Προ των πυλών της συμφωνίας και της αποκατάστασης της ομαλής λειτουργίας των τραπεζών – Του συνάδελφου Σαράντου Φιλιππόπουλου

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Πριν από τις τελευταίες πρωτοφανείς εξελίξεις, πριν την επιβολή capital controls, πριν το δημοψήφισμα, είχα καταθέσει την εκτίμησή μου σε άρθρο-παρέμβασή μου που σας παραθέτω εξ ολοκλήρου στη συνέχεια, για τη διαμόρφωση των πολιτικοοικονομικών εξελίξεων, εκφράζοντας την άποψή μου ότι σε κάθε περίπτωση, όποιες και αν είναι οι κινήσεις εντυπωσιασμού που θα χρησιμοποιηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έστω και την ύστατη στιγμή (βλ. capital controls, δημοψήφισμα), τελικά θα υπάρξει συμφωνία.

Σήμερα που η κατάσταση οδηγείται σε ορθολογισμό τολμώ να πω ότι η άποψη που διατύπωσα τείνει να επαληθευτεί πλήρως. Είμαι βέβαιος ότι στις αμέσως επόμενες μέρες θα υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία με τους εταίρους-δανειστές, είτε αυτή λάβει τη μορφή συμφωνίας-γέφυρας με μετάθεση του ολοκληρωμένου πακέτου μετά το καλοκαίρι, είτε με άμεση υπογραφή πλήρους συμφωνίας. Σε κάθε περίπτωση, θα επιφέρει νέα, επώδυνα μέτρα που θα δοκιμάσουν για μία ακόμα φορά τις αντοχές του ελληνικού λαού, αλλά στη θέση που έχουμε βρεθεί, είναι η μοναδική διέξοδος που διασφαλίζει με τις μικρότερες δυνατές απώλειες την ομαλή πορεία και λειτουργία της χώρας.

Η άλλη οδός είναι η ηρωική έξοδος από το ευρώ και η επαναφορά στη δραχμή. Η επιλογή αυτή θα μπορούσε να είχε κάποια λογική αν είχε γίνει με συντεταγμένο τρόπο, λεπτομερή και μακρόπνοο σχεδιασμό. Και αυτήν τη στιγμή σίγουρα δεν τηρούνται αυτά τα κριτήρια και δεν υφίστανται αυτές οι προϋποθέσεις. Η ασύντακτη έξοδος από το ευρώ θα ήταν ένας εφιάλτης μεγατόνων για την ελληνική κοινωνία και το βιοτικό μας επίπεδο, σε σημείο που οι απαισιόδοξες περιγραφές που έχουν δει το φως κατά καιρούς να προσεγγίζουν την πραγματικότητα..

Καλώς ή κακώς είχαμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε μία ιδιαιτέρως προβληματική και μία καταστροφική λύση. Οι καιροί είναι κρίσιμοι. Ας παραμείνουμε ενωμένοι και «ζωντανοί» ώστε μα αξιοπρέπεια και προσπάθεια να ατενίσουμε το μέλλον πιο αισιόδοξα. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι οδηγούμεθα σε εξεύρεση λύσης που θα έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή αποκατάσταση της λειτουργίας των τραπεζών που ιδιαίτερα για τον κλάδο μας αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα. Και η ζωή συνεχίζεται…

Ακολουθεί το άρθρο μου που δημοσιεύτηκε στις 25/6/2015 στην ιστοσελίδα μας:

“Ρήξη” με τις ψευδαισθήσεις ή αλλιώς η κατάρρευση της ουτοπίας – Του συνάδελφου Σαράντου Φιλιππόπουλου

