«Θρησκεία, πίστη και λαϊκισμός». Άποψη του συνάδελφου Σαράντου Φιλιππόπουλου

Νιώθω την υποχρέωση να αναδείξω εν συντομία ένα θέμα που βρίσκεται στην επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες, προβληματίζοντας και διχάζοντας ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης. Αναφέρομαι στην υποδοχή των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας και τις συνακόλουθες απόψεις και διενέξεις που αναπτύχθηκαν.

Δηλώνω εξ αρχής ότι πιστεύω απόλυτα και συνειδητά στο θρησκευτικό συναίσθημα και τη μεγάλη σημασία του θεσμού της εκκλησίας για την κοινωνία μας.

Παρόλα αυτά, η πρόσφατη δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, κου Νίκου Φίλη, περί εμπορευματοποίησης του γεγονότος και λαϊκισμού, με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.

Παρά τις περί αντιθέτου απόψεις που εκφράστηκαν, ο κος Φίλης με τη συγκεκριμένη δήλωση δεν έθιξε ούτε την πίστη ούτε το θρησκευτικό συναίσθημα των συμπατριωτών μας. Θεωρώ ότι ορθώς πήρε θέση για μία επικίνδυνη κατάσταση που συντηρείται και εξελίσσεται συχνά και αντί να τονώνει το θρησκευτικό συναίσθημα, το υποβιβάζει!

Και κατά το παρελθόν έχουμε δει παρόμοιες απαράδεκτες υπερβολές, με την απόδοση τιμών αρχηγού κράτους στην υποδοχή λειψάνων αγίων ή ακόμα και στην υποδοχή του Αγίου Φωτός. Πρόκειται για μία ανεπίτρεπτη κατάσταση που πρέπει επιτέλους να εξαλειφθεί. Δεν είναι δυνατόν τα λείψανα των αγίων να περιφέρονται ως υπερθέαμα στα νοσοκομεία. Δεν μπορώ να διανοηθώ τι σχέση μπορεί να έχει η αγιοσύνη με τον προσδιορισμό του αρχηγού κράτους. Αυτός ο χαρακτηρισμός προσβάλλει πρώτα και πάνω από όλα το βίο όσων η εκκλησία μας θεώρησε άξιους να αναδειχθούν άγιοι. Όπως, εξ άλλου, προτάσσει και η εκκλησία μας, τα εγκόσμια δεν πρέπει να αναμιγνύονται με την πίστη.

Όπως δε θα έπρεπε να έχουν αναμιχθεί στην υπόθεση ο Υπουργός Υγείας κος Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κος Πάνος Καμμένος. Σε μία περίοδο αναδιοργάνωσης και αποκατάστασης των θεσμών της Πολιτείας, θα πρέπει να καταστεί σαφής ο διαχωρισμός της πολιτικής από τη θρησκεία. Η εμπλοκή των δύο Υπουργών αναδεικνύει ξεκάθαρα την παλαιοπολιτική τους προσέγγιση και την τάση τους για λαϊκισμό με την πρώτη ευκαιρία. Είναι αδιανόητο ότι ακόμα υφίσταται σύγχυση σε αυτά τα ζητήματα, με αποτέλεσμα μερικοί να προσπαθούν να επωφεληθούν από την πίστη των συμπατριωτών μας.

Συνεπώς, συμφωνώ απόλυτα με την τοποθέτηση του κου Φίλη και νομίζω έχει φτάσει η ώρα να συζητηθούν δημόσια, χωρίς περιστροφές και μισόλογα, τα κρίσιμα ζητήματα που μας αφορούν όλους, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν τις θέσεις και απόψεις των πολιτικών κομμάτων και προσώπων, για να αξιολογηθούν και ανάλογα. Διαφορετικά θα συνεχίσουν τα πολιτικά πρόσωπα να στρουθοκαμηλίζουν και να κρύβονται πίσω από αμφίσημες δηλώσεις κατά περίσταση και θα οδηγούμαστε σε παραδείγματα τύπου Μιχελογιαννάκη, που υποβιβάζουν τον πολιτισμένο πολιτικό διάλογο.