Η Ιονική Ενότητα εγγυητής των εξελίξεων στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ

Το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί στο επικουρικό μας ταμείο δε μας επιτρέπει ακόμα να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις για το μέλλον του. Η κατάσταση είναι ρευστή και ιδιαιτέρως κρίσιμη, καθώς βρισκόμαστε ενώπιον της τελικής επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων του ή της οριστικής διάλυσής του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο σύλλογός μας θα εξαντλήσει με υπεύθυνες ενέργειες κάθε δυνατότητα για τη διάσωση της επικουρικής μας σύνταξης.

Επειδή δε μας αρέσει να χαϊδεύουμε αυτιά, είναι γεγονός ότι οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές για το μέλλον του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ. Έχουμε βρεθεί στα πρόθυρα διάλυσής του, γεγονός που οφείλεται σε δομικά λάθη και υπονομευτικές ενέργειες των τελευταίων ετών από ανίκανες διοικήσεις που ναρκοθέτησαν την πορεία του επικουρικού μας ταμείου στα χρόνια της κρίσης. Κυρίως, όμως, λόγω της απαράδεκτης προσφυγής στη δικαιοσύνη με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων της ομάδας Κολλάτου, Βέργου, Προκόπη που διοικούν το Σύλλογο Συνταξιούχων, για το διπλασιασμό των συντάξεων, που οδήγησε την προοπτική του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ σε τέλμα και έδωσε άλλοθι στους συλλόγους των εν ενεργεία να προχωρήσουν σε ενέργειες που υπέσκαψαν τα θεμέλια ύπαρξης του ταμείου προς όφελος διαφόρων συμφερόντων.

Αρχικά έγινε απόπειρα εκροής των εισφορών και επιστροφής τους στους εν ενεργεία ασφαλισμένους. Όταν όμως έγινε κατανοητό πως επρόκειτο για μία παράνομη και αδιέξοδη επιλογή που παραπλανούσε δημιουργώντας ψευδείς προσδοκίες στους εν ενεργεία συναδέλφους, επιχειρήθηκε με ακραίο, αντιδημοκρατικό και αντισυναδελφικό τρόπο η τροποποίηση του καταστατικού και η ανάληψη των αποθεματικών από κάθε σύλλογο προκειμένου να διοχετευθούν σε επαγγελματικά προγράμματα επικουρικής ασφάλισης ή σε ασφαλιστικές εταιρίες. Για να πετύχουν τους στόχους τους προχώρησαν με μία σκανδαλώδη και νομικά αστήρικτη απόφαση στη διαγραφή 2.181 συνταξιούχων συναδέλφων που είχαν εξαγοράσει πλασματικά έτη προκειμένου να λάβουν επικουρική σύνταξη. Η Ιονική Ενότητα προειδοποιεί όσους θεωρούν πως θα επιτύχουν την υποθήκευση των αποθεματικών του ταμείου και των συντάξεων των συναδέλφων σε επισφαλή και επικίνδυνα συμφέροντα, ότι οι προσπάθειές τους θα πέσουν στον κενό αφού η καταστατική τροποποίηση -η διαδικασία απόφασης και εφαρμογής της- είναι παράνομη στο σύνολό της.

Η Ιονική Ενότητα ανάχωμα στις διαλυτικές ενέργειες

Η Ιονική Ενότητα παραμένει εγγυητής των εξελίξεων, αφού με τις επιλογές μας έχουμε αποδείξει επανειλημμένως ότι είμαστε ο μοναδικός συνδικαλιστικός φορέας που ενεργεί με μοναδικό γνώμονα τα συμφέροντα όλων των συναδέλφων. Με υπεύθυνη στάση και σοβαρές προτάσεις που ακουμπούν τη λογική και την πραγματικότητα, ευελπιστούμε να δώσουμε λύση στο ασφαλιστικό αδιέξοδο του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ.

Έπειτα από προσεκτική ανάλυση όλων των δεδομένων και παραμέτρων της υπόθεσης, έχουμε καταλήξει ότι η μόνη ρεαλιστική και ενδεδειγμένη εξέλιξη για τη διάσωση της επικουρικής ασφάλισης όλων των συναδέλφων είναι η ένταξη του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στο ΕΤΕΑ, όπως δηλαδή έχει συμβεί και με άλλα επικουρικά ταμεία στο πρόσφατο παρελθόν.

