Η παραπομπή σε δίκη και η αρχή του τέλους για τους υπεύθυνους της καταστροφής του επικουρικού μας Ταμείου μας

Η ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΣΕ ΔΙΚΗ και Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ  ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΜΑΣ

 

Υπογράψτε και Δηλώστε το «παρών» στην κοινή προσπάθεια

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος!

 

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Εδώ και λίγες ημέρες πήραμε στα χέρια μας ως μηνυτές το υπ’ αριθμ. 769/2022 αμετάκλητο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο επικυρώθηκε η παραπομπή στο τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών των μελών της Διοίκησης του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ που αποφάσισαν την καταστροφική επένδυση των 55.500.000 € στην Τράπεζα Αττικής. Έτσι οι υπαίτιοι για την απώλεια των διαθεσίμων του Ταμείου παραπέμπονται πλέον να δικαστούν για κακουργηματική απιστία σε βάρος του Ταμείου και των ασφαλισμένων μελών του.

Η ιστορία της ζημιογόνου επένδυσης ενός τεραστίου χρηματικού ποσού από τα διαθέσιμα κεφάλαια του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, της εκμηδένισης του κεφαλαίου αυτού και της πρόκλησης ζημίας ύψους περί τα 52 εκατομμύρια ευρώ στο ταμείο από την τότε διοίκησή του, σας είναι ασφαλώς γνωστή.

Πλέον αναμένουμε, ως μέλη του αλληλοβοηθητικού ταμείου, την εκδίκαση της υπόθεσης από το αρμόδιο ποινικό δικαστήριο, προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες που αναλογούν στην τότε διοίκησή του, η οποία για λόγους που υπερβαίνουν κάθε λογική εύλογης διαχείρισης και κάθε οικονομικό – επενδυτικό κανόνα προχώρησε στην καταστροφική αυτή κίνηση, παρά τις υφιστάμενες αντιρρήσεις και προειδοποιήσεις τις οποίες είχαμε εξαρχής απευθύνει.

Ο «Σύλλογος Εργαζομένων και Συνταξιούχων Ιονικής Τράπεζας “Ιονική Ενότητα”» και ο «Σύλλογος Εργαζομένων στην “Alpha BankΠροερχομένων εκ της Ιονικής “ΣΥΙΛΤΕ”» ανέδειξαν από την πρώτη στιγμή τη σημασία που είχε για την επικουρική μας ασφάλιση  η απόφαση αυτή, η, η οποία αποτέλεσε τροχοπέδη για τη βιωσιμότητα του Ταμείου μας.

Ας θυμηθούμε όμως τη σκανδαλώδη πορεία της επένδυσης αυτής και τι επακολούθησε, γεγονότα που μπορεί να έχουν διδακτικό χαρακτήρα για όλους μας ως προς την απαίτηση και διεκδίκηση της νομιμότητας, αλλά και για τις επιπτώσεις συχνά της αδράνειάς μας, η οποία ερμηνεύεται ως αδιαφορία και παρέχει άλλοθι σιωπηρής συναίνεσης. Αφήνουμε κάθε συνάδελφο να κρίνει από μόνος του, αφού, εν τέλει, τα ίδια τα γεγονότα ξεγυμνώνουν πλήρως τους κατηγορούμενους, τα τεχνάσματα και τις μεθοδεύσεις τους:

 

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ

Στις 16-12-2015 στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ταμείου λήφθηκε απόφαση για τη συμμετοχή του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, δια της αγοράς 185.000.000 μετοχών ονομαστικής αξίας τριάντα λεπτών (0,30 €) με τη διάθεση από το ταμείο συνολικών κεφαλαίων ύψους πενήντα πέντε εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων (55.500.000,00) ευρώ.

Τα παριστάμενα μέλη της διοίκησης (πλην των κ.κ. Ακριτίδη και Μαντζαβά) ψήφισαν ανενδοίαστα υπέρ της έγκρισης της εισήγησης.