Μετά από σχεδόν 5 μήνες παραμονής στο τιμόνι της χώρας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μετά από αλλεπάλληλες αλλαγές πλεύσης, χαμόγελα, διαφωνίες, συμβιβασμούς, «ρήξεις», κόκκινες γραμμές, υποχωρήσεις, συγκλίσεις και αποκλίσεις (και πόσα άλλα δεν ακούσαμε αυτό το διάστημα!), η πολυδιαφημιζόμενη διαπραγματευτική στρατηγική (;) θα αποδώσει καρπούς. Αναλογιζόμενος κανείς τι θα σημάνει η κατάρρευση των συνομιλιών και η ρήξη με τους εταίρους, το χάος που θα προκληθεί από τη συνεπακόλουθη χρεωκοπία στο εσωτερικό της χώρας που θα έχει ανεξέλεγκτες οικονομικές και ανθρωπιστικές συνέπειες, θεωρώ ότι κανείς δεν πρόκειται να σηκώσει το βάρος της ευθύνης μίας τέτοιας επιλογής. Είναι βέβαιο ότι η πολυπόθητη από τη μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων συμφωνία της χώρας με τους εταίρους-δανειστές, βρίσκεται προ των πυλών.

«Πείσματα» και «τσαλιμάκια» πρέπει να περιμένουμε από όλες τις πλευρές μέχρι και την ύστατη στιγμή, μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο, ώστε ο καθένας να κερδίσει (ή μάλλον να φανεί ότι κερδίζει) κάποιο σημείο ακόμα και στο παρά πέντε. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι δεν πρέπει -και δεν έπρεπε- να υφίσταται ουδεμία ανησυχία για το αν τελικά θα υπογραφεί συμφωνία, αν θα συνεχίσουμε να συναλλασσόμαστε με το ευρώ, αν θα παραμείνουμε Ευρωπαίοι.

Σίγουρα, όμως, οι τελευταίοι μήνες ίσως να αποτελέσουν ένα ποιοτικό μάθημα για τον ελληνικό λαό που μπορεί να τον κάνει σοφότερο. Ίσως. Θα δείξει το μέλλον. Η κυβέρνηση με στήριγμα τους ΑΝΕΛ και κύριο μέτοχο το ΣΥΡΙΖΑ, η «πρώτη φορά αριστερά» που θα έφερνε την ελπίδα, σπάζοντας τα δεσμά της παγκόσμιας, ιμπεριαλιστικής, καπιταλιστικής ελίτ, πλέον προβληματίζει ακόμα και τους ίδιους τους βουλευτές της με τις επιλογές και τη στρατηγική της -πολλώ δε μάλλον τους πολίτες- και θα πρέπει να καταβάλει τιτάνια προσπάθεια στη διαχείριση των πολιτικών εξελίξεων μετά την επικείμενη υπογραφή της επώδυνης συμφωνίας, αν θέλει να έχει διάρκεια αυτό το κυβερνητικό σχήμα. 

Οφείλει όμως και ο ελληνικός λαός να μην αφήσει και αυτό το δίδαγμα να του ξεφύγει σαν να ήταν απρόσεχτος μαθητής στο τελευταίο θρανίο. Να αντιληφθεί ότι δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές και οι παραμυθένιες ιστορίες δε χωρούν στο στυγνό περιβάλλον τους σύγχρονου και ασταθούς διεθνούς πολιτικού γίγνεσθαι. Ωραία όλα αυτά που μας έταζαν προ εκλογών – όπως κάθε κλασικό ελληνικό κόμμα που σέβεται τον εαυτό του, αλλά όχι τους ψηφοφόρους και τους πολίτες. Η ωμή αλήθεια, όμως, πέραν της όποιας ονομασίας της δώσουν (έντιμη συμφωνία, συμβιβασμός κλπ) είναι ότι η νέα δανειακή σύμβαση βασίζεται στην προέκταση των προηγούμενων που είχαν υπογραφεί. Και μπορεί εκ πρώτης όψεως, πράγματι να προστατεύθηκαν ως κόρη οφθαλμού οι παρεμβάσεις σε μισθωτούς, συνταξιούχους και στα εργασιακά, αλλά δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι η συμφωνία εν συνόλω που επικεντρώνεται σε άμεσους και έμμεσους φόρους, θα έχει εμφανείς και ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας.

