ΣΥΙΛΤΕ No 105. ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ κλείστε τα αυτιά σας στις ανυπόστατες, κατευθυνόμενες φήμες

Συνάδελφοι,

Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες μίας σχεδιασμένης και μεθοδευμένης προσπάθειας μέσω διοχέτευσης ψευδών πληροφοριών στα μέσα ενημέρωσης με στόχο να πειστούν οι ασφαλισμένοι ότι επίκειται η αναγκαστική διάλυση του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ και η διανομή των αποθεματικών του με την επιστροφή των εισφορών των ασφαλισμένων. Αυτά τα κατευθυνόμενα και υστερόβουλα δημοσιεύματα αφενός δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, αφετέρου έρχονται να δημιουργήσουν περαιτέρω σύγχυση σχετικά με την ορθολογική αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που υφίστανται στο επικουρικό ταμείο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, στο οποίο είναι ασφαλισμένοι 11.000 εργαζόμενοι και συνταξιούχοι των τραπεζών.

Οι πληροφορίες βέβαια προέρχονται από αυτούς που άσκησαν διοίκηση τα τελευταία 8 χρόνια και με τις πράξεις και τις ενέργειές τους οδήγησαν το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στο σημερινό αδιέξοδο, όπως ακριβώς έπραξαν και με τον έτερο ασφαλιστικό φορέα (ΕΤΑΤ) που καλύπτει ασφαλισμένους, εργαζόμενους και συνταξιούχους της πρώην Πίστεως και δυστυχώς βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Την κρίσιμη αυτήν περίοδο που διέρχονται οι ασφαλιστικοί φορείς απαιτείται από όλες τις πλευρές που ενδιαφέρονται πραγματικά να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των ασφαλισμένων να επιδείξουν ψυχραιμία, να επιχειρήσουν ουσιαστικές προσπάθειες και να προβούν σε σοβαρό σχεδίασμά και συνεννόηση. Για όλους τους άλλους που είτε εξυπηρετούν αλλότρια συμφέροντα είτε δεν έχουν την ικανότητα να διαχειριστούν μία τόσο σοβαρή κατάσταση, τους συνιστούμε να προχωρούν σε εποικοδομητικές προτάσεις έπειτα από την κατάλληλη προετοιμασία και όχι να δημοσιοποιούν απόψεις που αφενός δεν μπορούν να υλοποιηθούν και αφετέρου είναι εξ ολοκλήρου παράνομες.

Τα εκβιαστικά διλήμματα που θέτουν ορισμένοι περί μεγάλων μειώσεων ή διάλυσης δεν έχουν καμία βάση και καμία ελπίδα υλοποίησης. Το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, σύμφωνα με πρόσφατη αναλογιστική μελέτη, διαθέτει 230 εκατ. € αποθεματικά που μπορούν να καλύψουν τις συντάξεις για σημαντικό χρονικό διάστημα και δε συντρέχει λόγρς διάλυσής του. Επιπλέον, η ενδεχόμενη απόφαση διάλυσής του απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη των 3/4 της Καταστατικής Γενικής Συνέλευσης και δεν πρόκειται να κάνουμε τη χάρη σε αυτούς που θέτουν τα συμφέροντα των τραπεζών πιο πάνω αυτά των ασφαλισμένων. Παράλληλα, όσα από τα μέλη του επικουρικού Ταμείου δικαιούνται επιστροφή εισφορών θα τις λάβουν μειωμένες κατά 45%, όσο μειώθηκαν και τα αποθεματικά του Ταμείου λόγω PSI και πτώσης των μετοχών, γεγονός αποτρεπτικό και ασύμφορο.

Τα Διοικητικά Συμβούλια του Συλλόγου Εργαζομένων της Alpha Bank προερχομένων εκ της Ιονικής και του Συλλόγου Συνταξιούχων Ιονικής-Λαϊκής Τράπεζας θα συνέλθουν σε ανοιχτή συνεδρίαση την ερχόμενη Τρίτη 08/7 στις 10.00 π. μ. στα γραφεία του Συλλόγου Εργαζομένων, Ευπόλιδος 8, πλατεία Κοτζιά, Αθήνα, 7ος όροφος, προκειμένου να διατυπώσουν ξεκάθαρες θέσεις και προτάσεις για την αντιμετώπιση της οριακής κατάστασης στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ. Στη συνεδρίαση θα παρευρεθούν για να καταθέσουν τις απόψεις τους και να συντονίσουν τα ζητήματα της εξειδίκευσής τους οι επιστημονικοί συνεργάτες των συλλόγων, η καθηγήτρια ασφαλιστικού δικαίου Νομικής Αθηνών κα Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, η νομικός εργατολόγος κα Ντέτα Πετρόγλου και ο αναλογιστής κος Βασίλης Μαργιός. Εν συνεχεία, έχει προγραμματιστεί να δοθεί συνέντευξη Τύπου στις 13.00 μ.μ. από τα προεδρεία των συλλόγων προκειμένου με βάση τα αποτελέσματα της συνάντησης και με τεκμηριωμένες θέσεις και στοιχεία να προτείνουν λύσεις για την αντιμετώπιση του σοβαρότατου διοικητικού, οικονομικού και αναλογιστικού αδιεξόδου που υφίσταται αυτήν τη στιγμή στο ΤΑΠΙΛΤΑΤ.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Ο Πρόεδρος                         Ο Γεν. Γραμματέας
Σ. ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ                   Θ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