1

Ώρες επικοινωνίας (19:30 – 21:30 μ.μ.) με τον συνάδελφο Βασίλη (Λάκη) Βασιλειάδη, τεχνικό σύμβουλο του Συλλόγου μας για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων ή άλλων δανειακών εκκρεμοτήτων

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Όπως σας είχαμε ενημερώσει με δημοσίευμά μας (βλ. εδώ), ο Σύλλογός μας έχει καθιερώσει μηχανισμό αντιμετώπισης κόκκινων δανείων και προβλημάτων δανειακών υποχρεώσεων συναδέλφων μας, με νέο τεχνικό σύμβουλο τον συνάδελφο Βασίλη (Λάκη) Βασιλειάδη.

Ο νέος μηχανισμός έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία και το ενδιαφέρον των συναδέλφων είναι πραγματικά πολύ μεγάλο, αφού πολλοί έχουν ήδη απευθυνθεί στο Σύλλογό μας αναζητώντας συμβουλές και καθοδήγηση για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Ο συνάδελφος Λάκης Βασιλειάδης, ο οποίος μέσα από τη σταδιοδρομία του απέκτησε βαθύτατες γνώσεις στα θέματα των δανειακών συμβάσεων και της διαχείρισής τους, δέχεται καθημερινά τηλεφωνήματα από ενδιαφερόμενους συναδέλφους και ασχολείται – αμισθί βεβαίως – προσωπικά με την περίπτωση του καθενός.

Ωστόσο, επειδή κάθε υπόθεση απαιτεί την απαραίτητη μελέτη, προετοιμασία και προεργασία για να προχωρήσει, κατόπιν αιτήματος του Λάκη, παρακαλούμε οι ενδιαφερόμενοι συνάδελφοι που θέλουν να ζητήσουν τη βοήθειά του, να επικοινωνούν μαζί του αποκλειστικά μεταξύ 19:30 – 21:30 μ.μ..

Για μία ακόμα φορά εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στον Λάκη για την προσπάθεια που καταβάλλει να συνδράμει τους πληττόμενους συναδέλφους και είμαστε βέβαιοι ότι θα σεβαστείτε την επιθυμία του.

 
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι αυξήσεις στις συντάξεις του Ιανουαρίου θα πιστωθούν τελικά με τη σύνταξη Μαρτίου

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Όπως σας έχουμε ενημερώσει, με την καταβολή των συντάξεων του Φεβρουαρίου (27&30.1) θα πιστωθούν για πρώτη φορά και οι αυξήσεις 7,75% που προβλέπονται σύμφωνα με το Νόμο Κατρούγκαλου.

Αυτές οι αυξήσεις, ωστόσο, έχουν αναδρομική ισχύ από 1.1.23, παρά το γεγονός ότι δεν πιστώθηκαν στις συντάξεις Ιανουαρίου (που είχαν πιστωθεί τέλη Δεκεμβρίου).

Αρχικά η κυβέρνηση είχε κάνει λόγο ότι αυτά τα αναδρομικά του Ιανουαρίου θα πιστώνονταν με τις συντάξεις Φεβρουαρίου, αλλά σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εν τέλει αυτές οι αυξήσεις του Ιανουαρίου μεταφέρονται για τις συντάξεις Μαρτίου (τέλη Φεβρουαρίου). Αυτό σημαίνει πως η “διπλή αύξηση” θα δοθεί τον επόμενο μήνα με τις πληρωμές στα τέλη Φεβρουαρίου.

Επειδή βέβαια, ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι απολύτως βέβαιος λόγω της δυσλειτουργίας του e-ΕΦΚΑ, θα περιμένουμε τις πιστώσεις των συντάξεων του Φεβρουαρίου αρχικά και εν συνεχεία του Μαρτίου, προκειμένου να διαπιστώσουμε αν πράγματι θα ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση να παραμένετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας για άμεση και υπεύθυνη ενημέρωση και για αυτό το θέμα.
Ο Βαγγελάκης πήγε στο «Σινεμά ο Παράδεισος» – από τον Βαγγέλη Μητράκο

Η ζωή του κάθε ανθρώπου έχει την δική της ιστορία, άλλοτε αντικρίζοντας το σκληρό της πρόσωπο και άλλοτε απολαμβάνοντας το χάδι της. Ο Σπαρτιάτης αρθρογράφος Βαγγέλης Μητράκος μας χαρίζει μια άκρως αληθινή και όμορφη ιστορία του Βαγγελάκη, ενός βιοπαλαιστή, ο οποίος με τη στάση του απέναντι στην ζωή, μας υπενθυμίζει πώς πρέπει να ζούμε και τι άνθρωποι πρέπει να είμαστε … «Για τον Βαγγελάκη … το καμαράκι προβολής ήταν το παλάτι του, αφού ποτέ δεν έβλεπε την ασχολία αυτή σαν δουλειά αλλά σαν όνειρο, σαν μαγεία και σαν κομμάτι της ζωής του».


 

Ο Βαγγελάκης δεν πρόλαβε να δει την ανατολή του Νέου Χρόνου. Ανήμερα τα Χριστούγεννα, έφαγε καλά, ήπιε και γιόρτασε με τους φίλους του και νωρίς το βραδάκι έκλεισε τα μάτια του κι έσβησε ήσυχα, στα 66 του χρόνια,  έτσι όπως ήσυχα είχε ζήσει.

Ο Βαγγελάκης (Βαγγέλης Ζαχαρόπουλος) είχε αυτήν τη μυστηριακή ευλογία που δίνει ο Θεός σε κάποιους ανθρώπους,  ώστε να γίνονται το  βιβλικό «άλας» της γης και να κάνουν «νόστιμη» η ζωή μας.

Ο Βαγγελάκης έζησε ήσυχα ανάμεσά μας, ποτέ δεν πείραξε και δεν ενόχλησε κανέναν, φτωχός μεροκαματιάρης, πάσχιζε καθημερινά να βγάλει τον «άρτον τον επιούσιον», πουλώντας λαχεία κι ελπίδα, χωρίς ποτέ να γίνεται φορτικός κι ενοχλητικός, καλόβολος, πάντα με το χαμόγελο και τη ζεστή κουβέντα στο στόμα, ξεχώριζε μόνο και μόνο με την παρουσία του μέσα στην κουραστική κι ενίοτε γκρίζα μονοτονία μας.

Μοναχοπαίδι, γεννημένος στο Τσούνι (Κοκκινόραχη), έζησε, μικρός, την πίκρα του χωρισμού των γονιών του. Η μάνα του, η κυρα – Σοφία, από τη Βαμβακού,  ανέλαβε να μεγαλώσει μόνη τον Βαγγελάκη της και να του δώσει όλη την αγάπη που χρειαζόταν η ψυχή του μαζί και τη  φροντίδα που είχε η ζωή του ανάγκη.

Φτωχιά γυναίκα του λαού, αγωνίστρια της ζωής, με σκληρή δουλειά σαν καθαρίστρια, κατάφερε να μεγαλώσει τον Βαγγέλη της όσο καλύτερα μπορούσε και να του δώσει αρχές και αξίες ζωής, για να πορευτεί τίμια και ηθικά στη ζωή του. Κι όταν η μάνα του Βαγγέλη πέθανε νωρίς, χτυπημένη από τα βάσανα και τις πίκρες της ζωής, άφησε στον Βαγγέλη ένα σπιτάκι, κληρονομιά, ένα σπιτάκι που είχε φτιάξει βρέχοντας κάθε του σπιθαμή με τις σταγόνες απ’ τον ιδρώτα της και με τα δάκρυά της.

Ο Βαγγέλης, κι αν πέθανε η μάνα του, την είχε πάντα μέσα του ζωντανή, αγκαλιασμένη με αγάπη κι ευγνωμοσύνη στην καρδιά του. Πάντα της  άναβε εκεί το καντηλάκι της Μνήμης,  και στους κοντινούς του φίλους έλεγε, από καιρού εις καιρόν, τούτα τα λόγια της μεγάλης αγάπης και της οφειλόμενης ευγνωμοσύνης προς τη Μάνα:

«Θέλω να μπορέσω να παντρευτώ και να κάνω ένα κοριτσάκι και να το πω Σοφία».

