ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ : Όσο η τράπεζα θα συνεχίζει να αδιαφορεί προκλητικά για το ΤΑΠΙΛΤ… Εμείς θα αγωνιζόμαστε για τα ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΙΚΑΙΑ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΑ αιτήματά μας! Από τη Δευτέρα 6/6 ώρα 07:30 π.μ. ΟΛΟΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ έξω από το Κεντρικό Κατάστημα (Πανεπιστημίου 43)!

Αθήνα, 3 Ιουνίου 2022

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Όσο η τράπεζα θα συνεχίζει να αδιαφορεί προκλητικά για το ΤΑΠΙΛΤ…

Εμείς θα αγωνιζόμαστε για τα

ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΙΚΑΙΑ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΑ αιτήματά μας!

 

Από τη Δευτέρα 6/6 ώρα 07:30 π.μ.

ΟΛΟΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ έξω από το Κεντρικό Κατάστημα (Πανεπιστημίου 43)!

 

Οι Σύλλογοί μας, που εκπροσωπούν τους προερχόμενους από την Ιονική Τράπεζα συνταξιούχους και εργαζόμενους στην Alpha Bank, αγωνίζονται ενάντια στην αδιαλλαξία της τράπεζας ενώπιον των δίκαιων αιτημάτων μας για τη λειτουργία του ασφαλιστικού μας Ταμείου ΤΑΠΙΛΤ (νυν e-ΕΦΚΑ), το οποίο η τράπεζα έχει οδηγήσει ουσιαστικά σε παύση λειτουργίας!

 

Το τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης του ΤΑΠΙΛΤ έχει ως συνέπεια ουσιαστικά την παύση λειτουργίας του και τη συσσώρευση υποθέσεων και συντάξεων εκατοντάδων συναδέλφων μας, αφού ουσιαστικά έχει απομείνει με 1 υπάλληλο για να εξυπηρετεί τους 3.600 συνταξιούχους και επιπλέον τους περίπου 1.500 ασφαλισμένους του!

Οι Σύλλογοί μας εδώ και μήνες έχουν ξεκινήσει ένα μαραθώνιο ενεργειών προς όλες τις κατευθύνσεις και τους αρμοδίους, προκειμένου να βρεθεί επιτέλους λύση στην «ομηρία» που έχει υποχρεώσει η τράπεζα το Ταμείο μας, η οποία βεβαίως είναι η υπεύθυνη για την υποστελέχωσή του.

Από την περίοδο λειτουργίας της Ιονικής Τράπεζας, σύμφωνα με το άρθρο 15 του καταστατικού του ΤΑΠΙΛΤ, ο ασφαλιστικός μας φορέας καλυπτόταν πάντοτε με αποσπασμένο προσωπικό από την τράπεζα. Η κάλυψη με αποσπασμένο προσωπικό συνεχίστηκε και μετά την πώληση της Ιονικής Τράπεζας και τη συγχώνευσή της στην Alpha Bank μέχρι και το 2004, όταν το ΤΑΠΙΛΤ εντάχθηκε στο τότε ΙΚΑ (νυν e-ΕΦΚΑ).

Και μετά όμως από την ένταξη του Ταμείου μας στο τότε ΙΚΑ, η τράπεζα συνέχισε να καλύπτει το Ταμείο, αποσπώντας ικανοποιητικό αριθμό υπαλλήλων για τις λειτουργικές του ανάγκες. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει μέχρι σήμερα και με τα άλλα ενταγμένα στον e-ΕΦΚΑ Τραπεζικά Ταμεία, τα οποία μάλιστα είναι πλήρως στελεχωμένα για να ικανοποιούν τις λειτουργικές ανάγκες των Ταμείων για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Αντίθετα, μετά το 2014 κυρίως, όταν και ξεκίνησαν τα μαζικά προγράμματα εθελουσίας εξόδου από την τράπεζα, άρχισαν να παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του ΤΑΠΙΛΤ, γιατί οι συνάδελφοι που ήταν αποσπασμένοι στο Ταμείο αποχωρούσαν, χωρίς όμως η Τράπεζα να τους αντικαθιστά.

Φτάνοντας βέβαια στην εθελούσια έξοδο του 2018 που προκάλεσε τα πιο έντονα προβλήματα, αφού μειώθηκε ακόμα περισσότερο το προσωπικό του Ταμείου.

