Έλεγχος και δήλωση αναδρομικών συντάξεων – Του λογιστή Απόστολου Γεωργίου (γιου του συναδέλφου μας Θωμά Γεωργίου)

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Η συμπλήρωση και υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αποτελεί ένα ιδιαιτέρως δύσκολο εγχείρημα μετά από τις απανωτές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών.

Επειδή μάλιστα τα τελευταία χρόνια καταβάλλονται αναδρομικά συντάξεων από διάφορες αιτίες και πολλοί συνάδελφοι επικοινωνούν μαζί μας και μας υποβάλλουν διάφορες σχετικές ερωτήσεις (π.χ. για τα αναδρομικά που καταβλήθηκαν μέσα στο 2021 και αφορούν το 2019 και το 2020 για όσους έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης), είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς θα πρέπει να διαχειριστείτε αυτά τα ποσά από φορολογικής άποψης, προκειμένου να μην σας επιβληθούν αχρείαστες κυρώσεις.

Όπως κάνουμε πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, στα πλαίσια της έγκυρης ενημέρωσής σας και προς διευκόλυνσή σας, επικοινωνήσαμε με το λογιστή Απόστολο Γεωργίου (γιο του συναδέλφου μας λογιστή Θωμά Γεωργίου) και σας παρουσιάζουμε τις οδηγίες του αναφορικά με τα αναδρομικά των συντάξεων: 


Αναδρομικά συντάξεων

Οι δηλώσεις των αναδρομικών υποβάλλονται έως 31/12 του έτους είσπραξής τους, δηλαδή ποσά που εισπράχθηκαν εντός του 2021 δηλώνονται έως 31/12/2022 .

 

Πώς ελέγχω αν έχω αναδρομικά

Κατ’ αρχάς από το σημείωμα που εκδίδει το Ταμείο, όπου και γράφονται ξεχωριστά τα ποσά των συντάξεων  κάθε έτους.

Μπαίνουμε στο taxis στη δήλωση εισοδημάτων έτους 2022 και πάμε στο πεδίο «Ενημέρωση εισοδημάτων – δαπανών υπόχρεου». Εκεί θα δούμε ότι εμφανίζεται ανάλυση των ποσών που έχουμε εισπράξει στο 2021  και στη διπλανή στήλη εμφανίζεται το έτος που αφορούν και έτσι γνωρίζουμε εάν έχουμε αναδρομικά και  ποιο έτος αφορούν.

 

Πώς τα υποβάλλουμε

Αφού δούμε ότι έχουμε αναδρομικά προηγούμενων ετών, πηγαίνουμε στη χρονιά που αφορούν τα αναδρομικά, δημιουργούμε τροποποιητική δήλωση και πατάμε «ενημέρωση βεβαιώσεων αποδοχών», οπότε και ενημερώνονται οι κωδικοί 303/304 με το νέο σύνολο των συντάξεων του έτους αναφοράς. Για το 2021 η τροποποιητική δήλωση είναι έτοιμη και ακολουθούμε τις οδηγίες. Για το 2020 πρέπει να δημιουργήσουμε τροποποιητική δήλωση  και να πατήσουμε την «ενημέρωση αναδρομικών αποδοχών». Με το μήνυμα «ενημερώθηκαν οι αμοιβές» προχωράμε σε οριστικοποίηση της δήλωσης και την έκδοση του νέου εκκαθαριστικού).             

                                                                                                                        

Πρέπει να γνωρίζετε ότι η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης για αναδρομική δήλωση εισοδημάτων από σύνταξη δεν έχει πρόστιμο, γιατί δεν ευθύνεται ο φορολογούμενος για την μη έγκαιρη έκδοση της βεβαίωσης σύνταξης.    

 

Προσοχή! Μην αμελείτε την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης γιατί ο ΕΦΚΑ έχει στείλει τις αμοιβές αυτές στο TAXIS και διασταυρώνονται τα εισοδήματά σας. Εάν κληθείτε από τη Δ.Ο.Υ.  να υποβάλετε τις συμπληρωματικές δηλώσεις, συνήθως  μετά τη λήξη της προθεσμίας, θα επιβαρυνθείτε με πρόστιμα και τόκους που φτάνουν μέχρι και το 120% της αρχικής οφειλής, ανάλογα με το χρόνο υποβολής της δήλωσης.                    

Αθήνα 8/9/2022

Α . Θ . Γεωργίου