Στις 26/04/23 ξεκινά η δίκη των υπεύθυνων της καταστροφής του επικουρικού μας ταμείου – Σε αγωνία και εγρήγορση για την απονομή δικαιοσύνης και την προοπτική της επικουρικής μας σύνταξης

· Στις 26/04/23 ξεκινά η δίκη των υπεύθυνων της καταστροφής του επικουρικού μας ταμείου

· Σε αγωνία και εγρήγορση για την απονομή δικαιοσύνης και την προοπτική της επικουρικής μας σύνταξης

 

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Σε πρόσφατο δημοσίευμά μας σας ενημερώσαμε ότι μετά και από το υπ’ αριθμ. 769/2022 αμετάκλητο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο επικυρώθηκε η παραπομπή στο τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών των μελών της Διοίκησης του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ που αποφάσισαν την καταστροφική επένδυση των 55.500.000 € στην Τράπεζα Αττικής, οι υπαίτιοι για την απώλεια των διαθεσίμων του Ταμείου παραπέμπονται να δικαστούν για κακουργηματική απιστία σε βάρος του Ταμείου και των ασφαλισμένων μελών του.

Πλέον έχει γίνει γνωστή και η ημερομηνία έναρξης της δίκης, την οποία περιμένουμε τα μέλη του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, που τόσο έχουμε ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να απονεμηθεί δικαιοσύνη σχετικά με τη ζημιογόνο επένδυση ενός τεραστίου χρηματικού ποσού από τα διαθέσιμα κεφάλαια του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, της εκμηδένισης του κεφαλαίου αυτού και της πρόκλησης ζημίας ύψους περί τα 52 εκατομμύρια ευρώ στο ταμείο από την τότε διοίκησή του.

Στις 26/04/2023 θα ξεκινήσει η πολύκροτη δίκη στο αρμόδιο ποινικό δικαστήριο, προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες που αναλογούν στην τότε διοίκηση του Ταμείου μας που έλαβε την καταστροφική αυτή απόφαση ενάντια σε κάθε λογική και παρά το γεγονός ότι υπήρξαν σφοδρές αντιρρήσεις και προειδοποιήσεις από την ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ και τον ΣΥΙΛΤΕ.

 

Οι συνταξιούχοι «πληρώνουν τα σπασμένα» της καταστροφικής απόφασης

Η καταστροφική αυτή επένδυση, η οποία εξανέμισε περίπου το 1/2 των ταμειακών διαθεσίμων και το 1/4 του συνολικού ενεργητικού του Ταμείου, αποτέλεσε δυστυχώς καθοριστικό ανασταλτικό παράγοντα για τη βιωσιμότητα του Ταμείου μας, με αποτέλεσμα – μετά από νέα σκανδαλώδη απόφαση της τότε διοίκηση του Ταμείου – οι συντάξεις για χιλιάδες συνταξιούχους συναδέλφους μας να έχουν κατατρακυλήσει σε επίπεδο… φιλοδωρήματος των 50 ευρώ!

Στην προηγούμενη ανακοίνωσή μας άλλωστε, σας είχαμε αναλύσει διεξοδικά τη σκανδαλώδη πορεία της επένδυσης αυτής και τι επακολούθησε, ζητώντας να κρίνετε από μόνοι σας τα αποκαλυπτικά γεγονότα που σας παρουσιάζαμε :

– Στις 16-12-2015 τα παριστάμενα μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου (πλην των κ.κ. Ακριτίδη και Μαντζαβά) αποφάσισαν τη συμμετοχή του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank με τη διάθεση συνολικών κεφαλαίων ύψους 55,5 εκατ. ευρώ.

– Κι όλα αυτά ενώ όλη η οικονομική κοινότητα της χώρας γνώριζε ότι η Attica Bank δεν αποτελούσε ούτως ή άλλως επενδυτική ευκαιρία, αφού την τελευταία πενταετία πριν από την επένδυση (έτη 2010-2014) παρουσίαζε συνολικά ζημίες ύψους 568 εκατομμυρίων ευρώ, δεν υπήρχε κανένα εγκεκριμένο πλάνο αναδιάρθρωσης, ενώ είχαν προηγηθεί αποτυχημένες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου!

– Οι Σύλλογοί μας απέστειλαν άμεσα εξώδικη διαμαρτυρία – δήλωση και πρόσκληση για την απόφαση αυτή που έβαζε στον ντορβά τις εισφορές των μελών του επικουρικού μας Ταμείου, στην οποία ουδεμία απάντηση λάβαμε!