Πρώτος στόχος μας προς αυτήν την κατεύθυνση, που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, είναι η συγκέντρωση του 75% των υπογραφών της αντιπροσωπευτικής οργάνωσης του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, που είναι βεβαίως οι ασφαλισμένοι της Ιονικής, ώστε να τις καταθέσουμε στο Υπουργείο προκειμένου, όπως είχε δεσμευτεί ο απελθών Υπουργός, να κατατεθεί τροπολογία επέκτασης του νόμου Κουτρουμάνη που προβλέπει τη διαδικασία ένταξης ασφαλιστικών ταμείων στο ΕΤΕΑ. Βρισκόμαστε ήδη πολύ κοντά στη συγκέντρωση του απαιτούμενου αριθμού υπογραφών και καλούμε όλους τους συναδέλφους που έχουν αμελήσει να υπογράψουν τη σχετική αίτηση για υπαγωγή του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στο ΕΤΕΑ, να το πράξουν άμεσα, προκειμένου να κινήσουμε τη διαδικασία για υλοποίηση της μοναδικής προοπτικής διάσωσης του επικουρικού μας ταμείου και κατά συνέπεια της επικουρικής μας σύνταξης.

Πρέπει στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι οι πρόσφατες μνημονιακές ρυθμίσεις του Ν4334/15 περί ένταξης των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ δεν περιλαμβάνει την περίπτωσή μας, καθώς αφορά μόνο ταμεία Δημοσίου Δικαίου, ενώ σε πολλά από αυτά υφίσταται αντίθεση στην υπαγωγή τους στο ΕΤΕΑ αφού τα οικονομικά τους στοιχεία είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκά και είχαν ήδη λάβει αποφάσεις δημιουργίας επαγγελματικών ταμείων.

Η επόμενη κίνησή μας στα πλαίσια της στρατηγικής που έχουμε καταρτίσει είναι η ακύρωση της διαγραφής των 2.181 συνταξιούχων συναδέλφων μας από τα μητρώα μελών του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ. Όπως σας έχουμε ενημερώσει, αρχικά η σχετική προσφυγή μας με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων απερρίφθη, κατά τη γνώμη μας αδικαιολόγητα. Έχοντας θωρακίσει τη θέση μας με όλα τα απαραίτητα νομικά και όχι μόνο επιχειρήματα, είμαστε αισιόδοξοι ότι στην τακτική αγωγή θα ανατρέψουμε την αρνητική απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων και θα επιτύχουμε την ακύρωση της διαγραφής των συναδέλφων.

Επί των εξελίξεων της υπόθεσης σας ενημερώνουμε ότι πρόσφατα δημοσιεύτηκε πράξη του Ειρηνοδίκη Αθηνών, που διέτασσε την εγγραφή των τροποποιήσεων του καταστατικού του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στο Βιβλίο Σωματείων και την έναρξη ισχύος του τροποποιημένου καταστατικού. Θα προσβάλουμε άμεσα την πράξη αυτή με ανακοπή στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, αιτούμενοι να μην εγκριθούν οι τροποποιήσεις του καταστατικού ως αντίθετες με το νόμο. Θα ζητήσουμε δε την αναστολή εκτέλεσης της πράξης του Ειρηνοδίκη μέχρι την έκδοση απόφασης επί της ανακοπής που θα καταθέσουμε. Παράλληλα, με αγωγή ακύρωσης ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών θα προσβάλουμε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ταμείου με την οποία εγκρίθηκαν οι τροποποιήσεις του καταστατικού.

Συμμετοχή + Στήριξη + Παρουσία = Επιτυχία

Σε κάθε περίπτωση, εφιστούμε την προσοχή σε όλους εσάς τους ασφαλισμένους της Ιονικής, λόγω της κρισιμότητας των εξελίξεων και της σημασίας των υποθέσεων, να παραμείνετε στο πλευρό μας, αρωγοί των προσπαθειών μας, γιατί αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος προς την ευόδωση των στόχων μας. Όλες οι ενέργειές μας αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων σας και νοηματοδοτούνται μονάχα με τη δική σας στήριξη και συμμετοχή. Τις ημέρες που θα εκδικαστούν αυτές οι υποθέσεις, εκτός από το νομικό χειρισμό από τους συνεργαζόμενους δικηγόρους μας, θα χρειαστούμε τη δυναμική παρουσία και συμπαράστασή σας. Το τρίπτυχο συμμετοχή, στήριξη και παρουσία αποτελεί το πλέον σοβαρό εχέγγυο για την επιτυχημένη έκβαση της υπόθεσης τόσο στα δικαστήρια όσο και στις υπόλοιπες προσπάθειές μας.

