Αυξήσεις στις συντάξεις : Οι συνταξιούχοι της Ιονικής στη συντριπτική πλειονότητα θα τις λάβουν στο ακέραιο – Το αντίθετο ισχύει για τους περισσότερους (εκατοντάδες χιλιάδες) συνταξιούχους άλλων χώρων

Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι,

Διαβάζετε σε ιστοσελίδες και ακούτε στις ειδήσεις στα ΜΜΕ το τελευταίο διάστημα για τις πολυαναμενόμενες αυξήσεις στις συντάξεις.

Είναι βεβαίως ένα θετικό βήμα, αναλογιζόμενοι το κύμα ακρίβειας που σαρώνει βασικές ανάγκες τον τελευταίο χρόνο, ωστόσο είναι αρκετό; Και αυτό το θετικό – αλλά όχι επαρκές, όπως θα δούμε – βήμα, πόσους τελικά θα ωφελήσει;

 

Να ξεκινήσουμε πρώτα από… τα του οίκου μας.

Εμείς οι ήδη συνταξιούχοι της Ιονικής, επειδή έχουμε στη συντριπτική πλειονότητα αρνητική προσωπική διαφορά, όποια αύξηση δοθεί εν τέλει από την κυβέρνηση, θα τη λάβουμε στο ακέραιο ποσό.

Ακόμα και οι πραγματικά ελάχιστες περιπτώσεις συνταξιούχων συναδέλφων που έχουν ακόμα θετική προσωπική διαφορά, αυτή είναι πολύ μικρή και επομένως θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους γιατί αυτή η μικρή, θετική προσωπική διαφορά θα υπερκαλυφθεί από τις αυξήσεις που θα δοθούν.

(όλα αυτά οφείλονται βεβαίως, όπως πλέον πολύ καλά γνωρίζετε, στην αναγνώριση των επιπλέον εισφορών που καταβάλαμε εμείς της Ιονικής μέσω του υπομνήματος της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ και το συνυπολογισμό των επιπλέον ποσοστών αναπλήρωσης στις ανταποδοτικές συντάξεις μας)

 

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο… ρόδινα για την πλειονότητα των υπόλοιπων συνταξιούχων.

Ας δούμε μία μία ορισμένες περιπτώσεις που… αποφεύγουν να αναφέρουν τα σχετικά ρεπορτάζ :

– Η ακρίβεια καλπάζει εδώ και περίπου 1 χρόνο και οι αυξήσεις αναμένεται να ισχύσουν από 1.1.23, ενώ θα δοθούν κατά πάσα πιθανότητα στο τέλος της άνοιξης (θα πρέπει τότε να δοθούν και τα αναδρομικά από 1.1.23). Δηλαδή περίπου 1,5 χρόνο από όταν οι τιμές σε βασικές ανάγκες (ενέργεια, τρόφιμα κ.λπ.) «πήραν φωτιά». Μάλιστα, από όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα από την τραγική λειτουργία του e-ΕΦΚΑ, μας κάνουν να διατηρούμε και σοβαρές επιφυλάξεις για το χρόνο απόδοσης τελικά τόσο των αυξήσεων, όσο και των αναδρομικών από 1.1.23.

– Επιπλέον, όσο κι αν οι εξαγγελίες μιλούν για αυξήσεις σε όλους τους συνταξιούχους, η πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς έτσι, γιατί όσοι έχουν μεγάλη θετική προσωπική διαφορά (εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι) δε θα δουν καμία αύξηση… στην τσέπη τους. Όσοι μάλιστα έχουν θετική προσωπική διαφορά που ξεπερνά τα 200 ευρώ, πιθανώς να μη δουν καμία πραγματική αύξηση και τα επόμενα χρόνια…

– Μάλιστα, ο τρόπος που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση ότι υπολογίζει αυτές τις αυξήσεις (κατά το ήμισυ πληθωρισμός που αναμένεται να είναι περίπου 10% για το έτος και κατά το ήμισυ ΑΕΠ που αναμένεται στο +5,3%), ουσιαστικά βαίνει εις βάρος των συνταξιούχων, καθόσον οι τιμές εκτοξεύονται στα είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, θέρμανση, ενέργεια κ.λπ.) στα οποία δαπανούν ως επί το πλείστον οι συνταξιούχοι τα εισοδήματά τους. Έτσι, όσοι συνταξιούχοι λάβουν τελικά αυξήσεις, αυτές αναμένεται να είναι της τάξεως το ανώτερο 7%, που βεβαίως δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν τις ανατιμήσεις του τελευταίου έτους.

– Δεν έχει γίνει γνωστό τι θα γίνει με την εθνική σύνταξη (345 ευρώ για 15 έτη ασφάλισης, 384 ευρώ για 20 έτη και πάνω και 269 ευρώ για τις μειωμένες συντάξεις). Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί αν δεν αυξηθεί η εθνική σύνταξη δεν θα δικαιούνται καμία αύξηση οι νέοι συνταξιούχοι (με δικαίωμα από 1/1/2023).  Άρα, δύο συνταξιούχοι με παρόμοια ασφαλιστικά δεδομένα (έτη ασφάλισης, ηλικία συνταξιοδότησης και συντάξιμο μισθό) θα έχουν απόκλιση στις αποδοχές τους της τάξης της αύξησης που θα δώσει η Κυβέρνηση, αναλόγως την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης – πράγμα που όπως γίνεται κατανοητό θα προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα.

– Δεν έχει ακόμα υπάρξει καμία ανακοίνωση και μέριμνα για τις συντάξεις των ανασφάλιστων υπερηλίκων (οι οποίες ανέρχονται στα 360 ευρώ μείον 6% εισφορά υγείας) και χορηγούνται σε άτομα άνω των 67 ετών με ατομικό εισόδημα κάτω 4.320 ευρώ το χρόνο, οικογενειακό εισόδημα έως 8.640 ευρώ και με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μικρότερης των 90.000 ευρώ. Αυτές οι κατηγορίες υπερηλίκων βεβαίως ανήκουν στα πλέον ασθενή στρώματα και όπως είναι λογικό, η ακρίβεια τους έχει χτυπήσει χειρότερα από τον καθένα! Συνεπώς, είναι αδιαμφισβήτητα απαραίτητο να υπάρξει μέριμνα για αυτούς.

 

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Όπως αναφέραμε στην αρχή του δημοσιεύματός μας, εμείς οι ήδη συνταξιούχοι της Ιονικής είμαστε από τους «τυχερούς» που θα λάβουμε στη συντριπτική πλειονότητα στο ακέραιο έστω αυτές τις χαμηλές αυξήσεις που θα δοθούν. Δυστυχώς, δε θα συμβεί το ίδιο για την πλειονότητα των συνταξιούχων.

Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και τις εξαγγελίες και ενέργειες της κυβέρνησης σε αυτό το θέμα και θα σας ενημερώνουμε πάντα άμεσα και υπεύθυνα μέσα από την ιστοσελίδα μας.