Ένας κινέζος φιλόσοφος είχε πει ότι αν ζούσε τη ζωή του «ανάποδα», από γέρος σε μωρό, δε θα έκανε κανένα λάθος. Πόσο θα ήθελαν τώρα πια και οι κύριοι της κυβέρνησης να μην είχαν προβεί σε ακραίες προεκλογικές εξαγγελίες που πλέον παραδέχονται και οι ίδιοι δια στόματος κορυφαίων στελεχών (βλ. Μητρόπουλος) ότι ήταν «χίμαιρες και ουτοπίες». Η συνθηματολογία είναι απαραίτητη για τη διαμόρφωση πολιτικής συνείδησης σε ένα νεαρό και ανώριμο στάδιο. Στη συνέχεια πρέπει να εγκαταλείπεται προς χάριν της γνώσης, της επιχειρηματολογίας και του σχεδιασμού για την επίτευξη των στόχων. Τα συνθήματα τύπου «σκίζουμε και καταργούμε τα μνημόνια» ή μονομερείς δηλώσεις και αποφάσεις για «επονείδιστο χρέος» και στάση πληρωμών που θα αλλάξουν τις ζωές μας, μας τελείωσαν μέσα σε πέντε μήνες. Συγκεκριμένα μας τελείωσαν μέσα σε λίγες μόλις μέρες μετά τις εκλογές… Η «ρήξη» επήλθε μεν, αλλά όχι με τους δανειστές, με το ΔΝΤ, με το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, αλλά με τις ουτοπίες, τις ψευδαισθήσεις και τις χίμαιρες που καλλιεργήθηκαν προεκλογικά.

Χάθηκε πολύτιμος χρόνος

Λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών και των νομοτελειακών σχεδόν υποχωρήσεων από τις προεκλογικές «δεσμεύσεις» των συγκυβερνούντων και κυρίως του πλειοψηφούντος κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώ ότι ήταν πολύ μεγάλο στρατηγικό λάθος η μη υπογραφή δανειακής σύμβασης τον πρώτο μήνα μετά την εκλογική του νίκη και το σχηματισμό κυβέρνησης. Τότε δηλαδή που πράγματι η Ευρώπη είχε αιφνιδιαστεί, καθώς θεωρούσε ότι για μία ακόμα φορά οι ανερυθρίαστες παρεμβάσεις της στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα θα απέδιδαν καρπούς, ανατρέποντας το πολιτικό σκηνικό. Τότε που οι θεσμοί βρέθηκαν σε ειλικρινή αμηχανία την οποία μάλιστα δυσκολεύονταν να κρύψουν και ίσως να μην ήταν προετοιμασμένοι για μία τόσο «ασυνήθιστη» αλλαγή. Τότε, ίσως και να υπήρχαν περιθώρια να ασκηθούν μεγαλύτερες πιέσεις. Όχι βέβαια για τις… ουτοπίες -προς Θεού-, αλλά για την επίτευξη των καλύτερων δυνατών όρων στη συμφωνία.

Δυστυχώς, όμως, για μία ακόμα φορά οι ψευδεπίγραφες υποσχέσεις έπαιξαν καταλυτικό ρόλο. Αν οι νεοεκλεγέντες επεδίωκαν πιεστικά μία αναδιαρθρωμένη συνολική συμφωνία, οι προεκλογικές κορώνες τους θα εξανεμίζονταν πρόδηλα σε λίγα 24ωρα και είναι αμφίβολο αν θα μπορούσαν να δαμάσουν τις αντιδράσεις ενός προδομένου εκλογικού σώματος. Αυτός ο φόβος, της διαχείρισης των προεκλογικών υποσχέσεων σε σχέση με τη μετεκλογική πραγματικότητα, τους κυρίευσε, με αποτέλεσμα να αδρανήσουν και να χάσουν πολύτιμο χρόνο.