Δυστυχώς η ζωή δεν του έκανε πραγματικότητα τη μεγάλη του αυτή επιθυμία.

Ο Βαγγελάκης μεγάλωσε δουλεύοντας τίμια για  να βγάζει το ψωμί του έτσι όπως τον είχε διδάξει η μάνα του. Πότε με τα πόδια, πότε με ένα ποδήλατο, πότε με το αυτοκίνητο κάποιου καταδεχτικού περαστικού, ερχότανε καθημερινά στη Σπάρτη για δουλειά. Για ένα διάστημα δούλεψε στα ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥ στο κέντρο της Σπάρτης αλλά η καρδιά και το μυαλό του μικρού Βαγγελάκη ήτανε στο σινεμά. Για τα φτωχόπαιδα του καιρού εκείνου το σινεμά δεν ήτανε μια απλή διασκέδαση αλλά ένα μεγάλο παράθυρο προς έναν άλλο κόσμο, για να βγάζουν φτερά και να πετούν μέσα απ’ αυτό, δραπετεύοντας για 2 ώρες απ’ τον συννεφιασμένο και στενάχωρο ουρανό της φτωχής τους ζωής.

Όμως ο Βαγγελάκης, ο Βαγγέλης Ζαχαρόπουλος από το Τσούνι της Σπάρτης, έκανε ένα βήμα παραπέρα για να πλησιάσει τον μαγικό κόσμο του σινεμά που τον συνέπαιρνε. Μπήκε στο καμαράκι προβολής, έγινε αποδεκτός από τους μηχανικούς και κατάφερε να γίνει δεξί τους χέρι. Έμαθε να τοποθετεί την μπομπίνα με την ταινία στη μηχανή προβολής, να περνά την αρχή της στα οδοντωτά ροδάκια, να ελέγχει το «κάρβουνο» που έδινε το φως, να βάζει μπρος τη μηχανή, να νετάρει τον φακό για καθαρή εικόνα κι ύστερα, απ’ το μικρό παραθυράκι της καμπίνας, να παρακολουθεί κι αυτός την ταινία, νιώθοντας καπετάνιος ενός καραβιού, που με πλήρωμα τους θεατές, που κατάκλυζαν τότε τις αίθουσες,  ταξίδευε σε θάλασσες μαγικές κι ονειρεμένες. Όταν τέλειωνε η πρώτη μπομπίνα, ο Βαγγελάκης  άναβε τα φώτα  στην αίθουσα, έβγαζε την τελειωμένη μπομπίνα, τοποθετούσε τη δεύτερη στη μηχανή και σ’ ένα 10λεπτο, τόσο κρατούσε το διάλειμμα, άρχιζε την προβολή του 2ου μέρους, ενώ, συγχρόνως, στις ειδικές μανιβέλες γύριζε με το χέρι την μπομπίνα του πρώτου μέρους, ώστε να τυλιχτεί σε μιαν άλλη άδεια μπομπίνα, ώστε να έρθει και πάλι στην αρχή της.

Όταν ο Βαγγελάκης άκουγε φωνές από τους θεατές «γράμματα χασάπη!!!» ή «κάρβουνοοοοο!!!» έτρεχε αμέσως στη μηχανή για να κάνει διορθώσεις. Το «γράμματα χασάπη» σήμαινε πως η ταινία είχε φύγει από το κάδρο της, φλουτάριζε, και «κόβονταν» τα γράμματα στο κάτω μέρος. Και τότε ο Βαγγελάκης με τις κατάλληλες παρεμβάσεις στη μηχανή έφερνε πάλι την ταινία σε ισορροπία. Το «κάρβουνοοοο!!!» σήμαινε πως έπεφτε το φως και σκοτείνιαζε η εικόνα στην οθόνη, οπότε ο Βαγγελάκης , έστριβε τον μοχλό για να έρθουν πιο κοντά τα κάρβουνα (δυο αντικριστές ράβδοι άνθρακα που διαρρέονταν με ηλεκτρικό ρεύμα) ώστε να δημιουργηθεί  το εκτυφλωτικό ηλεκτρικό φαινόμενο (βολταϊκό τόξο) που έδινε το φως για την προβολή της ταινίας. Αν το κάρβουνο είχε σωθεί, ο Βαγγελάκης διέκοπτε την προβολή για λίγα λεπτά, για να βάλει καινούρια κάρβουνα στη μηχανή. Ακόμα πιο δύσκολα ήταν τα πράγματα όταν κοβόταν η ταινία και τότε έπρεπε ο Βαγγελάκης να βγάλει ΚΑΙ τα δυο κομμάτια της ταινίας να την κολλήσει και να την βάλει ξανά στη θέση της, για να συνεχιστεί η προβολή, κάτω από τις φωνές και τις διαμαρτυρίες των ανυπόμονων θεατών. Αρκετά συχνές ήταν, ακόμα, και οι βλάβες των παλαιών εκείνων μηχανών προβολής και τότε ο Βαγγέλης έπρεπε να βρει τη βλάβη και να την διορθώσει (αν μπορούσε) επί τόπου.

Η δουλειά του μηχανικού προβολής στον κινηματογράφο εκείνης της εποχής ήταν κουραστική σωματικά αλλά, κυρίως, ψυχικά. Οι χειμερινοί σινεμάδες έκαναν τρεις και τέσσερις προβολές καθημερινά (από νωρίς το απόγευμα έως ΚΑΙ τα μεσάνυχτα) και ο μηχανικός προβολής έπρεπε να είναι φυλακισμένος (χειμώνα – καλοκαίρι) μέσα σε ένα στενάχωρο ανθυγιεινό καμαράκι, χωρίς φυσικό φωτισμό και επαρκή αερισμό, μέσα στις ακτινοβολίες, στη θερμότητα, στα αέρια και στο θόρυβο της μηχανής, σε διαρκή ετοιμότητα για να πηγαίνει καλά η προβολή. Για τον Βαγγελάκη όμως , το καμαράκι προβολής ήταν το παλάτι του, αφού ποτέ δεν έβλεπε την ασχολία αυτή σαν δουλειά αλλά σαν όνειρο, σαν μαγεία και σαν κομμάτι της ζωής του.

Εκεί, μέσα στις κινηματογραφικές αίθουσες πέρασε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του  ο Βαγγέλης Ζαχαρόπουλος, ζώντας ως τα τρίσβαθα της ψυχής του «την απόλυτη ωδή στην 7η τέχνη και την ιερότητα της κινηματογραφικής αίθουσας, ένα  συγκινητικό, νοσταλγικό παραμύθι για την ενηλικίωση και τα απωθημένα του παρελθόντος».

Νομίζω (απ’ ό,τι θυμάμαι) πως το πρώτο κινηματογραφικό καμαράκι στο οποίο μπήκε «ετσιθελικά» ο Βαγγελάκης, ήταν στον «ΦΑΡΟ» του Ηλία Καπετανέα. Ο τότε μηχανικός προβολής  Γιάννης Αργυρόπουλος αποδέχθηκε σαν βοηθό τον νεαρό Βαγγελάκη και τον μύησε στα μυστικά της προβολής κι ο Βαγγελάκης, μέσα από τη φιλία τους,  φαίνεται πως απέκτησε έναν πατέρα που τόσο του έλειπε, ενώ (παράλληλα)  μαγευόταν από το σινεμά και τις ταινίες. 

 

Εκτός από τον ΦΑΡΟ ο Βαγγέλης Ζαχαρόπουλος δούλεψε και στο ΦΛΟΡΑΛ αλλά και στο σινεμά «ΑΝΕΣΙΣ», από το 1988 έως το 2001, όταν το σινεμά το δούλευε ο τελευταίος εν ενεργεία κινηματογραφάνθρωπος της Σπάρτης, ο Αλέκος Οικονομάκος, ο οποίος άνοιξε, στη συνέχεια, το CINEMA CENTER, το οποίο σήμερα είναι το μοναδικό σινεμά στη Σπάρτη και στο νομό Λακωνίας.

