Η θαυματουργή πρόπολη – Ιδιότητες και πώς να την παράγουμε

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Οι Έλληνες έχουν αποκτήσει μία άρρηκτα συνδεδεμένη σχέση με τη μελισσοκομία από την αρχαιότητα, η οποία συνεχίζεται αδιάκοπα μέχρι σήμερα. Άλλωστε οι φυσικές, κλιματολογικές συνθήκες και η χλωρίδα της πατρίδας μας είναι ιδανικές για την ανάπτυξή της και δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα μας έχει τις περισσότερες κυψέλες στην Ευρώπη αναλογικά με την έκτασή της. Επίσης η κατανάλωση του μελιού στην Ελλάδα φτάνει τα 1,7 κιλά ανά άτομο που είναι από τις υψηλότερες παγκοσμίως. Δυστυχώς και παρά την «αιώνια» σχέση των Ελλήνων με τη μελισσοκομία, η Πολιτεία την έχει εγκαταλείψει, ωστόσο οι Έλληνες μελισσοκόμοι δεν πτοούνται και συνεχίζουν την παράδοση της τέχνης της μελισσοκομίας.

Το βασικό προϊόν της μελισσοκομίας είναι βεβαίως το μέλι – το ελληνικό μέλι αναγνωρίζεται διεθνώς για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τη γεύση του – ωστόσο υπάρχουν πολλά υποπροϊόντα, τα οποία είναι εξαιρετικής ποιότητας και θρεπτικής αξίας για τον ανθρώπινο οργανισμό.

 

Η πρόπολη

Σήμερα θα σας μιλήσουμε κυρίως, για την πρόπολη, αφού είναι ένα από τα προϊόντα που παράγει ο συνάδελφος Χρήστος Τάσσης σε συνεργασία με τους γιους του που ασχολούνται με τη μελισσοκομία. Ο συνάδελφος δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις, τον γνωρίζετε τόσο μέσα από την πολυετή πορεία του στην τράπεζα (Ψυχικό, Κηφισιά, Διευθυντής στην Άνοιξη, τον Ωρωπό, τα Σεπόλια, το Καματερό, τη Λιβαδειά), αλλά και τη δραστηριότητά στα κοινά του χώρου μας αφού έχει υπάρξει μέλος των Δ.Σ. των Συλλόγων μας.

Η πρόπολη είναι ένα είδος ρητίνης την οποία συλλέγουν οι μέλισσες από τα φυτά και στη συνέχεια την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη και διάφορα ένζυμα. Προσθέτοντας τις σιελογόνους εκκρίσεις τους δημιουργείται μία πάστα η οποία χρησιμοποιείται ως δομικό υλικό για να καλυφθεί το εσωτερικό της κυψέλης, απολυμαίνοντας και στεγανοποιώντας το ταυτόχρονα. Έτσι εξηγείται και η ετυμολογία της λέξης πρόπολη, «προ + πόλις», το μέσο υπεράσπισης της πόλης των μελισσών.

Πιο συγκεκριμένα οι μέλισσες την χρησιμοποιούν ως κόλλα για να κλείσουν τυχόν ρωγμές ή τρύπες στις κυψέλες τους, με σκοπό την προστασία τους από δυσμενείς καιρικές συνθήκες ή διάφορους εχθρούς. Χρησιμοποιούν επίσης την πρόπολη για τις αντισηπτικές της ιδιότητες, έτσι ώστε να απολυμάνουν το εσωτερικό των κυψελών όπου θα αποθηκεύσουν το μέλι και την γύρη τους.

Η πρόπολη φαίνεται να αποτελείται από περισσότερες από 300 χημικές ενώσεις. Η φυσική ρητίνη, το κερί, τα αιθέρια έλαια και η γύρη είναι τα κύρια συστατικά της. Οι μέλισσες συλλέγουν τις ρητινώδεις εκκρίσεις από τους φλοιούς των φυτών και από τα άνθη τους και σε συνδυασμό με το κερί, την γύρη και διάφορα ένζυμα δημιουργείται αυτός ο φυσικός θησαυρός. Η σύστασή της την κάνει ξεχωριστή και ευεργετική για τον ανθρώπινο οργανισμό.

 

Θεραπευτικές ιδιότητες

Η θεραπευτική της δράση είναι πολλαπλή λόγω του πλήθους οργανικών και ανόργανων ενώσεων που περιέχει, αμινοξέων, φλαβονοειδών, μετάλλων και βιταμινών. Από την αρχαιότητα ήταν γνωστές οι θεραπευτικές ιδιότητες της πρόπολης. Οι Αρχαίοι Έλληνες την χρησιμοποιούσαν για αντιμετώπιση εγκαυμάτων και ελκών. Οι Ασσύριοι έβαζαν στις πληγές για να μην μολυνθούν και για να επουλωθούν γρήγορα. Ωστόσο τις τελευταίες δεκαετίες η πρόπολη έχει προκαλέσει έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον παγκοσμίως, καθώς φαίνεται να έχει θετική επίδραση σε διάφορες παθήσεις του δέρματος αλλά και ενάντια στα παθογόνα βακτήρια, στους ιούς και στους μύκητες.

Μεταξύ άλλων, θωρακίζει το ανοσοποιητικό ενώ αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για την αντιμετώπιση των ιώσεων, λοιμώξεων και εποχικών αλλεργιών. Επίσης, παρουσιάζει αντισταμινικά χαρακτηριστικά. Οι αντιφλεγμονώδεις, καταπραϋντικές της ιδιότητες την καθιστούν εξαιρετική επιλογή για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της ακμής. Κλείνοντας τον συνοπτικό κατάλογο με τα πραγματικά πολλαπλά οφέλη της πρόπολης, καλό θα ήταν να λαμβάνεται υπόψη η αντιβακτηριδιακή, αντιμυκητιακή και αντιοξειδωτική της δράση με αντίστοιχη εφαρμογή στην υγεία του γαστρεντερικού συστήματος (σύμφωνα με μελέτες, εντάσσεται σε επικουρικά πρωτόκολλα για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού), του στόματος, στη γυναικολογική φροντίδα και την αντιμετώπιση της κολπίτιδας, καθώς και στην επούλωση τραυμάτων όπως και ελαφριών εγκαυμάτων.

 

Πρόπολη & μορφές

Την πρόπολη μπορούμε να τη βρούμε στο εμπόριο είτε στην ακατέργαστη μορφή της είτε με τη μορφή διαφόρων σκευασμάτων, όπως:

  • Σε εκχύλισμα σε αιθυλική αλκοόλη (βάμμα πρόπολης)

  • Σε κρέμες και αλοιφές

  • Σε χάπια

  • Σε στοματικά και ρινικά σπρέι

  • Σε παστίλιες για τον πονόλαιμο ή την κακοσμία του στόματος και σε τσίχλες

  • Σε σιρόπι

  • Σε οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα

  • Σε σαπούνια και σαμπουάν

 

Με μία πολύ απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε διάφορους τρόπους που θα χρησιμοποιήσετε την πρόπολη προς όφελός σας.

Για περισσότερες πληροφορίες για την πρόπολη, αλλά και για άλλα προϊόντα Ελλήνων παραγωγών μπορείτε να επισκεφθείτε το e-shop που διατηρεί ο συνάδελφος :

https://mydailybox.gr (πατήστε εδώ)