Στη συνέχεια, βέβαια, αφού οι εταίροι ξεπέρασαν την πρώτη ψυχρολουσία, με περίσσεια διαπραγματευτική εμπειρία σε σχέση με τη νέα κυβέρνηση, ανασυντάχθηκαν, επιδόθηκαν σε παρελκυστικές τακτικές παραπλάνησης και εκφοβισμού και δημιούργησαν ένα ασφυκτικό πλέγμα, το οποίο σταδιακά περικύκλωσε την κυβέρνηση, φτάνοντας σε σημείο ασφυξίας. Και τότε, οι κόκκινες γραμμές… πρασίνισαν, οι ανυποχώρητες θέσεις υποχώρησαν και επαναστατικές κραυγές σίγησαν. Γιατί φτάσαμε πράγματι στην ώρα της κρίσεως.

Μετά τη συμφωνία, τι;

Βέβαια, στην πράξη κρινόμεθα όλοι και επειδή ακόμα οι μνήμες της αδιαμφισβήτητα μεγάλης εκλογικής νίκης της «άλλης αριστεράς» είναι νωπές, υφίσταται ακόμα απόθεμα υπομονής για να δούμε κυρίως τη διαχείριση της επόμενης μέρας της συμφωνίας. Οφείλουν, όμως, όλοι στην κυβέρνηση προηγουμένως να αφήσουν τα «θα» και τα παιχνίδια στην πλάτη του ελληνικού λαού. Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί η κακόγουστη φάρσα μετονομασίας της «τρόικας» σε «θεσμούς»; Αυτή η άκρως υποκριτική και υποτιμητική της νοημοσύνης των πολιτών προσπάθεια, που πλέον δε φέρνει αποτελέσματα ούτε σε παιδάκια δημοτικού, είναι ενδεικτική της έλλειψης σοβαρότητας των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης. Πώς, λοιπόν, θα μπορέσουμε να εμπιστευθούμε αυτούς τους ανθρώπους να διαχειριστούν την επόμενη μέρα; Να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών και να ξεπεράσουν τα υψηλότατα εμπόδια που ορθώνονται στο διάβα τους; Να λάβουν τις κρίσιμες αποφάσεις και να υλοποιήσουν ένα μακρόπνοο πλάνο;

Ο σχεδιασμός για την υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων που τόσο ανάγκη έχει η Ελλάδα για την ανάπτυξή της και η πάταξη της παραοικονομίας, της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς είναι τα κεντρικά ζητήματα στα οποία θα κριθεί η κυβέρνηση. Εξ άλλου, οι περιβόητες μεταρρυθμίσεις, πέραν του ασφαλιστικού και τις διαφωνίες που υπάρχουν, αφορούν κυρίως αυτούς τους τομείς, στους οποίους όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να εφαρμοστούν γενναίες παρεμβάσεις, αλλά ποτέ κανείς δεν έκανε τίποτα! Παράλληλα, η κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί και τις αντιδράσεις των πολιτών στα νέα μέτρα και στις συνέπειες που θα επιφέρουν στην καθημερινότητά τους, αν δε θέλει να καταλήξει να ταυτίζεται με ένα σύγχρονο Κρόνο που καταβροχθίζει τα παιδιά του!

Ειλικρινά, εύχομαι να δώσει σπουδαίο και τελεσφόρο αγώνα και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων για το καλό του τόπου και των “ξεζουμισμένων” πολιτών του που έχουν υποστεί μία άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία πολιτική λιτότητας και ύφεσης. 