Το 2001 συνέβη στη Σπάρτη μια κινηματογραφική νεκρανάστασις: Ο Κώστας Ρουμελιώτης, η ζωντανή ιστορία του σινεμά στη Σπάρτη και στη Λακωνία, με πολλές θυσίες και με μοναδικό κίνητρο το μεράκι και την αγάπη του για τον κινηματογράφο  και την πόλη του, άνοιξε και πάλι το ιστορικό θερινό σινεμά ΡΟΔΟΝ, δίνοντας στον Βαγγελάκη, την ευκαιρία να συνεχίσει να κάνει αυτό που είχε μάθει και του άρεσε στη ζωή του, να γίνει ο μηχανικός προβολής του αναστημένου πανέμορφου θερινού σινεμά της Σπάρτης «Ρόδον».

Από το 2001 μέχρι το 2011, που έκλεισε το ΡΟΔΟΝ και κατεδαφίστηκε, 10 ολόκληρα καλοκαίρια, η ζωή της Σπάρτης ομόρφαινε με ωραίες ταινίες που επέλεγε ο Κώστας Ρουμελιώτης και ζωντάνευαν στη λευκή οθόνη με τη φροντίδα του Βαγγέλη Ζαχαρόπουλου. Το βραδάκι έπεφτε αργά- αργά, η μηχανή μέσα στο καμαράκι της, ρουθούνιζε σαν ναζιάρικη γατούλα, η φωτεινή δέσμη πεταγόταν ορμητικά από το τετράγωνο μικρό παραθυράκι της καμπίνας προβολής, η βραδιά γέμιζε μαγεία και ομορφιά και ο Βαγγελάκης, καθισμένος στην καρέκλα του εκεί στον εξώστη, πλάι στην καμπίνα, παρακολουθούσε μαζί μας την ταινία.

Σίγουρα, εκείνο το βράδυ του καλοκαιριού του 2011 που το ΡΟΔΟΝ φώτισε για τελευταία φορά την οθόνη του, ο Βαγγελάκης έκλαιγε μέσα του (όπως και ο Κώστας), γιατί μαζί με το ΡΟΔΟΝ έσβηνε οριστικά ένα κομμάτι της ζωής του, το πιο όμορφο και το πιο συναρπαστικό, που κράτησε πάνω από 50 χρόνια.

Χωρίς σινεμά, πια, ο Βαγγελάκης, συνέχισε τη ζωή του στο μεροκάματο, πουλώντας λαχεία στο κέντρο της Σπάρτης, με στέκι του το περίπτερο στη γωνία της alphabank. Σπίτι, Σπάρτη, δουλειά, πάλι σπίτι, πάλι Σπάρτη, μια παρέα, ένα μεζεδάκι, μια μπίρα, ένα κρασί, ένα «γεια», μια «καλημέρα» … ζωή απλή που πάει να πει «καλή ζωή», ζωή ανθρώπινη, που λίγα ζητά και λέει κι από πάνω «ευχαριστώ» που τα ’χει. Και , βέβαια, δεν παρέλειπε να περάσει από το κατάστημα του Κώστα. Ρουμελιώτη, στον πεζόδρομο Κλεομβρότου, για να πει ένα «γεια» στον Κώστα («μπαμπά» τον αποκαλούσε κι ο Κώστας τον νοιαζόταν σαν παιδί του) και να τον συμβουλευτεί για οτιδήποτε τον απασχολούσε.

Ο Βαγγελάκης ο Ζαχαρόπουλος, μαθημένος από μικρός μέσα στη φτώχεια και στις δυσκολίες, είχε βρει τον τρόπο να ξυπνά κάθε πρωί και να κάνει την κάθε μέρα την ομορφότερη της ζωής του, με πράγματα μικρά, απλά, ανθρώπινα και ταπεινά.

Ώσπου, απρόσμενα, μέσα στη χαρά της μέρας των Χριστουγέννων του 2022, ένα δυνατό αεράκι φύσηξε απότομα κι έσβησε το κερί της ζωής του Βαγγέλη.  Κι ο Βαγγελάκης μπήκε, χωρίς εισιτήριο (τιμής ένεκεν), στο ουράνιο «ΣΙΝΕΜΑ Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ», για να βλέπει για πάντα τις ταινίες που αγάπησε μαζί και τη ζωή του στη γη. Και … πού ξέρεις; Μπορεί να τρύπωσε και πάλι στο καμαράκι προβολής, έτσι όπως έκανε κάποτε εδώ κάτω, όταν ήταν κοντά μας. Πού ξέρεις;

Ας είναι αναπαυμένη η ψυχούλα σου, Βαγγελάκη, φίλε.          

Σε ευχαριστούμε που ήσουν μαζί μας και «νοστίμεψες» τη ζωή μας.

Δούλεψε σαν μην έχεις ανάγκη από χρήματα.

Αγάπησε σαν να μην έχεις ποτέ πληγωθεί.

Χόρεψε σαν να μην σε βλέπει κανείς.

 
Έρωτας … προνόμιο της Ζωής, της κάθε Ζωής!!! από τη συναδέλφισσα Λίνα Πρίντζου

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Σήμερα θα απολαύσουμε μια αληθινή ιστορία αγάπης μεταξύ δύο κύκνων που μας αναδεικνύει η συναδέλφισσά μας  Λίνας Πρίντζου (Διεύθυνση Ιονοκάρτας, Διεύθυνση Marketing, Γλυφάδα, Κολωνάκι, Βύρωνας, Λεωφόρος Βουλιαγμένης και Κυψέλη), η οποία είναι γνωστή για την ενασχόλησή της με τις τέχνες, αφού είναι η ίδια ηθοποιός, ενώ και ο σύζυγός της είναι ο γνωστός ηθοποιός Βασίλης Χαραλαμπόπουλος.

 

 


 

Tο πένθος του μοναχικού κύκνου της Παμβώτιδας, τον οποίο μετέφεραν άρον – άρον από την Καστοριά για να μην πεθάνει από θλίψη και η ιστορία αγάπης με το τραγικό τέλος.

Η ιστορία ξεδιπλώθηκε σαν παραμύθι όταν πριν από λίγες μέρες βρέθηκα στα Ιωάννινα.

Στην Παμβώτιδα οι κύκνοι λες και είχαν στήσει χορό. Πήγαιναν και έρχονταν από την πλατεία Μαβίλη ώς την Κυρά Φροσύνη, μια πασαρέλα ανάμεσα στο γκρι της λίμνης και του ουρανού.

Ομως, ένας απ’ όλους κολυμπούσε μόνος του.

Αλλοτε πλησίαζε το υπόλοιπο κοπάδι και άλλοτε ξεμάκραινε. Καμιά φορά κοντοζύγωνε στην ακτή, αλλά αντίθετα με τους άλλους δεν έσπευδε ποτέ για τις λιχουδιές που πρόσφερε ο κόσμος. Ηταν ο μόνος που στον λυγερό λαιμό του έφερε περιλαίμιο με διακριτικά. “Ναι, είναι ο θλιμμένος κύκνος της Καστοριάς” μου είπαν όταν ρώτησα. Γιατί είναι θλιμμένος; Και τι δουλειά έχει στα Ιωάννινα;

Ο άνθρωπος που γνωρίζει την ιστορία καλύτερα από τον καθένα είναι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπεύθυνος του σταθμού Περίθαλψης Αγριων Ζώων και Πτηνών Δυτικής Μακεδονίας.

Οπως λέει, ο κύκνος καταγόταν από την Κρήτη, όπου ζούσε σε ένα ζωοπάρκο στο Ηράκλειο. Επειτα από μια στάση στο Κέντρο Περίθαλψης της Αθήνας για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα υγείας που προκαλεί ο παρατεταμένος εγκλεισμός, την άνοιξη του ’21 οδηγήθηκε στη λίμνη της Καστοριάς. Την ίδια διαδρομή, πρώτα Αθήνα και μετά Καστοριά, έκανε λίγους μήνες αργότερα και ένας θηλυκός κύκνος που είχε βρεθεί υποσιτισμένος σε λίμνη έξω από τη Λαμία. Οι ειδικοί πίστευαν ότι και για τα δύο πτηνά η λίμνη των κύκνων, όπως λέγεται η λίμνη της Καστοριάς, θα σηματοδοτούσε μια νέα αρχή.

Οπως λέει όμως ο Νίκος, το σμήνος των κύκνων στην Καστοριά δεν τους υποδέχθηκε πολύ θερμά. “Δυσκολεύονταν να μπουν στην παρέα, οπότε για να μην είναι μόνοι τους γνώρισε ο ένας τον άλλον και κάπως έτσι αναπτύχθηκε ένας μεγάλος έρωτας.