– Παρά την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που καταθέσαμε για την επίδειξη των εγγράφων που δικαιολογούσαν την απόφαση του Δ.Σ., το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι δε διέθετε τα απαραίτητα έγγραφα, αφού αρνήθηκε την υποχρέωση σύνταξης και επίδειξής τους.

– Οι Σύλλογοί μας, δια των εκπροσώπων τους, Σαράντο Φιλιππόπουλο πρόεδρο της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ και Νίκο Αλεξόπουλο, τότε πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων, μόνοι από τόσους συνδικαλιστικούς κοινωνούς, ζήτησαν την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά.

Δυστυχώς, το αποτέλεσμα θα πληρώσουμε όλοι εμείς, τα μέλη του Ταμείου, αφού από τα 115,6 εκατομμύρια ευρώ διαθεσίμων κεφαλαίων του (σε τραπεζικές καταθέσεις και αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων), ήδη έχουν εξανεμιστεί περίπου τα 52,3 εκατ. ευρώ.

 

Παραμένουν «γαντζωμένοι» στο Ταμείο

Βεβαίως, πέραν της καταστροφικής απόφασης που έλαβαν το 2015 και αποτέλεσε τροχοπέδη για τη βιωσιμότητα του Ταμείου μας, το ίδιο προβληματική ήταν και η συμπεριφορά των υπευθύνων έκτοτε, αφού τα μέλη της διοίκησης που έλαβαν την απόφαση αυτή, ζημιώνοντας υπέρογκα το επικουρικό μας ασφαλιστικό ταμείο, δεν είχαν την ευθιξία έστω να παραιτηθούν από τις θέσεις τους μετά την κατηγορία που τους αποδόθηκε για κακουργηματική απιστία.

Όλα αυτά τα χρόνια με τις αποφάσεις τους έχουν μετατρέψει ένα αυτοδιαχειριζόμενο φορέα επικουρικής ασφάλισης σε μία κλειστή εταιρεία με διαδικασίες που προσβάλλουν το συνδικαλισμό και την έννοια της συλλογικότητας, στην οποία στηρίχτηκε το Ταμείο κατά την ίδρυσή του. Πρόκειται για μία πρωτοφανή εξέλιξη και πιστεύουμε πως είναι ντροπιαστικό το γεγονός ότι παρά τις συνεχείς καταγγελίες μας δεν έχει παρέμβει η Πολιτεία για να αποκαταστήσει τη νομιμότητα και να προστατεύσει τα ασφαλισμένα μέλη του Ταμείου.

Και όταν πλέον μετά από νέες ενέργειες των Συλλόγων μας οι επικίνδυνοι και πλέον κατηγορούμενοι διοικούντες κινδύνευαν να απομακρυνθούν με αποφάσεις της δικαιοσύνης, συνεχίζοντας τα τεχνάσματα στα οποία πραγματικά έχουν… εντρυφήσει, τοποθέτησαν στις θέσεις τους ανθρώπους της απόλυτης επιρροής τους και μέσω της… «πριβέ» Γενικής Συνέλευσης που έχουν εμπνευστεί προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους, αποφάσισαν σκανδαλωδώς να στηρίξει το Ταμείο δικαστικά τους κατηγορούμενους (δηλαδή αυτούς που κατηγορούνται για κακουργηματική απιστία σε βάρος του Ταμείου!), αλλά και να μη διεκδικήσει αποκατάσταση της ζημίας που υπέστη από τους υπαιτίους!

Ουσιαστικά, οι ίδιοι άνθρωποι που έλαβαν την καταστροφική απόφαση της επένδυσης, χωρίς να έχουν ακολουθηθεί οι υποχρεωτικές, νόμιμες διαδικασίες, εξακολουθούν με διάφορες μεθοδεύσεις και τεχνάσματα να παραμένουν γαντζωμένοι στη διοίκηση του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ! Έχουν συνδέσει την προσωπική τους διάσωση με την παραμονή τους στη διοίκηση του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, αφού με αυτόν τον τρόπο τους δίνεται η δυνατότητα να μην παρίσταται το Ταμείο ως Πολιτική Αγωγή, σε μία υπόθεση που ουσιαστικά αφορά την κακουργηματική απιστία σε βάρος του ίδιου του Ταμείου και των ασφαλισμένων μελών του!

