Διευκρινίσεις για τις πιστώσεις των συντάξεων Ιανουαρίου

Συνάδελφοι,

Χθες και σήμερα πιστώθηκαν οι συντάξεις του Ιανουαρίου του 2022 στους συνταξιούχους συναδέλφους μας.

Πολλοί συνάδελφοι παρατηρήσατε ορισμένες αυξήσεις στις συντάξεις σας, οι οποίες έχουν να κάνουν :

1. Οι παλαιοί συνταξιούχοι συνάδελφοι (συνταξιοδοτηθέντες προ 13.5.16) που τους έγινε επανυπολογισμός βάσει του Νόμου Κατρούγκαλου και είδαν αυξήσεις στις συντάξεις τους λόγω της αρνητικής διαφοράς (η συντριπτική πλειονότητα δηλαδή των συνταξιούχων της Ιονικής), είδαν – όπως και σε κάθε σύνταξη Ιανουαρίου – αυξημένη τη σύνταξή τους, αύξηση η οποία αντιστοιχεί στο στο 1/5 της αρνητικής προσωπικής διαφοράς μετά τον επανυπολογισμό. Όπως γνωρίζετε, από τον Ιανουάριο του 2019 και κάθε Ιανουάριο η σύνταξη σε αυτές τις περιπτώσεις αυξάνεται κατά 1/5 της αρνητικής προσωπικής διαφοράς μέχρι και τον Ιανουάριο του 2023, όταν και θα διαμορφωθεί στο τελικό της ποσό.

2. Οι παλαιοί συνταξιούχοι της προηγούμενης περίπτωσης 1, οι οποίοι, επιπλέον, είχαν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και έλαβαν αναδρομικά μετά από τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους βάσει του Νόμου 4670/2020, είδαν τη σύνταξή τους αυξημένη κατά 1/5 της αύξησης που προέκυψε από τον επανυπολογισμό με τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης.

3. Οι νέοι συνταξιούχοι συνάδελφοι (συνταξιοδοτηθέντες μετά από τις 13.5.16) με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης που έλαβαν αναδρομικά μετά από τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους βάσει του Νόμου 4670/2020, αυτά αφορούσαν το διάστημα από Οκτώβριο 2019 έως Νοέμβριο 2021. Αυτοί οι συνάδελφοι είδαν αύξηση στη σύνταξή τους που αντιστοιχεί με την αύξηση που προέκυψε από τον επανυπολογισμό για το μήνα Ιανουάριο 2022, αλλά και την αύξηση του μηνός Δεκεμβρίου που δεν τους είχε αποδοθεί στην πίστωση της σύνταξης Δεκεμβρίου. Από την επόμενη πίστωση (σύνταξη Φεβρουαρίου 2022), η μηνιαία αύξηση θα αποδίδεται κανονικά (ουσιαστικά θα είναι το 1/2 της αύξησης που είδαν στις συντάξεις Ιανουαρίου οι εν λόγω συνάδελφοι).

 .

Εν αναμονή για τις εκκρεμότητες

Σας υπενθυμίζουμε ότι υπάρχουν ακόμα λίγοι νέοι συνταξιούχοι με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα λάβει τα αναδρομικά που δικαιούνται από τον επανυπολογισμό βάσει του Νόμου 4670/2020. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης αυτά τα αναδρομικά θα τους πιστωθούν τις επόμενες ημέρες, μέχρι το τέλος του έτους. Βρισκόμαστε σε αναμονή προκειμένου να δούμε τι θα συμβεί.  

Τέλος, υπάρχει επίσης η κατηγορία των παλαιών συνταξιούχων συναδέλφων με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και συρροή συντάξεων, οι οποίοι δεν έχουν λάβει τα αναδρομικά που δικαιούνται. Δυστυχώς, για αυτήν την κατηγορία δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση πότε θα προχωρήσει αυτή η πίστωση, παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας προς τους αρμοδίους, αλλά και το εξώδικο που έχουμε αποστείλει προς τον e-ΕΦΚΑ.

Σε κάθε περίπτωση, μόλις υπάρξει κάποια εξέλιξη σε αυτά τα θέματα, θα σας ενημερώσουμε άμεσα και υπεύθυνα.