Επιστολή στον e-ΕΦΚΑ και το Υπουργείο για την επαναφορά με ειδικούς όρους έμπειρων, καταρτισμένων πρώην στελεχών του e-ΕΦΚΑ στην υπηρεσία του Φορέα προκειμένου να διεκπεραιωθούν οι εκκρεμούσες ασφαλιστικές διαδικασίες

Συνάδελφοι,

Η δεδομένη δυσλειτουργία του e-ΕΦΚΑ επιβεβαιώνεται σε κάθε διαδικασία που καλείται να διεκπεραιώσει. Το έχουμε τονίσει επανειλημμένα και σίγουρα δε χρειάζεται να πούμε και περισσότερα επ’αυτού, αφού λίγο-πολύ όλοι έχετε μπλεχτεί κάποια φορά στα γρανάζια του με κάποια περίπτωση που σας ταλαιπώρησε, που δε σας απέδωσε σωστά τη σύνταξη, τα αναδρομικά ή που καθυστέρησε χαρακτηριστικά να διεκπεραιώσει κάποια υπόθεσή σας.

Τα τελευταία χρόνια θεωρούμε απαράδεκτη την κατάσταση που επικρατεί στον e-ΕΦΚΑ, η οποία επιτείνεται από το γεγονός ότι η εφαρμογή των συνεχών αλλαγών στις ασφαλιστικές διατάξεις προκαλούν και πολύπλοκες διεργασίες που απαιτούν βαθιά γνώση του ασφαλιστικού αντικειμένου για να διεκπεραιωθούν.

Δυστυχώς, ένα σημαντικό μέρος αυτών των πολύπλοκων διεργασιών έχουν παραδοθεί σε ανάδοχες ιδιωτικές εταιρείες που διαθέτουν προσωπικό χωρίς ασφαλιστική γνώση και εμπειρία, με αποτέλεσμα να σημειώνονται συνεχή λάθη και τεράστιες καθυστερήσεις! Άλλωστε – όχι τυχαία βέβαια… – τα λάθη σχεδόν στο σύνολό τους βαίνουν σε βάρος των ασφαλισμένων, ενώ βέβαια παρατηρούμε τεράστιες καθυστερήσεις στην εφαρμογή των ασφαλιστικών διατάξεων που τους ευνοούν (βλ. π.χ. τις αυξήσεις και τα αναδρομικά των συνταξιούχων με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης).

Ήδη, σε χθεσινό δημοσίευμά μας (βλ. εδώ) σας ενημερώσαμε ότι η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ και ο Σύλλογος Συνταξιούχων αποστείλαμε κοινό εξώδικο στον e-ΕΦΚΑ προκειμένου να συμμορφωθεί, επιτέλους, με τις νόμιμες υποχρεώσεις του, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον στα αναδρομικά για τους 500 συναδέλφους που τους έγινε επανυπολογισμός τον Απρίλιο του 2021 και στα αναδρομικά για τους συνταξιούχους με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.

Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν ακόμα και σε αυτονόητες και δεδομένες διεργασίες που προκύπτουν μέσα από τις ασφαλιστικές διατάξεις να είμαστε αναγκασμένοι να προσφεύγουμε σε νομικές ενέργειες για τη διεκπεραίωσή τους! Δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που πρόκειται να εφαρμοστεί μία ασφαλιστική διάταξη να δημιουργεί νέες εκκρεμότητες, αφού είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει κάποιο σφάλμα. Δεν είναι δυνατόν, συνολικά, ο ασφαλιστικός Φορέας να συνεχίζει να υπολειτουργεί με αυτόν τον πρόχειρο και ζημιογόνο προς τους ασφαλισμένους τρόπο!

Είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρξει ριζικός ανασχεδιασμός της στρατηγικής του και βεβαίως να τοποθετηθούν σε θέσεις – κλειδιά άνθρωποι που να έχουν τη διάθεση, το όραμα, την εμπειρία και τη γνώση για να βελτιώσουν τη λειτουργία του.

Επειδή εμείς ασχολούμαστε διαρκώς με τις υποθέσεις των συναδέλφων και αναζητάμε πάντοτε τον καλύτερο τρόπο για την εξυπηρέτησή σας, επεξεργαζόμαστε και τις κατάλληλες λύσεις για να ξεμπλοκάρουν τα πολλαπλά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στον e-ΕΦΚΑ.

Ο Σύλλογός μας θεωρεί ότι ακόμα και σε αυτό το δυσλειτουργικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί, ο e-ΕΦΚΑ θα μπορούσε να έχει καλύτερο έλεγχο της κατάστασης, αν διέθετε έμπειρο εποπτεύον προσωπικό μέσα από τις τάξεις του, δηλαδή υπαλλήλους με πολυετή πείρα και βαθιά γνώση του ασφαλιστικού, ώστε όλες αυτές οι προσαρμογές, οι επανυπολογισμοί κ.λπ. να γίνονται με τη δέουσα προσοχή και με μεγαλύτερη ταχύτητα ταυτόχρονα. Η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ απέστειλε την ακόλουθη επιστολή στο διοικητή του e-ΕΦΚΑ και τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προκειμένου να σκεφτούν σοβαρά την επαναφορά με ειδικούς όρους έμπειρων, καταρτισμένων πρώην στελεχών του e-ΕΦΚΑ στην υπηρεσία του Φορέα προκειμένου να διεκπεραιωθούν οι εκκρεμούσες διαδικασίες:

ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Νο26-7.12.21

Μάλιστα, είχαμε πληροφορηθεί ότι πριν λίγο καιρό ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είχε προτείνει την επιστροφή στον e-ΕΦΚΑ με ειδικό καθεστώς έμπειρων, καταρτισμένων στελεχών που έχουν συνταξιοδοτηθεί, προκειμένου να ξεκαθαρίσουν αυτές οι ιδιαιτέρως πολύπλοκες διαδικασίες που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Δυστυχώς και ενώ είχαν ξεκινήσει κάποιες διεργασίες προς αυτήν την κατεύθυνση, εν τέλει αυτή η υπόθεση έμεινε στάσιμη. Αντίθετα, είδαμε ότι προχώρησε η υλοποίηση της παράδοσης εργασιών του e-ΕΦΚΑ σε ιδιώτες (δικηγόροι, λογιστές), η οποία είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα δώσει λύσεις, αφού επίσης δε γνωρίζουν τις ιδιαίτερες ατραπούς που παρουσιάζει το ασφαλιστικό ζήτημα και βεβαίως δεν έχουν την κατάλληλη εμπειρία και τριβή με τα ασφαλιστικά ζητήματα!

Σε κάθε περίπτωση, ο Σύλλογός μας δε μένει ποτέ με σταυρωμένα τα χέρια. Θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε την υπολειτουργία του e-ΕΦΚΑ, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα δικαιώματα των συναδέλφων μας και να αναζητάμε πάντοτε την καλύτερη λύση για τα προβλήματα που παρουσιάζονται.