Τα τραγούδια που θα απολαύσουμε στη σημερινή εκδήλωση παρουσίασης του Ύμνου της Ιονικής

Σήμερα το βράδυ, «πρωταγωνιστής» θα είναι βεβαίως ο Ύμνος της Ιονικής που παρουσιάζεται για πρώτη φορά και θα τον ακούσουμε στο τέλος της εκδήλωσης.

Ωστόσο, θα προηγηθούν ορισμένα υπέροχα τραγούδια, σε εκτέλεση της Δημοτικής Χορωδίας Κέρκυρας “Δημόδοκος” με επικεφαλής τη μαέστρο κ. Δήμητρα Καλογεροπούλου, της Δημοτικής Χορωδίας Κέρκυρας “San Giacomo” με επικεφαλής τον μαέστρο κ. Τόνι Ιβάνωφ και της Φιλαρμονικής Εταιρείας “Μάντζαρος” με επικεφαλής τον Αρχιμουσικό & Καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Σωκράτη Άνθη.

Σας παρουσιάζουμε τα τραγούδια που θα ακουστούν :


Δημοτική Χορωδία Κέρκυρας “Δημόδοκος” με επικεφαλής τη μαέστρο κ. Δήμητρα Καλογεροπούλου

«Πέτρα» Στίχοι – Μουσική : Μάνος Χατζιδάκις

Είναι δυνατόν όταν ακούσουμε τη λέξη πέτρα, να περιμένουμε τόση τρυφερότητα και ευαισθησία, μια Φλέρυ Νταντωνάκη και ένας Μάνος Χατζιδάκις το καταφέρνουν. Απολαύστε το ….. εστιασμένοι!

«Άρνηση» Μουσική : Μίκης Θεοδωράκης – Στίχοι : Γιώργος Σεφέρης

Σαφώς δεν προϋποθέτει η λέξη όλα αυτά που περιγράφει λιτά ο Γ. Σεφέρης και ο Μ. Θεοδωράκης. Οι ξεχωριστοί όμως κάνουν και τη διαφορά!

«Του μικρού βοριά» Μουσική : Μίκης Θεοδωράκης – Στίχοι : Οδυσσέας Ελύτης

Ο Οδυσσέας Ελύτης διεισδύει μυστηριακά στη φιλοσοφία καθημερινών λέξεων, τις απογειώνει και ο Μίκης τις μετουσιώνει σε μουσική καταιγίδα. Για τους μη μυημένους στο μεγαλείο της μουσικής, περνάει απαρατήρητο…!

 .

Δημοτική Χορωδία Κέρκυρας “San Giacomo” με επικεφαλής τον μαέστρο κ. Τόνι Ιβάνωφ

«Μια θάλασσα μικρή» Στίχοι – Μουσική : Διονύσης Σαββόπουλος

Μια θάλασσα μικρή γίνεται ωκεανός στη ψυχή ενός εμπνευσμένου μουσικού δημιουργού, με αποτέλεσμα να μην έχει ανακαλυφθεί ακόμη από πολλούς το μεγαλείο της σύνθεσης του Δ. Σαββόπουλου!

«Μην τον ρωτάς τον ουρανό» Μουσική : Μάνος Χατζιδάκις – Στίχοι: Γιάννης Ιωαννίδης & Παναγιώτης Κοκοντίνης

Η έκκληση για βοήθεια στον απέραντο ουρανό, για να εκφράσει ο ποιητής την μεγαλοσύνη του αισθήματός του, θυμίζει την επίκληση στην μούσα Καλλιόπη για τη σπουδαία γλυκιά μουσική των Μ. Χατζιδάκι, Γ. Ιωαννίδη και Π. Κοκοντίνη!

«Coro di zingare», από την όπεραIl Trovatore” του Giuseppe Verdi

To Coro di zingari (“χορικό των Τσιγγάνων”), από τη 2η πράξη  της όπερας του Giuseppe Verdi του «Il trovatore». Η σκηνή απεικονίζει Ισπανούς Τσιγγάνους να χτυπούν τα αμόνια τους την αυγή και να τραγουδούν τα εγκώμια της σκληρής δουλειάς, του καλού κρασιού και των τσιγγάνων.

 .

Φιλαρμονική Εταιρεία “Μάντζαρος” με επικεφαλής τον Αρχιμουσικό & Καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Σωκράτη Άνθη

Από «Το Χαμόγελο της Τζοκόντας» του Μάνου Χατζιδάκι

«Η παρθένα της γειτονιάς μου»

«Βροχή»

«Ο χορός με τη σκιά μου»

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Χατζιδάκις, τα δέκα τραγούδια από το «Χαμόγελο της Τζοκόντας» γράφτηκαν σ’ ένα συγκερασμό απελπισίας και αναμνήσεων. Το θέμα είναι η γυναίκα έρημη μες στη μεγάλη πόλη. Το κάθε τραγούδι είναι κι ένας μονόλογός της κι όλα μαζί συνθέτουν την ιστορία της. Μια ιστορία σύγχρονη και παλιά μαζί.

 .

ΎΜΝΟΣ ΤΗΣ ΙΟΝΙΚΗΣ – Απαγγελία & Μουσική Εκτέλεση

Στίχοι : Σοφία Μαρωνίδη – Μουσική : Σπύρος Μαυρόπουλος – Εκτέλεση : Φιλαρμονική Εταιρεία “Μάντζαρος” – Δημοτική Χορωδία “Δημόδοκος” – Δημοτική Χορωδία “San Giacomo” – Μουσική Διεύθυνση : Σωκράτης Άνθης

Στην καρδιά του ύμνου της Ιονικής βρίσκονται τα απλά, ανθρώπινα και αληθινά λόγια της Σοφίας Μαρωνίδη που εκφράζουν το συλλογικό υποσυνείδητο των ανθρώπων της Ιονικής. Τα λόγια στο χαρτί ζητούσαν μια διαφυγή για να πετάξουν, να γίνουν ήχος και να φθάσουν στ’ αυτιά μας … και τα φτερά αυτά, τα έδωσε ο Κερκυραίος συνθέτης Σπύρος Μαυρόπουλος.