Εφυγαν μάλιστα από την περιοχή που συχνάζουν οι κύκνοι και πήγαν 2 χιλιόμετρα μακριά, όπου έφτιαξαν τη δική τους φωλιά”.

Το ζευγάρι έγινε γνωστό στην Καστοριά, ο ένας κύκνος δεν άφηνε από τα μάτια του τον άλλον, έκαναν τα πάντα μαζί.

Εζησαν έτσι αγαπημένοι αρκετούς μήνες, ώσπου τον Φεβρουάριο του ’22 συνέβη ένα δραματικό περιστατικό. Καθώς βρίσκονταν στη στεριά, όπως συνήθιζαν καθότι εξοικειωμένοι με τον άνθρωπο, μια αγέλη αδέσποτων σκύλων επιτέθηκε στα πουλιά καταφέρνοντας μια δαγκωματιά στον θηλυκό κύκνο.

“Με ειδοποίησαν περίοικοι και βρέθηκα στο σημείο σε ελάχιστα λεπτά” λέει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

“Είδα τον αρσενικό με ανοιχτά τα φτερά να κάνει κύκλους γύρω από τον θηλυκό για να τον προστατεύσει από τα σκυλιά.”

Αμέσως έπιασε τον τραυματισμένο κύκνο για να τον μεταφέρει στον σταθμό πρώτων βοηθειών. “Πλησιάζοντας διαπιστώνω ότι ο άλλος κύκνος μάς είχε ακολουθήσει. Ηρθε στο ιατρείο και κάθισε εκεί. Κάποια στιγμή τον έβγαλα έξω, αλλά ξαναγύρισε και κάθισε έξω από το Κέντρο Περίθαλψης (σ.σ. συμπτωματικά βρίσκεται στην οδό Κύκνων).

Τότε τον έβαλα μέσα στο εξεταστήριο για να γίνει καλύτερη η περίθαλψη. Είδαμε απίστευτα πράγματα να συμβαίνουν, όπως το να ταΐζει ο αρσενικός τον θηλυκό μέσα από μια λεκάνη».

Είχε προσπαθήσει να προστατεύσει τη σύντροφό του από τα σκυλιά· δεν τα κατάφερε.

Ομως, δυστυχώς, ο κύκνος υπέκυψε στα τραύματά του.

“Επρεπε να βγάλω τον αρσενικό έξω για να πάρω τον νεκρό θηλυκό, αλλά καθόταν δίπλα του και την χάιδευε, σαν να της λέει ξύπνα, σήκω. Κάποια στιγμή κατάφερα να τον βγάλω. Τον μετέφερα μάλιστα στην απέναντι πλευρά της λίμνης, 15 χιλιόμετρα μακριά, ώστε να έχουμε τον χρόνο να ενταφιάσουμε το άλλο πουλί, αλλά μέχρι να γυρίσω στον σταθμό ήταν εκεί. Με το που με είδε άρχισε να φωνάζει. Τελικά τον κλείνω μέσα και πήρα τον άλλο κύκνο.”

Για αρκετές μέρες μετά, ο κύκνος δεν έφυγε από τον σταθμό. Εμεινε εκεί περιμένοντας το ταίρι του ή θρηνώντας το. Σταμάτησε να τρώει, να δέχεται οποιαδήποτε βοήθεια.

Η θλίψη του ήταν απόλυτη. Επρεπε κάτι να γίνει, κάτι δραστικό. “Φοβηθήκαμε ότι θα τον χάναμε και αυτόν. Ετσι σκεφτήκαμε τα Γιάννενα».

Κάπως έτσι ο θλιμμένος κύκνος της Καστοριάς, στις 27.2.22 βρέθηκε να πλέει στα άγνωστα νερά της λίμνης των Ιωαννίνων, σε μια προσπάθεια να ανακτήσει τη διάθεση για ζωή. Ούτε και εκεί έγινε δεκτός με ανοιχτές αγκάλες από τους παλαιότερους.

“Και οι κύκνοι έχουν ιεραρχία”, εξηγεί ο εθελοντής από την περιοχή Κώστας Μπέστας.

“και στα Γιάννενα, ο κύκνος της Καστοριάς ήταν τελευταίος στην ιεραρχία. Το σμήνος τον έδιωχνε.”

Φυσικά, ούτε ο ίδιος είχε όρεξη για συγχρωτισμό, με αποτέλεσμα για πολλές εβδομάδες να κολυμπάει μόνος, ένας λυπημένος μοναχικός κύκνος. Ολοι ήξεραν ότι δεν θα είναι εύκολη η ανάρρωση από το ψυχολογικό τραύμα. Οι κύκνοι ζευγαρώνουν μόνο μία φορά, διαλέγουν ένα σύντροφο και με αυτόν πορεύονται στη ζωή.

Η μόνη περίπτωση να ανακάμψει είναι να βρει ένα νεαρό ταίρι κάποια στιγμή αργότερα, γιατί τα μεγάλα θηλυκά είναι ζευγαρωμένα.

Προς το παρόν προσπαθεί να εγκλιματιστεί.

Ομάδα εθελοντών τον παρακολουθεί και κρατάει στοιχεία για την προσαρμογή του.

“Πείτε μου” ρώτησα κάποια στιγμή τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, “είχατε δει ποτέ κάτι αντίστοιχο;”

“Οχι, ποτέ”, είπε αμέσως – ήταν φανερό ότι είχε κάνει την ίδια ερώτηση στον εαυτό του.

Το να αγαπάς, να ερωτεύεσαι, δεν είναι προνόμιο των ανθρώπων.

“Αυτή η ιστορία έχει λυπημένο τέλος, αλλά μας επιτρέπει να κατανοήσουμε πολλά πράγματα για τα συναισθήματα των ζώων τα οποία πρέπει να μας οδηγούν. Άνθρωποι σκοτώνουν τους συντρόφους τους, οι κύκνοι θυσιάζονται για τους συντρόφους τους” λέει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, που ταξιδεύει συχνά-πυκνά στα Γιάννενα για να παρακολουθεί την εξέλιξη του κύκνου.

 
27/01 & 30/01 οι ημερομηνίες καταβολής της κύριας σύνταξής μας

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Οι ημερομηνίες καταβολής των κύριων συντάξεών μας του Φεβρουαρίου 2023:

  • Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023  για τους συναδέλφους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1,3,5,7,9.(επομένως τα χρήματα θα εμφανιστούν στο λογαριασμό σας από την Πέμπτη το απόγευμα)

  • Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 για τους συναδέλφους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0,2,4,6,8.(επομένως τα χρήματα θα εμφανιστούν στο λογαριασμό σας από την Παρασκευή το απόγευμα)

Η ημερομηνία καταβολής της επικουρικής σύνταξης είναι η Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023.
Διαβάστε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας !

Συνάδελφοι, κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της κοινής εφημερίδας της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ και του Συλλόγου Συνταξιούχων. 

Φύλλο 88 (πατήστε εδώ)
Η ιστορική εξέλιξη της πρώτης εκδοτικής ελληνικής Τράπεζας από το 1839 έως το 2000

Στις 17/01/1839 ιδρύθηκε στο Λονδίνο η Ιονική Τράπεζα. Η έναρξη λειτουργίας την Ιονικής Τράπεζας πριν 184 χρόνια είναι κάτι που ενδιαφέρει κάθε ιονικάριο. Ο συνάδελφος μας Δημήτρης Κωσταράς που είχε υπηρετήσει στα καταστήματα Συγγρού, Γλυφάδας, Χαροκόπου, Διεύθυνση Οργάνωσης και Διεύθυνση Πληροφορικής έχει προχωρήσει σε  μια ενδιαφέρουσα   ανάρτηση για τη πορεία και την εξέλιξη της Ιονικής Τράπεζας την οποία και σας παραθέτουμε.

——————————————————————————————————————–

Σαν σήμερα πριν από 184 χρόνια και πιο συγκεκριμένα την 17/1/1839, ιδρύεται στο Λονδίνο η ΙΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, που, με έδρα την Κέρκυρα και αρχική ονομασία ΙΟΝΙΚΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ήταν η πρώτη τράπεζα στον Ελλαδικό χώρο και εξυπηρετούσε τις συναλλαγές μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και των Ιονίων νήσων, τα οποία την εποχή εκείνη αποτελούσαν προτεκτοράτο της Μεγάλης Βρετανίας. . Σαν μοναδική τράπεζα στην Ελλάδα, είχε το εκδοτικό δικαίωμα και όχι μόνο.

