ΣΥΙΛΤΕ Νο 103. Εθελούσια έξοδος μετ’ εμποδίων

Υποχρεωτική η εξαγγελία της διαδικασίας

Η διαδικασία της εξαγγελίας εθελουσίας εξόδου εξελίσσεται εδώ και καιρό, χωρίς ακόμα να έχει να λάβει οριστική μορφή. Η καθυστέρηση που παρατηρείται, όπως είναι λογικό, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά αναφορικά με τις προθέσεις και τις μεθοδεύσεις της τράπεζας. Η νεφελώδης αυτή κατάσταση και οι απορίες γίνονται ακόμα πιο έντονες αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι στους υπόλοιπους τρεις τραπεζικούς ομίλους (Εθνικής, Πειραιώς και Eurobank), αλλά και στην Τράπεζα Αττικής έχουν ήδη οριστικοποιηθεί και προχωρήσει αντίστοιχες διαδικασίες συντεταγμένης εθελουσίας εξόδου (δηλαδή με θέσπιση συγκεκριμένων κινήτρων αποχώρησης γενικής εφαρμογής).

Δυστυχώς, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα η οποία μετά τη συγχώνευση δεν έχει υλοποιήσει εθελούσια έξοδο. Πέραν των προθέσεων της τράπεζας, υπάρχουν και αντικειμενικοί λόγοι που καθυστερούν την εξαγγελία προγράμματος εθελουσίας εξόδου:

– Οι εκκρεμότητες του ΕΤΑΤ (προσυνταξιοδοτικός φορέας της Εμπορικής και της Πίστεως), καθώς σε περίπτωση πραγματοποίησης εθελουσίας εξόδου δε θα υφίσταται η δυνατότητα, με βάση τα ισχύοντα, να καταβληθούν τα αντίστοιχα ποσά συντάξεων, μιας και ο συγκεκριμένος ασφαλιστικός φορέας βρίσκεται προ της οικονομικής κατάρρευσης.

– Μέχρι πρότινος στην τράπεζα υφίσταντο σοβαρές μισθολογικές διαφορές με τους συναδέλφους της Εμπορικής να βρίσκονται σε καλύτερη μισθολογική θέση από 20% έως 40%. Και βέβαια, ήδη η τράπεζα στην προσπάθειά της να εξομοιώσει τις αποδοχές, χωρίς να προσκαλέσει σε διάλογο τους εργαζομένους, με απόφαση του Γενικού Διευθυντή κ. Φιλάρετου προέβη σε μείωση κατά 20% των αποδοχών των συναδέλφων της Εμπορικής.

Πέραν, όμως, των εμποδίων που πρέπει να ξεπεραστούν, γεγονός παραμένει ότι έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για την υλοποίηση εθελουσίας εξόδου, όπως ακριβώς συνέβη και με τους υπόλοιπους τραπεζικούς ομίλους που ανακοίνωσαν και ολοκλήρωσαν τη διαδικασία, σχεδιάζοντας παράλληλα τη διαμόρφωση νέων προγραμμάτων εθελουσίας (sabbatical κά).
Εξ άλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη συγχώνευση με την Εμπορική, υφίσταται σχετική έκθεση που αναφέρει ότι ένα σημαντικό ποσοστό του ανθρώπινου δυναμικού της τράπεζας έχει τεθεί εκτός της παραγωγικής διαδικασίας λόγω ηλικιακών, αλλά και αντικειμενικών δυσκολιών προσαρμογής στη λειτουργία των σύγχρονων εφαρμογών που απαιτούν νέες δεξιότητες. Αντίστοιχα, υφίσταται και το φαινόμενο της επικάλυψης, ιδιαίτερα σε επίπεδο διευθύνσεων, αλλά και σε ένα σημαντικό ποσοστό στο δίκτυο. Τα δύο αυτά ζητήματα βρίσκονται στο επίκεντρο των προβληματισμών της διοίκησης, η οποία καλείται άμεσα να δώσει λύση, καθώς συνδέονται με τη μείωση του λειτουργικού κόστους και την ανανέωση της παραγωγικής διαδικασίας.
Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπόψη τα προαναφερθέντα και μετά την εξαγορά και της Citibank, εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι δεν είναι στο χέρι της τράπεζας η εξέλιξη της εθελουσίας εξόδου, αλλά πρόκειται για μία υποχρεωτική διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει αργά ή γρήγορα, λόγω και του αυστηρού πλαισίου που υφίσταται πλέον στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και γιατί είναι δεδομένο και αδιαμφισβήτητο ότι θα πρέπει να μειωθούν κατά 800-1000 οι θέσεις των εργαζομένων που αυτήν τη στιγμή παραμένουν κατ’ ουσίαν αναξιοποίητοι.

