσή τους!

Ο Σύλλογός μας μπορεί να είναι ολιγομελής, αλλά, όπως έχει αποδείξει, είναι πάντοτε σε ετοιμότητα να στηρίξει με κάθε τρόπο τους συναδέλφους, από όποια Τράπεζα και αν προέρχονται. Σε αντίθεση με τον πλέον αντιπροσωπευτικό Σύλλογο, διατηρούμε τη θέληση να «ξυπνήσουμε συνειδήσεις» και να κάνουμε γνωστό ότι υφίσταται ακόμα συνδικαλιστικό κίνημα που αγωνίζεται ενάντια στις μεθοδεύσεις που απεργάζονται την εξαφάνιση του επαγγέλματος του τραπεζοϋπαλλήλου. Αν χρειαστεί είμαστε αποφασισμένοι να «χαλάσουμε» τη συνδικαλιστική σύμπνοια και ομαλότητα και μαζί με τους συναδέλφους που καταστρέφεται η ζωή τους, να δείξουμε στην Αθήνα μέσα στις γιορτές τις απαράδεκτες διαδικασίες που εκτυλίσσονται στην τράπεζα!

 

Συνάδελφοι,

Επειδή δυστυχώς είναι μία πικρή αλήθεια ότι ένα μεγάλο μέρος του συνδικαλισμού έχει καταστεί απολύτως αναξιόπιστο, θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι υπάρχουν ακόμα οι… τελευταίοι των Μοϊκανών που μαχόμαστε πιστά για τα δικαιώματα των συναδέλφων. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η συνεχής οπισθοδρόμηση των εργασιακών δικαιωμάτων δημιουργεί τις συνθήκες για την αναζωπύρωση των αυθεντικών διεκδικήσεων και επομένως θα γεννήσουν και τους κατάλληλους ανθρώπους που σε συνδυασμό με την αφύπνιση της βάσης θα εκτινάξουν και πάλι το συνδικαλισμό, ώστε με αργά και σοβαρά βήματα να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να ανακτήσει συν τω χρόνω την αξιοπιστία και τη δυναμική που αρμόζει σε ένα συνδικαλιστικό κίνημα που παλεύει με τα «λιοντάρια».

Μη μείνετε έξω από αυτήν τη διαδικασία,

.

είναι πρώτα και πάνω από όλα προς όφελός σας!

 

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                               Ο Γ. Γραμματέας

 

Γιώργος Ανδριώτης                                                  Κωνσταντίνος Στεφανής
ΣΥΙΛΤΕ – Νο 18. «Αέρας κοπανιστός» η σύμβαση της νέας Cepal – Φτερό στον άνεμο τα δικαιώματα των συναδέλφων ! Να μην υπογράψει κανείς τη σύμβαση – όνειδος !

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ALPHA BANK

ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΕΚ ΤΗΣ ΙΟΝΙΚΗΣ

Ευπόλιδος 8  – ΑΘΗΝΑ 105 51  ΤΗΛ.:  210 3250692  – 3 – 4     FAX :  210 3311278 

 www.ionikienotita.gr                                                       email: syilte.gramm@gmail.com

 

ANAKOIΝΩΣΗ Νο 18

Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2020

.

«Αέρας κοπανιστός»

η σύμβαση της νέας Cepal

 

– Φτερό στον άνεμο τα δικαιώματα των συναδέλφων !

.

Να μην υπογράψει κανείς τη σύμβαση – όνειδος !

 

Συναδέλφισσες – οι,

Κυκλοφόρησε στους κύκλους της τράπεζας και βεβαίως στους συναδέλφους που πρόκειται να μεταβιβαστούν στη νέα Cepal, υπόδειγμα της σύμβασης που θα πρέπει να υπογράψουν, καθώς επίσης και το κείμενο της παραίτησής τους.

Παρά τις περί αντιθέτου εξαγγελίες της τράπεζας και του εργοδοτικού συλλόγου περί συμφωνίας για την υποτιθέμενη «διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων» των συναδέλφων, το μόνο που διασφαλίζει αυτή η σύμβαση είναι ότι όσοι την υπογράψουν, οδηγούνται στον προθάλαμο της ανεργίας!!!

Αυτό δεν είναι δικό μας συμπέρασμα ή μία συνδικαλιστική υπερβολή, αλλά η διατύπωση των νομικών και ασφαλιστικών συμβούλων του Συλλόγου μας που εξέτασαν το κείμενο της σύμβασης!