Μέσα από το πρίσμα μίας γυάλινης σφαίρας…

Επειδή, όμως, στην Ελλάδα αρεσκόμεθα να παριστάνουμε τους μελλοντολόγους και τους επαΐοντες, οφείλω να παραδεχτώ ότι αυτή η κακή συνήθεια κατατρύχει και εμένα…

Προβλέπω ότι αν στο αμέσως επόμενο διάστημα δεν αποδειχθεί η κυβέρνηση οργανισμός που θα λειτουργήσει με αποτελεσματικότητα και υψηλές αποδόσεις, στο τέλος του δρόμου που πήραμε θα ψάχνουμε για μία νέα λύση. Και τότε πλέον, ο ελληνικός λαός θέλω να πιστεύω ότι θα έχει βγάλει με ακρίβεια τα συμπεράσματά του. Γιατί και ο Γιώργος Παπανδρέου με άλλες επιδιώξεις και σχεδιασμό υπερψηφίστηκε, αλλά οι αδηφάγοι κερδοσκοπικοί μηχανισμοί και κάποιοι εσφαλμένοι χειρισμοί, τον οδήγησαν σε ένα τραγικό αδιέξοδο. Ο Αντώνης Σαμαράς υποσχόταν ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης 18 δις ευρώ ισοδύναμα επαναδιαπραγμάτευσης για να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη και ως επικεφαλής της κυβέρνησης έφερε μηδέν εις το πηλίκον. Ο Αλέξης Τσίπρας διατεινόταν ότι θα «έσκιζε τα μνημόνια», θα «διέγραφε το επονείδιστο χρέος» και θα «βαρούσε νταούλια δίνοντας το ρυθμό να χορεύουν οι αγορές» (όταν έχει γίνει ξεκάθαρο πλέον ότι οι αγορές είναι ανεξέλεγκτες και δεν μπορούν να τιθασευθούν ούτε καν από τον πλανητάρχη ή ένα πανίσχυρο οργανισμό όπως η Ε.Ε. με επικεφαλής τη Γερμανία), αλλά άνθρακες ο θησαυρός!

Μήπως ήρθε η ώρα και ο ελληνικός λαός να αντιληφθεί την πραγματικότητα και να πράξει και επιλέξει υπεύθυνα; Να συνειδητοποιήσει ότι για να εξέλθουμε από τη μέση του λαβύρινθου στον οποίο μας έχουν ανώμαλα προσγειώσει, απαιτείται υπομονή, προσπάθεια και ορθή κρίση. Και μέχρι σήμερα δυστυχώς -ας είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας- δεν έχει επιδείξει τίποτα από αυτά.

Προσωπικά, το μόνο για το οποίο δεν ανησυχώ είναι το χρέος. Δεν πρέπει κανείς να νομίζει ότι η Ελλάδα είναι το πρόβλημα. Το επίκεντρο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης! Αντιθέτως, η χώρα μας είναι απλά ο παραμορφωτικός καθρέπτης της αποτυχίας ενός οικονομικού συστήματος. Νομοτελειακά ο παγκόσμιος καπιταλισμός, οι Η.Π.Α., η Ε.Ε. και όλοι αυτοί που ονομάζουμε ελεύθερες αγορές και οικονομία, που άμα τη εμφανίσει τους πάντα έβρισκαν τρόπους να επιβιώσουν, θα υποχρεωθούν λόγω του τραγικού αδιεξόδου στο οποίο έχουν εγκλωβιστεί τα «μεγάλα ψάρια» (οι Η.Π.Α., η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία κλπ) να πραγματοποιήσουν μία παγκόσμια διάσκεψη για το χρέος, το οποίο εν μία νυκτί θα ενταφιαστεί στους προϋπολογισμούς των κεντρικών τραπεζών. Όλοι γνωρίζουν βαθιά μέσα τους, είτε το παραδέχονται είτε όχι, ότι αυτή είναι και η μόνη λύση που αργά ή γρήγορα θα κυριαρχήσει. Μέχρι τότε, όμως, ο καθένας προσπαθεί να διεκδικήσει την καλύτερη δυνατή θέση σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον, ενώ εμείς οφείλουμε να αποφύγουμε τον καταποντισμό. Να συνεχίσουμε έστω και εν μέσω τρομερών θυσιών και δυσκολιών να δηλώνουμε δυνατά την ύπαρξη και την αξιοπρέπειά μας. Και ευελπιστώ να τα καταφέρουμε.