Ιστορία

 

1839-1864: Τα πρώτα χρόνια και τα Αγγλοκρατούμενα Επτάνησα

Το πρώτο της κατάστημα το οποίο ήταν ταυτόχρονα και το κεντρικό γραφείο της Τράπεζας λειτούργησε για πρώτη φορά στις 2 Μαρτίου 1840 στην Κέρκυρα. Στις 18 Μαΐου και στις και στις 10 Αυγούστου του ίδιου έτους άνοιξαν τα υποκαταστήματα στη Ζάκυνθο και στην Κεφαλονιά αντίστοιχα ενώ το 1845 λειτούργησαν πρακτορεία της τράπεζας στην Αθήνα και στην Πάτρα. Το 1873 με έδρα πάντα το Λονδίνο τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας μεταφέρθηκαν στην Αθήνα.

 

1864-1920: Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, προνομιούχος τράπεζα και επέκταση των δραστηριοτήτων της

Το 1864 μετά την ένωση των Ιονίων Νήσων με την Ελλάδα, η τράπεζα επεκτείνει της δραστηριότητές της και στην υπόλοιπη Ελλάδα διατηρώντας ταυτόχρονα το δικαίωμα να λειτουργεί με βάση το εμπορικό δίκαιο της Μεγάλης Βρετανίας για αρκετές δεκαετίες. Διατήρησε επίσης το προνόμιο να εκδίδει και να διακινεί χαρτονομίσματα, προνόμιο το οποίο το κληρονόμησε από την Ιόνιο Πολιτεία και το διατήρησε έως και το 1920.

 

1920-1974: Επεκτάσεις των δραστηριοτήτων της Τράπεζας στο Εξωτερικό, και η απόκτηση της από την Εμπορική

Στις αρχές του 20ου αιώνα συνέχισε να επεκτείνει και να σταθεροποιεί την παρουσία της τόσο στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα όσο και εκτός Ελλάδος με έμφαση στα κέντρα του Ελληνισμού ανοίγοντας καταστήματα και πρακτορεία στην Αίγυπτο το 1907 και στην Κύπρο το 1926.

Το 1938 αγοράζει τα 2/3 των μετοχών της Λαϊκής Τράπεζας η οποία είχε ιδρυθεί στην Αθήνα το 1905 και μετά από συγχώνευση προκύπτει η “Ιονική και Λαϊκή Τράπεζα”.

Το 1956 τα υποκαταστήματα της ανέρχονται σε 38 από τα οποία τα 24 στην Ελλάδα, 6 στην Κύπρο και 8 στην Αίγυπτο.

Το 1957 αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την τράπεζα. Εν μέσω ριζικών πολιτικών κοινωνικών και οικονομικών αλλαγών που διενεργούνται από την κυβέρνηση Νάσερ, τα 8 υποκαταστήματα στην Αίγυπτο δεσμεύονται από την αιγυπτιακή κυβέρνηση ακολουθώντας τη μοίρα όλων τον ξένων επενδύσεων στη χώρα αυτή. Τα υποκαταστήματα της Κύπρου περνούν στον έλεγχο της Charted Bank. Ενώ τα υποκαταστήματα της Ελλάδας με την καταβολή 635.000 λιρών Αγγλίας (2.000.000 $ ή 53.000.000 δραχμές εκείνη την εποχή) από τον τραπεζίτη Στρατή Ανδρεάδη περνούν τελικά στον έλεγχο της Εμπορικής Τράπεζας μετά από σύντομες διαπραγματεύσεις με τον τραπεζίτη sir Hampro. Έτσι ύστερα από 118 χρόνια ο έλεγχος της τράπεζας φεύγει από τα Αγγλικά χέρια.

 

1974-2000: Κρατικοποίηση της Τράπεζας, εξαγορά από Τράπεζα Πίστεως και Τέλος Εποχής

Το 1975 ακολουθώντας την μοίρα της Εμπορικής τράπεζας, η Ιονική τράπεζα περνάει στα χέρια του Ελληνικού δημοσίου.

Το 1999 η Ιονική τράπεζα έρχεται υπό τον έλεγχο της Alpha Τράπεζας Πίστεως στα πλαίσια διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων της τότε Ελληνικής κυβέρνησης. Ένα χρόνο αργότερα το 2000 συγχωνεύονται οι δύο τράπεζες δημιουργώντας την Alpha Bank. Έτσι κλείνει ο κύκλος λειτουργίας της τράπεζας με τον τίτλο “Ιονική”.

 

Όλοι, όσοι είχαμε την τύχη να υπηρετήσουμε στην “Τράπεζά μας”, όπως την αποκαλούσαμε, ζήσαμε ένα κομμάτι της ιστορίας της και γίναμε μέρος αυτής. Σήμερα, δυστυχώς και μετά την “άλωσή” της από την Τράπεζα Πίστεως, που τη ζήσαμε και μας γέμισε πικρία, απαξίωση, απογοήτευση, ζήσαμε την άλωσης της ιστορίας, παρακολουθώντας την αλλοτρίωση του πολιτισμικού της πλούτου, νοιώθουμε υπερήφανοι για τη θητεία μας, πονάμε στην ανάμνηση της κατακρήμνισης αλλά παραμένουμε σταθερά ΙΟΝΙΚΑΡΙΟΙ.

Χαρτονομίσματα

 

Η Ιονική τράπεζα εξέδωσε αρκετά χαρτονομίσματα, πριν (σελίνια και λίρες), και μετά (ιονική δραχμή) την ενσωμάτωση των Ιονίων νήσων στην Ελλάδα.

 

Αξία Κυκλοφορία

 

Βρετανική περίοδος

10 σελίνια 1840

1 λίρα 1840

1 λίρα 1840

2 λίρες 1840

5 λίρες 1840

2 & 5 κολωνάτα 1860

100 κολωνάτα 100 kolonata currency 1860

 

Ιονική δραχμή

1 Δραχμή 1885

2 Δραχμές 1885

10 Δραχμές 1876, 1890, 1901

25 δραχμές 1877, 1899, 1914

100 δραχμές 1914

 
Στηρίξτε την Τράπεζα Αίματος της Ιονικής! Είναι καθήκον όλων μας!

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Σας έχουμε ήδη ενημερώσει για τη σημαντική προσπάθεια που καταβάλλει η Τράπεζα Αίματος της Ιονικής ώστε να συνεχίσει το σπουδαίο έργο της και να λειτουργήσει ακόμα πιο δυναμικά πλέον προς όφελος των συναδέλφων και των οικογενειών τους!

Για την καλύτερη λειτουργία και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα άλλωστε όλου του εγχειρήματος, πλέον υφίσταται συνεργασία όλων των Συλλόγων του χώρου της Ιονικής (ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ – ΣΣΙΛΤΕ – ΣΥΙΛΤΕ) και μάλιστα συστάθηκε και η Κοινή Επιτροπή Αιμοδοσίας της Ιονικής.

Η Επιτροπή Αιμοδοσίας καταβάλλει πράγματι σημαντική προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή οργάνωση και κινητοποίηση των συναδέλφων ώστε να γίνει ξανά πρωτοπόρα η Τράπεζα Αίματος της Ιονικής.

Είναι απαραίτητο πλέον να… αιμοδοτήσουμε την Τράπεζα Αίματος με το «νέο αίμα» της Ιονικής Οικογένειας!

Για να καταστεί δυνατό να καλυφθούν οι ανάγκες των μελών του Συλλόγου μας και των οικείων τους, απαιτείται επιτακτικά πλέον η ενεργοποίηση του συνολικού δυναμικού της Ιονικής Οικογένειας και κυρίως της νέας γενιάς της Ιονικής.

