«ΚΙΒΩΤΟΣ – Περισυναγωγή Γλωσσικού Ιδιώματος Πωγωνίου – Θεσπρωτίας και Βορείου Ηπείρου» – Το νέο συγγραφικό έργο του συνάδελφου Βασιλείου Μήτση

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε, χαιρόμαστε πάντοτε να δημοσιεύουμε τις δημιουργικές προσπάθειες συναδέλφων (ή και των στενών συγγενών τους) που ξεφεύγουν από τα στενά τραπεζικά πλαίσια και η αλήθεια είναι ότι οι Ιονικάριοι, που πάντοτε είχαμε μία ξεχωριστή κουλτούρα και έφεση προς τις τέχνες και τα γράμματα, μας έχουν προσφέρει πολλές τέτοιες ευκαιρίες.

Είναι λοιπόν μεγάλη χαρά και τιμή μας που σήμερα θα σας παρουσιάσουμε το λεξικό που έγραψε ο συνταξιούχος συνάδελφός μας Βασίλης Μήτσης. Ο Βασίλης, ο οποίος υπηρέτησε στη Βρυώνη Πειραιώς, τη Φίλωνος Πειραιώς, την Άνδρο, τα Τρίκαλα, την Καλαμπάκα, τη Μητροπόλεως Συντάγματος, το Κερατσίνι και στα καταστήματα Θεσσαλονίκης Πύλης Αξιού, Δραγούμη, Ερμού και Διοικητηρίου, έχει στο βιογραφικό του κι άλλα συγγραφικά έργα, μεταξύ των οποίων και «Το Εκδοτικό Προνόμιο της Ιονικής Τράπεζας (1839-1920)», το οποίο μάλιστα εκδόθηκε από την Ιονική Τράπεζα στην Αθήνα το 1987.

Στο νέο του δημιούργημα που ονομάζεται «ΚΙΒΩΤΟΣ – Περισυναγωγή Γλωσσικού Ιδιώματος Πωγωνίου – Θεσπρωτίας και Βορείου Ηπείρου» (Εκδόσεις Ελίκρανον – Αθήνα 2022), ο εξ Ηπείρου ορμώμενος συνάδελφος έχει συγκεντρώσει σε ένα τετράτομο λεξικό περισσότερα από 30.000 λήμματα τα οποία βρίσκονταν σε καθημερινή χρήση μέχρι το 1949. Όπως μας πληροφορεί στο ενημερωτικό σημείωμα που μας απέστειλε:

«Οι ιδιωματικές λέξεις που έχουν αρχαία ελληνική ρίζα ξεπερνούν τις 10.000! Οι τέσσερις τόμοι του λεξικού προσεγγίζουν τις 2.730 σελίδες. Κάθε ιδιωματική λέξη συνοδεύεται από ερμηνεία, πλούσια παραδείγματα χρήσης, παροιμιώδεις φράσεις, αινίγματα, ευχές, κατάρες, στίχους δημοτικών τραγουδιών και ετυμολογία. Οι ξενόφερτες λέξεις εκτός από την ερμηνεία τους ετυμολογούνται σε όλες τις βαλκανικές γλώσσες, στην τουρκική, στις λατινογενείς γλώσσες των μεσογειακών χωρών, στη λατινική και στην αρχαία ελληνική γλώσσα. Τέτοια εργασία γίνεται για πρώτη φορά. Το παραπάνω λεξικό αποτελεί αληθινό έργο ζωής αφενός γιατί περισώζει τον ανεκτίμητο γλωσσικό μας πλούτο και αφετέρου γιατί αποδεικνύει ότι στην Ήπειρο μιλιέται η πιο καθαρή ελληνική γλώσσα, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε».

https://www.facebook.com/mitromitsis/posts/pfbid0hZ6nDrnejxAYyjjwt6orraC4qRMsGVJCgcJVZx6GAi36eDMtmgCd5erLbxEuoBBtl

Ευχαριστούμε το συνάδελφο για την ενημέρωση, του ευχόμαστε να συνεχίσει το έργο του και επειδή βεβαίως πρόκειται για μία πολύ ενδιαφέρουσα προσπάθεια, είμαστε σίγουροι ότι πολλοί από εσάς θα σπεύσετε να το προμηθευτείτε!