 

Νέα Cepal – εργασιακή γαλέρα!

Το κείμενο της σύμβασης αποτελεί όνειδος για τον τραπεζικό χώρο, οδηγώντας τους μεταβιβαζόμενους συναδέλφους με μαθηματική ακρίβεια στην εργασιακή γαλέρα της νέας Cepal, αφού ακόμα και τα ελάχιστα δικαιώματα που διατηρούνται, προστατεύονται μέχρι 31/12/21 που θα είναι σε ισχύ η ΣΣΕ ΟΤΟΕ – Τραπεζών. Μετά το χάος!

· Με την υπογραφή της σύμβασης ο εργαζόμενος δεν διατηρεί έναντι της εταιρείας οποιοδήποτε δικαίωμα ή αξίωση απορρέουσα από προηγούμενη σύμβασή του με την Alpha Bank.

· Ενδεικτικά αναφέρουμε σημεία της σύμβασης που ανατρέπουν στο έπακρο τις εργασιακές συνθήκες :

– Ελεύθερες μετακινήσεις και μεταθέσεις

– Κυλιόμενες βάρδιες

– Πλήρης ή μερικός δανεισμός σε άλλες εταιρείες

– Οι διακοπές και τα διαλείμματα δεν αποτελούν χρόνο εργασίας

– Η βραδύτητα μετάβασης στην εργασία συνιστά αιτία καταγγελίας σύμβασης

· Η διασφάλιση του ωραρίου που περιγράφεται θα τηρηθεί μέχρι 31/12/21 που θα είναι σε ισχύ η ΣΣΕ-ΟΤΟΕ-Τραπεζών

· Επιπλέον, η τράπεζα απαιτεί έναντι ψυχίων την υπογραφή δήλωσης οικειοθελούς παραίτησης, αλλά ακόμα και από αυτά τα ψίχουλα αναφέρεται ότι θα αφαιρέσει τις δαπάνες και όποιες οφειλές προς την τράπεζα!

· Καλεί τους μεταβιβαζόμενους να δηλώσουν ελεύθερα και ανεπιφύλακτα ότι δεν έχουν καμία απαίτηση ή αξίωση κατά της τράπεζας, όπως π.χ. βαθμολογική προαγωγή ή βλαπτική μεταβολή και ότι δε θα τα διεκδικήσουν δικαστικά ποτέ – και αν ακόμα έχουν ασκήσει αγωγές θα πρέπει να παραιτηθούν!

 

Καταστροφική για τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα!

Με την προηγούμενη υπ’αριθμ. 17/1.10.20 ανακοίνωση του Συλλόγου μας σας είχαμε προειδοποιήσει ότι συντελείται ένα προαναγγελθέν έγκλημα σε βάρος των συναδέλφων μας με την αγαστή συνεργασία του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank και της τράπεζας που ευαγγελίζονταν την προστασία των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των συναδέλφων και δυστυχώς το κείμενο της σύμβασης μας δικαίωσε!

· Ειδικά οι προερχόμενοι από την Ιονική συνάδελφοι που διατηρούν ένα ιδιαίτερο ασφαλιστικό καθεστώς και πρόκειται να μεταφερθούν στη νέα εταιρεία θα υποστούν τις χειρότερες συνέπειες, αφού για τον κύριο φορέα ασφάλισής μας ΤΑΠΙΛΤ (ειδικό ταμείο στο ΙΚΑ) και το ειδικό ασφαλιστικό καθεστώς δε γίνεται μνεία ούτε στην ανακοίνωση του κ. Γκιάτη, πολλώ δε μάλλον δεν ελήφθη καμία πρόνοια για τους προερχόμενους από την Ιονική, αφού δεν υπάρχει καμία αναφορά στη σύμβαση.

· Ιδιαίτερα για όσους προερχόμενους από την Ιονική έχουν πρωτοασφαλιστεί πριν από το 1983 η αλλαγή ασφαλιστικού φορέα, δηλαδή η μετάβαση στο κοινό ΙΚΑ, μπορεί να αποβεί καταστροφική!

· Αλλά και οι μετά το 1983 ασφαλισμένοι, ανάλογα με την οικογενειακή και ασφαλιστική  κατάσταση του καθενός, είναι πολύ πιθανόν να βλάπτονται ανεπανόρθωτα, όπως π.χ. μητέρες ανηλίκων ασφαλισμένες προ του 1993 με 25ετία, ασφαλισμένοι προ του 1993 οι οποίοι έχουν σκοπό να λάβουν μειωμένη σύνταξη στο 62ο έτος κ.ά..