Μάλιστα, η τοποθέτηση αυτή των διαθεσίμων του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ χαρακτηρίστηκε από το Δ.Σ. ως κίνηση τακτικής που διασφαλίζει μέρος του ασφαλιστικού του κεφαλαίου σε μια τοποθέτηση επενδυτική που αποτρέπει τη διάλυση του Ταμείου και την ένταξή του στο ΕΤΕΑ!

Αμέσως μόλις πληροφορηθήκαμε την καταστροφική αυτή, δήθεν επενδυτική ενέργεια, αποστείλαμε εξώδικη διαμαρτυρία – δήλωση και πρόσκληση, στην οποία ουδεμία απάντηση λάβαμε.

Στη συνέχεια, ασκήσαμε την από 26-09-2016 αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με την οποία ζητούσαμε να μας επιδειχθούν τα έγγραφα που δικαιολογούσαν την ανωτέρω απόφαση του Δ.Σ. Ειδικότερα, ζητήσαμε να μας χορηγηθούν, μεταξύ άλλων, αντίγραφα της παραπάνω απόφασης του Δ.Σ. και των πρακτικών της σχετικής συνεδρίασης, των απαιτούμενων εισηγήσεων, μεταξύ των οποίων και της Επενδυτικής Επιτροπής του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, της εισήγησης χρηματοοικονομικού συμβούλου, της διερεύνησης του δείκτη ασφαλείας της εν λόγω επένδυσης, του Πίνακα οικονομικών στοιχείων επί του οποίου υπολογίστηκε και το ποσοστό της επένδυσης και της σύμφωνης γνώμης του Υπουργείου για την ως άνω επένδυση.

Δια των εγγράφων αυτών θα ήταν ευχερής η διαπίστωση του αν πράγματι  τηρήθηκαν οι τυπικές και οι ουσιαστικές προϋποθέσεις επένδυσης ενός τέτοιου ιλιγγιώδους ποσού, το οποίο αντιστοιχούσε στο 26,6 % του συνόλου του ενεργητικού του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ και το 46,2 % των άμεσα διαθέσιμων κεφαλαίων του!

Κατά την εκδίκαση της αίτησής μας αυτής, η οποία απορρίφθηκε ως απαράδεκτη λόγω αοριστίας ως προς τα στοιχεία των αιτηθέντων εγγράφων και έλλειψης αναφοράς στοιχείων επείγοντος (!), το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ απάντησε αρνούμενο την υπαγωγή του στον Ν. 3586/2007 και ως εκ τούτου παραδέχθηκε ότι δεν συνέταξε σχεδόν κανένα από τα αιτούμενα έγγραφα, αφού δήθεν δεν προέκυπτε η υποχρέωση σύνταξης παρομοίου ή παραπλησίου εγγράφου από οποιαδήποτε καταστατική μας διάταξη. Επίσης, αρνήθηκε τη χορήγηση πλήρους κειμένου της απόφασης και των πρακτικών της επίδικης συνεδρίασης κατά την οποία αυτή λήφθηκε, αρκούμενο στην παράδοση αποσπάσματός της, με την αιτιολογία ότι δεν ήταν έτοιμη. Όσον αφορά στην αιτηθείσα εισήγηση-γνωμοδότηση της Επενδυτικής Επιτροπής του Ταμείου και την Εισήγηση-μελέτη χρηματοοικονομικού συμβούλου, το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ ανέφερε ότι αυτές, εκ των οποίων η πρώτη ήταν «θετική ομόφωνη προφορική», θα περιλαμβάνονταν στα Πρακτικά της παραπάνω συνεδρίασης του Δ.Σ., «τα οποία δεν έχουν επικυρωθεί από το Δ.Σ. του ταμείου.».

Όσα ακολούθησαν τα ξέρετε. Οι δήθεν επενδυτικές προβλέψεις διαψεύστηκαν οικτρά και ήδη στις 25-06-2018 η αξία της επένδυσης είχε απομειωθεί στα 3.111.600,85 ευρώ, με αποτέλεσμα το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ να έχει υποστεί ζημία 52.388.399,15 €!