Για να συμβεί αυτό, πρέπει να καταστεί συνείδηση στους συναδέλφους μας ότι όλοι μπορούμε και πρέπει να συνδράμουμε σε αυτήν την προσπάθεια για να ξανακάνουμε πρωτοπόρα την Τράπεζα Αίματος της Ιονικής! Σας καλούμε να παροτρύνετε τα παιδιά, τα εγγόνια, τα ανίψια σας και όποιον μπορεί να βοηθήσει, να προσφέρουν το αίμα τους στην Τράπεζα Αίματος των Συλλόγων μας, για να δημιουργηθεί ένα Πανελλαδικό Δίκτυο που θα προσφέρει την αλληλεγγύη του σε όποιον συνάδελφο ή οικείο του το χρειάζεται!

Σε πρώτη φάση αυτό μπορεί να γίνει με την εθελοντική αιμοδοσία στα Κέντρα Αιμοδοσίας ανά την Ελλάδα (κατάλογος των οποίων επισυνάπτεται στο παρόν – πατήστε εδώ).

Οι εθελοντές μας και όσοι έχουν τη δυνατότητα να δώσουν αίμα μπορούν να πηγαίνουν ανά πάσα στιγμή στα Κέντρα Αιμοδοσίας που βρίσκονται στη λίστα. Ο αιμοδότης δηλώνει απλά ότι το αίμα προσφέρεται για την τράπεζα αίματος των Συλλόγων μας και συγκεκριμένα αναφέροντας τον αριθμό “13451” που είναι ουσιαστικά η ταυτότητά μας στο Εθνικό Μητρώο Αιμοδοσίας.

Κάνε τη διαφορά!

Ο καθένας από εμάς μπορεί να κάνει τη διαφορά. Να κινητοποιήσουμε τους συναδέλφους, τους συγγενείς και τους δικούς μας ανθρώπους να αιμοδοτήσουν προς όφελος της Τράπεζας Αίματος και των συναδέλφων μας. Άλλωστε, αν κάποιος εκτός του χώρου της Ιονικής πιστώνει την Τράπεζα Αίματος της Ιονικής, θα μπορεί βεβαίως να εξυπηρετεί τυχόν δικές του ανάγκες.

Όποιος συνάδελφος προσφέρεται να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο ή χρειάζεται διευκρινίσεις, μπορεί να απευθύνεται στην Πρόεδρο της Επιτροπής Αιμοδοσίας συναδέλφισσα Αντιόπη Μάγγου ή στους Συλλόγου μας :

ΑΝΤΙΟΠΗ ΜΑΓΓΟΥ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ τηλ. 6940135339             

Τηλέφωνα ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ : 2103250692-3-4

Τηλέφωνα Συλλόγου Συνταξιούχων : 2103615765, 2103640541

 

Σας καλούμε να αγκαλιάσετε αυτήν την προσπάθεια και να τη στηρίξετε έμπρακτα. Όλοι μαζί, με κάθε μέλος της οικογένειάς μας, παιδιά, εγγόνια, αδέλφια, να αυξήσουμε την οικογένεια των αιμοδοτών του Συλλόγου μας. Είναι στο χέρι όλων μας να ξανακάνουμε την Τράπεζα Αίματος της Ιονικής ξανά μεγάλη ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται ουσιαστικά στις ανάγκες των συναδέλφων!

 
ΣΕ ΕΙΔΑ ΧΘΕΣ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΜΟΥ – Ένα ποίημα του συνάδελφου Γιώργου Στρούζα για τον έρωτα και την αγάπη

Ο… αειθαλής συνάδελφος Γιώργος Στρούζας (Σύνταγμα, Ναυαρίνου Πειραιά) συνεχίζει να μας κάνει την τιμή να μας εμπιστεύεται προς δημοσίευση τις δημιουργίες του. Κι εμείς, αντίστοιχα, θα του αποδίδουμε διαρκώς το θαυμασμό μας που στα 90 του χρόνια είναι ακόμα ενεργός, δημιουργικός και συνεχίζει να γιορτάζει τον έρωτα και την αγάπη.

Και εμείς ευχόμαστε τόσο στον Γιώργο όσο και σε όλο τον κόσμο να γιορτάζουν κάθε μέρα τον έρωτα και την αγάπη, αφού είναι ξεκάθαρα μία ανυπέρβλητη δύναμη ζωής και δημιουργίας!


 

ΣΕ  ΕΙΔΑ  ΧΘΕΣ  ΣΤΟΝ  ΥΠΝΟ  ΜΟΥ

Σε  είδα  χθες  στον  ύπνο  μου

με  νυφικό  ντυμένη,

και  από  πύλη  τ ουρανού

αργά  να  κατεβαίνεις.

Σε  εκκλησία  μπήκαμε

βγήκαμε  παντρεμένοι,

κάθε  φίλος  και  συγγενής

με  άνθη  να  μας  ραίνει.

Ξύπνησα  πανευτυχής

μα  δεν  ήσουνα  εκεί,

το  μαξιλάρι  είχα  αγκαλιά

πως  ήσουνα  εσύ.

Δ ως  μου  το  μαξιλάρι  σου

επάνω  να  πλαγιάσω,

ίσως  σε  όνειρο

μπορώ  να  σ’ αγκαλιάσω.

Να  νοιώσω  την  ανάσα  σου

ζεστή  στο  πρόσωπό  μου,

και  των  χειλιών  σου  τ’ άρωμα

να  σβήσει  τον  καημό  μου.

Όταν  χρυσώσει   η  ανατολή

άνοιξε  το  παραθύρι,

ρίξε  μου  το  γαρύφαλλο

που  έχεις  στο  ποτήρι.

Θα  το  κρατήσω  ευλαβικά

στο  στήθος  θα  το  βάλω,

με  τ’ άρωμά  του  να  μεθώ

δώρο  για  με  μεγάλο.

Γιώργος   Στρούζας
Το χρονικό της αποφασιστικής συμβολής της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ στις αυξήσεις των συντάξεων των συνταξιούχων συναδέλφων της Ιονικής μετά την εφαρμογή του Νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016)

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Η μεγαλύτερη επιτυχία του Συλλόγου μας και συνολικά του χώρου της Ιονικής εδώ και πολλά χρόνια ήταν αδιαμφισβήτητα η εξασφάλιση του συνυπολογισμού των αυξημένων ασφαλίστρων που καταβάλαμε (μετά το υπόμνημα Κουτρουμάνη – Αλεξόπουλου που έκανε δεκτό η Εθνική Αναλογιστική Αρχή) στον υπολογισμό των συντάξεων των συναδέλφων συνταξιούχων της Ιονικής. Ο συνυπολογισμός των αυξημένων ασφαλίστρων είχε ως αποτέλεσμα επιπλέον ποσοστά αναπλήρωσης και συνεπώς αυξήσεις στις ανταποδοτικές συντάξεις για το σύνολο των συνταξιούχων συναδέλφων μας του χώρου της Ιονικής.

 

Ο Σύλλογός μας και οι ασφαλιστικοί μας σύμβουλοι, από την πρώτη στιγμή που ίσχυσε ο νόμος Κατρούγκαλου για τον υπολογισμό, καθώς και των επανυπολογισμό των συντάξεων, διαπιστώσαμε ότι μέσα από τις διατάξεις του νόμου, μας δινόταν η δυνατότητα να τεκμηριώσουμε με αδιάσειστα στοιχεία τους λόγους που όχι μόνο θα απέτρεπαν τη μείωση των συντάξεών μας, αλλά θα προκαλούσαν και την αύξησή τους και προβήκαμε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες που θα θεμελίωναν τους ισχυρισμούς μας.

Ο τέως Διευθυντής του ΤΑΠΙΛΤ και τότε Γενικός Γραμματέας της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣσυνάδελφος Νίκος Αλεξόπουλος, αξιοποιώντας τις γνώσεις του και το αρχείο του από το 1962, σε συνεργασία με τον ασφαλιστικό μας σύμβουλο κ. Γεώργιο Κουτρουμάνη, θεμελίωσαν με βάση τις διατάξεις του νόμου το δικαίωμα των συνταξιούχων του ΤΑΠΙΛΤ όχι μόνο να μην υποστούν μειώσεις στις συντάξεις τους, αλλά να προκύψουν και αυξήσεις. Το εμπεριστατωμένο αυτό υπόμνημα αποδείκνυε με έγκυρα στοιχεία (όλα τα σχετικά ΦΕΚ κ.λπ.) το υψηλό ασφάλιστρο που κατέβαλλε τόσο ο εργοδότης, όσο και ο εργαζόμενος στο ΤΑΠΙΛΤ.