· Όσο για τη συνέχιση του κλάδου πρόνοιας (εφάπαξ), όπως αναφέρεται στη σύμβαση, αποτελεί προϋπόθεση η έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης, την οποία βέβαια δε διασφαλίζει κανένας!

 

Όλα αυτά βέβαια, πιστεύουμε ότι σε ένα βαθμό θα τα έχετε διαπιστώσει και εσείς οι ίδιοι, αφού το κείμενο της σύμβασης έχει κυκλοφορήσει και έχετε αντιληφθεί τι θα συμβεί στους μεταβιβαζόμενους στη νέα Cepal, ειδικά από τη στιγμή που θα σταματήσει να τους καλύπτει η σύμβαση της ΟΤΟΕ στις 31/12/21!

 

Συνάδελφοι,

Από την πρώτη στιγμή που είχαν γίνει γνωστές οι προθέσεις της τράπεζας για τη μεταβίβαση των συναδέλφων, ο Σύλλογός μας σχεδίαζε την πραγματοποίηση μίας ενημερωτικής ημερίδας για τους συναδέλφους μας, με την παρουσία των ασφαλιστικών και νομικών μας συμβούλων, αλλά δυστυχώς η κρίση του κορωνοϊού έχει καταστήσει αδύνατη αυτήν την εκδήλωση. Επομένως, καλούμε τους συναδέλφους που επίκειται η μεταφορά τους να επικοινωνήσουν άμεσα με το Σύλλογό μας προκειμένου να τους ενημερώσουμε για το τι μέλλει γενέσθαι και βεβαίως να μην υπογράψουν σε καμία περίπτωση τη σύμβαση ή την παραίτησή τους πριν μας συμβουλευθούν!

Μάλιστα, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των όρων ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων ότι η τράπεζα δε δίνει τη δυνατότητα στους μεταβιβαζόμενους συναδέλφους να ενταχθούν σε εθελούσια έξοδο, που θα μπορούσε να είναι σωτήρια για ορισμένους συναδέλφους ενώπιον του εργασιακού θανάτου στον οποίο ουσιαστικά οδηγούνται!

Σε κάθε περίπτωση, ο Σύλλογός μας βρίσκεται σε εγρήγορση και θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να στηρίξουμε τους συναδέλφους μας σε αυτή τη διαδικασία και να αποτρέψουμε την καταστροφική υποβάθμιση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων!

 

Να μην υπογράψει κανείς

τη σύμβαση – όνειδος!

.

Σας καλούμε όλους να πιστέψετε ότι ενωμένοι μπορούμε να ανατρέψουμε τη δυσμενή κατάσταση! Η τράπεζα μπορεί να αψηφήσει λίγους συναδέλφους, αλλά δεν θα μπορεί να το κάνει αν δημιουργηθεί ένα μαζικό, αρραγές μέτωπο!

 

Επιπλέον, επειδή αυτή η σύμβαση – για την οποία πανηγύριζε ο Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank του κ. Γκιάτη – αποτελεί όνειδος για το τραπεζικό συνδικαλιστικό κίνημα, αποστέλλουμε την παρούσα στην ΟΤΟΕ και την καλούμε να πάρει ανοιχτά θέση για τις δυσμενείς εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο και συγκεκριμένα στην Alpha Bank που οδηγούν στη σαφή υποβίβαση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των συναδέλφων!

 

Ο Πρόεδρος                                      Ο Γ. Γραμματέας

Γεώργιος Ανδριώτης                       Κωνσταντίνος Στεφανής

 

Υ.Γ.1 Ο Σύλλογός μας αποστέλλει επιστολή στους αρμόδιους θεσμικούς παράγοντες και τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου για να τους γνωστοποιήσει τις δραματικές εξελίξεις στην Alpha Bank που αφήνουν έκθετους τους συναδέλφους που βρίσκονται υπό μεταβίβαση στη νέα Cepal και καλούμε κάθε ενδιαφερόμενο να βοηθήσει το δίκαιο αγώνα μας!