Προκειμένου να γίνει σαφέστερη η “επιτυχία” των ιθυνόντων νόων της επένδυσης, αρκεί να ειπωθεί ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, η χρηματιστηριακή αξία της μετοχής ήταν σχεδόν κάθε ημέρα μικρότερη από την αξία στην οποία αγοράστηκαν αυτές (30 λεπτά του ευρώ), ιδίως δε την τελευταία ημέρα της διαδικασίας αυτής (10-12-2015), η χρηματιστηριακή αξία είχε διαμορφωθεί στα 22 λεπτά του ευρώ. Αν δηλαδή ο ίδιος αριθμός μετοχών (185.000.000) είχε αγοραστεί μέσω χρηματιστηρίου το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ θα είχε εξοικονομήσει ποσό (185.000.000 Χ 0,08 €) 14.800.000 ευρώ!

Φυσικά, ότι η Attica Bank δεν αποτελούσε ούτως ή άλλως επενδυτική ευκαιρία, το γνώριζε και βοούσε όλη η οικονομική κοινότητα της χώρας. Την τελευταία πενταετία πριν από την επένδυση (έτη 2010-2014) παρουσίαζε συνολικά ζημίες ύψους 568 εκατομμυρίων ευρώ, δεν υπήρχε κανένα εγκεκριμένο πλάνο αναδιάρθρωσης ενώ είχαν προηγηθεί περισσότερες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, με την πλέον πρόσφατη τότε, ύψους 434 εκατομμυρίων ευρώ να είναι αποτυχημένη!

Οι Σύλλογοί μας, δια των εκπροσώπων τους, Σαράντο Φιλιππόπουλο πρόεδρο της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ και Νίκο Αλεξόπουλο, τότε πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων, μόνοι από τόσους συνδικαλιστικούς κοινωνούς, ζήτησαν την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά για την καταφανή αυτή παράβαση των κανόνων επιμέλειας και καλής διαχείρισης από τη διοίκηση του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, με την επικίνδυνη και καταστροφική αυτή επένδυση ποσού 55.500.000 ευρώ σε ένα χρηματοοικονομικό προϊόν, η δυσμενής πορεία του οποίου ήταν ήδη προδιαγεγραμμένη.

Δυστυχώς, το αποτέλεσμα θα πληρώσουμε όλοι εμείς, τα μέλη του Ταμείου, αφού από τα 115,6 εκατομμύρια ευρώ διαθεσίμων κεφαλαίων του (σε τραπεζικές καταθέσεις και αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων), απωλέσθηκαν οριστικά 52 εκατομμύρια.

Αυτό είναι εν συντομία το ιστορικό της απολύτως καταστροφικής για το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ επένδυσης, η οποία εξανέμισε τουλάχιστον 52 εκατομμύρια από τα διαθέσιμά του.

Στο προσεχές χρονικό διάστημα θα αναμένουμε το αποτέλεσμα και την κρίση από την ποινική δικαιοσύνη για τη σοβαρότατη αυτή υπόθεση.

Το δίδαγμα όμως από την πορεία αυτή μέχρι σήμερα έχει ήδη εξαχθεί:

Η αδιαφορία μας και η αδράνειά μας, ατομικά αλλά και συλλογικά ως φορέων, πάντοτε λειτουργεί σε βάρος των δικαιωμάτων και συμφερόντων μας.

– Για αυτό ζητάμε συνεχώς την υποστήριξή σας, το ενδιαφέρον σας και την κινητοποίησή σας, για αυτά που σε τελική ανάλυση μας ανήκουν!

 

ΟΙ ΣΠΑΣΜΩΔΙΚΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΩΝ ΝΑ ΔΙΑΣΩΘΟΥΝ, ΠΑΡΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ,  ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΟΛΩΝ ΜΑΣ.

