Νέο e-mail προς τον e-ΕΦΚΑ για τις ετήσιες βεβαιώσεις εισοδήματος σύνταξης παλαιών συνταξιούχων – Δεν επηρεάζει η καθυστέρηση της διαδικτυακής τους ανάρτησης τη δήλωση εισοδήματος (σημείωμα του συνάδελφου λογιστή Απόστολου Γεωργίου)

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Σας έχουμε ενημερώσει για το πρόβλημα που υφίσταται με τις ετήσιες βεβαιώσεις εισοδήματος σύνταξης για τους παλαιούς συνταξιούχους (συνταξιοδοτηθέντες προ 13.5.16), που δεν έχουν αναρτηθεί διαδικτυακά.

Παρά τις συνεχείς μας τηλεφωνικές και γραπτές οχλήσεις προς τους αρμοδίους και τις διαβεβαιώσεις που λάβαμε ότι ο υπεύθυνος των ΟΠΣ θα ασχολείτο προσωπικά με το θέμα, δυστυχώς οι βεβαιώσεις ακόμα δεν είναι διαθέσιμες στη σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή του e-ΕΦΚΑ.

Οι Σύλλογοί μας βέβαια και οι ασφαλιστικοί μας σύμβουλοι, θα συνεχίσουν να πιέζουν τις αρμόδιες υπηρεσίες μέχρι να δοθεί λύση στο θέμα και συνεπώς αποστείλαμε το κάτωθι email στην αρμόδια υπηρεσία:


Κυρίες – Κύριοι,

Σε συνέχεια της επικοινωνίας μας, επανερχόμαστε σχετικά με το πρόβλημα που υφίσταται με τις ετήσιες βεβαιώσεις εισοδήματος σύνταξης που δεν έχουν αναρτηθεί διαδικτυακά για τους παλαιούς συνταξιούχους (συνταξιοδοτηθέντες προ 13.5.16) συναδέλφους μας που βρίσκονται στο σύστημα ΗΔΙΚΑ του ΤΑΠΙΛΤ.

Μετά από τις τηλεφωνικές και γραπτές οχλήσεις μας και παρά το γεγονός ότι πριν από περίπου 2 εβδομάδες μας είχατε ενημερώσει ότι υπεύθυνη για την καθυστέρηση είναι η ανάδοχος εταιρεία και μας διαβεβαιώσατε ότι ο υπεύθυνος των ΟΠΣ θα έδινε προτεραιότητα και θα ασχολείτο προσωπικά με το θέμα, δυστυχώς μέχρι σήμερα οι βεβαιώσεις δεν είναι διαθέσιμες στη σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή του e-ΕΦΚΑ.

Σας παρακαλούμε πολύ να μεριμνήσετε άμεσα για αυτό το θέμα, αφού καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων συναδέλφων μας που διαμαρτύρονται, δικαιολογημένα και έντονα για τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση, αφού δεν μπορούν να εκτυπώσουν τις βεβαιώσεις για προσωπική τους χρήση.

Αναμένουμε την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας ώστε να αναρτηθούν οι εν λόγω βεβαιώσεις.


Το θέμα αυτό βέβαια έχει ήδη τραβήξει αδικαιολόγητα και θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει αποτέλεσμα και θα αναρτηθούν άμεσα οι ετήσιες βεβαιώσεις εισοδήματος για τους παλαιούς συνταξιούχους.

 .

Δεν επηρεάζεται η δήλωση εισοδήματος – Του λογιστή Απόστολου Γεωργίου, γιου του συναδέλφου μας Θωμά Γεωργίου

«Επειδή τις τελευταίες ημέρες πολλοί συνάδελφοι με ρωτούν πότε θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά των συντάξεων (δηλαδή οι ετήσιες βεβαιώσεις εισοδήματος σύνταξης) για να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση, σας ενημερώνω ότι δεν είναι υποχρεωτικό να πάρετε τα εκκαθαριστικά για να υποβληθεί η φορολογική δήλωση, δεδομένου ότι  το Ταμείο (ΕΦΚΑ-ΤΑΠΙΛΤ) έχει αποστείλει στο taxis τα ποσά των συντάξεων που κατέβαλε το 2021.

Σημειώστε ότι τα ποσά αυτά δεν μπορεί να τα αλλάξει κανένας. Μόνο το Ταμείο μπορεί με την αποστολή νέου αρχείου.

Επομένως, ο ρόλος των εκκαθαριστικών πλέον είναι μόνο ελεγκτικός.

Mπορούμε να ελέγξουμε εάν τα ποσά που δήλωσε το ταμείο συμφωνούν με το εκκαθαριστικό, αλλά και με τα χρήματα που πράγματι εισπράξαμε μέσα στο 2021. Σε περίπτωση που διαπιστώσουμε λάθος στα ποσά του εκκαθαριστικού, αλλά και αυτών που εισπράξαμε, θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με το Ταμείο (ΤΑΠΙΛΤ) και εφόσον αποδεχθεί το λάθος του, το Ταμείο, αυτό και μόνο αυτό, θα το διορθώσει και θα στείλει το νέο διορθωμένο αρχείο στο taxis, οπότε στην περίπτωση αυτή θα πρέπει  να υποβάλουμε τροποποιητική δήλωση.

Συνεπώς, υποβάλλουμε τη δήλωσή μας για να μη χάσουμε την προθεσμία (30/6/2022) και όταν εκδοθεί το εκκαθαριστικό ελέγχουμε αν τα ποσά είναι εντάξει.

Σημαντικό! Σε όσες περιπτώσεις απαιτείται, πρέπει να συμπληρωθεί ο αριθμός καταναλωτή ρεύματος του ΔΕΔΔΗΕ για να επιδοτηθείτε για το ρεύμα προσεχώς.»

Απόστολος Γεωργίου