Υ.Γ.2 Όλοι εσείς που βιώνετε αυτόν τον εργασιακό Μεσαίωνα, να πιέσετε όσους ψηφίσατε για να καταθέσουν επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή βάσει της επιστολής που αποστέλλουμε!
ΣΥΙΛΤΕ – Νο 17. Ένα προαναγγελθέν έγκλημα σε βάρος των συναδέλφων μας ολοκληρώνεται : Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank και τράπεζα σε αγαστή συνεργασία συμφώνησαν για τη μεταβίβαση των εργαζομένων στη CEPAL με σαφή υποχώρηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων – Στο περιθώριο τέθηκαν για μία ακόμα φορά οι Ιονικάριοι!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ALPHA BANK

ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΕΚ ΤΗΣ ΙΟΝΙΚΗΣ

Ευπόλιδος 8  – ΑΘΗΝΑ 105 51  ΤΗΛ.:  210 3250692  – 3 – 4     FAX :  210 3311278 

 www.ionikienotita.gr                                                       email: syilte.gramm@gmail.com

 

ANAKOIΝΩΣΗ Νο 17

Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2020

.

Ένα προαναγγελθέν έγκλημα σε βάρος των συναδέλφων μας ολοκληρώνεται

  • Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank και τράπεζα σε αγαστή συνεργασία συμφώνησαν για τη μεταβίβαση των εργαζομένων στη CEPAL με σαφή υποχώρηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων

  • Στο περιθώριο τέθηκαν για μία ακόμα φορά οι Ιονικάριοι!

 .

Συνάδελφοι,

Από την πρώτη στιγμή που η τράπεζα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να μεταβιβάσει εργαζομένους σε ένα νέο εταιρικό σχήμα (Cepal) για τα κόκκινα δάνεια, είχαμε επισημάνει τους τρομερούς κινδύνους που προμηνύει μια τέτοια εξέλιξη για τους συναδέλφους που είναι στο στόχαστρο της μεταφοράς, αλλά και συνολικά για όλους τους συναδέλφους, αφού ουσιαστικά πρόκειται για το πρώτο βήμα για την «εξαφάνιση» του επαγγέλματος του τραπεζοϋπαλλήλου.

Και δυστυχώς, μετά από την ανακοίνωση της τράπεζας για τη διάσπασή της, αλλά και την υπ’ αριθμ. 8-28.9.20 ανακοίνωση του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank, επιβεβαιωνόμαστε πλήρως για την τέλεση ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος σε βάρος των συναδέλφων τραπεζοϋπαλλήλων…

Μάλιστα, η απόφαση της διοίκησης της τράπεζαςκατά παράβαση της  υποχρέωσής της για ενημέρωση και διαβούλευση από το εθνικό και ενωσιακό δίκαιονα διαβουλευτεί μόνο με το Σύλλογο του Εργοδοτικού Συνδικαλισμού του κ. Γκιάτη και να αποκλείσει – όχι τυχαία – το Σύλλογό μας εν όψει της μεταβίβασης των εργαζομένων στη νέα εταιρεία CEPAL, , είχε δυστυχώς τα αναμενόμενα τραγικά αποτελέσματα για όλους τους συναδέλφους και ιδιαίτερα για τους προερχόμενους από την Ιονική…

 .

Σαφής υποχώρηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων

Στην υπ’αριθμ 8-28.9.20 ανακοίνωση του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank, ο κ. Γκιάτης «πανηγυρίζει» για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της διαβούλευσης και τη συμφωνία με την τράπεζα για την – υποχρεωτική χωρίς κανένα δικαίωμα επιλογής – μεταβίβαση των εργαζομένων στην Alpha Bank στη νέα εταιρεία CEPAL, καθόσον «πέτυχε» την «πλήρη κατοχύρωση εργασιακών-μισθολογικών-ασφαλιστικών δικαιωμάτων»

Δυστυχώς, από όσο διαπιστώνουμε βάσει όσων αναφέρονται στην εν λόγω ανακοίνωση – και όπως ήταν αναμενόμενο μέσα από τη διαδικασία διαβούλευσης του εργοδοτικού συλλόγου σε αγαστή συνεργασία με την τράπεζα – καλύπτονται μόνο εν μέρει και υπό προϋποθέσεις οι συνάδελφοι που μεταβιβάζονται στη νέα εταιρεία, ενώ για μία ακόμα φορά οι προερχόμενοι από την Ιονική θεωρούνται τα «αποπαίδια» της τράπεζας!