Έκτοτε δυστυχώς το Ταμείο έχει αφεθεί στην τύχη του και αυτό δεν είναι σχήμα υπερβολής, αφού όχι μόνο παραμένει τραγικά υποστελεχωμένο, αλλά δεν μπορεί ούτε στοιχειωδώς να καλύψει τις λειτουργικές του ανάγκες. Και τούτο διότι το Ταμείο μας έχει μείνει ουσιαστικά μόνο με έναν εργαζόμενο με τις απαραίτητες γνώσεις, ενώ ο έτερος αποσπασμένος υπάλληλος όχι μόνο δεν μπορεί να προσαρμοστεί και να λειτουργήσει ικανοποιητικά, αλλά αντίθετα προκαλεί τεράστια προβλήματα με τη συμπεριφορά του απέναντι στους ασφαλισμένους.

Πρόκειται βεβαίως για πρωτοφανή συμπεριφορά από την πλευρά της τράπεζας, αφού τα ασφαλιστικά ταμεία των άλλων τραπεζών που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ με την ίδια διαδικασία, στελεχώνονται από τις τράπεζες με το κατάλληλο προσωπικό για τη λειτουργία τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Αγροτική Τράπεζα με 6.500 συνταξιούχους ενισχύει το Ταμείο της με 5 εργαζόμενους, η Εθνική Τράπεζα με 12.500 συνταξιούχους ενισχύει το Ταμείο της με 9 εργαζόμενους, ενώ η ΤΑΠΑΕ Εθνική με 1.400 συνταξιούχους το ενισχύει με 2 εργαζόμενους. Το ΤΑΠΙΛΤ βέβαια με τους 3.600 συνταξιούχους, πλέον των περίπου 1.500 ασφαλισμένων, δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί ικανοποιητικά με μόλις 1 εργαζόμενο.

Τονίζουμε άλλωστε, το διαφορετικό «ενδιαφέρον» που επιδεικνύει η τράπεζα για το Ταμείο ΤΑΠ των συναδέλφων που προέρχονται από την Πίστεως, το οποίο, παρά το γεγονός ότι έχει πολύ μικρότερες λειτουργικές ανάγκες, διαθέτει μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού από το ΤΑΠΙΛΤ και είναι πλήρως στελεχωμένο!

Οι ασφαλισμένοι συνάδελφοί μας είναι σε απόγνωση, αφού κυριολεκτικά χιλιάδες υποθέσεις τους βρίσκονται σε εκκρεμότητα και βεβαίως προκαλείται τεράστια καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων!

Όπως γίνεται κατανοητό, το αίτημά μας για στελέχωση του ΤΑΠΙΛΤ είναι πραγματικά κατεπείγον και πρέπει να δοθεί λύση άμεσα.

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις και προτάσεις μας προς τις αρμόδιες διευθύνσεις και τον ίδιο το Διευθύνοντα Σύμβουλο της Alpha Bank κ. Βασίλη Ψάλτη για συνεννόηση και εξεύρεση δίκαιων, λογικών και αποτελεσματικών λύσεων που θα ικανοποιούσαν όλες τις πλευρές, μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη.

Άλλωστε, οι προτάσεις μας συνεπάγονται την ελάχιστη επιβάρυνση για την τράπεζα, αφού αφορούν την απόσπαση συναδέλφων που ουσιαστικά παραμένουν αναξιοποίητοι στις υπηρεσίες της τράπεζας, ενώ με την κατάλληλη εκπαίδευση από εμάς θα ήταν υπερπολύτιμοι στη λειτουργία του Ταμείου μας. Δυστυχώς, ούτε μετά από αυτήν την απολύτως λογική και συμφέρουσα για όλες τις πλευρές πρόταση βρήκαμε θετική ανταπόκριση από την τράπεζα.

Η τράπεζα δυστυχώς είναι προφανές ότι λειτουργεί – για μία ακόμα φορά – εκδικητικά σε βάρος των Ιονικάριων και αρνείται ακόμα και τα στοιχειώδη για τη λειτουργία του Ταμείου μας. Θεωρούμε αδιανόητο μία τράπεζα που είχε αναλάβει τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις των ασφαλισμένων του ΤΑΠΙΛΤ μετά την εξαγορά της Ιονικής για τη στελέχωση και κάλυψη του Ταμείου μας, με προκλητικό πλέον τρόπο να μην ανταποκρίνεται ακόμα και στα στοιχειώδη.