Όμως, η πρόκληση δεν σταματά εκεί. Αφού τα μέλη της διοίκησης που έλαβαν την απόφαση αυτή, ζημιώνοντας υπέρογκα το επικουρικό μας ασφαλιστικό ταμείο, δεν είχαν την ευθιξία έστω να παραιτηθούν από τις θέσεις τους μετά την κατηγορία που τους αποδόθηκε για κακουργηματική απιστία, αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε εκ νέου στη δικαιοσύνη για να ζητήσουμε με τη διαδικασία της προσωρινής διαταγής το διορισμό νέας, προσωρινής διοίκησης.

Με ένα τέχνασμα τακτικής, και προκειμένου να αποφύγουν τον διορισμό διοίκησης στο Ταμείο για να συμμετάσχει ως διάδικος στην ποινική δίκη, ζήτησαν την ημέρα της εκδίκασης αναβολή και μετά από 2 μέρες συγκάλεσαν έκτακτο Δ.Σ. στο οποίο υπέβαλαν την παραίτησή τους, σκοπίμως, αφού στις θέσεις τους εισήλθαν άνθρωποι της απόλυτης επιρροής τους.

Εν συνεχεία, συγκάλεσαν την… «πριβέ» Γενική Συνέλευση των δήθεν αντιπροσώπων και έλαβαν τις εξής αποφάσεις, φορτώνοντας  επιπλέον βάρη στις πλάτες των ασφαλισμένων :

– Να στηρίξει το Ταμείο δικαστικά τους κατηγορούμενους (δηλαδή αυτούς που κατηγορούνται για κακουργηματική απιστία σε βάρος του Ταμείου)!

– Να μη διεκδικήσει το Ταμείο αποκατάσταση της ζημίας που υπέστη από τους υπαιτίους.

– Να επιβεβαιώσουν την ορθότητα της επιλογής και της διαδικασίας της καταστροφικής επένδυσης στην ATTICA BANK (η ορθότητα φάνηκε άλλωστε από τα 55,5 εκατ. ευρώ που εξαϋλώθηκαν…).

Οι ίδιοι άνθρωποι που έλαβαν την καταστροφική απόφαση της επένδυσης, χωρίς να έχουν ακολουθηθεί οι υποχρεωτικές, νόμιμες διαδικασίες, εξακολουθούν με διάφορες μεθοδεύσεις και τεχνάσματα να παραμένουν γαντζωμένοι στη διοίκηση του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ! Ουσιαστικά έχουν συνδέσει την προσωπική τους διάσωση με την παραμονή τους στη διοίκηση του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, αφού με αυτόν τον τρόπο τους δίνεται η δυνατότητα να μην παρίσταται το Ταμείο ως Πολιτική Αγωγή, σε μία υπόθεση που ουσιαστικά αφορά την κακουργηματική απιστία σε βάρος του ίδιου του Ταμείου και των ασφαλισμένων μελών του!

Η με κάθε τρόπο παραμονή τους στη διοίκηση έχει γνώμονα αποκλειστικά τη διάσωσή τους – τα συμφέροντα του Ταμείου και των ασφαλισμένων έχουν πάει περίπατο… – ώστε να μπορέσουν αφενός μεν να αποφύγουν τις συνέπειες της απόφασης για την επένδυση και την εκκίνηση απαίτησης του Ταμείου έναντι των περιουσιακών τους στοιχείων και αφετέρου , μέσω της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης «δια αντιπροσώπων» που πραγματοποίησαν, να εξασφαλίσουν την κάλυψη των δικαστικών τους εξόδων μέχρι την ολοκλήρωση της εκδίκασης! Και όλα αυτά, ενώ έχει εκδοθεί βούλευμα για την παραπομπή τους για κακουργηματική απιστία!

 

Υπογράψτε τη Δήλωση – Δεν υπάρχει άλλος δρόμος!