Οι ασαφείς υποσχέσεις και «δεσμεύσεις» δεν έχουν στην ουσία κανένα αντίκρισμα, αφού η ανακοίνωση αφήνει αναπάντητα πολλά ερωτήματα, προσπαθεί να αποκρύψει τις συνέπειες της μεταβίβασης, ενώ γίνεται σαφές ότι θα υπάρξει σαφής υποχώρηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των συναδέλφων που θα μεταβιβαστούν:

– Δεν υπάρχει καμία αναφορά στη συνέχιση του Οργανισμού και συνακόλουθα στη διασφάλιση της εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων που καλύπτει

– Δεν γίνεται καμία αναφορά στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με την ΟΤΟΕ και τα δικαιώματα που αυτές κατοχυρώνουν

– Δεν υφίσταται πρόβλεψη για την ένταξη των ώριμων συνταξιοδοτικά συναδέλφων σε προγράμματα εθελουσίας εξόδου με την παροχή οικονομικών κινήτρων

– Συνολικά, δεν υπάρχει καμία αναφορά στην κατοχύρωση σειράς εργασιακών δικαιωμάτων που καλύπτονται από τον Οργανισμό και τη ΣΣΕ (ωράριο, άδειες, μητρότητα κ.λπ.)

 .

Για μία ακόμα φορά στο περιθώριο οι προερχόμενοι από την Ιονική!

Και ενώ σύμφωνα με όσα αναφέρει η εν λόγω ανακοίνωση καλύπτονται εν μέρει ασφαλιστικά οι συνάδελφοι προερχόμενοι εκ της Πίστεως και της Εμπορικής, τα «αποπαίδια» της Ιονικής τέθηκαν για μία ακόμα φορά στο περιθώριο, αφού δεν υπήρξε μέριμνα για το ιδιαίτερο ασφαλιστικό καθεστώς του ΤΑΠΙΛΤ που διέπει τους προερχόμενους από την Ιονική, οι οποίοι τίθενται για μία ακόμα φορά με ευθύνη της τράπεζας στο περιθώριο!

Ενώ αντίθετα, υπάρχει ρητή αναφορά στα ασφαλιστικά δικαιώματα των συναδέλφων που προέρχονται από την Πίστεως και την Εμπορική, δε γίνεται καμία αναφορά στους προερχόμενους από την Ιονική και το ιδιαίτερο ασφαλιστικό τους καθεστώς!

 .

Εμείς δεν συμφωνούμε κ. Γκιάτη!

Όσο και να «πανηγυρίζει» για να ρίξει στάχτη στα μάτια των συναδέλφων και να θολώσει το τοπίο ο κ. Γκιάτης, η πραγματικότητα είναι ότι αυτή η «επιτυχής συμφωνία» του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank σε αγαστή συνεργασία με την τράπεζα, θα οδηγήσει σε σαφή υποχώρηση των δικαιωμάτων των συναδέλφων μας, ενώ βέβαια παραβιάζει κατάφωρα το νόμο περί ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων όσον αφορά τους προερχόμενους από την Ιονική!

Κατόπιν αυτών των πρωτοφανών εξελίξεων ο Σύλλογός μας, με την κάτωθι επιστολή που απέστειλε στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Alpha Bank κ. Βασίλη Ψάλτη, διαμαρτυρήθηκε για το περιεχόμενο της υπογραφείσας συμφωνίας και ζήτησε άμεση συνάντηση προκειμένου να τεθούν αναλυτικά όλα τα ζητήματα και ιδίως όσα αφορούν άμεσα στους προερχόμενους από την Ιονική συναδέλφους: 

ΣΥΙΛΤΕ Επιστολή Νο 16-1.10.20

Έχουμε εξάλλου αναθέσει την εξέταση της υπόθεσης στους νομικούς και ασφαλιστικούς μας συνεργάτες προκειμένου να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες για να προασπίσουμε τα δικαιώματα των συναδέλφων μας!

 .

Συνάδελφοι,

.

Σας καλούμε σε διαρκή ετοιμότητα και επαγρύπνηση προκειμένου να αντιδράσουμε δυναμικά απέναντι στο νέο, δυστοπικό εργασιακό τοπίο που διαμορφώνει αυτή η «συμφωνία», καθώς βέβαια και για να αντιμετωπίσουμε την αδικία που συνεπάγεται για τους προερχόμενους από την Ιονική Τράπεζα.

 .

Ο Πρόεδρος                            Ο Γ. Γραμματέας

Γεώργιος Ανδριώτης                Κωνσταντίνος Στεφανής