· Η τράπεζα που από την πρώτη μέρα της εξαγοράς της Ιονικής μέχρι σήμερα συμπεριφέρεται με το χείριστο τρόπο προς τους προερχόμενους από την Ιονική Τράπεζα συναδέλφους οι οποίοι πέρασαν δια πυρός και σιδήρου αυτά τα 22 πέτρινα χρόνια.

· Είναι η μοναδική τράπεζα στην Ελλάδα που έχει εις βάρος της 2.000 πρωτόδικες και εφετειακές αποφάσεις από αγωγές συναδέλφων εναντίον της, είτε για βλαπτικές μεταβολές, είτε για παράλειψη προαγωγών, είτε για καταγγελίες συμβάσεων είτε γιατί είναι η μοναδική τράπεζα που δεν δίνει τη νόμιμη αποζημίωση του Ν2112 ταλαιπωρώντας τους αποχωρούντες συναδέλφους μας 3 έως 8 χρόνια μέχρι να πάρουν τη νόμιμη αποζημίωσή τους!

· Η τράπεζα που επωφελήθηκε εκατοντάδες εκατομμύρια από την ένταξη του ΤΑΠΙΛΤ στο ΙΚΑ γιατί διαφορετικά θα ήταν υποχρεωμένη να επωμιστεί το ιλιγγιώδες αναλογιστικό έλλειμμα που υφίστατο, σήμερα σφυρίζει αδιάφορα.

· Είναι η ίδια τράπεζα που έδινε αεροδάνεια και θαλασσοδάνεια και δυστυχώς αυτοί που τα χορήγησαν έχουν μείνει ατιμώρητοι σε μία ακραία πρόκληση για τους θεσμούς και την κοινωνία μας.

· Η τράπεζα που ανακεφαλαιοποιήθηκε τρεις φορές από τα χρήματα του ελληνικού λαού και σήμερα αποφεύγει να καλύψει τον ασφαλιστικό μας φορέα με τρεις επιπλέον υπαλλήλους!

 

Παρά το γεγονός ότι πάντοτε επιθυμούμε να επιλύουμε τα ανοιχτά θέματα με συνεννόηση και διάλογο, η «ομηρία» και η ουσιαστική παύση λειτουργίας του ΤΑΠΙΛΤ οδήγησαν τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων μας να λάβουν απόφαση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις διαρκείας από την ερχόμενη Δευτέρα 6 Ιουνίου έξω από το Κεντρικό Κατάστημα της τράπεζας.

Πραγματικά, λυπούμαστε που αναγκαζόμαστε να αγωνιζόμαστε ακόμα και για τα αυτονόητα!

Ενώπιον του τραγικού αδιεξόδου του ΤΑΠΙΛΤ – που πραγματικά δεν υπάρχει όμοιό του σε άλλο ασφαλιστικό φορέα – και της αδιαλλαξίας και αναλγησίας της τράπεζας, καλούμε πλέον μαζικά όλους τους συναδέλφους μας σε αγώνα διαρκείας μέχρι την οριστική δικαίωσή μας!

. · Όσο διάστημα και να απαιτηθεί, ακόμα και υπό τις ομολογουμένως δύσκολες καιρικές συνθήκες  της εποχής, δεν υπάρχει πλέον άλλη λύση από τον αγώνα διαρκείας έξω από το Κεντρικό!

· Θα αναρτήσουμε πανό, θα μοιράσουμε φυλλάδια και με τις μικροφωνικές εγκαταστάσεις θα διατρανώσουμε το δίκαιο αίτημά μας και θα ενημερώσουμε τον αθηναϊκό λαό!

· Τον αγώνα μας στηρίζουν όλες οι δυνάμεις της Ιονικής από όλες τις ιδεολογικές και πολιτικές παρατάξεις του χώρου της Ιονικής.

 

Από τη Δευτέρα 6/6 ώρα 07:30 π.μ.

 

Θα είμαστε όλοι μία γροθιά,

έξω από το Κεντρικό Κατάστημα (Πανεπιστημίου 43)!

 

ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ !