Το χρέος στον ΕΦΚΑ «τσίμπησε» 5,1 δισ. ευρώ μέσα σε ένα έτος

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Έχουμε αναφερθεί και σε παλαιότερα δημοσιεύματά μας στη δραματική κατάσταση του e-ΕΦΚΑ που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με προχειρότητα και (υπο)λειτουργεί χωρίς προγραμματισμό, με λανθασμένες κατευθυντήριες γραμμές και πρότυπα. Συνέπεια όλων αυτών είναι βεβαίως ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του και ταλαιπωρεί πολυεπίπεδα τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους.

Ωστόσο, μία ακόμα σοβαρότατη πτυχή των προβλημάτων του e-ΕΦΚΑ, για την οποία μάλιστα σπάνια γίνεται λόγος στα ΜΜΕ και στην πραγματικότητα απλώνεται σαν σκιά πάνω από την ύπαρξη του Φορέα και εν τέλει σκεπάζει απειλητικά το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας συνολικά, είναι η μέγγενη των χρεών.

Είναι «κοινό μυστικό» ότι τα χρέη προς τον e-ΕΦΚΑ, αλλά και του ίδιου του Φορέα, ανέρχονται σε δισ. ευρώ. Στην πραγματικότητα, η κατάσταση στον e-ΕΦΚΑ θυμίζει με ωρολογιακή βόμβα και το τικ-τακ αρχίζει να ακούγεται όλο και πιο δυνατά… Άλλωστε τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Σας παραθέτουμε σχετικό δημοσίευμα του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων:


Το χρέος στον ΕΦΚΑ «τσίμπησε» 5,1 δισ. ευρώ μέσα σε ένα έτος

Στο ΚΕΑΟ προστέθηκε χρέος, από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, που σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 5,1 δισ. ευρώ και έτσι ανήλθε στο υπέρογκο ποσό των 42,8 δισ. ευρώ στο τέλος του α’ τριμήνου του 2022.

Σύμφωνα με την έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα, η διαρκώς ανοδική πορεία του χρέους της Κοινωνικής Ασφάλισης, οφείλεται στην διπλάσια αύξηση των κύριων οφειλών (3,4 δισ. ευρώ), συγκριτικά με την επιβάρυνση από τα πρόσθετα τέλη (1,7 δισ. ευρώ). Στην έκθεση  διαπιστώνεται αύξηση σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες εύρους οφειλής, με μεγαλύτερη όμως κατά 1,6 δισ. ευρώ να εντοπίζεται για χρέος από 10.000 έως 100.000 ευρώ. Σε αυτή την κατηγορία καταγράφηκαν το α’ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς, 625.026 οφειλέτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα), περισσότεροι κατά 151.332, συγκριτικά με τους 473.694 που είχαν προκύψει το δ’ τρίμηνο του 2021.

Είναι χαρακτηριστικό ότι συνολικά, το ΚΕΑΟ έχει στο μητρώο του 2.423.573 οφειλέτες. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σημαντικά, κατά 444.375 μέσα σε μόλις τρεις μήνες. Από το σύνολο των οφειλετών, οι μισοί (1.273.158), έχουν χρέη από 500 ευρώ, έως 10.000 ευρώ. Υπάρχουν επίσης άλλοι 343.830 μικροφειλέτες, με χρέος από μόλις 50 ευρώ έκαστος, μέχρι 500 ευρώ.

Στο σκέλος της πορείας του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ, η έκθεση διαπιστώνει ότι στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2022, διαμορφώθηκε ένα σημαντικό πλεόνασμα 481 εκατ. ευρώ. Αν συνυπολογιστεί ότι την αντίστοιχη περσινή περίοδο, που η χώρα βρισκόταν σε καθεστώς καραντίνας, λόγω πανδημίας, είχε καταγραφεί έλλειμμα 548 εκατ. ευρώ, προκύπτει μια πολύ θετική διαφορά ύψους 1,02 δισ. ευρώ. Αιτία αυτής της ικανοποιητικής πορείας του Φορέα, είναι αφενός η αύξηση των εσόδων από εισφορές που «ξεπάγωσαν» και καταβάλλονται κανονικά, αφετέρου τα κέρδη που έχουν προκύψει από ρυθμίσεις, ή εφάπαξ εξοφλήσεις παλαιότερων οφειλών, μέσω του ΚΕΑΟ.


Ο e-ΕΦΚΑ και συνολικά η κοινωνική ασφάλιση θα πρέπει να διαφυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού, γιατί πρόκειται ουσιαστικά για τις θυσίες και τους κόπους όλης της ζωής μας! Αν δεν δοθούν άμεσα λύσεις που θα περιλαμβάνουν την ανακούφιση των μικρομεσαίων για ουσιαστική επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά και σωστό προγραμματισμό και στόχευση για τον e-ΕΦΚΑ, το «μεγάλο μπαμ» θα διαλύσει τη χώρα μας.

Μπορεί τα ΜΜΕ να μην παίζουν αυτό το θέμα συχνά, αλλά για εμάς είναι μείζονος σημασίας και για αυτό το λόγο θα επανέλθουμε σύντομα, αποστέλλοντας επιστολές στους αρμοδίους και τους κορυφαίους θεσμικούς παράγοντες της χώρας για να τους ευαισθητοποιήσουμε και να τους κινητοποιήσουμε ώστε να προλάβουμε την «έκρηξη»!

Πηγή : https://endisy.gr/