 

·        Ζωτικής σημασίας να αλλάξει η διοίκηση του Ταμείου

·        Στηρίξτε την προσπάθειά μας – Υπογράψτε τη Δήλωση

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Ο «Σύλλογος Εργαζομένων και Συνταξιούχων Ιονικής Τράπεζας “Ιονική Ενότητα”» και ο «Σύλλογος Εργαζομένων στην “Alpha Bank” Προερχομένων εκ της Ιονικής “ΣΥΙΛΤΕ”» ανέδειξαν από την πρώτη στιγμή τη σημασία που είχε για την επικουρική μας ασφάλιση  η καταστροφική απόφαση της επένδυσης στην Τράπεζα Αττικής. Για αυτό άλλωστε κυνηγήσαμε εξ αρχής την υπόθεση, καταθέσαμε τη μηνυτήρια αναφορά και δεν πτοηθήκαμε παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που διάφοροι επιτήδειοι έβαζαν στο δρόμο μας.

Τώρα, που έχουμε δικαιωθεί με την παραπομπή σε δίκη των υπεύθυνων καταστροφής του επικουρικού μας ταμείου και αναμένουμε την κρίση από τη δικαιοσύνη για αυτή τη σοβαρή ποινική υπόθεση, προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες και να λάμψει η αλήθεια – αφού πιστεύουμε ότι θα ξεγυμνωθούν οι κατηγορούμενοι, τα τεχνάσματα και οι μεθοδεύσεις τους – , ζητάμε και από εσάς στο εξής να αφήσετε πίσω την αδράνεια που τους παρείχε τόσα χρόνια άλλοθι σιωπηρής συναίνεσης, να σταθείτε στο πλευρό μας και όλοι μαζί να αγωνιστούμε για την προοπτική και το μέλλον της επικουρικής μας ασφάλισης!

Εν όψει και της έναρξης της δίκης στις 26/04/2023, οφείλουμε από τώρα να προετοιμάσουμε τις κινήσεις μας για τη διάσωση και την καλύτερη δυνατή προοπτική της επικουρικής μας σύνταξης!

Παρόλο που  έχουμε μπει στην τελική ευθεία για την απόδοση ευθυνών με την ποινική δίκη να είναι προ των πυλών, δυστυχώς ελλοχεύει ο σοβαρός κίνδυνος να απουσιάζει το ίδιο το Ταμείο από τη δίκη για την καταστροφική επένδυση που εξαΰλωσε τα διαθέσιμά του και εκμηδένισε τις συντάξεις μας, αλλά και να εμφανιστεί ότι συμπορεύεται με τους κατηγορούμενους, εγκρίνει τις καταστροφικές αποφάσεις τους και τους δίνει «συγχωροχάρτι»!

Πρέπει να κάνουμε ο καθένας από εμάς, ό,τι περνά από το χέρι του ώστε αυτές οι πρωτοφανείς και παράνομες ενέργειες που στρέφονται σε βάρος ενός αυτοδιαχειριζόμενου φορέα και των ασφαλισμένων μελών του, να μη μείνουν χωρίς συνέπειες! 

· Για να μη δοθεί άλλοθι σε αυτούς που μετέτρεψαν ένα αναδιανεμητικό επικουρικό ταμείο σε μία κλειστή εταιρεία, που οδήγησαν τις συντάξεις για την πλειονότητα των συνταξιούχων στα 50 ευρώ, που αντιτάχθηκαν σθεναρά στη μοναδική προοπτική διάσωσης και διασφάλισης της επικουρικής μας σύνταξης, δηλαδή την ένταξη στον e-ΕΦΚΑ, σκεπτόμενοι τα προσωπικά τους συμφέροντα και όχι των ασφαλισμένων του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ…

· Ουσιαστικά για να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους της καταστροφής του επικουρικού μας Ταμείου, αλλά και για να δημιουργηθεί ξανά προοπτική για τη διάσωση και εξασφάλιση αξιοπρεπούς επικουρικής σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, είναι ζωτικής σημασίας να απομακρυνθούν από τη διοίκησή του οι κατηγορούμενοι και οι συνοδοιπόροι τους! Ώστε να προκύψει μία διοίκηση που θα προχωρήσει στην εξυγίανση του Ταμείου και θα στηρίξει την κατηγορία με την παράστασή της ως Πολιτική Αγωγή.

Είναι ΧΡΕΟΣ κάθε συναδέλφου ασφαλισμένου στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ να υπογράψει επικυρωμένη τη σχετική δήλωση (βλ. εδώ) ώστε να συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός αιτήσεων που θα συμβάλουν αποφασιστικά στην απομάκρυνση από τη διοίκηση του Ταμείου μας των καταστροφέων της επικουρικής μας ασφάλισης και κατηγορούμενων από την ελληνική δικαιοσύνη!

Μόνο τότε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην εξυγίανση του Ταμείου και στη συντεταγμένη προσπάθεια διάσωσης της επικουρικής σύνταξης για όλους τους ασφαλισμένους, εργαζόμενους και συνταξιούχους, μέσω της ένταξης του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στον e-ΕΦΚΑ.