Έχουμε το σθένος να σας κοιτάμε στα μάτια και να ζητάμε τη στήριξή σας γιατί έχουμε αποδείξει στο παρελθόν σε πολυάριθμες περιπτώσεις ότι το αξίζουμε, έχοντας δώσει αγώνες -τις περισσότερες φορές επιτυχημένους- για όλες τις υποθέσεις που σας αφορούσαν. Διότι βέβαια, δεν έχουμε καμία σχέση με την ανεύθυνη και ατελέσφορη στάση της γνωστής ομάδας του Συλλόγου Συνταξιούχων, που αφενός ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τα σημερινά αδιέξοδα και αφετέρου είναι ανίκανη να εκπονήσει ένα σοβαρό και ουσιαστικό σχέδιο αντιμετώπισής τους και προάσπισης των συμφερόντων των συναδέλφων.

Οι κκ Κολλάτος, Προκόπης και Βέργος προσπάθησαν προ ενός μηνός να εκδικάσουν με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων την ακύρωση των αποφάσεων της Γ.Σ. του ταμείου. Ενώ, λοιπόν, είχαν «βομβαρδίσει» τους συναδέλφους του Λεκανοπεδίου Αττικής με τηλεφωνικά μηνύματα επικαλούμενοι την επιτακτική ανάγκη να παρευρεθούν στη διαδικασία της εκδίκασης (που σημειωτέον κινούσε ο ανύπαρκτος Σύλλογος Βοηθηματούχων του κου Βέργου με παρεμβαίνοντα το Σύλλογο Συνταξιούχων των κκ Κολλάτου, Προκόπη κλπ), αποδείχτηκε ότι είχαν αμελήσει να επιδώσουν το δικόγραφο στον αντίδικο, εν προκειμένω στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, όπως σαφώς ορίζει ο νομικός κώδικας, με αποτέλεσμα να αναβληθεί η εκδίκαση της υπόθεσης!

Δυστυχώς, όμως, οι άστοχες ενέργειές τους σχετικά με το νομικό χειρισμό της υπόθεσης συνεχίστηκαν… Συγκεκριμένα, στις 20/7 εκδίκασαν ασφαλιστικά μέτρα με τη διαδικασία της προσωρινής διαταγής, την οποία το δικαστήριο απέρριψε και επανήλθαν παντελώς απροετοίμαστοι στις 22/7 με νέα εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων προσωρινής διαταγής για την ακύρωση των καταστατικών τροποποιήσεων του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ που απερρίφθη εκ νέου.

Αντιλαμβάνεσθε πλέον ότι οι κύριοι αυτοί, εκτός από άσχετοι είναι και επικίνδυνοι! Αντί να επιδιώξουν την εκδίκαση των ζωτικής σημασίας υποθέσεων με την τακτική διαδικασία, επεχείρησαν να τα δικάσουν με προσωρινές διαταγές που δεν είχαν καμία πιθανότητα επιτυχίας! Το χειρότερο δε από όλα είναι ότι επιβαρύνουν τις αγωγές που εκδικάζει η Ιονική Ενότητα για λογαριασμό μελών του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, αφού οι απορριπτικές αποφάσεις των προσωρινών διαταγών δημιουργούν ένα σοβαρό νομικό προηγούμενο στην εξέλιξη αυτών των υποθέσεων.

Συνάδελφοι, έχετε διαπιστώσει σε μία σειρά θεμάτων τη δράση και την αποτελεσματικότητα της Ιονικής Ενότητας. Εμείς, όμως, επιθυμούμε και επιδιώκουμε και τη δική σας ενεργοποίηση και συμμετοχή. Πρόκειται για μία πάγια συνδικαλιστική προτεραιότητα που δε θα βοηθήσει μονάχα στη διεκπεραίωση της προσπάθειας που επιχειρούμε για το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, αλλά σε όλες τις υποθέσεις που έχουν προκύψει ή αναμένεται να προκύψουν μέσα στο επισφαλές περιβάλλον που βιώνουμε.

Τα πράγματα πλέον είναι πολύ σοβαρά με άμεσο κίνδυνο να μην αποδίδεται στους επόμενους μήνες επικουρική σύνταξη σε ένα μεγάλο μέρος των συναδέλφων μας. Η Ιονική Ενότητα θα σταθεί εμπόδιο στις επιχειρούμενες ανατροπές των δικαιωμάτων μας. Με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και προσήλωση στους στόχους μας, ο σύλλογός μας μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των συναδέλφων. Όμως, οι δικές μας ενέργειες συνθέτουν το ήμισυ μίας επιτυχημένης στρατηγικής.

Η δική σας στήριξη και συνδρομή θα αποτελέσουν τον καταλυτικό παράγοντα για να τα καταφέρουμε!