Το υπόμνημα αυτό μαζί με τα στοιχεία του αρχείου του συναδέλφου Νίκου Αλεξόπουλου υποβλήθηκε στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή, στην ΗΔΙΚΑ, στον e-ΕΦΚΑ αλλά και στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με κοινοποίηση στο Ταμείο μας.

Οι αρμόδιοι του e-ΕΦΚΑ σε συνεργασία με στελέχη του Υπουργείου, αφού το μελέτησαν και διαπίστωσαν ότι τα στοιχεία που τους είχαμε παραθέσει ήταν όλα ακριβή, αποδέχθηκαν τον πίνακα που τους είχαμε συνυποβάλει με το αυξημένο ποσοστό αναπλήρωσης βάσει ασφαλίστρου, το οποίο για πολλά χρόνια ήταν ακόμα και διπλάσιο από το ποσοστό ασφαλίστρου του ΙΚΑ (20%). Μάλιστα τα στελέχη του e-ΕΦΚΑ δεν έκρυψαν τον αιφνιδιασμό τους και διερωτήθηκαν πώς μια συνδικαλιστική οργάνωση έχει τις δυνατότητες για μελέτη και σύνταξη ολοκληρωμένου υπομνήματος με ακριβή υπολογισμό και προσδιορισμό των ποσοστών αναπλήρωσης βάσει των στοιχείων που είχε στη διάθεσή της!

Επιπλέον, δεν αφήσαμε στην τύχη και στις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ τη διεκπεραίωση της διαδικασίας του υπολογισμού των αυξημένων ποσοστών αναπλήρωσης. Αντίθετα, φτιάξαμε ειδικό λογισμικό πρόγραμμα και το παραδώσαμε στις αρμόδιες Αρχές, προκειμένου να αποδοθούν σωστά όλες οι εισφορές μας, κάθε χρόνου, κάθε μήνα, το οποίο αποτύπωνε σωστά τα επιπλέον ποσοστά αναπλήρωσης

Κατόπιν, των ανωτέρω ενεργειών μας, διαμορφώθηκε το πρόγραμμα για τον υπολογισμό και επανυπολογισμό των συντάξεων του ΤΑΠΙΛΤ με γνώμονα τον πίνακα του υπομνήματός μας και μάλιστα όταν προέκυπτε οποιοδήποτε ερώτημα, οι ασφαλιστικοί μας σύμβουλοι ήταν πάντα σε ετοιμότητα και έδιναν τις απαραίτητες διευκρινίσεις.  

Τελικά ποιοι ήταν οι «μηδίσαντες» και «ριψάσπιδες»;

Την ίδια περίοδο, δεχόμασταν λυσσαλέο πόλεμο από το τότε Προεδρείο του Συλλόγου Συνταξιούχων. Οι κκ. Κολλάτος, Καραδελή, Βέργος και οι συνεργάτες τους μας εγκαλούσαν, χαρακτηρίζοντάς μας “μηδίσαντες” και “ριψάσπιδες”, επειδή σπεύσαμε να προασπιστούμε τα συμφέροντα των συναδέλφων μας και αφού εξετάσαμε προσεκτικά το Νόμο Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016), προνοήσαμε και καταθέσαμε το υπόμνημα και τον πίνακα αυξήσεων των συντάξεων ώστε να συμπεριληφθούν στον υπολογισμό και επανυπολογισμό οι αυξημένες εισφορές μας, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μη μειώνονται, αλλά στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων να αυξάνονται οι συντάξεις μας…

Ενώ εμείς καταβάλαμε προσπάθειες για να γίνει αποδεκτό το υπόμνημα που θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των συντάξεών μας, το τότε θλιβερό Προεδρείο του Συλλόγου Συνταξιούχων έστελνε επιστολές ζητώντας να μη γίνει δεκτό το υπόμνημά μας και να υπολογιστούν οι συντάξεις μας με βάσει τα αρχικά ποσοστά αναπλήρωσης (βλ. εδώ). Ευτυχώς για όλους τους Ιονικάριους, δεν εισακούστηκαν…

Νομίζουμε κάθε συνάδελφος μπορεί να κρίνει την υπεύθυνη και συνετή διαχείριση των θεμάτων μας από την ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, σε σχέση με τους ανούσιους χειρισμούς της προαναφερθείσας ομάδας που τότε βρισκόταν στο Προεδρείο του Συλλόγου Συνταξιούχων, που είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω σκοπιμότητας έβλαπταν τα συμφέροντα της Ιονικής Οικογένειας…

 

Τα τεράστια οφέλη του επανυπολογισμού… στις τσέπες των συνταξιούχων συναδέλφων μας!

Μετά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλαμε και αφού το υπόμνημά μας έγινε αποδεκτό, έκτοτε νομίζουμε ότι όλοι οι προερχόμενοι από την Ιονική συνάδελφοι έχουν αντιληφθεί την τεράστια σημασία και επιτυχία αυτής της διαδικασίας για τις συντάξεις τους!

– Στους παλαιούς συνταξιούχους (συνταξιοδοτηθέντες προ 12.5.16) όχι μόνο δε μειώθηκε η σύνταξη – όπως έγινε στο 99% των συνταξιούχων άλλων Ταμείων – αλλά απέκτησαν αρνητική προσωπική διαφορά (μπορείτε να τη δείτε στο κάτω μέρος του ενημερωτικού σημειώματος συντάξεων) και κατά αυτό το ποσό αυξήθηκαν οι συντάξεις τους.

Οι παλαιοί συνταξιούχοι έλαβαν το 1/5 αυτής της αύξησης το 2019, μέχρι να φτάσουν πλέον στα 5/5 το 2023 (με αύξηση κάθε χρόνο 1/5). Αυτό σημαίνει ότι όποια αύξηση δοθεί πλέον στις συντάξεις, οι παλαιοί συνταξιούχοι θα τη λάβουν ολόκληρη.

– Τα ευεργετικά αποτελέσματα των ενεργειών μας ήταν ακόμα πιο άμεσα αντιληπτά στους νέους συνταξιούχους (συνταξιοδοτηθέντες μετά από τις 13.5.16 και την ισχύ του Νόμου Κατρούγκαλου), των οποίων οι συντάξεις υπολογίζονται με τα επιπλέον ποσοστά αναπλήρωσης που πετύχαμε. Μάλιστα, αυτό μπορεί να διαπιστωθεί στη συνταξιοδοτική απόφαση, αφού πρώτα αναφέρεται το ποσοστό αναπλήρωσης του Νόμου και αμέσως μετά προστίθεται ένα επιπλέον ποσοστό αναπλήρωσης λόγω των αυξημένων εισφορών, που τις περισσότερες περιπτώσεις είναι η μισή και πλέον ανταποδοτική σύνταξη. Αλλά και αυτός ο υπολογισμός γίνεται και σε νέα βάση, δηλαδή με το συντάξιμο μισθό να αφορά τις πάσης φύσεως αποδοχές, πράγμα που σημαίνει ότι οι συντάξεις των νέων συνταξιούχων είναι τελικά μεγαλύτερες από αυτές των παλαιών συνταξιούχων.

Επειδή μάλιστα δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη, για τους παλαιούς συνταξιούχους έχουμε προκαλέσει και έχουμε κάνει πιλοτική δίκη με το νομικό μας συνεργάτη δρ. Απόστολο Παπακωνσταντίνου στην οποία διεκδικούμε να γίνει ο υπολογισμός των συντάξεων και των παλαιών συνταξιούχων με βάση τις πάσης φύσεως αποδοχές. Η πιλοτική δίκη στο ΣτΕ εκδικάστηκε στις 14.1.22 και αναμένουμε την απόφαση.

 

Υποβάλαμε περισσότερες από 1.000 ενστάσεις για τη διόρθωση του επανυπολογισμού

Όταν εκδόθηκαν για πρώτη φορά (με τεράστια καθυστέρηση) τα πρώτα ενημερωτικά σημειώματα των συναδέλφων στους οποίους είχε γίνει ο επανυπολογισμός της σύνταξής τους από 1.1.19, οι ασφαλιστικοί μας σύμβουλοι είχαν εντοπίσει σφάλματα, τα οποία προσπαθήσαμε να διορθώσουμε καταθέτοντας περισσότερες από 1.000 ενστάσεις μέσω του Συλλόγου μας. Ουσιαστικά επρόκειτο για λανθασμένη εφαρμογή του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν4387/2016) και αφορούσαν διάφορες κατηγορίες παλαιών συνταξιούχων συναδέλφων.