«Εγκληματική» η αποχώρηση

Σας έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι αυτή είναι η χειρότερη δυνατή περίοδος για να προχωρήσετε σε παραίτηση και θα συνεχίσουμε να επιμένουμε σε αυτήν τη θέση. Γνωστοποιούμε στους συναδέλφους της Ιονικής που έχουν ερωτηματικά και απορίες ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποφασίσουν να παραιτηθούν στο μεσοδιάστημα μέχρι την εξαγγελία της εθελουσίας, καθώς βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα το πολύ σημαντικό ζήτημα της πλήρους ανεπάρκειας του νέου μαθηματικού τύπου που εισήγαγε ο κ. Βρούτσης, με αποτέλεσμα το Ταμείο να αδυνατεί να εφαρμόσει τη νέα απόφαση.

Κρούουμε, λοιπόν, τον κώδωνα του κινδύνου και συμβουλεύουμε τους συναδέλφους να μην αποχωρήσει κανείς αυτήν την περίοδο γιατί πραγματικά πιστεύουμε ότι θα αποτελούσε μία επιλογή με αρνητικές συνέπειες στη ζωή τη δική τους και των οικογενειών τους.

Επιπλέον, ένας ακόμη λόγος για αυτοσυγκράτηση και υπομονή είναι η διαφαινόμενη ριζική, θετική τροπή της υπόθεσης του κλάδου πρόνοιας (εφάπαξ). Βρισκόμαστε ενώπιον σημαντικών εξελίξεων τις οποίες έχουμε δρομολογήσει και έχουμε μπει πλέον στην τελική ευθεία για να υποχρεώσουμε την τράπεζα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να καλύψει τα ελλείμματα του κλάδου πρόνοιας (εφάπαξ), όπως με ανάλογο τρόπο (επιχειρησιακή σύμβαση) κάλυψε τα ελλείμματα του εφάπαξ των συναδέλφων της Πίστεως. Έχουμε τονίσει ότι πρόκειται για μία υπόθεση τιμής και δικαιοσύνης και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας μέχρι την ικανοποίηση του καθόλα δίκαιου αιτήματός μας για την απόδοση εκ μέρους της τράπεζας ολόκληρου του εφάπαξ, όπως παλαιότερα είχε ρητά δεσμευτεί.

Επομένως, οποιαδήποτε απόφαση ή σκέψη για αποχώρηση στο μεσοδιάστημα θα είναι μία καταστροφική επιλογή για τα συμφέροντά σας και γι’ αυτόν το σκοπό πρέπει να επικοινωνείτε με τα στελέχη του συλλόγου μας για να ενημερώνεστε για όλες τις εξελίξεις στα τρέχοντα ζητήματα και να λαμβάνετε τις απαραίτητες πληροφορίες προτού πάρετε οποιαδήποτε απόφαση που αφορά το εργασιακό και ασφαλιστικό σας μέλλον. Ο στόχος μας είναι διττός και είμαστε βέβαιοι ότι με υπομονή και σωστή διαχείριση θα τον πετύχουμε: 1. Υλοποίηση συντεταγμένης εθελουσίας εξόδου αφού αποτελεί προαπαιτούμενο που έχει θέσει το ΤΧΣ και 2. Αποκατάσταση του εφάπαξ, κάτι που ουσιαστικά αποτελεί δέσμευση της τράπεζας που οφείλει να υλοποιήσει άμεσα.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                      Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Σ. ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ                    Θ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