Το Μουσείο Νταλί αποτέλεσε μία ακόμα ανεπανάληπτη εμπειρία στην εκδρομή μας (φωτογραφίες)

Σαλβαδόρ Νταλί.

Αν η χθεσινή μέρα της εκδρομής μας είχε όνομα, αυτό θα ήταν σίγουρα του τεράστιου αυτού καλλιτέχνη, αφού στο μεγαλύτερο μέρος της ήταν αφιερωμένη στο Μουσείο Νταλί, στη γενέτειρά του περιοχή του Φιγκέρες.

Ξεκινώντας τη μέρα μας και αφού πήραμε το πλούσιο πρωινό μας από το ξενοδοχείο, κατευθυνθήκαμε προς την πόλη του Φιγκέρες, όπου βρίσκεται το Μουσείο Νταλί. Ο Σαλβαδόρ Νταλί δε χρειάζεται πολλές συστάσεις. Γεννήθηκε στο Φιγκέρες και μετά από μία μακρά καλλιτεχνική και προσωπική πορεία, κατέληξε πάλι εκεί. Πριν πεθάνει όμως, άφησε πίσω του μία τεράστια κληρονομιά, αφού είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις κορυφαίες σύγχρονες καλλιτεχνικές προσωπικότητες. Ένας ιδιαίτερος άνθρωπος που με τις ιδιορρυθμίες και τις επιλογές του μπορεί  να προκάλεσε σε μεγάλο βαθμό την κοινωνία, αλλά το έργο του άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του σε ολόκληρη την ανθρωπότητα και επηρέασε γενιές και γενιές καλλιτεχνών.

Σίγουρα τον σημάδεψαν τα παιδικά του χρόνια, ο αυταρχικός πατέρας και το οικογενειακό του περιβάλλον, αλλά και μία εικόνα που αποτυπώνεται ως κυρίως θέμα ή στο φόντο σε πολλά έργα του, ενός πεθαμένου αλόγου που το έχουν κατακλύσει τα έντομα, την οποία είδε σε μικρή ηλικία και δεν έφυγε ποτέ από το μυαλό του. Η πολυτάραχη ζωή του καθορίστηκε ουσιαστικά στο τέλος από την Γκαλά, τη γυναίκα ενός Γάλλου διανοούμενου που ο Νταλί τη γοήτευσε και την πήρε μαζί του. Πάρα πολλά έργα του έχουν αφιερωθεί στη σύντροφο της ζωής του. Το Μουσείο είναι ουσιαστικά δικό του δημιούργημα, ενώ είναι ταριχευμένος μέσα σε αυτό, με την εντολή μετά από 200 έτη, αν και εφόσον υπάρχει νόμος που να το επιτρέπει, να πάρουν dna για κλωνοποίησή του.

Ήταν πράγματι ένα πολύ αξιόλογο θέαμα. Έγινε εκτενής ανάλυση των έργων από τον ξεναγό μας και βεβαίως όλοι μας εντυπωσιαστήκαμε από τα έργα του, είτε πίνακες ζωγραφικής είτε γλυπτά, που αποκαλύπτουν την ιδιοφυΐα του.

Από την πρώτη μέρα της γέννησής του μέχρι το τέλος (1904-1989) ήταν ένα ανήσυχο πνεύμα και τα εμπνευσμένα από τα βιώματά του έργα, μεγάλος μέρος των οποίων θαυμάσαμε στη χθεσινή μας επίσκεψη, πραγματικά μας άφησαν άφωνους.

Νωρίς πλέον το απόγευμα, αποχωρήσαμε από το Φιγκέρες για τη διπλανή κωμόπολη της Μπεσαλού, η οποία είναι και αυτή χτισμένη στους πρόποδες των Πυρηναίων. Πρόκειται για μία γραφική, οχυρωμένη κωμόπολη με μία χαρακτηριστική ρωμαϊκή γέφυρα, που προσφέρεται για χαλαρές και όμορφες βόλτες. Αφού περιηγηθήκαμε στα σοκάκια της και απολαύσαμε τον καφέ ή την μπύρα μας, πήραμε το δρόμο της επιστροφής προς το ξενοδοχείο μας στην Κόστα Μπράβα για δείπνο και ξεκούραση. Άλλωστε την επόμενη ημέρα θα αφήναμε πλέον πίσω μας την Καταλονία και θα παίρναμε το δρόμο προς τη γαλλική Προβηγκία…

Μουσείο Νταλί

Μπεσαλού