Η υπόθεση της Siemens ξεχείλισε το ποτήρι… Είναι η ώρα να σηκώσουμε κεφάλι – Σημείωμα του συνάδελφου Σαράντου Φιλιππόπουλου

Η απόφαση παραγραφής των αδικημάτων των εμπλεκομένων στην υπόθεση της Siemens ξεχείλισε το ποτήρι. Πόσα ακόμα ατιμώρητα σκάνδαλα να αντέξει ο βασανισμένος λαός; Μετά από τη λεηλασία της χώρας από το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου που αθωώθηκαν όλοι, μετά από την υπόθεση της Novartis που κανείς δεν παραπέμφθηκε, το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων και πιο παλιά την υπόθεση του Βατοπεδίου που όλοι την έβγαλαν λάδι, αλλά και τόσα ακόμα μικρά και μεγάλα σκάνδαλα που έχουν συγκαλυφθεί τα τελευταία χρόνια, έρχεται τώρα η υπόθεση Siemens που συνεχίζει έναν κύκλο ντροπής για την ελληνική Πολιτεία και Δικαιοσύνη.

 

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Λόγω της ενασχόλησής μου με το συνδικαλισμό, έχω την τύχη να επικοινωνώ καθημερινά με συναδέλφους από όλη την Ελλάδα. Πολλοί συνάδελφοι επικοινώνησαν τηλεφωνικά μαζί μου για να μου εκφράσουν την αγανάκτησή τους και την ανησυχία τους για ένα ακόμα σκάνδαλο που φαίνεται ότι οι εμπλεκόμενοι θα μείνουν ατιμώρητοι.

H διαρκής συμμετοχή μου σε χιλιάδες, κυριολεκτικά, δικαστικές υποθέσεις συναδέλφων, μου δίνει τη δυνατότητα να συμπεράνω ότι δεν ευθύνονται οι τίμιοι δικαστές για αυτήν την κατάντια, αφού πράγματι πολλοί από αυτούς είναι εξαιρετικοί, κάνουν υποδειγματικά τη δουλειά τους και υπηρετούν το λειτούργημά τους.

Ωστόσο, σε μεγάλες υποθέσεις που αποδεδειγμένα έχουν ζημιώσει οικονομικά και ηθικά το Δημόσιο και έχουν προσβάλει το κοινό αίσθημα, διακρίνω μία περίεργη χειραγώγηση για την οποία φέρει τεράστια ευθύνη η Πολιτεία που έχει αφήσει ασύδοτους οικονομικούς και  επιχειρηματικούς κύκλους, αλλά και δικαστικούς λειτουργούς.

Αλήθεια, τι παράδειγμα δίνεται από την ατιμωρησία στη νεολαία που πολλές φορές της ασκούμε υπερβολική κριτική όταν φτάνει στα άκρα τις αντιδράσεις της, όταν μάλιστα δυστυχώς για πολλούς λόγους πιθανόν θα βρεθούμε ενώπιον μίας μεγάλης κοινωνικής έκρηξης το επόμενο διάστημα και σίγουρα μία από τις αιτίες θα είναι ο χειρισμός αυτών των υποθέσεων που ντροπιάζουν την πατρίδα και τους θεσμούς.

Επειδή το συνδικαλιστικό κίνημα έχει χρέος να πρωτοστατεί στους λαϊκούς αγώνες κάθε είδους, θεωρώ ότι έχει φτάσει η ώρα, όλοι μαζί, να υλοποιήσουμε τη διάσημη ρήση του Καζαντζάκη ότι η πιο όμορφη στιγμή της θεωρίας είναι η πράξη.

Εμείς στους Συλλόγους τους Ιονικής προτιθέμεθα να μην αφήσουμε αυτήν την κατάσταση σήψης να εξελίσσεται χωρίς αντίδραση. Σύντομα θα συγκληθούν τα επόμενα Δ.Σ. των Συλλόγων μας ώστε να θέσουμε ένα χρονοδιάγραμμα δράσης και αφύπνισης για την υπόθεση αυτή.

Προτιθέμεθα να απευθυνθούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον αρμόδιο Επίτροπο εκφράζοντας την αγανάκτηση του ελληνικού λαού και ζητώντας την άμεση παρέμβαση της Ε.Ε..

Θα πάρουμε αποφάσεις ώστε να απευθυνθούμε στους θεσμικούς και κοινωνικούς παράγοντες της χώρας, τα συνδικαλιστικά σωματεία, τις συνταξιουχικές οργανώσεις και τα κόμματα της Βουλής, προκειμένου να διοργανωθεί μία πανελλήνια συγκέντρωση ενάντια στα φαινόμενα διαφθοράς που μαστίζουν τη χώρα μας, πλήττουν και δυσφημίζουν την πατρίδα μας, τραυματίζουν την ενότητα των Ελλήνων και προσβάλλουν την αξιοπρέπειά μας.

Είναι χρέος όλων μας να συμμετάσχουμε σε αυτήν την προσπάθεια. Μόνο ενωμένοι, όλοι μαζί πρέπει και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση, απαιτώντας να ριχθεί άπλετο φως σε αυτές τις υποθέσεις, άσχετα αν υφίστανται παραγραφές, είτε μέσω της δικαιοσύνης, είτε μέσω της ερευνητικής δημοσιογραφίας, είτε με κάθε άλλο τρόπο, ώστε να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι για το ναυάγιο της υπόθεσης και αν μη τι άλλο αφενός μεν να υπάρξει μία ηθική δικαίωση του ελληνικού λαού, αφετέρου δε να αποτελέσει τη σπίθα αφύπνισης του κόσμου από την παθητικότητα και την αδιαφορία, που θα είναι πάντα ο χειρότερος εχθρός της προόδου, της προοπτικής και της εξέλιξης.

Σαράντος Φιλιππόπουλος