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Παρόλο που  έχουμε μπει στην τελική ευθεία για την απόδοση ευθυνών και ετοιμαζόμαστε για την ποινική δίκη, δυστυχώς ελλοχεύει ένας σοβαρός κίνδυνος, που θεωρούμε μάλιστα ότι είναι πρωτοφανής στα συνδικαλιστικά και σωματειακά χρονικά :  Το Ταμείο – και μέσω αυτού όλοι εμείς οι ασφαλισμένοι του – κινδυνεύει να απουσιάζει από τη δίκη για την καταστροφική επένδυση που εξαΰλωσε τα διαθέσιμά του και εκμηδένισε τις συντάξεις μας. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά κινδυνεύει να εμφανιστεί ότι συμπορεύεται με τους κατηγορούμενους, εγκρίνει τις καταστροφικές αποφάσεις τους και τους δίνει «συγχωροχάρτι».

Είναι δυνατόν αυτές οι πρωτοφανείς και παράνομες ενέργειες που στρέφονται σε βάρος ενός αυτοδιαχειριζόμενου φορέα και των ασφαλισμένων μελών του, να μείνουν χωρίς συνέπειες ; Είναι δυνατόν να φιμωθεί η πλειοψηφία των ασφαλισμένων του Ταμείου ; 

Για να μην συμβεί αυτό, εκτός από την προσβολή των απαράδεκτων αποφάσεων των «Γενικών Συνελεύσεων δια αντιπροσώπων» της «εταιρείας» (αφού σε τέτοια έχουν μετατρέψει το Ταμείο μας), θα πρέπει με κάθε τρόπο να απομακρυνθούν από τη διοίκησή του οι κατηγορούμενοι και οι συνοδοιπόροι τους!

Ώστε να προκύψει μία διοίκηση που θα προχωρήσει στην εξυγίανση του Ταμείου, διενεργώντας ελέγχους για τα πεπραγμένα των διοικήσεων εδώ και περίπου μία δεκαετία, αλλά και θα στηρίξει την κατηγορία με την παράστασή της ως Πολιτική Αγωγή, ώστε να επιτύχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο περιορισμό της ζημίας που υπέστη το Ταμείο, εγείροντας απαιτήσεις από τα περιουσιακά στοιχεία των κατηγορουμένων.

 

Απευθυνόμαστε σε όλους τους συναδέλφους που έχουν αυξημένο αίσθημα ευθύνης, ευθιξίας και αξιοπρέπειας.

· Είναι δυνατόν να δοθεί άλλοθι σε αυτούς που μετέτρεψαν ένα αναδιανεμητικό επικουρικό ταμείο σε μία κλειστή εταιρεία;

· Σε αυτούς που οδήγησαν τις συντάξεις για την πλειονότητα των συνταξιούχων στα 50 ευρώ;

· Που αντιτάχθηκαν σθεναρά στη μοναδική προοπτική διάσωσης και διασφάλισης της επικουρικής μας σύνταξης, δηλαδή την ένταξη στον e-ΕΦΚΑ, σκεπτόμενοι τα προσωπικά τους συμφέροντα και όχι των ασφαλισμένων του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ;

 

Η χαλαρότητα και η αδιαφορία δεν έχουν πλέον θέση σε αυτήν την υπόθεση από κανένα! Είναι ΧΡΕΟΣ κάθε συναδέλφου ασφαλισμένου στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ να υπογράψει επικυρωμένη τη σχετική δήλωση (βλ. εδώ) και να υπάρξει ένας γενικός ξεσηκωμός και κινητοποίηση, ώστε να συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός αιτήσεων που θα συμβάλουν αποφασιστικά στην απομάκρυνση από τη διοίκηση του Ταμείου μας των καταστροφέων της επικουρικής μας ασφάλισης και κατηγορούμενων από την ελληνική δικαιοσύνη!

Μόνο τότε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην εξυγίανση του Ταμείου και στη συντεταγμένη προσπάθεια διάσωσης της επικουρικής σύνταξης για όλους τους ασφαλισμένους, εργαζόμενους και συνταξιούχους, μέσω της ένταξης του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στον e-ΕΦΚΑ.