Η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ βέβαια που είχε εντοπίσει αυτά τα σφάλματα από την πρώτη στιγμή, δεν έμεινε μόνο στις ενστάσεις, αλλά, όπως σας ενημερώναμε όλο αυτό το διάστημα, με συνεχείς επιστολές και επαφές με τους αρμοδίους, προσπαθούσε ώστε να διορθωθούν τα προβλήματα προς όφελος των συναδέλφων.

Μετά από μεγάλη προσπάθεια και επανειλημμένα διαβήματα προς τον e-ΕΦΚΑ, πολλά από αυτά τα σφάλματα πράγματι διορθώθηκαν τον Απρίλιο του 2021 (όταν έγινε επιτέλους και ο επανυπολογισμός των συντάξεων των περίπου 500 συναδέλφων στους οποίους δεν είχε γίνει από τον Ιανουάριο του 2019).

Ωστόσο, κάποια άλλα σφάλματα στον επανυπολογισμό των συντάξεων παλαιών συνταξιούχων παρέμειναν και συνεπώς συνεχίσαμε τις προσπάθειές μας για τη διόρθωσή τους, έστω και μεμονωμένα κατά περίπτωση, τα οποία και λύνονται σταδιακά με δική μας επιμέλεια μετά την επανεξέταση των εν λόγω συντάξεων.

 

Η μεγάλη επιτυχία της ανάκλησης συντάξεων

Μία από τις διαδικασίες που κινητοποίησαν οι Σύλλογοί μας και απέβη προς μεγάλο όφελος πολλών συναδέλφων μας ήταν τα αιτήματα ανάκλησης των συντάξεων των συνταξιούχων συναδέλφων μας που έχουν συνταξιοδοτηθεί προ της εφαρμογής του Ν. Κατρούγκαλου, όμως ήταν… τυχεροί μέσα στην ατυχία τους και καθυστέρησε η απόφαση συνταξιοδότησής τους, με αποτέλεσμα να εκδοθεί μετά την 12.5.2016 (όταν και τέθηκε σε ισχύ ο Ν. Κατρούγκαλου).

Οι ασφαλιστικοί μας σύμβουλοι εργάζονται πάντα για το καλύτερο δυνατό για τους συναδέλφους και… ξεσκονίζουν κάθε ασφαλιστική διάταξη. Στηριζόμενοι σε μία παλαιότερη εγκύκλιο του e-ΕΦΚΑ (συγκεκριμένα τη βρήκε η συναδέλφισσα Μαρία Φιλιπποπούλου) και με τη συνδρομή του νομικού μας συμβούλου δρ. Απόστολου Παπακωνσταντίνου, ανακαλύψαμε τη δυνατότητα να ζητηθεί ανάκληση των εν λόγω συνταξιοδοτικών αποφάσεων των συναδέλφων μας, εφόσον βέβαια αυτό ήταν προς το συμφέρον του συνταξιοδοτούμενου και να υπολογιστεί η σύνταξη με το Νόμο Κατρούγκαλου.

Ενημερώσαμε τα μέλη των Συλλόγων μας για αυτή τη δυνατότητα ώστε να προσκομίσουν τα απαραίτητα στοιχεία και να εξετάσουμε τις περιπτώσεις τους και τι συνέφερε τον καθένα. Πράγματι, η συναδέλφισσα Φιλιπποπούλου που διεύθυνε την όλη διαδικασία κατέβαλε άοκνες προσπάθειες επί μακρό χρονικό διάστημα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πράγματι συνέφερε η ανάκληση για κάθε συνάδελφό μας ξεχωριστά.

Εν συνεχεία, πάντα με την καθοδήγηση των Συλλόγων μας και της ασφαλιστικής μας συμβούλου συναδέλφισσας Μαρίας Φιλιπποπούλου, κατατέθηκαν οι εν λόγω αιτήσεις στο ΤΑΠΙΛΤ, το οποίο όμως δυστυχώς βρισκόταν επί μακρόν σε τέλμα, συσσωρεύοντας εκατοντάδες υποθέσεις συναδέλφων.

Όπως γνωρίζετε όμως, μετά από τις επίμονες ενέργειες των Συλλόγων μας, στο ΤΑΠΙΛΤ αποσπάστηκε μία νέα υπάλληλος και είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι τα αιτήματα των ανακλήσεων έχουν ήδη προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό. Μάλιστα, η διαδικασία των ανακλήσεων επιβεβαιώνει πανηγυρικά τους υπολογισμούς των ασφαλιστικών μας συμβούλων και τις προσδοκίες των συναδέλφων, αφού διαπιστώνονται αυξήσεις που – χωρίς υπερβολή – ξεπερνούν ακόμα και τα 1.000 ευρώ μηνιαίως!

Βεβαίως, αυτές οι αυξήσεις είναι αυτονόητο ότι δημιουργούν και τα αντίστοιχα αναδρομικά, που όπως αντιλαμβάνεστε είναι αρκετά μεγάλα ποσά για τον κάθε δικαιούχο.

*Κατά τον ίδιο τρόπο που επιτύχαμε αυξήσεις στις συντάξεις μας, είχε προηγηθεί η διεκδίκηση και επίτευξη για αυξημένο εφάπαξ :

Ο Νόμος Κατρούγκαλου προέβλεπε ότι οι συνταξιούχοι όλων των ειδικών ταμείων θα ελάμβαναν το 45% του μέσου όρου του μισθού τους ως εφάπαξ. Αφού αποδείξαμε ότι για αρκετά χρόνια πληρώναμε επιπλέον ασφάλιστρο (εργαζομένου και εργοδότη) κατορθώσαμε για τα έτη από την αρχή του εργασιακού βίου μέχρι και το 1992 να πάρουμε το 90% (δηλαδή το διπλάσιο!), από το 1992 μέχρι το 2001 το 67,5% και από το 2002 και εντεύθεν λαμβάνουμε το 45%.

Και βεβαίως, δε σταματήσαμε εκεί, αφού συνεχίσαμε με νομικές ενέργειες και πετύχαμε τους καταλογισμούς ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλει η τράπεζα και μέσω αυτής της διαδικασίας συνεχίζεται η προσπάθειά μας να διεκδικήσουμε το 100% του εφάπαξ για όλους τους συναδέλφους της Ιονικής, όπως αυτό προβλέπεται από το καταστατικό μας και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πετύχουμε και αυτή τη διεκδίκησή μας!

 

Οι συνάδελφοι της Ιονικής μπροστά από τις εξελίξεις χάρη στην ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Μετά από την ενδελεχή ανάλυση που σας παραθέσαμε, είμαστε βέβαιοι ότι όλοι μπορείτε να αντιληφθείτε πόσα θα είχαμε χάσει όλοι οι συνάδελφοι της Ιονικής, εάν η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ δεν είχε κινητοποιηθεί έγκαιρα με στοχευμένες και αποτελεσματικές ενέργειες όσον αφορά το Νόμο Κατρούγκαλου.

Όλες αυτές οι προσπάθειές μας στο θέμα του επανυπολογισμού των συντάξεων με βάση το Νόμο Κατρούγκαλου, οι οποίες έγιναν χάρη στο εξαιρετικό ασφαλιστικό μας επιτελείο, ουσιαστικά έφεραν τους συναδέλφους της Ιονικής μπροστά από τις εξελίξεις! Πρόκειται βεβαίως για μία τεράστια επιτυχία της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ προς όφελος όλων των προερχομένων από την Ιονική.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε βαθύτατα όλους τους ασφαλιστικούς και νομικούς μας συμβούλους, τους νομικούς μας συνεργάτες και τα στελέχη του Συλλόγου που χάρη στις άοκνες, συντονισμένες προσπάθειές τους, τη συνεχή εγρήγορσή τους, την επιμονή και υπομονή τους, κατόρθωσαν να φέρουν εις πέρας αυτό το τεράστιο έργο για το χώρο της Ιονικής.